Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Vaša bezbednost prilikom kupovine polovnih automobila

Vaša bezbednost prilikom kupovine polovnih automobila
Postavljeno 22.11.2016. u 09:00

Već smo se bavili proverom polovnjaka po raznim pitanjima, ali sada se fokusiramo na vašu bezbednost, pošto prilikom kupovine idete da se nađete sa nepoznatim osobama, pri čemu neretko nosite i više hiljada evra sa sobom. Dakle, ne govorimo o tome kako kupiti dobar auto, već o tome kako se zaštititi kada idete da ga kupite.

Nedavno nas je kontaktirala jedna posetiteljka našeg sajta i opisala vrlo stresno iskustvo prilikom kupovine automobila. Imena i lokacije nećemo navoditi, kako ne bismo uticali na eventualni sudski proces, s obzirom na to da policija još uvek radi svoj posao.

Ona se nakon više telefonskih razgovora tokom kojih je prodavac uverio da je vozilo potpuno ispravno, zaputila u drugi grad kako bi ga kupila. Pošto se ne razume u automobile, povela je još dve muške osobe.

Kada su stigli na lice mesta, shvatili su da je auto u katastrofalnom stanju i odlučili da odustanu od kupovine. Međutim, usledilo je izuzetno agresivno ponašanje prodavca, pošto je on navodno odbio dvoje sigurnih kupaca zbog njih i čekao ih ceo dan.

Čitava situacija se odigrala uveče, u manjem naselju, bez mnogo prolaznika. Tvrdio je da je auto odličan „za taj novac“, da su mu naneli štetu, potrošili vreme i slično. Počelo je vikanje, omalovažavanje, insistiranje da je već sve dogovoreno telefonom i da sada nema odustajanja...

U međuvremenu se pojavila još jedna osoba,  pa je usledila taktika „dobar policajac, loš policajac“. Vrhunac je bio dolazak nekoliko lokalnih momaka, prijatelja dotičnih, koji su se takođe „diskretno“ uključili u ubeđivanje.

U strahu za sopstvenu bezbednost, pošto je već došlo do ozbiljnijih verbalnih sukoba, naša posetiteljka je odlučila da preuzme auto i da novac.

Kako se zaštititi od ovakvih situacija?  

Ne želimo da širimo paniku i izazivamo paranoju kod kupaca, ali postoje ljudi koji su spremni na svašta i za nekoliko stotina evra, tako da treba biti pažljiv kada je u pitanju više hiljada.

Naravno, ako ste muškarac od 100 kg i 190 cm, a zdravi ste i jaki, saveti koje dajemo verovatno će vam delovati paranoično ili potpuno nepotrebno. Pre saveta, da se pozabavimo još jednim važnim problemom.

Da li ćete svojim nepoverenjem uvrediti prodavca?

Mnogi neiskusni kupci, koji su pritom „suviše fino“ vaspitani, imaju ovaj problem – ne žele ni jednim svojim postupkom da uvrede prodavca. Tek kada skupo plate školu i ostanu bez kapare, dobiju pokvaren ili na neki drugi način faličan auto, postanu mnogo oprezniji.

Oni su posebno ranjivi kada se nađu u problematičnoj situaciji, pošto u strahu od sukoba olako prelaze preko gubitka novca. Naravno, ne kažemo da treba ići u kupovinu kola sa predubeđenjem da će se nešto loše dogoditi, ali nije na odmet biti pažljiv.

Šta raditi, šta ne raditi?

Ovi saveti važe u slučaju da planirate odmah da obavite kupoprodaju ukoliko vam se auto svidi, bez obzira na to da li ćete istog dana sređivati papirologiju ili samo razmeniti novac i auto, a overiti ugovor i obaviti prenos vlasništva naknadno. Prevencija je uvek najbolje rešenje, pa zato:

 • povedite nekoga sa sobom, po mogućnosti muškog pola
 • nosite novac sa sobom. Ostavite (sakrijete) li ga u automobilu kojim ste došli na lice mesta, neko odatle može da ga ukrade
 • pazite se džeparenja
 • ako ste već dogovorili kupovinu, a reč je o većoj količini novca, treba da budete svesni da možete postati žrtva klasičnog razbojništva. Prodavac zna da dolazite i da nosite novac sa sobom. On čak može da iscenira i situaciju da oboje istovremeno budete opljačkani na mestu susreta kako bi otklonio sumnju sa sebe
 • rešenje za gore navedene situacije - uplata na račun
 • izbegavajte da kupovinu obavljate uveče – tj. da samo date novac i preuzmete auto, a da papirologiju sređujete kasnije. Bezbedniji ste danju
 • očitajte ličnu kartu prodavca (npr. u nekoj fotokopirnici) ukoliko odmah ne završavate svu papirologiju
 • proverite novac u menjačnici pre primopredaje
 • postoje razne aplikacije za snimanje telefonskih razgovora, a neki telefoni to mogu da rade i „fabrički“. Može da bude korisno da snimite razgovor sa prodavcem, kako kasnije ne bi došlo do nesporazuma. Pažnja – zakon kaže da pre nego što počnete da snimate telefonski razgovor, morate obavezno da obavestite sagovornika
 • ponašajte se samouvereno – tako ćete u startu obeshrabriti potencijalnog prevaranta da iskoristi vašu slabost ili nesigurnost kako bi vas agresivnijim nastupom ubedio u ono što njimu odgovara
 • verujte svojim instinktima - ako vam neko deluje baš sumnjivo, odustanite od kupovine
 •  ako prodavac postane bezobrazan i agresivan, kratko i jasno mu recite da odustajete od kupovine i napustite mesto događaja
 • u slučaju da pokuša fizički da vas zaustavi, odmah zovite policiju

Šta ako ste morali zbog sopstvene bezbednosti da predate novac, potpišete ugovor i preuzmete auto koji u stvari ne želite?

Čim budete u mogućnosti, pozovite policiju i opišite ukratko šta se desilo, a zatim se uputite u najbližu policijsku stanicu i prijavite slučaj.

Šta uraditi ako deluje da će doći do fizičkog sukoba?

Kao prvo, ne smete uopšte da dovedete sebe do te tačke. Čim vidite da je neko agresivan, da se ponaša neuravnoteženo i da viče, recite mu da niste zainteresovani za kupovinu i vratite se kući.

Ukoliko vas nakon toga zove telefonom, bilo bi najpametnije da se ne javljate. Ukoliko počne da vas uznemirava ili šalje poruke agresivnog tona, kratko i jasno mu odgovorite da niste zainteresovani za auto i da nemate više o čemu da razgovarate. Postane li situacija zaista ozbiljna, prijavite slučaj policiji.

Šta ako do fizičkog sukoba zaista dođe?

Na primer, shvatate da vozilo nije u stanju u kakvom bi prema opisu prodavca trebalo da bude i odlučite da odete. Tada prodavac iznenada počinje da viče, unosi vam se u lice, dok vam „objašnjava“ da morate da kupite auto, pošto je on odbio nekoliko sigurnih kupaca i ceo dan vas čeka da dođete umesto da ide da „zaradi hleb za svoju porodicu“.

Vi ne podležete pretnjama i dolazi do fizičkog sukoba. U tom slučaju, branite se svim sredstvima, ali samo do trenutka dok ga onesposobite ili dok ne ugrabite priliku da se udaljite sa lica mesta. Policiju zovite odmah i objasnite šta se desilo.

Upravo zbog ovakvih situacija treba povesti nekoga sa sobom, ne da bi se umešao u tuču, već da odmah zove policiju! Zato unapred treba znati tačnu lokaciju gde se nalazite sa prodavcem - mesto, ulica, broj i neki prepoznatljiv objekat u blizini.

Kako se ponašati kada neko pokuša da vas opljačka?

Koliko god da je novca u pitanju, vaš život je vredniji - ovo je prvo što treba da vam padne na pamet u slučaju pokušaja da vam otme novac namenjen kupovini automobila.

Da bi se u ovakvim situacijama smanjila šteta, jedan od starih trikova je da se novac podeli na dva ili tri dela, tako da i ako dođe do razbojništva, ostanete samo bez dela novca.

Zaključak

Ponavljamo – ovakvi slučajevi su izuzetno retki, ali nikada nije na odmet biti oprezan i preduzeti sve u okviru vaših mogućnosti da bezbedno obavite kupoprodaju.

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.6
Komentara: 31
Pregleda: 43093
   

Komentara: 31 | Pregleda: 43093

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Aca

Ukoliko kupac zatekne potpuno drugaciji automobil od onog opisanog od strane prodavca, treba prvo nogom da mu odvali retrovizor i kaze ovo ti je za moje utroseno vreme, a sada si mi jos duzan novac za put. Veoma je vazno da se prodavcu napravi prvo steta na kolima, jer u suprotnom nece vas shvatititi ozbiljno. Pozrazumeva se da ste poveli "podrsku" prilikom kupovine automobila.

Odgovori

Dusan B

Moj otac je iz BG krenuo za NS da kupi automobil i javio se coveku da ce doci da kupi i za taj put im je trebalo oko sat vremena od poziva i u medju vremenu oni su taman stigli do NS i videli da je vec neko kupio taj automobil njima ispred nosa. Covek ne postuje tudje vreme i novac a moj otac je isuvise fin da ode i da mu trazi pare za cimanje a ja ne bih tako lako odustao naucio bih coveka da postuje tudje vreme i novac.

Dr...

Svaka čast na savetima ekipe iz Kancelarije...Možda je najbolje da povedete u kupovinu nekog ko ima dozvolu za oružije,pa onda uperite prodavcu u glavu i eto poštene trgovine...sve će vam reći i priznati a vi će te biti srećni i zadovoljni što sve znate o vašem novom vozilu iz 2001g.koje ste kupili za 1000e.i u koje neće te morati ništa da ulažete bar 5g..

Odgovori

Polovni Automobili

Na samom početku teksta piše: "...sada se fokusiramo na vašu bezbednost, pošto prilikom kupovine idete da se nađete sa nepoznatim osobama, pri čemu neretko nosite i više hiljada evra sa sobom. Dakle, ne govorimo o tome kako kupiti dobar auto, već o tome kako se zaštititi kada idete da ga kupite". Razumemo vašu frustraciju zbog kupaca koji žele da za 1.000 evra kupe auto koji je kao nov, ali suština ovog teksta je lična bezbednost (potencijalnog) kupca.

Mrcko

Uskoro planiram da kupim polovan automobil i prioritet cu dati placevima bas da bih izbegao situacije poput odlaska na neke periferije i zavlacenja po nekim budzacima, danju ili nocu, nebitno. Prosto, ne treba se zaletati ko muva bez glave i ici negde bez ikakve provere i pripreme. A sto se novca tice, sa sobom ne bih nosio ni 500 eur a kamoli 2000, 3000 i vise hiljada. Postoji nesto sto se zove uplata na racun u banci

Odgovori

Rasa

Prodajem svoj auto, i javi se covek meni sa izjavom da je zainteresovan i da hoce da pogleda auto. Da skratim sad, ispostavlja se da covek meni mrtav 'ladan pokusava da plati novcanicama od 500 eura koje su facsimile. P.S. Ko ne zna sta to znaci neka googla.

Odgovori

sinisa

ovde niko ne spominje jednu meni sasvim obicnu stvar oko novca.Izgleda da u srbiji postoji samo kes, ne postoje banke,ziro racuni,prenosenja novca sa jednog na drugi racun

Odgovori

Aca

A najjaci su oni a takvih je vecina kad im kazes da dovezu auto kod majstora nesto se neckaju i ako se nakane da odu kod majstora kazu mu nemoj nista da mi diras oko auta hahah a auto mu pao sa Beogradjanke retardi muljare raspale takve treba prebiti ko macku odma.

Odgovori

milos

sve ovako se meni desilo ovaj kadet sto je iznad na ovoj strani table vs..... uvece je otet. menjali smo auta stavio mi u rke neke papire od kola seo i magla nit ynam koja kaye a vidim da je ga stavio na ogl. kao da je iz smedereva aulica ko ya .kao osamucen sam neynam sta da uradim .papire mi je dao nevazece od ko zna kog vlasnika.sta i kako vratiti auto.

Odgovori

igor

Au brate, al' si nepismen.

Zeka

Mnogo nepismen, treba mi rečnik da razumem ovog zemljaka

kole

Godinama sam preprodavao automobile i nikad nisam naisao na auto koji je vlasnik realno opisao. Lazu svi. Lazu radnici, doktori, inzenjeri studenti, popovi, domacice, nezaposleni...Uvek sam ih pitao kako je moguce da mi kazu da je auto u prvoj farbi, a on tri puta bio na krovu. Onda mi kazu da se ja previse razumem u kola i da vecina ljudi ne vidi ni 10% onoga sto vidim ja ili neko ko se razume, a takvi su retki. Nikad nisam nosio sve pare, vec samo kaparu. Ako sam odmah hteo da kupim, rekao bih; novac mi je kod kuce, idemo po pare kolima i taman sam ga dobro isprobao, a posle ga vratim kuci. Kada dodjete na adresu, pronadjite taj auto na parkingu i dobro ga pregledajte. Ako vam se ne svidi, samo se okrenite i ne javljajte se vlasniku.

Odgovori

Aleksandar

Samo mi reci ko meni garantuje da me neće sačekati tvoji pajtosi kad krenem kod TEBE kući po novac... Prijatelju sve je to lepo što si ti naveo ali još uvek postoje pošteni ljudi. Što se mene tiče auto može da se gleda i isproba ispred policijske stanice ako nekome znači. Nisu svi prevaranti i lažovi, nemoj da generalizuješ. Pozdrav

miroslav

ma kakvi ... ti znas kad vidis auto i da li je vracena kilometraza i kakav mu je akumulator i i kad ce svecice da mu riknu ili pumpa ili bilo sta drugo... smesni su mi takvi sto kao sve znaju a u stvari cinjenica je da je auto gomila gvozdja,plastike gume i td. i nikad ne znas sta ce da rikne pa makar to bio i nov auto.

Sla Bij

mozda su se zaletili i kupili auto jer je bio povoljan? pa su onda tek posle shvatili da su se izradili debelo. pa sada izmislili pricu nebi li povratili novac. nema jeftino a novo. jedino smo mi srbi ubedjeni da za 3000eura kupimo nov auto koji na zapadu vredi 6000eura. trazimo nemoguce i onda su nam drugi krivi

Odgovori

kole

Ajde ne lupetaj te tvoje svercerske fazone. Vidis da su ljudi natrcali na razbojnike koji su im oteli pare i uvalili krs na silu. Vec sam gore objasnio da se ne nose sve pare i da se po mogucnosti auto pregleda dok vlasnik nije tu. Rekao ti je adresu, znas kako izgleda i obidjes ga sa svih strana ocas posla. Gledati sam uz prisustvo vlasnika znaci da se pomeri pet metara u stranu i da zacepi svoja lazljiva svercerska usta i da me ostavi na miru. Radio sam taj posao i digao ruke zbog takvih kao sto si ti, jer ste se nakotili kao hijene.

Perić

Druže, to što je na Zapadu 6000 u Srbiji je 10000+. Ono što je na Zapadu 500+ kada je ispravno a 200 kada je pred veliki servis i istek registracije - ovde je 2000 kakvo god da je stanje. Kao što reče čovek iznad - mani nas tih švercerskih priča.

Sla bij

Zivim u fr I znam koja autà I kakva mi traze ljudi kao vu Ako moze nesto dzabe Kada vec dolazim za srb da dovezem Pa I kada se doveze za skoro dzabe on da traze mane kao da je auto iz 2018 à ne skoro punoletnik iz 2001 I iz 2002 Izbite srbi sebi iz glave da je auto iz 2001 i 2002 NOV i BEZ GREBICE i to jos sa 150000km i sve to sa carinom za 1500€ I onda kazu ljudi zajebao ih neko

nislija

Kupovao sam sebi vozila, a pomagao sam i drugima u kupovinu. Na stranu uobicajeni saveti za kupovinu, sto se tice odnosa sa prodavcem, uvek sam, nakon pozdrava, gledao vozila cutke. Niti sam se obracao prodavcu, niti bi se on meni obracao. Obicno mi za prosecan auto treba oko 15 min, bez motora da ga pregledam detaljno, koliko i zatrazim vlasniku da mi dozvoli da budem sam sa vozilom. Sve lepo pregledam bez njegovog prisustva, sa njim probna voznja, posavetujem se sa drugima, izadjem pred prodavca i iznesem svoje misljenje. Ako mi ne bi dozvolio ovako nesto, onda u startu odustajem i savetujem druge da odustanu, jer svaki prodavac koji bi da razgovara sa vama dok vi gledate i da vas maje, ili smislja neku prevaru, ili vam jednostavno odvraca paznju sa vozila. Naravno bilo je i ocajnih primera, gde bih se nakon 2 min. zahvalio prodavcu na ukazanom vremenu i otisao. Dokle god vam prodavci ne dozvoljavaju da gledate nasamo vozilo, imace prilike za ovakve stvari.

Odgovori

Sla Bij

dovozim auta iz inostranstva, a i zivim u inostranstvu. svega sam se nagledao u zivotu. ali sa mojim kolima mozes da budes sam koliko hoces kada ih isplatis i kada napravimo ugovor pa posle ako hoces i rostilj raspali u njima. dovedes ceo tim strucnjaka ako hoces sa sobom, ali da ti nasamo ostavim auto, to nikako. izvini na nepoverenju.

Pera

Apsolutno se slažem. Skoro sam gledao za ženu da kupim korsu C, imamo Insigniu pa nam treba još jedan mali auto. Nađem se sa čovekom, kad ono 3 gancija. Jesi vlasnik? Nisam. Znaš od tetke je iz Mladenovca. I kreće odvraćanje pažnje: Vidiš kakav je motor, kao nov ne čuje se, muzika dobra unutra. Reko otvori haubu! Vezni lim tamno teget a krila i sve ostalo 3 nijanse svetlije. Reko druže aj zdravo.

zoran milosavljevic zoran milosavljevic

Mnogo ti je dobar savet za sve nas a narocito za one koji nisu vicni za kupovine . Naravno cim pocne prodavac da te spopada opomeniga da ti ne zelis njega uz tebe ako on i dalje zeli da bude tu nemoj ni kupovati taj auto (kupovina je zavrsena)

nikola

komentar za Sla Bij: brajko, nemoj da si smesan. nije covek mislio da se sam zatvori u tvoju garazu i ne znam sta da radi. mislio da je cutis i pustis ga da pregleda auto. ne treba mu tvoje smaranje. inace, takvi kao ti, "zivim u inostranstvu, dovozim kola" su najgori prodavci kola. ti pecas jeftin auto koji lako mozes da prodas u srbiji. on treba lepo da izgleda spolja, a pojma nemas kakav je ispod haube, jer si ga tek dovezao. kunes se u sve zivo da ga "vozila baba" i slicne fore.

CZ M57

No comment.

Odgovori

Smederevac

Ima raznih ljudi, a taj koji je dotične ljude toliko uplašio da su morali da obave kupovinu bez obzira na stanje automobila bi trebalo da odavno bude iza rešetaka.Nažalost u radu naše policije preventiva je nepoznat pojam.Uglavnom kad se i pozovu, dođu par nepismenih nazovi policajaca kojima je teško i objasniti šta se desilo.

Odgovori

Nikola nin

ima istine u tom ali najbolje iz iskusta kupiti auto iproveriti vlasnika da li je vozilo isplaceno da nebi doslo prilikom prevoda do problema.Iskustvo me je naucilo da vozilo nikad ama bas nikad nekupujete nocu.....

Odgovori

venceslav divnic

niko nije pokrenuo pitanje drzave prilikom kupovine polovnog automobila, jer vi kupite auto isplatite naparvite ugovor i overite ga, prodavac ode a kupac ide da izvrsi prenos na ime prodavca tamo vam kazu uplatite toliku taksu za taj auto to godiste i dodjite za dva do tri dana da dobijete resenje, tada kad dodjete racunajuci da je sve u redu i da samo jos treba u sup da izvadite saobracajnu na vase ime kazu vam da nemozete da prenesete auto na sebe jer bivsi vlasnik nije platio porez ili neku kaznu i vi ste u sah mat poziciji, a ako zelite unapred da proverite auto i vlasnika u mupu kazu nemozete vi kao fizicko lice nikoga da proveravate ali mozete da nadrljate i to vam ova drzava omogucuje !!!???pozdrav

Odgovori

Sla Bij

a sta sa kupcima koji po tri godine ne prenose kola jer imaju vezu? ko ce da plati kazne koje novi kupac napravi. kako ima prodavaca koji su bezobrazni isto toliko ima takvih i kupaca

Bosko Simicevic

zbog poreza ako nije u popisu moze da prenese al ne moze zbog kazni da odjavi vozilo.

Miko

Svasta, kakva naivna pricica

Odgovori

Nina

E, tek sada necu kupiti polovnjaka! Sta ste sve napisali, trebaju mi trojica "gorila", da idem da vidim vozilo i sve moguce veze u institucijama za proveru informacija. To bi kostalo vise od polovnog auta :)