Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako izgleda postupak manipulacije kilometražom - u vreme mehanike i vreme elektronike

Prevare sa brojačem kilometara spadaju, bez ikakve sumnje, među najstarije prevare prilikom prodaje polovnih automobila. Međutim, sam postupak vraćanje kilometraže nije ostao isti već se menjao hvatajući korak sa vremenom i tehničkim napretkom.

U vreme mehanike

U vreme kada su na automobilima preovladavali mehanički instrumenti i brojač kilometara je bio mehanički, pokretan uz pomoć upletene sajle. Tada je postupak vraćanja kilometraže bila komplikovana veština kojom su se mogli baviti umešni instrument- majstori, precizni mehaničari i autoelektričari.

Ne samo što je na starijim automobilima sa tradicionalnim mehaničkim brojačem kilometara vraćanje kilometraže bilo teže, već je na njima bilo mnogo lakše prepoznati da li je neko „petljao“ sa brojčanikom. Za razliku od digitalnog displeja, mehanički brojač ima vidljivo pokretno brojilo, pa ako cifre na brojaču nisu poravnate, to može biti signal prevare. Na vraćanje kilometraže može da ukaže i neravnomeran ton boja na brojčaniku. Mehanički brojači kilometara koje je ugrađivao General Motors imaju crno obojene razmake između cifara. Ako su ti razmaci srebrni ili beli, to je znak da vršena manipulacija sa brojačem.

U vreme elektronike

Kako izgleda postupak manipulacije kilometražom - u vreme mehanike i vreme elektronikeBilo kako bilo, sistem mehaničkih brojčanika je proglašen zastarelim i zamenjen je elektronskim brojačima sa digitalnim displejima. Brojač kilometara danas spada u funkcije modula instrument- table, računara sa jednim ili više mikroprocesora. Sam podatak o pređenoj kilometraži se nalazi u EPROM (Erasable Programmable Read-Only Memory) memoriji. Kako joj i ime kaže, radi se o izbrisivoj programabilnoj memoriji samo za čitanje, dakle o trajnom memorijskom čipu. Ipak, EPROM čipovi mogu da se reprogramiraju otvaranjem instrument table. Tada se memorijski čip skida, otvara, lemi i ručno reprogramira.

Sem ovog fizičkog pristupa, memorijskom čipu se može pristupiti i priključivanjem dijagnostičkog uređaja kablom na dijagnostički priključak OBD (On-Board Diagnostic) sistema. Tada govorimo o flešovanju (ubacivanje nove verzije softvera) modula instrument table pomoću uređaja za vraćanje kilometraže.

Hajde da malo pojasnimo ove pojmove. OBD kompjuterska dijagnostika je prvobitno osmišljena u Kaliforniji kao sistem koji tokom rada motora nadzire sklopove bitne za optimalno sagorevanje goriva i što manju koncentraciju štetnih izduvnih gasova. OBD je omogućio da se na tehničkom pregledu pomoću dijagnostičkih uređaja mogu iščitavati greške ili kvarovi koji su nastali u toku vožnje i zabeleženi u memoriji svakog modula u automobilu.

OBD je vremenom evoluirao, njegova usavršena verzija nosi oznaku OBD II, kojoj u Evropi po osobinama odgovara verzija sistema koja nosi oznaku EOBD (European On-Board Diagnosis). Vozila opremljena EOBD sistemom imaju 16-pinski dijagnostički priključak, koji omogućava spajanje dijagnostičkog uređaja sa računarskom mrežom vozila i prenos podataka. Propisano je da ovaj dijagnostički priključak mora biti dostupan sa vozačevog sedišta. Po pravilu ga možete pronaći levo ili desno od upravljača, skrivenog iza plastičnog poklopca koji se može skinuti bez upotrebe alata.

Savremeni automobili su premreženi elektronikom, a da bi ona funkcionisala neophodni su elektronski komunikacioni sistemi. Jedan od danas najčešće korišćenih jeste CAN bus (Controller Area Network) mreža, koja je otvorila mogućnost da različiti uređaji i moduli razmenjuju podatke preko zajedničke sabirnice podataka.

Zahvaljući CAN bus mreži dijagnostikom je moguće pristupiti motorskom menadžmentu, automatskom menjaču, sistemu svetlosne signalizacije, modulu ABS ili ESP sistema, vazdušnim jastucima, sistemu za nadzor unutrašnjosti vozila, instrument tabli i mnogim drugim uređajima.

Kako se zloupotrebljava nova tehnologija?

Iako su kooperanti automobilske industrije svojevremeno razvili digitalni brojač kilometara upravo da bi smanjili mogućnosti za prevaru, pokazalo se da je novi način merenja kilometraže zapravo umnogome olakšao manipulacije sa kilometražom.

Čim su ovladali veštinama kompjuterske dijagnostike, prevaranti su shvatili da im OBD dijagnostički sistemi i CAN-Bus magistrala omogućavaju pristup svim informacijama pohranjenim u upravljačkim uređajima, uključujući tu i podatak o pređenoj kilometraži.

Zloupotreba je olakšana utoliko što su dijagnostički uređaji multifunkcionalni, pa njihova proizvodnja i reklamiranje nisu zabranjeni. Takvi uređaji se slobodno prodaju, a istovremeno su izvršenje prevare sa vraćanjem kilometraže učinili veoma jednostavnom. Kao što hakeri provale u računarske sisteme da bi ukrali podatke ili prouzrokovali konfuziju i pad sistema, tako i „skidači kilometara“ uz upotrebu odgovarajućeg softvera i hardvera (dijagnostičkih kalibratora brojača kilometara, koji su razvijeni za servisnu korekciju kilometraže) mogu da nameste bilo koji podatak o kilometraži.

Kod automobila kod kojih je podatak o broju pređenih kilometara memorisan samo u EPROM memorijskom čipu modula instrument-table posao prevaranata je sasvim jednostavan. Dovoljno je priključiti uređaj za korekciju kilometraže jednim kablom na OBD - dijagnostički priključak, a zatim pratiti uputstva na touchscreen ekranu uređaja. Pojaviće se čarobnjak za instalaciju drajvera pomoću kojeg se instaliraju drajveri koji omogućavaju komunikaciju interfejsa i računara. Nakon završetka instalacije drajvera treba pokrenuti program, konektovati se na instrument tablu i ovde se može vratiti kilometraža na željenu vrednost. Sve se završi za 30 sekundi.

Da bi se doskočilo ovoj praksi, proizvođači su još pre više od jedne decenije počeli da podatke o kilometraži čuvaju ne samo u EPROM memoriji modula instrument-table, već na više različitih modula na vozilu. Tako su, na primer, kod vozila na kojima se za otključavanje i zaključavanje vrata i prtljažnika, kao i za pokretanje i zaustavljanje motora, koristi elektronski ključ, podaci o broju pređenih kilometara sadržani i u memoriji ključa. BMW, na primer, takvu vrstu ključa koristi od kraja devedesetih godina, dok je Audi počeo da ga koristi od 2007. godine kada je predstavljen A5 Coupé. Čuvanjem pravih podataka o pređenoj kilometraži ključevi ovakvog tipa mogu da razotkriju moguću prevaru.

U teoriji, podaci o pređenoj kilometraži koji su memorisani u brojnim modulima bi trebalo da obezbede da samo specijalizovana servisna radionica može da bude u stanju da očita stvarnu pređenu kilometražu koja tada može da se uporedi sa brojem kilometara na instrumentu. Međutim, pokazalo se da za profesionalce ni tu nema prepreka. Postupak manipulisanja i izmene podataka o pređenoj kilometraži traje duže i komplikovaniji je ali nije i nepremostiv problem za umešne hakere opremljene aktuelnim softverom. Ipak, ovakvi sistemi zaštite pokazali su se korisnim jer se oni sa manje znanja i strpljenja najčešće opredeljuju za manipulisanje samo sa brojačem pređenih kilometara. Zato, ako razmišljate o kupovini polovnog automobila, ili ste to već uradili, a postoji i najmanja sumnja da je pređena kilometraža lažirana, odvezite automobil do servisne radionice i uporedite stanje kilometraže sadržane u memoriji modula i na brojaču. Ako se pokaže razlika u podacima, najbolje je da odustanete od kupovine ili da tražite proporcionalno umanjenje cene.

Kako izgleda postupak manipulacije kilometražom - u vreme mehanike i vreme elektronike

Vraćanje kilometraže ide u prilog proizvođačima automobila?

Kao što neki proizvođači posvećuju veću pažnju razvoju sistema uređaja protiv krađe, i među velikim markama automobila postoje one koje umešnije čuvaju podatke o ukupnoj kilometraži od onih drugih. Međutim, svaki tip automobila i svi dosadašnji sistemi zaštite, pre ili kasnije, budu „provaljeni“ i završe na cenovniku falsifikatora. Kada se nov automobil pojavi na tržištu ne prođe mnogo vremena pre nego što i njegova zaštita ne bude oborena. Ti podaci dolaze do falsifikatora u vidu ažurirane, najnovije verzije softvera za njihov uređaj.

To ipak ne znači da ne postoje tehnologije koje bi sasvim onemogućile nedozvoljeni pristup svim ovim podacima. Te tehnologije odavno postoje, štaviše veoma su delotvorne (svoju delotvornost su pokazale u drugim branšama, kao što je to Pay-TV ili kreditne kartice), ali je veliki problem u tome što se ne ugrađuju u automobile.

Proizvođače bi, prema mišljenju eksperata, ugradnja ovih tehnologija u automobile koštala svega jedan ili dva evra po vozilu. Za većeg proizvođača automobila, čija je godišnja proizvodnja tri miliona vozila, godišnji izdaci bi bili povećani za samo šest miliona evra – što je jedan hiljaditi deo u odnosu na štetu koja bi tim ulaganjem mogla biti sprečena.

Međutim, proizvođači sve do danas kao da ne vide neki značajniji povod da to urade. Zašto je to tako? Na kraju krajeva i oni trpe materijalnu štetu zbog neosnovanog ostvarenja garantnih prava i zbog gubitka ugleda kod stranaka. Izgleda da kod njih ipak preovladava hladna logika da mnogo veću štetu, ipak, trpe kupci. Ustvari, to što su cene polovnjaka sa vraćenom kilometražom nerealne i povećavaju prosek cena polovnih automobila, ide u prilog fabrikama! Tako će lakše prodati svoje nove automobile, koji će tim pre biti na ceni ako čuvaju svoju vrednost i kao polovni (makar i lažirani).

Sa takvim načinom razmišljanja fabrike bi morale da raskrste jednom za svagda. Ako im je iole stalo do toga da zaštite potrošače proizvođači automobila moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da postupak manipulacije postane toliko komplikovan i skup za prevarante da im se više jednostavno ne isplati.

U narednom tekstu moći ćete da pročitate: Koje sve štete prete kupcu zbog vraćene kilometraže?

Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com

Ocena:

4.6
Komentara: 40
Pregleda: 112185
   

Komentara: 40 | Pregleda: 112185

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mejl.

Najčitaniji članci

Srdjan

Ja sam za 9 god. presao oko 30000km jednom godisnje na more i malo po gradu kad se ide u veliku kupovinu. Zivim u malom gradu pa uglavnom pesacim - teze mi da se parkiram. Tako da je moguce da se kola malo voze i imaju malu kilometrazu al je to retko naci

Odgovori

Nebojsa

U Leskovcu postoji jedan auto plac, na kome garantuju predjenu KM, u protivnom poklanjaju auto , samo se pitam kako to da bas kod nji dolaze vozila sa originalnom kilometrazom ? Nasi ljudi bas vole da ih LAZU !!!

Odgovori

Bojan

Pre nekoliko god. sam kupio pandu 1.3 Mjt. 2007. Fizicki je izgledala odlicno, i limarija (u prvoj boji), i unutrasnjost, sedista, sicevi, obruc upravljaca, rucica menjaca, papuce, rukohvati na vratima, kvake, brave, tapaciri, pod, nebo, kederi, stakla, s

Odgovori

Nikola Andjelkovic

Od 10 auta u Srbiji na 9 su vracene kilometraze potpisujem.Pre nego kupite auto u Srbiji pogledajte prvo na mobile.de taj auto koliko kosta sa tom kilometrazom koju vam prikazuju u Srbiji.

Odgovori

Dejan

Nazalost Srbi vole da se lazu (ili da budu slagani). Vole da cuju lepo, a ruzno ih ne interesuje. I bitno je da kad Srbin kupi auto, to je najbolji auto na svetu. Ja u moj auto sipam sintetiku - ulje od 1500 din/l, menjam na svakih 10kkm, sve servise rad

Bojan

Zena koliko je promenila partnera i auto koliko je prosao se nikad ne pita!

Odgovori

IQ

Može da se pita, ali nikad nemože da se dokaže.

miki

Ovde na Novom Zelandu svaki tehicki pregled upisuje se online tko da kada kupujete auto odete online i imate izlistanu klometrazu od svakog tehnickog pregeda plus i ako je uvezen koliko je imao kilometara na granici .tako da svako ode ukuca registraciju i

Odgovori

pajkic miomir

sve prevarante strpati u zatvor na 5 godina

Odgovori

Darko

Odlicne clanke imate, za svaku pohvalu! Vezano za EPROM memoriju, ona je samo read only jer se programira i podaci upisuju elektronskim putem. Ne moze da se brise iz nje i to je moguce sa EEPROM memorijom koja je brisiva i moze da se opet upisuje u istu.

Odgovori

Damir Ulovec

Darko, između EPROM (erasable programmable read-only memory) i EEPROM (electrically erasable programmable read-only memory) memorije postoji bitna razlika. Međutim, to uopšte nije razlika o kojoj ste Vi pisali. Verovarno ste mislili na ROM (Read-only mem

Sale

@Nesa Moguće je, što ne bi bilo moguće. Neko jednostavno ne vozi mnogo tj. možda vozi svaki dan, ali ne prelazi velike kilometraže i uopšte nije nemoguće da se za 15-ak godina pređe oko 150.000 km. To je neki prosek od 10.000 km godišnje, a to je sasvim d

Odgovori

Mare

Uredu je to za kilometrazu to se zna.Ali moje misljenje je da bi saviki auto trebalo da poseduje OBDII ili neki aparat za dijagnostiku,koji bi isao uz svaki auto.I mislim da ce to u skorijoj buducnosti i biti.Nema razloga da savaremeni automobili nemaju t

Odgovori

Alfista

Pre 4 godine kupim ja Alfu 156 sa 0.0 km. Bilo mi je vrlo simpaticno sto su vratili na nulu i nisam imao straha. Auto u dobrom stanju, proverio sam sta se moglo tradicionalnim zdravorazumskim postupcima i nisam pogresio. Sve sto mi se pokvariolo bio je

Odgovori

Nesa

Automobil 2001.presao oko 150.000.km.Isti taj model auta 2010.godiste ista kilometraza?Kako je to moguce!!

Odgovori

mile srbin

mi smo takav narod da kilometraza mora da se smanjuje,sada kada sam prodavao auto bmw x5 3.0d sa originalnih 370.000 km za 6500e a realna cena za 200.000km je nekih 8500-9000e niko me mesecima nije zvao niti na pijaci pitao za auto kada vidi km,posle dodj

Odgovori

Ivan S

@Insider ne znam baš koliko je pametno kupovati auto od lizing kuća i banaka. Uglavnom to su kola od pravnih lica, što znači raubovanje maksimalno od strane x zaposlenih. Ili od fizičkih lica koji takođe to teraju bez ikakvog osvrtanja. Daću ti primer fi

Odgovori

nikola

2008. год. КУПИО САМ НУБИРУ КАРАВАН, годиште 2001 . НА САТУ 142000км. САДА ИМАМ 272000 км. ЗНАЧИ ДА САМ ЈА ПРЕШАО 130000 км. ЗА НЕПУНИХ 6 година.АУТО ЈЕ УВЕЗЕН ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ И ПО КИЛОМЕТРАЖИ ИСПАДА ДА ЈЕ БИВШИ ВЛАСНИК ЗА 7 год. ПРЕШАО МАЊЕ НЕГО ЈА У СРБИЈ

Odgovori

moma

Gdje se to radi

Odgovori

Zoran J Bozovic

Postovani, koji, ovlasceni, servisi u Bgd imaju mogucnost totalne i verodostojne provere kilometraze? Pozdrav

Odgovori

meda

da kod nasih neobavestenih kupaca nisu prolazile takve sicarske fore ,tipa baba vozila auto po decu u skolu ,a babin unuk rally vozac i tome slicno ,ne bi svaki seljak sto ima njivu pored puta otvarao Auto plac nego prodavao stoku i djubrivo ...

Odgovori

Ziivorad

Pre šest godina kupio sam auto (1999. godiste) kome je na satu pisao: 218 000 km, ali mi je njegovo stanje delovalo fenomenalno (bez sminke), tako da nisam obracao paznju na taj podatak i kupio sam ga bez nekog veceg cenjkanja... Danas, sest (i po) godina

Odgovori

Zoki SM

@PukiZnači zamenili su još i haubu, prednji branik, vrata i ofabali oko brava, zamenili celokupni tapacirung i kožna sedišta, ručice oko volana, ogibljenje hmmmm. Svašata je moguće i to sve u tih 100€. Naravno da ne spominjem da svako iole svercersko pran

Odgovori

SLAVISA VUJIC

MA VI SVI LUPETATE GLUPOSTI, SRBI BI ZA MALE PARE I SA MALOM KILOMETRAZOM I ONU STVAR KUPILI AL BATO NEMA ZATO I TREBA DA VAS VARAJU JER STE DUDUCI, KO CE BRE NORMALAN I PRVI VLASNIK PREKO DA VAM PRODA AUTO ZA MALE PARE A JOS I DA SVE RADI...???? NEMATE V

Odgovori

Stefan

Polako druze sta si se razestio, najlakse je kriviti narod gleda sto bolje da prodje za sto manje pare. Pa mislis, da imaju plate po par hiljada eur da bi to radili. Aham malo sutra, niko ne bi gledao samo bi kupovao novo ne bi se cimao oko polovnog.

Puki

@Zoki SM Zoki kod nas prevara način života. Daću ti neke cene: 40 evra nova kožna obloga volana, 15 evra kožna suknjica menjača, 30 evra neko ludačko dubinsko pranje unutrašnjosti, 20 evra papučice gasa,kvačila, u šemi su i tapetari... Za 100-tinak evra e

Odgovori

Zoki SM

Niko nije ovde spomenuo da se odavno diže kilometraža zbog iznosa carine (što je veća kilometraža carina je manja) pa se naknadno to vraća što donosi dodatnu konfuziju kod kupaca. I naravno sam vizuelni pregled vozila vam može dosta toga reći, jel možete

Odgovori

Deen

Sve ste lepo napisali,samo jedno bih da dodam,opovrgnem.Izgled unutar kabine nema ni malo znacaja u poredjenju sa predjenom Km. Zivem u Svedskoj,I radim sa autima.Da vi znate kakvih kokosinjaca od kabine se nagledah u poslednjih par godina.. Automobili s

Insider

U preprodaji kola nema puno filozofije, dobar auto preko (znaci ispod ili oko 100.000 jedan ili dva vlasnika) isto godiste je skuplji nego kod nas 1000 do 2000 eura a gde je porez, carina i zarada preprodavca? Znaci auta koja nasi sverceri traze i dovoze

Odgovori

Driver

Kao sto rece covek:"Kupci i prodavci treba da se naviknu šta koliko košta i vredi. Dobro održavan, 10-god star auto, koji je prešao 250kkm u DE vredi 2.5-4keur, i to je realnost. Takav auto (naglašavam, održavan u DE ili NL) vredi kupiti. Ali da se zna, p

Odgovori

Laslo Pocik

Neznam dali ste primetili da skoro sva uvezena vozila od "uvoznika" imaju uglavnom podešenu kilometražu 120000 do 165000km, stara su manje od 10 godina, ... bla-bla. Zakon bi trebao da stane na kraj ovoj masovnoj prevari kupaca, treba samo pogledati izliz

Odgovori

Vlada

Pa ima logike, to su vozila koje su povucena sa lizinga. Lizing kuce obicno daju kola do limita do kojih ih pokriva fabricka garancija a to je obicno period od 3-4 godine i oko 150.000km (da ne bi oni nista popravljali o svom trosku) i kad se ti uslovi is

zoran

prava stvar samo sto vise obavestenja da bih se zastitio ovaj prevareni obican svet od uzaludnog bacanja novca

Odgovori

ki

text je šampionski nefokusiran, priča o svemu manje bitnom, poput naziva portova itd. a ne objašnjava pomenut sistem memorije na ključu i kako se to 'pobeđuje' i kako uopšte funkcioniše. takođe, ne objašnjava KOJA NOVA TEHNOLOGIJA to sprečava i kako

Odgovori

darkside

Ovo je otprilike jedini dobar tekst na celom sajtu. Zašto vam i ostali tekstovi nisu ovakvi?

Odgovori

Milos

Sjajan tekst, sjajan...

Odgovori

Miki

Bilo bi lepo da napišete i pravne probleme koje prodavac može da ima. Recimo, kupim auto koji "ima 120kkm", na nekom placu, odem u zvaničan servis, izlistaju Evropsku bazu serviserskih podataka i kažu mi da je tom autu prošle godine u Minhenu npr. rađen s

Odgovori

warhammer

ne samo tužba,rođo,nego i da se pobrineš da ta lopina prostudira gepek dotičnog automobila,tokom vožnje u nepoznato.više volim da od petog vlasnika kupim održavani auto sa milion km,ali znam da je menjano to i to i da mu fali to i to,nego filovano vozilo

Duka

Odlican tekst, sve pohvale!

Odgovori

kostakurta v b

Svaka čast, ovo je prvi tekst koji mi se svideo. Molim vas nastavite tako. pozdrav

Odgovori