Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Odložen oštriji tehnički pregled – uslovi ostaju isti

Odložen oštriji tehnički pregled – uslovi ostaju isti
Postavljeno 09.06.2021. u 14:28
Autor: Dragan Romčević

Pošto je uočeno da veliki broj vozila ne bi prošao tehnički pregled nakon 5. jula ove godine, odlučeno je da se primena oštrijih propisa odloži.

Takođe, iz „Agencije za bezbednost saobraćaja“ najavljuju da će izmene i dopune Pravilnika omogućiti građanima da i dalje registruju svoja vozila pod nepromenjenim uslovima.

Dakle, sva vozila koja su prolazila tehnički pregled po dosadašnjim uslovima, moći će da prođu tehnički i u sledeće dve godine.

Na dve godine je, naime, odložena primena novih propisa.

To znači da će tehnički pregled i dalje moći da prođu npr. automobili bez katalizatora ili DPF filtera, oni koji ne bi ispunili nelogičan propis o ovalnosti kočnica, a tu je i takođe nelogičan propis o merenju izduvnih gasova koji deli automobile po datumu prve registracije u Srbiji, bez obzira na godinu proizvodnje, Euro normu i slično.

U saopštenju „Agencije za bezbednost saobraćaja“ piše:

„Uočeni problemi u primeni pojedinih odredbi Pravilnika uticali bi da veliki broj vozila ne ispune uslove koji se zahtevaju na tehničkom pregledu, a čija bi primena počela 5. jula 2021. godine.

Primena odredbi iz Pravilnika koje se odnose se na uređaje za zaustavljanje (kočnice), na uređaje za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova (merenje izduvne emisije, obaveznost posedovanja katalizatora) i druge biće odložene na period od najmanje dve godine.“

Agencija podseća da je ovaj Pravilnik u nadležnosti je „Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“, kao i da je formirana radna grupa čiji je zadatak da izmeni i dopuni ovaj Pravilnik.

Članovi te radne grupe su predstavnici „Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“, Uprave saobraćajne policije MUP, „Agencije za bezbednost saobraćaja“, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i AMSS-CMV.

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 47
Pregleda: 18004
Ocena: 4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Petrović ŽIKICA

Ok ne radi podizač ali neka napiše ne radi podizač ili brizgaljka. Jeli ugrožena nečija bezbednost, jeli nam je standard tako visok da moramo i grejače sedišta da imamo ispravne nesme da napiše jer postoje pravnici i advokati koji dolaze da registruju pa će to oni isterati.

Odgovori

Milan Stojkovic

https://www.youtube.com/watch?v=ErPO7KuAkmU

Odgovori

Petrovic Zikica

Pitam, obziro da je po ustavu Kosovo sastavni deo republike Srbije dali tehnicki pregled uradjen na Kosovu vazi u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Nemamo tu informaciju. Obratite se MUP-u.

Polovni Automobili

Nemamo tu informaciju. Obratite se MUP-u.

Petrovic Zikica

Samo pravnik ili advokat pa na sud i neka im zatvore tehnicki.

Odgovori

Petrovic Zikica

Posto sam u penziji moj auto ne registrujem samo suprugin zbog posla. Laku prikolicu necu da registrujem, prodacu je. Traktor i traktorsku prikolicu necu da registrujem jer ne idem u javni saobracaj. Manje vozim manje gorivo trosim a znam jos njih nekoliko koji ragistruju ono sto moraju. Sad da vidimo ko gubi mi ili drzava. Pa svako bi voleo da vozi novo ali ne racunaj izmisljeni prosek vec minimalac. Auto vise nije luksuz vec potreba.

Odgovori

Aleksandar Nikolić

Slazem se sa time ali u pitanju su zadnji prozori, mozda gresim ali mislim da su preterali sa tim zakonima, meni licno nije bio problem popravio sam prozore i sad je sve kako treba ali po ovim uslovima u Srbiji mislim da preteruju i po dopisu koji sam citao izgleda da vise gledaju te neke sitnice. Pricao sam sa covekom koji drzi tehnicki pregled i rekao mi je da je morao da vrati auto zato sto mu amortizeri petih vrata nisu drzali kako treba.

Odgovori

Bane

Mi smo poznati da smo uvek bili veći katolik od pape. Kada tamo negde u EU donesu neki propis, mi se smejemo. E onda za 10, 20 godina i ovi naši donesu sličan propis, ali ga pojačaju do idiotluka. I tako radimo u svemu. Nema razuma, mere, malo da se razmišlja a ne sve da se tera u krajnosti. A znate zašto je to tako? Zato što te propise donose poluškolovani ljudi koje je strah, pa da ne bi omanuli, oni opale po maksimumu. Šta će biti sledeće, gledaće da li radi klima? Ili ventilator na svim brzinama? Sve sijalice na svim dugmićima? Majko moja... umesto da uzmemo od Slovenaca, prepišemo i primenimo, ovako budi bog s nama. I to će du pumpaju, sve više i više propisa će se donositi jer, kako sam već ranije napisao, smisao bitisanja nekog na nekoj poziciji je da izmisli što više propisa, nebitno kakvih, samo da ih je što više.

Слободан

Добро, задњи прозори су мање критични. Али опет, шта ако путнику на задњем седишту позли, а не може да отвори прозор да дође до свежег ваздуха? Тек амортизери задњег гепека су веома важни. То може бити веома опасно. Колега је имао ослабљене амортизере на гепеку, и једног дана је подигао гепек а ћерка му је стајала иза кола. И врата гепека су одједном пала, на пар центиметара од њене главе. За све постоји разлог зашто мора бити исправно.

Bane

I... dajte ne preterujete, svi kao da su zaboravili da pre nekih 20, 30 godina automobili ne da nisu imali podizače nazad, već nisu imali ni vrata. Po toj logici nijedan stari auto ne bi prošao ove nove TP.

Aleksandar Nikolić

Vratili su mi auto sa tehnickog pregleda zato sto mu niu radili el. podizaci stakala. Doslovno su u izvestaju napisali da je auto tehnicki neispravno.

Odgovori

Слоодан

Па наравно да су ти вратили неисправан ауто. Шта си очекивао? Како рецимо замишљаш да платиш путарину на ауто-путу, или да узмеш картицу за паркинг и откуцаш је, итд? Отварањем врата?

Bane

Kod nas je auto imenica muškog roda, pa je time "neispravan". Takođe se kod nas auto u narodu smatra ispravan kada može da upali, ide i zakoči, ostalo verovatno ne treba i smatra se luksuzom. I ta stakla i podizači, pa nećeš valjda upasti u Dunav i da moraš da spuštaš stakla i spašavaš se? Malo se šalim, ali je po meni u redu da se auto smatra neispravnim ako stakla ne mogu da se spuste/podignu. Mene bi zapravo bilo sramota da to javno napišem. Mnogo ljudi, mnogo ćudi.

Peedja

Danas su vratili službeni auto sa tehničkog pregleda jer boja rashladne tečnosti nije odgovarajuća.Auto se ISKLJUČIVO održava u ovlašćenom servisu i kočnice su odlične.Ljudska glupost nema granice!

Odgovori

Bane

Boja nije u nikakvoj vezi s kvalitetom tečnosti, niti su ti priučeni "majstori" osposobljeni da kao Supermen pogledom utvrde hemijski sastav i kvalitet tečnosti. Da li je zelena ili roze, veze nema. Nego, nešto drugo, nama svima će biti mnogo bolje kada počnemo da čitamo vesti o tome koje pravilo je UKINUTO danas. Ovi idioti samo donose nova i nova pravila svaki dan koja otežavaju život svima. Čovek kad postane neki političar, on automatski misli da je dužan da izmišlja što više propisa je moguće što češće, jer ako to ne radi, oni se nije ostvario.

Rade

Svake godine Srbija je manja za oko 36.000 stanovnika. To je broj stanovnika opštine veličine Bečeja ili beogradske opštine Savski venac. Manji broj stanovnika znači i manje vozila u opticaju i manje zagadjenje. Bolje organizovati sadnju 100 stabala i čišćenje neke divlje deponije u ime ekologije nego dirati vozače.

Odgovori

Kefalo

Broj stanovnika se smanjuje, ali se broj automobila povecava. Sve je teze pronaci porodicu bez 2 auta, a o porodicama bez auta da i ne govorim.

Velizar

Kefalo. Bratova porodica,otac i majka,i moja porodica vozimo jedan auto..i nekako ga odrzavamo.3:1.a kod mene u kraju tako ide.jedno pleme jedan auto.pojedinac je pesak.Po gradovima moze da se zabrani odredjenim danima,kad je zagdjenje.a u selu to nema smisla.u gradu se kurce ,a mi bez auta mozemo da se turcimo,pa u vehabizam za 500€ mesecno

Kefalo

Velizar...to sto vi imate jedan auto, ne znaci apsolutno nista. Jedna lasta ne cini prolece. Ja sam se osvrnuo na cinjenicu koja je apsolutno empirijski dokazana. Prema statistickim podacima automobila je u Srbiji sve vise, a stanovnika sve manje. Sta su razlozi za to...ne bih se bavio sa tim. A nikakve zabrane nisam komentarisao.

Bane

Svaki propis ma koliko dobar ili loš i koji ide na štetu građana, ali svaki, mora da se propiše tako da će država nadoknaditi štetu onome kome ga izaziva. Šta hoću da kažem - ako država donese propis, ti više ne možeš da registruješ auto jer su se neki brojevi na nekom papiru promenili, onda država treba da od tebe otkupi auto po tržnišnoj vrednosti odnosno njegovoj stvarnoj vrednosti. AKO država stvarno i iskreno želi da reši problem. Ovako, s ovim režimom i ovim "stručnjaci", budi bog s nama. Naplaćaćemo se i naplaćati ono što "pametni" ministri izmisle. Ne može ono "oduzima ti ovo pravo", "a šta ja da radim", "tvoj problem". Ova gospoda političari su zaboravili šta je njihova osnovna funkcija - da rade ZA građane, a ne za sebe ili protiv građana (znam, idiot sam ako u to verujem i nikada se neće desiti). Gledam te SAT emisije, pa valjda nema emisije da nisu uveli neku novu imbecilnost ili dobru stvar na imbecilan način!

Odgovori

Klavire_prevozi_ostoja

Nasmejao me ovaj komentar. Najbolje da ti država da jedno 5000e da ti se nađe uz to ili da otkupitvog loše održavanog krša i da ti u zamenu da recimo nov Fiat 500L iz salona..Šta sve neću pročitati.

Bane

@Klavire_prevozi_ostoja Moj auto je 2016 i vredi 15k€...

Dalibor Vukić

Onaj ko je zadužen za ekologiju ne bi trebalo da donosi političke odluke zbog propusta koji je napravljen, nego da spreči da do propusta dođe, a propust se ogleda u tome što se u prethodne tri godine (tokom kojih je takođe bila odložena primena pravilnika) nije dovoljno radilo na tome da se vozila dovedu u ispravno stanje. Novo odlaganje na dve godine neće doneti ništa ako vlasnici vozila ne počnu da popravljaju sistem za kontrolu i smanjenje emisije štetnih gasova i čestica, jer će za dve godine biti ista situacija sa 30-40% tehnički neispravnih vozila. Pošto se radi o ozbiljnim izdacima, država treba da stimuliše vlasnike ispravnih vozila nekim pogodnostima (manja taksa), a da sa bankarskim sektorom dogovori ustanovljavanje kredita za ekološku podobnost vozila. Ako mogu da se subvencionišu nova električna vozila koja će kupovati manje od 1% građana, može da se uradi nešto i za 99% ostalih.

Odgovori

sasa

https://www.iqair.com/serbia/central-serbia - trenutno bg 19 ,radnim danima obicno oko 30 , zimus je redovno bilo oko 150.znaci jasno je da grejanje mnogo vise zagadjuje nego svi auti. novi pazar, koji je sad oko 65 obicno ima oko 60, on je zagadjeniji. oni koji zive tamo verovatnoi znaju zasto.

Odgovori

Слободан

Поново погрешно. Ти само мериш PM 2.5 честице. Потпуно заборављаш на отровне гасове попут угљен-моноксида, сумпор-диоксида, азотних-оксида,...

sasa

slobodane ima i drugih izvora, ovaj je lepo pregledan. https://www.accuweather.com/sr/rs/belgrade/298198/air-quality-index/298198 ovde imas koliko ima raznih zagadjivaca, ima i ovih sto si nabrojao, cist nam je vazduh.

Слободан

Ја стварно не знам... Како људи не могу да схвате... Та мерења показују квалитет ваздуха на месту на којем се мери. Шта то мени значи, коме само док се упаркира неки неисправни дизелаш толико загади улицу да ја цео минут не могу да дишем, као да је био неки трактор и турирао у месту? Та концентрација загађења после опадне, и наравно док стигне до мерних станица да је безначајно. Укупан ваздух јесте чист, али ми не удишемо укупан ваздух већ онај локални.

sasa

za dizelase koji izbacuju oblake dima kad daju gas se slazem. njih treba izbaciti iz saobracaja. ali se ne slazem da zbog 2 ili 5 posto takvih ispastaju svi vozaci.

,p,p

eno sat plus kaze da se nije promenilo .

Odgovori

AdBlock

Pa i nije,ostaje isto.

mikiki

Super. Ostavice ih na putu,a ja cu i dalje da se upuštam u rizična preticanja raznih kanturina. Izlizao sam taster za unutrasnju cirkulaciju vazduha. Tragedija je što najviše smrde dizeli koji uopšte nisu toliko stari,samo su im vlasnici error.

Odgovori

Vlada

Mikiki..Pa dobro mikiki kakvo vozilo imas..Pohvali se pred sirotinjom..

Mikiki

Imam auto koji bi mogao da se proda za manje od 3000 evra iako je potpuno ispravan,uvek dobro odrzavan. I veća sam ja sirotinja od mnogih koji truju.

Vlada

@mIKIKI..Ti si jedan od onih koji nastoje da voze ispravan automobil i to je sasvim u redu..Zadnja recenica ti je najbolja i iskrena..Skidam kapu..

Klavire_prevozi_ostoja

Preticanje mi nije problem, to mogu da svarim, ali to što ne mogu da otvorim prozor tokom vožnje u Beogradu, to baš i ne mogu. I što kažeš ti izlizalo mi se dugme za cirkulaciju vazduha.

milan savic

Ako nam je karantin prosle god nesto dokazao, to je da svi vi kojo laprdate da su automobili zagadjivaci, svi ste u velikoj zabludi. Odakle onda onolko zagadjen vazduh prosle godine u vreme visednevnih karantina kad su gradovima vozila samo policija, hitna i poneki vezara koj je dobio dozvolu?

Odgovori

Mikas

Zivim na bulevaru, pored autobuske stanice i imam senzor za 2.5PM cestice. preko dana prikazuje normalne vrednosti, malo pobesni kad autobusi prolaze. Ali poludi u 22:00 kad lokalna cevabdzinica ugasi skaru. Realno smrdi kao da peku rostilj na stare gume. Svoje vozilo nemam, da ne bude zabune.

Realista

Greta Thunberg ce sad pobesneti.

Odgovori

žika dobrosav

I eto sad tehnicki koji su ulozili ogroman novac da se prilagode novom zakonu mogu da placu, dok ce oni koje je bolelo uvo da rade po starom.

Odgovori

Pijandurista

Kažu u SAT-u da tehnički rade samo po novom. Ko ne pređe na novo, zatvara. Od 1250 tehničkih radiće samo 450 koji su polozili da rade po novom, meriće se izduvni gasovi po normama kao automobili koji su proizvedeni bez katalizatora, pa kome je loš motor nece proci test izduvnih gasova i sve ostalo će biti mnogo rigoroznije. Samo je odloženo da mora da se ima katalizator i ovalnost kočnica.

alexbb

Dobra odluka

Odgovori

Слободан

Добро, само немој да се онда жалиш на загађен ваздух који ти деца удишу.

Neko

Automobili su mali zagadjivaci u odnosu na zelezaru , toplane i drugih fabrika. To vise lici na paravan za uzimanje novca

Vlada

@Slobodan..Odluka je takva,jer je sama drzava iskljucivi krivac..Zbog realnog socijalnog mira,dozvolila je uvoz takvih automobila jer ogromna vecina naroda u Srbiji nema za bolje..Dakle na snazi je jos uvek euro 3,za uvoz auta..I kako da zahtevaju nemoguce,gde bi samo vozila do 4-5 godina starosti prosla tehnicki pregled..Sto se tice loseg vazduha,najveci zagadjivaci su termoelektrane,dimnjaci,te radna vozila od gradj.masina do autobusa gradskih prevoznika..I kada se sve to dovede u red,normalno je da ce automobili biti na tapetu.A dotle,odrzavanje socijalnog mira,uz minimum ekoloskih propisa..

Слободан

@Neko Тешка заблуда. Аутомобили процентуално јесу мањи загађивачи, али аутомобили су непосредни загађивачи. Издувни гасови из аутомобила се избацују директно испред мог носа, и ја удишем те концентроване отрове непосредно. Тачно је да термо електране загађују више, али оне су изван града, и док то загађење дође до града и људи, концентрација је знатно опала.

Vlada

#Slobodan..Slobo to je delimicno tacno..Ti kao pesak najvise stradas od smrada i garezi gradskog prevoza,te teskih kamiona koje niko ne kontrolise..Moje vozilo poseduje dpf filter,ali svejedno se kroz auspuh oseca miris goriva..Prema tome situacija je kompleksna i ne moze se resiti potezom olovke..Tek tako..