Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Jaguar daje drugi život I-PACE baterijama

Jaguar daje drugi život I-PACE baterijama
Postavljeno 17.03.2022. u 13:49

Jaguarov inženjerski tim je radio sa Pramac-om na razvoju jedinice za skladištenje energije sa nultom emisijom koju napajaju Jaguar I-PACE baterije dugog veka trajanja, preuzete iz prototipa i inženjerskih test vozila. Nazvana Off Grid Battery Energy Storage System (ESS), Pramac-ova tehnologija, sadrži litijum-jonske ćelije iz Jaguar I-PACE baterije koje poseduju dug vek trajanja, a obezbeđuje napajanje uz nultu emisiju tamo gde je pristup mrežnom napajanju ograničen ili nedostupan.

Ova jedinica je pomogla Jaguar TCS Racingu da se pripremi za ABB FIA Formula E Svetsko prvenstvo 2022. tokom testiranja u Velikoj Britaniji i Španiji, gde je korišćena za pokretanje najsavremenije dijagnostičke opreme tima koja analizira performanse trkačkih automobila, i za snabdevanje pomoćnim napajanjem Jaguar garaže.

Vodeći ESS sistem ima kapacitet do 125 kWh, više nego dovoljno da u potpunosti napuni Jaguarov višestruko nagrađivani potpuno električni I-PACE SUV ili da napaja običnu porodičnu kuću na nedelju dana.

Napajana iz solarnih panela, jedinica je samostalno rešenje koje se sastoji od baterijskog sistema povezanog sa dvosmernim pretvaračem i pripadajućim sistemima upravljanja. Dostupne za komercijalno iznajmljivanje, jedinice su opremljene priključcima za punjenje električnih vozila tipa 2 sa dinamičkom kontrolom i nominalne snage do 22 kW kako bi se omogućilo punjenje električnog vozila.

Pronalaženje drugog života za baterije nakon što su uklonjene iz vozila preventira prerano recikliranje i pomaže u bezbednom snabdevanju retkim materijalima. Najsavremenija litijum-jonska baterija od 90 kWh u Jaguar I-PACE omogućava domet do 470 kilometara. Ovaj automobil sa 400 KS i 696 Nm omogućava ubrzanje do “stotke” za samo 4,5 sekundi.

Baterija je takođe razvijena za izdržljivost koja odgovara njenim izvanrednim performansama i efikasnosti, a garancija na bateriju u modelu  I-PACE-a je osam godina ili 160.000 pređenih kilometara, tokom kojih mora zadržati minimalno 70% svog originalnog kapaciteta. Kada baterija konačno dođe do kraja svog upotrebnog veka, može se 95 odsto reciklirati.

Pored saradnje sa liderima u industriji kao što je Pramac, Jaguar TCS Racing je svoju dugoročnu budućnost posvetio eri treće generacije Formule E. Tim će dalje pomoći Jaguar Land Roveru da razvije nove održive tehnologije, postavi nova merila kvaliteta sa svojim partnerima i podržavaju Jaguarovu renesansu kao potpuno električni luksuzni brend od 2025. godine.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 1142
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.