Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Porez kod registracije po godištu umesto po kubikaži – od 1. januara

Porez kod registracije po godištu umesto po kubikaži – od 1. januara
Postavljeno 29.10.2021. u 13:23
Autor: Dragan Romčević

Od 1. januara 2022. godine porez koji se plaća prilikom registracije neće se više obračunavati na osnovu kubikaže, već na osnovu godine proizvodnje – najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Međutim, nije rečeno kako će se konkretno određivati visina poreza u odnosu na godište automobila. Poslali smo Ministarstvu finansija pitanje na tu temu, pa ćemo objaviti odgovor čim ga dobijemo.

Podsetimo se, reč je o porezu koji se kod automobila sa motorom od preko 2.000 kubika žargonski naziva „porez na luksuz“.

Sada se u zavisnosti od starosti vozila, ovaj porez umanjuje za određeni procenat:

  • od 5 do 8 godina:       - 15%
  • od 8 do 10 godina:     - 25%
  • od 10 do 20 godina:   - 40%
  • preko 20 godina:        - 80%

Tako je ove godine visina poreza u zavisnosti od kubikaže i godišta sledeća:

O ovoj problematici smo pisali mnogo puta tokom godina, pošto je situacija postajala, a i dalje postaje sve kompleksnija – sve je više velikih, luksuznih SUV-ova i limuzina sa motorima male kubikaže ali velike snage.

Jednostavno, radna zapremina motora već zaista dugo nije apsolutno nikakav pokazatelj snage, performansi, luksuza ili bilo koje druge karakteristike vozila. Na primer, imamo potpuno nov BMW X5 sa motorom od 1.995 kubika i 231 KS po ceni od oko 70.000 evra. Tu su i turbo benzinci od samo 1.000 kubika sa 100 do 125 KS...

Iako je jasna namera da se motivišu vozači da kupuju novije automobile koji će manje da zagađuju, mnogi ipak smatraju da bi u priču trebalo ubaciti još neke faktore, kao npr. vrednost vozila, snagu motora i slično.

Početkom 2016. godine sajt Polovni automobili napravio je anketu u kojoj su posetioci izneli svoje mišljenje.

Najveći broj anketiranih smatrao je da su najvažniji parametri vrednost i starost automobila, dok je trećina mislila da „u priču“ treba ubaciti i snagu motora.

Kako je u drugim zemljama

Ovaj problem je u drugim zemljama rešen na različite načine. U zavisnosti od zemlje, u obzir se uzimaju radna zapremina i snaga motora, starost vozila, Euro norma…

U nekim slučajevima visina poreza čak zavisi od težine i dimenzija automobila. Tu su i neke druge dažbine ili takse, kao i povlastice u zavisnosti od ekološke podobnosti vozila.

Međutim, sve važniji faktor u kombinaciji gore navedenih faktora jeste emisija ugljen-dioksida, pa se u nekim državama oporezivanje već dugo vrši samo na osnovu ove emisije.

Foto: Shutterstock.com 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 44
Pregleda: 138547
Ocena: 4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

ZA PRAVDU

Ovo je naravno sramota za drzavu. Zamislite da vlasnik vile na Dedinju placa 4x manji porez na imovinu od vlasnika garsonjere na periferiji grada. Evo samo jednog sramnog primera. Automobil 2019 god Kubikaza 1990 Snaga motora 230hp Vrednost auta 44.500eura Porez na upotrebu 11.790 rsd Automobil 2005 godiste Kubikaza 2993 Snaga motora 218hp Vrednost auta oko 5.000 eura Porez na upotrebu 41.314 rsd Postovani gospodine ministre, molim da nam objasnite ovakav zakon.

Odgovori

Meho

Vozim juga 98 godište, i ništa mi ne fali. Žene se okreću kad prođem, gledaju, doduše malo čudno

Odgovori

Nenad Pavlovic

Bravo majstore ! Slazem se skroz ! Bolji odgovor ne postoji ! A ne moramo svi da se menjamo i bezimo , mogli bi npr nesto i ovde da promenimo !

Odgovori

Meho

Tooo Kaze.

Milan Cancarevic

Pa toliko pričaju o ekologiji i zagadjenju, a ne vidim da su i jednom vlasniku automobila koji vozi na Tng ili Cng pružili neke povlastice u vidu smanjenja poreza, taksi ili nekog vida povlastica.

Odgovori

Joca

Jos konstantno nabijaju cenu gasa do same granice isplativosti, ako se uzme u obzir ugradnja uredjaja i atesti pitanje i dal se isplati ko prelazi manju kilometrazu godisnje

Stanko Delic

Imam zastavu 101 1988 godište u fabričkom stanju, mazim i pazim, vozim bez problema. Na tržištu ne vredi ni 200e, za mene vredi puno više,jel ne mogu kupiti ništa bolje za male pare. Koliko će mi biti sada registracija sa porezom? Imam platu 31000din,mesečno trošim na gorivo oko 9000din. Šta kažu stručnjaci koji izmišljaju nove zakone na ovakve situacije kojih ima puno,puno u Srbiji? Hvala!

Odgovori

Hladan

Prijatelju, procitaj ovo sto si TI napisao, da li vidis da tu nesto ne stima? Pismen si, imas kompjuter, imas internet... Da li je moguce da imas mesecna primanja 250e ukupno? To je znak da nesto nije u redu sa tobom. Moras da znas da SVET NE MOZES DA MENJAS mozes samo SEBE DA PROMENIS. Uzmi da ucis nesto i za godinu dve pokusaj da nadjes posao u inostranstvu, sad za to nije potrebno da cekas u redu 7 dana, AVIONSKA karta MOZE da se nadje i za 30ak evra ako ne mozes busom za Bec recimo. Ako zelis da promenis tvoje ekonomsko stanje MOZE samo AKO TI ZELIS. Da kukas mozes i to, ali ti nece doneti NIKAKVE PROMENE.

Milisav

Hladan pre bi rekao da s tobom nesto nije u redu jer u izlaganju ovog coveka krivis njega zbog standarda drzave u kojoj zivimo,a to sto je on naveo je realna prosecna plata mimo BGa tj u unutrasnjosti,a ako je tebi normalno da zivis medju nemcima, arapima i turcima i da ti deca slave noc vestica i ostale zapadnjacke nebuloze ima i nas koji se zadovoljavamo sa tim da nam deca rastu u selima na ognjistima nasih predaka i da slave Krsnu slavu i idu nedeljom na pravoslavnu liturgiju pa makar i zastavina vozila vozili pa nije valjda ta hrpa gvozdja smisao zivota

Velja

Čovek ti lepo kaže, odseli se odatle i nađi bolji posao. Imaš inostranstvo, imaš BG i NS . Biće ti u početku teško ali taj život sa platom od 250 evra i autom iz 1988 jednostavno nije vredan življenja.

Nemanjic

Replika za savremenika "HLADAN". Za koga se pisu zakoni? Za narod i drzavu u stanju kakvi jesu ili za vituelne budzete koji krpe ko zna kakve rupe i neke projekcije "realnosti" kakve vlast zeli. Drzava: "Ne svidja mi se ovaj narod! Ovo nije moj narod! Sta ce mi ovaj narod bez para koji nema ni za gorivo, ne moze da kupuje nove i skupe automobile, da placa poreze..."

Begi

Vozim Lexus 2200 kubika, 13 godina star i placam 65000 registraciju. Bas me briga za smanjenje sto ce da bude, hocu da vozim vrhunski auto, imam para i to me ne insteresuje :)))) ha ha ha...Ako ga bude - TOP! Ostace mi vise da potrosim u nekom fancy restoranu :)

Odgovori

Dejan

Alal vera na vrhunskom autu starom deceniju i po. :) Uspeo si u životu. Izgibosmo od ljubomore... :) Koliko očajan treba da budeš da se ovako patetično hvališ nepoznatim ljudima na internetu kako imaš mnogo para?

Somsomar

Begi druze brate daj neki broj, neku adresu, hteo bih da te nadjem pa da se upoznamo, cast bi mi bila druziti se sa tobom, imponovalo bi mi do neba upoznati coveka koji moze sebi priustiti jednom godisnje takvu investiciju kao sto je registracija od 65 000 dinara!

Somsomar

Begi druze brate daj neki broj, neku adresu, hteo bih da te nadjem pa da se upoznamo, cast bi mi bila druziti se sa tobom, imponovalo bi mi do neba upoznati coveka koji moze sebi priustiti jednom godisnje takvu investiciju kao sto je registracija od 65 000 dinara!

Slobodan Tosic

I tako smisliše način da te nateraju da kupiš novije nešto, da se zadužiš, uđeš u kredit, da te dohvate, pošto ćeš za auto star 20 godina plaćati registraciju zbog nazovi eko norme i "starosti" skuplje nego sad registraciju. Ne ložite se da će oni da se odreknu dela kolača pa i najmanjeg.

Odgovori

Mihael

DRZAVA konstantno gkeda samo svoj interes. Da nije građana ne bih postojala ni država. Prvenstveno treba uvideti sa timom strucnjaka motornih vozila od karekteristika do bezbednisti na putevima. Ako je npr mercedes zip sa 3000,4000 i vise kubika gde mu je maximalna brzina daleko manja od nekog manjeg auta sa 1200kubika. Treba uticati cena poreza na osnovu cene novog vozila, da li spada u komercijalna, putnicka sportska li luksuz vozila. Putnicka i porodicna vozila trebaju imati najnizu stopu poreza.

Odgovori

Dejan

To je bukvalno američko pojednostavljeno posmatranje, odnosno klasifikacija vozila. Molim te reci mi kako ćeš da odrediš šta je luksuzno vozilo, a šta porodično? Da li je BMW 550i sportsko, luksuzno ili sportsko? Gde je granica i na osnovu čega se određuje - cena, snaga motora, performanse, broj sedišta, veličina prtljažnika?

Komentator

Kataloška vrednost vozila i eko norma izduvnih gasova, jedino normalno rešenje! Sve ostalo biće ponovo nepravda! Mada, sam porez kao stavka je van svakog razuma jer auto nije luksuz nego potreba u savremenom životu!

Odgovori

Ilija

Kataloška vrednost Vozila. Ne slažem se. Kupoprodajni Ugovor napravljen u Nemačkoj, kako Osporavaju? Čime? Može nam se, i po više puta precenjuju vrednost uvezenih Polovnjaka. Da bi Drpili što više novca za sebe.

Kengur

Taman sam se ponadao da cu sledece godine platiti upola manje registraciju za moj Nissan Almera Tino 2,2 2002g.Registraciju sam placao oko 500 evra a sada bih trebao 250 evra.Sada se sekiram sta ce biti.Nemam lepo misljenje o poreznicima pa i ne mislim da ce biti dobar jer ce se opet muvati kao sa teretnim i invalidima.

Odgovori

Brat

Brate prodaj tu kutiju šibica, ne vredi i ne izgleda ništa posebno. Gde 500e da daješ za to.

Dejan

Koliko god komentar "Brata" bio uvredljiv, mislim da je u pravu - čudi me što si izdržao sve ove godine. Ne mislim da je tvoj auto krš pošto znam da Nissan pravi ili je bar nekada pravio stvarno kvalitetna vozila iako nisu bili popularni kod nas, ali plaćati toliko registraciju za taj model je bukvalno finansijski neisplativo kako god da okreneš. Pitanje je koliko će sad smanjiti, ali realno koliko si ti već dao na registraciju od kada si ga kupio? Da naglasim - ovo nije sarkazam ili zezanje, potpuno sam ozbiljan. Nisam ni ja neki genije za kola, opekao sam se sto puta, ali neke stvari su baš preterane.

Nikola

Zemun da se netko i ovog seti,puno će značiti vozačima starih automobila.Pozdrav za ministra i njegov kabinet.

Odgovori

Goran

Konačno da i to dođe na red. Nastranu što je do sada građanima već nanesena nemerljivo velika šteta i nepravda i to onim sa plićim džepom. Ko će to da plati?! Elem, pozdravljam ovu odluku, ali ne verujem u efekat dok ne vidimo konkretne podatke. Da ne bude ono "tresla se gora, rodio se miš", pa opet po grbači običnoga čoveka. Ne bi bilo prvi put.

Odgovori

Warlock

Interesantno je da je dat predlog, i odjednom to je to, prihvacen je... Mora da je u korist obicnom smrtniku... Sa druge strane, gledajuci trenutni porez na "luksuz" (jer luksuz je ako vozis auto star 20 godina sa motorom vecim od 2.0, a nije luksuz ako kupis novog Porsea sa 4.0 motorom, ali je hibrid, tacnije moze da predje na el motor 1km... mada to nije bitno) imam nekakav osecaj da ce ostati procenti, samo ce to nakarikati ljudima sa starijim automobilima, tacnije: od 5 do 8 god. +15% poreza na starost od 8 do 10 god. +25% poreza na starost od 10 do 20 god. + 40% proeza na starost 20+ god. +80% poreza na startost A ne bi me cudilo da nekako uglave u taj porez na starost i kubikazu...

Odgovori

Nenad

Moje misljenje je da automobilima po starosti treba da cena registtacije opada po procentima po kojoj i sam auto gubi na ceni. Ako auto od 7 godina vredi manje od 50 % svoje vrednosti za razliku od novog, nebi ni registtacija trebala da bude vise . Ako auto izadje iz salona nov i automacki gubi čak i do 20 % vrednosti zasto vi neskinete i registraciju za 20 %. A ne po vasoj racunici skidate 30 % na auto star 20 god. Koliko god zudeli da napunite dzepove novcem nece vam biti dosta jer sve ima svoju crtu i granicu

Odgovori

Danijel

Da li to znaci da ce za starije automobile biti jeftinija registracija ili skuplja da bi se motivisali vozaci da voze mladje automobile("manje zagadjivace")?

Odgovori

XXL

Biće skuplje za sve, za ove što voze novija kola veći iznos poreza a za ove što voze starije automobile eko-taksa zbog zagađivanja! Kad pogledaš na kraju, samo će za državu da bude bolje a pravda kao zadovoljena!

euro norma

Konacno neki pomak,ali kod nas nikad nesto da se uradi u potpunosti,da se ubiju dve muve jednim udarcem...imamo najvece zagadjenje na svetu,te umesto da se kao u vecini drzava uzimaju u obzir izduvni gasovi i da se podsticu ljudi da kupuju prema euro normi,kod nas se destimulise kupovina novijih automobila...aj sto ne daju neke subvencije,vec teraju narod da kupuje starije krseve

Odgovori

Neki tamo

Iskompleksiran si s obzirom da znas u kakvoj drzavi zivimo(a rekao bih da imas poprilicno novca i svaka cast), ali pola vozaca ove drzave ne moze da priusti nov auto od 15god star ili 10. Nikad nije obicnom coveku lako vec se drzava svaki put ogrebe pa makar i 1%.

ZNBg

Mislim da bi i kod nas trebalo da 1 od kriterijuma bude težina i dimenzije vozila. Da se bar malo destimuliše kupovina ogromnih i teških vozila koja više zagađuju i zauzimaju po 2 parking mesta.

Odgovori

Iv@n

Ako se ti udobno osećaš u fići, samo napred. A najčešće baš ti mali automobili zauzmu po dva mesta. Ja, recimo, vozim C5 X7, da li je to veliko vozilo? Žalite se zameniku što crta parkinge za bicikle, samo da uzme više novca po satu parkinga. I, još bitnija stvar-veće vozilo je bezbednije vozilo.

daca pirot

Bas me zanima sta su sada smislili ,nemojte ocekivati da ce biti jeftinije ili bolje jer u zadnjih 20 godina apsolutno nijedna promena nije bila na strani obicnog coveka, Zivi bili pa videli ...

Odgovori

Слободан

Ево зашто у Србији ништа позитивно не може да се постигне. Чим неко покуша да уради нешто позитивно, одмах их неко из народа испљује и исмеје. Па се онда још и нада да ће бити још горе, ако не бар исто, само да би могли после да кажу, ето рекао сам вам. И онда после неког времена, ти исти из народа ће пљувати тог што је покушао, што није успео да то изгура.

hulio

smislili su da uzmu vise novca, to svakako. Manje ce placati par procenata ljudi koji su zaista mnogo placali, za cak i tridesetak kubika vise od 2000 kubika, naprimer, dok ce vlasnici nvijih kola placati i puta 5 registraciju. Naime i tu je bilo nelogicnosti, ne moze se reci. automobili sa 1300 kubika i 160 konja, vrednosti od po 35.000eu su placali 30.000 sve ukupne troskove registracije, sada ce placati najmanje 100.000. Doci ce do skoka cena automobila sa vecom kubikazom.

Dawn

Realno gledano mislim da ce dici cene registracija svim polovnjacima zbog "zagadjenja" a svim novim zbog "luksuza" da vozis novi auto

Ovo

Ovo ce biti ko Bog i ako ovako ostane,jer ja sam do sad placao registraciju bez malo sedamdeset hiljada za mercedesa 220 cdi a sad ce biti mnogo manje oko40000 ,mislim da je to OK.

Maki Piroćanac

Misliš 30. 8vaj trenutni princip je još iz 90-ih.

Gradjanin

Ne sumljajte da su nadlezni izveli proracun kojim ce isto ili vise napuniti kasu a narod ce biti zadovoljniji jer nije vidno osuren po cm3. Besmisleno je dalje komentarisati dok ne izloze model obracuna!

AcidBurn

Upravo tako. Trebalo bi uzeti u obzir i tržišnu vrednost vozila. Nije realno da za Clio 2, 2002 godište, 1.5dci čija je tržišna vrednost 900e registracija bude 23500 dinara.

Rrr

Sigurnno tako

Vojislav Markovic

Naravno da ce biti tako. Vec nekoliko godina vozim auto na metan i od olaksica imam - redovno placanje, prilicno skupog, atesta fabricki ugradjenih boca na koje je proizvodjac dao atest od 20 godina! Toliko o olaksicama...

daca pirot

Slobodane videces kako ce ,,pozitivno,, da ti ga zavucu ,mada verovatno nemas ni automobil. Ja placam za 2000cm2 120kw 2006god oko 39000 sve ukupno od toga 33000 osiguranje i tehnicki ,porez mi je najmanja briga bila a sad po novom ce sigurno podici porez jer se jos ne zna sta su smislili dali ce biti skuplje za novije automobile ili za starije ali sobzirom da su 90% automobila do 2000cm3 i preko 10- 15god starosti jasno je gde ce da udare.