Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Električni trotineti – uskoro obavezne nalepnice

Električni trotineti – uskoro obavezne nalepnice
Postavljeno 08.03.2024. u 14:49
Autor: Dragan Romčević

Razna pravila u vezi električnih trotineta su već definisana, kao što su nošenje kacige, reflektujućeg prsluka, ograničenja brzine i slično, ali ostale su stvari za koje je trebalo više vremena zbog usvajanja posebnog pravilnika.

Sada smo dobili i te informacije. Inače, navodno u Srbiji ima oko 250.000 električnih trotineta – ovo je samo procena, pošto ne postoji nikakva zvanična evidencija. Uglavnom, uskoro neće smeti da se koriste na javnim površinama ukoliko nemaju nalepnicu.

Naime, od 5. aprila kreće izdavanje obaveznih nalepnica za el. trotinete. Krajnji rok za stavljanje nalepnice na el. trotinet je 15. jun. Posle toga, ni jedan el. trotinet neće smeti da se kreće ulicom, biciklističkom stazom ili bilo kojom drugom javnom površinom bez ove nalepnice.

Koliko će da košta nalepnica i gde se podnosi zahtev?

Cena nalepnice još uvek nije poznata. Nije poznato ni na kojim mestima će se obavljati prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice – to će utvrditi Agencija za bezbednost saobraćaja.

Kako će izgledati nalepnica?

Ova slika je preuzeta iz Pravilnika. Dimenzija je 36x60 milimetara. Predviđeno je da bude „samouništavajuća“ u slučaju da neko pokuša da je skine, verovatno kako bi se sprečile zloupotrebe.

Na nalepnici će da se nalaze brojčane vrednosti o nominalnoj snazi elektromotora (W), najvećoj konstruktivnoj brzini (km/h) i masi praznog vozila (kg).

Nalepnica se postavlja na lako uočljivo mesto, u gornjem delu nepomičnog stuba upravljača, u zavisnosti od konstrukcije upravljača, a nakon toga se fotografišu trotinet i mesto na kojem je postavljena nalepnica.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 4118
Ocena: 1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Svetozar Jovanović

Ima soba u stranci gde sede inovativni umovi današnje Srbije i svaki dan smišljaju kako da uzmu po evro ovoj naciji tako da pune budžet. Tako smo dobili rok važenja tablica, nalepnice za skutere...

Odgovori

Vladan

Naravmo , smislili nacin da otmu jos para , nije ovk nikakvo resenje , kretace se svuda , vozicw ih klinci koji nemaju pojma propise, malo ulica ,malo trotoar,malo pesak malo vozilo.... al bitno uzeti pare

Odgovori

Dj

Veće su zlo el bicikli to voze matorci pola je gluvo a druga polovina ćorava a da ne pričam o poznavanju saobraćaja