Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako uvesti automobil iz BiH, Makedonije ili CG bez carine?

Da li je moguće uvesti polovan automobil iz BiH, Makedonije ili Crne Gore bez carine? Verovali ili ne – moguće je.

Mnogi se dvoume prilikom kupovine vozila iz Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine zbog plaćanja carine, pošto te zemlje nisu u Evropskoj uniji. Međutim, postoji način da ne platite carinu i potpuno je legalan.

Razgovarali smo sa Igorom Vulićevićem iz špediterske agencije ZOX iz Šapca i saznali sledeće:

„Ako je auto uvezen u CG, BiH ili Makedoniju iz neke od zemalja Evropske unije i ako je njegov vlasnik imao EUR1 obrazac prilikom uvoza kao dokaz da je automobil proizveden u Evropskoj uniji, onda na osnovu toga može da uveze auto iz pomenutih zemalja u Srbiju bez plaćanja carine“.

Dakle, ovakva situacija može relativno lako da se reši ukoliko je vlasnik prilikom uvoza imao svu neophodnu dokumentaciju. Pritom je sve legalno – nema nikakvih malverzacija ili traženja rupa u zakonu.

Razgovarali smo i sa Draganom Teodosijevićem iz špediterske agencije Don-šped iz Subotice, koji nas je uputio u neke detalje. Na primer, vozač iz BiH uveze auto iz Nemačke sa EUR1 obrascem. Taj obrazac ostaje na Carini. Ako neko iz Srbije želi da uveze auto iz BiH, pravi se izvozna deklaracija i traži se EUR1 od BiH carine, koji će naša Carina prihvatiti.

Pozvali smo i našu Carinu, gde su nam rekli da je ta opcija u potpunosti u skladu sa zakonom i da nema nikakvih problema sa uvozom polovnih automobila iz BiH, Makedonije i Crne Gore bez plaćanja carine ukoliko postoji sva potrebna dokmentacija.

Inače, špediter se bavi „papirologijom“ - on ne dovozi kola na kamionu kao što to mnogi misle. Angažujete ga na granici jer bez njega ne možete da završite carinsku proceduru. Uvoz polovnih automobila je veoma komplikovan zbog brojnih uredbi, odredbi i pravilnika, koje običan čovek ne može da isprati prilikom uvoza. Zato pre kupovine kontaktirajte špeditera i proverite da li ćete uopšte moći da uvezete auto i koliko će sve koštati.

Šta dalje?

Uvoz polovnih automobila smo već objasnili korak po korak u ovom tekstu. Procedura se ne razlikuje mnogo u odnosu na uvoz iz EU – pitajte špeditera, on će vas uputiti u detalje.

Međutim, postoje auto placevi koji taj problem rešavaju u samom početku

Jedan od tih auto placeva je „AS Dalmi“ iz Bosne. Kako su nam rekli, svaki njihov automobil može da se uveze u Srbiju bez carine, pošto oni imaju carinsko skladište i vozila mogu da idu i za Srbiju i za Crnu Goru bez plaćanja carine, kao da se uvoze direktno iz Nemačke.

Svi automobili imaju EUR1 obrazac, uz sva druga dokumenta koja dokazuju da se auto uvozi iz EU. Kod nas se plaća samo PDV (20%) na fakturnu vrednost vozila, isto kao kada se uvozi iz zemalja EU.

Po pitanju transporta, prevoz sa njihovim vozačem do Srbije košta 500 evra, a ako vam je to skupo možete da odete sami i dovezete auto na „eksport“ tablicama.

Ispitivanje vozila?

Isto kao i kod uvoza iz zemalja EU. Možete da ga obavite pre nego što se završi procedura carinjenja, tako što ćete tražiti izuzimanje vozila ispod carinskog nadzora i završiti ispitivanje na najbližem ispitnom mestu. Pitajte špeditera za detalje. 

Možete da ga obavite i kasnije, ali bez njega ne možete da registrujete automobil. Izuzetak su vozila za koja ne može sa sigurnošću da se utvrdi da ispunjavaju Euro 3 standard (npr. prvi put registrovana u zemljama Evropske unije pre 1. januara 2002. godine).

Više informacija o ovome možete pročitati na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja


Dragan Romčević

Ocena:

3.6
Komentara: 13
Pregleda: 121620
   

Komentara: 13 | Pregleda: 121620

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mejl.

STOJAN

Nisam bas najbolje shvatio ovo objasnjenje dali tako ispada da mogu u Bosnikupiti auto i uvesti i ako nije Euro 3 ili mora biti Euro 3.unapred hvala.

Odgovori

jonel dinga

Imam auto u srbiju ima evro 3 fijat puto 2000 god dali mi treba carina u cg imam spajene porodice borvaista visa molim da mi odgovorite

Odgovori

VLADIMIR Rrr

E Zorane,ti si sve lepo rekao,pametnom i ne treba vise..Nas narod je navikao da sve zna,i sve moze,a kada treba da plati carinu za uvezenu robu,a kako,pa zasto,itd,itd..Ti isti strucnjaci pojma nemaju,da sve evropske zemlje imaju svoju carinu,koja radi sv

QWQ

"Uvoz polovnih automobila je veoma komplikovan zbog brojnih uredbi, odredbi i pravilnika, koje običan čovek ne može da isprati prilikom uvoza" Pravo pitanje zasto je tako, a odgovor mi izgleda kao spediter da objasnjava zasto njega u stvari placamo kad

Odgovori

Zoran Vlaisavljevic

Završi skolu za carinskog agenta i slobodno si sam uvezi automobil...ah da i otvori firmu koja se bavi carinskim posredovanjem...i uzmi carinsku garanciju minimalna 1.000.000din...nek ti je sa srecom.. brzo ces ti to...

danijel

e moj Zoki, uzivaj dok je ovaj nazadni sistem i dalje u opticaju. Da je ovo normalna zemlja, auto iz eu unije bi se uvezao bez posrednika i bez glupih i nepotrebnih papira. ovako smo prepusteni tebi slicnima da razmisljamo da li ste platili porez, sta ste

lazar

u pravu si Danijele sve potpisujem,ovde raznorazne lopine zive na grbaci ovog jadnog naroda u svim segmentima pa i u ovom sto se tice uvoza automobila.Ja sam prilikom uvoza imao horor film sa spediterima i raznim agencijama koje su osmisljene samo da nas

mirko

Da mi je neko rekao nebih verovao usta sam se i sam uverio.za uvoz polovnih automobila neophodno posredovanje spedicije,cemu i zasto to samo drzava zna.U spediciji se predaju papiri gde se pregledaju,provere uprosceno receno za to naplate ne mali iznos.V

pera kojott

Kod Nas su Jeftiniji Većina Automobil,Nego u Navedenim Državama,To Nije Isplativo!!!

Odgovori

dusan

sta se desava ako hocu da uvezem automobil koji je u nemackoj a ima makedonske papire?

Odgovori

Maki

Nije problem u carini jer se ne placa ili se placa 2.5% i nije stavka osim da vas auto kosta 100000e, ali onda vam nije ni bitno 2-3000 dole gore, problem je u pdv-u od 20% koji cete platiti na auto odakle god ga uvezli. Pdv se obracunava na osnovu AMSS n

Odgovori

peter gud

prvo;pitam za cenu,pregledam komplet sve i na kraju :pitam vas,POSLEDNJA CENA je????

Odgovori

Nenad

Na takvo pitanje odgovaram pitanjem koliko ste spremni najvise da date :)