Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Polovni automobili saznaju: nađeno trajno rešenje za ovalnost diskova

Polovni automobili saznaju: nađeno trajno rešenje za ovalnost diskova
Postavljeno 14.06.2023. u 10:47
Autor: Petar Veličković

Sada je i zvanično – Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infratrukture donelo je izmene Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila, što znači da se tri odredbe zbog kojih bi na desetine hiljada putničkih i teretnih vozila posle 5. jula moralo ili na otpad ili u servis, jer ne bi mogli da prođu tehnički pregled neće primenjivati do jula 2025. godine.

Međutim, to nije sve, jer kako saznaje sajt Polovni automobili  u narednih godinu dana promeniće se način merenja ovalnosti diskova tako da će kriterijum biti smanjen, a takođe će granica ovalnosti za teretna vozila od 5. jula 2025. godine biti povećana sa sadašnjih 20% na 30%.

Nema sumnje, ovo su odlične vesti za vozače, jer prema procenama stručnjaka, da su odredbe koje se odnose na merenje neujednačenosti sile kočenja (ovalnosti diskova) počele da se primenjuju 5. jula čak četvrtina putničkih vozila, među kojima i ona stara svega nekoliko godina ne bi mogla da prođu tehnički pregled, jer im je stepen zakrivljenosti diskova veći od propisanih 20%. Nezvanično nam je rečeno da bi kod kamiona i autobusa taj procenat bio još veći, a možemo samo da zamislimo kakve bi to posledice imalo na transport i generalno privredu.

Ova odredba se dakle neće primenjivati do 5. jula 2025. godine, ali je zato izmenama Pravilnika predviđeno da najkasnije u roku od godinu dana bude promenjen način merenja ovalnosti kočionih diskova.

  • To konkretno znači da će se umesto merenja ovalnosti pri polovini najviše sile kočenja, merenje obavljati prema određenim vrednostima pritiska na pedalu kočnice. Ovo će se opet razlikovati po vrstama vozila - objašnjava za sajt Polovni automobili  dr Andrija Vujičić, predsednik grupacije tehničkih preleda pri PKS i generalni direktor mreže tehničkih pregleda CVS.

U praksi, ovo bi trebalo da znači da će kriterijum za merenje ovalnosti zapravo biti blaži, te da će na tehničkom „padati“ samo oni vlasnici automobila, čiji su kočioni diskovi u prilično lošem stanju. O ovalnosti diskova, načinu merenja i o tome da li to uopšte treba da bude faktor zbog kojeg neko vozilo ne može da prođe tehnički pregled, naš sagovornik govorio je u poslednjoj epizodi podkasta „AUTOPRIČE“ na našem YouTube kanalu.

Ovo nije jedina novost. Osim odlaganja primene kriterijuma ovalnosti do 2025. godine, napravljena je podela na vozila koja moraju zadovoljiti ovalnost od 20% i do 30%.

  • Vozila vrste M1 i N1 moraju imati ovalnosti nižu od 20%, a vozila vrste N2, N3, M2, M3, O3 i O4 moraju zadovoljiti ovalnost do 30%. Reč je dakle o autobusima i „prikolicama“  - napominje dr Andrija Vujičić.

U međuvremenu, nadležni su najavili mere, kako bi se u narednom periodu Pravilnik prilogadio stvarnom stanju na terenu. Konkretno, tehnički pregledi će biti u obavezi da sve podatke o kočenju prikupljene tokom pregleda vozila unose u Centralni informacioni sistem koji vodi Agencija za bezbednost saobraćaja.  Na osnovu analize svih podataka, revidiraće se postojeće norme i doneti odluka da li će se dozvoljene vrednosti menjati. Mnogi tehnički pregledi već su, kako saznajemo počeli da se pripremaju za ovaj sistem i investirali su u program koji će biti povezan sa registrom u Agenciji.

Do 5. jula 2025. godine neće se primenjivati i obaveza posedovanja katalizatora za one automobile na kojima je ovaj deo fabrički predviđen, kao i obaveza da teretna vozila sa pneumatičkim kočionim sistemom imaju kontrolne priključke.

Nadležni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuju da će problem sa katalizatorima delimično biti rešen kada zaživi program subvencija za reciklažu starijih dizelaša, jer se procenjuje da će oko 140.000 vozila starih preko 15 godina biti predato na reciklažu. Opet, ovde se postavlja pitanje, ko može da spreči neodgovornog vlasnika da skine katalizator i na novom automobilu i kako će ovo biti regulisano?

Kako će se rešiti treća sporna odredba, obaveza posedovanja kontrolnog priključka za vozila sa većom masom, za sada je pitanje bez odgovora. Ono što se mora napomenuti jeste da država trenutno dozvoljava uvoz vozila bez ovog uređaja.

U svakom slučaju, ostaje nam da se nadamo da je ovalnost diskova tema koja više neće brinuti naše vozače, a da će nadležni za ostale sporne odredbe ovog puta pronaći rešenje koje je trajno primenjivo u praksi. 

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 10
Pregleda: 40774
Ocena: 4.1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nikola

Kakva nebuloza pa to nigde nema.Zivim u Francuskoj i ovde se tehnicki pregled zavrsava i sa razbijenom soferkom a to sa diskovima nema ni u najavi.Plus na sve to nema tehnicki prvih 4 godine.

Odgovori

Smile

Nema tog diska koi se nemože ispraviti sa 10e A i nema tog pravog diska koi tehnički neće proglasiti krivim da bi izmuzao 10e Ko se od prosečnih vozača razume u ekran na valjcima . A i meni koi se razumem nije dozvoljen pristup navodno "zbog kamera"

Odgovori

Слободан

Наставља се терор мањине над већином. Тровачи су натерали државу да одложи прописе за две године. После две године, поново је одложено за две године. За две године, поново ће одложити за две године. Тровачи без катализатора, DPF-а, EGR-а могу безбрижно наставити да трују људе, јер никада неће бити у обавези да поправе своје опасне кршине. Али нема везе, важно је да ће мене да обарају на техничком због бољих кочиониох дискова, или због сертификованих LED сијалица, или због гасних амортизера хаубе,...

Odgovori

Aca Šmrkas

Kao i do sad, dam ljudima na tehničkom po 10 evra i prođem kao od šale

Odgovori

Rile

Sam da vas je vise takvih kucu bi sagradio donsad

Mile

Znaci nastavljam i dalje nebezbedno preticanje vozila koja me dave.

Odgovori

Stevan

Pa kad nam nebi prodavali smece i poslednjj škart od delova ni diskovi ne bi bili krivi

Odgovori

Bojan

Neka kontrolisu oni diskove u fabrici, a ne ja na tehnickom i da mi kazu za potpuno nove diskove da su krivi.Ko je lud tu?

Слободан

Купи квалитетне делове а не најјефтиније, па за дивно чудо нећеш имати проблема.

Meconi

Nazalost mozes biti i ti lud, usled lose ugradnje moze se odmah iskriviti i potpuno nov disk.