Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta sve morate da obavite kada kupujete automobil

Šta sve morate da obavite kada kupujete automobil
Postavljeno 27.08.2014. u 15:25

Formalnosti prilikom kupoprodaje vozila


Jedno od najčešćih pitanja sa kojim se suočavaju kupci ili prodavci (fizička lica) prilikom trgovine automobilima jeste kako sastaviti zakonski validan kupoprodajni ugovor sa adekvatno navedenim podacima o vozilu.

Najčešće se traže primeri na internetu ili od nekoga ko je ovaj proces nedavno prošao. Kako bismo vas poštedeli muka oko toga gde da ga pronađete i kako on treba da izgleda, sajt www.polovniautomobili.com je, u saradnji sa našim advokatima, napravio za vas šablon ovog ugovora koji možete koristiti u svakoj prilici.

Takođe, naveli smo i koje sve formalnosti morate obaviti prilikom kupoprodaje vozila, od toga koji su prvi koraci nakon zaključivanja ugovora (plaćanje poreza i njihovih rokova), prepisivanja punomoćja, do toga na šta bi kupac, odnosno prodavac, morao da obrati pažnju kada su u pitanju podaci, pravni status vozila, registracija, ispravnost novca i slično.

U dokumentu smo predstavili i koji parametri utiču na visinu carine prilikom uvoza automobila i kako se ona obračunava.

Prilikom kupoprodaje vozila neophodno je obaviti niz pravnih radnji, a poželjno je obratiti pažnju i na dodatne pravne aspekte, sve u cilju zakonski ispravne kupovine, odnosno prodaje vozila.

 

Preuzmite ugovor

Preuzmite ovlašćenje

 

Prvi korak nakon zaključenja ugovora:

  • Porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5% od vrednosti vozila.

Kada kupac i prodavac postignu dogovor o kupovini odnosno prodaji vozila, pristupaju zaključenju ugovora i overavaju ga kod notara, a nakon toga kupac plaća porez koji iznosi 2,5% od procenjene vrednosti vozila po zvaničnom AMSS katalogu i vrši preregistraciju vozila na svoje ime.

Obveznik poreza na prenos apsolutnih prava prema Zakonu o porezima na imovinu jeste prodavac, međutim u praksi se to kupoprodajnim ugovorima uvek prebacuje na kupca. Po potpisivanju kupoprodajnog ugovora, rok za plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava je 15 dana u poreskoj upravi u opštini prodavca.

Porez na promet apsolutnih prava iznosi 2,5% od vrednosti vozila po zvaničnom katalogu AMSS, a kada je prodavac polovnog vozila privredni subjekat koji je obveznik PDV, prodavac obračunava i PDV u iznosu od 20%. Za polovna vozila koja su nabavljena posle 2005. godine prilikom kupoprodaje se ne obračunava PDV shodno članu 6, stav 1, tačka 2 Zakona o porezu na dodatu vrednost (sva novija vozila koja se ne kupuju iz uvoza). Dakle, bez obzira na obavezu obračunavanja PDV ili ne, u svim slučajevima, plaća se i porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5% od vrednosti vozila.

Ugovorne strane se mogu dogovoriti i da će se preregistracija vozila vršiti naknadno, a da će se vozilo određeno vreme voziti po punomoćju.

I u ovom slučaju kupac bi trebalo da zaključi validan kupoprodajni ugovor radi sigurnosti i dokazivanja da je kupoprodaja izvršena u slučaju spora. Punomoćjem se ovlašćuje kupac da može da raspolaže vozilom po svom nahođenju, da ga koristi i upravlja vozilom u zemlji i inostranstvu, da može da ga dalje proda i obavi sve druge pravne i faktičke radnje u cilju raspolaganja vozilom. Organi unutrašnjih poslova u praksi zahtevaju da ovakvo punomoćje bude overeno u sudu.

Kupac bi trebalo da obrati pažnju na sledeće:

  • Da uradi proveru i poređenje podataka iz saobraćajne dozvole, lične karte i samog vozila (ime vlasnika, broj motora i šasije i sl.).
  • Da proveri pravni status vozila u Registru založnog prava na internet sajtu Agencije za privredne registre www.apr.gov.rs. Ovo je posebno važno ako se vozilo ne kupuje od dilera, već od fizičkog lica. Ako se kupi vozilo koje je opterećeno založnim pravom, banka, odnosno drugi poverilac u slučaju neredovnog izmirenja duga, može da vrši prodaju založenog vozila.
  • Da preuzme vozilo sa rezervnim ključevima, a ukoliko se preuzimanje vozila odlaže konstatovati u ugovoru da do preuzimanja vozila za eventualnu štetu odgovara prodavac.
  • Obratiti pažnju da u ugovoru o kupoprodaji vozilo bude precizno opisano, da postoji klauzula u kojoj prodavac tvrdi da vozilo nije otuđio ili opteretio i da postoji klauzula u kojoj prodavac izjavljuje da je primio novac.
  • Ako je vozilo sa drugog registarskog područja od opštine na kojoj je prodavac, moraju se odjaviti tablice u mestu izdavanja registarskih tablica i tu platiti porez.

Prodavac bi trebalo da obrati pažnju na sledeće:

  • Da proveri ispravnost novca, najbolje posredstvom neke agencije za posredovanje i registraciju vozila
  • Da obrati pažnju da u ugovoru o kupoprodaji bude navedeno šta je sve predato kupcu (rezervni ključevi, saobraćajna dozvola, polisa osiguranja i sl.), da stoji klauzula koja je kod nas uobičajena odnosno da sve troškove, takse i poreze snosi kupac, te da stoji klauzula da se vozilo kupuje u viđenom stanju.

Carinska osnovica i visina carine pri uvozu polovnih vozila

 

 

U zemljama Evrope, osim Italije, kupac koji želi da izveze kupljeno vozilo (Nemačka, Belgija, Austrija, Švajcarska, itd.) dužan je da na vozilo stavi COLL tablice (privremena registracija do izlaska iz te zemlje) koje mu daju vremenski period po izboru (15-30 dana) da izađe iz te zemlje.

Postoji naknada koja se plaća u zavisnosti od vremenskog perioda koji se izabere.

Kada se priloži dokumentacija na graničnom prelazu, granična špedicija izdaje graničnu prijavu-propratnicu (vrednost propratnice je od 20€ do 50€) koja se prilaže prilikom carinjenja.

Za sva fizička i pravna lica po ulasku u Srbiju važi zakonski rok od 72 sata predaje dokumenata na carinarnicu. 

Carinske osnovice za vozila se uzimaju iz AMSS kataloga, osim ako je iznos na kupoprodajnom ugovoru ili fakturi veći od onog koji Carina odredi. 


* Sajt PolovniAutomobili.com ne odgovara za bilo kakvu štetu koje ugovorne strane mogu pretrpeti zbog zaključenja ugovora rukovodeći se objavljenim primerom ugovora, bilo da nedostaci proističu iz specifičnih uslova kupoprodaje, specifičnosti očekivanja ugovornih strana, izmena propisa ili iz drugih razloga.

Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.4
Komentara: 36
Pregleda: 142624
   

Komentara: 36 | Pregleda: 142624

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

mare

Ako se auto kupuje od pravnog lica postoje dve opcije kada se iskazuje PDV i kad se ne iskazuje.Kako ja da znam da li je firma obveznik PDV ili nije i da li treba da se iskaze PDV na fakturi?Ukoliko se ne iskaze PDV da li to znaci da ja kao fizičko lice treba da platim PDV 20% ili samo 2,5% za prenos vlasništva?Radi se o putničkom vozilu

Odgovori

slavoljub

lepo precizno objasnjeno.Bravo/

Odgovori

Драгана

Како проверити правни статус возила у Регистру заложног права? На сајту АПР ја не видох такву могућност.

Odgovori

Polovni Automobili

Idite na ovaj link: https://www.apr.gov.rs/pretrage/zalo%C5%BEno-pravo.1941.html

Dragan Kljajic

Pitanje? Ukoliko se auto kupi na placu ne placa se PDV, samo prenos vlasnistva i registracija? A ukoliko se auto kupi od fizickog lica placa se PDV, prenos vlasnistva i registracija (ukoliko nije registrovan). Dali je to tacno?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako ga kupujete od fizičkog lica, ne plaća se PDV.

Dragan

Ukoliko je auto na meni, a na namackim tablicama, uredno registrovan, placen porez i osiguranje u nemackoj, koliko bi me iznosio prenos na nase tablice? Hvala

Vladan Nikolic

Zdravo svima Zainteresovan sam za kupovinu slep prikolicu. Prikolica je registrovana i vlasnistvo je firme. Ja imam registrovanu firmu i pausalno sam oporezovan. Ali bi ipak da kupim kao fizicko lice. Na sta trebam da obratim paznju. Hvala unapred

Odgovori

Zlatko

A da li se taj porez placa i kod ovlastenih dilera odnosno kod auto kuca kada se kupuje polovno vozilo

Odgovori

Polovni Automobili

Ukoliko je prodavac obveznik PDV-a i prilikom nabavke vozila je platio PDV, plaća se prenos vlasništva.

Duda

U uvoznoj dokumentaciji vozila u JCI -u pise da je br.motora NEUTVRĐEN a u uverenju o ispitivanju vozila nije upisan br.motora , navedeno je u napomeni :Broj motora nije očitan. Godina proizvodnje je 2010. Pitanje glasi da li uopste ovaj auto kupiti? Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Najbolje je da ostavite da prodavcu da reši taj problem, odnosno da obavi tzv. PUS-ovanje - ukucavanje novog broja motora.

Slobodan

Molim za info..Sta na vasem sajtu znaci kad je u opisu oglasa navedeno -Garancija. Da li su prodavci dobro upoznati sa time ista na sebe preuzimaju ako je to navedeno.Nadam se da postoji bar neka vrsta "kodeksa" da se ovo ne zloupotrebljva i kao možemo da se kao korisnici sajta žalimo ako postoji neki problem. Unapred zahvalan.

Odgovori

Dzontra

Neprecizna vam je lista, pomalo i netacna. Npr. predjena kilometraza nominalno jeste faktor, ali u praksi se uopste ne uzima u obzir. Drugi, vazniji faktori, koje ste zaboravili da navedete, jesu menjac - automatici su nesto skuplji, i karoserija - razlicite su cene za karavane (govorimo o katalogu AMSS prema kojem se obracunava carina).

Odgovori

Polovni Automobili

U pravu ste, izmenićemo taj tekst.

igor

Bravo, opsirno i koncizno, jos bolje PROFESIONALNO.

Odgovori

Djuro

samo niste rekli da tablice koju regularno uzmete u nemackoj masno platite i osiguranje u kojem jasno pise da vazi i za srbiju apsolutno u srbiji NE VAZI...tako ako vas policija zustavi nakon sto udjete u nasu dragu zemlju budite spremni da se kod prekrsajnog sudije oprostir od vozacke dozvole 3 meseca i platit kaznu 15000 do 30000 din...da i naravno kao i mnoge stvari i mnoge teme koje se obradjuju na ovom ili nekom slicnom sajtu su apsurdne tako i ova oko uvoza i budete li se drzali takvih upustava izace vas skuplje pita nego tepsija...mnoge stvari su kod nas apsolutno besmislene i naravno drzava je uvek uvek u pravu ali nelogicnostima nece niko da se pozabavi i malo to javnije istakne vec se samo uvode dodatni nameti i troskovi...u svakom slucaju savet ukoliko niste nikad sami uvozili automobil i nemojte ili se obratite nekom trgovcu koji to radi da vas posavetuje

Odgovori

nemanja

lllooolll tablice i osiguranje nemacko i te kako vazi ako nije istekao rok. svako moze da vozi sa privremenim tablicama ako ti privremena saobracajna kao i probne tablice glase na tebe bez obzira sto nisi drzavljanin nemacke. ti nisi otisao dalje od svog sela

Radomir Ducic

PA AKO ZA NISTA NE ODGOVARATE STA NAM ONDA OVDE PISETE. BEZVEZE.

Odgovori

Goran Denic

Auto koji zelim da kupim nije registrovan. Koji je tu postupak i kako da dovezem auto kuci.

Odgovori

nemanja

isto kao i kod kupovine neregistrovanog vozila, uzmete probne tablice koje vaze 24 sata od njihovog izdavanja, i morate strogo voditi racuna jer kod tog roka ne vazi "nedelja " neradni dan, strogo 24 casa posle toga ako vas zasutave iako imate probne a istekle to je isto kao i da niste ni uzeli probne dakle VI ste ne registrovani! tu vam niko nece traziti tehnicki pregled jer mozete reci da ce te tehnicki odraditi u svom mestu boravista prilikom prijavljivanja vozila za aregistraciju! nesto sitno se placa oko 2-3,000 dinara ali nnaglasavam niej kao ranije da ste mogli birati na koliko dana zelite probne tablice, sada su sve striktno 24 sata rok vazenja!

Alen Gleđa

Ne znam kakve veze ima carinjenje vozila sa kupoprodajom i sa tim na sta kupci i prodavci treba da obrate paznju kad sacinjavaju ugovor, ali ajde. Hteo bih da kazem da nije tacno, da postoje razliciti katalozi koji se uzimaju u obzir, u zavisosti od zemlje iz koje se uvozi polovan automobil. To je nekad bio slucaj, sada se koristi jednistveni katalog Automoto saveza.

Odgovori

Miodrag

da li mozemo videti negde taj carinski katalog prema kome carine vozila?!

Odgovori

Miodrag

Mercedes 1.8 Danska EZ 12/2003 403.000 km Benzin 105 kW (143 PS) Automatik - karavan _________________________ interesuje me sta bi trebao da imam od prodavca iz danske jer je fizicko lice da bi mogo da uvezem auto i koliko bi na osnovu podataka koje sam ostavio bi me kostala carina i amss. hvala unapred na odgovoru

Odgovori

Дарко

У првом кораку сте навели да порез на пренос апсолутних права плаћа купац. То није тачно, закон каже да тај порез плаћа продавац, око уговором није другачије прецизирано. То значи да купац и продавац треба да се договоре и ставе у уговор ко плаћа порез на пренос апсолутних права. Такође, као што је Јован навео, када продавац обрачунава и на фактури ПДВ, тада се не обрачунава порез на пренос апсолутних права, али се мора поднети пореска пријава, како би пореска управа то констатовала и уписала на фактуру. Веома поштујем што сте навели све на шта и купци и продавци треба да обрате пажњу. Некада купци од емоцијомалних осећања не учине све што треба, па буду преварени.

Odgovori

nemanjy

ugovor je samo formalni akt i ne mpra da bude tako. ako TI vec zelis kupiti auto i jos da ti prodavac plati prenos onda tesko da ces za navedene cene naci auto i da ti na tako nesto pristane prodavac

Jovan

U delu teksta koji se odnosi na plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava došlo je do formalno pravne greške u izjavi: "...Dakle, bez obzira na obavezu obračunavanja PDV ili ne, u svim slučajevima, plaća se i porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5% od vrednosti vozila." Naime, ova izjava je ne istinita jer se porez na prenos apsolutnih prava ne plaća u slučajevima kada je Prodavac(Pravno lice) u mogućnosti da izda fakturu kupcu (definisano zakonom o PDV-u) na kome je iskazan PDV, kao i u slučaju kada ne iskazuje PDV, ali ga obračunava u skladu sa članom 36. zakona o PDV-u.

Odgovori

Marko

Такође, морам приметити да се у вашем излагању поткткрала грешка. Наиме, у делу текста "Naime, ova izjava je ne istinita jer se porez na prenos ..." имамо да се "НЕ ИСТИНИТА" пише заједно као једна реч, дакле "НЕИСТИНИТА", према важећем правопису РС. Срдачам поздрав колеги правнику.

Mix

Takođe se ne pravi kupoprodajni ugovor iz razloga što kupac dobija račun sa izraženim PDV-om koji kako čujem ima veću pravnu važnost nego ugovor.Pozdrav.

zsh

Automobilu je istekla reg. jula 2011. Kakva je procedura kod kupoprodaje i ponovne registracije vozila koja dugo stoje neregistrovana?

Odgovori

nemanja

lepo uradis prenos, platis porez, ako nisi iz tog grada gde je uadnji put registrovan ides u sup i zahtevas privremene taice ujedno od vlasnika dobijas ponistenu saobracajnnu sa kojom ne dvosmisleno svom supu tj u tvom gradu dokazujes da vozilo nosi uvezo nego si kupio i placas novu ssobracajnu, tablice itd.... nikakva tajna i velika procedura

zabrinnuti

osetio sam bahatost carine na svojoj kozi, kada sam 2010 godine uvozio auto na povlasticu kao RVI prvo, nisu priznali pravu cenu vozila po racunu, iako sam im to dokazao, a onda, nisu priznali povlasticu za uviz, jer je, boze moj, ovvo Srbija, karavan u srbiji spada u LKW, odnosno, iako u dokumkentima pise PKW, karavan sa 5 sedista, to ne vazi ne zna svaba pravilno da upise uglavnom, sve papire imao, nista uvazili nisu to je carina u novom sadu, u srbiji

Odgovori

Ivan

Skinuo sam vase ovlascenje i kupoprodajni ugovor, ali kada sam prodao auto ovlascenje sam popunio i overio u sudu i dao ga kupcu.Medjutim kada je otisao u policisku stanicu jer su mu u mudjuvremenu ukrali tablice sa auta,da izvadi nova dokumenta i tablice trazili su u policikoj stanici da ja moram da budem prisutan.Neznam cemu onda ovlascenje i overavanje od strane suda kada ga druga institucija u Srbiji ovog puta policiska stanica ne priznaje. Voleo bih da cujem vase misljenje o svemu ovome.

Odgovori

Boki

Bas me cudi da sajt ne daje nikakvo objasnjenje posle toliko vremena.

nemanja

logicno je da VAS sup i sid poziva jer ste zadnji upisani u sup kao vlasnik. ovlascenje ti je bitno da lice koje ga koristi a nije vlasnik moue legitimno nalustiti ili uci u srbiju mada to niko na carini ne gleda licmo dva puta uso u bugarsku i izaso sa tudjim autom na srpskim tablicama