Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako sačuvati akumulator?

Kako sačuvati akumulator?
Postavljeno 07.11.2012. u 15:52

Zima stiže, a mnogi vozači nisu spremili svoje automobile za sve izazove koje donosi ovo godišnje doba. Jedan od najčešćih „krivaca“ za zimske muke jeste akumulator. Pogledajmo stoga kako mu pomoći da preživi hladne dane i nastavi da nas služi još mnogo godina.

Kako sačuvati akumulator?

Što je temperatura niža, akumulator je sve slabiji, te je neophodno da promenimo neke navike ukoliko želimo da nas ne izda u najgorem trenutku. To je onaj trenutak kada sunce još nije izašlo, temperatura je desetak stepeni ispod nule, vetar nemilosrdno briše, retki vozači koje sretnete nemaju kablove za paljenje, a mobilni ste zaboravili u drugoj jakni.

Zato na vreme proverite da li elektrolit u potpunosti pokriva ploče. Ukoliko to nije slučaj, dolijte destilovanu vodu. Danas mnogi imaju savremene akumulatore koji ne zahtevaju održavanje tokom svog životnog veka, ali čak i kod njih je ponekad potrebno doliti vodu. Akumulatori sa gelom takođe oslobađaju vozača ove vrste brige.

Neretko problem prave prljave ili korodirane kleme i polovi akumulatora. Stoga ih treba proveravati s vremena na vreme i u slučaju potrebe skinuti i očistiti šmirglom, žičanom četkom ili nekim oštrim predmetom. Kada obavljate tu operaciju, prvo skinite klemu sa negativnog, pa sa pozitivnog pola, a vraćajte prvo na pozitivni, pa na negativni.

Pomaže i ukoliko ih namažete specijalnom mašću ili isprskate sprejom za zaštitu klema (može i WD-40). Čak i ukoliko vam akumulator ne pravi nikakve probleme, obavljajte periodične preglede, pošto čisti kontakti obezbeđuju njegovo pravilnije punjenje, što znači da će duže trajati. Ne zaboravite ni priključak za masu na karoseriji – on takođe mora da bude očišćen.

Proveru možete da obavite i u servisu, gde mogu pouzdano da ispitaju napon, struju i stanje elektrolita. Čuvajte se, ipak, onih koji će nakon veoma loše dijagnoze stanja akumulatora ponuditi da novi kupite kod njih po „veoma povoljnim uslovima“.

Potpuno pražnjenje akumulatora nikada ne bi smelo da se dozvoli, pošto ono ostavlja zaista teške posledice i drastično mu skraćuje životni vek.

Kratke vožnje ne pomažu

Ukoliko vam automobil dugo stoji na parkingu ili u garaži, najbolje je da akumulator izvadite i stavite ga na toplo i suvo mesto. Mnogi vozači u takvim situacijama svakih nekoliko dana startuju motor i puste ga da radi „u leru“ petnaestak minuta, misleći da tako pomažu i motoru i akumulatoru.

Stručnjaci, međutim, kažu da tako kratko vreme nije dovoljno za njegovo punjenje. Čak će i kratka vožnja biti kontraproduktivna. Dakle, zimi izbegavajte vožnje na kratkim relacijama, koliko god to možete. Ukoliko ste na njih prinuđeni, trudite se da smanjite broj potrošača električne energije, kao što su grejači sedišta ili radio/CD.

Kako sačuvati akumulator?

Potrošači akumulatora o kojima se retko razmišlja

Ostavljena upaljena svetla na ugašenom automobilu – nema ništa gore za „zdravlje“ akumulatora. Ukoliko ga potpuno ne „iscede“, svetla će mu u najmanju ruku osetno skratiti životni vek.

Međutim, postoje i neki uređaji koji konstantno troše električnu energiju čak i kada je ključ izvučen iz kontakt brave. To je, na primer, alarm – on uvek mora da bude u pripravnosti. Isto važi i za memorijske funkcije audio-uređaja, centralnog kompjutera, sedišta (kod luksuznijih automobila, naravno)...

Čak i sat troši električnu energiju. Veoma, veoma malu količinu, ali kada se potrošnja svih uređaja i sistema sabere i ukoliko je reč o dužem vremenskom periodu, uticaj na akumulator može da bude ozbiljan.

Veoma je važno da prilikom startovanja motora svi potrošači budu ugašeni – svetla, grejanje, audio uređaj, brisači... Svaki dodatni potrošač povećava šok koji akumulator preživljava tokom startovanja.

„Zimski san“

Ukoliko u zimskom periodu planirate da ostavite automobil parkiran duže vreme, akumulator će se nakon određenog perioda isprazniti. Stoga nakon tri do najviše osam nedelja treba krenuti na dužu vožnju kako bi se napunio ili ga napuniti punjačem. Koliko će dugo akumulator zadržati adekvatnu snagu bez dopunjavanja zavisi od vrste, temperature vazduha, starosti i „istrošenosti“.

Ako niste u mogućnosti da mu obezbedite dužu vožnju, izvadite ga i spremite na toplo. Bilo bi dobro da mu i tada mernim uređajem proverite napon i u slučaju potrebe dopunite. Isto učinite i pre vraćanja u automobil.

Imajte u vidu da kod novijih automobila vraćanje akumulatora nije tako jednostavno (isto važi i za čišćenje klema). Na primer, moraćete da unesete kod za audio uređaj ili da kalibrišete sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima. Sve informacije o ovim procedurama naći ćete u uputstvu za rukovanje vozilom, te ga detaljno pročitajte – pomoći će vam da uštedite mnogo vremena, a verovatno i nešto novca.

Termička zaštita

Mnogi vlasnici, naročito starijih automobila, zimi štite akumulator stiroporom, krpama ili kartonom. Dok stručnjaci kažu da ovakva zaštita nema svrhe, pošto se će se temperatura akumulatora tokom noći spustiti na temperaturu okolnog vazduha bez obzira na vrstu i kvalitet izolacije, pojedini vozači se i dalje kunu u ovaj recept.

Pažnja!

Imajte u vidu da akumulator sadrži jaku kiselinu. Ukoliko ga prenosite dok čepovi nisu dobro zavrnuti (odvrću se prilikom punjenja), lako se može desiti da vam kiselina „progrize“ odeću.

Kako sačuvati akumulator?

Kada je vreme za nov akumulator?

Akumulator koji i nakon punjenja nastavi da pravi probleme, verovatno je stigao do kraja životnog veka i treba ga zameniti. Najbolje je da konačnu dijagnozu daju u nekom servisu.

Ne „verglajte“ predugo

Kod problema sa startovanjem motora mnogi vozači nastavljaju da pokušavaju, „verglajući“ i duže od dvadeset sekundi i to nekoliko puta uzastopno, praktično bez pauze. U takvim situacijama ne preterujte i pravite pauze od najmanje minut, pošto akumulator trpi strahovito opterećenje.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 23
Pregleda: 100700
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

miklosh

"Pažnja! Imajte u vidu da akumulator sadrži jaku kiselinu. Ukoliko ga prenosite dok čepovi nisu dobro zavrnuti (odvrću se prilikom punjenja)" Novi akumulatori nemaju cepove koji se odvrcu.

Odgovori

Milan

Kupio sam nov akumulator. Auto je Audi 80. Akumulator je dobar ali nije hteo da upali auto kod prvog snega i temperature oko 0 stepeni. Sve je teoretski spremno za zimu ali u praksi ne može. Očigledno da neki automobili nisu za zimu a i godine čine svoje. Sad me čeka nošenje akumulatora na punjenje, ali nije to trajno rešenje.

Odgovori

Daca

Obrni okreni para nema a svi pametni znaju sve o svemu, računica je laka, 5 do 6 godina pa nov i to je to, plati pa klati...

Odgovori

Dejan

Akumulator najvise strada u letnjem periodu nego zimi ! Voda ispari iz elektrolita i u akumulatoru nema vise hemije za skladistenje struje ! Prodavci akumulaotra trljaju ruke vise leti nego zimi ! Prosto za nepoverovati ali je tako !

Odgovori

lol

zato postoji akumulatorska kiselina da se kupi,ja uvjek ljeti provjerajem kiselinu dospem i malo vozam auto

Dalibor

Akumulator ne treba skladištiti na toplom nego na hladnom, jer je tada manja struja samopražnjenja. Neposredno pre korišćenja ga treba staviti na toplo, na nekoliko sati, kako bi bilo moguće iskoristiti što veću startnu struju. Ko ne veruje, ima hrpa grafikona u Bosch-ovoj Automotive electrics Automotive electronics knjizi, ali i nezavisnih istraživanja na tu temu: http://batteryuniversity.com/learn/article/elevating_self_discharge

Odgovori

Dragan

Sticajem okolnosti, podosta znam o olovnim akumulatorima. Ovo je vrlo lepo napisano i mislim bi trebao da ga pročita svaki savestan vozač. Dodao bih samo još ovo. Moj savet je da ukoliko su kola stara a garažirana u dobro obezbeđenoj garaži, klember minus kabla koji je vezan na masu, trebalo bi skinuti. Ovo savetujem iz razloga da struja zbog nekog oštećenja elektro instalacije nebi "curela" na masu.

Odgovori

NO NAME

DOBRO JE ZNATI

Odgovori

niki

sve je receno i neskidajte akumulator dok je auto u radu radi ostecenja alternatora

Odgovori

goran

imam akomulator free ceel sa gelom star 5 meseci u zadnjih 2 meseca ukoliko ne palim automobil 4 dana peti dan je prazan i mora na punjenje u cemu je problem posto me je par puta ostavio pa sam morao taxijem na posao.

Odgovori

Vlada

Ako imas Bosch, imao sam isti problem. Slaba struja hladnog starta. Akumulator je bio u garanciji i po recima ovlascenog servisera problem bio u losoj seriji plasiranoj na nase trziste. Kupljen u Metrou. Posle punjenja na servisu pokazuje dobre parametre pa nije bilo osnova za reklamaciju. Kupio sam drugi, nikad vise Bosch!

Imenjak

Ne mora da znači da je akumulator u pitanju,Ja sam imao Bosh prezadovoljan: Al me mučilo jos 100 stvari. Prvo mi auto vukao struju, pa loši akumulatori Black Horse, priznali mi garanciju i trću pocepao i kupio Bosh i posle godinu opet problrm ali i leti i zimi. Kriva osovina alternatora. Reagovala na temperaturu. Zvuk isti kao da je baterija prazna. Popravio i akumulator služio 5 godina.

djura

doslovce ste se svega setili i svaka vam cast,mada pola vozaca i nema pojma sta je akomulator,alternator itd.Tacno u pravo vreme ste to objavili i detaljno dali upustva.treba odrzavati sve koliko toliko....ipak je i jeftinije odrzavati nego pustiti da dodje do kvara pa da se plati velika cena za neki deo.E,a gume....od kog datuma idu zimske(zimska oprema)...i kako doci do kvalitetnih lanaca za gume.Poz i izvinite na smaranju ;-)

Odgovori

zuki

док сам возио југа. мењао сам акумулатор после две зиме, јер немам гаражу а желим да СВАКИ пут упали из прве. Наравно, обложен је стиропором и то му заиста помеже без обзира што стручњаци твдре супротно. Ма није исто бити напољу у мајци или у капуту, зар не ??? Сада возим пунта дизела и видећу ове зиме како ће бити

Odgovori

marko

kazu da nevalja stavljati stiropor jer odbija toplotu od motora a isto tako ni nepropusta hladnocu tako da dodje na isto,ok nevredi,zato napravis kutiju od stiropora,stavis kad nevozis,skines kad vozis,a dole stavis tanki stiropor i ptoblem resen,bolje i to nego da skidas kleme i vuces u toplo...

Dejan

Kada kazete "није исто бити напољу у мајци или у капуту, зар не ?" ne mozete porediti coveka i akumulator. Covek je toplokrvno bice, on zraci toplotom, akumulator kada je auto u stanju mirovanja ne. Da li vi obucete majcu ili kaput, ima razlike, jer je kaput bolji (jaci) izolator, i ne da temperaturi koju telo coveka zraci da ode. Ako zavijete kamen u majcu, ili stavite kaput na njega, on ce svakako biti hladan, ako je pre prekrivanja bio hladan. Ako je ugrejan pa ga pokrijete sa majcom ili kaputom, duze ce ostati topao pod kaputom, ali ce se svakako ohladiti. Tako da price o stiroporu vrede, odredjeno vreme, dokle se ne ohladi sve.

Sasa Vujic

Nije isto u majici i kaputu, ali nase telo ima temperaturu 36.6, a akumulator ne.

misko

Garaza je zlato...zato moju ne prodajem ni za kakve pare....

Odgovori

Dusan

Aaaaa, prooodajaaj! Sto si takav!!!

Miloš

Svake godine kad dođe Novembar setim se koji su srećnici oni koji imaju garažu... Kredit bi uzeo samo da u mom naselju bilo gde postoji garaža za prodaju, samo da ne gledam moju ljubimicu kako se mrzne napolju cele zime... Ali nažalost, mnogo nas je više u Beogradu koji nemamo drugog rešenja...

Odgovori

smeker

vrati se u svoje selo beogradjanine i parkiraj ljubimicu pored traktora ;)

Igor

@smeker: Ja bih se rade volje vratio da imam gde, ali nazalost ovde sam rodjen, moji roditelji i njihovi roditelji. Uzivaj ti u ovom Mordoru! P.S. I izadji ponekad iz zemlje da vidis sta znaci GRAD.

Bob

Vozim Scenic-a 8 godina vec,sa istim akumulatorom,nikad problema nisam imao i nikad dosipao tecnost u njega a zivim na planini gde su ostre zime.Doduse nalazi se ispod sedista suvozaca u plasicnoj kutiji i sljaka k'o sat :))

Odgovori