Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

VAŽNE INFORMACIJE Sve što treba da znate o kupoprodaji automobila za vreme vanrednog stanja možete da pratite putem ovog linka.


Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kakо izabrati polovni automobil - šta gledati prilikom kupovine? ( I deo )

Kakо izabrati polovni automobil - šta gledati prilikom kupovine? ( I deo )
Postavljeno 15.03.2013. u 15:00

Bez obzira na starost, cenu i klasu polovnog automobila, prilikom kupovine je potrebno smanjiti na najmanju moguću meru rizik od pogrešnog odabira. Zbog toga vam predstavljamo najvažnije stvari na koje je potrebno obratiti pažnju kada dođete na korak od kupovine nekog polovnjaka.

Каkо izabrati polovni automobil - šta gledati prilikom kupovine? ( I deo )

Kupovina novog automobila nije laka, obzirom na obilje modela, motora, paketa opreme, garantnih rokova i akcijskih cena. Ponekad za samo 500 evra više može da se uzme sličan model sa snažnijim motorom i bogatijom opremom ili po istoj ceni vozilo iz više klase sa siromašnijom opremom.

Međutim, kupovina polovnog automobila je još kompleksnija jer je, pored navedenih stvari, potrebno ispitati i mnoge druge. Na sreću, vreme oglasa u štampi, nalik na „Prodajem Omegu dizel, malo prešla, 1994. godište, može zamena“, odavno je prošlo, te na Internetu možemo da pogledamo detaljne podatke, spisak opreme i više fotografija oglašenog automobila.

Međutim, koliko god da su fotografije kvalitetne, događaju se i neprijatna iznenađenje kada stignete na lice mesta i shvatite da automobil ne izgleda baš tako sjajno kao na slikama. Stoga se, za početak, naoružajte strpljenjem. Na objašnjenja i opis vozila od strane prodavca obratite pažnju ali najveći deo posla obavite sami, tj. posvetite se analiziranju samog vozila.

Odredite budžet, to jest, definišite granicu preko koje ne biste išli prilikom traženja, ali da vam pritom ostane dovoljno novca za obavezne intervencije nakon same kupovine, kao što su zamena zupčastog kaiša, klinastog/PK kaiša, motornog ulja i svih filtera. Bilo bi dobro i da u nekom servisu proverite stanje španera i u slučaju potrebe obavite zamenu ukoliko već ne idu u „setu“ (mnogi preporučuju njihovu zamenu i bez provere), a isto važi i za ulje i filter u menjaču, naročito ako je reč o automatiku.

Ukratko, iskustvo kaže da se nakon kupovine isplati uraditi veliki servis. Zamenite i antifriz, ne čekajte zimu – on usporava koroziju i druge neželjene pojave u hladnjaku. Pored ovih „sitnica“, ostavite sa strane i nešto novca za neplanirane kvarove, kojih će možda biti.

Svesni da davanje univerzalnih saveta za kupovinu polovnjaka, čija cena ide od nekoliko stotina do nekoliko desetina hiljada evra, nije lak posao, pokušaćemo da vam damo osnovne smernice kako biste napravili što bolji izbor.

Najvažnije je da ne kupite automobil koji je:

- ukraden,

- nekoliko godina stariji nego što piše u dokumentima,

- pretrpeo tešku saobraćajnu nezgodu,

- nema 200.000 ili 300.000 kilometara više nego što piše na instrument tabli,

- prošao „sito i rešeto“.

Saznajte što više informacija od prodavca

"Gledaj vlasnika, kupuj auto", neretko ćete čuti. To danas, međutim, ne važi. Mnogo je automobila na tržištu koje su aktuelni vlasnici sami uvezli iz inostranstva ili kupili na nekom od autoplaceva, dok o prethodnim vlasnicima ništa ne znate. Polovnjak kupljen u Srbiji, od prvog vlasnika – ovo je „sveti gral“ svakog kupca, što je potpuno razumljivo. Problem je, međutim, u tome što su ovakvi primerci veoma retki, a i vlasnici to dobro znaju, pa umeju dobro da podignu cenu.

Da li se tada isplati dati više novca? Nema univerzalnog saveta; sve zavisi od slučaja do slučaja. Pogledajmo malo i drugu stranu medalje. Šta donosi „život“ u Srbiji? Ne baš kvalitetno gorivo, loše puteve, neoriginalne i/ili falsifikovane rezervne delove, falsifikovana motorna ulja i druge tečnosti, u proseku nepridržavanje redovnih servisnih intervala van garantnog roka (čast izuzecima)...

Ukoliko kupujete automobil od fizičkog lica, potrudite se da izvučete što više informacija pre nego što se uputite na put od nekoliko desetina kilometara. Budite uvereni da mnogo kupaca, nakon što potroše 200 i više evra samo na gorivo prilikom neuspešnih obilazaka prodavaca, odluči da uzme prvi sledeći iole pristojan auto, ne želeći da rizikuju još vremena i novca. U takvim situacijama se i prave najveće greške – kada kupac izgubi strpljenje.

Kilometraža nevažna?

Nije tajna da u našoj zemlji u prodaji ima automobila čija kilometraža nije originalna. Više o ovoj temi možete naći na sledećim linkovima:

Kako otkriti da li je kilometraža na automobilu vraćena?

Kako izgleda postupak manipulacije kilometražom - u vreme mehanike i vreme elektronike

Stoga se ne opterećujte ispisanim brojem pređenih kilometara, već se bacite na utvrđivanje realnog stanja vozila. Na primer, istrošenost upravljača, nožnih komandi i ručice menjača govori da je automobil prešao mnogo. Međutim, danas je sve to moguće brzo i jeftino srediti, što važi i za sedišta – ukoliko su propala, lako se slepe posebnom penom ili se ubacuju novi sunđeri ili opruge, a zatim se presvuku i deluju kao nova. Presvlače se i vrata, „nebo“ i ostali tapacirani delovi. Ofucani sigurnosni pojasi se takođe lako i jeftino menjaju.

Zbog toga ima razloga za sumnju i ukoliko neki delovi enterijera deluju suviše očuvano. Ponekad se, ukoliko je potrebno i ukoliko se isplati, ubacuju sedišta iz havarisanih ali novijih i očuvanijih vozila.

Automobil koji je dobro pripremljen za prodaju će prosečnog kupca, pa čak i mnoge iskusnije, bez problema zavarati kod procene stvarno pređene kilometraže. Uostalom, pređeni broj kilometara ne treba da bude najvažniji faktor.

Kraden?

Jedan od najvećih problema može da bude ukoliko se naknadno utvrdi da je vaš novi/polovni automobil ukraden, bez obzira da li je reč o našoj zemlji ili inostranstvu. Dobro proverite mesto/mesta na kojima je ispisan broj šasije (tzv. VIN), pri čemu obratite pažnju na šire područje oko broja – možda je čitav komad lima sa brojem isečen i zavaren novi ili je na neki drugi način falsifikovan.

Каkо izabrati polovni automobil - šta gledati prilikom kupovine? ( I deo )

Proveru možete da obavite u policiji (ima slučajeva da su vozila oduzimana i po godinu ili dve dana nakon što su prošla proveru u policiji) ili u Centru za motorna vozila (CMZ) Auto–moto saveza Srbije. CMV pruža usluge identifikacije vozila, procene vrednosti, provere da li je auto bio havarisan i ukupne ocene. Moguće je dobiti istorijat vozila, kao i podatke o automobilima za kojima postoji potraga.

U CMZ nakon vizuelnog pregleda koriste elektronske uređaje koji su u stanju da analiziraju dubinsku strukturu materijala. Na primer, ukoliko je broj šasije prebrušen, pa na isto mesto utisnut novi, uređaj Vintest koji koristi magnetnu rezonancu prepoznaće nepravilnosti u dubini materijala, što predstavlja znak za uzbunu. Upoređuje se i autentičnost samih oznaka pošto, pored standarda koji većina proizvođača prati, postoje i određene, na prvi pogled nevažne specifičnosti. Uz pomoć uređaja za merenje debljine laka, otkriva se da li je lim ponovo farban, što je najčešće potrebno nakon neke intervencije.

Tu su i tipske pločice, kao i razne skrivene oznake na karoseriji. Dokumenta takođe prolaze temeljnu proveru. Korišćenjem skenera sa ultraljubičastom lampom mogu se na saobraćajnoj dozvoli otkriti posebne skrivene oznake slične onima na novčanicama (žigovi, fluroscentne niti …), što zavisi od zemlje porekla dozvole. Iako falsifikati mogu da se izrade izuzetno kvalitetno, čak i na originalnom papiru i sa originalnim bojama, uz još neke tehnike i detaljno poznavanje procedure provere, rizik se smanjuje na minimum.

Ispitivanje je u velikoj meri automatizovano zahvaljujući softveru i bazama podataka, pa je ljudski faktor sveden na minimum. Nakon ove provere, vlasnik dobija potvrdu da je sve u redu, ali ona trenutno nema nikakvu vrednost u slučaju naknadnih komplikacija. Pregled traje dva i po sata, a košta od 4,500 do 14,000 dinara, u zavisnosti od godišta i snage automobila. Skupo ili jeftino? Procenite sami.

Inače, broj šasije se nalazi na raznim mestima, u zavisnosti od proizvođača i modela. Kod nekih je u motorskom prostoru, iznad maske hladnjaka, kod nekih pored „šolje“ amortizera, na gornjoj ivici pregradnog zida, na podu prtljažnika, a kod novijih se može videti kroz donju ivicu vetrobrana, što je i najteže mesto kada je falsifikovanje u pitanju.

Havarisan?

Automobil obavezno gledajte danju, pošto se noću teže uočavaju nepravilnosti. Dobar auto limar bez većih problema može da utvrdi da li je automobil bio havarisan, čak i ukoliko ga ne podiže na dizalicu ili posmatra iz kanala. Stoga bi bilo korisno da potražite i njegovu pomoć i častite za trud ukoliko ne bude želeo da naplati uslugu.

Samo ne zaboravite – napomenite mu da vam svoje mišljenje kaže u četiri oka, pošto će verovatno (podsvesno) da ublaži stvarno stanje u prisustvu prodavca. Postoji uređaj kojim se meri debljina laka, čime prilično pouzdano mogu da se otkriju naknadno farbane površine.

Provera može da se obavi u opremljenijim servisima ili pomenutom Centru za motorna vozila (CMZ) Auto–moto saveza Srbije, gde uz pomoć uređaja koji analizira strukturu materijala uočavaju ukoliko je struktura lima promenjena, što znači da su vršene intervencije (nije jeftino, ali je veoma pouzdano).

Каkо izabrati polovni automobil - šta gledati prilikom kupovine? ( I deo )

Tu je i stara, dobra (i nepouzdana) provera magnetom – ukoliko se magnet ne „lepi“ za neku površinu, možete da posumnjate da se ispod laka nalazi git. Prodavci uglavnom nisu oduševljeni kada neko počne komadom metala da prelazi tik iznad osetljivog laka njihovog ljubimca.

Generalno, u znake da je vozilo pretrpelo ozbiljan udes spadaju nejednaki zazori između karoserije i vrata, poklopca motora i prtljažnika, kao i varovi na neuobičajenim mestima. Naročito pažnju obratite na pod prtljažnika, jer je u tom delu najteže sakriti tragove težeg udarca u zadnji deo.

Neretko se menjaju vrata, hauba, krila, branici i slično, tako da posebnu pažnju obratite na razlike u boji između pojedinih panela. Zbog ovog razloga je izuzetno važno da vozilo bude čisto – pranje nema veze sa procenom odnosa prodavca prema održavanju istog. Dakle, čak i blaga razlika u nijansi boje između prednjih i zadnjih vrata treba da budi sumnju.

Kao što smo već rekli, automobil gledajte danju, iz svih uglova – tražite bilo kakve nepravilnosti na limu ili laku i razlike između leve i desne strane. Ponesite baterijsku lampu (bez obzira što je dan – treba zaviriti na razna mračna mesta) i neko ogledalce, koje će biti od velike pomoći kod provere mesta skrivenih od pogleda.

Neiskusnom kupcu je ovakva provera izuzetno teška, stoga je bolje prepustiti je nekome ko se bolje razume. U suštini, nije toliko važno ukoliko je vozilo pretrpelo manji udes, nakon kojeg su, na primer, zamenjeni krilo, far, maska i popravljena hauba. Problem je kada se automobil „izbaci iz ose“ ili mu se unište deformacione zone (koje amortizuju silu prilikom udesa kako bi na putnike delovala što manja sila), to jest, kada pretrpi teška strukturalna oštećenja.

Sva vrata moraju da se otvaraju i zatvaraju bez problema, mada kod „jugića“ i „kečeva“ starih preko dve decenije i sa cenom od samo nekoliko stotina evra ne možete da tražite savršenstvo. Treba li da pominjemo da automobil mora da stoji paralelno u odnosu na put, da ne deluje kao da karoserija stoji ukrivo u odnosu na točkove i slično?

Kada i ukoliko otkrijete da je automobil bio udaren, a prodavac vam to nije napomenuo ili je na vaše pitanje odgovorio negativno, ukažite mu na tu manu i zatražite spuštanje cene. Problem jedino može da bude činjenica da je vrlo teško naći polovnjaka starog desetak i više godina koji nikada nije udaran. Stoga se mnogi kupci nakon duže neuspešne potrage pomire s tim i postanu zahvalni ukoliko nađu primerak koji je bar kvalitetno popravljen.

Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.1
Komentara: 58
Pregleda: 175726
   

Komentara: 58 | Pregleda: 175726

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Lola.f.

Posle ovakvih komentara nemam zelju da kupim polavan automobil ( a bas zelim)...karoserija,trap,filteri,havarisan ne havarisan....uzas! Aj ajaj ... veliki servis,zamenjeni filteri,ful fulova,sipaj i vozi... Molim Boga da cu ubosti normalnog prodavca koji ce mi reci sta trebam da zamenim i popravim...eto...samo toliko trazim!

Odgovori

Ognjen

Savjet za kupovinu renualt(reno) megane karavan 2004 god?

Odgovori

Amy

Posto vidim da ovde ima pametnih kom tj saveta zeleo bi da mi neko kaze samo iskreno ako moze " Da li menjao alfu 159 06 god 1,9 jtdm u dosta dobrom za merceses S 320 cdi 02 god".Unapred zahvalan.Poz

Odgovori

laki laki

Vecina kupaca u Srbiji je nerealna.Za male pare ocekuju dobar auto a to je prakticno nemoguce.Dobar auto i preko podosta kosta pa dok dodje kod nas....Ali oni to ne shvataju,kao ni to da je 90% uvezenih auta tesko groblje.Jos su gori filozofi koji imaju tezu da je 200tkm preko bolje nego 50tkm kod nas.Aha...

Odgovori

bp024

Posebnu paznju treba obratiti na kocioni sistem.

Odgovori

Coa

Neke probleme jednostavno nije moguće otkriti. Kada sam kupio auto u GFG-u Bg, faktički je trebalo da izmerim kompresiju na klipovima da bih dijagnostikovao naprs'o blok motora. A kao ozbiljan auto salon..

Odgovori

Jelena Obradovic

Pozdrav svima! Treba da kupim svoj prvi polovni auto. Da li neko ima kontakt nekog majstora koji bi mogao da pogleda auto pre kupovine? Koliko takva usluga košta? Gledam uglavnom Citroen C3 i Reno Clio u Beogradu...

Odgovori

Germancars.rs

Pozdrav Jelena! Preporučujemo da pogledaš sajt germancars.rs i popuniš upit ili nas kontaktiraš. Pronaći ćemo idealan automobil po Vašoj želji i dovesti ga za Vas uz minimalnu proviziju.

Milos

Probajte da se nagodite sa ljudima iz vase okoline,porodica,prijatelji,komsije,oni vas nece lagati, a auto placevi za to i sluze :D pozdrav hvala na informacijama!

Odgovori

Brane

Sve se svodi na srecu.Ja sam pre 3 godine kupio od lika Opel Vectru 1.9D.2006. Bilajetaksi uSpaniji.Kakda sam kupovao nista od papira nisam proverio .Isao sam sa rodbinom u kupovinu. Evo pre neki dan doteraju mi opet Vectru 1.6B iz Nemacke 2006godiste sa 20.000 km.nije sa placa, i nije greska u km to svi pomisle koji nisu videli auto. sa svim papirima .Jos mirise na novo. U svemu treba imati srece i ubosti pravi trenutak.Ima i istinitih prica o babama i dedama koji voze samo do pijace i crkve.

Odgovori

Pijandurista

Ima i onih primeraka u kojima je pop iso oko crkve.

Milan

Malo ko je sposoban da proceni polovni auto pa savetujem da povedete majstora (oko 20 evra) i odmah uradite veliki servis . Uz malo srece , imacete auto koji ce vas lepo posluziti .

Odgovori

Nenad

Svako ko kupi polovan auto (po meni) mora da ocekuje da ulozi nesto u njega i sto se pre pomiri sa tom cinjenicom bice mu lakse ...

Odgovori

Damir

Ali super su mi ovi (pre)prodavci koji navode matematiku koliko košta polovan auto "gore". Oni su apsolutno u pravu kada kažu da dobar auto "gore" košta i do 30% nego kod nas, ALI NJIMA JE TO ARGUMENT! Za šta? Meni je to argument da oni zapravo jesu prevaranti. Sami sebi skaču u stomak. I još se ljute kad neko napiše članak šta ljudi da gledaju pri kupovini.

Odgovori

Stanković Zoran

Poštovani, u ovom tekstu o "Kako izabrati polovan automobil....", Link koji ste zapisali NE RADI? i to: -->"Kako otkriti da li je kilometraža na automobilu vraćena?" i ->"Kako izgleda postupak manipulacije kilometražom - u vreme mehanike i vreme elektronike" Molom VAS da ispitate šta je sa pomenutim LINKOVIMA i ako imate pošaljite mi ispravne linkove na moj e-mail koji sam poslao ovde. Unapred zahvalan Zoran Stanković, Zemun

Odgovori

Polovni Automobili

Zorane hvala puno na sugestiji. Nismo videli to ranije. Ispravili smo grešku i sada možete pročitati tekstove. Pozdrav!

DEJAN

VIDIM DA STE VEOMA REČITI I PUNI SAVETA! ALI BI VAS MOLIO DA OBJASNITE NAŠIM KUPCIMA POŠTO SAM I SAM TRGOVAC, DA AUTO KOJA SU PREŠLA FAMOZNIH 125.000KM-165.000KM SU SKUPLJA SVUDA PO CELOJ EVROPI NEGO KOD NAS BAR ZA 30% A DA PRITOM PLUS MORATE PLATITI PREVOZ I CARINSKE DAŽBINE SA SVE PREGLEDOM AMSS. GDE VAS SVE TO KOŠTA KAO "PRVA LJUBAV"! I SVAKI NARAVNO MORATE REGISTROVATI I URADITI VELIKI SERVIS ŠTO ZAJEDNO KOŠTA OKO 700€! MOLIM OBJAŠNJENJE I LJUDE KOJI ĆE TO DA PLATE, EVO JA SE PRVI OBAVEZUJEM DA ĆU DOTERIVATI TAKVA AUTA. JER SAMIM TIM SEBI DALEKO OLAKŠAVAM POSAO! HVALA U NAPRED , DEJAN!!!

Odgovori

Haro

Ja tebe bi zamolio da ti kilometrazu ne vraces nego da je ostavis i da ne farbas auto i lickas. Ja sa autom u srbiji predjem godisnje 30 000 km A u eu predju i vise znaci svaki auto stari od 10god. je presao oko 400 000 do 500 000km. A sta ako se desi da je to neki sluzbeni koi je presao preko 700 000 taj nema nijedan deo koi nije za menjanje.

kopiraj

Odlican sajt,extra idemo redom sve sam prepisao po redu sto savetujem svakom kupcu ..nase pare su nase dok im nedamo nemojte da ste lenji..naucite napamet text..cim uocite nepravilnost caooo ili obarajte cenu ili nemojte da kupujete krs i onako ih ima dosta .Svaka cast otvorilistemi oci ... i ne samo meni nego mnogim od nas dobro pazite dobro ... prodavci su lopovi ..vi im dajete vas krvavo zaradjen novac cekajte ..vrebajte priliku i kupicete auto

Odgovori

sta te briga

Takodje treba baciti pogled i da nema po delovima koji su u boji tackica tj prasine

Odgovori

JEBIVETAR

SVE SAMI GO LOPOV I PREVARANT.....MISLIM NA PREPRODAVCE VOZILA...TREBA OTVORITI CHETVORE OCHI....

Odgovori

Aleksandar

Dodao bi i pregled posude za razhladnu tecnost jer tu mozes da vidis da li je otisao dihtung glave sto znac kasnije otvaranje motora.

Odgovori

LJILJANA

KOMPLIKOVANO.

Odgovori

Sheriff

@lakiluciano Sve što si rekao potpisujem. To je prava istina. Dobar auto preko košta dosta i praktično ga je neisplativo uvoziti, ali se kod nas uvoze izraubovane lešine sa enormnim kilometražama ili teže havarisani automobili, pa popravljani ko zna gde i ko zna kako. Ako je neko platio novog Golfa 20.000 evra ili Pasata preko 25.000 evra, a vi ga sada kupujete za 5.000 i još mislte da ste kupili dobar auto, onda ste zaista veoma naivni. Pa niko nije blesav da dobar auto prodaje za 1/5 cene, a naročito ne neko kome novac ne pada sa neba.

Odgovori

Miki

Svaka cast na savetima,ali to je u sustini nesto sto bi svako ko hoce da kupi auto trebalo da zna,iskreno i ja sam kupio auto bez air bagova,ali to je moj propust,jer sam kupio bez nekoga ko se razume i bez provere auta,mada prodavcu sam vratio auto da mi sredi sve to,jer nemam bas mnogo tolerancije kad radis kao crnac za te pare i na kraju dobijes krs.Da se ne lazemo prodavac prodaje i zaradjuje,kupac gleda i kupuje,to je sustina trgovine,zar ne.

Odgovori

skrozlos

@sismis baco tavankut ne, nego se neko da ti istrese 5-6-7 hiljada eura na tvoju pricu kako je od prvog vlasnika, babe koja ga je vozila samo na pijacu. shvatite da niste bogom dani, i da niste posisali svu pamet ovog sveta ako uvozite automobile. i ako je stvarno istina to sto pricate, zar je problem dati garanciju od 6 meseci? jeste, jel znate sta ste uvezli i molite boga da se ne raspadne kod vas. i koliko skupo placate vozila napolju kad im na akcijama obarate cenu po 500-600 i vise eura? malo, jer ih kupujete na kilo

Odgovori

MIKI

manje vise mi smo narod kojem je fleksibilnost prodavca.najbitnija a toje cenaa.bitno je da prodavac ima otvorene karte. i kaze preko telefona sve.to ti je to ja bolji nemama ja bi vise voleo od vas da je bolji.jer uvek je kupac upravu.nikad nemoze videti limar kako je bio udaren samo da predpostavlja*naravno ako je dobro uradjen nama srbima NE SMETA.CENAAA

Odgovori

Sismis Baco Tavankut

Ja ne mogu da razumem neke (ne)ljude...Hoce garanciju na polovno POLOVNO vozilo staro 10godina,price tipa jel ima garanciju,ako ne onda ajde bre,bar godinu dana na motor...Nema garancije ni na motor, ni na saraf,ni rezerni tocak itd,vozilo je polovno.Bas bi voleo da vidim takve pametnjakovice kada bi tu garanciju trazili negde u nemackoj italiji itd.Te price o garanciji su cista glupost,a svako bi da dobije nov novcat auto sa pravih 120tkm,u prvoj boji bez ijedne greske,sa garancijom i da ga jos dobiju ispod cene,buzasto iako je auto najjeftiniji u oglasima oce jos nizu cenu...A to ne postoji,nemozes auta sa 120tkm u 1boji i odlicnom stanju tu kupiti jeftinije nego isti takav u nemackoj.A price tipa pa nije jeftino ima i jeftinijih... Ima jeftinijih,onda idi tamo pa kupi,nemoj me zvati!Dok god ima kupaca ferarija po ceni punta bice svacega.Kome se ne svidja,ima auto salona pa nek kupi novo.ko voli nek izvoli

Odgovori

Nikola

Za tvoju i formaciju u Nemačkoj pravna lica koja se bave prodajom automobila daju garanciju od 12 pa čak i do 72 meseca! Idi na mobile.de , u naprednoj pretrazi čekiraj Warranty i dobićeš sva vozila koja se prodaju sa garancijom prodavca.

prodavac

NIKO VAS POSTENE I NAJVNE KUPCE NE TERA DA KUPITE VOZILA AKO VAM NEODGOVARAJU,LEPO ODETE SAMI U INOSTRANSTVO I KUPITE PA KAD SVE STAVITE NA RACUN VIDECETE KO JE PREVARANT..............

Odgovori

lakiluciano

Dobar polovan auto i u Evropi kosta,naravno sa orig.km.E sad to sto uvoznici uzimaju kante sa predjenih 300000km+ pa ih vracaju sve na 130-135000 uz opaske da su u extra ludilo super stanju su price za naivne i neiskusne kupce.Uvoznik mora preko da kupi auto bukvalno na kilo,da smuva carinika i papire,da doda svojih 1000-1500evra da bi imao AKCIJSKU cenu.A posle se te kante vrte u krug kod nas do izdisaja.

Odgovori

skrozlos

slazem se da polovan auto nije nov niti ce ikad biti, ali ovi nasi preprodavci bas preterase. u globalu, vozila su dosta losija nego sto se predstavljaju i nemate nikakvu zastitu kad kupujete auto. od vecine prodavaca ne dobijate nikakvu garanciju (cast izuzecima) a kada je zatrazite dok kupujete auto samo vam pokazu izlaz i jos se naljute sto to trazite. ovde neko rece da nema dobrog auta za 3-4 pa ni 8000 eura. ne bih se slozio sa njim, posto za 8000 vec mogu da se nadju neka nova auta koja su 100 pa i 1000 puta bolji izbor od polovnih koji mogu da se nadju kod nas

Odgovori

Dusan

ljudi ne zaboravite da smo u jednom trenutku prodavci koji samo hocemo da prodamo auto, a vec u sledecem smo kupci koji traze dlaku u jajetu!

Odgovori

Slobodan

Polovan auto jeste polovan auto..Ali i kod polovnog automobila ste i sa moralne i sa pravne strane duzni da kupcu ukazete na sva ostecenja koja su vam poznata..A posto kod nas ne funkcionise ni moral ni pravo..kupac mora 3333 puta da premeri prije nego presece..

Odgovori

marjan

ljudi samo tako nastavite,izgleda da ste stvarno trn u oku bezobrzanim prodavcima automobila,koji su pri tom ne malo puta prevaranti i lopovi,ljudi bez duse,jer neki pacenik sa trista muka sakupi nesto para za nekakav auto i onda dodje neko od njih i zaradi na muci nekog jadnika.stvarno treba da ih je sramota,a jos se i bune tamo nesto.....

Odgovori

Nikola

Veoma korisne informacije o kupovini vozila , hvala

Odgovori

djura

p.s. a ovom ("POTENCIJALNOM KUPCU")što traži da mu nešto neko potpisuje za polovan auto pa ako se ispostavi da za 3 godine slučajno farbano krilo ili nešto savetujem da ode u nemačku,italiju ili francusku da kupi polovan auto star 10 godina i traži to pa će da vidi kakav će odgovor da dobije ! ! ! ima da ga izbace iz auto kuće ! ! ! pozz i sve pohvale za sajt sem zamerke da su ovi tekstovi i komentari stvarno smešni ...

Odgovori

djura

ljudi stvarno ste neverovatni i opet stvarate sliku o "prodavcu prevarantu koji vara jadnog i napaćenog kupca" MISLIM STVARNO STRAŠNO.već sam o ovome komentarisao na komentarima sajta.dokle bre?polovan auto je polovan auto povedite majstora ljudi ako se ne razumete pogledajte , probajte i kupite ili ne kupite.auto od 2000 evra ili 3000 nije nov niti će ikada biti.ove priče "mirko alvirko" su stvarno smešne ! uostalom ko misli da će kupiti jedan auto bolje u inostranstvu nek izvoli na put od 1000 km neka plati jedan auto tamo doveze sam ocarini i plati sve troškove prevoza, spavanja,i još sto troškova pa će da vidi kako će da prodje ! ljudi opustite se nikad bolja ponuda i nikad bolje cene zahvaljujući i ovome sajtu pa izvolite .......

Odgovori

potencijalni kupac

Najbolje bi bilo da se utvrdi upitnik o stanju automobila koji bi prodavac mogao da potpise, cime bi garantovao istinitost: Ako kaze da nisu farbana a utvrdi se u odredjenom roku da jesu, duzan je da vrati novac i nadoknadi troskove koje je imao kupac. Naravno kupac moze da uzme auto na pogled ako prodavac odbije da potpise.

Odgovori

marko krstic

Svi znaju da za dve hiljade evra nema dobrog auta. Nema ni za tri ni za četiri hiljade. Kupe ljudi i za osam hiljada pa se posle hvataju za glavu. Proveriš koliko možeš i moliš se bogu da nećeš imati problema. Mene jednom prevariše, pa sad sve analiziram po listi. I kao što piše: nije toliko važno ukoliko je vozilo pretrpelo manji udes, nakon kojeg su, na primer, zamenjeni krilo, far, maska i popravljena hauba. Problem je kada se automobil „izbaci iz ose“. Ovde je lepo napisano šta možeš da gledaš, pa ko voli nek proverava.

Odgovori

Dalibor

Pa ja sam kupio auto u losem stanju imao je tezu havariju, 100ti vlasnik i jos hiljadu stvari je bilo zbog kojih nisam trebao da kupim taj auto, ali posle 4 godine i predjenih 57000km ja sam ga lepo prodao i nije me nikada izdao. Sve je relativno. A komsija kupi auto od vlasnika star 5 godina kupljen kod nas i... pukne mu zupcasti posle mesec dana.

Odgovori

Drag an 018

Super vam je text o detaljima kupovine i nacinu prevare. Na osnovu komentara vidim da mnogo vise citaju prodavci automobila nego kupci. Bas lepo sto su se pojedini od prodavaca uzbunili jer to znaci da ste pogodili pravo u centar sa ovom pricom. Text je super I nije glupost a svako se cese gde ga svrbi pa tako I preveranti. Hvala I nastavite dalje, na dobrom ste putu

Odgovori

Nenad

Oce li neko da mi kaze ( ko zna) da li je provera preko broja sasije i servisne knjige u ovlascenom servisu najpouzdaniji metod o stanju vozila ili i tu ima mahinacija, recimo da li bi Merc. Benc to dozvolio sebi?

Odgovori

Mile

Komentari su fantastični. Ovi što pišu da je tekst glupost bi voleli da se nađu samnom pred nekom kafanom, da ja pogledam auto za dva minuta, vidim kako je ko čaša, uđemo unutra, popijemo pivo i ja bacim 4 hiljade eura na sto. A sutra kod majstora vidim da nema ni jedan air bag i da je udaran i napred i pozadi, a ovaj mi se kune da nije udaran. Kupiću udaran, nije problem, ali mi reci da je udaran i da nema air bagove - sve ostalo je prevara!

Odgovori

Zli kupac

Najlakše je napisati da je nešto glupo,a ne dati nikakav argument za to. Evo posavetujte nas vi,napišite bolji tekst,kako da ne kupimo loš automobil.

Odgovori

Mikica

Nešto imam dojam da sve ove negativne komentare pišu trgovci polovnjacima. Kupac ne treba da traži savršenstvo koje ne postoji. Ali treba da zna šta kupuje, i na njemu je da odredi sa kojim nedostacima treba da se pomiri a sa kojima ne. A nedostaci ne smeju biti zlonamerno skriveni i podaci lažirani.

Odgovori

kupac

Najbolje je kupiti mladog polovnjaka (2-4 godine), jer im tad najvise pada cena, a dobijete skoro nova kola. Ja tako kupujem automobile i vozim ih u proseku 3 godine, pa ih prodam i kupim mladji. Do sada se (jos) nisam pokajao.

Odgovori

OpetJa

Ovo vaše gore navedeno "najvažnije je da..." je mnogo smešno, kao da prvak piše sastav iz srpskog jezika - u prevodu LUPATE ROĐACI KO OTVOREN PROZOR. Ili uposlite nekog ozbiljnog i prvenstveno pismenog za ovaj članak ili se nemojte više brukati člancima na sličnu temu. Bolje da pišete na temu šta sve treba uraditi i zameniti prilikom kupovine polovnjaka, naročito iz uvoza, veliki servis, mali servis... I možete da stavite like/dislike ispod teme, čisto da i oni kojima se ne sviđa mogu da se izjasne bez ostavljanja komentara.

Odgovori

Milosh

Odlican tekst. Cesto se ponavljate, al uvek saznam i nesto novo.

Odgovori

Darko

@Marko i @suzuki Napišite šta je to konkretno glupost u ovom tekstu. To što uče kupce da ne kupe havarisan i razvaljen auto?

Odgovori

slobodan

ovo sto pisete je velika glupost i sramota za ovaj sajt kao da vam savete daje almirovic daj uozbiljite se

Odgovori

Rade

Nije glupost ovo sto pise, ali takodje mislim da nije realno kod nas i uopste kupovati tako auto. Provera u AMS je ok, ako prodavac i pristane na to, a ustanovi se da nesto nije u redu, u svakom slucaju placate i taj pegled i odustajete (verovatno) od kupovine jer nece vam niko dati u bescenje taj auto. Dovoljno je povesti dobrog majstora. Cena, to je vecita dilema, da se proda skupo i da se kupi jeftino, a dobro. Naravno de je u to ne izvodljivo, ali treba jednostavno biti realan i napraviti dogovor. Obavezno imati na umu da je prevaranata sve vise, cak mozda i vecina, ali uz dobrog majstora i realnu ponudu ne bi trebalo mnogo da se pogresi, sve sto ide van toga, tipa lako cemo, sta ocekujes od auta 10-15 god starog. Ocekujem da izgleda normalno, da nije raspadnut, truo i na izdisaju, ulaganje je neminovno u odrzavanje i redovnu zamenu delova, a ako je neko o njemu vodio racuna, ocekujem da je takav. Eto to ocekujem! Puno srece u kupovini polovnjaka, trebace...

Odgovori

suzuki

e stvarno ste naj gori sajt,pa daj bre pusti sto napisem sta se uvlacite......i ste nevidjeni.

Odgovori

Goran G.

Ako kupac gleda sve ovo ima da kupi auto sutra ili malo sutra, prosecan kupac gleda da "bude dobar" prilikom kupovine ..znaci da ne savesno kupi auto , plati ga najmanje moguce i jeftinije od svih ostalih koji se nude ali zato da bude "ko casa". Takvi kupci najcesce nakraju kupe vesto sredjen lom,nasmikan i bez ijedne ogrebotine, sto na kraju i zasluzuju.

Odgovori

suzuki

Nelupajte gluposti, pa sta treba da kupe novog ficu pa da daju 13.500 eura jel to onda ok,nemojte vi savetovati kupce pametnije je. savetujte druge da nas ne kradu na registracijama i.t.d. pustite te babske price,pogledaj ovo pogledaj ono,davite vise. znam da to necete staviti u komentar ali ipak se nadam .veliko hvala.

Odgovori

Fico

Suzuki, a ti se opismeni malko pa se onda vrati i pokusaj ponovo. Ovo vazi i za Marka vragolana

marko

Ovo sto ste napisali je cista glupost..Kupovina polovnog automobila je uvek bila lutrija..ili ce da te posluzi..ili ces da ulozis u njega boga..i opet nece biti to to..Ako se ne snalazite samo..povedite majstora i to je to...Pozdrav

Odgovori

Germancars.rs

Pozdrav svima! Prilikom kupovine polovnih automobila preporučujemo da pogledate sajt www.germancars.rs, pošaljete upit sa informacijama kakav automobil želite i uz našu pomoć poručite automil iz Nemačke koji vam dovozimo uz minimalnu proviziju.