Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Održan 1000. seminar za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola

Održan 1000. seminar za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola
Postavljeno 30.03.2023. u 15:12

Svi vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola, a žele ponovo da je dobiju, odnosno, steknu pravo za vraćanje dozvole, moraju da pohađaju obavezni Seminar unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Agencija za bezbednost saobraćaja još od 2012. realizuje seminare za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, a koji imaju za cilj unapređenje njihovog znanja i promenu svesti u vezi sa bezbednim ponašanjem u saobraćaju kao preduslov za vraćanje dozvole.

Naime, od 2012. godine Zakon o bezbednosti saobraćaja prepoznaje kategoriju nesavesnih vozača, a to su vozači koji imaju 18 ili više kaznenih poena, vozači koji su krivično osuđeni za nezgodu sa smrtnim ishodom, zatim, vozači koji su u roku od 5 godina krivično osuđeni za nezgodu sa teškim telesnim povredama drugog lica.

Zaključno sa hiljaditim seminarom, prijavljeno je 11.845 vozača, dok je 11.534 njih slušalo seminar, a 11.036 uspelo da vrati dozvolu.

Kada je reč o vrsti i strukturi prekršaja, najčešće je reč o vožnji pod uticajem alkohola (38%), prekoračenju brzine (14%), kao i vožnji bez dozvole ili bez kategorije u dozvoli (8%).

Posmatrajući vožnju pod uticajem alkohola, više od polovine je vozilo u stanju srednje alkoholisanosti, dok je oko 40% vozilo u stanju teške i veoma teške alkoholisanosti, a oko 6% u stanju potpune alkoholisanosti.

Kada je reč o polaznicima seminara, oko 98% njih su muškog pola, 2% su žene, dok je prosek godina starosti od 35 do 40.

Oko 15% ima završenu osnovnu školu, 70% srednju školu, 10% višu školu ili fakultet.

Zanimljivo je da među vozačima kojima je oduzeta vozačka dozvola ima 17 doktora nauka. Posebno zabrinjava to što je sve veći broj onih kojima je oduzeta probna vozačka dozvola (u 2023. godini njih 39). 

Među polaznicima ima 74 povratnika, koji seminar slušaju po drugi put.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 4208
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.