Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li se bliži kraj za Euro 3, ali stvarno?

Da li se bliži kraj za Euro 3, ali stvarno?
Postavljeno 06.02.2023. u 15:47
Autor: Petar Veličković

Od 1. januara 2024. godine u našoj zemlji biće zabranjen uvoz polovnih automobila Euro 3 i Euro 4 standarda.

I ne samo to, već ćemo, kako je nedavno najavila Vlada Republike Srbije od početka 2025. godine moći da uvozimo samo polovnjake proizvedene posle 2014. godine, odnosno sa standardom Euro 6. Država takođe namerava da od 2025. uvede program subvencija za vlasnike starijih automobila sa dizel motorima kako bi se i na taj način smanjilo zagađenje.

Nekoliko godina unazad, u više navrata smo slušali najave da će se pooštriti kriterijum za uvoz polovnih vozila, odnosno da će se zabraniti uvoz automobila sa emisionim standardom Euro 3. Međutim, iz raznoraznih razloga, ova odluka se odlagala, a naravno nije ni teško pretpostaviti kako bi se zabrana uvoza jefitnih polovnjaka odrazila na džep prosečnog srpskog vozača.

Ipak, "Programom za zaštitu vazduha od 2022. do 2030." koji je sredinom decembra prošle godine usvojila Vlada i koji je objavljen u Službenom glasniku, Srbija je dobila obavezujući dokument za čiju primenu je namenjeno čak 2.6 milijardi evra.

Od tog novca 102 miliona je namenjeno za „podmlađivanje“ voznog parka, odnosno povlačenja iz saobraćaja najvećih zagađivača. Zato je i doneta odluka da se odmah od početka naredne godine preskoče dva stepenika i da se od tad pređe na Euro 5 normu. Cilj je, kako se najavljuje, da do 2025. godine na ovaj način bude zbrinuto više od 122.000 polovnih vozila.

Ko će imati pravo na subvenciju?

Pravo na podsticaj za kupovinu „mlađih“ polovnjaka, ali isključivo onih koji ispunjavaju Euro 6 standard, imaće vlasnici starih putničkih, lakih teretnih i teretnih vozila sa dizel agregatima i standardima Euro 1, Euro 2 i Euro 3. U pitanju su vozila proizvedena od 1993. pa do 2005. godine.

Podsetimo, naša godišnja analiza pokazala da je 80% polovnih vozila koji su prošle godine uvezeni u Srbiju starije od 10 godina. Takođe, prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od 2015. do 2022. u Srbiju je uvezeno 1.255.000, vozila, od čega oko 350.000 sa motorima euro 3.  

Za vozače su predviđeni podsticaji koji će iznositi:

  • 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila
  • 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona)
  • 2.900 evra za kupovinu autobusa

Kako će izgledati proces?

Kako je najavljeno, Agencija za bezbednost saobraćaja će sprovoditi proceduru zamene uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ideja je da se postupak maksimalno olakša i pojednostavi.

Vlasnik vozila koje ispunjava uslov za subvenciju prvo će predavati svoj automobil u neki od ovlašćenih centara za reciklažu, dok će im prodavac automobila umanjiti cenu vozila za iznos subvencije. Kako sada stvari stoje, podaci o izvršenoj reciklaži kao dokaz za podsticaj čuvaće se u posebnom softveru, a cela oblast, kako najavaljuju u resornom ministarstvu biće dodatno utvrđena posebnim pravilnicima koji su u pripremi.

Kako je u okruženju?

Podsetimo, Srbija je jedina zemlja u okruženju u kojoj je i dalje dozvoljen uvoz polovnjaka sa Euro 3 standardom. U Crnoj Gori, BiH, Albaniji i Makedoniji primenjuju se Euro 5 norme, dok se u Hrvatskoj i Sloveniji, koje su punopravne članice Evropske unije vozila dodatno oporezuju po stepenu zagađenja.  

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 22
Pregleda: 9250
Ocena: 1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nedeljko

Prosto covek ne zna sta da kaze,prvo drzava dopusti uvoz zapadnih izraubovanih auta,I to traje 15godina,na tim autima zaradi bilione,od poreza,taksi,Carine,registracija itd,a onda sa euro 3 prelazi na euro 5,pa kao fol daje subvencije,cemu subvencije kad bar 70% gradjana nece moci da kupi takva auta,opet ce biti privilegovani bogati,Koji I sad mogu da kupe auta koja su 2022 godiste,Tako da je ovo jos jedna Velika prevara I Nov nacin da se pojedinci obogate ko misli drugacije u velikoj je zabludi

Odgovori

Šandor

Da li subvenciju dobijaju samo oni koji imaju dizelaše Euro 1,2,3 standarda ili i benzinci?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, subvencije će važiti samo za dizel vozila koja se predaju na reciklažu.

Sly

Prvo da se napravi Drzava ,jer ovo je nesto poput rasule , pa posle da se naprave pravi putevi ! I naravno standard koji nemamo ... E pa onda da pricamo o uvozu

Odgovori

Slavko

Mao sam upućen u rad pdf filtera, ali iz niz komentara kažu da kad se regeneriše pdf filter treba nekih 20 _30 min držati motor iznad 3000 obrtaja van naseljenog mesta, po meni je to usisivač što nakupi prašinu u kući i istu istresaš iza kuce tako i sve čestice od izdavanja istreseš na jedno mesto pa zar to nije zagadjenje

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, nije isto, pošto se te čestice u filteru sagorevaju i zatim se izbacuje pepeo umesto štetnih nesagorelih čestica čađi.

Aca

Gotovo je sa tim otpadom, dosta je bilo vise, krajnje je vrijeme, uredba euro 3 vazi od cak davne 2005god. punih 18 god. nista nije menjano, to samo u Srbiji ima. Nakotilo se tih izrabljenih kanturina kod nas vise nego igde. Kome treba ima ih dovoljno u oglasima pa neka kupuje, ne mora biti iz uvoza

Odgovori

Janko

Istina,pogotovu ti stari dizeli svaki drugi trosi ulje pravi dimnu zavesu iza sebe,sto deca udisu nema veze vazno da se vozi mercedes,a tek pusenje po kaficima nemas gde da sednes da te ne odime kao u pusnici za meso,stvarno bi bilo krajnje vreme da drzava odradi svoj posao i zastiti najmladje generacije od toga

Ivan

@Janko I pre su kola takođe dimila, ali smo bili daleko zdraviji, za razliku od današnje dece. Deca nam rastu u staklenim zvonima, čim proviri napolje, odmah se razboli.

Janko

Ivane slazem se da su danas deca osetljivija,a i kola jesu dimila pre,ali je bilo neuporedivo manje automobila nego danas,dovoljno je pogledati kadar Gazele iz Zikine dinastije i tri auta na obe trake,danas...

Stefan

@Janko - tačno je da je danas neuporedivo više vozila na putevima, ali kad se setim pre na parkingu upale se istovremeno Golf 2 dizel, Stojadin zreo za generalnu, Tamić i "Varburg", pa sačekaju 10-ak minuta da se zagreju, a dim oko njih kao da je neko zapalio deponiju.

mujo

ukidanje euro 3 norme odlaza se jos od 2011god. punih 13god. bice tacno okruzenje uvozi euro 5 odavno, ali sto mi da budemo kao oni, mi vecito pametujemo i idemo unazad

Odgovori

ukg

Jel moze meni neko objasni zasto do juce smo uvozili euro 3, a sada cemo euro 6 minimum. Za vreme korone isto vazduh bio prljav i zagadjen, a gradovi prazni niko nije vozio. Nije to do auta niti mi imamo toliko auta koliko se misli.

Odgovori

Слободан

Није минимум Евро 6 него 5. Зато што је то требало одавно да се уради у Србији али се каснило. Све околне земље одавно дозвољавају увоз минимум Евро 5. Ја сам наравно против забране увоза Евро 4 бензинаца, јер по стандарду су практично исти као Евро 5 бензинци.

zvekan

Jao kako ce cene automobila sa euro 6 da odu u nebo. Sa ovih 2000 i kusur evra moci cemo zadnjicu da obrisemo.

Odgovori

Petar

Jedan NOx senzor kosta 900e, deo koji stariji auti uopste nemaju. A euro 6 sa SCR (adblue) ima 2 i jos dpf koji kosta 500-1000e. Sistemi izduvnih gasova su ubedljivo najkvarljiviji deo danasnjih vozila. Tako da je 2000e totalno komicno. Da ne pricamo o superhik mentalitetu gde drzava naplacuje sirotinji na minimalac od 40k poreze i doprinose od 20k da bi te pare dala relativno dobrostojecim ljudima koji kupuju nova vozila. Jasno je da 80+% gradjana Srbije moze samo da sanja kupovinu cak i najjeftinijeg novog auta - i dacia kosta 15+ hiljada eur.

zvekan

Zavrnite radijatore i imacemo cist vazduh. Opet cu napisati setite se kad je bio policijski cas, autombila uopste nema a mi najzagadjeniji grad u evropi. I sad kao kola zagadjuju.

Odgovori

Marko

Nema to veze sa grejanjem da li si se zapitao zasto smo bili,a i dalje smo najzagadjeniji i leti?Posto BG sigurno nema vise automobila nego Pariz,a ni toplane ne rade,ali rade velike peci u fabrikama cementa i metalurgije kao i termoelektrane tako se dolazi do odgovora koji je javna tajna,EU placa Srbiji da spaljuje najkancerogeniji hemijski i medecinski otpad koji u njihovim zemljama ne sme cak ni na deponije da se odlaze,u prilog tome da svaki osmi stanovnik Bora ima kancer,a nazalost i u vecini mesta u Srbiji nije mnogo bolja situacija,tako da samo napredno u totalnu propast zarad platica u javnom sektoru koje lice na platu,e moj narode Srbski sta treba da nam urade da otvoris oči

zvekan

Ne znam koliko je istina ali sam cuo da jos od vremena Ivana Stambolica ovde dovoze sve i svasta iz zapadne evrope i skladiste.

Paja

Nek zabrane uvoz euro 5 motorima VW grupe koji su napravili najvecu prevaru u od kako postoji industrija

Odgovori

Momir

I posle kad se zapusi dpf pa ga iskljuce, sta smo uradili? Nije problem zelja za novijim autom, problem je novac.

Odgovori

Слободан

Разлика у емисији издувних гасова код дизел мотора Евро 4 и Евро 5 стандарда је велика. Али Евро 4 и Евро 5 бензинци имају практично исти стандард емисије издувних гасова, а биће такође забрањен увоз аутомобила са Евро 4 моторима. Са друге стране, дозвољава се скидање катализатора, скидање филтера честица, скидања вентила за рециркулацију издувних гасова, итд. То нема везе са мозгом.

Odgovori