Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da pripremite auto za prodaju?

Kako da pripremite auto za prodaju?
Postavljeno 16.12.2016. u 12:46
Autor: Dragan Romčević

Odlučili ste da prodate svog ljubimca? Kako da ga pripremite za prodaju? Kako da ga slikate? Kako da dobijete što bolju cenu? Pokušaćemo da vam damo osnovne smernice kada je u pitanju prodaja polovnih vozila.

Pre svega, naglašavamo da sve savete za pripremu automobila za prodaju shvatite uslovno, pošto je jasno da za „juga“ od 300 evra nećete primenjivati iste metode kao za, na primer, BMW 530d star četiri godine.

Takođe, neka vozila su u ekstremno lošem, a druga u izuzetno dobrom stanju, što znači da tretman koji prvima uopšte ne može da pomogne, drugima nije ni najmanje potreban.

Pošto smo sve moguće „nesporazume“ u startu rešili, pređimo na stvar!

Pranje

Pre slikanja i pokazivanja kupcu, obavezno operite automobil. Kako biste se vi osećali da dođete da pogledate vozilo, a prodavac se nije udostojio ni da spere prašinu ili blato s njega? Logično, pretpostavićete da mu ne posvećuje dovoljno pažnje ni kada je redovno održavanje u pitanju, kao što je zamena ulja, antifriza, filtera i slično.

Prljav automobil iskusnom kupcu može da bude i signal da želite nešto da prikrijete – na primer, sitne znakove da je ispod laka proradila korozija, ogrebotine ili različite tonove boje koji ukazuju da je neki deo zamenjen ili farban.

Ukoliko imate dvorište, prijatelja/rođaka sa dvorištem ili neko drugo mesto gde možete sami da operete automobil, imate vremena i pritom ste raspoloženi da se time bavite, možete da ga operete sasvim korektno. Nije neophodno da idete u auto perionicu. 

Dubinsko pranje

Dubinsko pranje je potpuno druga priča. Kod automobila starih samo nekoliko godina uglavnom nije uopšte potrebno, ali zato neke starije može da preporodi. Traje veoma dugo – ponekad se po auto dolazi tek drugi dan. Stoga dobro isplanirajte kada ćete to da radite.

Prvo posetite ili pozovite nekoliko auto perionica, raspitajte se o cenama i rokovima, a zatim se raspitajte i o kvalitetu usluge, što može da bude neuporedivo važnija informacija.

Ovim poslom se u našoj zemlji bave mnogi, od onih koji ga obavljaju uz vrhunski profesionalizam, garantujući za rezultate, do onih koji u njemu vide prečicu do brze zarade.

Ne zalećite se zato ka niskim cenama, mada ni visoka cena nije garancija kvaliteta. Neke auto perionice uz vrhunsku uslugu žele i nižim cenama da privuku mušterije. Testirajte ih običnim pranjem, posmatrajte kako se odnose prema drugim vozilima, pitajte ih za neke detalje oko dubinskog pranja i slično... Informišite se i da li je i koliko potrebno čekati da se osuše sedišta.

Detaljnije o dubinskom pranju smo pisali u ovom tekstu: Rizično dubinsko pranje enterijera

Operite felne

U gotovo svakoj prodavnici auto kozmetike naći ćete po nekoliko proizvoda namenjenih čišćenju aluminijumskih felni. Može se naći i sredstvo za čišćenje čeličnih felni. 

Postoje i razni „narodni lekovi“, ali uključuju sonu kiselinu i druge agresivne supstance, te ih ne preporučujemo. Na primer, može da posluži Axel Sgrasso (sredstvo za odmašćivanje u domaćinstvu) – treba ga ostaviti da deluje minut ili dva, izribati četkom i isprati vodom pod pritiskom.

Sredstva namenjena čišćenju naplataka primenjuju se na različite načine, te obavezno dobro pročitajte uputstvo. U suprotnom postoji mogućnost da ne budete zadovoljni postignutim rezultatima ili da dođe do nagrizanja površinskog sloja laka alu felne – poštujte vreme delovanja sredstva!

Pre čišćenja se naoružajte odgovarajućim četkama i sunđerima/krpama – vrlo su korisne četkica za zube i četka za pranje flaša.

Pranje motora

Pranje motora je veoma komplikovana tema, pošto postoje različiti načini pranja, dok mogućnost izazivanja problema zavisi od prisustva i zaštićenosti osetljivih elektronskih i drugih komponenti u motorskom prostoru.

U praksi, što je automobil novije generacije, ova operacija je manje preporučljiva. Kod starijih vozila je bilo potrebno samo da se sve dobro osuši kompresorom i možete da nastavite svojim putem. Stoga je najbolje, ukoliko zaista nije potrebno, izbeći pranje motora.

Pritom, kada potencijalni kupac otvori haubu, uočiće da je motor nedavno opran i posumnjaće da negde „probija“ ulje, pa da je pranje obavljeno upravo kako bi se uklonili tragovi ulja.

Pranje motora, kao i sve drugo, možete da obavite i sami, uz pomoć odgovarajućih sredstava za pranje i odmašćivanje. Osetljive komponente dobro zaštitite, na primer, plastičnim kesama (oblepite lepljivom trakom da ne ulazi voda). Zatim počnite da radite deo po deo, koristeći četke, sunđere i krpe.

Raspitajte se o ovoj temi, a pogledajte i po internet forumima – naći ćete obilje suprotstavljenih mišljenja, od onih koji navodno peru motor dva-tri puta godišnje bez ikakvih problema, do onih koji su samo jednom to uradili i debelo se pokajali.

Očistite klima uređaj

Potencijalni kupac će hteti da proveri kako radi klima uređaj i sigurno neće biti oduševljen ukoliko ga udari neprijatan miris iz ventilacionih otvora. Uzrok tome su razni mikroorganizmi i nečistoće, koji se skupljaju na filterima, zidovima kanala kroz koje se kreće vazduh, isparivaču i drugim mestima.

Postoje razna sredstva za borbu sa ovim problemom, u obliku spreja čiji sadržaj treba određeno vreme da cirkuliše putanjom kojom se kreće vazduh ili u obliku pene koja se ušpricava u ventilacione otvore. Praksa ipak pokazuje da je ovaj posao najbolje prepustiti profesionalcima, bez obzira na veću cenu.

Više o čišćenju klima uređaja smo pisali u ovom tekstu: Kako očistiti klima uređaj?

Sredite sedišta

Stavljanje presvlaka na ofucana sedišta neće biti od velike pomoći, pošto će kupac sigurno zaviriti ispod njih. Rešenje može da bude presvlačenje kod auto tapetara. Obično nije neophodno raditi na svim sedištima, već samo na vozačevom, pošto se na njemu najviše sedi. Tada je važno da se koristi isti ili što sličniji materijal, kako se ne bi razlikovalo od ostalih.

Ponekad nije neophodno presvlačenje čitavog sedišta, već samo zamena određenog dela, na primer sedalnog. Auto tapetar će skinuti celu fabričku presvlaku, ušiti nov komad materijala i vratiti je na mesto.

Međutim, ukoliko su oštećeni sunđer ili opruge u sedištu, popravka će biti nešto komplikovanija i skuplja. Imajte u vidu da kupci veliku pažnju posvećuju upravo pohabanosti sedišta, upravljača i nožnih komandi (na osnovu toga procenjuju koliko je automobil zaista vožen), te se investicije u njihovo sređivanje uglavnom isplate.

Ukoliko imate noviji automobil sa bočnim vazdušnim jastucima u sedištima, dobro pazite kome poveravate popravku. U nekim slučajevima se čak isplati i da kupite polovno sedište na auto otpadu.

Ako imate kožna sedišta, verovatno ste već upoznati sa osnovama njihovog održavanja. U prodaji se nalazi obilje kozmetike za čišćenje, zaštitu i osvežavanje kože, a mnogi koriste i priručna sredstva, kao što su obična krema za ruke, mleko za telo ili dečji šamponi.

Sredite volan

Potencijalni kupac će, čim uđe u automobil, da proceni stanje upravljača. Pohabanost ukazuje na veliku pređenu kilometražu i korišćenje u gradskim uslovima. Stoga je dobra ideja presvlačenje upravljača, koje kod auto tapetara može da se uradi veoma kvalitetno.

Ipak, ukoliko ovu operaciju obavite neposredno pred prodaju, sumnju može da izazove upravo činjenica da upravljač deluje kao da je juče stigao iz fabrike.

Sredite ručicu menjača

Ovde važi sve što je rečeno za upravljač – što je ručica menjača pohabanija, deluje da je automobil više vožen i to u gradskim uslovima. Možete da montirate novu ručicu, da presvučete kožom postojeću, da zamenite gumu/kožu oko ručice...

Sredite „nebo“

Odlepljen ili oštećen krovni tapacirung (tzv. nebo) deluje neopisivo odbojno potencijalnim kupcima. Ukoliko je „nebo“ u takvom stanju, šta li je sa ostatkom automobila – zapitaće se svako (ne ulazimo u opravdanost ovakvog zaključka).

Njegova zamena ili popravka nije jeftina, ali je gotovo obavezna ukoliko za tim ima potrebe. Odlučite li da se ovog posla uhvatite sami, budite spremni na razne komplikacije, naoružajte se strpljenjem i nipošto ne očekujte savršen rezultat.

Popravite naprsline na „šoferci“

Onog trenutka kada potencijalni kupac uoči naprslinu na vetrobranu, počeće da radi na spuštanju cene koju ste zacrtali. Vetrobran nije jeftin i malo ko će pristati da nakon kupovine automobila izdvoji još neku stotinu evra samo za „šoferku“. 

Neka oštećenja ne mogu uopšte ili ne mogu u potpunosti da se poprave. Međutim, čak i ukoliko ostane vidljivo oštećenje, moći ćete da uverite kupca da je to samo estetski problem, tj. da je staklo popravljeno, što možete da dokažete fiskalnim računom servisa u kojem ste obavili popravku i da se oštećenje neće dalje širiti.

Popravite alu felne

Ukoliko su na aluminijumskim felnama primetne sitne ogrebotine, postoji mogućnost da to sami popravite. U prodavnici auto delova potražite neko od sredstava za ovu namenu. Veće površine isprskajte sprejom, a manje možete i četkicom.

Ukoliko želite da felne budu kao nove, obratite se profesionalcima. Isto važi i u slučaju da postoje teža oštećenja.

Stavite „radkapne“

Ukrasni poklopci točkova, u narodu poznati kao radkapne/ratkapne (od nemačkog Radkappen), učiniće automobil znatno atraktivnijim. Uglavnom nisu skupe, a od neprocenjive su pomoći kod ostavljanja pozitivnijeg prvog utiska, pošto čelične felne nisu naročito privlačne.

Da se gume sijaju

Pored razne kozmetike koja pneumaticima daje „svež“ izgled, možete da se poslužite i glicerinom razblaženim vodom – jednostavno time premažite suve i čiste pneumatike uz pomoć sunđera ili krpice.

Ugradnja dodatne opreme

Naknadna ugradnja dodatne opreme retko kada je isplativa. Na primer, ugradnja klima uređaja je komplikovana i skupa intervencija – majstoru ćete platiti 150-300 evra „za ruke“, dok cena samog klima uređaja zavisi od toga da li uzimate polovan sa drugog, na primer havarisanog polovnjaka, kupujete nov ili se snalazite na neki treći način.

Kada sve troškove stavite na papir, shvatićete da novac uložen u ugradnju klime izuzetno teško možete da vratite kroz povećanje prodajne cene automobila. Isto važi i za, na primer, ugradnju elektro podizača stakala.

Više o naknadnoj ugradnji klima uređaja i podizača stakala možete da pročitate u ovim tekstovima: Ugradnja klime u polovno vozilo  i  Ugradnja elektro-podizača stakala.

Proverite pritisak u pneumaticima!

Ukoliko to već ne proveravate redovno, sada proverite, zato što će sa ispravnim pritiskom vazduha u pneumaticima automobil lakše ubrzavati, bolje ležati u krivinama, preciznije pratiti okretanje upravljača, a i lakše će se okretati sam upravljač.

Sredite ogrebotine

Ožiljci na automobilima su neminovnost, koliko god ih pazili. Uvek će vas na parkingu neko udariti svojim vratima ili branikom, na putu lete kamenčići sa svih strana, tu je i poneki besan pešak sa ključem u ruci...

Ukoliko je reč o novijem automobilu, sa očuvanim lakom, profesionalno sređivanje ogrebotina ili poliranje kompletnog automobila definitivno se isplati, pošto takva „sitnica“ u velikoj meri može da utiče na cenu.

Industrija auto kozmetike je i ovde videla svoju šansu za profit, te se na tržištu nalaze razni proizvodi sa kojima sami možete da pokušate pokrivanje ogrebotina. Koliko ćete efikasni biti, zavisi od dubine i površine oštećenja, vrste laka i drugih faktora.

Na primer, kod veoma plitkih, površinskih oštećenja, paste za uklanjanje ogrebotina biće efikasne, ali kada su u pitanju teža i dublja oštećenja moraćete da posegnete za korektorima i drugim metodama. Pre nego što se upustite u ovaj posao, napravite plan – definišite koja oštećenja želite da sredite i koliko novca ste spremni da uložite. Nakon toga se upustite u traženje optimalnog načina/sredstva.

Voskiranje

Poliranjem se praktično skida površinski sloj laka, što znači da „odlaze“ i sve mikro-neravnine, plitke ogrebotine, pigmentacije i slično. Neka vozila, kojima je lak matirao, teško je prepoznati nakon kvalitetnog poliranja.

Sa druge strane, voskiranje podrazumeva nanošenje zaštitnog sloja voska, koji će lak čuvati od sunca i raznih agresivnih supstanci (ptičji izmet, mušice, smola sa drveća...), ali će ga učiniti i sjajnijim i pokriti određena oštećenja na laku. Postoje razne vrste proizvoda za voskiranje, pa se dobro informišite ukoliko planirate to da radite sami. 

Reparacija farova

Mnogi vozači ni ne razmišljaju o mogućnosti da „razbistre“ farove i to iz pukog neznanja. Prednja svetla mogu veoma efikasno da se osveže i da se time polovnom automobilu drastično unapredi izgled (ali i poboljša bezbednost).

Ne morate čak ni da idete kod majstora, ali trebaće vam nešto vremena (u zavisnosti od toga koje sredstvo i alate koristite), mnogo volje i određena količina novca.

Ono što svi zovemo staklima farova (nekada su i bila stakla), u stvari je plastika, koja vremenom matira zbog raznih razloga. Tako automobil, koji je inače u odličnom stanju, dobije zamućene farove.

Na sreću, ovaj problem može relativno lako i jeftino da se reši. Mi preporučujemo da to prepustite profesionalcima, ali ukoliko želite da uštedite i sami se time pozabavite, prvo se dobro upoznajte sa čitavom procedurom, kako ne biste oštetili farove ili lak oko njih.

Postoji i „narodni lek“ u koji se mnogi kunu, a to je najobičnija pasta za zube. Jednostavno nanesete pastu za zube na suvu krpu i pet do deset minuta trljate. Isperete vodom i ponovo istrljate čistom krpom.

Auto oglasi i pravilno slikanje

Prodaja polovnog automobila putem internet oglasa biće mnogo efikasnija ukoliko stavite više fotografija, kojima ćete da pokrijete i eksterijer i enterijer.

Pravilno slikanje automobila za postavljanje u oglas slično je fotografisanju manekenki – dobro osvetljenje i dobar ugao su od presudne važnosti. Nije neophodno da imate kvalitetan fotoaparat, pošto će fotografije prilikom postavljanja na sajt automatski biti umanjene na odgovarajuću dimenziju, pri čemu će im i kvalitet u određenoj meri biti redukovan kako bi se dovoljno brzo otvarale prilikom pregledanja oglasa.

Danas mnogi mobilni telefoni imaju više nego pristojnu kameru, pa ne morate ni da pozajmljujete fotoaparat ukoliko ga nemate.

Slikanje vozila počnite iz profila. Uradite nekoliko fotografija, kako biste kasnije izabrali najbolju. Isto važi i za fotografisanje spreda, zatim iz drugog profila, oba boka i oba zadnja profila.

Verovatno se pitate zašto je potrebno slikanje oba profila? Odgovor je jednostavan – nije potrebno, ali tako pokazujete potencijalnom kupcu da ne krijete, na primer, neku ogrebotinu, koroziju i slično.

Fotografišite unutrašnjost iz više uglova. Ako je upravljač pohaban, izbegavajte krupan plan instrument table, pošto će takva slika delovati vrlo odbojno. Isto važi i za ručicu menjača.

Unutrašnjost prtljažnika kod starijih vozila koja su često korišćenja za transport razne robe uglavnom deluje vrlo neugledno, sa obiljem ogrebotina i drugih oštećenja. Zato izbegavajte da ga slikate ili to uradite sa malo veće distance i pod uglom pod kojim neće svi nedostaci odmah upadati u oči.

Prilikom fotografisanja ostavite dovoljno mesta oko automobila, kako ne bi bio isečen prilikom postavljanja na internet oglase.

U krajnjem slučaju, ne opterećujte se suviše ovim poslom - postavite oglas sa slikama i proverite da li su dobro ispale. Ukoliko niste zadovoljni, uvek možete da ih obrišete sve ili samo one koje vam se ne sviđaju i da dodate nove.

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 51
Pregleda: 125600
Ocena: 4.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Truthful To EXPLoDEMORE I Am a Beautiful person

036671661 audi A3 1.6 Tdi SRB 381642651201

Odgovori

Nikola

Citam i ne verujem, sajt koji se bori protiv podvala prodavaca, uci ljude kako da varaju :D Ove stvari bih sredjivao kako je napisano zbog sebe, a ako to doceka i kupac super, inace uvek mi je lakse da kupac vidi kakav je auto i da mirno sapavm, a ne da podmazem gume pa neko da pogine... Takodje, po zakonu imate obavezu prema kupcu, ukoliko ste prikrili nesto sto kupac nije mogao da vidi, ta prevara vas moze i kostati. I na kraju, kao sto je neko naveo u komentarima, uglavnom ulozite vise nego sto mozete da dobijete, prepustite sredjivanje kupcu. A vi sredite auto za sebe, a ne za drugoga :)

Odgovori

milutin

Ja sam pre neki dan na ovom sajtu oglasio i brzo prodao Stila 2004 JTD. Auto je stvarno bio solidan sto je potvrdio i kupcev majstot u veoma ozbiljnom servisu. Pronasao mu je sitne nedostatke za koje sam i ja znao, ali cena tog modela je prilicno niska, pa mi se sredjivanje nije isplatilo. Auto sam prodao za 1300 evra, a da sam sve sredio uz gume koje su pri kraju i registraciju koja se priblizila, trebalo bi mi 600 evra. Mozda bih posle tih troskova dobio 1400 i to je pitanje. Zato bolje da ode jeftinije, pa neka se kupac malo zanima. Imao sam srecu da je prijatelj prodavao auto iz 2016 koji je kupio na sajmu u Bgd i da znam sve o kolima, jer se druzimo. Kupio sam ga i posle 2000km sam prezadovoljan, ali znam da su takve prilike dosta retke.

Odgovori

Srdjan

Jel može neko da mi kaže okvirne cene autotapetarije? U pitanju je štof, ne koža ili skaj, već onaj uobičajen crni štof. Zanima me cena presvlačenja celog enterijera...

Odgovori

Sasa Gudi

Dobri saveti, ali mogli ste staviti neke okvirne cene stvari koje bi naveli - da ljudi znaju sta ih ceka. Npr 4 nove raktkapne su od 2.500din navise, poliranje farova 1.500din navise, itd...

Odgovori

Viktor Jekic

Kada vidim da je opran motor na kolima, ulickani volani, promenjena kozura na menjacu, auto se cakli spolja, obavezno bezim glavom bez obzira. Opran motor je sastavni deo prevare prodavaca, ne bi li sakrili gde sta cuti i sta se desava sa motorom.

Odgovori

goran

jel ti nosis USRANE GACE? Ja nisam prodavac,motor uredno perem da bih video ako procuri negde nesto.To sto pricas NEMA VEZE S VEZOM

Vlado

Prvo vracanje kilometraze na nekih 150000km, pa tretman pranja( glancanja, mazanja...) u samousluznoj autoperionici i onda tek slikanje dok je auto jos mokar i pri punom sjaju.

Mikica

Pranje motora kolege vozaci radite zbog sebe a ne zbog prodaje,svuda u inostranstvu su motori kao iz fabrike i kod njih procuri po koji dihtung i odmah se zameni i opere motor.Prvrnstveno zbog sebe samih jer vam dok vozite kroz ventilacione otvore ulazi isparenje ulja koje je kancerogeno,to NE PRANJE motora je velika zabluda ...zasto pa ako je motor cist i opran prilikom voznje probe auta tacno ce se videti da li negde nesto pusta ili curi ,nas narod je navikao da vozi traktore pune masnoce ,JA BIH UVEK RADO KUPIO PRE AUTO KOME JE CIST MOTOR JER MOGU VIDETI I PROVERITI DA LI NEGDE NOSTO CURI,A KADA JE SAV MASTAN I NEOPRAN NI NAJBOLJI MAJSTOR NECE NACI KVAR.ZATO KOLEGE VOZACI PUSTITE ZABLUDE O PRANJU MOTORA JER STO CISTIJI TO ZDRAVIJI VOZAC ...

Milovan

Sasvim je prirodno da se auto sredi ako se prodaje. Da se upristoji. Uglavnom , kakav vlasnik , takav auto.

Odgovori

aca

Pa ako ovako sredim auto,bilo bi mi zao da ga prodam:)

Odgovori

Srđan Babic

Poštovani, koristim aplikaciju za android telefone i ne mogu da otvorim nijedan link koji navedete u tekstu. Kada probam da otvorim link, pokrene se nova prazna stranica i jedini način da se vratim na tekst je tako što se vratim na stranu sa koje sam otvorio taj članak. Hvala unapred na popravci. Uyput, hvala za savete i dobro napisane tekstove.

Odgovori

Zoan1

Ovo je kao saučesništvo u "mazanju" očiju kupca!

Odgovori

Petar

Zašto bi sređivanje automobila pred prodaju bilo mazanje očiju kupcu? Pa to je stvar osnovne kulture...

mile

kad ga tako sredim šteta ga je prodavati

Odgovori

Polovni Automobili

Sve zavisi za koliko novca prodajete auto. Ako je to BMW 5-ica od 25.000 evra, isplati se i poliranje i dubinsko i farbanje felni i pranje motora... Realno, ljudi vole "ulickan" auto, naročito kad je ova klasa u pitanju. Ali ako prodajete auto star 20 godina za 1.000 evra, retko koja investicija koju ne možete sami da obavite se na kraju isplati...

Jovan Maglocki

Pa kada odradim sve sto ste preporuculi...zasto bih ga i prodavao kad je ko casa onda:)

Odgovori

Polovni Automobili

Pa onda nemojte da ga prodajete. :)

branko

,,ko casa,, daleko je on od case ali bar je cist i covek kada dodje pocne da se zanima oko njega,kad dodje na stroku samo ga pogleda sa 5m i ne razmislja o kupovini,ranije sam znao da ih cesto menjam pa kada odem i vidim prljav i ne uredan auto a prodaje se pa to mi ne treba ni u pola cene i sam kada sam prodavao to mora da bude cisto ne kazem novo jel i nije novo ali bar da na nesto lici

milos

Mozes da ga perees po 3 sata svaki dan,uvek ce se naci neko ko ce da spusta cenu,ili na primer,ja sam imao slucaj kad mi je kupac rekao da imam na kolima ogrebotine a auto star 15 godina,koji auto nema ogrebotine,isteras kola iz salona pa ti neko ogrebe na parkingu

Odgovori

branko

ne vidim razlog da ti ne trazi da spustis cenu pa makar da nemas ni jednu ogrebotinu,covek nije dosao u apoteku nego da se pogadja prilikom kupovine,nekome je to posebno uzivanje ne toliko da uspara neke pare nego je kunst da bas ne plati koliko trazis,zato ti stavis malo vecu cenu i igras se trgovca

HF Integrale

Ocuvan i odrazavan auto kupi ce prvi ozbiljniji kupac.Kod nas ljudi ne cene kad odrzavas auto i gledaju te kao nekog ludaka.

Odgovori

igor

Nema ni jedan ostecen svi su u ful

Odgovori

milos

Prva boja

branko

ne da su u fulu nego ih baba vozila do crkve nedeljom i to kada ne pada kisa po kisi isla taxijem da ne kvasi kola

Milovan

Nov kad napišu

Goran Popnovakov

Tekst ima smisla ako kupac koji dođe da pogleda automobil to znati i da ceni uložen trud i sve ostao što je odrađeno na njemu...Ali šta to vredi i ja moj prodajem jedno vreme pa sa imao komentar od komšije koji je bio zainteresovan. reče znam ja ti si njega sredio za sebe i znam kako ti paziš na njega. Ali ta cena je velika za njega ima jeftinije pa odvali koju.. A ja mu kažem jeste ima jeftinije za 300 evra ali šta ti moraš da uradiš na njemu registracija, veliki servis..izađe ga još trista sigruno više a on kaže neću ja morati raditi ništa ko ga jb

Odgovori

Vladimir Rajic

I kad sve ovo zavrsim, meni se ne prodaje auto, STRASNO!!!!

Odgovori

Marko Pavlovic

Tekst preuzet iz knjige "Autoplacevi za pocetnike" ;-))

Odgovori

Krs

Uradis sve ovo, stavis cenu i na kraju dodje ti "kupac" i kaze "ima isti takav za xyz para". U Srbiji se prodaje auto sa najmanjom cenom, a ne sa najlepsim volanom. Evo najbolji savet za prodaju: Poskidajte sve vrednije sa kola i prodajte odvojeno. Skinite alu felne, stavite celicne. Skinite kozni volan, stavite gumeni, poskidajte sve spojlere i dodatnu opremu i auto dajte za manje pare, a ovo ostalo na oglas.

Odgovori

sd

U pravu si , zaista ne znam ko ti daje minuse - verovatno oni koji nisu nikad prodavali unikatan sredjen auto ,ja imam iskustvo sa bivsim autom ,ugradio sam mu sve i svasta ,sportska sedista -kadice , alu felne ,sportski remus auspuh ,muzika ..........sve u svemu dosta truda i novca je ulozeno , kad mi dosli potencijalni kupci kazu mi jako im se svidja auto , perfektan je ali ima u oglasima isto godiste za manje para a tvoj je jako skup pa mi pokusavali jako skinuti cenu - ja im kazem ok dacu ga za nizu cenu ali onda taj i taj deo ide napolje iz auta a oni al si neki meni se bas tako svidja ......ja kazem to sto vam se svidja se mora platiti jer je naknadno ulozen novac za te delove i moj auto nije kao i neki drugi iz oglasa ...............posle par situacija popizdeo uterao auto u garazu i skidaj sve sto sam ugradio i vracao fabricke delove koje sva sreca nisam prodavao i tako ga ubrzo prodao odma po toj manjoj (trzisnoj )ceni sto se vrti po oglasima a delove sam sve pojedinacno prodao i izvukao pare jer ovde kod nas niko ne ceni dodato vec gleda godiste ,cenu i filozofira ..............

tolikoDragan Ilić

toliko je prvidno prodavati takav auto, što bi narod reko spolja gladac a unutra jadac.

Odgovori

dejan dejan

nazalost kod nas je drugacije,preprodavci vecina resavaju krseve sa 2 pa vise kg gita,1,2 spreja,5 kg zastite,i auto je korektan po njima i takav ide u oglase,a kupac posle par meseci se hvata za glavu,kada git ispuca ,zastita opadne a ispod samo trulez.

Odgovori

Srdjan Ojdanic

Ovo je lepo receno,ali s'obzirom da vecina nema kultruru odrzavanja vozila,sta bi se ko trudio da objasnjava..U mom.vozilu se moze u svakom trenutku jesti hleb sa poda,a im malo dete,no namon svake zavrsene dnevne voznje,ja otresem patosnice,a za 50 din ga usisam na samoposluzivanje svaki treci dan,i uvek je cist,a i za toliko sa cistom i toplom vodom skinem prasinu sa njega,tako da nije potrebno lickanje. Ljudi,ne ide vecina kod majstora dok ne popali sve lampice na tabli,kao u embraer. :)) Auto je kao zena,ona hoce da se sminka i odrzava,e pa i auto da bi sluzilo..

Odgovori

Pedja

I kad sve to uradim lepo ga ostavim SEBI

Odgovori

Bane

Pa ako ga ne pereš, unutra je prljavo, felne sapun nisu videli, iz klime smrdi ko iz kanalizacije... onda ga zaista ostavi sebi kad ga tako "središ".

klinac

Upravo ste rekli prodavcima kako da prevare kupce.(Jos da smanje kilometrazu na automobilu)

Odgovori

branko

sta da smanje ,da prepolove,kad pogledam po oglasima 2002 god ima 160000-180000km a moj isto godiste 340000km kako nije mi jasno,valjda nisam dovoljno pazio pri kupovini pa me onaj na placu presao i uvalio auto sa 320000 pre dve godine i ja napravio 20000 i sada ako budem prodavao ko hoce da kupi sa tolikom km. moracu da prepolovim

Blek Stena

Nerealan tekst...previse ulaganja...pranje podrzavam naravno...pa ko ce u srbiji da ulozi 1000 evra u auto koji zeli da proda?!?!?!

Odgovori

PETAR

Ovo su saveti kako srediti auto posle kupovine na vecini auto placeva

Odgovori

predo

Pa ja dok platim sve ovo mogu kupim jos jedan auto...

Odgovori

Baja

Sve ovo treba znati uraditi, treba vremena i novca.Nije to tek tako samo , ne potcenjujte nikoga , ne prozivajte i ne blatite javno tudje struke na prostacki nacin.

Odgovori

Dejan

Opereš auto, usisaš pod, obrišeš sve iznutra, staviš jelkicu da miriše, naduvaš gume - koliko to košta? Glicerin košta nešto smešno u apoteci. Radkapne isto koštaju smešno ili bar lepo operi i uglancaj alu felne. Kupi neki šampon za kola sa voskom ili ga voskiraj sam - nije skupo, samo se treba malo potruditi, a sijaće se i pokriće se ogrebotine. Ne moraš da radiš ni dubinsko pranje ako nisi usvinjio kabinu, ne moraš da pereš motor, ne moraš da ga poliraš... A valjda si toliko inteligentan da sam proceniš šta se na tvom autu isplati, a šta se ne isplati da radiš?

Odgovori

Srdjan Vukajlovic

Ovo su saveti za auto placeve,a ne za prodavce koji prodaju svoj auto ili auto koji voze pod ovlascenjem

Odgovori

branko

a sta su ovi sto voze sa ovlascenjem nego su preprodavci,to sam i sam radio ako kupujem za preprodaju dovoljno mi je i ovlascenje e posle njega nema novo nego samo prevod za novog vlasnika

Ognjen

Kakva glupost od texta. Da uradim sve ovo navedeno, otislo bi mi 1500e. Onda mogu i da poklonim auto, ne moram ga prodavati

Odgovori

dusan

potpuno si upravu...

Dejan

Niko te ne tera da uradiš sve navedeno. Neverovatno...

Bane

Vidi se da nisi uložio ni cvonjka u higijenu, zato i kažeš da košta "1500€". Realno to sve ne košta više od 30 ako sam radiš.

darko minovic

odlicni saveti,hvala ouno

Odgovori

aleksandar stevanovic

za pametnog coveka sasvim dovoljno da pripremi svoj auto za prodaju jer izgled prvobitno prodaje auto ko nezeli naravno da nemora da trosi vreme i novac ali svako proceni sta mu odgovara a ovo sve naravno nije ni blizu ulaganja kao sto su neki naveli 1000-1500e kao sto neki navode nego maksimalno 100e