Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Mini kasko - jeftinija verzija kasko osiguranja za starije automobile

Mini kasko - jeftinija verzija kasko osiguranja za starije automobile
Postavljeno 30.01.2017. u 17:36
Autor: Dragan Romčević

Da li ste znali da postoji kasko osiguranje za starija vozila, takozvani "mini kasko"? U osiguravajućim kućama kažu da je ovo osiguranje posebno prilagođeno automobilima koji su 10 ili više godina stari, a pritom je i znatno jeftinije. Šta znači "posebno prilagođeno" i zbog čega je jeftinije? 

U Srbiji odavno postoji stanovište da je moguće (i potrebno) osigurati samo nova i skupa vozila. Na sreću nije tako. Moguće je kasko osigurati i vozila čija je vrednost npr. 6.000 evra ili svega 1.000. To je dobar način da vlasnici ovakvih vozila mirnije spavaju iako su sami odgovorni za udes kojim su oštetili svoje vozilo, zatim ukoliko im je vozilo oštećeno nekom vremenskom nepogodom, pa čak i ukoliko im se ukrade.

U prošlom tekstu pisali smo o značaju kasko osiguranja i broju ukradenih vozila u 2016. godini. Ovim tekstom objasnićemo šta podrazumeva "mini kasko" i koliko otprilike košta.

Različiti uslovi za "mini kasko" kod različitih osiguravajućih kuća 

Kada objašnjavamo pojam "mini kasko", bitno je znati da postoje različiti uslovi osiguranja kod osiguravajućih kuća. Na primer, kod nekih "mini kasko" ne pokriva sve rizike koje pokriva klasično kasko, a kod drugih pokriva. Međutim, i kod ovih prvih moguće je doplatiti razliku koju "mini kasko" ne pokriva, kao što su lom stakla, požar ili drugo toplotno delovanje, vandalizam, odron...

Dakle, postoje razlike u širini i vrsti pokrivenih rizika kod različitih osiguravajućih kuća, pa pri konačnom izboru treba dobro pročitati sve uslove. Od pokrivenih rizika zavisi i cena, ali i od vašeg učešća u šteti, u procentualnom i fiksnom iznosu. Na primer, učešće može da bude procentualno od 0 do 15%, ali uz minimalni fiksni iznos od 50 ili 100 evra.

Recimo da ste uplatili osiguranje za automobil vrednosti 6.000 evra, uz učešće od 10% procentualno, ili minimalno 50 evra fiksno. Dođe do štete u vrednosti od 300 evra – u tom slučaju vaše učešće od 10% od 300 evra bilo bi 30 evra, ali ipak će biti 50 evra, pošto je to minimalno fiksno učešće.

Dođe li do štete od 3.000 evra, učešće će biti 10% od 3.000 evra, tj. 300 evra. Međutim, možete da ugovorite i procentualno učešće od 0%, uz samo fiksno učešće od 50 evra, pa ako dođe do štete od 300 evra, platićete samo fiksno učešće, bez procentualnog, tj. samo 50 evra.

"Mini kasko" nije isto što i klasično kasko osiguranje 

Kod klasičnog kasko osiguranja imamo bonus, tj. popust za sledeću godinu ukoliko ne prijavljujemo štetu, sve do maksimalnih 50%. Tu je i malus, koji predstavlja doplatu u slučaju većeg broja prijavljenih šteta u toku godine, a način obračuna i visina zavisi od osiguravajuće kuće. Uglavnom, i bonus i malus imaju zadatak da motivišu osiguranike da ne prijavljuju manja oštećenja, kako zbog njih ne bi izgubili popust za sledeću godinu i dobili malus u slučaju ozbiljnije naknadne štete.

Kod "mini kasko" osiguranja, ugovorena suma osiguranja iscrpljuje se svakom pojedinačnom naknadom štete. Na primer, ako ste osigurali auto na 6.000 evra, svaki put kada ga oštetite, novac za popravku biće oduziman od tog iznosa, sve dok ga ne potrošite. Napravite li štetu od 2.000 evra, auto će biti popravljen, a vama ostaje još 4.000 evra za druge moguće popravke do isteka godine od dana kada ste uplatili osiguranje. Udarite li vozilo još nekoliko puta i prekoračite iznos od 6.000 evra, sve preko toga plaćate sami – iscrpeli ste „fond“ za naknadu štete.

Situacija je vrlo jednostavna, zar ne? I nema malusa, kao kod klasičnog osiguranja.

Da li "mini kasko" pokriva krađu automobila?

U osnovnoj verziji ne, ali ukoliko se doplati može da pokriva i krađu.

Šta ako sam imao štetu, koja je nadoknađena, a zatim je auto ukraden?

Recimo da ste osigurali auto na 4.000 evra. Imali ste štetu od 2.000 evra, a nakon toga je vaše vozilo ukradeno. U tom slučaju važi isti princip („iscrpljivanje“) – dobićete kao nadoknadu razliku od iznosa koji ste do tada potrošili do iznosa na koji ste osigurali auto, tj. dobićete 2.000 evra.

Kako da znam šta "mini kasko" pokriva?

Morate pojedinačno da proverite uslove svake osiguravajuće kuće. Na primer, "mini kasko" Dunav osiguranja pokriva sve rizike kao kod klasičnog kasko osiguranja. DDOR Novi Sad pokriva saobraćajne nezgode (prevrnuće, sudar, udar, iskliznuće, survavanje i sl.) i prirodne rizike (udar groma, oluja, grada, snežna lavina, poplava, bujica i visoka voda). Triglav osiguranje pokriva gotovo iste rizike.

Sa druge strane, Sava osiguranje, npr. ne pokriva rizik od klizanja tla i odron, snežnu lavinu, poplavu, bujicu ili visoku vodu, oštećenje koje izazovu glodari, domaće ili divlje životinje.

Od pokrivenih rizika zavise i cene, mada tu nema nikakvih striktnih pravila.  

Minimalna vrednost vozila

Najmanja vrednost automobila, tj. visina osiguranja može da bude 1.000, a najviša obično 6.000 evra. Pritom, kako kažu u DDOR Novi Sad, sumu osiguranja određujete sami u skladu sa sopstvenom procenom vrednosti vašeg vozila.

Primeri cena

Kao što smo objasnili, cene variraju od brojnih faktora, a u ovoj tabeli možete da vidite okvirne primere za "mini kasko" sa pokrivenim rizikom krađe. Cene su na godišnjem nivou, uz učešće od 5% ili minimalno 100 evra.

Vrednost vozila

učešće 5% ili minimalno 100€

1.000€

26€

1.500€

39€

2.000€

53€

3.000€

79€

4.000€

105€

5.000€

131€

6.000€

158€

Jedan od načina da kupite ovu vrstu osiguranja jeste i putem sajta www.osiguranik.com koji je, poput našeg sajta Polovni automobili, deo Infostud grupe sajtova. Klikom na ovaj upitnik možete sebi obezbediti "mini kasko" polisu za nekoliko sati. 

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 16
Pregleda: 71885
Ocena: 4.1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Pera

Nece Vam niko nista isplatiti bezite od osiguravajucih kuca,prevarice Vas!!! Dunav i DDOR su najgori od svih. Treba pozatvarati te dve osiguravajuce kuce.Iz licnog iskustva tvrdim da kada potpisete polisu gotovo je placate nesto za sta necete dobiti nista zauzvrat ukoliko Vam se nesto desi.Placate plate zaposlenima u Dunavu i DDOR a drzava ih stiti.

Odgovori

Nn

O cenama i da ne pričam. Full kasko za moj auto od 30.000eur plaćam 460e godišnje - po toj računici za ženin od 2000e bi trebalo da plaćam 30e najviše, a traže preko 50e,a pritom nije ni pravi kasko. Ako nude neka druga društva, možda uzmem i za te pare, ali od ovih teško.

Besni korisnik

Pera je u pravu... Ne znam zasto sam se osecao bezbedan pored DUNAV Osiguranja...Ispostavilo se da su najgora moguca gamad, dno drustva. Majstor je rekao 45.000 dinara samo cena radnih sati po njihovom zapisniku, plus delovi, plus materijal i sl.... Vajni DUNAV isplacuje 41 hiljadu za sve!!! ....gde je far samo preko 100 hiljada.. Da ne pricam o tome da svaki put na nekom zapisniku procenitelj uvek nastoji da nesto krajcuje i ne upise na spisak pa moram da ga vracam 5 puta da dopuni. >:(

Djordje

U praksi je to skroz drugacije Ja sam se pre godinu dana raspitivao za to i poenta je sto ne racunaju cenu novog ostecenog dela, vec cenu polovnog dela i kao primer uzimaju cenu polovnog dela na otpadu!!!

Odgovori

Vladimir Mih

Ovde se spominju da sva osiguravajuća društva koja imaju takvu vrstu kasko osiguranja, a u stvari se samo nudi mini kasko DDOR.

Odgovori

Bodjoni

"Mini kasko", Maxi prevara ! Obavezno osiguranje za camce, skutere i motrocikle za celu godinu a 99% vlasnika koristi 6 meseci ! Registracija moze i na 6 meseci ali ceka se "Uredba" a ko ceka taj ce i da doceka da "sjase Vlada" sa konja i padne na magarca !

Odgovori

aleksandar

u kojoj osiguravajucoj kuci mogu osigurati skuer?

Polovni Automobili

Poštovani Aleksandre, da li mislite na obavezno ili kasko osiguranje?

Polovni Automobili

Poštovani Aleksandre, da li mislite na obavezno ili kasko osiguranje?

NENAD

ovo je po meni samo mamipara za naivne koji su zaljubljeni u svoj krs [ i ja vozim 190 '91]

Odgovori

Paja

Nisam hteo ni da gubim vreme citajuci ovaj tekst iz prostog razloga sto su u ovoj Banana republici osiguravajuce kuce zasticene kao beli medvedi. Dobijem skoro izvestaj jedne osiguravajuce kuce, njihova korisnica mi udarila auto, a ja treba da platim deo stete ako hocu nove delove!? Lopovluk.

Odgovori

miki

Parkirao vozilo ispred zgrade, zena vozila u rikverc i odere mi auto duz cele strane - zadnjim njenim krajem moja vozacka vrata i prednje krilo (do branika), a retrovizorom od gepeka do sredine zadnjih vrata. Odvali naravno retrovizor... Delta generali mi isplati 35k dinara, a novi retrovizor je 34k dinara. Srecom je svaba u pitanju, pa delova ima po otpadima, te se snadjoh. Jedini pravi put je da oteram auto u zvanicni da ga poprave i da im ispostavim racun. Pa posle tuzba i dok ne isteras svoje. U svakom drugom slucaju si na gubitku.

Aca

To sto pise je u teoriji, a u praksi potpuno drugacije. Imate auto primer 4000 evra i osigurate ga na tu sumu. Imate stetu od 2000 evra koju osiguranje nece isplatiti vec proglasavaju totalnu stetu. Daju vam 1500 evra i jos toliko racunaju vrednost olupine u delovima. Ako im pripretite tuzbom okrecu drugu pricu i pricaju o amortizaciji delova tako da racunaju amotrizaciju delova za svaku godinu 10% do maksimalnih 70% gde ostatak morate doplatiti, a vas auto je bas stariji od sedam godina i prilicno amortizovan. Ovo se isplati samo za lakse sudare gde je vozilo u voznom stanju posle udesa.

Odgovori

Zlatko

Mislim da se isplati i u slucaju totalne stete. Ako date za osiguranje 150 eu i dobijete 1500 eu ( u slucaju totalne stete) bolje ste prosli nego ako niste dali nista i niste dobili nista. U stvari, u slucaju stete osiguranik je pod znacima navoda uvek dobro prosao,

Bobi

Докле ће бре више да пљачкају овај народ разним наметима,па основно осигурање за обичан фиат је 17000 динара.Ја 32 године плаћам осигурање за кола а никад имао нисам ниједан удес Хвла Богу и даље ме пљачкају са осигурањем без икаквог попуста.

Vladimir

Ista situacija. Osigurao Scenic 2005god na 434,000din, posle mesec dana udes i tada kazu da vredi po njima 300,000. Šteta bila skoro 250,000 a oni proglasili totalnu i dali 110,000 a 190,000 je kažu vrednost olupine u delovima?!