Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako će rat u Ukrajini uticati na cenu polovnih automobila u Srbiji?

Kako će rat u Ukrajini uticati na cenu polovnih automobila u Srbiji?
Postavljeno 11.03.2022. u 12:37

Velika je mogućnost da će zbog rata u Ukrajini poskupeti novi automobili. Naravno, to se posledično može odraziti i na tržište polovnih automobila.

Razlozi? Prvo korona, a zatim rat u Ukrajini.

Zbog korone već godinu ili dve svedočimo rastu cena novih vozila. Zbog poremećaja u odnosu ponude i potražnje, i zbog poskupljenja sirovina i problema sa čipovima (što je posebna i važna problematika).

Rusija i Ukrajina su izuzetno važne po pitanju nabavke sirovina neophodnih za proizvodnju automobila, a sada je to sve poremećeno – što zbog samog rata, sankcija, logistike, plaćanja...

Takođe je generalno došlo do poremećaja lanca snabdevanja u kojem uticaja imaju i druge zemlje na razne načine. To ima ogroman efekat na čitavu priču.

Dakle, potpuno je jasno da ovakva situacija, svidelo se to nama ili ne, ima veliki uticaj na kretanje cena vozila i da u skladu s tim utiče i na cene novih i na cene polovnih automobila.

Sa druge strane, ne bismo se iznenadili ni suprotnim stavovima po pitanju toga kako će veći broj polovnjaka namenjenih Ukrajini i Belorosiji, a koji će ostati neprodati,  uticati na tržište. Realno, Ukrajina i Rusija su ogromna tržišta koja primaju veliki broj polovnih automobila iz Evropske unije.

Isključenjem Ukrajine iz nabavke (posredno možda i Poljske koja je među prvima stala na stranu Ukrajine), otvaraju se vrata za naše tržište, odnosno prostor za veći uvoz polovnjaka iz Evropske unije.

Ovo može da uspori rast cena u nabavci, barem kada je u pitanju postojeća ponuda u EU. Ipak, procena je da se za najviše 2 meseca sve može vratiti na stari scenario – manja ponuda novih vozila koju sledi rast cena polovnih.

Uostalom, najavu takvih scenarija čuli smo mnogo puta u poslednjih desetak godina – što zbog navodne zabrane dizelaša u Nemačkoj (i to u više navrata), što zbog raznih potpuno lažnih vesti, što zbog oštrijih tehničkih pregleda, zbog korone...

Da, korona jeste poremetila prodaju, potpuno logično i očekivano, uzrokovala je manju ponudu automobila širom Evrope, a sve to odrazilo se i na cene, koje nisu pale, već upravo suprotno.

Generalno, situacija je komplikovana i menja se iz dana u dan i nije lako predvideti da li će polovnjaci poskupeti ili pojeftiniti, da li će ih biti više ili manje u ponudi i slično. Zbog toga, u nastavku teksta nastojimo da otkrijemo razloge koji mogu dovesti do potencijalnog rasta, kao i one koji mogu dovesti do stagnacije ili čak pada cena automobila.

Zbog čega može doći do poskupljenja novih automobila, a sa njima i polovnih?

Krenimo stavku po stavku, uz naglasak da se situacija menja iz dana u dan.

Napomenimo da su Rusija i Ukrajina i direktno važne za auto industriju, zbog važnih sirovina, isporuke komponenti fabrikama u drugim zemljama i slično.

a)     Nafta poskupela – cena nafte nastavlja da raste. Trenutno ima najvišu cenu u poslednjih 9 godina. Nafta je izuzetno važna i kao energent i kao sirovina za brojne proizvode. Rusija je 3. svetski proizvođač i najveći izvoznik nafte na svetska tržišta, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku.

b)     Gas poskupeo – cena gasa u Evropi je prebacila i najmračnija očekivanja. U ekstremno kratkom roku poskupeo je čak 4 (četiri) puta! Pritom se očekuje nastavak poskupljenja. Gas je takođe izuzetno važan energent

c)     Brojne sirovine znatno poskupele – poskupelo je praktično sve, od čelika, bakra i aluminijuma, preko raznih veoma važnih plemenitih metala, do brojnih materijala u čijoj je proizvodnji nafta važna sirovina (plastika, guma...).

Paladijum, koji je znatno skuplji od zlata, a koristi se u proizvodnji katalizatora, dostigao je rekordnu cenu - upravo Rusija je najveći proizvođač paladijuma u svetu. U vreme dok se još samo generalno pretilo sankcijama, cena paladijuma je tokom januara skočila sa 1.750 na 2.400 dolara za uncu (31.1 gram).

Slično važi za platinu – skupa je, i dalje konstantno poskupljuje, koristi se za katalizatore, a Rusija je drugi proizvođač u svetu.

Ne zaboravimo nikl koji je neophodan za proiozvodnju litijum-jonskih baterija za električne automobile  - Rusija je treći svetski proizvođač ovog metala.

Tu je i gas neon koji je nepohodan za proizvodnju čipova – Ukrajina proizvodi oko 70% ovog gasa u „obliku“ koji se koristi u ovu svrhu.
Još je mnogo sličnih primera.

d)     Prekinuti ili usporeni lanci isporuke komponenti - podaci „Udruženja nemačkih proizvođača automobila“ - VDA, nemačke automobilske kompanije snabdevaju se delovima i komponentama iz oko 50 fabrika u Rusiji i Ukrajini. Sada je čitava ta „priča“ ili zaustavljena ili ozbiljno usporena.

Stoga su mnogi proizvođači u Evropi već najavili dodatno usporavanje proizvodnje ili privremeno zatvaranje nekih pogona. Sve navedeno će sigurno dovesti i do poskupljenja polovnih automobila, kao i do njihovog manjka na tržištu.

Na primer, VW je u Nemačkoj prestao da proizvodi modele ID.3, ID.4 i Cupra Born zbog nemogućnosti da dobije kablove koji inače stižu iz Ukrajine. Britanski „Autocar“ piše da je BMW zaustavio proizvodnju u nekoliko svojih evropskih fabrika (iz kojih izlaze BMW i Mini) zbog nemogućnosti dobijanja delova iz Ukrajine.

Staje proizvodnja i u fabrikama u samoj Rusiji. Strani proizvođači navode razne razloge – od logističkih problema do solidarisanja sa Ukrajinom i poštovanja politike zemalja u kojima im je sedište.

BMW je stopirao isporuku vozila u Rusiju i prekinuo proizvodnju u svojoj fabrici u Kalinjingradu. Mitsubishi najavljuje isti potez. Mercedes je prekinuo izvoz putničkih vozila i kombija u Rusiju i odustao od saradnje sa lokalnim dobavljačima.

Ford takođe privremeno prekida proizvodnju u fabrici u Rusiji u kojoj ima suvlasništvo. Reuters kaže da General Motors obustavlja neke poslove u Rusiji, ali i da prekida izvoz vozila u tu zemlju. Britanski BBC kaže da su Jaguar i Land Rover prekinuli isporuku novih vozila Rusiji, a pridružiće im se i Volvo. Hyundai privremeno zaustavlja proizvodnju u fabrici u Rusiji zbog nedostatka mikročipova.

e)     Sankcije – problemi sa uvozom/izvozom, problemi sa plaćanjem, kao i mnogo drugih problema

Cene mogu da padnu ili bar da se „zalede“ – Malo verovatno

Tu je i druga strana priče - globalna “dešavanja” i svakodnevne promene u samoj Ukrajini koje mogu da imaju veliki uticaj na kretanje cena polovnih vozila za krajnjeg kupca u Srbiji.

Naime, Ukrajina je (uz Poljsku) bila najveći kupac polovnih automobila iz EU u poslednjih godinu i po dana. Osim samog uzimanja velikog broja polovnjaka, destabilizovali su tržište i davanjem znatno više novca za automobile nego što je to bio slučaj u drugim zemljama. Žargonski rečeno, „nisu pitali šta košta“.

Podsetimo i da je ranije Ukrajina imala velike uvozne dažbine na uvoz polovnih vozila. Međutim, kada je korona postala ozbiljniji problem, država je dozvolila slobodan uvoz.

Sada, pošto je Ukrajina praktično izbačena iz igre kao (iole „ozbiljan“) uvoznik polovnjaka zbog rata, a rat je uticao i na neke druge zemlje iz regiona po pitanju potražnje za polovnjacima, naši uvoznici (dileri) dobili su mogućnost da ostvare bolju poziciju po pitanju pregovaranja i dobijanja povoljnijih cena.

Dakle, ova priča definitivno može da uspori rast cena polovnjaka kod nabavke, bar kad je u pitanju postojeća ponuda u EU. Nažalost, procena stručnjaka je da to „usporavanje“ može da potraje najviše 2 meseca, a da će nakon toga da se vrati stari scenario – nema dovoljno novih vozila, automatski skaču cene polovnih!

Ne zaboravimo da i cena transporta vozila (na kamionu) u teoriji može da padne više nego osetno upravo zbog toga što je drastično opao transport ka Ukrajini i Rusiji. Stoga postoji mogućnost da ozbiljno padne cena transporta polovnjaka. Koliko? Zavisi – vlasnici kamiona ili firmi čiji su kamioni će se potruditi da svaki kamion maksimalno iskoriste, tako da se na kraju sve svodi na dogovor.

Pošto cena transporta može da bude od 300 do 900 evra, to znači da u zavisnosti od cene automobila troškovi transporta mogu da utiču ili drastično ili gotovo beznačajno. Zavisi od slučaja do slučaja.

Što se tiče našeg tržišta, i tu veliki uticaj na odluke kupaca imaju i dešavanja na globalnom nivou, dešavanja u Ukrajini, ali i dešavanja u Srbiji – od brige po pitanju vrednosti dinara, evra ili bilo koje druge valute, do jednostavno brige hoće li se ratna dejstva drastično proširiti.

Zaključak

Ne samo da je već došlo do ozbiljnog poremećaja i proizvodnje novih vozila, i nabavke delova, i transporta, i ponude... Problem je u tome što taj trend ozbiljno preti da se nastavi.

Bez obzira da li govorimo po poskupljenju novih vozila ili poskupljenju polovnih vozila. Poskupljenja će vrlo verovatno biti, i na globalnom, i na evropskom, i na domaćem nivou.

Možda ne odmah, možda ne za 2 meseca, ali ako skupljate novac kako bi prolongirali kupovinu jeftinijeg polovnjaka – male su šanse za taj scenario!

Naravno da se situacija menja iz dana u dan – ali ko ima toliko informacija da može da predvidi budućnost? Odgovor – niko!!!

I da zaključimo: U celoj EU proizvodnja automobila je ili usporena ili  zaustavljena, zbog nedostatka ili drastičnog poskupljenja bukvalno svih sirovina i raznih komponenti. Pritom, korona je i dalje tu.

Jedini logičan zaključak je da će cene novih automobila i dalje ići na gore, a pratiće ih i cene polovnjaka.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 15
Pregleda: 16278
Ocena: 3.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

djura

Poštovani .Ako cena nafte i njenih derivata skače ,automatski to se odražava i na platežnu moć vlasnika automobila .Cena nafte gore ,cene polovnih automobila dole.Tome u prilog ide i registracija ,održavanje itd.Previše nameta za jednog peosečnog kupca.

Odgovori

đura

Sve gore navedeno u vašem tekstu upravo ide u prilog suprotnog od ovoga što ste napisali .

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, da li biste bili ljubazni da navedete konkretno bar neke stvari. Ne cenzurišemo ništa sve dok nema vređanja - tu povlačimo liniju.

Polovni Automobili

Poštovani, da li biste bili ljubazni da navedete konkretno bar neke stvari. Ne cenzurišemo ništa sve dok nema vređanja - tu povlačimo liniju.

Igor

Vozila su poskupela za najmanje 30%. Bilo to skupo nekom ili ne činjenica je da vozila ima manje nego kupaca pa logika kaže da ce cene još da rastu.

Odgovori

Marko MDM

Cena vozila su previsoke primera radi kupovina vozila staro 10-11 godina: Kupovina Audi A6 2006 god - kupovina u 2016 godini bila je 6000e-8000e Danas kupovina akutelnog modela: Audi A6 2011-2012 god - Iznosi od 14000e-20000e, Govorimo o tome da za 4-5 godina, vrednost polovnih vozila ove klase je precenjena, analizom ova vozila se ne prodaju već stoje na oglasima po par godina, valjda se prodavci nadaju da će naići neko i uzeti auto negledajući cene.

Odgovori

Nesa

Djaba poskupljenja kad nece imati ko da kupuje sve polako staje ,ovi zapadnjaci se uplasili pa sad dizu cene,ali mi sad imamo sokola pa cemo ici 200 na sat to je jefinije a i brze,

Odgovori

Sanel

Sranje pola auta je već parkirano a nismo osetili poskupljenje tek posle izbora nek mi neko objasni šta će mi auto ako nemam sredstava da ga vozim

Odgovori

Слободан

Гориво све скупље, храна све скупља, а људи ће да трче да купују аутомобиле. Како да не...

Odgovori

Miloš

Sve će ostati isto. Mi uvozimo vozila iz Nemačke, Italije, Švajcarske... ne iz dalekih zemalja. Za proizvodnju novih vozila se koriste kineski ili domaći(evropski) dobavljači...

Odgovori

Srbosav

Samo rokaj Putine pa makar na zaprege konjske spali nece mi biti zao, dozlogrdili su i Bogu i narodu, naravno svako pametan vidi da ovo nije rat Ukrajne i Rusije vec globalista i Pravoslavlja

Odgovori

Tesko za poverovati

Tesko da ce se usreciti oni koji se nadaju profitu, zadnjih pola godine koliko pratim odredjene kategorije, vidim da su napumpane cene i da tako mesecima stoje na sajtu. Posle ga skinu (oglas) na jedno vreme pa ga vrate kao novu objavu. Sve vise je onih koji gledaju sta dobijaju za svoje pare ali ima i onih ocekuju da ce neko da plati 29.935€ za audi Q5 koji je presao 299350km samo zato sto je to Namac i Audi. Cene su i onako naduvane nema potrebe da se vise duvaju...

Odgovori

Veljko

Ako i padnu nabavne cene, kod nas će sigurno na kraju automobili biti skuplji. Iskoristiće kod nas svaku priliku da nabiju cene.

Odgovori

marak

Samo bez panike, ovo je tek pocetak necega davno reziranog. Izgleda da su oni omalovazavani "teoreticari zavera" ipak bili u pravu!

Odgovori

Ganedra

Cene će pasti ili ostati iste. Tržište Rusije i Ukrajine je zatvoreno, vozila koja su namenjena njima će morati da se prodaju na drugim tržištima, tako da će biti veća ponuda. Gorivo ide gore, a sa njim i sve ostalo, što znači manju zainteresovanost za kupovinu automobila jer će se svi okrenuti kupovini osnovnih i preko potrebnih stvari što automobili u ovom trenutku nisu.

Odgovori