Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako su „rešeni“ oldtajmeri u inostranstvu?

Kako su „rešeni“ oldtajmeri u inostranstvu?
Postavljeno 27.12.2023. u 16:41
Autor: Dragan Romčević

Nedavno smo se u tekstu „Šta čeka oldtajmere – koje uslove će morati da ispune?“ bavili oldtajmerima u našoj zemlji, odnosno na koji način će razni problemi biti rešeni.

Inače, projekat koji treba da uredi ovu oblast radio je Mašinski fakultet, analizirajući propise u 18 evropskih zemalja. Iako su propisi u ovim zemljama generalno veoma slični, ipak mogu da postoje ozbiljne razlike.

Koji su kriterijumi da bi automobil dobio status oldtajmera?

Glavni kriterijum je starost vozila – najčešće je to 30 godina. Najoštrija je Velika Britanija sa 40, a najblaža Italija sa 20 godina. Naravno, ne znači da svaki auto stariji od 20 godina u Italiji automatski postaje oldtajmer, pošto prvo mora da dobije Sertifikat o istorijskom i kolekcionarskom značaju. Tu su i Estonija i Severna Makedonija sa 35 godina.

U nekim zemljama nemaju svi oldtajmeri isti status, tj. klasifikaciju – mogu da se dele prema starosti, „originalnosti“ (ili tehničkim karakteristikama), očuvanosti...

Takođe, mnoge zemlje imaju uslov da automobil ne sme da se koristi kao svakodnevno prevozno sredstvo da bi mogao da ima status oldtajmera.

Neke zemlje su prihvatile nove kriterijume (od 2020.) za status i klasifikaciju oldtajmera, koje je usvojila FIVA - „Međunarodna federacija za vozila od istorijskog značaja“. Međutim, u mnogim zemljama zadržani su stara klasifikacija i tehnički propisi.

Tako u nekim zemljama oldtajmeri kao dokaz o svom statusu dobijaju isključivo FIVA karticu (u skladu sa međunarodnim FIVA standardima), a u nekima nacionalnu karticu (u skladu sa posebnim standardima te zemlje), mada oldtajmer u većini zemalja koje prate sopstvene standarde može da dobije obe kartice, pošto je FIVA ipak međunarodna organizacija i ima svoje predstavnike u većini ovih zemalja.

Uzmimo kao primer Nemačku. Kriterijumi za dobijanje statusa oldtajmera su:

-   da vozilo bude staro najmanje 30 godina
-   da vozilo bude u dobrom stanju, bez kvarova i značajnih znakova korišćenja
-   svi glavni sistemi na vozilu moraju da budu originalni – prepravke su dozvoljene samo ako su u skladu sa tipom vozila i vremenom u kojem je proizvedeno

Zatim je tu i klasifikacija:

A – vozila proizvedena do 31.12. 1904. – Ancestor
B – od 01.01. 1905. do 31.12. 1918. – Veteran
C – od 01.01. 1919. do 31.12. 1930. – Vintage
D – od 01.01. 1931. do 31.12. 1945. – Post Vintage
E – od 01.01. 1946. do 31.12. 1960. – Post War
F – od 01.01. 1961. do 31.12. 1970. – Historic
G – od 01.01. 1971. do vozila starosti od 30 godina

Kada je u pitanju Velika Britanija, vozilo mora da bude starije od 40 godina, da na njemu nisu izvršene značajnije izmene u poslednjih 30 godina, mada su značajne modifikacije dozvoljene u slučaju kada su načinjene u cilju očuvanja vozila, a originalne delove nije moguće nabaviti.

Takođe, izmene koje su izvršene na vozilu dok je bilo u upotrebi ili 10 godina nakon prestanka proizvodnje tog tipa vozila se tolerišu uz odgovarajuće dokaze.

Izmene na sistemima za upravljanje, oslanjanje i kočenje tolerišu se ako su načinjene u cilju povećanja bezbednosti.

Pogledajmo kako je u našem okruženju. U Bugarskoj, BiH, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj postoji uslov da oldtajmer ne učestvuje u svakodnevnom saobraćaju. Mađarska koristi klasifikaciju veoma sličnu kao u Nemačkoj.

U Sloveniji kriterijumi za dobijanje statusa oldtajmera su „standardni“ (30 godina), ali su posebno definisana jangtajmer (youngtimer) vozila starosti od 20 do 29 godina.

Slovenija koristi i nekadašnju klasifikaciju, tj. podelu koju FIVA ne koristi od 2021. godine, a koja se odnosi na očuvanost:

  • Originalno vozilo – u perfektnom stanju sa originalnim delovima
  • Autentično vozilo – u dobrom stanju na kom se mogu naći zamenjeni delovi sa onim koji su iz perioda korišćenja vozila
  • Obnovljeno vozilo – delimično ili potpuno restaurirano sa originalnim delovima
  • Prerađeno vozilo – sastavljeno od delova više različitih vozila istog tipa

Letonija ima uslov da oldtajmer ne može da se koristi svakodnevno, isto kao Slovenija. U Estoniji minimalna starost je 35 godina.

Registracija oldtajmera

Oldtajmeri imaju značajne poreske olakšice i povlašćene cene registracije. U nekim zemljama se porezi i takse uopšte ne plaćaju, mada mogu da postoje posebni uslovi za oslobađanje.

Posebne registarske tablice za oldtajmere izdaju se u dosta zemalja. U Nemačkoj (i to više vrsta), Velikoj Britaniji (moguće je dobiti i tablicu koju je vozilo imalo pri prvoj registraciji), Španiji (za vozila starija od 1970. i sa izgledom iz tog perioda), Finskoj, Estoniji, Rumuniji, Hrvatskoj...

Najviše različitih vrsta registarskih tablica za oldtajmere u primeni ima Nemačka i one diktiraju kako upotrebu tako i troškove. Takođe, predviđene su i izmenjive tablice koje može da koristi više različitih vozila, ali je njihovo kretanje ograničeno.

O mogućnosti uvođenja posebnih tablica za oldtajmere u Srbiji nedavno je govorio Bora Nastasić, predsednik Oldtajmer kluba „Beograd“ i predsednik Saveza klubova istorijskih vozila Srbije, u našem podkastu: „Koje probleme imaju vlasnici oldtajmera?“

Tehnički pregled

Kada je tehnički pregled u pitanju, u većini zemalja zahtevi koje vozilo mora da zadovolji potiču iz vremena proizvodnje samog vozila. Oldtajmerima preko određene starosti se u nekim zemljama izduvni gasovi ne proveravaju, a u Hrvatskoj su svi oldtajmeri oslobođeni ove obaveze.

Takođe, u nekim zemljama tehnički pregled za oldtajmere uopšte nije obavezan ukoliko su proizvedeni pre određene godine, kao npr. u Francuskoj i Bugarskoj za sve proizvedene pre 1960. godine.

Kada je tehnički pregled obavezan, on se nikada ne obavlja svake godine, već npr. na 2, 4 ili na 5 godina, što može da zavisi od starosti i drugih uslova.

Posebni uslovi korišćenja

U mnogim zemljama oldtajmeri ne smeju da se koriste kao svakodnevno prevozno sredstvo, ali čak i tamo gde nema nikakvih ograničenja nije primećeno da vlasnici ovakvih vozila zloupotrebljavaju razne povlastice koje oldtajmeri imaju.

Na primer, u Bugarskoj i Rumuniji oldtajmeri ne plaćaju putarinu, a njima je takođe moguće ući u uže jezgro nekih gradova gde je to mnogim drugim vozilima zabranjeno.

Inače, u nekim zemljama, kao što su Finska i Nemačka, ograničenja po pitanju kretanja mogu da uvedu i osiguravajuće kuće. U Nemačkoj postoje i ograničenja u zavisnosti od vrste registarskih tablica koje oldtajmer ima – na primer, sa izmenjivim tablicama moguće je ići samo na parade i specijalna revijalna okupljanja.

Vozila iz muzeja i privatnih kolekcija u Italiji imaju posebne režime kretanja koji se unapred moraju odobriti posebnom dozvolom.

Neka vozila imaju ograničenja kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti zbog toga što njihova svetla (farovi, migavci, stop svetla) ne daju odgovarajuće osvetljenje i zbog toga mogu da predstavljaju opasnost na putu.

U zemljama poput Crne Gore i Albanije ograničen je broj dana korišćenja tokom godine i to na 120 (Crna Gora), odnosno 90 i 180 dana (Albanija) u zavisnosti da li je vlasnik član kluba oldtajmera ili ne. Crna Gora ima knjigu upotrebe vozila, u kojoj vozač vodi evidenciju kretanja i mora da je pokaže policiji u slučaju provere. Njen gubitak mora da se prijavi, kako bi se sprečile zloupotrebe.

Primeri iz pojedinih zemalja

Nemačka

Tehnički pregled se radi na 2 godine i košta oko 110 evra. Ispitivanje izduvnih gasova se vrši za dizelaše proizvedene posle 1977. i benzince od 1969. godine.

Oldtajmer se može registrovati na sledeće vrste tablica:

1)   Obične
2)   Sezonske
– na period od 2 do 11 meseci
3)   Istorijske (H): za vozilo koje je u upotrebi najmanje 30 godina, čiji su glavni sklopovi u originalnom stanju, sve prepravke u skladu sa periodom, nema značajne znakove korišćenja...
4)   Crvene 07: mogu se koristiti za više vozila, ali samo za događaje, dolazak i odlazak u tu svrhu, kao i u svrhu popravke ili održavanja
5)   Crvene 06: za pravna lica, za više vozila, ne samo za oldtajmere
6)   Privremene: nisu samo za oldtajmere, služe za odlazak na tehnički pregled ili probnu vožnju
7)   Izmenjive: nisu samo za oldtajmere, dva vozila iste vrste mogu da dele ovu tablicu
8)   Kombinacija sezonske i istorijske: za registraciju vozila na 6 meseci

Troškovi:
-    40 evra za istorijske H tablice / 20 evra za crvene 07 tablice
-    192 evra godišnji porez
-    40 evra ili više za osiguranje

Uslovi korišćenja zavise od vrste tablica. Uslovi za korišćenje vozila sa H tablicom nisu određeni. Osiguravajuće kuće često daju ograničenja u broju pređenih kilometara na godišnjem nivou.

Francuska

Oldtajmer registrovan nakon 1. januara 1960. mora da ide na tehnički pregled svakih 5 godina. Stariji oldtajmeri ne moraju da idu na tehnički pregled.

Prilikom prodaje oldtajmera, vlasnik je dužan da priloži potvrdu o tehničkom pregledu ne stariju od 6 meseci. Cena registracije je 60 evra.

Italija

Oldtajmeri idu na tehnički pregled na svake 2 godine, isto kao i sva druga vozila. Definisani su i izuzeci. Na primer, ispitivanje izduvnih gasova se ne obavlja kod benzinaca proizvedenih pre 1971. ili dizelaša pre 1980. godine. Takođe, postoje izuzeci prilikom ispitivanja kočenja.

Za vozila proizvedena pre 1960. godine tehnički pregled vrše samo „nadležna lica za civilni saobraćaj“. Na oldtajmere ne plaća se porez.

Vozila koja su u muzejima ili privatnim kolekcijama mogu da se koriste u saobraćaju samo pod specijalnim uslovima. Kretanje se ograničava na područje skupova ili događaja karakterističnih za vozila od istorijskog značaja. U ovom slučaju, vozilo mora imati posebno ovlašćenje u kojem se definiše putanja kojom će se kretati i maksimalna dozvoljena brzina.

Velika Britanija

Vozila proizvedena i prvi put registrovana pre 40 godina se ne proveravaju na tehničkim pregledima, ali samo ako nisu značajnije modifikovana u poslednjih 30 godina. Vozila registrovana pre 1981. izuzeta su od plaćanja taksi prilikom registracije.

Zabrane kretanja u određenim gradskim zonama ne važe za oldtajmere. Nema ograničenja godišnje kilometraže.

Slovenija

Jangtajmeri, tj. vozila od istorijskog značaja stara od 20 do 29 godina ne smeju godišnje da pređu više od 5.000 kilometara.

Mađarska

Tehnički pregled važi 5 godina. Oldtajmeri su oslobođeni plaćanja taksi pri registraciji i imaju popuste na obavezno osiguranje.

Može se dozvoliti izuzeće od ograničenja brzine (npr. minimalna brzina kretanja) tokom učešća u drumskom saobraćaju. Moguće je ograničiti kretanje u određenom periodu zavisno od vidljivosti (noć, magla), u zavisnosti od karakteristika svetlosnih i svetlosno-signalnih uređaja koji se nalaze na vozilu.

Rumunija

Oldtajmeri ne plaćaju ekološku markicu i porez, kao ni putarinu. Ne mogu da se koriste svakodnevno u saobraćaju, već samo za skupove, okupljanja iz hobija, odlazak na servis ili tehnički pregled, odnosno registraciju.

Bugarska

Oldtajmeri ne moraju da plaćaju vinjete i obavezno osiguranje, pri čemu se podrazumeva da se ne koriste kao svakodnevno prevozno sredstvo.

Predlog rešenja kod nas spreman – čeka se usvajanje

Nacrt Pravilnika koji bi uredio ovu oblast je završen, tako da ostaje da ga nadležni usvoje, ali posao tu nije završen. Nakon usvajanja Pravilnika treba usaglasiti i razne druge propise, odrediti cene, ali i omogućiti da sve to može da funkcioniše u praksi, što je poseban izazov.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 3928
Ocena: 0
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Lovro

Stice se utisak, da kod nas novi zakon o oldtajmerima izlazi, ne da bi se pomoglo ljubiteljima, vec da bi se masa ljudi sprecila da vozi starija vozila. Jer npr. Golf 2 (30+ godina) uveliko moze da prodje kao oldtajmer, ljudi ga i dalje voze, a sad ce to da ogranice i zabrane za svakodnevnu upotrebu.

Odgovori

Miloš

Evo, sad je 97000 din. registracija za oldtajmera, samo produženje reg. Vremenom će sigurno biti i skuplje. Nije neki skupoceni auto...neko bi rekao da ne vredi ni 500 e. Zato na primer komšija ima "hibrida" od 60.000 e i duplo manju registraciju.

Odgovori

Vladimir Papić

Najveći deo stvari iz teksta ima i smisla i logike. Ali kad naši stručnjaci to preformulišu, biće totalno naopako, loše i komplikovano. Kao što je i sa kvačicama na tablicama bilo, kao što je sa probnim dozvolama, ovalnošću diskova i sl

Odgovori