Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako izgleda postupak manipulacije kilometražom - u vreme mehanike i vreme elektronike

Kako izgleda postupak manipulacije kilometražom - u vreme mehanike i vreme elektronike
Postavljeno 08.08.2012. u 10:50

Prevare sa brojačem kilometara spadaju, bez ikakve sumnje, među najstarije prevare prilikom prodaje polovnih automobila. Međutim, sam postupak vraćanje kilometraže nije ostao isti već se menjao hvatajući korak sa vremenom i tehničkim napretkom.

U vreme mehanike

U vreme kada su na automobilima preovladavali mehanički instrumenti i brojač kilometara je bio mehanički, pokretan uz pomoć upletene sajle. Tada je postupak vraćanja kilometraže bila komplikovana veština kojom su se mogli baviti umešni instrument- majstori, precizni mehaničari i autoelektričari.

Ne samo što je na starijim automobilima sa tradicionalnim mehaničkim brojačem kilometara vraćanje kilometraže bilo teže, već je na njima bilo mnogo lakše prepoznati da li je neko „petljao“ sa brojčanikom. Za razliku od digitalnog displeja, mehanički brojač ima vidljivo pokretno brojilo, pa ako cifre na brojaču nisu poravnate, to može biti signal prevare. Na vraćanje kilometraže može da ukaže i neravnomeran ton boja na brojčaniku. Mehanički brojači kilometara koje je ugrađivao General Motors imaju crno obojene razmake između cifara. Ako su ti razmaci srebrni ili beli, to je znak da vršena manipulacija sa brojačem.

U vreme elektronike

Kako izgleda postupak manipulacije kilometražom - u vreme mehanike i vreme elektronikeBilo kako bilo, sistem mehaničkih brojčanika je proglašen zastarelim i zamenjen je elektronskim brojačima sa digitalnim displejima. Brojač kilometara danas spada u funkcije modula instrument- table, računara sa jednim ili više mikroprocesora. Sam podatak o pređenoj kilometraži se nalazi u EPROM (Erasable Programmable Read-Only Memory) memoriji. Kako joj i ime kaže, radi se o izbrisivoj programabilnoj memoriji samo za čitanje, dakle o trajnom memorijskom čipu. Ipak, EPROM čipovi mogu da se reprogramiraju otvaranjem instrument table. Tada se memorijski čip skida, otvara, lemi i ručno reprogramira.

Sem ovog fizičkog pristupa, memorijskom čipu se može pristupiti i priključivanjem dijagnostičkog uređaja kablom na dijagnostički priključak OBD (On-Board Diagnostic) sistema. Tada govorimo o flešovanju (ubacivanje nove verzije softvera) modula instrument table pomoću uređaja za vraćanje kilometraže.

Hajde da malo pojasnimo ove pojmove. OBD kompjuterska dijagnostika je prvobitno osmišljena u Kaliforniji kao sistem koji tokom rada motora nadzire sklopove bitne za optimalno sagorevanje goriva i što manju koncentraciju štetnih izduvnih gasova. OBD je omogućio da se na tehničkom pregledu pomoću dijagnostičkih uređaja mogu iščitavati greške ili kvarovi koji su nastali u toku vožnje i zabeleženi u memoriji svakog modula u automobilu.

OBD je vremenom evoluirao, njegova usavršena verzija nosi oznaku OBD II, kojoj u Evropi po osobinama odgovara verzija sistema koja nosi oznaku EOBD (European On-Board Diagnosis). Vozila opremljena EOBD sistemom imaju 16-pinski dijagnostički priključak, koji omogućava spajanje dijagnostičkog uređaja sa računarskom mrežom vozila i prenos podataka. Propisano je da ovaj dijagnostički priključak mora biti dostupan sa vozačevog sedišta. Po pravilu ga možete pronaći levo ili desno od upravljača, skrivenog iza plastičnog poklopca koji se može skinuti bez upotrebe alata.

Savremeni automobili su premreženi elektronikom, a da bi ona funkcionisala neophodni su elektronski komunikacioni sistemi. Jedan od danas najčešće korišćenih jeste CAN bus (Controller Area Network) mreža, koja je otvorila mogućnost da različiti uređaji i moduli razmenjuju podatke preko zajedničke sabirnice podataka.

Zahvaljući CAN bus mreži dijagnostikom je moguće pristupiti motorskom menadžmentu, automatskom menjaču, sistemu svetlosne signalizacije, modulu ABS ili ESP sistema, vazdušnim jastucima, sistemu za nadzor unutrašnjosti vozila, instrument tabli i mnogim drugim uređajima.

Kako se zloupotrebljava nova tehnologija?

Iako su kooperanti automobilske industrije svojevremeno razvili digitalni brojač kilometara upravo da bi smanjili mogućnosti za prevaru, pokazalo se da je novi način merenja kilometraže zapravo umnogome olakšao manipulacije sa kilometražom.

Čim su ovladali veštinama kompjuterske dijagnostike, prevaranti su shvatili da im OBD dijagnostički sistemi i CAN-Bus magistrala omogućavaju pristup svim informacijama pohranjenim u upravljačkim uređajima, uključujući tu i podatak o pređenoj kilometraži.

Zloupotreba je olakšana utoliko što su dijagnostički uređaji multifunkcionalni, pa njihova proizvodnja i reklamiranje nisu zabranjeni. Takvi uređaji se slobodno prodaju, a istovremeno su izvršenje prevare sa vraćanjem kilometraže učinili veoma jednostavnom. Kao što hakeri provale u računarske sisteme da bi ukrali podatke ili prouzrokovali konfuziju i pad sistema, tako i „skidači kilometara“ uz upotrebu odgovarajućeg softvera i hardvera (dijagnostičkih kalibratora brojača kilometara, koji su razvijeni za servisnu korekciju kilometraže) mogu da nameste bilo koji podatak o kilometraži.

Kod automobila kod kojih je podatak o broju pređenih kilometara memorisan samo u EPROM memorijskom čipu modula instrument-table posao prevaranata je sasvim jednostavan. Dovoljno je priključiti uređaj za korekciju kilometraže jednim kablom na OBD - dijagnostički priključak, a zatim pratiti uputstva na touchscreen ekranu uređaja. Pojaviće se čarobnjak za instalaciju drajvera pomoću kojeg se instaliraju drajveri koji omogućavaju komunikaciju interfejsa i računara. Nakon završetka instalacije drajvera treba pokrenuti program, konektovati se na instrument tablu i ovde se može vratiti kilometraža na željenu vrednost. Sve se završi za 30 sekundi.

Da bi se doskočilo ovoj praksi, proizvođači su još pre više od jedne decenije počeli da podatke o kilometraži čuvaju ne samo u EPROM memoriji modula instrument-table, već na više različitih modula na vozilu. Tako su, na primer, kod vozila na kojima se za otključavanje i zaključavanje vrata i prtljažnika, kao i za pokretanje i zaustavljanje motora, koristi elektronski ključ, podaci o broju pređenih kilometara sadržani i u memoriji ključa. BMW, na primer, takvu vrstu ključa koristi od kraja devedesetih godina, dok je Audi počeo da ga koristi od 2007. godine kada je predstavljen A5 Coupé. Čuvanjem pravih podataka o pređenoj kilometraži ključevi ovakvog tipa mogu da razotkriju moguću prevaru.

U teoriji, podaci o pređenoj kilometraži koji su memorisani u brojnim modulima bi trebalo da obezbede da samo specijalizovana servisna radionica može da bude u stanju da očita stvarnu pređenu kilometražu koja tada može da se uporedi sa brojem kilometara na instrumentu. Međutim, pokazalo se da za profesionalce ni tu nema prepreka. Postupak manipulisanja i izmene podataka o pređenoj kilometraži traje duže i komplikovaniji je ali nije i nepremostiv problem za umešne hakere opremljene aktuelnim softverom. Ipak, ovakvi sistemi zaštite pokazali su se korisnim jer se oni sa manje znanja i strpljenja najčešće opredeljuju za manipulisanje samo sa brojačem pređenih kilometara. Zato, ako razmišljate o kupovini polovnog automobila, ili ste to već uradili, a postoji i najmanja sumnja da je pređena kilometraža lažirana, odvezite automobil do servisne radionice i uporedite stanje kilometraže sadržane u memoriji modula i na brojaču. Ako se pokaže razlika u podacima, najbolje je da odustanete od kupovine ili da tražite proporcionalno umanjenje cene.

Kako izgleda postupak manipulacije kilometražom - u vreme mehanike i vreme elektronike

Vraćanje kilometraže ide u prilog proizvođačima automobila?

Kao što neki proizvođači posvećuju veću pažnju razvoju sistema uređaja protiv krađe, i među velikim markama automobila postoje one koje umešnije čuvaju podatke o ukupnoj kilometraži od onih drugih. Međutim, svaki tip automobila i svi dosadašnji sistemi zaštite, pre ili kasnije, budu „provaljeni“ i završe na cenovniku falsifikatora. Kada se nov automobil pojavi na tržištu ne prođe mnogo vremena pre nego što i njegova zaštita ne bude oborena. Ti podaci dolaze do falsifikatora u vidu ažurirane, najnovije verzije softvera za njihov uređaj.

To ipak ne znači da ne postoje tehnologije koje bi sasvim onemogućile nedozvoljeni pristup svim ovim podacima. Te tehnologije odavno postoje, štaviše veoma su delotvorne (svoju delotvornost su pokazale u drugim branšama, kao što je to Pay-TV ili kreditne kartice), ali je veliki problem u tome što se ne ugrađuju u automobile.

Proizvođače bi, prema mišljenju eksperata, ugradnja ovih tehnologija u automobile koštala svega jedan ili dva evra po vozilu. Za većeg proizvođača automobila, čija je godišnja proizvodnja tri miliona vozila, godišnji izdaci bi bili povećani za samo šest miliona evra – što je jedan hiljaditi deo u odnosu na štetu koja bi tim ulaganjem mogla biti sprečena.

Međutim, proizvođači sve do danas kao da ne vide neki značajniji povod da to urade. Zašto je to tako? Na kraju krajeva i oni trpe materijalnu štetu zbog neosnovanog ostvarenja garantnih prava i zbog gubitka ugleda kod stranaka. Izgleda da kod njih ipak preovladava hladna logika da mnogo veću štetu, ipak, trpe kupci. Ustvari, to što su cene polovnjaka sa vraćenom kilometražom nerealne i povećavaju prosek cena polovnih automobila, ide u prilog fabrikama! Tako će lakše prodati svoje nove automobile, koji će tim pre biti na ceni ako čuvaju svoju vrednost i kao polovni (makar i lažirani).

Sa takvim načinom razmišljanja fabrike bi morale da raskrste jednom za svagda. Ako im je iole stalo do toga da zaštite potrošače proizvođači automobila moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da postupak manipulacije postane toliko komplikovan i skup za prevarante da im se više jednostavno ne isplati.

U narednom tekstu moći ćete da pročitate: Koje sve štete prete kupcu zbog vraćene kilometraže?

Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.6
Komentara: 51
Pregleda: 120596
   

Komentara: 51 | Pregleda: 120596

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Petar

Ja ne mogu da verujem da su ljudi toliko naivni i da veruju onome sto pise na satu auta ili sto im se servira kao servisna knjizica. Svi znamo da se km skida za 20eur i da 10eur kosta servisna knjizica tako da te detalje treba odmah zanemariti. Jedina prava informacija o predjenoj kilometrazi je da pre kupovine proverite servisnu istoriju kod ovlascenog sevisa ili uvoznika automobila. Oni u bazi maju tacne datume i trenutnku kilometrazu koja je bila pri svakom odlasku u servis. Te informacije nije moguce promeniti tako da mozete biti 99.9% sigurni koliko je auto presao. To vazi samo za automobile koji su odrzavani u zvanicnom servisu a to je vecima automobila starosti od 5-8 godina kakvi se obicno kupuju kod nas. Cak i ako su te indormacije stare tj. ako je poslednji put auto biop u servisu davno mozete proceniti kolika je godisnja kilometraza koju je prelazio pa tako da "procentite" koliko je presao.

Odgovori

Goxy

SVe auto placeve, koji pricaju bajke kad prodaju auto treba pozatvarati.Kupio Pezo 207 , kaze covek ,samo mali servis uradi obavezno i teraj. Ja uradio, mali ,veliki, mesao ulje u vodu, hladnjak ulja, menjac treba da se otvara i tako jos par sitnica...

Odgovori

milan

Secam se 2005 i 2006 imao sam multi vizu i isao u Belgiju po polovne automobile.Jednom prilikom u Utrehtu na auto pijacu stoje dva pezoa 406 na udaljenosti od 30 m,jedan kosta 6000 a drugi 3000. Bez velike razlike u izgledu ali jedan presao 400.000km a drugi 150.000km. Sta mislite koji sam kupio?

Odgovori

Goran

I dobro je sto si taj uzeo, da posle nisi ispao bitanga, koja je svog sunarodnik prevarila, rekavsi da je auto presao 150000km i naplatio mu 6000.....

Sinisa

Dao bih jedan predlog autorima sajta polovni automobili: Dali mozete da napravite automatski uporedni pregled prilikom odabira marke,modela,godista i kilometraze sa vozilima na primer iz Francuske? U Francusku postoji sajt LACENTRALE.FR na kome ljudi mogu da se uvere da su tamo skuplji automobili nego kod nas! Zasto je onda takav auto ovde jeftiniji? Nije potrebno dugo razmisljati :) Pozdrav

Odgovori

Srdjan

Ja sam za 9 god. presao oko 30000km jednom godisnje na more i malo po gradu kad se ide u veliku kupovinu. Zivim u malom gradu pa uglavnom pesacim - teze mi da se parkiram. Tako da je moguce da se kola malo voze i imaju malu kilometrazu al je to retko naci.

Odgovori

Nebojsa

U Leskovcu postoji jedan auto plac, na kome garantuju predjenu KM, u protivnom poklanjaju auto , samo se pitam kako to da bas kod nji dolaze vozila sa originalnom kilometrazom ? Nasi ljudi bas vole da ih LAZU !!!

Odgovori

Bojan

Pre nekoliko god. sam kupio pandu 1.3 Mjt. 2007. Fizicki je izgledala odlicno, i limarija (u prvoj boji), i unutrasnjost, sedista, sicevi, obruc upravljaca, rucica menjaca, papuce, rukohvati na vratima, kvake, brave, tapaciri, pod, nebo, kederi, stakla, sve "perfekt". Km sat je pokazivao 60000 km. Pali "na pola kljuca", radi mirno i ujednaceno, ne dimi ni na iberu, ni na auspuhu. U probnoj voznji, ponasa se "neutralno", bez obzira na stanje puta, pravac, ili krivinu. Ja sav srecan i zadovoljan vozio taj auto par god. Odjednom auto pocinje da trosi mot. ulje (500 grama na 1000 km predjenog puta (Selenia Wide Range)), na auspuhu pod jacim "gasom", ostavlja prilicnu dimnu zavezu. Ja u medjuvremenu saznam za jedan od proverenih metoda kako ocitati pravu predjenu km. I proverom, ispostavi se da je taj auto u tom trenutku presao 400000 km! Auto istog trena oglasim i prodam. Na km satu je tad imao za par godina, koliko je bio kod mene, 80000 km.

Odgovori

panda 480 000

slabije malo da je panda sa 480000 tek popusila...kog ti lazes?

Nikola Andjelkovic

Od 10 auta u Srbiji na 9 su vracene kilometraze potpisujem.Pre nego kupite auto u Srbiji pogledajte prvo na mobile.de taj auto koliko kosta sa tom kilometrazom koju vam prikazuju u Srbiji.

Odgovori

Dejan

Nazalost Srbi vole da se lazu (ili da budu slagani). Vole da cuju lepo, a ruzno ih ne interesuje. I bitno je da kad Srbin kupi auto, to je najbolji auto na svetu. Ja u moj auto sipam sintetiku - ulje od 1500 din/l, menjam na svakih 10kkm, sve servise radim na vreme i ugradjujem originalne delove u auto. Ali prilikom prodaje, ljudi vise vole onaj sa zapada, sto je kao nov (kao da auto moze posle 10 godina eksploatacije da bude kao nov - sigurno je farban) - a u realnosti presao 2x vise od mog, a na kilometar satu ima pola moje kilometraze... Ali volimo da se lazemo. Ili da nas farbaju

Bojan

Zena koliko je promenila partnera i auto koliko je prosao se nikad ne pita!

Odgovori

IQ

Može da se pita, ali nikad nemože da se dokaže.

miki

Ovde na Novom Zelandu svaki tehicki pregled upisuje se online tko da kada kupujete auto odete online i imate izlistanu klometrazu od svakog tehnickog pregeda plus i ako je uvezen koliko je imao kilometara na granici .tako da svako ode ukuca registraciju i dobije listing sa svakog godisnjeg tehnickog pregleda . nema vracanja kilometraza samo eventualno izmedju svakog tehnickog sto je mlo komplikovano narocito za starije aute kada se radi tehnicki svakih 6 meseci. pozdrav

Odgovori

pajkic miomir

sve prevarante strpati u zatvor na 5 godina

Odgovori

Darko

Odlicne clanke imate, za svaku pohvalu! Vezano za EPROM memoriju, ona je samo read only jer se programira i podaci upisuju elektronskim putem. Ne moze da se brise iz nje i to je moguce sa EEPROM memorijom koja je brisiva i moze da se opet upisuje u istu. Da li oni prilikom podvala skidaju stari cip, ubacuju novi prazan i upisuju u njega podatke koje hoce? Sve najbolje, samo nastavite tako!

Odgovori

Damir Ulovec

Darko, između EPROM (erasable programmable read-only memory) i EEPROM (electrically erasable programmable read-only memory) memorije postoji bitna razlika. Međutim, to uopšte nije razlika o kojoj ste Vi pisali. Verovarno ste mislili na ROM (Read-only memory) i RAM (Random-access memory).

Sale

@Nesa Moguće je, što ne bi bilo moguće. Neko jednostavno ne vozi mnogo tj. možda vozi svaki dan, ali ne prelazi velike kilometraže i uopšte nije nemoguće da se za 15-ak godina pređe oko 150.000 km. To je neki prosek od 10.000 km godišnje, a to je sasvim dovoljno za svakodnevnu vožnju, ali bez dugih relacija. Sa druge strane nije nemoguće ni da se za 2 godine pređe 150.000 km, naročito kod službenih automobila. To se prelazi bez problema. Dakle ne postoji neki univerzalni prosek, sve je to krajnje individualno.

Odgovori

Đurađ

Moguće u Srbiji da se pređe 10 hiljada godišnje, ali Nemac pređe 30-40 hiljada i vozi dizelaša. Kad vidiš oglas auto kuće NOVO NOVO NOVO i kilomtražu od 200 hiljada, a auto star 10 i više godina znaj da je laž. Dođe taksi vozilo sa 800 hiljada kilometara i ovde ga prodaju sa 180 hiljada.

Mare

Uredu je to za kilometrazu to se zna.Ali moje misljenje je da bi saviki auto trebalo da poseduje OBDII ili neki aparat za dijagnostiku,koji bi isao uz svaki auto.I mislim da ce to u skorijoj buducnosti i biti.Nema razloga da savaremeni automobili nemaju to u paketu.I sam vrsis dijagnostiku auta

Odgovori

Предраг Поповић

Kupiš kod Kineza na Aliju za 4, 5 evra OBD2 dijagnostički modul (i to kvalitetniji, imaš ih i za 2,5 evra) instaliraš na mob "Torque" i sam sve vidiš šta te zanima.

Alfista

Pre 4 godine kupim ja Alfu 156 sa 0.0 km. Bilo mi je vrlo simpaticno sto su vratili na nulu i nisam imao straha. Auto u dobrom stanju, proverio sam sta se moglo tradicionalnim zdravorazumskim postupcima i nisam pogresio. Sve sto mi se pokvariolo bio je homokineticki koji sam cuo prvog sekunda i crevo za tubro mi se pocepalo (guma kao guma, crkne...). Kilometraza je beznacajna, jer delovi propadaju svojim tempom, potpuno je nebitna ukupna kilometraza jer ne znate kako su ti kilometri uradjeni. Bice bolja lamela autu as 300.000 jer je isao autoputem nego nekom namucenog po gradu sa 50.000 i da ne nabrajam...

Odgovori

Nesa

Automobil 2001.presao oko 150.000.km.Isti taj model auta 2010.godiste ista kilometraza?Kako je to moguce!!

Odgovori

mile srbin

mi smo takav narod da kilometraza mora da se smanjuje,sada kada sam prodavao auto bmw x5 3.0d sa originalnih 370.000 km za 6500e a realna cena za 200.000km je nekih 8500-9000e niko me mesecima nije zvao niti na pijaci pitao za auto kada vidi km,posle dodjem na ideju i stavim 170.000km i prodam auto za vrlo brzo vreme za iste pare(6500e).Tako da je neko moje misljenje da se gleda auto ne predjena kilometraza

Odgovori

Ivan S

@Insider ne znam baš koliko je pametno kupovati auto od lizing kuća i banaka. Uglavnom to su kola od pravnih lica, što znači raubovanje maksimalno od strane x zaposlenih. Ili od fizičkih lica koji takođe to teraju bez ikakvog osvrtanja. Daću ti primer firma uzme kola, tera jedno 300,000 onda vrati kilometražu na 170,000 i vrati lizing kući. Taj posao je obavio svoje i nema više računice da ga otplaćuješ. Druga opcija, uzmem ja auto nov, teram 30,000 radim servis kod majstor Mićka, onda vratim kilometražu na 10.000 i odem u zvanični servis. Oni sve odrade i upišu. Posle tri godine, auto prešao stotku a u knjižici, sve overeno stoji 10,000km. Ne možemo ni da zamislimo šta se sve radi sa kolima : (

Odgovori

micko

vidi se da nikad nisi vozio nov auto...citam ovde komentare tipa srbi vole da budu slagani, niko ne voli da bude slagan, ne samo srbi poenta je u tome da ljudi veruju i to je to a sto se kilometraze tice oduvek je bilo kakvo jare takve i pare

nikola

2008. год. КУПИО САМ НУБИРУ КАРАВАН, годиште 2001 . НА САТУ 142000км. САДА ИМАМ 272000 км. ЗНАЧИ ДА САМ ЈА ПРЕШАО 130000 км. ЗА НЕПУНИХ 6 година.АУТО ЈЕ УВЕЗЕН ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ И ПО КИЛОМЕТРАЖИ ИСПАДА ДА ЈЕ БИВШИ ВЛАСНИК ЗА 7 год. ПРЕШАО МАЊЕ НЕГО ЈА У СРБИЈИ ЗА 6год. ПРОСТО НЕВЕРОВАТНО, ЗАР НЕ....ПС. НИСАМ ТАКСИСТА НЕГО ГА КОРИСТИМ ЗА ЛИЧНО-ФАМИЛИЈАРНЕ ПОТРЕБЕ.

Odgovori

moma

Gdje se to radi

Odgovori

Zoran J Bozovic

Postovani, koji, ovlasceni, servisi u Bgd imaju mogucnost totalne i verodostojne provere kilometraze? Pozdrav

Odgovori

jovica Zlatkovic

Postovani Zorane Koliko ja znam provera stvarne kilometraze je apsolutno nemoguca na nasu zalost. Skoro sam gledao emisiju SAT na tv...doveo Mladen coveka u emisiju koji to profesionalno radi i sve objasnili...

meda

da kod nasih neobavestenih kupaca nisu prolazile takve sicarske fore ,tipa baba vozila auto po decu u skolu ,a babin unuk rally vozac i tome slicno ,ne bi svaki seljak sto ima njivu pored puta otvarao Auto plac nego prodavao stoku i djubrivo ...

Odgovori

Ziivorad

Pre šest godina kupio sam auto (1999. godiste) kome je na satu pisao: 218 000 km, ali mi je njegovo stanje delovalo fenomenalno (bez sminke), tako da nisam obracao paznju na taj podatak i kupio sam ga bez nekog veceg cenjkanja... Danas, sest (i po) godina kasnije na satu je 306 000, a ja apsolutno nikakvih problema s njim nisam imao i uz moje redovno odrzavanje i dalje je u odlicnom stanju... Medjutim, znam da, ako bih ga sada ponudio za prodaju, sanse da ga neko kupi s tolikom kilometrazom su minimalne, tako da cu ga verovatno morati prodati nekom preprodavcu koji ce vratiti kilometrazu, nasminkati ga i lepo prodati... I onda ce kupac koji gleda i kome je bitno stanje na km satu a ne stanje vozila, platiti taj auto recimo 2.500, a ja sam ga prodavao za realnu cenu od npr. 2.000 e.

Odgovori

Zoki SM

@PukiZnači zamenili su još i haubu, prednji branik, vrata i ofabali oko brava, zamenili celokupni tapacirung i kožna sedišta, ručice oko volana, ogibljenje hmmmm. Svašata je moguće i to sve u tih 100€. Naravno da ne spominjem da svako iole svercersko pranje neće proći ispod 70€. Mada opet ne kažem da prevara nema, računajte da uz maksimalnu exploataciju auta prelaze 50000 km ređe ali pređu znači 5 god star auto 250000 km.

Odgovori

SLAVISA VUJIC

MA VI SVI LUPETATE GLUPOSTI, SRBI BI ZA MALE PARE I SA MALOM KILOMETRAZOM I ONU STVAR KUPILI AL BATO NEMA ZATO I TREBA DA VAS VARAJU JER STE DUDUCI, KO CE BRE NORMALAN I PRVI VLASNIK PREKO DA VAM PRODA AUTO ZA MALE PARE A JOS I DA SVE RADI...???? NEMATE VEZE SA ZIVOTOM ZATO JUGIC U RUKE I TERAJ TU SU VAS IZVARALI PRVOG DANA KAD SU GA NOVOG NAPRAVILI....HA HA HA

Odgovori

Stefan

Polako druze sta si se razestio, najlakse je kriviti narod gleda sto bolje da prodje za sto manje pare. Pa mislis, da imaju plate po par hiljada eur da bi to radili. Aham malo sutra, niko ne bi gledao samo bi kupovao novo ne bi se cimao oko polovnog. Nemoj odmah suditi

Puki

@Zoki SM Zoki kod nas prevara način života. Daću ti neke cene: 40 evra nova kožna obloga volana, 15 evra kožna suknjica menjača, 30 evra neko ludačko dubinsko pranje unutrašnjosti, 20 evra papučice gasa,kvačila, u šemi su i tapetari... Za 100-tinak evra eto kao novog auta sa 132.000km koji je "vozio penzioner jednom nedeljno do pošte da podigne penziju i plati infostan i struju".

Odgovori

Zoki SM

Niko nije ovde spomenuo da se odavno diže kilometraža zbog iznosa carine (što je veća kilometraža carina je manja) pa se naknadno to vraća što donosi dodatnu konfuziju kod kupaca. I naravno sam vizuelni pregled vozila vam može dosta toga reći, jel možete pogrešiti da li je automobil prešao 150 ili 250 hiljada km. ali da je prešao 400-500 hiljada teško će se tu greška napraviti. Volan, menjač, papučice, komande, sedišta, sam izgled kabine itd. mnogo govore o kilometraži vozila. Naravno i sasija kao što su kvake, stakla, vrata, hauba, felne itd. Kao bore kod čoveka :). U krajnjoj liniji dijagnostika plus vizuelan pregled i rešiće te problem ako vi to ne znate kupujte sa nekim ko zna.

Odgovori

Deen

Sve ste lepo napisali,samo jedno bih da dodam,opovrgnem.Izgled unutar kabine nema ni malo znacaja u poredjenju sa predjenom Km. Zivem u Svedskoj,I radim sa autima.Da vi znate kakvih kokosinjaca od kabine se nagledah u poslednjih par godina.. Automobili starosti do 5godina,isgledaju grdje od svake zastave 101.Ovde imate dve vrste ljudi.Nazovimo picajzle,sto preru I ciste auto 2-3 puta sedmicno.I druga grupa su oni sto Mozda jednom u godini izvade flase,case I papire.Evo juce,ford ka 2011God,kao da je preziveo bombardovanje iznutra.

Insider

U preprodaji kola nema puno filozofije, dobar auto preko (znaci ispod ili oko 100.000 jedan ili dva vlasnika) isto godiste je skuplji nego kod nas 1000 do 2000 eura a gde je porez, carina i zarada preprodavca? Znaci auta koja nasi sverceri traze i dovoze moraju biti ili dobro udarena (uvoz takvih je zvanicno zabranjen) ili sa motorom kome je potrebna generalna ili je totalno propao pa mora drugi motor ili ako nista od ovoga da su presla minimum 400.000km da bi svi u lancu zaradili. Najbolja kupovina je auto od banke ili lizinga kod nas tu bar znas na cemu si ili da sam odes preko, ispasce te skuplje nego na placu ili pijaci ali znaces bar sta si kupio a ne macku u dzaku i kao uvek kazu preprodavci uradi mu veliki servis "za svaki slucaj" jer vise ni oni sami ne znaju sa koliko su ga vracali :)

Odgovori

Driver

Kao sto rece covek:"Kupci i prodavci treba da se naviknu šta koliko košta i vredi. Dobro održavan, 10-god star auto, koji je prešao 250kkm u DE vredi 2.5-4keur, i to je realnost. Takav auto (naglašavam, održavan u DE ili NL) vredi kupiti. Ali da se zna, prešao je 250kkm, a ne 85000." A mi bi ovde da ga kupimo za te pare, i da ima 100000 km. E pa ne ide rodjaci, ne ide... Kilometraze ce prestati da se rade kad ljudi budu prestali da ih gledaju, a pocnu da gledaju stanje(i cenu). I kad izadju napokon iz Yuga i shvate da auto sa 250 000 km ne mora da bude krs.

Odgovori

Laslo Pocik

Neznam dali ste primetili da skoro sva uvezena vozila od "uvoznika" imaju uglavnom podešenu kilometražu 120000 do 165000km, stara su manje od 10 godina, ... bla-bla. Zakon bi trebao da stane na kraj ovoj masovnoj prevari kupaca, treba samo pogledati izlizalost delova, unutrašnjost vozila, sve maximalno izšminkano a u stvari sve dotrajalo i istrošeno do kosti. Nikom ne preporučujem kupovinu sa Autoplacova barem dok se ne dokaže verodostojnost kilometraže vozila, verujte čast izuzecima vrhunski nas varaju.

Odgovori

Vlada

Pa ima logike, to su vozila koje su povucena sa lizinga. Lizing kuce obicno daju kola do limita do kojih ih pokriva fabricka garancija a to je obicno period od 3-4 godine i oko 150.000km (da ne bi oni nista popravljali o svom trosku) i kad se ti uslovi ispune, vozilo se prodaje dalje, cesto na licitacijama. Znam da u Beauvais-u ima jedna garaza gde se prodaju vozila sa lizinga (nasi vlasnici ili rade tu). Dobra strana tih kola je da su uglavnom dobro odrzavana, a losa je da novom vlasniku odmah sledi veliki servis

zoran

prava stvar samo sto vise obavestenja da bih se zastitio ovaj prevareni obican svet od uzaludnog bacanja novca

Odgovori

ki

text je šampionski nefokusiran, priča o svemu manje bitnom, poput naziva portova itd. a ne objašnjava pomenut sistem memorije na ključu i kako se to 'pobeđuje' i kako uopšte funkcioniše. takođe, ne objašnjava KOJA NOVA TEHNOLOGIJA to sprečava i kako

Odgovori

darkside

Ovo je otprilike jedini dobar tekst na celom sajtu. Zašto vam i ostali tekstovi nisu ovakvi?

Odgovori

Milos

Sjajan tekst, sjajan...

Odgovori

Miki

Bilo bi lepo da napišete i pravne probleme koje prodavac može da ima. Recimo, kupim auto koji "ima 120kkm", na nekom placu, odem u zvaničan servis, izlistaju Evropsku bazu serviserskih podataka i kažu mi da je tom autu prošle godine u Minhenu npr. rađen servis na 260kkm. Ja se vrnem na plac i tražim sve troškove koje sam imao nazad i vratim prodavcu auto, uz pretnju tužbom, koju ako nisam dokon i ostvarim. Bla.bla.bla... Kupci i prodavci treba da se naviknu šta koliko košta i vredi. Dobro održavan, 10-god star auto, koji je prešao 250kkm u DE vredi 2.5-4keur, i to je realnost. Takav auto (naglašavam, održavan u DE ili NL) vredi kupiti. Ali da se zna, prešao je 250kkm, a ne 85000.

Odgovori

warhammer

ne samo tužba,rođo,nego i da se pobrineš da ta lopina prostudira gepek dotičnog automobila,tokom vožnje u nepoznato.više volim da od petog vlasnika kupim održavani auto sa milion km,ali znam da je menjano to i to i da mu fali to i to,nego filovano vozilo koje može da otkaže dok vozim decu..

Saša

Briga me za kilometražu samu po sebi, ima dobrih vozila sa realnih 300.000 km, a krševa sa pređenih realnih 200.000 km. Na sve gledam samo očima oca koji vozi malu bebu minimum 2 vikenda mesecno na relaciji kuća-tazbina (oko 220 km u jednom smeru), da ga vide baka i deka.

Duka

Odlican tekst, sve pohvale!

Odgovori

kostakurta v b

Svaka čast, ovo je prvi tekst koji mi se svideo. Molim vas nastavite tako. pozdrav

Odgovori