Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta sve morate da obavite kada kupujete automobil

Šta sve morate da obavite kada kupujete automobil
Postavljeno 24.01.2013. u 14:54

Formalnosti prilikom kupoprodaje vozila


Jedno od najčešćih pitanja sa kojim se suočavaju kupci ili prodavci (fizička lica) prilikom trgovine automobilima jeste kako sastaviti zakonski validan kupoprodajni ugovor sa adekvatno navedenim podacima o vozilu. Najčešće se traže primeri na internetu ili od nekoga ko je ovaj proces nedavno prošao. Kako bismo vas poštedeli muka oko toga gde da ga pronađete i kako on treba da izgleda, sajt www.polovniautomobili.com je, u saradnji sa našim advokatima, napravio za vas šablon ovog ugovora koji možete koristiti u svakoj prilici.

Takođe, naveli smo i koje sve formalnosti morate obaviti prilikom kupoprodaje vozila, od toga koji su prvi koraci nakon zaključivanja ugovora (plaćanje poreza i njihovih rokova), prepisivanja punomoćja, do toga na šta bi kupac, odnosno prodavac, morali da obrate pažnju kada su u pitanju podaci, pravni status vozila, registracija, ispravnost novca i slično.

U dokumentu smo predstavili i koji parametri utiču na visinu carine prilikom uvoza automobila i kako se ona obračunava.

Prilikom kupoprodaje vozila neophodno je obaviti niz pravnih radnji, a poželjno je obratiti pažnju i na dodatne pravne aspekte, sve u cilju  zakonski ispravne kupovine, odnosno prodaje vozila.

 

Preuzmite ugovor

Preuzmite ovlašćenje

 

Prvi korak nakon zaključenja ugovora:

 • Porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5% od vrednosti vozila.

Kada kupac i prodavac postignu dogovor o kupovini odnosno prodaji vozila, pristupaju zaključenju ugovora, a nakon toga kupac plaća porez koji iznosi 2,5% od procenjene vrednosti vozila po zvaničnom AMSS katalogu i vrši preregistraciju vozila na svoje ime. Obveznik poreza na prenos apsolutnih prava prema Zakonu o porezima na imovinu jeste prodavac, međutim u praksi se to kupoprodajnim ugovorima uvek prebacuje na kupca. Po potpisivanju kupoprodajnog ugovora, rok za plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava je 15 dana u poreskoj upravi u opštini prodavca. Porez na promet apsolutnih prava iznosi 2,5% od vrednosti vozila po zvaničnom katalogu AMSS, a kada je prodavac polovnog vozila privredni subjekat koji je obveznik PDV, prodavac obračunava i PDV u iznosu od 20%. Za polovna vozila koja su nabavljena posle 2005. godine prilikom kupoprodaje se ne obračunava PDV shodno članu 6, stav 1, tačka 2 Zakona o porezu na dodatu vrednost (sva novija vozila koja se ne kupuju iz uvoza). Dakle, bez obzira na obavezu obračunavanja PDV ili ne, u svim slučajevima, plaća se i porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5% od vrednosti vozila.

Ugovorne strane se mogu dogovoriti i da će se preregistracija vozila vršiti naknadno, a da će se vozilo određeno vreme voziti po punomoćju. I u ovom slučaju kupac bi trebalo da zaključi validan kupoprodajni ugovor radi sigurnosti i dokazivanja da je kupoprodaja izvršena u slučaju spora. Punomoćjem se ovlašćuje kupac da može da raspolaže vozilom po svom nahođenju, da ga koristi i upravlja vozilom u zemlji i inostranstvu, da može da ga dalje proda i obavi sve druge pravne i faktičke radnje u cilju raspolaganja vozilom. Organi unutrašnjih poslova u praksi zahtevaju da ovakvo punomoćje bude overeno u sudu.

Kupac bi trebalo da obrati pažnju na sledeće:

 • Da uradi proveru i poređenje podataka iz saobraćajne dozvole, lične karte i samog vozila (ime vlasnika, broj motora i šasije i sl.).
 • Da proveri pravni status vozila u Registru založnog prava na internet sajtu Agencije za privredne registre www.apr.gov.rs. Ovo je posebno važno ako se vozilo ne kupuje od dilera, već od fizičkog lica. Ako se kupi vozilo koje je opterećeno založnim pravom, banka, odnosno drugi poverilac u slučaju neredovnog izmirenja duga, može da vrši prodaju založenog vozila.
 • Da preuzme vozilo vozilo sa rezervnim ključevima, a ukoliko se preuzimanje vozila odlaže konstatovati u ugovoru da do preuzimanja vozila za eventualnu štetu odgovara prodavac.
 • Obratiti pažnju da u ugovoru o kupoprodaji vozilo bude precizno opisano, da postoji klauzula u kojoj prodavac tvrdi da vozilo nije otuđio ili opteretio i da postoji klauzula u kojoj prodavac izjavljuje da je primio novac.
 • Ako je vozilo sa drugog registarskog područja od opštine na kojoj je prodavac, moraju se odjaviti tablice u mestu izdavanja registarskih tablica i tu platiti porez.

Prodavac bi trebalo da obrati pažnju na sledeće:

 • Da proveri ispravnost novca, najbolje posredstvom neke agencije za posredovanje i registraciju vozila.
 • Da obrati pažnju da u ugovoru o kupoprodaji bude navedeno šta je sve predato kupcu (rezervni ključevi, saobraćajna dozvola, polisa osiguranja i sl.), da stoji klauzula koja je kod nas uobičajena odnosno da sve troškove, takse i poreze snosi kupac, te da stoji klauzula da se vozilo kupuje u viđenom stanju.

Carinska osnovica i visina carine pri uvozu polovnih vozila

Šta sve morate da obavite kada kupujete automobil

U zemljama Evrope, osim Italije, kupac koji želi da izveze kupljeno vozilo (Nemačka, Belgija, Austrija, Švajcarska, itd.) dužan je da na vozilo stavi COLL tablice (privremena registracija do izlaska iz te zemlje) koje mu daju vremenski period po izboru (15-30 dana) da izađe iz te zemlje.

Postoji naknada koja se plaća u zavisnosti od vremenskog perioda koji se izabere.

Kada se priloži dokumentacija na graničnom prelazu, granična špedicija izdaje graničnu prijavu-propratnicu (vrednost propratnice je od 20€ do 50€) koja se prilaže prilikom carinjenja.

Za sva fizička i pravna lica po ulasku u Srbiju važi zakonski rok od 72 sata predaje dokumenata na carinarnicu. Razlika je u tome što fizička lica moraju raditi carinjenje na opštini  - gradu koji im je u ličnoj karti a pravna lica imaju pravo izbora mesta carinjenja (bilo koji grad u Srbiji).

Carinske osnovice za vozila se uzimaju iz kataloga koji se razlikuju po zemlji porekla-registracije vozila. Carina određuje vrednost vozila uz pomoć ovih kataloga a ne po računu ili fakturi, odnosno ako je iznos na kupoprodajnom ugovoru - fakturi ispod cene koju carina odredi, onda će se uzeti veća cena. Ako je iznos ugovora – fakture veća od one koju carina izračuna, opet će se uzeti u obzir veći iznos.

Parametri koji utiču na visinu osnovice za carinjenje polovnih vozila su:

 • Marka i tip vozila
 • Godina proizvodnje vozila
 • Kubikaža i snaga motora
 • Pređena kilometraža
 • Pogonsko gorivo
 • Broj vrata na vozilu

Carinska osnovica ili cena vozila određena ovim kriterijumima će biti uvećana za;

 • Troškove prevoza (15,000 – 30,000 din. u zavisnosti iz koje zemlje dolazi i da li je vozilo na kamionu ili ulazi u Srbiju na točkovima)
 • Opšta Carinska stopa 12,5%
 • Carinska stopa za vozila iz EU zavisi od vrste motora i kubikaže
 • Od 01. januara 2013. godine automobili sa dizel motorom od 1.500 do 3.000 kubika i "benzinci" od 1.000 do 1.500 kubika biće uvoženi bez carine. Za benzince do 1.000 i dizelaše do 1.500 kubika carina će biti smanjena sa pet na 2,5 odsto.
 • PDV 20% (carinska osnovica + troškovi prevoza + carina)

* Sajt PolovniAutomobili.com ne odgovara za bilo kakvu štetu koje ugovorne strane mogu pretrpeti zbog zaključenja ugovora rukovodeći se objavljenim primerom ugovora, bilo da nedostaci proističu iz specifičnih uslova kupoprodaje, specifičnosti očekivanja ugovornih strana, izmena propisa ili iz drugih razloga.

Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.3
Komentara: 78
Pregleda: 348396
   

Komentara: 78 | Pregleda: 348396

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Luciana

hello, I'm foreign, and I don't have a residence visa and I want to buy a car here in Belrade. what are my options? Do i have to inscribe the car under a Serbian citizen? And on that case, how many days will take to complete the purchase and inscribe the car?

Odgovori

Polovni Automobili

Best option for you is to use service of some agency that is specialized in car ownership transfer and registration.

Sasa Stojanovic

Imam jedno pitanje, mozda bih kupio auto iz uvoza od fizickog lica. Sta sve od dokumentacije treba da mu trazim da bih bio siguran oko legalnosti auta? Koje sve papire iz inostranstva prodavac mora da poseduje, i da mi pokaze?

Odgovori

Sergio

Postovanje. Nadam se da cu brzo dobiti odgovor. Kupio sam vozilo koje dugo nije registrovano od lica koje nije vlasnik u saobracajnoj i dobio sam saobracajnu dozvolu i kontaktirao vlasnika, radi prepisivanja automobila. Vlasnik hoce da prepise, ali nije siguran da li je pre vise godina nekome potpisao punomoc ili kupoprodajni ugovor i da li je taj u poreskoj upravi preveo na sebe. Zanima me da li je moguce nekako prveriti ko poseduje apsoloutna prava nad vozilom i da li se cini krivicno delo ako on meni potpise ugovor. Unapred zahvalan.

Odgovori

Polovni Automobili

Vi baš volite da rizikujete... Nažalost, ne možemo mnogo da Vam kažemo, osim da krenete od policije, pa dalje do neke institucije koja može da Vam da konačan odgovor.

Backo

Da li kad kupim autonod lica koje ima ovlascenje za prodaju i platim porez i stigne potvrda da sam isti platio mogu da izvrsim prenos saobracajne i osiguranje na moje ime i da li je opet obavezna registracija iako do isteka iste ima 10 meseci?

Odgovori

Polovni Automobili

Plaćate nova dokumenta, eventualno tablice ako je drugo registarsko područje, a polisa osiguranja i porez na upotrebu vozila se NE plaćaju ponovo, pošto ih je prethodni vlasnik već platio. Narodski rečeno, registracija se ne plaća ponovo. Ali savetujemo da prvo kontaktirate pravog vlasnika vozila i da proverite zašto ga sadašnji prodavac prodaje na ovlašćenje. Proverite i da li postoje neka dugovanja po pitanju poreza, kazni i slično, pošto zbog toga mogu da Vam blokiraju preregistraciju na Vaše ime.

peca

imam ovlascenje da mogu preneti auto na sebe,po isteku registracije sve uredno odjavio,predao platio ali je nastao problem prilikom predaje za nove table i saobracajnu jer ja sa ovlacenjem za prenos nemogu biti i prodavac i kupac auta

Odgovori

Dara

Niste vi prodavac. Treba da stoji pravo ime prodavca. Vi potpisujete na toj strani dodajuci recicu ZA i ispod potpisa navodite dokument na osnovu kojeg imate pravo da se u njegovo ime potpisete. Sluzbeno lice treba samo da proveri da li ovlascenje pokriva tu radnju i da li je ovlascenje validno. Na drugoj strani potpisujete kao kupac.

Polovni Automobili

Da, to je klasičan šizofreni birokratski čvor. Zovite zvaničnog vlasnika i obavite prenos. Ili registrujte auto na suprugu. Ili neka vlasnik da ovlašćenje nekoj drugoj osobi...

Ivan

Da li je potrebno overiti punomoc (i gde)? Ili je dovoljan samo potpis kupca i prodavca?

Odgovori

Polovni Automobili

Potrebno je - overa se obavlja kod notara. Punomoć nije tipski dokument - možete u punomoć da napišete šta god želite - na primer, da neka osoba može samo da vozi Vaš auto, ali možete da napišete i da može da izvršiti tehnički pregled i registruje ga, odj

srecko

prodao sam auto,ugovorom smo zaokruzili da kupac placa porez,otisli smo u poresku upravu nije radila u to vreme.zanima me ako neplati porez kupac ili ja da li moze auto da registruje.napominjem da je auto neregistrovan.hvala na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Morate prvo da platite porez na prenos vlasništva. Međutim, u zavisnosti od opštine/grada, dobijanje potvrde da ste platili može da potraje i više od 10 dana, naročito u Beogradu.

Goran

Dobar dan svima,interesujeme me da li moze da se uveze polovan auto iz Ruske federacije i kolika je carina,unapred hvala.

Odgovori

Jovan

Imam problem da preveden auto preprodavač koji mi je prodao auto njemu je istekla punomoć a pravi vlasnik je u inostranstvu radi na crno ne može da produži punomocje a neće doći do kraja sljedeće godine

Odgovori

Luka

Ako se sklopi ugovor i overi kod notara ,a ne preda u Poresku Upravu , da li idu neke kazne ,kamate ?

Odgovori

Ruta

Auto regustrovan u Becej do 09.2017,a sadasnji prodavac je iz V.Plane. Ja kao kupac iz Jag sta mi je ciniti?

Odgovori

Ika

Zasto niko ne kaze da je potrebno 3 puta otici u poresku! Prvi put da podneses zahtev, sutradan da podignes resenje i da platis, i 3 put, nakod 2 radna dana ili kad im legne uplata, da dodjes sa resenjem i uplatnicom!!!!!

Odgovori

Dejan

Ovo je apsolutno tacno. Majku sam morao da posaljem jer ja stalno radim pre podne. Ona je u Poreskoj upravi Zvezdara dozivela niz neprijatnosti kao naprimer da je zamolila da plati da joj popune poresku prijavu jer nije ponela naočare a zaposleni su joj rekli da ne mogu to da urade jer su na pauzi.

Petar

Problem oko prenosa. Kupio sam auto sa registracijom ŠA(Sabac).Čovek od koga sam kupio auto ima ovlašćenje,i čitač l ične karte od vlasnika iz saobraćajne.U poreskoj upravi u šabcu ne priznaju,čitač lične karte nego traže fotokopiju plastičnog dela lične karte vlasnika iz saobraćajne.Dali je to po zakonu?

Odgovori

vlada

Sta se desava ako kupac automobila ne plati na vreme porez?

Odgovori

Bojan

Vlado, obveznik poreza na prenos je PRODAVAC. Ako porez nije plaćen na vreme, poreska će juriti prodavca, koji će morati da plati i porez i kamate i eventualne kazne. Nakon toga prodavac može da juri kupca sudski, ako u ugovoru stoji da on preuzima obavezu. Poresku ugovor ne zanima, već zakon.

Miodrag

Obveznik poreza na prenos apsolutnih prava prema Zakonu o porezima na imovinu jeste Prodavac, međutim u praksi se to kupoprodajnim ugovorima uvek prebacuje na Kupca. __________________ procitaj pazljivo, da je zakon samo mrtvo slovo na papiru, sve zavisi od samog kupo-prodajnog ugovora!

Pravnik

Nije mrtvo slovo, nego je to posledica lex voluntatis u obligaciononm pravu.Mnogo ima neobrazovanih!!!!

Dracaris

ako sepo nekom osnovu plati PDV (diskutabilno kada jer je zakon o PDV nedorečen za vozila) onda se ne plaća porez na prenos apsolutnih prava jer se ova dva poreza isključuju zbog tzv dvostrukog oporezivanja,

Odgovori

Dobrosav Nikolic

Firma uvoznik polovnog vozila izdala mu je fakturu sa PDV.. Firma je u PDV.. Ja sam kao fizicko lice kupac..isto vozilo sam prodao drugoj firmi i dosao da platim porez na prenos apsolutnih prava. Sluzbenica poreske uprave trazi mi potvrdu da je prodavac (uvoznik)platio porez na prenos apsolutnih prava. . da li je ova firma u obavezi da plati i PDV i porez na prenos apsulutnih prava.

Robert

Jel' se i ovlascenje treba da se overi u sud-u ili u opstini?

Odgovori

BorkoT

Kupio sam auto pre 4 god.i vozim ga na ovlašćenje,sada hoću da ga prodam,pa me interesuje da li mogu ja da pravim kupoprodajni ugovor sa novim kupcem il mora baš vlasnik?!

Odgovori

Nikola

Da li se plaća porez na prenos apsolutnih prava pri kupoprodaji polovne lake prikolice do 750kg? Koji je postupak posle potpisa ugovora? Hvala

Odgovori

sasa

Zdravo treba pomoc.Auto je kupljeno kod nas u salonu ali je odvezeno u Englesku,Kontaktirao sam prodavca i on tvrdi da je na nasim tablama i sem prenosa vlasnistva nema druge dazbine,malo mi je sumnjivo da auto od 7000 eu.daje za 2000 eu a pritom placa prevoz preko DSV EXPRESS.Ima li neko nekog iskustva u ovome.Hvala na pomoci

Odgovori

Mandic Vladimir

Jedno pitanje kupio sam auto na Kaludjerici (Beograd) Treba da ga prevedem na drugo registraciono podrucije, tacnije Stara Pazova, dali porez na promet moram da platim bas na Kaludjerici ili moze negde blize mene na teritoriji Beograda Batajnica ili Zemun. Hvala!!!

Odgovori

Miodrag

pise ti lepo, da ako si fizicko lice moras iskljucivo na podrucju gde ti je licna karta izvadjena, osim ako nisi fizicko lice, u tom slucaju placas tamo gde mislis da ti je bolje!

Kristina

Auto je kupljen pre 6 meseci, registracija vazi do januara 2015.godine. Novi vlasnik zeli da ga registruje na svoje ime januara kada istice registracija, do tada ga vozi na ovlascenje. Sta je sve potrebno da uradi? Da li odjava vozila treba da se obavi u mestu u kom je registrovan pre kupovine, jer je to Krusevac, a novi vlasnik je u Nisu? Da li treba neki ugovor o prenosu, samo odjava ili sta vec??? Hvala

Odgovori

Nenad

Da li samo na osnovu potpisanog ugovora izmedju kupca i prodavca, a pre nego sto je overen u sudu kupac moze da preuzme auto? Da li odgovornost za auto tog trenutka prelazi na kupca ili je jos uvek prodavac odgovoran, dok se ugovor ne overi u sudu?

Odgovori

dada

Da li se plaća porez na prenos apsolutnih prava pri kupoprodaji polovne lake prikolice do 750kg?

Odgovori

branko

Prodao sam auto i dao puno ovlascenje vozila , tip je prodao auto drugom a taj drugi trecem koji je dosao kod mene posto me poznaje da mu registrujem auto sto sam i uradio. Jesam li ja imao pravo to da uradim ili nisam i dali je covek kome sam ja prodao auto izgubio pravo na ovlascenje posto ga je prodao? hvala

Odgovori

Vladan Jevtic

Vas sledeci navod nije tacan: "...Dakle, bez obzira na obavezu obračunavanja PDV ili ne, u svim slučajevima, plaća se i porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5% od vrednosti vozila"

Odgovori

nermina

Poštovanje, Htjela sam da Vas pitam,auto kupujem za tri dana registrovano je od strane vlasnika,kako ja mogu da napravim kupoprodajni ugovor jer nisam još dobila vozačku dozvolu.Pomozite mi molim Vas !!!

Odgovori

МИКИ

Kupio sam automobil krajem oktobra uradio kupoprodajni ugovor platio porez na opstini prodavca,ali jos uvek nisam promenio tablice i saobracajnu,posto je prodavac sa drugog registarskog podrucija, interesuje me da li ja mogu da prodam i prenesem vlasnistvo na drugu osobu a da prethodno ne moram menjati tablice i saobracajnu???? znaci da li to mogu sa overenim kupoprodajnim ugovorom i placenim porezom???

Odgovori

kiza

ljudi dajte primer kako se popunjava PPI4 obrazac ko leba vas molim

Odgovori

Lazar

Jedna napomena za sve kupce: Porez na prenos apsolutnih prava se racuna po katologu AMSS samo ukoliko je prodajna cena iz ugovora NIZA od cene iz kataloga. Upravo sam platio 30-ak eura veci porez jer sam u kupoprodajni ugovor naveo stvarnu cenu koju sam ispalatio... (opstina prodavca je Novi Beograd)

Odgovori

Preda

Da li neko zna sta se desava ako se porez na promet ne plati u roku od 15 dana?

Odgovori

Goran

ako ja kupujem auto na kredit dali mogu da ga registrujem na zenu ili na drugo lice

Odgovori

stevan

ako ja kupujem auto na kredit dali mogu da prepisem na zenu

Tanja

MIslim da nije moguce jer vam je auto ujedno i zalog tj.ukoliko ne budete placali kredit banka vam oduzima auto

pexa

Da li neko moze da mi napise ako zna koliko bi me kostalo da uvezem auto iz Austrije mercedes e-klasa 2005 god. Koliko bi me sve ukupno izaslo da ga dovezem i prebacim na domace tablice? Hvala!

Odgovori

rade

Postovani:cuo sam neke price ali nepotvrdjene da od nove godine pocinje obracun pdv-a za uvoz vozila po katalogu ams srbije,molim vas gde mogu pogledati primer obracuna pdv-a i na kojem sajtu?hvala

Odgovori

macakkg

Kupujem auto koji je uvezen u zemlju i nije grgistrovan,placena je carina. Da li postoji ugovor koji mogu da sacinim sa prodvcom a da u njemu se ne nalazi obaveza za placanje poreza?

Odgovori

Ракић Божидар

Odlično. Upravo ste naveli stvari koje mi ne znamo. Hvala.

Odgovori

Smi

u slucaju da se izgubi kupo-prodajni ugovor sa placenim porezom, sta onda? kako kola prebaciti bez prodavca?(jer se ne moze doci do prodavca). vozilo je u registraciji jos 6 meseci

Odgovori

dubravka studen

postovani gdje podici kopiju kupoprodajnog ugovora potrebna nam je u svrhu nove police osiguranja jer u knjizici vozila nije pisala ispravna broj sasije koji smo prilikom kupnje morali dokazati svev je u mupu evidentirano ali neznamo gdje nam je ugovor zavrsio posto je od prve registracije proaslo 3god.

Odgovori

jaaaa

da li moze da se iveze auto 1998 godiste i da se prevede

Odgovori

Miodrag

moze samo ako je Euro 3 i to da je auto sa podrucja EU zone, ovo pravilo medjutim ne vazin za vozila sa podrucja amerike i nekih drugih drzava za koje vazi drugacije pravilo o standardu motora i godista auta!

smzivko@gmail.com

Хвала на уложеном труду. Пуно ми значе ове информације и приложени документи (Уговор и Пуномоћ)

Odgovori

LUKA

Ako sam dobro razumeo, ukoliko prodajem vozilo ciji je vlasnik moj otac, neophodo mi je overeno u sudu ovo ovlascenje koje ste dali kao primer? i samo sa tim ja mogu potpisati i overiti ugovor sa kupcem. Jel to sve? HVALA

Odgovori

Dragan

Zelim da kupim auto na auto placu.Sta mi je potrebno od dokumentacije (STA MI OVL.UVOZNIK PREDAJE KOD KUPOVINE NA IME KUPCA)DA BI BEZ PROBLEMA REGISTROVAO AUTO I BIO MIRAN?

Odgovori

Srdjan Zivadinovic

Dali se placa porez na prenos vlasnistva na samo ocarinjeno a ne i ragistrovano vozilo? Hvala.

Odgovori

Aleksandar

MOLIM ZA POMOC- da li mi je na carini potreban overen kupoprodajni ugovor da bi se auto ocarinio- obzirom da posedujem ZOOL table koje glase na mene i medjunarodnu saobracajnu dozvolu ( a ja sam i kupac u tom ugovoru, koji samo nije overen kod notara)

Odgovori

Vanja Djukic

mora

Aleksandar

Planiram kupovinu vozila sa auto placa po sistemu "na ime kupca", a s obzirom da sam dosad kupovao samo vozila koja su vec bila registrovana u nasoj zemlji zamolio bih Vas za pojasnjenje procedure. U pitanju je vozilo iz uvoza, 2006. godiste, koje nije registrovano u nasoj zemlji i zanima me sledece: 1. Sta sve kao kupac placam osim ugovorene cene vozila, a sta je prodavac duzan da plati, odnosno da mi prilikom potpisivanja ugovora preda potvrdu o placanju (Pdv, carina, porez na prenos apsolutnih prava...)? 2. Da li se kupoprodajni ugovori overavaju u opstini kao kada se kupuje od privatnog lica ili je dovoljan pecat prodavca kada se kupuje sa placa? Unapred hvala, Aleksandar

Odgovori

Karlo Molnar

Kupio sam auto u Beču i hteo bi lično da doteram na točkovima . Dali je to moguće i gde se olaća porez pdv i ostali prateći troškovi ?pozdrav i molim za odgovor i unapred hvala

Odgovori

Goran

Postovani, da li prikolice kupljene u zemljama EU do 750kg imaju saobracajnu dozvolu? Unapred hvala Goran Vucinic

Odgovori

Dragan

A kako ide procedura zamene vozila? Hvala! Veliki pozdrav!

Odgovori

michelle

Imam 2 pitanja , nadam se da ce neko znati da mi odgovori. 1. da li vrednost navedena u kupoprodajnom ugovoru moze da utice da iznos poreza na prenos apsolutnih prava? 2. ako kupujem auto koji je ocarinjen i placen pdv da li se placa porez na prenos apsolutnih prava? Iako nije registrovan taj auto ima vlasnika pa racunam da je kupoprodajni ugovor obavezan. Hvala svima unapred!

Odgovori

buda

da li na osnovu kupoprodajnog ugovora moze kupac sam da ode u opstinu na teritoriji gde je kupio auto i da plati porez bez samog prodavca a naravno predhodno su potpisali i overili kupoprodajni ugovor i da odjavi auto i vrati tablice a zatim sa priznanicom o placenom porezu da ide da registruje auto na sebe jer koliko sam procitao rok za placanje poreza je 15 dana od potpisivanje ugovora pa me intresuje da li sve to moze da se obavi bez prodavca jer kada proda auto mozda vise nece da se cima oko toga pa da ga ne bi molio da li ja to sve mogu da zavrsim sam sa kupoprodajnim overenim ugovorom bez prodavca....

Odgovori

buda

auto koji je recimo registrovan u nisu a kupuje ga neko ko je opstina beograd porz od 2,5% placa u opstini nis gde se auto odjavljuje da bi moglo lice da ga registruje na svoje ime u beogradu ili porez placa lice u beogradu koje je kupilo vozilo po odjavljivanju iz nisa???

Odgovori

vladan

Prodao sam auto u avgustu mesecu i dao overeno ovlascenje da kupac moze raditi sa autom sta hoce,tako i pise u ovlascenju.Kad smo pre par dana otisli da overimo kupoprodajni ugovor/kupac bez prodavca nemoze nista da uradi sam. Ja kao prodavac morao sam u SUP-u da odjavim auto i vratim tablice,da potpisemo u opstini ugovor i overimo ga,pa zatim u poresku upravu da Prodavac popuni poreku prijavu-obrazac i plati porez iako u ugovoru stoji da kupac snosi sve troskove i tek onda kupac dobije sutradan potvrdu o placenom porezu na promet sa kojom ide da registruje auto na svoje ime.Eto tako stoje stvari kod kupovine-prodaje polovnog vozila.Pozdrav

Odgovori

Miodrag

ocigledno nisi citao zakon o registraciji vozila, porez pada na teret prodavca, jer prodavac je taj koji ima dobit a ne kupac, odnosno Vi placate porez na dobijeni novac prodajom a ne kupac!

Dusan Maricic

ajde ne lupetaj, to znaju i mravi, reci i pricaj kako je u praksi

DANE

da li ja mogu kao kupac da zajedno sa prodavcem popunim i potpisem primerak kupoprodajnog ugovora(5 primeraka),sa vaseg sajta pa ga onda overim u sudu?Ili to mora da se uradi u prisustvu nekog treceg lica(agencija)?!?Prosto receno treba li za tu operaciju neko treci(osim kupca i prodavca)

Odgovori

Polovni Automobili

Ugovor mogu popuniti i potpisati samo kupac i prodavac, bez prisustva trećeg lica. Pošto se overom u sudu utvrđuje identitet potpisnika i garantuje autentičnost njihovih potpisa na ugovoru, overi u sudu treba da prisustvuju i kupac i prodavac, sa svojim

Milan

Molim pojasnjenje. Sta konkretno zanaci:izuzev polovnih vozila nabavljenih posle 2005. god? Napravljenih posle 2005, uvezenih posle 2005...?

Odgovori

Polovni Automobili

Misli se na vozila koja su kupljena posle 2005 godine.

Milosh

Kao sto je Redakcija rekla, ovo jeste tipski ugovor. Kao i svaki ugovor koji se zakljucuje on prvenstveno treba da bude zasnovan na saglasnosti volja stranaka i stranke mogu samostalno, kako god zele, da sastave sadrzinu ugovora koji naravno mora biti u skladu sa zakonskim propisima i javnim moralom. Dakle, ne mora svaki Ugovor o prodaji i kupovini automobila sadrzinski ovako da bude sastavljen. Ovlascenje je posebno pismeno koje se dostavlja prilikom zakljucenja ugovora ako je to neophodno. Izjava (ovlascenje) mora biti overeno kod nadleznog organa (sud ili u buducnosti notar).

Odgovori

Srba

Ugovor za prenos vlasnistva vozila, koji ste ponudili, nije potpun. Naime, nenema mesta za podatke o licu koje zastupa prodavca, broju ovlascenja, i mestu i datumu izdavanja. ( za slucaj kad je prodavacac po ovlascenju vlasnika vozila, lice koje zstupa vlasnika u prodaji istog)

Odgovori

Polovni Automobili

Ovo je tipski ugovor, i ovlašćenje nije obavezan element. U slučaju da u kupoprodaji posreduje ovlašćeno lice, potrebno je samo napraviti dodatno ovlašćenje kao novi dokument koji ide uz ugovor.