Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako će se uskoro obračunavati porez na prenos vlasništva, tj. apsolutnih prava?

Kako će se uskoro obračunavati porez na prenos vlasništva, tj. apsolutnih prava?
Postavljeno 09.11.2021. u 15:40
Autor: Dragan Romčević

Uskoro ni kupac ni prodavac polovnjaka neće više morati da čekaju po više od mesec dana da bi platili porez na prenos vlasništva (zvanično „apsolutnih prava“), bez čega ne može da se završi kompletna kupoprodajna procedura.

Naime, Vlada Srbije usvojila je izmene „Zakona o porezima na imovinu“, a između ostalog, izmene donose i potpuno drugačiji način plaćanja i obračuna poreza na prenos.

Te izmene trebalo bi da stupe na snagu 31. marta sledeće godine. Napominjemo da se ovo odnosi samo na kupoprodaju između dva fizička lica.

Umesto čekanja da Poreska uprava odredi koliki porez treba da se plati, praktično se uvodi samooporezivanje. Usvojena je formula po kojoj će svako moći unapred da izračuna visinu poreza na prenos apsolutnih prava.

Od podataka su potrebni:

  • radna zapremina motora (kubikaža) izražena u ccm (kubnim centimetrima)
  • snaga motora vozila izražena u kW (kilovatima)
  • starost, odnosno broj navršenih godina starosti vozila, izražen koeficijentom starosti

Formula po kojoj se računa vrednost vozila na koju se plaća porez na prenos od 2,5% izgleda ovako:

Vrednost = (320 x radna zapremina + 6400 x snaga) x koeficijent starosti vozila

Koeficijent starosti vozila iznosi:

1) 100% - za vozila do i preko navršene jedne godine starosti
2) 90% - za vozila preko navršene dve godine starosti
3) 80% - za vozila preko navršene tri godine starosti
4) 70% - za vozila preko navršene četiri godine starosti
5) 60% - za vozila preko navršenih pet godina starosti
6) 50% - za vozila preko navršenih šest godina starosti
7) 45% - za vozila preko navršenih sedam godina starosti
8) 40% - za vozila preko navršenih osam godina starosti
9) 35% - za vozila preko navršenih devet godina starosti
10) 30% - za vozila preko navršenih deset i više godina starosti

Na primer, ako imamo VW Golf VI 1.6 TDI iz 2010. godine, koji ima 1.598 kubika i 77 kW (105 KS), formula izgleda ovako:

Vrednost = (320 x 1598 + 6400 x 77) x 0.3

Kako se trenutno određuje vrednost vozila?

Trenutno se vrednost određuje po AMSS katalogu, o čemu smo već pisali, ali podsetimo se ukratko. AMSS katalog sadrži cene novih vozila sa svim carinskim i poreskim obavezama koje važe u Srbiji, uključujući i transportne troškove, a vrednost polovnog vozila se određuje tako što se od cene novog oduzima određeni procenat na osnovu starosti.

Kada je reč o modelima koji se nikada nisu prodavali u Srbiji, za procenu njihove vrednosti uzimaju se strani katalozi, kao što je nemački „švake“, pri čemu se cene prilagođavaju po pitanju poreza i drugih troškova. Cena zavisi i od opreme, ali ako nivo/paket opreme nije upisan u saobraćajnu dozvolu, uzima se verzija sa osnovnom opremom.

Pad vrednosti određuje se tako što se od početne cene oduzima određeni procenat na osnovu utvrđene tabele. Najveći pad vrednosti dešava se u prvim godinama nakon kupovine. Kasnije se ovaj pad smanjuje, a posle 14 godina i 2 meseca potpuno se eliminiše i vrednost vozila po osnovu starosti ne može biti manja od 10% vrednosti novog vozila.

Svakog meseca dolazi do određenog pada vrednosti, pa tako npr. benzinci kubikaže preko 1.6 litara i svi dizelaši imaju sledeći pad:

  • Prva godina – 20%
  • Druga godina – 34%
  • Treća godina – 44%
  • Četvrta godina – 52%
  • Peta godina – 59%
  • Šesta godina - 65%

Ponavljamo, za sva vozila starija od 14 godina i 2 meseca, kao vrednost uzima se 10% od cene novog vozila. Inače, ako se razlikuju godina proizvodnje i godina prve registracije, kao početna tačka za izračunavanje vrednosti uzima se 1. jul upisane godine proizvodnje.

Kupac će biti dužan da plati porez

Još jedna od promena je prebacivanje obaveze plaćanje poreza na kupca. Trenutno prodavac mora da plati porez na prenos, mada u praksi gotovo uvek novac za to daje kupac, tako je ovo pozitivna promena koja će sigurno mnogim prodavcima olakšati čitavu proceduru.

Nema razlike kada se kupuje na auto placevima

Ove promene se tiču samo fizičkih lica, tako da nema nikakvih izmena kada je reč o kupovini na auto placevima ili generalno o kupovini od pravnih lica.

Primeri

Dajemo tabelu sa primerima aktuelne visine poreza na prenos apsolutnih prava po AMSS katalogu i primerima koliko bi koštalo kada bi odmah počela da se primenjuju nova pravila.

Naglašavamo – ovo su samo grubi primeri, uključujući i one iz AMSS kataloga, pa razlike u odnosu na primere iz prakse mogu da budu velike, u zavisnosti od starosti vozila (mesec i godina prve registracije), verzije, opreme...

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 33
Pregleda: 31223
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Don

Kakav lopovluk... Čitave prve dve godine oni ne spuštaju vrednost ispod 100%. Pa, ljudi, ja sam kupio Volvo XC60 star dve godine sa 120.000 km. Po ovim lopužama taj auto vredi isto kao i onaj sa 0 km. dalje, onu sirotinju koja kupuje krševe, jer nema para za drugo, dodatno su opteretili skupljim prepisom, jer po starom su ti krševi procenjivani na 10% od vrednosti novog, a sada ne mogu da idu ispod 30%. Ovaj sistem plaćanja poreza na prenos je bolji, jer ne moramo više da se izlažemo maltretiranjun šalteruša Misa Ubica po poreskim upravama, i sada se sve završi brzo i u svom mestu, odnosno bilo gde, ali lopovluk je neoprostiv.

Odgovori

Josip

Hvala vam što ste objavili formulu, od kako je nastupio zakon, nigde se ne može naći formula. Da li je i dalje validna?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, formula je i dalje validna.

Josip

Ok, po ovoj formuli, poreska osnovica za Wartburg 1,3 je 204672 din, a porez je 5116,80 din. Poređenja radi, prethodni porez je bio oko 1150din, a prethodna osnovica je bila oko 45000din. Sada, pošto je po novom poreska osnovica za pomenuti auto sada 204672din., može li se dobiti od osiguranja pomenuta suma za totalno oštećenje tog vozila u saobraćajnoj nesreći koje nije izazvalo? Pošto se plaća porez na tu osnovicu.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, ne može - osiguravajuće kuće i dalje koriste AMSS katalog ili neki drugi način za određivanje vrednosti vozila.

Josip

U tom slučaju, ovo je diskriminacija. Kako može vozilo da vredi 210000din kada treba da se prevede, jer to je osnovica za porez, vrednost vozila, a u slučaju totalne štete, hajde da pogledamo u tablice. Ako su tablice stavljene van zakona za prevod, treba da budu stavljene van zakona i za osiguravajuća društva. Opet ponavljam, diskriminacija.

Polovni Automobili

Poštovani, u svakoj formuli stoji znak plus. Možda se kod Vas iz nekog razloga ne prikazuje.

Suad Preljevic

Na tu formulu misim ali kod Vas ne stoji znak .

Odgovori

Polovni Automobili

Imamo zaista veliki problem da uočimo propust na koji Vi ukazujete, pa bi smo još jednom da Vas zamolimo za konkretnije objašnjenje koji tačno znak i gde u formuli ne stoji. Takođe možemo da komuniciramo putem e-maila, pri čemu garantujemo da je Vaša privatnost zaštićena.

Polovni Automobili

Imamo zaista veliki problem da uočimo propust na koji Vi ukazujete, pa bi smo još jednom da Vas zamolimo za konkretnije objašnjenje koji tačno znak i gde u formuli ne stoji. Takođe možemo da komuniciramo putem e-maila, pri čemu garantujemo da je Vaša privatnost zaštićena.

Suad Preljevic

Izmedju fali znak da bi formula bila tacna.srdacan pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, da li mislite na ovu formulu: Vrednost = (320 x 1598 + 6400 x 77) x 0.3? Nismo uspeli da uočimo koji znak nedostaje. Poslali smo Vam i email, ali dobijamo povratni email da Vaš email nije "dostupan".

Suad Preljevic

Postovani,obavestavam Vas da Vam u uputstvu za obracun poreza fali znak izmedju 3200x1598 i 6400x77.da ne bude zabune.srdacan pozdrav.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, možete li konkretnije da kažete na koji znak mislite, pošto ne možemo da uočimo tu grešku na koju ukazujete. Hvala unapred!

Polovni Automobili

Poštovani, možete li konkretnije da kažete na koji znak mislite, pošto ne možemo da uočimo tu grešku na koju ukazujete. Hvala unapred!

Dragan Jerinkić

opet po leđima raje. Eeeeee.... jbg poslanici. Pitam se za koga sam glasao i pokušavam se setiti zašto...

Odgovori

[email protected]

Значи за новије (и скупље) аутомобиле, поготово веће кубикаже, порез и више него дупло мањи, док за старије половњаке чак и више него дупло већи?!? Где је ту брига за стандард грађана осиромашених корона-кризом? Господо памет у главу, избори су близу. Само кажем...

sasa

umesto da objave javno katalog , da se po njemu racuna 2,5 posto kao i do sada - komplikuju. umesto da se taj katalog koristi i kod poreza na luksuz za registraciju , 0.5 posto godisnje- izmisljaju komplikovane proracune. za obe stvari.

Odgovori

Alek

Za vozila stara oko 15-ak godina porez duplo skuplji... To je ono .....država podeli narodu poklon, zamaže oči, a posle sve živo postupi....presipanje iz šupljeg u prazno....narod sve lošije životari...

Odgovori

Sinisa Kostadinovski

To samo malo dete nije znalo,pre bi pocrkali nego da nesto pojeftini..

Milan

"Najniži koeficijent, od 10%, računa se za vozila preko navršenih deset i više godina starosti." Ovako je pisalo u novinama kod vas nema koeficijenta 10%. Mozete li da proverite sta je tacno?

Odgovori

Polovni Automobili

Primetili smo to i uputili pitanje Ministarstvu finansija, ali za sada nismo dobili odgovor. Ovde možete da pogledate predlog "Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu" u kojem je najniži koeficijent 30% - dokument je na sajtu Skupštine: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/predlozi_zakona/2021/1962-21%20-%20Lat..pdf

Tarzan

Vecina drzava nema placanj poreza po 100 puta. Kako vas nije sramota da ovo objavljujete. Lopovska drzava..

Odgovori

Ljuba

Ti porezi samo u Srbiji ima.Kupite nov auto platite pdv,kupite star auto platite porez na promet,prodate nekretninu platite porez na kapitalnu dobit.Majka Srbija.

pedja s

Koliko bi bilo za Megan 1.6 16v 2005 god 83kw ? hvala!

Odgovori

stp

Za punta 2004 skuplje ?Ekonomski tigar... Sramota .

Odgovori

Đorđe

Znaci sada mi neke stvari nisu jasne Bmw 5 2013 320×2.000+6.400×135 ×0,45=1.028.800x2,5%=25.700 Meni bi porez treba da bude 25700 a meni traže u agenciji 36.000 sada mi neke stvari nisu jasne ako ima neko da mi razjasni.Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ova formula se još uvek ne primenjuje. Te izmene trebalo bi da stupe na snagu 31. marta sledeće godine.

Polovni Automobili

Ova formula se još uvek ne primenjuje. Te izmene trebalo bi da stupe na snagu 31. marta sledeće godine.

Ja

Opet samo udar po sirotinji, za skuplja vozila manji porez, a jeftinija vozila skuplji porez

Odgovori

Igor

Najavljen NOV nacin obracuna poreza na upotrebu motornih vozila koji NECE biti zasnova na KUBIKAZI vozila. Predstavili istu racunicu sa par procenata umanjenja za vozila starija od 5 i mladja od 20 godina! Smesno. Sa druge strane, obracun poreza prilikom prodaje vozila koji je racunat po KATALOSKOJ vrednosti vozila ukidaju i uvode nov obracun koji se zasniva na KUBIKAZI i KONJAZI vozila!!! Ko je ovde lud? Obracun je manje vise ok za one koji voze premium vozila jer su sada porezi na ista visestruko manji. Za sirotinju koja kupuje punta i slicna vozila placace duplo veci porez...

Odgovori

Somsomar

ajd u deset marki da je ovo uradjeno da uzmu vise!

Odgovori