Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koliko koštaju Euro 6 polovnjaci za koje će se davati subvencije?

Koliko koštaju Euro 6 polovnjaci za koje će se davati subvencije?
Postavljeno 21.03.2023. u 16:35
Autor: Dragan Romčević

Da objasnimo prvo osnove: vi svoj DIZEL auto (ne benzinac) predate na reciklažu, bez obzira na njegovu vrednost - samo je važno da je EURO 1, EURO 2 ili EURO 3 standard.

U zamenu dobijete subvenciju od 2.100 evra za kupovinu novog ILI polovnog EURO 6 automobila, bez obzira na starost i vrednost.

Ova „akcija“ trebalo bi da krene od 2024. godine. Međutim, još uvek se sve organizuje i sprema, tako da se za sada ne zna tačan datum kada će početi prijave ili isplate subvencija.

Uglavnom, subvencije će biti date za zamenu 140.000 dizel vozila, ali to uključuje i subvencije za laka teretna vozila i autobuse, za koje se dobija 2.500 i 2.900 evra.   

Od kada važi Euro 6?

Bacimo se nakratko u istoriju. EURO 1 je uveden 1993, EURO 2 1996, a EURO 3 2000. godine.

EURO 4 standard je u zemljama Evropske unije stupio na snagu 2005, ali je tada bio obavezujući samo za homologaciju novih tipova automobila. Za sve postojeće tipove, ovaj standard postaje obavezujući tek od 1. januara 2006. godine.

Međutim, isto kao što je bio slučaj sa EURO 3 standardom, neki proizvođači su počeli određene modele ili neke njihove verzije da proizvode sa EURO 4 standardom i pre obavezujućih rokova. Na primer, prvi EURO 4 dizelaši pojavili su se na proleće 2003. godine.

Recimo da EURO 6 važi od 2015. godine, ali isto kao što je slučaj sa prethodnim EURO standardima, neki proizvođači su i pre zvaničnog uvođenja određenog standarda proizvodili automobile sa tim standardom.

Tako je moguće da postoje Euro 6 automobili proizvedeni pre 2015. godine.

Za koliko para može da se kupi EURO 6 auto?

EURO 6 auto može da se kupi za oko 5.000-6.000 evra. Naravno, ukoliko želite malo veći, snažniji i auto sa boljom opremom, cena može značajno da skoči. Uostalom, klikom na ovaj link možete da vidite EURO 6 polovnjake na sajtu Polovni automobili i da ih sortirate po godištu, ceni i bilo kojoj drugoj karakteristici. 

Napominjemo da link vodi isključivo ka polovnim vozilima na auto-placevima, u prodajnim salonima i kod drugih pravnih lica, kao što su npr. lizing kuće, pošto subvencije ne važe za kupovinu od fizičkih lica.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da, po pitanju toga na osnovu čega će se određivati koje vozilo ispunjava uslove, odgovaraju da će subvencije važiti za sva Euro 6 vozila, bez obzira na datum proizvodnje ili prve registracije.

Ceo proces bi trebalo da bude vezan sa bazom ispitanih vozila prilikom uvoza, tako da će informacije dobijene od prethodno ispitanih vozila biti deo baze informacija.

U svakom slučaju, od prodavca možete da zatražite „UVERENJE O ISPITIVANJU VOZILA - kontrolisanje vozila koje se uvozi kao upotrebljavano“, pošto u tom Uverenju piše koji EURO standard automobil ispunjava. Naravno, ukoliko je auto kupljen kao nov u Srbiji, EURO standard može da se dokaže i na drugi način.

Kada kompletna procedura bude objavljena, znaćemo konkretno šta i kako će zainteresovani morati da podnesu od dokumentacije.

Da li se ova subvencija svima isplati?

Naravno da se ne isplati svakome – to zavisi od vrednosti automobila koji trenutno imaju, koji auto planiraju da kupe i koliko novca mogu da dodaju na subvenciju. Pošto je subvencija 2.100 evra, svako mora da napravi sopstvenu računicu.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 18
Pregleda: 56497
Ocena: 4.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Petar Basic

Molim ako je nekom poznato kako do aplikacije za subvencije neka napiše nebitno da li je to "link" ili bilo koji drugi način. U napred zahvalan.

Odgovori

Dragana

Imam GOLF 1 godište 1983,registrovan očuvan u voznom stanju. Da li taj auto može da ide na reciklažu za zamenu za novi euro 6????

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovana, nažalost nemamo nikakve informacije po tom pitanju. Nadamo se da će Ministarstvo uskoro dati više informacija.

dragan

Hvala na pojašnjenju!

Odgovori

Adam Adam

Tuga jad i čemer

Odgovori

Dragan

Pretpostvaljam da to još nisu poznatidetalji, ali mene zanimaju sledeće stvari: 1. Da li će moći da se kupi vozilo sa benzinskim motorom koje ispunjava EURO 6 standard (nisam primetio to u tekstu)? 2. Da li će moći po osnovu više vozila da se dobije veća subvencija koju bih potom kupac iskoristio za kupovinu samo jednog vozilia, ili će (što je verovatnije) biti dozvoljena samo kupovina 1 za 1?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, moći će da se kupi benzinac uz subvencije. Odgovor na drugo pitanje - biće moguće samo jedna subvencija za jedno vozilo - dakle, ne možete da date više starih automobila da biste kupili jedan Euro 6.

Vlada

Neverovatno! Zasto subvencije ne vaze i za kupovinu od fizickih lica? Odmah se u startu namece ultimatum.

Odgovori

Nesa

Ja vozim opel korsu 92 godiste ne spada u evro 1

Odgovori

Djoka

Euro 6 automobil izmedju 4000-5000 eura ne postoji. To su ili havarisana vozila ili vozila sa pogresnim podacima. Eventualno 2-3 bela (ex sluzbena punta). Tako da ukoliko neko zeli euro 6 automobil cene krecu iznad 5600 eura.

Odgovori

Deki

A zasto ne vazi za benzince sa euro 1,2 i 3. Ma zajebavate narod!!!

Odgovori

Milos

Zato sto je benzinac euro 3 cistiji od dizela euro 6

Goxy

Država treba da daje subvencije ili određene povlastice za kupovinu vozila sa euro 4, 5, 6 itd tako što bi veće subvencije ili povlastice davala za novija a manje za starija vozila pa bi svako od nas uz određenu povlasticu težio da kupi noviji auto a ne da mi zabranjuju određene euro norme Ovako će mali broj ljudi kupiti euro 6 dok velika većina neće imati para jer euro 6 prosečan auto trenutno nije jeftin za našeg prosečnog građanina

Odgovori

Radenko

Po ovome golf 2 1990 ne moze da se menjs

Odgovori

zvekan

Svi cemo da vozimo nova kola.

Odgovori

Joja

Nema od toga ništa. Još jedna uredba je donesena o povećanju penzija do 43650 din i ta je uredba trebala da važi od Decembarske penzije 2022 do novembarske 2023.uredba je donesena ali povećanja mi na vidiku i svi ćute kao da je ta uredba doneta za neke druge namene.

Vule

Imam osećaj da će situaciji biti kao i sa subvencijama za energetsku efikasnost, da će, kako što su naprasno skočile cene stiropora i PVC stolarije, skočiti i cene polovnih automobila koji ispunjavanju tražene kriterijume.

Odgovori

Dragan

To se podrazumeva, ali ja bih to pripisao halapljivosti prodavaca, koje među trgovcima automobilima ne manjka. Ista logika se primenjuje i na ono kada ti majstor ili trgovac naplaćuje više ako ideš preko kredita ili tražiš račun.