Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Polovnjak: Fiat 500L Living - urbani miniven sa sedam sedišta

Polovnjak: Fiat 500L Living - urbani miniven sa sedam sedišta
Postavljeno 06.06.2019. u 10:35
Autor: Dragan Romčević

Ni manjeg auta, ni više prostora. Dobro, nije baš mali, duži je od Golfa 5 ili 6, ali u njemu vrlo komforno može da sedi pet odraslih osoba i da se pozadi ubaci još dvoje dece - ukupno sedam putnika!

Znate li za manji auto sa sedam mesta za sedenje?

Da naglasimo - ovo nije običan Fiat 500L sa nekim „Living“ paketom opreme. „Living“ znači da je ovo produžena verzija, zahvaljujući čemu u prtljažni prostor mogu da se ubace još dva sedišta.

Dakle – ukupno može da ima 7 sedišta. Osnovna verzija ima 5 sedišta, a za dodatna 2 se doplaćuje.

500L Living je od običnog 500L duži za 20-ak cm.

Tako smo dobili sedmosed dugačak samo 4.352 mm. Gotovo iste dužine je kao Fiat Bravo.

Prostor na zadnjoj klupi (drugi red sedišta)

Pošto je ovo porodični auto, naročito u verziji sa 7 sedišta, skačemo odmah na tu temu.

Napred u skoro svakom automobilu ima dovoljno mesta za vozača i suvozača. Zadnja klupa je vrlo često problematična, čak i kod većih limuzina.

Fiat 500L Living je miniven u kojem pozadi dvoje visokih može sasvim opušteno da sedi – ima mesta i za noge i za glavu. Sjajno je to što kolenom ili butinom ne udarate u rukohvat, pregradu ili neku drugu izbočinu na vratima, što je često slučaj kod drugih automobila.

Pritom zadnja klupa može da se pomera napred-nazad, kako bi se prostor prilagođavao trenutnim potrebama.

Sa trećom odraslom osobom pozadi već postaje gužva, ali dobro je to što tunel na podu nije visok, a  pritom je ravan (mada prilično širok), tako da ne predstavlja smetnju za smeštanje stopala. Uostalom, pogledajte na slici i sami donesite zaključak.

Sedi se malo više i uspravnije, ali to je cena koju plaćaju svi minivenovi.

Mogu li u trećem redu da sede odrasli?

Mogu, ali biće im vrlo neudobno. Sedišta su na samom podu, tako da su prvenstveno namenjena deci, mada u slučaju nužde mogu i odrasli da se smeste.

Kada su deca u pitanju, situacija je znatno povoljnija. Kao prvo, deca su niža, pa im nedostatak prostora i pozicija sedenja ne smeta toliko. Kao drugo, deca će verovatno sedeti u sigurnosnom sedištu ili na busteru, što znači da će biti na višoj poziciji i biće im udobnije.

Inače, otvaranje „prolaza“ do trećeg reda sedišta je vrlo lako – obavlja se jednom rukom.

Obori se naslon, a zatim se donji deo sedišta zahvaljujući „amortizeru“ sam podigne i prisloni uz suvozačev naslon, tako da se sve zaista obavlja bez po muke.

Nažalost, kao što vidite na slikama iznad, da bi odrasla osoba ušla pozadi, trebalo bi da bude sitnije građe, a natprosečna fleksibilnost definitivno nije na odmet.

A prtljažnik - da li zadnja dva sedišta pojedu sav prostor?

Zadnja dva sedišta se sklapaju u pod prtljažnika, tako da ostaje ravna površina prtljažnika i gotovo da se ne primećuje da je to automobil sa sedam sedišta.

Tada prtljažnik ima zapreminu od 493 litara i izgleda kao na slici ispod.

Kada su zadnja dva sedišta podignuta, iza njih ostaje relativno malo prostora (168 litara), kao što možete da vidite na slici ispod.

Inače, zadnja dva sedišta mogu da se obaraju odvojeno, tako da roditelji mogu da voze četvoro dece i da pritom ostane mesta za npr. dva-tri kofera i još nešto stvari. Naravno, prvenstveno treba misliti na bezbednost i sve dobro učvrstiti.

Ako vam je potreban maksimalan prtljažni prostor, možete da preklopite naslone drugog reda sedišta, kao na slici ispod. Prostor – 638 litara. Možete i da podignete sedišta uz naslone vozača i suvozača kao kada oslobađate prolaz do trećeg reda ukoliko vam više odgovara.

Sledeća faza je obaranje naslona suvozačkog sedišta.

Napomenimo da se sva preklapanja i podizanja sedišta obavljaju lako, bez potrebe za akrobacijama, fizičkim naporom, traženjem „tajnih“ poluga...

Kako se ovaj sedmosed snalazi po gradu?

Već smo rekli da je dužine samo 435 cm, nije mnogo širok, pa je vožnja u gradskim uslovima vrlo laka. Isto važi i za parkiranje.

Zahvaljujući karakterističnim staklenim površinama kod prednjeg dvostrukog A stuba preglednost je odlična.

Vozne karakteristike

Što se tiče borbe sa našim nekvalitetnim putevima punim udarnih rupa, ležećih policajaca i iskrivljenih šahtova, točkovi dimenzija 205/55 R16 dobro se bore sa tim izazovima. Udobnost je na generalno zadovoljavajućem nivou.

Pomenimo i to da ova produžena verzija u odnosu na standardnu ima ojačano zadnje vešanje.

S obzirom na visinu, uopšte se ne naginje se u krivinama koliko se to očekuje. Upravljač je lak, dovoljno precizan za provlačenje kroz gradsku gužvu.

Ni vešanje, ni upravljanje nemaju sportskih gena, niti ovaj automobil pokušava da se predstavi kao sportista. Svoju osnovnu (porodičnu) namenu sasvim dobro ispunjava. Ko želi oštru da uleće u krivine i vozi slalom između drugih vozila, ima širok izbor drugih modela.

Primerak na testu ima dobro poznati 1.3 MultiJet motor, u verziji sa 95 KS. Malo stariji primerci imali su verziju sa 85 KS.

Podaci o ubrzanju na papiru deluju razočaravajuće – 15-ak sekundi do 100 km/h, mada iz nekog razloga uopšte nije lako naći pouzdane i precizne podatke.

„Na papiru“ deluje vrlo tromo, ali u praksi je situacija mnogo svetlija. Uostalom, ubrzanje do 100 km/h nam je od male koristi pri razumevanju kako se određeni auto ponaša u svakodnevnoj normalnoj vožnji – tu su mnogi drugi faktori, kao što su prenosni odnosi u menjaču, kriva razvoja snage i obrtnog momenta i slično.

Da ne komplikujemo, pri nižim brzinama i u nižim stepenima prenosa ima dovoljno snage. Daleko od toga da impresionira, ali ima je dovoljno.

Čak i sam vlasnik kaže da se prilikom kupovine plašio da će ovaj motor biti suviše slab, te je razmišljao o 1.6-litarskom dizelašu sa 105 KS. Presudile su finansije, napravljen je kompromis i „pao“ je 1.3 MultiJet. Danas vlasnik kaže da se nije prevario i da ovaj motor ispunjava sve njegove potrebe, čak i kada je čitava porodica u kolima, plus nešto prtljaga.

Preticanje na otvorenom putu može da bude nezgodno, ali treba na vreme izabrati odgovarajući stepen prenosa, dobro proceniti situaciju i ne štedeti na gasu.

Da se ne lažemo, mnogi vozači u Srbiji uopšte ne znaju kako se bezbedno pretiče – kreću u previsokom stepenu prenosa, pri suviše niskim obrtajima, „zakucavaju“ gas do daske i čude se zašto auto neće da ide brže...

Uglavnom, ovaj motor maksimalnu snagu razvija pri 3.750 o/min i „drži“ je do 4.000 o/min. Tu je i maksimalni obrtni moment od 200 Nm koji je dostupan već na 1.500 o/min, mada relativno brzo počinje da opada.

Potrošnja – preskočićemo fabričke podatke. Vlasnik kaže da mu u proseku troši 5,5 l/100 km, pri čemu znatno veći deo vremena provede u gradskoj vožnji, a i van grada je to obično vožnja u saobraćajnoj gužvi.

Na auto-putu pri brzini od oko 130 km/h troši nešto preko 6 litara.

Vozačevo mesto

Sedi se visoko, preglednost je odlična, sedišta udobna. Ne bi smetala bolja bočna potpora na naslonima i duži sedalni deo.

Dobar položaj se lako nalazi pošto su tu razna podešavanja. Komande logično raspoređene i na dohvat ruke. Generalno, sve je jasno i pregledno.

Očekivali smo više korisnih pregrada za razne sitnice. U stvari, razočarani smo nekim rešenjima.

Na primer, „polica“ za telefon pored AUX i USB priključka je toliko plitka da telefon ispada iz nje. Dobra je za starije manje telefone, ali za nove definitivno nije.

Stoga telefon obično završi u prostoru za čaše/flaše. Kad smo već kod njih, one su takođe neodgovarajuće za flašice, čaše i termose koje smo ubacivali.

Možda su predviđene za neke specifične čaše na koje mi nismo navikli i ne koristimo ih, ali će drugima odgovarati... Uostalom, probajte sami ako budete razmišljali da kupite ovaj auto.

Troškovi održavanja

Delovi nisu skupi – naravno, to zavisi u velikoj meri da li kupujete i obavljate zamenu/popravku u ovlašćenom servisu ili na nekom drugom mestu.

Već smo rekli da mali servis koji se radi na 20.000 km, u ovlašćenom servisu košta 10.000 din. Ako umete mali servis da obavite sami, cena će biti otprilike kao i za većinu drugih kola. Zamena filtera goriva, naravno, može da bude problematična ako ne znate šta radite – zato se ograđujemo i ne preporučujemo da to radite sami.

Filter goriva se menja na 60.000 km ili na manje ako koristite gorivo lošijeg kvaliteta ili ako dođe do nekih problema u radu motora.

Karoserijski delovi

Fiat 500L Living je već dugo u prodaji, ali ih nema baš mnogo na ulicama. Na sreću, odgovara većina delova od običnog 500L, ali treba prvo dobro proveriti. 

Mogu da se nađu i razni polovni i zamenski delovi, tako da popravke u slučaju udesa ne bi trebalo da budu problematične.

Ovo su primeri cena nekih novih zamenskih i originalnih delova:

Krilo: 11.493 din
Far: 8.430 do 15.247 din (skuplji  je Marelli)
Maglenka: 5.287 din
Hauba: 22.102 din
Hladnjak: 10.780 din
Prednji branik: 11.765 din
Stop svetlo: 9.750 din

Pouzdanost

Dolazimo do onoga što većinu potencijalnih vlasnika verovatno najviše interesuje - koliko se Fiat 500L Living 1.3 MultiJet kvari?

Na osnovu informacija i iskustava koje smo uspeli da prikupimo, 500L Living se pokazao vrlo pouzdanim. Pošto većinu delova deli sa standardnim 500L, te informacije smo takođe uzeli u obzir.

Motor - on se već dokazao u raznim modelima i to ne samo marke Fiat, tako da o njemu svi imaju samo reči hvale.

Vlasnik ovog primerka kupljenog 2016. godine je za sada sa pređenih 65.000 km imao samo jedan kvar - crkao grejač na 31.000 kilometara. Nažalost, garancija to ne pokriva, pa je morao da plati 5.200 dinara.

Šta mu potencijalni kupci najviše zameraju?

Kažu da je ružan. Neobičan. Smešan. Italijani su kod ovog modela hteli da iskoriste svu „slatkoću“ i euforiju koja vlada oko malog Fiata 500. Nažalost, nisu dobili rezultat koji su očekivali, bar ne u Srbiji.

Mi se slažemo da neobično izgleda, ali da je ružan - to baš ne pije vodu...

Da razjasnimo – u tehničkom smislu 500L nema nikakve veze sa modelom 500 (to je onaj mali kojeg uporno zovu "novi fića" iako je stari "fića" bio potpuno drugi model...). 

Fiat 500L koristi drugu platformu, koju između brojnih drugih modela koristi i Fiat Bravo.

Zaključak

Ovako bismo mogli da sumiramo utiske.

Prostrana, praktična i varijabilna kabina u kompaktnom pakovanju, sa motorom koji ne oduševljava performansama, ali zato malo troši i obećava mnogo vožnje bez kvarova.

Zahtevnijim vozačima bolje bi „legao“ 1.6-litarski dizelaš sa 105 KS.

Na prvom mestu porodični auto sa velikom injekcijom „lajfstajl“ detalja. Samo onaj ko je lomio leđa ubacujući decu u sedište klasičnog automobila, znaće da ceni visoku zadnju klupu i visok „plafon“.

Pomenimo i bezbednost - običan Fiat 500L je 2012. godine dobio 5 zvezdica na Euro NCAP kreš testu i to sa 94% od maksimuma poena za zaštitu odraslih putnika (vozač i suvozač).

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 35
Pregleda: 17219
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Radojle Čolović

odlican auto

Odgovori

branislav savic

Mozda gresim, ali sa aspekta bezbednosti, jezim se kada je u pitanju vožnja dece na tim seditima u zadnjem redu....Nije u pitanju samo Fiat već i drugi proizvodjaci...

Odgovori

Vlada Rus

Ne kazem da je Fiat 500 L savrsen auto,ali sa Puntom sam presao kao prvi vlasnik preko 240 000 uz redovno odrzavanje bio do Stokholma sa njim,sada sa 500 L oko 150 000 do Berlina vise puta.Nisu savrseni, ali nov auto koji mozete odrzavati je najblji auto.Da neki u svetu razmislajju kao kod nas pa u italiji bi svi vozili polovne Ferarije,a u Nemackoj polovne Porse.Zato su oni tamo gde jesu ,a mi ti gde jesmo.Neki voze u Srbije polovne Audije,Mercedese,stare vise od decenije sa kojim nisu izasli dalje od svog mesta i sluze im samo za pokazivanje na svadbama i sl.Nekima svaka cast.Ali neki koji imaju takvu vrstu automobila i ne znaju tacno koliko im je auto presao.Dok se tako razmislaj ,bicemo otpad za isluzena vozila EU,kao sto je to i citav region.Na slep sluzbama imate po pet auta koji se uvoze u ovaj deo sveta,a cesto samo jedan ceo.Posle se prodaju kao da je baba vozila do pijace.

Odgovori

soson

I ne cudi me zasto nam je zemlja puna razbacanog smeca,kad vidim ovaj Fiat kako je lepo sredjen i doteran za slikanje...

Odgovori

Ауто Камере Србија

Како је могуће да гаранција не покрива квар грејача???

Odgovori

Steven

Jeep brend povećao prodaju na 1'200 000 komada godišnje od preuzimanja Fijata znaju Žabari posao ,A ovi što voze Audi Jeep mislim Audi karavan malo povišen ,Jeep je Jeep ne BMW Mercedes ili slično to su samo karavani

Odgovori

Marija

Opasan auto sve što čovjeku treba kritikuju ovi što kupuju taxi BMW pa misle da mi to ne znamo pa još tablice stave kod delte kao kupljen now komedija

Odgovori

S-line

SRANJE neopevano od auta!!!

Odgovori

MisterNo

Klinac koji je stavio paket opreme kao potpis (da se prekrstiš i levom i desnom) došao da pljuje po nečemu, bez da je dao jedan jedini argument ili bilo šta. Ne sviđa se ni meni ovaj auto, ali ovakvi likovi me u potpunosti odbijaju od komentarisanja i čitanja komentara. Obožavanje određene marke automobila je bolest. A mogu da se kladim da ni ne zna šta S-line uopšte znači. U stvari pitajte bilo kojeg obožavaoca Audija šta to znači. I ja volim Audi, ali mi se zbog takvih likova zgadio.

DasAuto

Boze spasi me rata i fiata.

Odgovori

lovro

kanta auto, plastikanjer iznutra

Odgovori

Crni

Meni je auto extra, ali mnogo trom. Probao sam obican I 1.4 benzinac i ovaj 1.3 dizel i ni jedan ni drugi mi ne odgovaraju. A ovaj produzeni je jos tezi. Mislim da je minimum dizelas 1.6 ali sa vise od 105 konja. Bez 130/140 konja nista.

Odgovori

Инжењер

Ауто је Ок. Приметио сам да би му добро дошло једно усисавање... Поз.

Odgovori

Dejan

Nije to kuća da se usisava :) :)

Crni

Dzaba usisavas ako svaki dan vozis decu u njemu. Jedino ako ih nisi od malena navikao da nema hrana u autu, a to je fizicki nemoguce. A I lako je za usisavanje. Kad ulepe sve sa sokovima, cokoladama, lizalicama...

Инжењер

А и ко сам ја да неком кажем да усиса кола кад код мене још мало па ће кукуруз да израсте, зрна од кукуруза има свуда..... :)

kole

@crni Te otrove pune secera i emulgatora koje dajes deci im nece doneti nista dobro, osim povecane telesne tezine i problema sa dijabetesom. Ali danasnji roditelji idu linijom manjeg otpora i umesto da se posvete deci, dozvoljavaju im da provedu detinjstvo ispred komjutera igrajuci igrice, uz gazirana kola pica i slatkise, a oni lutaju po fejs buku. Moj kum je nedavno isao sluzbeno u Italiju. Do tamo se vozio u novom Mondeu, a vratio se u ovom autu. Tri dana se drzao za ledja i kukao na zadnja sedista u ovom industrijskom incidentu. Ja bih Dinkica i Tadica osudio da se do kraja zivota voze u ovom teletabis sokocalu, jer su oni odobrili proizvodnju tog modela u KG. Vrlo brzo bi zavapili; Hocemo u Zabelu.

Dejan

Broj minusa upravo ukazuje na inteligenciju prosečnog stanovnika Srbije koji nije u stanju da prepozna sarkazam, zezanje i slično. Zato nam i jeste tako kako je. Ovaj narod ne zaslužuje bolje.

Capriolo

Imam kratki 500L. Ne Living. Bio sam u dilemi koji da kupim. Ne znam da li sam pogrešio. Možda i jesam. Nekada m je žao što nisam uzeo Trekking. Nemam pojma. Svaki ima neke prednosti. A 1,6 Mj je za svaku preporuku. Odlično vuče.

Odgovori

Crni

Nisi pogresio sto nisi uzeo trekking u svakom sluacaju.

Andrija

Pošto vozim Fiata čitam dosta Fiat forume i zaisa ne mogu da verujem koliko ljudi imaju raznoraznih problema sa manje više svim njihovim modelima. Ja sam takođe veoma nezadovoljan, jer je sve užasno nekvalitetno. Fiat nikada više.

Odgovori

Crni

Veruj mi da je i kod drugih tako.Pritom fiat, pezo I citroen imaju neuporedivo bolje dizel motore od folcvagenovih, ali tu cinjenicu ljudi jednostavno vole da ignosrisu. Nacitao sam se ja foruma i za vw i za audi, a da ne pominjem za nisan koji je kao japanac navodno super pouzdan i nepokvarljiv. Da ne poverujes kakve kvarove i na kojim kilometrazama ljudi dozivljavaju i kako ih maltretiraju u ovlascenim servisima i to ne kod nas nego na Zapadu.

GG

Meni je OK, ali zasto ih nema vise u oglasima??

Odgovori

Crni

Ja mislim da je zato sto je vecina koji su kod nas na ulicama su kupljeni novi u Srbiji, sto je logicno posto se kod nas i sklapaju (ne proizvode-samo srafciger industrija), a ne drze nesto dobro cenu, pa se vlasnicima uopste ne isplati da ih prodaju. A i u inostranstvu se nisu prodavali nesto mnogo, ne postoji velika potraznja kod nas, pa ni auto placevi nemaju neku racunicu da ih uvoze.

Capriolo

A, što da ih bude na oglasima? Ja sam moj kupio pre 4 godine i ne vidim nijedan razlog zbog koga bih ga prodao barem naredne 4 godine. Možda i više. Služi me savršeno. A 1,6 MJ je potentiji npr. od 1,6 HDI. Vozim oba paralelno i stojim iza toga.

Dejan

Capriolo, nabodi ga bre! Šta ima on tu da se raspituje? Kao, interesuju ga oglasi?! On ne zna zašto ih nema?! Meni juče dođe kod auta i pita: "A koliko može da razvije"? Samo je dobio jednu vaspitnu.

branko

i drugima su ,,ok,, pa ih bas rado ne prodaju zato ih i nema mnogo u oglasima,nekada sam imao PUNTO 1 iz 98 sa svom opremom i bio sam veoma zadovoljan sa njim a imao kao najgori moguci motor 1,7td ,ventili prvi put stelovani i dizne reglirane na 270000km a kao losi su ,sad imam citroena i svako malo mu nesto fali sve same gluposti ali te nervira,kolega na poslu ima novog 500l i bas je zadovoljan evo jos malo za neki mesec mu izlazi kredit a nije imao ni jedan kvar na njemu kao da je audi s-line

branko

Dejan,,,,,sta taj tvoj razvija,kore za gibanicu

Kmer

to je otprilike sve sto me interesovalo u vezi ovog auta. Vozio sam obican 500L benzinac i mnogo je spor. Iskljucovo dizel, a dizrlasi su im hvala bogu ekstra. A ruznoca, pa ruzan je! Bar da su stavili veci gril, makar crni lazni, pa i da lici na nesto.

Odgovori

Crni

To za njusku si potpuno u pravu. Njuska mu izgleda kao glava neke ribe sa velikih dubina.Trebalo je potpuno da batale tu 500 pricu i da mu daju agresivniji izgled, da vise malo deluje kao neki SUV. Ovako izgleda nekako degenerisano.

Dejan

A i realno kod skoro svih kola sa dodatna dva sedišta tu mogu da sede samo deca. Kome treba pravih 7 sedišta, onda se kupuje potpuno druga klasa - mislim da je najjeftiniji Logan MCV.

Odgovori

Crni

Bas tako, 500L sa sedam sedista nikad nije ni imao za ciljnu grupu ljude koji ce da transportuju putnike za pare. Zato se i oznacava da ima 5+2 sedista. Za dodatna dva se doplacuje, a oni nisu tu standardno.

Dejan

Ružan je Passat B6 sa onim farovima, ali ga niko ne proziva zato što je Passat… Ili VW Eos - kabriolet za kojeg niko ne zna. Ništa ružnije nije napravljeno. Ima ih još gomila koji su ružniji od ovog. A što se tiče samog 500L - meni lično ne odgovara, ali da imam četvoro dece, bio bi mi definitivno pri vrhu liste.

Odgovori

Crni

EOS-ko je odobrio taj auto verovatno je upravo prezivljavao seriju mini mozdanih udara.

Marko Jovanović

Passat B6 ružan?? Doduše, o ukusima ne vredi raspravljati. P.S. Dva puta sam se vozio u standardnom 500L kao putnik, jednom napred i jednom pozadi, i mogu vam reći da je to jedno očajno iskustvo, sedišta su prekratka, visoko se sedi, skroz bez veze, nije daleko odmakao od punta 2.