Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kredit za auto - Kako da se snađete kada kupujete polovan automobil (I deo)

Kredit za auto - Kako da se snađete kada kupujete polovan automobil (I deo)
Postavljeno 05.10.2012. u 14:22

Nemate gotovog novca a želite da kupite polovni automobil. Razmišljate o kreditu ali vam nije jasno:

  •  šta su fiksne, šta promenjive kamate,
  •  da li starost vozila utiče na mogućnost dobijanja kredita,
  •  koliki su rokovi otplate i opterećenje plate,
  •  da li smete da ugrađujete plin dok otplaćujete kredit,
  •  kakva je razlika između kredita i lizinga,
  •  šta ukoliko želite da ga otplatite ranije,
  •  da li su vam potrebni žiranti, itd.

Kako biste imali što bolji uvid u mogućnosti za kupovinu polovnog automobila odlučili smo da vas u nekoliko tekstova upoznamo sa najvažnijim detaljima na koje je potrebno obratiti pažnju. Takođe, u narednim tekstovima predstavićemo vam uslove koje nude banke u Srbiji kako biste lakše izabrali najpovoljniju opciju za kupovinu vozila.

Kredit za auto - Kako da se snađete kada kupujete polovan automobil (I deo)

Polovni automobili nikada nisu bili jeftiniji ali je problem što ekonomska situacija trenutno ne ide u prilog kupcima. Ipak, budući da je automobil potreba a ne luksuz, snalazimo se na razne načine kako bismo do njega došli. Jedna od opcija jeste auto kredit.

Da li je pametno uzimati kredit za auto u vreme kada pojedini stručnjaci predviđaju pad vrednosti dinara uz tvrdnju da će do kraja godine jedan evro vredeti 150 dinara? Dakle, ukoliko biste se sada zadužili uz ratu od, na primer, 100 evra, što je trenutno 11.500 dinara, krajem godine biste, obistine li se ta predviđanja, morali da plaćate 15.000 dinara mesečno.

Međutim, i za ovo postoji rešenje a ono se zove dinarski krediti. Kao što im i samo ime govori, kada uzimate dinarski kredit novac dobijate u dinarima i vraćate u dinarima, bez ikakve veze sa evrom ili nekom drugom valutom. Ne postoji valutna klauzula, te nema ni razloga za strah od pada vrednosti dinara u odnosu na evro.

Ono što nas najviše interesuje u ovom slučaju jeste mogućnost da se uz pomoć dinarskih kredita mogu kupiti polovni automobili i to stari i do sedam godina, u zavisnosti od banke. Pri tom vrlo često nije potrebno učešće.

Druga strana medalje - Koju kamatu da gledate?

Već smo rekli da se visina kamata kreće u velikom rasponu. Kada upoređujete ponude banaka ne gledajte samo nominalnu kamatnu stopu (NKS), već se koncentrišite na efektivnu kamatnu stopu (EKS) – ona se može opisati i kao stvarna cena koštanja kredita. Efektivna kamatna stopa obuhvata nominalnu kamatnu stopu plus naknade i provizije koje banka naplaćuje za odobravanje kredita, ali ne i određene prateće troškove kao što su procena vrednosti vozila, izdavanje raznih uverenja i potvrda, troškove Kreditnog biroa i slično. Zahvaljujući EKS možemo lakše da upoređujemo ponude banaka, bez obzira na metod obračuna kamate. Prednosti dinarskih auto kredita su jasne, ali šta je sa manama? Praktično jedinu manu predstavljaju znatno veće kamate u odnosu na kredite u evrima. Efektivna kamatna stopa se obično kreće od 20 do 24 odsto na godišnjem nivou, mada može da pređe i 30 odsto u određenim slučajevima.

Na primer, uzmete li kredit od 400.000 dinara, bez učešća, na period od 60 meseci uz efektivnu kamatnu stopu od 22,84%, mesečna rata biće 10,208 dinara. To znači da ćete ukupno platiti 637,744 dinara, uključujući i prateće troškove (ukoliko se rata ne bude menjala - objasnićemo u nastavku teksta).

Fiksna i promenljiva kamatna stopa?

Imajte u vidu da, iako promene vrednosti evra neće uticati na rate, dinarski krediti najvećeg broja banaka imaju promenljivu kamatnu stopu (koja zavisi od referentne kamatne stope za dinare – BELIBOR - kao što je EURIBOR za evre).

Ukoliko je reč o automobilskom kreditu sa fiksnom kamatnom stopom, njena konačna visina je određena u momentu potpisivanja ugovora i ostaje ista tokom celog perioda otplate – stoga su i rate za čitav period otplate unapred poznate. Fiksna kamatna stopa nudi veću sigurnost prilikom uzimanja kredita, pošto tačno znate koliko ćete na kraju ukupno da platite. Međutim, banke se i u ovom slučaju štite od rizika, te su kamate veće, mada to nije pravilo.

Kod promenljivih kamatnih stopa, BELIBOR utiče na visinu rate. Banke obično dva ili četiri puta godišnje usklađuju kamate na zajmove u domaćoj valuti, što se jasno navodi u ugovoru. Ukoliko tokom potrage za najboljom ponudom pretražujete internet sajtove banaka, kredite sa fiksnom kamatnom stopom prepoznaćete tako što je kod njih taj podatak jasno naglašen, dok će kod onih sa promenljivom stopom uglavnom biti istaknuta informacija o usklađivanju kamata – na primer: 6M BELIBOR + 9,65%.

Pojedine banke imaju i mešovit pristup – na primer, prve dve godine kamata je fiksna, a nakon toga počinje u obzir da se uzima BELIBOR.

Starost vozila uslov za kredit?

U zavisnosti od banke, uslovi po ovom pitanju se drastično razlikuju. Na primer, Alpha Bank daje kredit za automobile do pet godina starosti u momentu apliciranja za kredit, odnosno do osam godina starosti u trenutku otplate poslednje rate. Kod drugih je jedini uslov da zbir starosti vozila i dužine otplate ne može da bude veći od 84 meseca. Na primer, auto može da bude star šest godina, ali tada možete da dobijete kredit na samo jednu godinu – ili vozilo staro godinu dana otplaćujete šest godina. Volksbank odobrava kredit do 84 meseca, pri čemu automobil ne sme biti stariji od 12 godina u trenutku otplate poslednje rate.

Kredit za auto - Kako da se snađete kada kupujete polovan automobil (I deo)

Koliki je najčešće rok otplate?

Mnogi vozači žele da im rata bude što manja, pa traže što duži rok otplate. Maksimalan broj rata zavisi od raznih faktora, kao što su: vrsta kamate (fiksna ili varijabilna), starost automobila, sredstva obezbeđenja, učešće... Maksimalan rok otplate uglavnom je od 60 do 84 meseca.

Zbog garancije bez „plina“?

Pojedine banke mogu da zabrane klijentu bilo kakve intervencije koje bi automobilu ugrozile garanciju, ukoliko mu nije prošao garantni rok. Tako, na primer, nećete smeti da ugradite TNG uređaj ukoliko to ne može da se uradi bez gubitka garancije. Obzirom da garantni rok neretko ide do četiri godine i imajući u vidu ograničenja starosti vozila, prilikom odabira najpovoljnije ponude ne zaboravite da proverite postoji li ovo uslovljavanje.

Maksimalno opterećenje plate?

Rata može da iznosi čak i do 50% plate, mada se maksimalno opterećenje plate neretko procenjuje za svakog klijenta pojedinačno, uzimajući u obzir razne faktore.

Da li je obavezno kasko osiguranje prilikom uzimanja kredita za automobil?

Kasko osiguranje uglavnom nije obavezno ili nije obavezno za automobile do određene vrednosti. Na primer, ako je vozilo jeftinije od 5.000 evra, banka neće tražiti kasko, ali ako je skuplje, insistiraće na njemu. Kasko osiguranje je, naravno, vinkulirano u korist banke, što znači da će u slučaju krađe automobila ili totalne štete novac od osiguranja dobiti banka, namiriti preostala dugovanja i zatim, ukoliko nešto preostane, prebaciti na račun klijenta. Stoga prvo proverite koliko ukupno će koštati ovo osiguranje za čitav period otplate kredita.

Gde vam je račun u banci, tu je i kredit?

Neke banke nude povoljnije kreditne uslove svojim klijentima, tako da se ponekad isplati da prebacite svoj račun u banku u kojoj ste našli najpovoljniju ponudu. Sa druge strane, tu su i one koje insistiraju da prebacite račun kod njih bez davanja ikakvih povoljnosti.

Koja je razlika između kredita i lizinga?

Kao najčešći odgovor čućete: Kod lizinga auto je vlasništvo lizing kuće, a kod kredita auto je odmah tvoj i možeš da radiš s njim šta god hoćeš. U praksi, situacija nije tako jednostavna, pošto banke i kod kredita mogu klijentu da zabrane prodaju vozila pre otplate poslednje rate.

Šta ukoliko želite da otplatite auto pre vremena?

Ukoliko tokom otplate kredita dođete do veće količine novca, možete prevremeno da ga otplatite. Banke u tom slučaju traže da im se delimično nadoknadi gubitak prihoda od kamate. Prema novom zakonu, trošak prevremene otplate ne može da bude veći od jedan odsto, a pojedine banke ga ne naplaćuju.

Da li su vam potrebni žiranti i učešće?

Danas je žiranta gotovo nemoguće naći. Na sreću, za dobijanje dinarskog kredita za polovan automobil žiranti po pravilu nisu potrebni, osim kada su u pitanju nešto veći iznosi. Čačanska banka, na primer, ima sledeću politiku: za iznose veće od 500.000 dinara potrebno je kasko osiguranje ili jedan žirant, a za iznose veće od milion dinara potrebno je i kasko osiguranje i žirant. Kada je u pitanju učešće, ono najčešće nije potrebno, tako da nema velikih inicijalnih troškova.

Kome se žaliti ako mislite da ste oštećeni?

Ukoliko smatrate da ste oštećeni od strane banke, možete se javiti Informativnom centru Narodne banke Srbije. Broj telefona je 0800-111-110 (poziv je besplatan), centar radi svakog radnog dana od 8 do 21 čas, a na postavljena pitanja se odgovara odmah ili najkasnije u roku od 48 časova.

Primeri - U drugom delu ovog teksta objasnili smo specifičnosti ponude pojedinih banaka i dati primere dinarskih kredita za nekoliko polovnih automobila različite vrednosti.

Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 21
Pregleda: 75920
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Stefan Jovanović

Možete da uzmete najobičniji keš kredit u lokalnoj banci. Za toliki iznos će vam lako izdati kredit uz uslov da ste zaposleni i da nemate finansijskih problema. Nađite na internetu kalkulator Kes kredita i izračunate prosječnu mjesečnu ratu.

Odgovori

karlo

Ali ja zelim da kupik polovan mali traktor tomo vinkovic sa celokupnom opremom koji vredi odnosno ceni se na 1400 evra odnodsno protiv vrednost u dinarima .Da li se za to moze dobiti kredit ?

Odgovori

Ivan

Da bi izbegli troškove uspostavljanja zaloge, kasko osiguranja, žirante i ostale finese oko auto kredita i lizinga (ukoliko postoje, zavisno od uslova) savet je da prištedite i uzmete običan gotovinski kredit. Ne retko ovi krediti su jeftiniji od auto kredita jer nisu namenski i imaju manje uslovljavanja, te je svet da se dobro raspitate i proračunate. Najbitnija je nominalna kamatna stopa i naknada za odobrenje kredita dok su ostali troškovi svuda skoro isti. Takođe, iako evro renutno slabi (ovo je samo trenutno a kamata će neminovno porasti) bolje je uzeti dinarski kredit.

Odgovori

Petar

Tacnnije firma je u restruktuiranju.

Odgovori

Petar

Dobar dan, nadam se da mogu ovde doci do odgovora na moje pitanje. Zanima me kako mogu doci do kredita i da li je to uopste moguce, s' obzirom da sam radio u Elektro privredi kosovo i da imam prosek plate od 30.000. u kragujevcu sam pokusavao u svim bankama i ne dozvoljavaju mi. da li postoji neka druga varijanta ???

Odgovori

milica stanisavljevic

Zelim da kupim jedno vozilo bez ucesca.samozaposlena sam ali mi je firma trenutno odjavljena zbog porodiljskog odsustva inace postoji.imam redovne prihode svaki mesec.da li je to moguce.unapred hvala

Odgovori

ZELJKO KRAS

osnovna plata mi je nesto preko 48000 koja je oporezovana. na to, dobijam i bar jos toliko NARAVNO U KOVERTI, posto sam placen na sat koji je preko 4 evra. Registrovan sam kod KOMERCIJALNE BANKE. Imam 59 god, stalno zaposlen. KUPIO BIH POLOVAN AUTO DO 4000 EVRA, normalno zanima me da zbog primanja i godina starosti banka izdaje takve kredite ili ici na obican nenamenski kredit?

Polovni Automobili

Poštovani, raspitajte se u bankama ili na auto placevima, pošto uslovi mogu značajno da se razlikuju od banke do banke.

Polovni Automobili

Poštovani, raspitajte se u bankama ili na auto placevima, pošto uslovi mogu značajno da se razlikuju od banke do banke.

Polovni Automobili

Poštovani, raspitajte se u bankama ili na auto placevima, pošto uslovi mogu značajno da se razlikuju od banke do banke.

Polovni Automobili

Poštovani, raspitajte se u bankama ili na auto placevima, pošto uslovi mogu značajno da se razlikuju od banke do banke.

Polovni Automobili

Poštovani, raspitajte se u bankama ili na auto placevima, pošto uslovi mogu značajno da se razlikuju od banke do banke.

Polovni Automobili

Poštovani, raspitajte se u bankama ili na auto placevima, pošto uslovi mogu značajno da se razlikuju od banke do banke.

Polovni Automobili

Poštovani, raspitajte se u bankama ili na auto placevima, pošto uslovi mogu značajno da se razlikuju od banke do banke.

Polovni Automobili

Poštovani, raspitajte se u bankama ili na auto placevima, pošto uslovi mogu značajno da se razlikuju od banke do banke.

Nikola

Posto banka trazi kupoprodajni ugovor kao uslov za kredit,u slucaju da auto kupujemo od fizickog lica.Kako je moguce odneti kupoprodajni ugovor ako auto nekome jos nije prodat? Sta ako ne odobre kredit a postoji kupopordajni ugovor?

Odgovori

Goran Medak

Veliko HVALA Timu sajta PolovniAutomobili sto su odvojili vreme i maximalno se potrudili da sazvacu i najobicnijem smrtniku kako stvari funkcionisu! Svi bi mi voleli da pricamo o kamatama na stedne uloge, ali stvarnost je malo drugacija...

Odgovori

soko sa rtnja

krediti su potrebni ali za one komeje jedini izlaz iz nekog razloga,ali ako sigurno ima osnovicu za vracanje na vreme ,kamatesu cak i prevelike na osnovi naseih primanja a zivot u srbiji je preskup.

Odgovori

RS

Mozda su srecni jedino oni sto su uzimali kredite pocetkom devedesetih.

Odgovori

Niko

Na kredit, lizing i druge vidove uzmite stan, ako bas morate. Nije bre narod dzabe rekao da se na kredit ni WC papir ne uzima!

Odgovori

Lud čovek

Ko je taj čovek što je iz banke izašao srećan ?

Odgovori