Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da sami uvezete polovan automobili - korak po korak

Kako da sami uvezete polovan automobili - korak po korak
Postavljeno 28.04.2015. u 17:28

Često čujemo ili pročitamo kako ljudi kažu, „ma to je visoka cena, bolje da sam sedneš u automobil i doteraš ga iz inostranstva, jeftinije te izađe“. Da li je tako? Kupovina automobila u inostranstvu može da bude veoma komplikovana, te smo odlučili da vam damo nekoliko smernica koje će vam pomoći da izbegnete klasične zamke i probleme, ali i da napravite računicu isplati li se uopšte da idete sami u inostranstvo.

Pripremu teksta stručnim savetima pomogao Dragan Teodosijević iz špediterske agencije http://www.don-sped.rs/ iz Subotice.

U početku samo da pojasnimo da kao pojedinac teško sebi možete da obezbedite pristup licitacijama polovnih automobila u inostranstvu kojima mogu pristupati dilerske kuće. Na tim licitacijama automobili mogu da budu znatno jeftiniji, pa otuda diskusija na temu „ko može za manje novca da uveze automobil“ nema smisla (posebno kada se još doda popust na količinu koju uvoznici takođe ostvaruju). Međutim, kako ne nabavljaju svi prodavci automobile u inostranstvu putem licitacije, tu već ima smisla napraviti računicu.

Preporučujemo da pre odlaska u inostranstvo ili poručivanja automobila kontaktirate nekog špeditera, koji će vam pomoći da stavite na papir sve prateće troškove i zatim krenete u kupovinu. U suprotnom, automobil vas na kraju može koštati znatno više zbog neke sitnice koju niste znali.

Špediter će vam dati procenu carine, poreza i ostalih troškova na osnovu podataka o vozilu ili će vas bar uputiti na okvirne troškove ukoliko krenete u inostranstvo „na slepo”, a objasniće vam i detalje vezane za razna prateća dokumenta specifična za pojedine zemlje. Dobar špediter može da napravi veliku razliku.

Da odmah razjasnimo - špediter se bavi „papirologijom“, on ne dovozi kola na kamionu kao što to mnogi misle. Takođe, morate obavezno da ga angažujete na granici - bez njega ne možete da završite carinsku proceduru.

Kalkulator troškova

Ukoliko želite bez telefonskog pozivanja da saznate okvirne troškove uvoza određenog automobila, možete da iskoristite ovaj kalkulator: www.don-sped.rs/kalkulacija-troskova

Koja dokumenta su potrebna za uvoz polovnjaka?

Dokumenta neophodna za uvoz razlikuju se od zemlje do zemlje. Generalno, obavezno je da imate:

1) kupoprodajni ugovor - overen kod notara, ukoliko ste kupili vozilo od fizičkog lica.

2) račun - ukoliko ste ga kupili od pravnog lica (autoplac, lizing kuća, itd.). Račun dobijen od pravnog lica ne mora da se overava kod notara.

3) izvozna deklaracija - kupovinom od pravnog lica možete da dobijete povraćaj poreza, a tada je neophodno da vam na stranoj carini izdaju izvoznu deklaraciju, odnosno ex-papir - njega takođe morate da overite kod stranih carinika prilikom napuštanja EU.

Pojedini auto placevi mogu da vam izađu u susret i pomognu u proceduri, ali ex-papir može da izda isključivo carina. Kada prodavcu dostavite dokaz da je automobil izvezen iz EU, novac od poreza vam se vraća, na način dogovoren sa prodavcem.

4) EUR1 obrazac – ovaj dokument je praktično dokaz da je automobil proizveden u Evropskoj uniji.

a)  Kupovina od pravnog lica - Izdaje ga prodavac ili izvozna špedicija, a overava EU carina. Za vrednost (isključivo po katalogu AMSS, a ne po fakturnoj vrednosti) ispod 6.000€, umesto EUR1 obrasca prodavac (samo pravno lice) može dati izjavu na fakturi. Ova izjava se piše u tačno propisanoj formi i ne sme biti nikakvog odstupanja, jer je naša carina neće prihvatiti. 

Pri dnu izjave obavezno moraju da budu navedeni mesto i datum, ime i prezime lica koje je dalo izjavu, kao i njegov potpis i pečat firme. Da ne bude zabune, taj potpis i pečat se odnose samo na izjavu, a na istoj fakturi je neophodno da se stavi još jedan potpis i pečat koji se odnosi na samu fakturu.

b)  Kupovina od fizičkog lica – Kada je u pitanju fizičko lice kao prodavac, onda je potrebno da se izvadi potvrda proizvođača o preferencijalnom poreklu, bez koje EU carina neće overiti EUR1 obrazac. Ta potvrda se ponekad čeka jednu do dve nedelje.

c)  Zbog toga se većina uvoznika radije opredeljuje da, kada kupuju od fizičkog lica, uvoz rade preko posredničkih firmi u zemljama EU koje im obezbeđuju potrebnu dokumentaciju. Opet su špediteri ti koji su veza između uvoznika i posredničke firme.

5) COC dokument – (engleski COC - Certificate of Conformity, nemački - Ubereinstimmungsbescheinigung) - u ovom dokumentu su navedene sve bitne tehničke karakteristike automobila, na osnovu kojih može da se potvrdi da ispunjava određeni standard.

Ukoliko ga prodavac nema, što je najčešće slučaj (mada sve zavisi od starosti vozila i zemlje), možete ga uzeti od predstavnika proizvođača, dilera ili agencija specijalizovanih za izdavanje ovog dokumenta.

Nije neophodan za sam uvoz, ali može da pomogne kada budete vozili automobil na ispitivanje – o tome više u nastavku teksta.

Uslovi za uvoz i oslobađanje od carine

Osnovni uslov da bi auto mogao da se uveze u Srbiju jeste da ispunjava Euro 3 standard ili viši, pri čemu mora da bude proizveden u skladu sa tim standardom - nikakve prepravke ne dolaze u obzir. Kao što i sami znate, šuška se da će ova uredba biti promenjena i da će se tražiti Euro 4 standard. Zato se potrudite da budete dobro informisani pre odlaska na put po automobil.

Postoje vozila koja su se istovremeno prodavala sa oba standarda (Euro 2 i Euro 3) u zavisnosti od tržišta kojem su namenjena. Na internetu se može naći obilje informacija o tome kako prepoznati Euro 3 standard, ali ih uzimajte sa velikom dozom rezerve pošto često nisu tačne.

Sva vozila prvi put registrovana u zemljama osnivačima EU od 01.01. 2002. ispunjavaju Euro 3 ili viši standard. Naglašavamo, ovo pravilo važi isključivo za zemlje osnivače Evropske unije, odnosno one zemlje koje su bile članice od samog osnivanja, dok za sve druge zemlje koje su se naknadno priključile EU važi datum priključenja.

Na primer, za Sloveniju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Poljsku, Litvaniju i Letoniju to je 01.05. 2004; za Bugarsku i Rumuniju 01.01. 2007, a za Hrvatsku 01.06. 2013. godine.

Granica od 01.01. 2002. godine važi i za zemlje osnivače šengen zone, a koje nisu u EU, kao što su Švajcarska, Norveška, Island...

Kolika je carina na polovna vozila iz uvoza?

Carina na polovna vozila iz Evropske unije je ukinuta. Za ostala vozila je 12,5% (npr. japanska).

Međutim, ako uvozite iz EU, morate da imate dokaz da je auto proizveden u EU, tj. EUR1 obrazac ili izjavu na fakturi prodavca – o tome smo govorili u gornjem delu teksta.

U suprotnom, plaća se puna stopa carine od 12,5%.

Koliki je porez na polovna vozila iz uvoza?

Porez, tj. PDV iznosi 20%. Vrednost automobila se određuje na osnovu AMSS kataloga. Teoretski, trebalo bi da se prizna iznos sa računa/fakture, ali se to u praksi retko dešava.

Procedura u inostranstvu

Preskočićemo savete o putovanju u inostranstvo, biranju vozila i slično. Idemo na konkretnu papirologiju.

Nemačka

Neophodno je da uzmete tzv. brifove, tj. saobraćajnu dozvolu i vlasnički list koji se popularno nazivaju mali i veliki brif.

Ukoliko auto dovozite „na točkovima“, tada je potrebno da uzmete zoll (col) tablice; prethodni vlasnik odjavljuje vlasnički list, ali vam ga daje. U njemu ima mesta za upis dva vlasnika - ukoliko je upisan samo postojeći vlasnik (sa leve strane) vaše ime će biti upisano sa desne strane, a ako su popunjene obe strane biće vam izdat novi vlasnički list u koji ćete vi biti upisani kao novi vlasnik (na levoj strani).

U oba brifa biće upisan i registarski broj zoll tablica koje ćete koristiti dok ne dođete do Srbije. Bukvalno prevedeno, zoll tablice su carinske tablice (zoll na nemačkom znači carina).

Obavezno izvadite crvene zoll tablice, a ne žute - crvene su redovne tablice za izvoz, dok su žute vrsta probnih tablica i sa njima ne bi smelo da se vozi van Nemačke. Ranije su ih koristili zato što su jeftinije, ali sada može da se desi da vas u Mađarskoj zaustavi policija, skine tablice i naplati kaznu, a nećete moći ni da pređete granicu na točkovima (možete da uzmete prikolicu za prebacivanje preko granice, ali pitanje je koliko ćete na kraju uštedeti).

Cene zoll tablica razlikuju se od grada do grada, a kreću se od 90 do 140 evra. Ukoliko automobil nema važeću potvrdu o tehničkoj ispravnosti (TUV) moraćete i to da obavite, te cena može da skoči na 200 evra.

Dovoženje na prikolici - ne trebaju vam zoll tablice; dobijate stari i novi brif bez upisivanja vaših podataka.

Italija

U Italiji se ne izdaju izvozne tablice kao u Nemačkoj i drugim zemljama, pa imate dve opcije:

a) da transportujete auto prikolicom. Tada uzimate i odjavu koja se u Italiji izdaje kao poseban dokument (vozila su često već odjavljena)

b) da vozite auto „na točkovima“ (ukoliko već nije odjavljen), ali se prvo dogovorite sa prodavcem da vam dozvoli da koristite njegove tablice, pa da mu ih kasnije vratite zajedno sa saobraćajnom dozvolom (libreto). Međutim, obavezno napravite kopiju dozvole i overite je kod notara, da ne biste morali da čekate da vam je Italijan pošalje nakon što odjavi automobil - bez dozvole ne možete da registrujete auto u Srbiji, a overena kopija važi jednako kao i original.

U Italiji je uveden zakon po kojem njihov građanin ili pravno lice ne može da odjavi, odnosno proda svoj automobil ukoliko nisu izmireni porez ili neka druga davanja prema državi. Zato obavezno treba proveriti sa prodavcem da li ima takvih prepreka – u suprotnom, može biti problema prilikom pravljenja kupoprodajnog ugovora ili odjave.

Austrija

Neophodno je da od prodavca uzmete dve saobraćajne dozvole (dva žuta dugačka kartona koji se preklapaju) i tipenšajn koji istovremeno predstavlja tehnički i vlasnički list. Tipenšajn može da bude knjižica A5 formata (stariji), veliki papir koji se razmotava (noviji), ili jedan list A4 formata (najnoviji).

Austrijske izvozne tablice koštaju oko 250 evra, te se preporučuje transport na prikolici.

Slovenija

Slovenačke izvozne tablice koštaju oko 70 evra, a ukoliko auto nema važeći tehnički pregled moraćete da doplatite još oko 35 evra. To što auto nije registrovan ne znači da nema važeći tehnički pregled, pošto on vremenski nije vezan za istek registracije.

Od prodavca uzimate saobraćajnu dozvolu i homologacijski karton. Ukoliko vlasnik nema homologacijski karton, on može brzo da se izvadi u bilo kojem ovlašćenom servisu ili prodajnom salonu za tu marku vozila. Stariji homologacijski kartoni su oblika kartonske knjižice, dok su noviji A4 formata.

Ukoliko auto nije već odjavljen, pre odjave fotokopirajte saobraćajnu dozvolu i overite je u opštini, pošto u nekim opštinama ne vraćaju odjavljenu saobraćajnu dozvolu.

Holandija

Pre polaska se raspitajte za cenu izvoznih tablica, a umesto odjavljene saobraćajne dozvole dobijate neku vrstu formulara/potvrde A4 formata.

Francuska

Dobijate saobraćajnu dozvolu koja je poništena, tj. odjavljena, a auto slobodno možete da vozite na točkovima bez izvoznih tablica pošto ste u francuskom elektronskom sistemu upisani kao novi vlasnik.

Švajcarska

Nekada dobijete odjavljenu saobraćajnu, nekada ne. Ukoliko znate da vam je neće vratiti, fotokopirajte je i overite. Izvadite izvozne tablice, uz koje ćete dobiti saobraćajnu dozvolu na vaše ime u kojoj će biti napomena da služi za izvoz.

„Mala“ nelogičnost: ukoliko uvozite auto iz Švajcarske, moraćete da platite carinu od 12,5%.

Srbija sa Švajcarskom ima potpisan EFTA sporazum, po kojem bez carine možemo da uvozimo robu proizvedenu u Švajcarskoj. Takođe, robu proizvedenu u EU uvozimo bez carine. Međutim, ako auto proizveden u EU ima švajcarsku saobraćajnu dozvolu, tj. registrovan je u Švajcarskoj, onda carina mora da se plati.

Kako kažu u agenciji „Don-Šped“, to što naša carina sprovodi u praksi u suprotnosti je sa međunarodnim propisima, jer svaka zemlja koja ima sporazum sa EU ima pravo da izda EUR1 prema trećoj zemlji koja nije članica EU, a koja takođe ima taj sporazum sa EU.Procedura u Srbiji

1) Dolazite na granicu, na carinu gde izlazite iz EU. Ukoliko imate izvoznu deklaraciju (EX1 papir), posle pasoške kontrole obavezno se javite cariniku da vam overi izvoznu deklaraciju, čime se dokazuje istup automobila iz EU. To je važno zbog povraćaja poreza u zemlji prodavca (ukoliko imate pravo na povraćaj).

Savet: Ukoliko ste u mogućnosti, tamo gde ste izvadili izvoznu deklaraciju i EUR1, iskopirajte oba papira, kao i inofakturu, jer se te kopije traže na mestu istupa iz EU - carinici će vas poslati u tamošnje špediterske agencije koje često skupo naplaćuju fotokopiranje. Pritom, na nekim prelazima kod Mađara ne žele da prime evre, pa vas primoravaju da u menjačnici menjate evre u forinte po nepovoljnom kursu.

2) Dolazak do naših carinika - Prijavljujete cariniku na traci automobil za carinjenje. Cariniku tada ne pokazujete nikakve papire, niti će vam ih tražiti.

3) Carinik vas upućuje da parkirate automobil i da idete u graničnu špediciju.

4) Zapišite ili zapamtite tačno stanje na km satu kada parkirate automobil, pošto ćete to stanje prijaviti špediteru.

5) Javite se u špediciju (špeditersku agenciju) da vam naprave graničnu prijavu. Ukoliko ima više špedicija na tom prelazu, slobodno se raspitajte kod više špeditera po kojoj ceni će vam napraviti graničnu prijavu, jer kod njih ne postoje jedinstvene cene.

 Kreću se od prihvatljivih (1.200 - 2.500 RSD) do nerealno skupih (preko 5.000 RSD). Nemojte ni da se ustručavate od cenjkanja.

Kada ste odabrali špeditera, dajte mu sve papire koje imate – saobraćajna dozvola, račun/ugovor, izvozna, EUR1, TUV ili servisna knjiga i stanje kilometar sata.

Ukoliko je automobil oštećen, prijavite špediteru da postoje oštećenja, kako bi ih on slikao, napravio specifikaciju i upisao u graničnu prijavu. To je važno, jer u pojedinim carinarnicama u Srbiji mogu da odbiju da ocarine oštećen automobil bez prijavljenih oštećenja na granici.

Napominjemo - prihvatljiva oštećenja su ogrebotine, ulubljenja, napuknuti plastični delovi i otvoreni vazdušni jastuci. Ono što se ne prihvata jesu razbijena signalizacija i stakla, dok vetrobransko sme da bude naprslo, ali ne mnogo – manja oštećenja se tolerišu.

Takođe, upravljački mehanizam mora da bude ispravan (na oko), odnosno automobil mora biti u voznom stanju. U suprotnom možete doći u neprijatnu situaciju da vas ne puste da uđete u zemlju.

6) Kada vam špediter uruči gotov i overen set u graničnoj prijavi, javljate se cariniku za pregled auta. Na pojedinim prelazima pregled odmah obavlja špediter sa carinikom, pa kada vam uruči papire možete istog trenutka nastaviti put.

7) U roku od 72 sata dužni ste da se javite špediteru u mestu carinjenja, kako bi se auto smestio i papirološki uskladištio, odnosno kako bi se razdužila granična prijava.

Napomena: Nemojte se oslanjati na to da imate zakonskih 72 sata, pošto se granična prijava ne može razdužiti van radnog vremena carinarnice, a svako prekoračenje roka se kažnjava. Zbog toga se trudite da auto dovezete u skladište i papire dostavite svom špediteru bar jedan dan pre isteka roka.

8) Ispitivanje vozila:  (više informacija na linku http://www.abs.gov.rs/kontrolisanje-vozila-koja-se-uvoze-kao-upotrebljavana)  

a) možete da ga obavite pre nego što se završi procedura carinjenja, tako što ćete tražiti izuzimanje vozila ispod carinskog nadzora i završiti ispitivanje na najbližem ispitnom mestu. Pitajte špeditera za detalje, a spisak ispitnih mesta sa kontakt telefonom možete da vidite klikom na ovaj link.

b) možete da ga obavite i kasnije, ali bez njega ne možete da registrujete automobil. Izuzetak su vozila za koja ne može sa sigurnošću da se utvrdi da ispunjavaju Euro 3 standard (npr. prvi put registrovana u zemljama Evropske unije pre 1. januara 2002. godine). 

Ispitivanje retko kada traje duže od pola sata, a košta oko 100 evra. Cena je niža za 2.800 dinara ako imate COC dokument. U slučaju da nemate COC dokument, a vašeg automobila nema u TUV bazi koju koristi AMSS, moraćete da tražite dokumentaciju od domaćih predstavnika proizvođača, što može da bude veoma skupo.

Ostali saveti

U kojoj zemlji kupiti auto?

Vlada mišljenje da su u Nemačkoj najkvalitetniji polovnjaci, dok su oni iz Italije u najlošijem stanju. Ovakva generalizacija može mnogo da vas košta, pošto ćete se i u Nemačkoj susretati sa brojnim Balkancima, Turcima i Arapima koji će pokušati da vam prodaju sve i svašta.

Vozila iz Amerike

U Evropi se mogu naći automobili uvezeni iz Amerike, ali njih izbegavajte u širokom luku. Na njima su obavljene određene prepravke kako bi bili u skladu sa evropskim propisima, ali ipak ne mogu da se uvezu u Srbiju zato što nisu proizvedeni u skladu sa Euro 3 standardom, što je naša država postavila kao osnovni uslov.

Troškovi puta

U inostranstvo možete da odete autobusom i da se vratite kupljenim vozilom. Cenu autobuske karte možete da nađete na raznim internet sajtovima, kao što je sajt Beogradske autobuske stanice www.bas.rs.

Međutim, ne zaboravite troškove taksija ili drugog prevoza koji će vam biti neophodan za dolazak do prodavca i sređivanje dokumentacije. Moraćete verovatno i da prespavate negde. 

Krenete li automobilom u inostranstvo, moraćete da uračunate troškove goriva, putarine/vinjeta i eventualnih drugih troškova. Imajte u vidu i da kvar koji se u Srbiji sređuje za 50 evra, na autoputu u  Nemačkoj može skupo da košta.

Transport vozila

Auto možete da dovezete „na točkovima“ ili na kamionu. Troškovi se razlikuju od slučaja do slučaja.

Možete ga ubacite na neki kamion koji već prevozi veću količinu automobila. Cene su, na primer, 280-350 evra iz Italije, 400-500 iz Nemačke, 500 pa naviše iz Holandije, Belgije, Danske...

Imajte u vidu da cene mogu drastično da variraju, te ove primere ne uzimajte zdravo za gotovo. Nije isto ako su na prikolici tri ili deset automobila. Takođe, ako kamion ide od grada do grada u npr. Nemačkoj i skuplja vozila različitih uvoznika, cena će biti veća.

Stavite sve na papir i proverite koja opcija vam se više isplati.

Napomena: sve informacije u ovom tekstu predstavljaju samo pomoćcene, neophodna dokumentacija i procedure razlikuju se u zavisnosti od zemlje i vremenom mogu da se promene. Postoje i drugi troškovi koji mogu da vas iznenade. Zato još jednom savetujemo da se pre polaska na put posavetujete sa špediterom.  


Autori:

Dragan Romčević – Polovni automobili
Dragan Teodosijević - špediterska agencija Don-Šped d.o.o. Subotica

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.6
Komentara: 136
Pregleda: 254314
   

Komentara: 136 | Pregleda: 254314

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Smilja Marinković

Intersuje me polovan Mercedes 170 A ili B starosti oko 10 god . Koja bi cena bila ako biste nam vi to sve organizovali a da ga mi preuzmemo u Subotici ?

Odgovori

Polovni Automobili

Kontaktirajte direktno Don šped.

Goga

Hvala vam najlepse na ovom obavestenju.

Odgovori

milan

zna li ko kako iz ceske uvesti auto ,npr.kako doci do eur1 dokumenta,kako doci do coc sertifikata,i do izvoznih tablica

Odgovori

radovan

Dobar dan Ja sam vlasnik jedne firme u Svedskoj i zelim da prodam auto jednoj osobi u Srbiji.Firma je vlasnik auta i mene licno zanima koja je procedura itd..Spominje se Euro 1 da mi je potreban a ovde u stockholmu niko nema pojma kakoo se vadi taj dokument..Auto je golf VII 2015g dali me mozete uputiti sta i kako i ako vi obavljate te usluge,koliko kostaju i kako sve to ide..unapred hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se agenciji www.don-sped.rs

Aleksa

Zanima me kakva je procedura ako se auto već nalazi u Srbiji a na holanskim tablama je? Moj prijatelj hoće meni da proda auto sa kojim je došao na odmor, on ima dvojna dokumenta i naša i njihova. Pozdrav, Aleksa

Odgovori

Polovni Automobili

Najbolje je da se obratite nekoj špediterskoj agenciji. Generalno, najlakše je da on obavi proceduru uvoza, što znači da auto i fizički mora da izađe i ponovo uđe u zemlju, pa zatim obavite kupoprodaju, a može i da ovlasti Vas. Ipak, za najbržu i najlakšu opciju obratite se špediteru - možemo da preporučimo www.don-sped.rs

vlada

#Aleksa..Neophodno je da se auto fizicki izveze iz zemlje..Nije vazno u koju zemlju,ali najjeftinije je da se ode do Republike Srpske..U grad Bijeljinu,konkretno..Odete do notara,napravite kupoprodajni ugovor,platite tridesetak maraka i zavrsite posao..Sa overenim kupoprod.ugovorom,pravac ka nasoj granici..Najbolje je ici na Sremsku Racu,jer je i najbliza carina,a cene spediterskih usluga su vrlo korektne..Odatle se carinskom deklaracijom,vozilo upucuje /vi vozite taj auto/ ka mestu gde vi zivite,tj.najblizoj carinskoj ispostavi..

vlada

@Aleksa..Vama mozda Rs i nije najbliza..Ali je najjednostavnija u odnosu na sve okolne zemlje..Bugarsku bi trebalo izbegavati..Moze,ali Bugari su Bugari..

rex1825

Interesuje me da li moze da se uveze automobil koji podpada pod Euro 3 standard a proizveden je 1999/2000? U pitanju je BMW 740d E38 (180kW) Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Može. Ali unapred proverite sa nekom špediterskom agencijom da li imate neophodnu dokumentaciju da dokažete da je auto Euro 3. Inače, usluge špediterske agencije morate da koristite prilikom uvoza, pa možete unapred da se dogovorite sa nekom agencijom da Vas provede kroz čitavu proceduru. Možemo da preporučimo www.don-sped.rs

vlada

@Polovni automobili...Zasto se stalno bazirate na spedicije cije je sediste u Subotici?Postoji jos carinskih ispostava gde citava procedura moze lako i prosto da se zavrsi..

nikola

Prosle godine sam doveo moje auto iz Amerike na moje ime sve je regularno sa americkim tablicama,posto sam americki drzavljanin,da bih ga imao u Srbiji jer cesce dolazim,sad bih da ga se resim.Postoji li nacin i kako?

Odgovori

Polovni Automobili

U Srbiji ne može da se registruje, ali možda neki auto otpad ili servis koji se bavi američkim vozilima hoće da ga otkupi za delove. Možete i da probate da ga prodate u inostranstvu.

Nemanja

Koliko se ceka na granici da se sve zavrsi i da li se kola ostavljaju na carini da se sve zavrsi posto imam informaciju da se ceka 2 nedelje da se sve zavrsi?

Odgovori

Polovni Automobili

Zaista ne znamo - zavisi kako kad, zavisi od graničnog prelaza, od toga kakvog špeditera ste angažovali, da li ste nekoga častili...

vlada

@Nemanja..Sve zavisi od frekvencije samog granicnog prelaza..Ukoliko se rade papiri na granici sa Madjarskom,taj rok je moguc..Na granici sa Republikom Srpskom velike guzve nema,a carinjenje vozila U Sremskoj MItrovici i Loznici,se brzo zavrsavaju..

Marko

Kakva je procedura da uvezem automobil iz Svajcarske sa neispravnim motorom,i da li je moguce? hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se agenciji www.don-sped.rs za detalje.

Branislav

Dali ja mogu da uvezem auto euro3 U srbiju i kolko kosta sve do registracije u Srbiji???

Odgovori

Polovni Automobili

Možete. Troškove mogu da Vam daju u špediterskoj agenciji www.don-sped.rs

goran

Uvezao bih Audi A2 iz Švajcarske, našao sam vozilo po jako povoljnoj ceni (1.800 CHF), ali kada sam pročitao tekst i video da će ga cariniti i još da ne priznaju cenu po fakturi nego po katalogu odustao sam.

Odgovori

Marko blažević

Ja bi uvezao vozilo staro 5 godina iz Norveške, sam bi ga dovezao, pa ako netko zna koji su uvjeti i koji eventualni problemi me čekaju pošto oni nisu u EU. Hvala

Odgovori

vlada

@Marko Blazevic..Sve pise u gornjem tekstu,ali morace i carina da se plati u iznosu od 12.5 posto..Jer ne pripadaju Eu..Dakle pdv i carina,ukupno,32.5 posto od procenjene vrednosti po kataloga Amss,koji koristi carina kao osnovicu za naplatu dazbina..Vi mozete auto da dobijete na poklon,ali carina i porez se obracunavaju po katalogu amss..

Mile

Oni su najgori. Ne bi ih nikom preporucio. Odma su prvi tamo kad se predje granica. Ni slucajno kod njih!

Odgovori

Todor

Vlasnik sam auta iz Nemacke, hteo bih da ga dovezem za Srbiju i ostavim svom bratu pa da ga on registruje i prebaci na sebe. Ali, ne znam da li je moguce uvesti auto koji je '98 godiste? Ovde se klasifikuje kao D4 a to je nesto izmedju EU3 i EU4 standarda, nisam siguran. I drugo pitanje je, da li moram auto odjaviti ovde ili svu papirologiju mogu srediti i kasnije u Srbiji, odnosno normalno uci sa svojim autom u Srbiju a kasnije ga odjaviti i cariniti. Nisam upoznat sa procedurom za tako nesto pa bih vam bio zahvalan na odgovoru. Hvala unapred. Srdacan pozdrav.

Odgovori

Polovni Automobili

Godište nije važno - jedini uslov je da ispunjava Euro 3 standard. D4 se kod nas ne priznaje kao potvrda da auto ispunjava Euro 3. Auto morate da odjavite u Nemačkoj i da na ulasku u Srbiju započnete proceduru uvoza. Pošto tu ima raznih detalja koji mogu da Vam potroše mnogo vremena i nerava, preporučujemo da se obratite nekoj špediterskoj agenciji - ove agencijese ne bave prevozom kola, nego upravo sređivanjem papirologije za uvoz i njihove usluge morate po zakonu da koristite. Možemo da preporučimo www.don-sped.rs

Mare Milic

jel ima povracaj nemackog poreza tj vat pri uvozu u srbiju?

Odgovori

Polovni Automobili

Samo kupovinom od pravnog lica možete da dobijete povraćaj poreza, a tada je neophodno da vam na stranoj carini izdaju izvoznu deklaraciju, odnosno ex-papir - njega takođe morate da overite kod stranih carinika prilikom napuštanja EU. Za detalje se raspitajte kod nekog špeditera.

Djordje

Pozdrav svima. Imam par pitanja vezano za uvoz automobila iz inostranstva u ovom slucaju iz Svajcarske. Automobil je proizveden u USA ali u skladu sa standardima iz EU. Vozen je i poslednji put registrovan u Svajcarskoj. Da li zbog cinjenice jer je proizveden u USA na taj auto prilikom uvoza mora da se plati carina (12.5%) ili postoji mogucnost da se ne plati? Takodje, zeleo bih da proverim da li se carina placa na osnovicu koja se utvrdjuje iz AMSS kataloga kao i na koju osnovicu se placa PDV prilikom uvoza (da li na fakturnu iz svajcarske ili na vrednost iz AMSS kataloga) i da li to znaci da mogu da imam povracaj PDV-a u Svajcarskoj? Hvala puno unapred. Pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Plaća se carina pošto je proizveden u Americi. Kao osnovica za dažbine uzima se vrednost iz AMSS kataloga, osim ukoliko na ugovoru/fakturi nije veća cena od one u katalogu. Tako je uglavnom u praksi. U vezi povraćaja PDV-a konsultujte se sa nekom špediter

Darko

Poštovanje, Ženin brat iz Austrije želi da nam uveze automobil koji bi on kupio na sebe i dovezao ga na njihovim tablicama.Koja je procedura i koliko vremena imam da mu vratim tablice.Odnosno da li ja mogu da vozim vozilo sa stranim tablicama do mog mesta carinjenja? Unapred zahvalan.

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se ovoj agenciji za detalje - www.don-sped.rs

Zoran

Kupio sam polovan auto u Gruziji i registrovan je na moje ime. Znaci vlasnik sam auta. Auto je proizveden (sklopljen) u Slovackoj, u pitanju je Kia Ceed, 1.6 benzin, 126 KS, 2011. godiste. Da li i kako mogu da uvezem ovaj auto u Srbiju i da nastavim da ga koristim na svoje ime?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da se obratite ovoj špediterskoj agenciji www.don-sped.rs

Boban

Vracam se iz Kanade, i kao povratnik zelim da dovezem moj auto u Srbiju? pa me zanima da li kao povratnik mogu registrovati i ocariniti auto u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne možete - auto mora da bude proizveden u skladu sa nekim od Euro standarda - minimum Euro 3 standard.

Ivan

Pozdrav svima. Ja sam kupio motocikl u Austriji,sa vlasnikom smo popunili kupoprodajni ugovor,ali ga nisam overio kod notara,on mi jw odjavio tablice i dao sve te papire. Mene zanima da li ja sam mogu bez njega overiti kupoprodajni ugovor kod notara?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Vukasin

Pozdravljam forum, Moje pitanje : Zelim da uvezem auto u Srbiji auto je porodicni na ime moga sina registrovan je u Francuskoj. Posto on nema vremena da se okupira oko uvoza na carini za Srbiju.Ja sam taj auto hteo da uvezem i prijavim na moje ime.Ja zivim u Svajcarsku sta bi mi trebalo od dokumenata da bih kao otac mogo da prjavim na carini.Dal je dovoljno da me on uponomoci kod Notata da bih ja imao pravo da registrujem taj auto na moje ime u Srbiji U kolko bih mogli da mi odgovorite unapred hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se nekom špediteru u vezi detalja.

Sasa

Evo odmah da prijavim da sam ispao ovca na Horgosu! Decko iz Tehnocoop spedicije mi je propratne papire do mesta carinjenja naplatio 5700,00.... Cisto da se zna da je u Srbiji otimanje ostao najbolji biznis...

Odgovori

miljan

Kako da carinim auto koje nema ulaz mislim nije odma prijavljeno na granici zbog neznanja sta dalje dali ima mogucnosti da se carini

Odgovori

Polovni Automobili

Pozovite nekog špeditera da Vas uputi u detalje.

Milica

Pozdrav. Moje pitanje je. Nov auto smo kupili u bg. Zbog posla otislu u nemacku i preregistrovali ga na nemacke tablice. Planiramo povratak za godinu dana u srbiju. Koja je procedura da nas auto opet preregisrujemo u srbiji? Hvala puno

Odgovori

Dragan Romčević

Taj auto je sad stranac. Teško da će na carini pristati da Vas oslobode plaćanja poreza (ili i carine) na osnovu toga što je kupljen nov u Srbiji i što je porez već plaćen kad je auto uvezen kao nov. U svakom slučaju, zovite Carinu i raspitajte se.

miša iz niša

Molim vas, da mi napišete, kakva je procedura za uvoz polovnog vozila iz Belgije. Vozilo bi uvezla moja ćerka koja se školuje i živi u Belgiji. Šta mi je sve potrebno za carinjenje u Nišu i koliko to košta otprilike ? Pozdrav

Odgovori

Dragan Romčević

Pozovite špeditera www.don-sped.rs, dajte podatke o automobilu i dobićete odgovor.

vlada

@Misa iz nisa..Miso idi u carinarnicu nish,a odatle ce te uputiti u prvu spediciju,gde ce ti detaljno pojasniti sve uslove za carinjenje..

Joda

Da li Ford Focus 2007, uvezen iz Swice, vazi za proizveden u EU, carini li se? Predpostavljam da je sklepan u Germaniji. Fala!

Odgovori

Boris

Pozdravljam forum, hocu da uvezem moje auto iz Svedske u Srbiju, moj sin koji zivi u Sv. ce mi traziti Eur 1 , pitanje glasi: moze li on dobiti izvoznu dekleraciju overenu u carini ako se auto vec nalazi u Srbiji ili ga moram tjerati u Svedsku i prijaviti na carini. Hvala odgovoru!

Odgovori

Dragan

Odgovor iz iskustva. Ako ste vlasnik auta u Svedskoj i hocete taj isti auto da uvezete u Srbuju nisu vam potrebni nikakve potvrde osim svedske saobracajne dozovole koja glasdi na vas i automobili koji ispunjava standarde evro 3 Miljöklass euro3 koje stoji u saobracajnoj dozvoli ( registreringsbevis)

Borislav

Pozdrav. Da li je zaista skinuta carina od prvog februara za uvoz automobila iz Švajcarske?

Odgovori

Valentina

Ima li kakvih novina u vezi sa AMSS potvrdama jel izabran nov direktor i ima li pomaka u vezi toga????

Odgovori

Marko

Ako moze bilo kakva pomoc... Hteo bih da doteram svoj auto iz Nemacke (imam prebivaliste u Nemackoj) i da ga ostavim rodjaku. Da li ga moram prvo odjaviti u Nemackoj i onda ga dovesti za Srbiju sa Zoll-tablicama ili mogu sa autom doci do Srbije i prijaviti ga i tek potom se vratiti i odjaviti ga u Nemackoj? Nadam se da sam uspeo docarati sta zelim da uradim.

Odgovori

miodrag marinkovic

nisi bio precizniji sa terminom reci" ostavim rodjaku" da li si pod time mislio ostaviti rodjaku da ga carini i registruje ili da kod rodjaka tako ne registrovan sedi za delove kao stranac?! ako je pod jedan da ga carini , moraces prvo odjaviti tamo auto i uzeti zol tablice posto uvozis strani auto u Srbiji i u toj drzavi moras reci da je razlog trazenja zol tablica registrovanje u drugoj drzavi tj izvoz! kada si na granici nasoj OBAVEZNO prijaviti da je auto za carinjenje, a zatim kod speditera kojih ima na svakomkoraku na granici, raspituj se ko koliko trazi, pa ko ti povoljniji kod njega, zatim te zol tablice vracas i imas 72 sata da auto oteras u najblizu carinsku ispostavu u svom gradu da ti ocarine auto i ostalo, tek kada ti na kraju amss izda homologizaciju tj uverenje da auto mozes registrovati onda ostaje ti samo da platis troskove izrade tablica, izrade saobracajne i to je to

Marko

@miodragmarinkovic Delimicno je tacno sto ste napisali. Auto (sa normalnim DE tablicama) sam doterao poslednjeg dana TUV-a na granicu, tu sam prijavio auto za carinjenje. Papire predao spediteru, on to odradio za 15min. Zatim sam auto oterao na jedan od placeva u blizini granice i tu ostavio. Posle 15 dana sam se vratio za DE, odjavio auto i onda poslao dokumenta za Srbiju i tek posle toga je isla procedura koju ste naveli pri kraju.

Jonjel

informacije razumne sve ok. ocena pet.POZDRAV

Odgovori

Zoran

Svaka cast na ovako detaljnom obavestenju

Odgovori

Mirko

Pitanje konkretno za uvoz iz Slovenije. Da li jos uvek postoji mogucnost uvoza atomobila iz Slovenije sa izvoznim tablicama (na tockovima) I Srpskim pasosem, kao sto je navedeno u tekstu, posto sam se svega naslusao. Hvala

Odgovori

snezana

Živim u Srbiji inače imam naše i Slovenačko državljanstvo.Želela bih da uvezem dostavo vozilo iz Slovenije, pa me zanima, da li imam neke povlastice s obzirom na to da imam dvojno državljanstvo.

Odgovori

ddd

nemas nikakve povlastice, imaces samo u slucaju da si dobio resenje o penziji u sloveniji i da svu imovinu zelis prebaciti u Srbiju tj auto, dostavno vozilo, kamion itd u tom slucaju ne placas nista osim samo izradu tablica i saobracajne!

Mišo

Da li može da mi kaže neko, ko je uvozio automobil iz Nemačke, koliko dugo se čeka na povrat PDV? Jer negde piše da se povrat poreza obavlja odmah pri izlasku iz EU, a negde da se pri izlasku iz EU pravi zahtev za povraćaj poreza, a da se sam povrat dešava u roku do 6 mesec.. Razlika je velika, jer ako pri izlasku vraćaju novac.. to je novac na koji može da se računa pri plaćanju carine i uvoza na našoj granici... Ako se čeka, mora se u startu pripremiti veći iznos..

Odgovori

vlada

@Miso..Na granici nema ko da ti vrati novac..Novac vraca prodavac automobila,ali tek kad mu dostavis overenu carinsku deklaraciju pri izlasku iz Eu..

Max

Lepo objasnjenjo.

Odgovori

petar.mandic05@gmail.com

koja je procedura uvoza polovnog automobila iz Rusije registrovan na moje ime u Rusiji .Auto je "Reno Duster "dizel 1.5 dci klase euro 5. godina proizvodnje 2015. Petar Mandić

Odgovori

Markoo

Prilicno jasno i skolski objasnjeno, ali nedostaje ono jajbitnije. kako se odbraniti od domacih lopova, hocu reci domacih speditera, kojima je ovo zlatna riznica. Naprimer meni Batasped trazi za Golfa 2005g.TDI 2Ltr. sa COC potvrdom 1190€ dok to isto druga jedna spedicija obavlja za 650€. Necu uopste da pominjem pljacku drskih speditera na samoj granici. Tu ste trebali vise svetla da unesete, Inace je savet vrlo poucan, Hvala.

Odgovori

Zeljko

Dali mogu da carinim auto ako ga strani drzavljanin doveze pa ugovor napravimo i ovjerimo ovdje a odjavu od tamo mi posalje postom. To vreme jel moze auto da stoji na terminalu.

Odgovori

Nemanja

Nisu mi jasne stavka 6 i 7. 6. "...pa kada vam uruči papire možete istog trenutka nastaviti put." 7. "...U roku od 72 sata dužni ste da se javite špediteru u mestu carinjenja, kako bi se auto smestio i papirološki uskladištio, odnosno kako bi se razdužila granična prijava. ...Zbog toga se trudite da auto dovezete u skladište i papire dostavite svom špediteru bar jedan dan pre isteka roka." Zašto bih nastavljao put ako moram za 72h opet da se vraćam sa istim neregistovanim autom u Suboticu recimo iz Beograda?

Odgovori

Mladen

Ne vracas se u Suboticu ako si iz BG nego prijavljujes automobil da ti se carini u BG. I za to ti se daje rok od 72 sata.

ajde stavi malo prst na celo

alo granica ti nije u beogradu nego tamo gde je granica, i ne razduzujes se ne agranici engo u svom mestu ili mestu gde postoji najbliza spedicija odnosno carinska ispostava!

STEFAN

Nemanja, ako si iz bg-a recimo, auto vozis kod tempa na bezaniji, tamo se carini za bg, niko nije rekao da treba da ides do horgosa.

Rent-a-car Beograd Menadžer express

Odlican tekst.

Odgovori

sinisa

Svaka cast na veoma iscrpnim i korisnim informacijama,mislim da cu ih vec sledece nedelje proveriti na delu.

Odgovori

Dejan Kovacic

Pozdrav Svima! Molio bih ako neko moze da mi pojasni nesto. Naime, Zeleo bih da kupim automobil u Nemackoj, te da taj automobil odvezem do Irske gde trenutno zivim, te da se posle oko mesec dana vratim za Srbiju. Zanima me da li sa crvenim Zoll tablicama to mogu da izvedem. Ako bi neko mogao nesto konkretnije da mi kaze oko voznje se zoll tablama po EU. Hvala.

Odgovori

pajapetrovic011@gmail.com

Dobar dan, s poštovanjem Na ovaom Vasem sjtu ima puno raznovrsnih saveta, obaveštenja i sličo št je odlično sa vaše strane. Čitajuči od početka do kraja vaše savete koji se odnose na kupovinu i uvoz polovnih automobila,i to samo za pne koji nameravaju tek da kupe auto. Nisam pronašao savet za one koji žive duže u inostranstvo i imaju svoj auto koji bi da ga uvezu. Naprimer auto proizveden 2006 u Španiji kupljen na placu 2010 u Sloveniji i registrovan na moje ime 2010, kakve su moje obaveze prilikom uvoza sa važećom redovnom registracijom. trenutna kilometraža 145000 km. Najlepše molim ako je moguće da mi odgovorite, uz pozdrav najlepše hvala.

Odgovori

milos aleksic

Postovani hvala na ovome.. Ako platim auto 7500 evra u svici mene ce auto 2010 2012 da izadje jos 2000 evra. jbg

Odgovori

milos

da li je potrebno praviti ulaz u zemlju ako je auto na col tablice (svajcarac kupljen u bugarskoj, nije bio na bg table)? pitam ovo iz razloga sto ne planiram odmah da carinim auto vec nakon nekih 20 dana kada bih opet isao do granice i napravio ulaz, da li za to vreme mogu voziti auto u srbiji na col tablice i da li ce biti mozda nekih problema naknadno ako pravim tada ulaz?

Odgovori

Milan Odžić

Želim da Vam zahvalim na velikom trudu, znanju i profesionalnosti, koje ste uložili pišući i objavljujući ovo uputstvo. Želim Vam puno uspeha u Vašem radu!

Odgovori

Elvis

Dobar dan.kupio sam uredno carinjen auto iz italije..uzeli smo probne table zbog dolaska u moje mesto.medjutim u supu kažu da nije validan vlasnički list..kontaktiranje je italijan..auto je odjvljen iz italije ali opet nesto nije ok..pomozite mi molim vas..hvala unapred

Odgovori

miodrag marinkovic

imao sam slicna probem samo sa uvozom iz slovenije, prilikom spedicije greskom mi je upisano umesto uvozim u Srbiju napisali "uvozim u sloveniju", resio sma tako sto sam auto na kamionu ili ako vma je lakse prikolici prenesete u makedoniji i tamo registrujete a onda odjavite auto pa ga tako carinite. bolje ista nego nista, ovako necete moci da ga vratite u italiji jer je u sengen zoni dok makedonija nije clanica eu ali je auto iz EU pa samim tim pravilo vazi na porez koji se placa prilikom uvoza odnosno carinjenje ali sada koriste termin porez! posto je makedonija blizu manje placate porez jer nije presao puno u nasu drzavu, ali zato opet kao sto ste u itlaiji platili tako i u makedoniji moracete platiti porez na prenos prava na vlasnistvo! manje bolno nego da vam na carini oduzmu automobil! ako iamte nekoga u mk neka vam izdejstvuju privremene tablice za taj auto preko sup-a!

Mirko

Uvezao sam auto iz Austrije pre godinu dana, receno mi je da cu cekati do 6 meseci za povracaj PDV-a, ni dan danas nisam dobio taj novac, niti me je bilo ko kontaktirao za to. Sta da radim? Kome da se obratim?

Odgovori

Milos

Sve ste super objasnili,medutim nigde nema,(ili nisam video)koja vozacka dozvola je potrebna,dali nasa Srbijanska ili medunarodna?dabi doterao auto iz Nemacke.

Odgovori

Maki

Treba ti marsovska dozvola, ona se vadi na pink tv-u :)

miodrag marinkovic

u eu i da ne kupujes auto moras imati medjunarodnu jer nsu ne prizbaju

miodrag

nismo mi "srbijanci" nego Srbi

Mirko

nasa ti je dovoljna vozacka dozvola. jer ti ides samo kao turasta tamo. a ne da radis. mada i za posao sad priznaju nasu vozacku

Dejan

Duže vremena tražio sam ovko decidno i tačno objašnjenje procedure; Svaka čast i hvla Vam! Samo bih još i da pitam da li ova procedura važi i za motocikle prvenstveno japanske, ili Nemačke ( BMW), hvala na odgovoru unapred Dejan

Odgovori

Vlada H.

Mene zanima da li auto kada uvozim iz Nemacke mora da ima vazecu registraciju,tacnije da li mora da je registrovan. ?Da pojednostavim kupim auto kod dilera ili fizickog lica i auto mu nije registrovan da li ja takav auto mogu da uvezem ako izvadim zoll tablice i potrebni tuv ? Hvala !

Odgovori

Sladi

Ако намеравате да ДОвезете тај аутомобил из Немачке онда мора да има важећи технички/TÜV. Раније је било могуће да добијете извозне табле (Zoll table) и када возило није више имало бажећи технички преглед. Од неког времена уназад (1-2 године) је то измењено и сада ако возило нема важећи технички онда се ради сасвим нормалан технички преглед као када би требало да буде у употреби у Немачкој и ту је вероватноћа велика да возило не прође јер се гледају многе ствари. Ако возило ставите на неки ауто транспортер / камион технички вам не треба

Vladimir Surovi

zanima me kad je auto i ako imam strane table na mene al ako ocu da ga carim radi prodaje u srb kolko bi me to izaslo i dal je isplativo? hvala unapred

Odgovori

Zarko

Koliko iznosi carina i pdv za uvoz vozila iz rusije ili bivsih zemalja sssr-a? Hvala

Odgovori

nikola novakovic

treba da uvezem autobus iz nemacke,mozete li da me uputite sta mi je sve potrebno od papira i da li ima neke veze sto je autobus blago havarisan

Odgovori

cemal

Zdravo Hvala vam na ovako dobrim informacijama o autu.Imam auto da uvezem iz Svajcarske , marka je Fiat Multipla 2001 1.9TDI 150.000 km presao dali ja mogu da uvezem ovaj auto preko vas i koliko bi mke kostalo sve te dadzbine .hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Zdravo Cemale, mi se ne bavimo uvozom automobila već samo posredujemo u prodaji, tako da ne možete preko nas. :)

mobtel

vodite raduna,Bmw i Audi od nove 2016god ne izdaju EUR1 obrazac,tako da ce vam dazbine biti vece.

Odgovori

nenad

ako nije problem odakle ti ovo obavestenje i zasto ga ne izdaju

miodrag marinkovic

niste u pravu od 2017-te , ali jos je u skupstinskoj raspravi bundestaga da od 2017 vise nece moci svabe da uvoze auta sa euro 3 i 4 motore vec samo od euro 5 pa navise, takoda ce cene tih automobila drasticno pasti na nasem trzistu jer ce biti preplavljeno tim swa euro 3 i 4 motorima jer svabe ce morati da prodaju i kupe auto sa euro 5 kako bi mogli da voze, ali za njihov standarad to i nije neki udarac na njhov dzep! pogresno si druze razumeo sta nemci spremaju, e sad da li i nasi nesto spremaju povodom toga da nam stave vece namete jer svakako sto ej veca ponuda cena je manja a potraznja opada jer ces imati prodavce na svakom cosku a svaba ce auto prodati bud zasto jer ako mu stoji nece imati koristi niti ce moci da ga proda u nemackoj vec samo drugim zemljama, a nemacka je duzna da vam izda potvrdu da auto poseduje euro 3 ili koji standarad auto poseduje motor!

Mirko

I te kako se isplati ici u Evropu i tamo kupiti auto. Takodje, nasi ljudi su jako lenji za ovako nesto i pre ce dati i cifru od 1000e i vise, samo da se ne zezaju oko "silne" papirologije i ostalog. Hvala Bogu da je tako, jer na njima zaradjujemo...i to bas.

Odgovori

miodrag marinkovic

aham, ispalti se, pod uslovom da vam neko tmo vec nadje auto a VI samo odete po auto, u suprotnom lutanje od grada do grada, zaboravljate i ononajbitnije mroate znati perfektno enmacki da bi se pogadjali sa svabom a to nosi dodatne troskove prevodioca koji ce se sa svabom pogadjati oko svkae sitnice na autu, pa ako svaba pristane da vam umanji iznos ok ako ne procenite sami da li vam se isplati! u svakom drugom slucajud a sami lutate od grada do grada je cista laz i nepromisljeni potez koji ce vas dodatno skuplje iskostati bar za 1000 eura minimalno tu spadaju troskovi hotela, hrane, goriva, morate imati minimalno ren-ta-car vozilo kako bi ste isli od grada do grada i trazili jeftiniji auto!

Mirko

zato vas preprodavce zaobilazim u sirokom luku, jer udarate cene kao da ste ih vi proizveli

Enco

Sjajan clanak! Sve pohvale!

Odgovori

Branko Marčeta

Koliki je rok da se nakndano dostavi obrazac EUR 1 (plaćen je pun iznos carine) i koji je rok isplate povracenog PDV-a?

Odgovori

Bus

Ja sam xteo da pitam dali mogu sa euro 1 da vozim u nemacku

Odgovori

Alma

Pozdrav, Trebala bih jedan savjet ako mi ga mozete dati. Prije tri mjeseca kupili smo polovni auto u Banja Luci koje je dovezeno iz Italije. Sve je uredno proteklo I placeno sve sto treba , carina I sve sto jos ide uz to do registracije. Onda smo tablice poslali nazad u Italiju da bi se auto odjavilo I da bi ga mi naravno mogli registrovati. Medutim vec tri mjesec covjek koji je trebao to uraditi izmislja kojekakve razloge da bi na kraju rekao da posto je vlasnik auta preminuo mora kontaktirati njegove nasljednike , da treba angazovat notara I da ce rijesit problem. Interesuje me ako je to stvarno tako koliko ce to vremenski trajati da li to sad treba tamo ici na sud ili ostavinsku raspravu ili ne znam vise sta. I da li se I u Italiji placa neka kazna ako auto nije odjavljeno u odredenom roku.

Odgovori

Alen

Zdravo. Ne znam dali ste vec dobili informacije ali ja cu opet probat da vam kazem sto znam. Ako je vlasnik preminuo to moze da traje dosta vremena, pogotovo ako ima vise nasljednika, zakon u Italiji je veoma spor. Moze isto bit problem da vise naljednika dobije to auto pa da se nece ili ne mogu dogovorit dali da prodaju ili ne. Nisam siguran al mislim da ima rok i u Italiji da se dokaze da je auto izvezeno

Nikola

Moj savet vam je da auto rasturite na delove i prodate,dok izjurite naslednike platite kazne i dok se proces zavrsi moze da prodje cak par godina,stoga ne isplativo vam je apsolutno da to auto legalizujete u Srbiji.

Milan

Koja je dokumentacija potrebna iz Srbije da se ponese, pored pasosa i vozacke dozvole?

Odgovori

miodrag marinkovic

nas vozacka ti nista ne znaci van Srbije samo mozes da obrises donja ledja njome! potreban vam je pasos, medjunarodna vozacka izvadjena u AMSS, keš, pozeljno je da imate taj novac na nekoj kartici ciji je devizni konto racun! nesto sice do 500 eura za putarinu, ako idete busom: rezervisana karta, ako idete autom, morate proveriti jos jednom u SUP da nije taj auto na iterpolovoj poternici jer se desava da se dugi niz godina auto legalno registruje u Srbiji tek kada pokusate preci grancu utvrdjuju da je auto ukraden!

realan

Realno, obican covek kada ovo procita sigurno ce se odluciti za kupovinu vozila na placu u Srbiji

Odgovori

momcilo

zanima me dali mogu da uvezem golfa 4 99 god iz Austrije, presao 120000,original km, postoje svi papiri i servisna knjizica. Cujem razne price pa sam u dilemi dali ce proci carinu? unapred zahvalan!

Odgovori

miodrag marinkovic

jesi ti uopste procitao tekst ili samo naslov?! ajde procitaj jos jednom pazljivo, lepo je opisano i objasnjeno, ukratko: sva vozila registrovana u inostranstvu posle 2001-ve zvanicno imaju euro 3 motore, nasa zemlja jedino dozvoljava uvoz auta sa minimalnim euro 3 motorom, sve ispdo toga encete moci da ga uvezete niti carinite!

Don

@Ištvan Varga Ne možete da vozite stranca samo zato što imate HU pasoš. Morate da imate i prebivalište izvan Srbije. U suprotnom ste u carinskom prekršaju, i oduzeće vam se vozilo.

Odgovori

Sasa

Sve je to ok ali naj vece su krsine u Holandiji, otisao video da nema kola sa manjom km ispod 400h.km Vratio se ,kupio nov Megan. Pozdrav i srecno!

Odgovori

Zlatko

Opet ja;pišem kao neko ko je godinama uvozio vozila i prestao sam s tim jer prosto nemam više živaca za sve to.Kakvi AMSS i Schwacke katalozi kakvi bakrači.Schwacke katalog izdaje u Nemačkoj privatna agencija i cene u katalogu nemaju veze sa realnošću. Kad bi neko privatno ponudio auto po tim cenama, nikad ga ne bi prodao. Evo nudim državi da joj svaki auto koji kupim u D,prodam 500€ jeftinije nego što ga procene po katalogu pa neka i oni zarade.

Odgovori

d.sarcevic@hotmail.ch

Gde da procitam odgovore na postavljena Pitanja Hvala

dzordz

ma nije problem ni spediter par hiljada dinara,da se ne napravi greska,i oplaksa svima,no uvoz auta u srbiju je vesto organizovana praksa da se drzavi da uvek njeno minimalno sto po zakonu pripada,tu optimizaciju rade uvoznicke firme i to naplacuju.naravno i carina ucestvuje u tome kao "los policajac-dobar policajac" jer sad jedisntven katalog amss treba da se primenjuje isto,ali nije tako.da su hteli pojednsotavljenje mogli su na ulazu uzmu broj sasije i na dat.de ili swacke online odmah procena vozila i ne izlazis iz auta ,uplatis kroz prozor kesom karticom i eto.ali.. oinda nebi bilo ... sto je sad:)

Odgovori

aca

BRAVO Zlatko

Odgovori

Zlatko

Ovakve procedure sa uvozom ima samo u zemljama koje još nisu prihvatile (morale) evropske standarde. Carinjenja vozila, odnosno robe jer je i automobil roba, je sam po sebi kontraverzan i van svake logike. Ako nema carine, čemu uopšte uopšte ceo cirkus njihovog uvođenja u postupak carinjenja? I kategorija špeditera kao posrednika je sasvim suvišna i nepotrebna. Na zapadu možete sami ispuniti uvoznu deklaraciju, još vam i carinici pomažu. Na ovim prostorima je ostao taj okamenjeni"zanat" špeditera koji nije zbog ničeg drugog izmišljen, nego zbog lenjosti radnika carine koji hoće sažvakano. Zamislite da moraju da vam pokažu kako se ispunjava deklaracija! Oko toga se stvorila cela mala privreda tipova koji vam bukvalno za neki papirić ili pečat izvuku novac iz džepa. Pomislio bi čovek da pored tolikih pravila vlada idealno zakonodavstvo. Naprotiv nigde nema više muvanja i manipulacije, krađenih vozila i korupcije nego pri uvozu vozila u Srbiji.

Odgovori

Ištvan Varga

Poštovani, Ja sam pre dve godine dobio i Mađarsko državlajnstvo, talo da sada imam dvojno državlajnstvo. Mene zanima da li ja mogu da dovezem auto iz Nemačke i da ga vozim na nemačke table, bez ikakvih prijava u našem SUP-u ili carini ili bilo gde. Takođe me zanima da ja taj auto mogu voziti ovde u Srbiji samo tada moram uvek imati kod sebe mađarski pasoš. Možda još nešto postoji što Vas nisam pitao. Molim Vaš odgovor. Hvala unapred.

Odgovori

Janko

i mene ovo interesuje HVALA

miodrag marinkovic

ne. jer niste drzavljani srbije, moracete prijaviti boravak takvog automobila u srbiji, necete moci da ga carinite. hteli ste da sedite na dve stolice, e to ne moze, il si srbin il mdjar trece nema, da to tako moze kako vi zamisljae pa prvo bi svojoj Srpskoj braci preko drine nasa drzava dozvolila da uvozi aua bez carine u Srbiju, a ne da zabranjuju carinjenje auta koja dolaze iz takozvane bosne!

SALE

Bas lepa reklama za DON-SPED

Odgovori

Polovni Automobili

Sale čovek iz te firme nam je pomogao da napišemo tekst, dao nam je neophodne informacije. Mislimo da je korektno da se navede o kome je reč. Uvek potpisujemo sagovornike i navodimo čime se bave jer to njihovim rečima daje kredibilitet.

nikolsa

Jos malo pa gotovo. Od septembra EURO 4, provereno.

Odgovori

toma

hahhahah evo citam tvoj komentar 3 godine od objavljivanja hahahah i dalje euro3

Boban

Evo nas u 2019. oj godini. Euro 3, još uvek.

anonimus

nesto je tacno ali u praksi sve je drugacije vozilo uvek kupujte od privatnog lica na lacevima su mahom arapi itd najbolja vozila svajcarska pa sve ostalo troskovi tablica u svajcarskoj su 270 chf za mesec ili oko 180 za pola meseca troskovi puta jedan pravac autom 250 chf ako auto nema tehnicki kostace vas potvrda da je sve uredu snjim jos nekih 50 do 100 chf i to je cela matematika ostalo je sve na carini u srb a ona se razlikuje od mesta do mesta opet bez neke logike iako je ams katalog jedinstven ali sve u svemu bar znate sta ste kupili i koliko je taj auto stvarno presao itd

Odgovori

alnes

Gde ti je tacka covece??? Neki zarez, nestoo

sveta

Ovo ko URANIJUM da uvozis, ..

Odgovori

ivan

Pa glasali ste svi za Vucica,hteli ste u evropu,eto vam sad pa glumite ludilo o izduvnim gasovima koji stete nasoj zagadjeno-radioaktivnom sredinom.

miodrag marinkovic

"ivane, kakve veze ima vucic sa time, pa taj zakon je donesen jos za vreme milosevica , pa tadica! dakle zakon o uvozu se nista nije promenio! o cemu lupetate, mesate politiku sa zakonima koji su doneseni i pre vucica!

Igyshava

Pa otprilike, Da