Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li kupiti polovnjaka sa automatskim menjačem? (VIDEO)

Da li kupiti polovnjaka sa automatskim menjačem? (VIDEO)
Postavljeno 06.12.2013. u 12:50

Koji je menjač bolji – manuelni ili automatski? Koji se više kvari? Treba li zazirati od polovnjaka sa automatikom? Na ova pitanja je nemoguće odgovoriti, ali pokušajmo bar malo da pomognemo.

Automobili sa automatskim menjačem relativno su retki u Srbiji. U Evropi ih ima znatno više, dok u Americi samo oko pet odsto novoprodatih putničkih vozila ima manuelni menjač - SAD je praktično drugi svet kada su u pitanju četverotočkaši.

Postoje neki modeli koji se prodaju isključivo sa automatskim menjačem, kao što su BMW serije 7, Audi A8, Mercedes S klase ili luksuzni kvazi-terenci istih proizvođača. Čak i kod mnogih drugih, manjih i pristupačnijih modela, uz snažnije motore dostupna je samo automatika. Sa druge strane, uz brojne gradske automobile sa slabim motorima danas se uveliko nudi automatska transmisija.

Dakle, očigledno je da se situacija menja, tako da će u budućnosti i kod nas biti sve više automatika. Ovaj trend mnoge kupce stavlja u nedoumicu - da li kupiti polovan automobil sa automatskim menjačem? Koje su prednosti i mane, a kakvi su rizici?

Vrste

Postoji više vrsta automatskih menjača i među njima treba napraviti jasnu razliku.

  a) klasični automatici - na njih uglavnom svi misle kada se govori o automatskoj transmisiji. Nastali su davno, još 1921. godine u Kanadi. Njihov tvorac je Alfred Horner Munro, parni inženjer, koji je u svom izumu koristio komprimovani vazduh umesto hidraulične tečnosti, što je za posledicu imalo ozbiljan manjak efikasnosti i potpuni komercijalni neuspeh.

Prvi automatski menjač koji je koristio hidrauličnu tečnost razvijen je od strane Dženeral Motorsa 30-tih godina prošlog veka, a primenu je prvo našao u automobilima marke Oldsmobil. Ovi menjači su se koristili i u tenkovima koje je GM proizvodio tokom Drugog svetskog rata.

Od tada do danas ostvarili su ogroman tehnološki napredak. Do pre nekoliko decenija bilo je automatika sa samo tri stepena prenosa, što je danas nezamislivo. Danas je sasvim uobičajeno da imaju šest brzina, ima ih sa sedam, a luksuzni proizvođači uveliko koriste menjače i sa osam. Pojavili su se i oni sa devet brzina!  

Moderne automatske menjače kontrolišu izuzetno sofisticirani kompjuteri koji u obzir uzimaju mnoštvo faktora i koji su stanju da „uče“ stil vožnje. Stoga ne treba upoređivati stare i nove. U zavisnosti od vrste, imaju i mogućnost određenog stepena manuelne kontrole.

  b) robotizovani ili poluautomatski menjači - reč je praktično o klasičnoj manuelnoj transmisiji, kod koje robot menja stepene prenosa i kontroliše kvačilo. Kada kažemo robot, ne mislimo na malog belog humanoidnog robota sa rukama i nogama, koji sedi negde ispod haube i menja brzine, istovremeno žaleći svoju tužnu sudbinu. Reč je o kompjuteru sa zadatkom da kontroliše menjač.

Može da funkcioniše kao klasičan automatik ili da vozač pritiskom na polugicu iza upravljača, dugme na upravljaču ili ručicu pored sedišta izabere stepen prenosa. Čak i kada je u potpuno manuelnom modu, kompjuter je uglavnom „budan“, pazeći da vozač pogrešnim izborom brzine ili preteranim brojem obrtaja ne uništi motor, kvačilo, sam menjač ili sve zajedno. Postoje i verzije koje isključivo imaju manuelni mod.

  c) CVT - kontinualno varijabilna transmisija (continuously variable transmission) – kod nje ulogu zupčanika u klasičnom menjaču imaju dve remenice promenjivog prečnika povezane armiranim remenom ili lancem. U teoriji, ovo je savršena transmisija, kako po pitanju ubrzanja, tako i po pitanju ekonomičnosti i pouzdanosti. U praksi, pokazala se relativno loše, te je veoma retka.

Kod CVT-a ne postoje stepeni prenosa u klasičnom smislu (može da se ponaša kao da ima npr. šest brzina, ukoliko proizvođač to želi), a motor se skoro uvek drži na optimalnom broju obrtaja (osim prilikom oštrih ubrzanja). Međutim, sam osećaj u vožnji ne odgovara mnogim vozačima, a tu je i iritirajuće monoton zvuk motora.

Daleko od toga da CVT treba zaboraviti. On ima mnoge prednosti. Ipak, pre nego što kupite automobil sa ovakvim menjačem, dobro se upoznajte sa njegovim prednostima i manama - probna vožnja je najbolji način za to.

Da li kupiti polovnjaka sa automatskim menjačem? (VIDEO)

Prednosti

Da li je bolji manuelni ili automatski menjač? Ovo je veoma staro pitanje i za njega ne postoji adekvatan odgovor. Stavite stari četvorostepeni automatik u automobil težak tonu i po, sa benzinskim motorom od 1,4 litra i 80 „konja“ i dobićete mrcinu kojoj će traktor na putu biti nesavladiva prepreka.

Sa druge strane, moderan šestostepeni automatik u kombinaciji sa dvolitarskim dizelašem omogućava vrlo prijatnu vožnju i sasvim bezbedno preticanje.

Lakoća vožnje je glavna prednost automatike. Sednete, ubacite u D i vozite. U koloni samo pustite kočnicu i krenete lagano napred. Ne morate da uradite kombinaciju kvačilo-menjač-gas-kvačilo-menjač-kočnica nekoliko stotina puta na deonici od dva kilometra.

Na uzbrdici nema kretanja unazad – samo pustite kočnicu ili date malo gasa i lagano krećete.

Čuva motor – neiskusni vozači često često drže motor u suviše niskim obrtajima, pokušavaju naglo da ubrzaju u npr. petom stepenu prenosa umesto da spuste u četvrti ili treći i slično. Sa druge strane, oni „iskusni“ uživaju da kazaljku obrtomera uteraju duboko u crvenu zonu. Automatski menjač se brine da do ovakvih situacija ne dolazi.

Mane

Cena. Ukoliko kupujete nov automobil uz koji standardno ne dolazi automatski menjač, moraćete da platite više za tu opciju. Kada ga posle nekoliko godina budete prodavali, kupci uglavnom neće biti naročito oduševljeni, bar u našoj zemlji. Kod polovnjaka nema pravila – sve se svodi na zakon ponude i potražnje.

Potrošnja goriva? Proizvođači automobila često u svojim katalozima tvrde da je razlika u potrošnji zanemariva u odnosu na maneulni menjač. Praksa, međutim, pokazuje da je razlika osetna. Naravno, ovde se ponovo poteže pitanje „savremenosti“ menjača, broja stepena prenosa, proizvođača, usklađenosti sa motorom...

Realna testiranja do sada obavljena govore da klasični automatici, bez obzira na vrstu i generaciju troše najmanje 10% goriva više od manuelnih.

Skupi kvarovi – kada se u automatskom menjaču nešto pokvari, vlasnik obično bude šokiran cenom popravke. Kod njega je neuporedivo teže naći uzrok problema nego kod manuelnog. Savremeni automatici imaju na stotine, neretko i više od hiljadu komponenti.

U servisu moraju da obave detaljnu proveru kako bi utvrdili kvar i zamenili deo, koji je po nepisanom pravilu papreno skup. Problem je u tome što su mnoge komponente integrisane u veće celine, tako da nema „krpljenja“.

Najčešće mala neispravnost vremenom izazove ozbiljan problem, pa je neophodna kompletna reparacija. Treba naći i dobar servis, kako ne biste posle nekoliko nedelja ili meseci ponovo proživljavali istu agoniju.

Neretko se vlasnici automobila vrednih tri ili četiri hiljade evra nađu u situaciji da za popravku automatskog menjača moraju da plate hiljadu i po evra. Tada uglavnom dođu na ideju da ugrade manuelni menjač, što je komplikovana i donekle rizična operacija, a nije mnogo jeftinija.

Popravka ili zamena automatskog menjača kod novijih i skupljih automobila može da košta toliko da se običnom čoveku zavrti u glavi.

Cena održavanja zavisi od slučaja do slučaja. Kod nekih čak mora da se skida menjač kako bi se zamenio filter ulja.

Pouzdanost

Stoga nije neobično što kupce polovnih automobila sa automatskim menjačem najviše zanima njihova pouzdanost. Dakle, da li se kvare?

Da li kupiti polovnjaka sa automatskim menjačem? (VIDEO)

Kvare se, naravno. Koliko se često kvare? Ovo pitanje je ekvivalentno pitanju – koliko se često kvare automobili?

Mnogo je faktora u igri da bi se doneo iole ozbiljan zaključak. Takođe, teško napraviti bilo kakvo poređenje pouzdanosti starih i savremenih automatika.

U međuvremenu su proizvođači prikupili ogromno iskustvo, izlečili mnoge „dečje bolesti“, a dostupni su i znatno kvalitetniji materijali, te je logično pretpostaviti da su kvarovi mnogo ređi i jeftiniji po pitanju popravke.

Međutim, praksa pokazuje da sofisticiranost često dovodi do preosetljivosti. O tome mogu da posvedoče vlasnici veoma skupih automobila kojima su automatski menjači otkazali nakon samo godinu ili dve dana. U tom periodu popravka, na sreću, ide na račun proizvođača. Međutim, šta kad automobila izađe iz garancije?

I manuelni menjači se kvare!

Upravo tako. Manuelni menjači nisu pošteđeni kvarova. Njima takođe treba menjati ulje. Tu je i lamela, čija trajnost zavisi od ophođenja vozača prema njoj. Ne smemo da zaboravimo ni veoma skup plivajući zamajac (kod onih automobila koji ga imaju) koji je mnogima zagorčao život.

Vlasnici vozila sa automatskim menjačem će sve navedeno često koristiti kao argument da posedovanje automatika nije ništa skuplje u odnosu na „običan“ automobil. Da li su u pravu? Nekada jesu, nekada nisu...

Ako kupite polovnjaka sa 200.000 pređenih kilometara, čiji je automatski menjač upravo počeo da pokazuje gotovo neprimetne simptome neispravnosti, vrlo brzo ćete morati da se odreknete velike količine evra. Naravno, popravke automatika mogu da budu jeftine, ali tada majstor ništa ne garantuje – zameni se neki deo, pa ako uspe, dobro je, a ako ne uspe, pojeo vuk magarca. Zato se po pravilu kod njihove popravke uglavnom ide na sve ili ništa.

Nipošto ne smemo sve automatske menjače da stavimo u isti koš - to je kao kada bismo rekli da su svi dizelaši tromi.

Zaključak

Ukoliko vam je svaki dinar važan, kupujete starijeg polovnjaka i ne želite da rizikujete skupe kvarove, držite se manuelnih menjača. Ako planirate da nabavite neku od skupljih limuzina ili SUV-ova kod kojih manuelni ne postoji ni kao opcija, dobro se informišite o manama menjača u željenom vozilu, njegovoj trajnosti, okvirnim troškovima kompletne reparacije i zamene, a pre kupovine obavite temeljnu proveru.

Naravno, mnogo je veoma zadovoljnih vlasnika vozila sa automatskim menjačima, koji kažu da se više nikada neće vratiti na manuelni.

Oni smatraju da su automatici neopravdano stavljeni na stub srama, te da nije istina da se često kvare i da su popravke veoma skupe. Stoga vas pozivamo da u komentarima iznesite svoje mišljenje, iskustvo ili savet drugim vozačima.

Da li kupiti polovnjaka sa automatskim menjačem? (VIDEO)

Kako proveriti automatski menjač pre kupovine?

Klasični automatski menjači su veoma osetljivi na kvalitet i stanje ulja. Stoga prilikom zamene treba koristiti isključivo preporučen proizvod. Kada kupujete polovnjaka automatika, obratite posebnu pažnju upravo na menjač, pošto njegova zamena ili popravka može da bude izuzetno skupa.

Ukoliko nemate iskustva sa automaticima, najbolje je da povedete nekoga ko se bar malo bolje razume u njih. Prilikom provere automobila obratite pažnju na sledeće:

    a)      Proverite da li negde curi ulje iz menjača – potražite fleke, zamašćene površine i slično.

    b)      Proverite nivo ulja – procedura se razlikuje u zavisnosti od automobila, a neki nemaju šipku za merenje, već je potrebno posetiti specijalizovani servis. Stoga se informišite pre nego što krenete da pogledate vozilo. Retko kada je potrebno dolivanje ulja. U slučaju da njegov nivo opada, vrlo verovatno negde curi.

    c)      Proverite kvalitet ulja - novo ulje obično ima svetlo-crvenu ili svetlo-zelenu boju i providno je. Vremenom tamni i prelazi u crnu. Ukoliko je potpuno crno, vreme je za zamenu. Isto važi i ukoliko su prisutne bilo kakve nečistoće ili miriše kao da je „pregorelo“.

    d)     Test vožnja – ukoliko menjač okleva (više od jedne sekunde) da odreaguje kada ubacite ručicu u D ili R, shvatite to kao simptom neispravnosti koja će uskoro postati ozbiljan problem. Ovo oklevanje je izraženije nakon dužeg mirovanja.

Dakle, pritisnite papučicu kočnice, startujte motor, sačekajte malo i ubacite u D – automobil bi gotovo istog trenutka trebalo blago da „pogura“ napred. Naravno, ostaje u mestu pošto držite kočnicu. Zatim ručicu prebacite u R. Ni u jednom slučaju ne sme da bude oklevanja, trzaja ili neobičnih zvukova. Vratite u D i krenite. Promena stepena prenosa treba da se obavlja tečno, bez trzaja i stresanja. Naročito obratite pažnju na ponašanje menjača pri prelasku iz prvog u drugi stepen prenosa uz blago dodavanje gasa. Pri ravnomernoj vožnji oštrije pritisnite papučicu gasa – menjač bi trebalo da prebaci jedan ili dva stepena naniže. Takođe, ukoliko ubrzanje automobila ne prati rast broja obrtaja motora, dolazi do proklizavanja u transmisiji, što je siguran znak da je vreme za reparaciju ili zamenu.

Vozite što duže. Ponekad se menjač ponaša normalno dok je hladan, a kada se ulje zagreje počnu da se javljaju simptomi. Postoje i obrnuti slučajevi.

„Neodlučnost“ i oklevanje prilikom dodavanja ili oduzimanja gasa isto spadaju u pokazatelje da nešto nije u redu.

Zaustavite se na uzbrdici i pustite kočnicu. Automobil ne sme da krene unazad. Ukoliko automobil ima ugrađenu kuku za vuču, možda je bolje da ga zaobiđete, pošto vuča velikih tereta znatno ubrzava propadanje transmisije.

Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.5
Komentara: 272
Pregleda: 296636
   

Komentara: 272 | Pregleda: 296636

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Stiv

Poštovanje za izbor teme, ali ista nije dovoljno dobro istražena, nije kompletno napisana. Gde su automatski menjač od BMW-a, Merc, DSG? Iskreno, obradili ste o CVT-u koji je najčešće na japancima i koji je naveće smeće što se tiče automatskih menjača. toliko se o tome može napisati, za temu dajem 10, za tekst -10

Odgovori

Polovni Automobili

Šta očekujete da napišemo o BMW-ovim i Mercedesovim menjačima i zašto bismo posebno njih obrađivali, a zapostavili Italijane i Francuze?

Dejan

Upravo mi je tekst rešio nedoumicu da li da kupim malo stariji polovnjak sa manuelnim ili automatskim menjačem. Nikada nisam imao automobil sa automatskim menjačem ali sam ga vozio. Navikne se za pola sata i veoma je laka vožnja, lakša nego sa manuelnim. Potrošnja je veća definitivno i ima više kvarova koji su više skuplji, to sam čuo od više ljudi koji su imali automobile sa automatskim menjačima, znam nekoliko njih koji su promenili automobile samo zbog automatskog menjača.

Odgovori

pop

Generalizacija...rodjak vozi Mercedes 230 e automatik od 1988. kupljen novu Nemackoj,bez ijednog kvara ,i dan danas cupa kao lud.

Aleksandar

Imao sam 3 automobila - automatika, jednog nisana i dva forda. Na nisanu mi je otišao motor, a ne menjač (auto je bio dosta star i slab motor od 1000ccm), Drugi auto je bio jako dobar (Ford Mondeo 1) izdržao je 15 godina i 450.000km dok nije stradao menjač (i bio je policijski auto u Nemačkoj). Menjač je bio dvorežimski (ekonomik i sport) i imao je overdrive na dugme. zamenjen je običnim menjačem. Ne isključujem mogućnost da je bio malo bolji primerak za potrebe policije. Treći auto (2000ccm/130KS/20 god, menjač potpuno ispravan, redovno održavan 250.000km. Naravno, nekoliko stvari - 130 km/č maksimum, nikada ne vozim preko 140 km/č (nizbrdica pa ne kočim), ne vučem prikolicu, ne pretovarujem auto (lubenice za pijacu i sl.) i koristim preporučen tip i veličinu pneumatika (oseti se razlika kada stavite) - važno je da imaju dobro priajanje. Vozim malo žustro, ali bez preterivanja i sasvim je drugačiji način vožnje u odnosu na manuelni, kočnice moraju da budu besprekorne i jake.

Lejasu

Ljudi nemaju pojma da odrzavaju svoje vozilo. Mnogi nemaju cak ni osnovno znanje. I otuda svi problemi sa polovnim autima i sklopovima na njima. I auto od 1000000dolara mozes da unistis za kratko vreme.

Odgovori

Ceda

Nemam iskustva sa automatskim menjačima, kao ni nekog naročitog znanja o funkcionisanju istih. Tekst je fenomenalan jer mi je dosta pojasnio i razotkrio neke stvari koe mi nisu bile baš jasne. Svaka čast

Odgovori

Lejasu

Bio sam strogi protivnik automatika dok mi nije dosao u posed jedan auto sa AT. Otada nema sanse da se vracam na manuelnu getribu :)) neuporediv komfor u voznji i svasta jos da ne nabrajam. Probaj pa vidi.

Tanja Blagojevic

Šta mislite o kupovini Lancia Ypsilon 1,2 Automatik 2000-to godište?Koristio bi se kao drugi auto u kući za kratke vožnje po gradu i to ne svakodnevno.Vozio bi ga početnik.

Odgovori

pavle ristić

Kao i obično! Saveti su Vam, ne dobri.. nego -genijalni!

Odgovori

Blagodar

Kad predjes 200.000-250.000 km na godisnjem nivou sa manuelnim i posle uzmes automatika onda tek skontas koliko si bio glup!

Odgovori

Blagodar

Kad predjes 200.000-250.000 km na godisnjem nivou sa manuelnim i posle uzmes automatika onda tek skontas koliko si bio glup!

Odgovori

Automatik

Ne bih da vredjam(daleko bilo) ali ta osoba, koja uspe da pokvari ili osteti automatski menjac, moze biti ili potpuni laik za voznju automobila ili "zivotinja".Vozim automatike, od kada sam dosao u posed vozacke dozvole.Sipajte najbolje ATF ulje koje postoji u ponudi i menjajte na 50k km.Sta im sve u mladosti nisam radio ....... i nista.Menjaci rade perfektno.Redovan, pa i cesce nego sto je potrebno, servis svih ulja i filtera u autu je garancija, da vas auto slusa na duuuge staze.U tekstu, iznad komentara, sve lepo pise.Proverite pri kupovini da je OK i automatik(uz klasicno odrzavanje), nikada vise necete ni napustiti.

Odgovori

Toni

Najbolje automatske menjace na svetu pravi Japanska kompanija AISIN .Tojota ,Lexus i jos neki proizvodjaci automobila ih ugradjuju.Na mom Saabu iz 2006 Aisinov menjac savrseno radi, pogledajte video lhttps://www.youtube.com/watch?v=YYnYkx8Rwp0

iskra

Molim za predlog za pouzdanog majstora za zamenu ulja u automatskom menjacu u. Nisu, moze i drugi grad u. Srbiji.

Lejasu

Tacno tako. Automatski menjac se NE KVARI ako ga odrzavas. Pise sve detaljno na Inetu kako se koji odrzava da ne filozofiramo ovde. Ulje ATF SE MENJA i filter na 100.000km otprilike. Nije neophodno da uzmes najskuplje moguce al moras da se drzis preporuka proizvodjaca zbog specificnih uslova frikcije koja mora da bude ostvarena u kvacilima, ne sme ni da proklizava previse niti da hvata prebrzo. Tehnika mora da se ispostuje ako mislis da ti traje. A ljudi sta rade, cepaju ne vode racuna i kad dodje do muka onda prodaj nekom naivnom somu.

Bosko Strbac

Zdravo narode. Audi 1.9tdi 2004 god, automatski mjenjac 6 brzina, vrhunska stvar, samo odrzavanje, ja ga vozim 3,5 godine, odmorio sam se, nikada vise ne bi presao na manuelni mjenjac, ko nije probao ne moze da shvati,,, ko zeli moze da dodje kod mene na probnu voznju :-)

Odgovori

Miki

Lično bih uvek izbegao auto sa automatskim menjačem i ne samo automatskim menjačem već sa svim što odstupa od nekog standarda, jer čim nešto odstupa od standarda teže je naći dobrog mojstora i delove, dijagnostika je teža, popravke skuplje i sl. Voziti auto sa automatskim menjačem u USA gde je to uobičajena stvar, čak bi se reklo i pravilo, je potpuno u redu, jer majstori tamo itekako imaju iskustva sa održavanjem i popravkom istih. Kod nas bih to izbegao zbog gore navedenih razloga. Daleko od toga da se i klasični manuelni menjač ne može pokvariti, ali to je zaista retko, a čak i da se to desi, sve je to već dobro poznato. Dijagnostika je mnogo jednostavnija i popravke znatno jeftinije.

Odgovori

Bosko Strbac

Ima dobrih majstora za automatske mjenjace, mozda ih ranije nije bilo ali sada ih ima'

zoran pop

ne znam odakle si ili i kod nas u cg imas mastora za automatike na svaki cosak a kamo li u srbiji ;)

Čebišev

Potpuno si u pravu, manuelni menjač u našim uslovima je jedina opcija. Mi kupujemo polovnjače i to je to. Ovi što su se "odmorili" od manuelnog menjača su taksisti, a ovi što automatike hvale - jesu dileri. Kvarovi koštaju užasno mnogo, a niko pojma nema da popravi. CVT je jeziva zamka za budale. A pri prodaji auta - Bog ti pomogao

Dragan Todorovic

O kakvom standardu govorite?Auto sa automatskim menjacem je stvar tehnicke kulture .

Paja

Hocu da kupim astru J 2014g. sa 160000km, automatski menjac. Imali neko iskustvo sa njima i kakvi su im menjaci i na sta da se obrati paznja? Hvala

Odgovori

Aco

Imam Audi A6 2.0 12. mesec 2013 god. Automatik. Kad polazis u manje brzinu cuje se neko zuenje. Ali kad okrenes vise ides nad 50 km nista se ne cuje. Kazali su mi da je menjac osteceni lageri. Promenio sam neki lageri u menjac , nema nikakva rezultat. Ako su lageri namalice zvuk ona zuenje . Kaze da mora promeniti cel menjac, ali mislim da nije siguran serviser , da nije menjac tuku nesto drugo. dali neko zna da mi ubjasni sta mogu biti.

Odgovori

Tanja

Automatici su definitivno bolji vozila sam ih 20 g , u zemljama gde su certifikovani mehanicari i ljudi obuceni za popravke istih.U Srbiji nova generacija mehanicara polako usvaja i uci vise, za sada malo ima dobrih mehanicara za automatike ali ih ima , najvise u servisima sa reputacijom .Sto se delova tice Zapad nam uvaljuje sav svoj fush, kod njih je 150.000 km auto za zamenu, ponekad takvi dodju u Srbiju.Posto je nas narod vecito nezasit i gladan para dovlace aute iz inostranstva havarisane sa aukcija gde ih otkupljuju za 500e a ovde ga srede i uvaljuju za 5x vise .Tako je i sa automaticima, zato ih ima sve vise, pogledajte samo sve te karavane koji su na ulicama, realno mislim da je najbolje kupiti auto od nekoga ko vam daje bar nekakvu garanciju a menjac automatik je bolje kupiti iz inostranstva jer tamo ljudi znaju da ga koriste i redovno menjaju ulje. Kod nas nikada ne bih kupila automatik od nekoga ko se na njemu ucio i menjao mu ulje na 200.000.km

Odgovori

dusan novakovic

Kada je BMW i SUBARU u pitanju ..menjači su VEČNI !!

Odgovori

Marko

Godinama sam vozio manuelni, onda mi je došao jedan mercedes E200 CDI i bio sam jako skeptičan zato što je automatik, nisam hteo da ga kupim, ali me je mehaničar ipak ubedio da je to odličan auto. Kad sam počeo da ga vozim shvatio sam da je iskustvo u vožnji neprevaziđeno, auto je lađa. Automatski menjač u kombinaciji sa tempomatom na putu je neopisivo iskustvo. Ko nikad nije vozio automatika, nikada neće moći da shvati ono što ljudi ovde pišu u komentarima. Jednostavno samo gas i kočnica, nema stresa, nema brige nema šaltanja. Samo redovno održavanje, zamena ulja i filtera i vozi. Problem sa mojoj primerkom je bio što je prethodni vlasnik više ulagao na spoljno glancanje (valjda da zadivi devojke u kafićima) nego na ono ispod haube pa je na mene pao sav trošak održavanja, zamena svega i svačega što se i onako mora menjati. (pregorela je bila elektronika klime jer lik nije menjao filter u kabini pa se zapušio).

Odgovori

zoran pop

i ja vozim mecku w211 samo 2,2 150konja 2002godiste,automatik naravno,vozim je 5 godina i nikad nista na mjenjacu,cak mi je receno dadim servis na 120 000km a odradio sam cim sam kupio jer nisam htio da rizikujem,i NIKAD NISTA I NIKAD VISE MANUAL ;)

sasa

Od skoro vozim polovan C 5 2,0 HDi automatik, 2009. Za sada je sa menjačem sve u redu, da li neko ima preporuku šta je od servisa menjača neophodno i u kom intervalu? Takodje, gde je najbolje otići za servis ovog menjača?..hvala.

Odgovori

vlada

Torex ovlašćeni servis.

Nebojsa

U C5 2.0HDI (X7) su isla 2 tipa AISIN automatskih menjaca sa 6 brzina. TF-80sc Gen.1. do restyle-a 2012 i TF-80SC Gen. 2 do kraja proizvodnje. Gen.1 je imala grešku u konstrukciji koja se nije svima ispoljila kvarom menjaca, ali je AISIN izbacio kit da se to ispravi. Oko 250e je taj kit sa delovima + ruke majstora,stim što to "mora" preventivno da se uradi, kada crkne mora da se radi remont celog menjaca. Kod Gen 2. su ispravljene te greške. Jedino odrzavanje za AISIN-a da mu se produzi zivotni vek je zamena ulja uz ispiranje menjaca na masini na svakih 60.000km. Filter se ne menja jer mora da se skida menjac, predvidjeno je da se nikad ne menja do remonta menjaca. U TF-80SC Gen 1. ide ulje za automatski menjac specifikacije JWS3309 (kod tebe ide to ulje) , a u Gen 2. JWS3324. Preporuka za Slavko automatski menjaci u Jakovu. Zamena ulja sa ispiranjem na masini sa njihovim odličnim KRON uljem je za taj AISIN 130e.

Milance

Drugari, Zelim da kupim BMW 520d F10 sa automatskim menjacem pa me zanima da li neko ima iskusta sa ovim menjacem i eventualno na sta bi trebao da obratim paznju pored svega sto je navedeno u tekstu. Prethodnih godina sam vozio Skodu Superb i Octaviu sa DSG menjacem a trenutno Passat B8 takodje sa DSG menjacem. svim automobilima i njihovim transmisijama sa bio vise nego zadovoljan. Hvala unapred

Odgovori

Srđan

Moj drug je imao više problema na istom BMW sa automtikom.A kupio je nov auto

Cedomir

Pozdrav drugari. Hteo bih da kupim BMW X3 2.0D Xdrive. 2008-god Menjac je Automatski sa upisanih 165.000-Kmh i sa 177-Ks. I sad me zanima dal vredi uzimati i dal ima nekakvih mana, prvenstveno jako mi se svideo automatski menjac jer sam se druzio neko vreme sa Mercedesom E220, to blago trzanje zaobilazenje na semaforu u startu preticanje drugih dok su izmenjali dva tri stepena, ja sam ih ostavio dosta pozadi. i sad me interesuje neko vase misljenje dodatno, i prvenstveno bih uzeo auto sa automatskim menjacem zbog caleta jer je povredio levu nogu i ne moze mnogo da stiska kvacilo, i mnogo bi mi znacilo dal da odustajem od automatika ili da uzmem. Hvala u svakom slucaju.

Odgovori

Калуђер

Поздрав свима, а нарочито љубитељима БМВ "петице" :-) Возио сам е60 аутоматик пет година, последње три возим f10 аутоматик, (оба 520d), оба купљена на плацевима код нас...озбиљна права километража, али и озбиљан новац, дакле нису били јефтини али су беспрекорно одржавани. Овлашћени сервисер ми је (пријатељски) рекао да не треба ништа да радим на мењачу док год ради како треба (овај текст је баш добро описао како треба, односно како не треба да ради мењач, то је то). Могу да кажем да је аутоматски мењач код "петице" сјајан у сваком погледу, и никада не бих купио тај ауто са мануелним мењачем. Вожња је права поезија. Мој савет је да се слободно иде у куповину оваквог аута, да се не гледа километража, није никакав проблем ако је ауто (а јесте сигурно) прешао 200.000 + км, уколико је одржаван како треба. Дакле, гледати стање аута, и не надати се да за мале паре може да се купи овакав ауто а да после не буде већих проблема. Срећна куповина!

Denis

Moj prvi automatik je bio Citroen C 5 2010 godište. Kupljen sa 140 hiljada (stvarnih) i prodat sa 320 hiljada bez ikakvih problema uz redovno održavanje. Posle toga Citroen DS 5 2013. godište i isto vozio bez ikakvih problema. Sada Pasat 2011. i menjač radi kao sat. Novi menjači, kao i novi motori su prilično pouzdani. Više se sigurno neću vraćati na manuelni menjač.

Odgovori

sasa

zdravo Denise, može pomoć, gde si održavao menjač ? šta bi bilo neophodno proveravati ?

Slobodan Stevanovic

Denise i ja gledam ds5 automatik imas li neki savet? 1600 ili 2000 npr

Vlada

Slobodane samo 2.0.

Filip Drobnjak

Имам Пасата Б7 2011, прешао 234000км шестостепени ДСГ аутоматски мењач и могу рећи да је непревазиђен, уживање у вожњи промена степена се не осети. После овог искуства тешко да ћу се вратити на мануелни и препоручујем свима аутоматике новије генерације јер су веома поуздани, а уједно постоји мод за мануелно мењање тако да све возаче може задовољити.

Odgovori

Darko Andjelkovic

Vozim golfa 4 2000 gidiste 1.9tdi 66kw sa cetvorostepenim automatskim menjacem,presao sam sa njim vec 100000 kilometara,nisaam imao nikakvih problema.Redovno sam servisirao menjac ulje filter i ostalo.Mislim da je ovo odlican menjac,ako budem kupovao sled

Odgovori

Ivan Bozilovic

Hteo bih da kupim c4 pikaso sa automatskim ili poluautomatskim menjacem...dali vredi ili ipak je bolje manuelni

Odgovori

Perica

Imam od prosle godine auto mercedes270 sa automackim fabrickim menjacem i nebiga menjo za nikake pare stalnobi uzimao sa automackim

Odgovori

Dragan Zivojnovic

Pozdrav. Evo da se ukljucim i ja u ovu lepu tmu.Naime ,vozim KIA RIo 2001. 1.5 benzin +plin automatski menjac .Auto je presao 241600 kilometara. menjac radi odlicno ,lepo saltuje a voznja ovim autom je pravo uzivanje. redovan servis na svakih 60000 kilometara ,sto znaci promena ulja u menjacu i na svakih 120000 skidanje kartera menjaca radi ciscenja filtera koji se nalazi unutar menjaca.<etalni filter sa sitom koji se ne menja nego ocisti ako ima nekog taloga ili opiljaka......kod mene do sad nikad nije imalo sta da se cisti,jer je sve bilo cisto kao suza.Moj prvi automatik u zivotu nikad vise manuelni .....Auto sam kupio polovan pre pet godina po uzoru na mog prijatelja koji je imao isti taj auto koji je presao 380 hiljada kilometara pre nego ga je prodao. Jedino je vazno da nikoga i nista ne slepate i ne vucete i da redovno menjate i stavljate kvalitetno ulje u menjac. POzdrav svima AUTOMATIK JE ZAKON

Odgovori

Gordana

Vozim Mercedes B 180 dizel sa automatskim menjacem.Odusevljena sam.U zivotu mi vise ne bi palo na pamet da vozim auto sa manuelenim menjacem.Vec nekoliko godina kvara nema samo uredan servis.Automatik zauvek....................

Odgovori

Sadik

Takoje

Lola

Vozila sam Opel Astru kupljenu u salonu. Automatski menjač se pokvario posle 6 god. voznje. Napominjem da je auto uvek servisiran u Opelovom ovlašćenom servisu. Ulje u menjaču mi nikada nisu rekli da treba da se menja. Ja to nisam ni znala. Kada mi se pokvario u Opelu su rekli da oni to NE MOGU dA poprave. Nemaju delove! I ne naručuju ih i nemaju alat za AT. Popravila sam ga kod majstora po ceni od oko 2000e. Uz garanciju od 2 g na popravku. Nudili su mi baš kao sto autor teksta i navodi popravku za 600 e ali bez garancije! Ipak ne odustajem od automatika! Jednostavno su laki za vožnju. A Opel nikada više neću kupiti.

Odgovori

Davor

Ako si kupila auto u salonu, to znaci da si dobila prirucnik za taj automobil uz njega, a u prirucniku ti apsolutno pise da treba da menjas ulje. Stoga, ne krivi druge za svoju lenjost i neodgovornost.

tihomir savić

ne nepise u priručniku da treba mjenjati ulje I ne samo opel vec I mnogi drugi govore da je dovoljna samo provjera ulja….. sam da potrosis pare il kupis novi auto....

Milan Knezic

Nisi shvatio poentu.Ne moze se generalizovati koji je bolji,sto se mene tice sve prednosti i ima automatski menjac.Jedini i najveci problem je ukoliko se on pokvari.Mislim mozda i greaim da ovde i ne postoji dovoljno dobrih servisa za takve vrste menjaca.Stice se utisak da aut. menjaci nevaljaju ustvari ljudi se plase odrzavanja i u proseku najmanje 1l. goriva vise na 100 km lredjenih.Nista drugo nije u pitanju nego to sto sam naveo.

Odgovori

josip

novi mjenaci tipa s tronic i g tronic u mercedesa i audija su top...bitno je mijenjati ulje svako 60 do 80 tisuca km sa normalnom promjenom filtera i autu nece biti nista 99 posto vremena.problem je sto se pojave likovi koji nemaju pojma o autima pa izvale glupost da su automatici smece da se kvare itd a mi ko slijepe ovce povjerujemo u to..automatik je buducnost iako balkan to jos nije prihvatio.audi il mečka i nema smrti

Bosko Strbac

Ima dobrih servisa'

Boban

15 godina zivota i voznje po americi(sve vrste automobila, i kamion), daje mi za pravo da iznesem svoj sud. Najveci balkanski problem su ubedjenja koja nicim nisu potkovana, sem sirotinjom i losim odnosom prema realnosti. Onaj koji kaze da je bolji obican menjac, u najmanju ruku laze samog sebe. Padnu tu i uvrede da automatskim menjacem se sluze amerikanci-invalidi koji ne znaju da voze. Ukratko, ti isti verovatno ubedjuju svoju decu o prednostima voznje autobusom, a nikako avionom. Uzgred, ja vec razmisljam o voznji dronovima ;). Ne da bih zadivio nekoga, nego zbog svog licnog uzivanja.

Odgovori

volvo is the best

automatici su napravljeni tako da se ne kvare.

Odgovori

Jovan

Audi a4 sa automatskim menjacem hocu da kupim.Koji su najbolji menjaci u audija?Hvala

Odgovori

VLADIMIR Rrr

Ja cu ovde izneti svoje licno iskustvo..Dakle ne,cuo sam,ili pricao mi je neko..Automatike sam dugo vozio,na razlicitim automobilima,pocev od Mercedesa,Volvoa,pa do Citroena..Ali zadrzacu se na Citroen xantia,sa kojim sam presao 550.000 km..Udoban automobil,pa jos automatik menjac,lepota..U gradu je posebno olaksanje,i tek u gradu se oseca gospodska voznja..Redovno sam menjao ulje na 60.000 km a filter a.menjaca na 120.000/kada se i skida menjac/..Na 450.000 km su poceli prvi problemi,te sam ga ubrzo zamenio jer je popravka bila preskupa..Tacnije ubacio sam manuelni menjac,a to je kostalo 500 e..Dakle,sve se kvari kao i sam automobil,ali ako se odrzava po fabrickom intervalu,menjac moze dosta da potraje..Dakle taj luksuz mora da se plati,hteli ili ne..U svakom slucaju za mene je automatik menjac vrh,e sad sto mi nemamo novca.to je druga stvar..Ipak moram da kazem i ovo..Na 440.000km pocelo je da mi kaplje ulje sa semeringa motora..Tako da motor i menjac od prilike slicno traju..Uradio polugeneralnu za 1400 e/originalni delovi,bez klipova/,a za reparaciju menjaca nisam imao para..

Odgovori

Dejaan

Jel vozi neko BMW E46 automatik benz ili dizel nebitno,kakva su iskustva sa tim menajcima,cuo sam da ima 2 vrste ZF i GM automatik.

Жељко

Имам Шкоду СУПЕРБ 2005. год. и све је одлично. Једино ме интересује шта се дашава па ми кад убацим у Р трза док држим кочницу, хоће да се отме.. У Д одлично мења неостетно, без икаквих проблема.

Odgovori

Milorad

to ti je zamajac,menjaj ga u setu obavezno.

Milos

Zdravo, razmisljam se da kupim Ford C-Max 2007 sa automatskim sestostepenim Multi tronik menjacem, pa me interesuje ako neko ima iskustva (kvarovi, redovni servisi-cena...) sa ovim modelom ili generalno sa fordom i automatskim menjacima od 2007 god.... hvala unapred!

Odgovori

Arso Sekulic

Redovna zamena ulja,i nema problema. Meni je sada na alfi 159 bio neki kvar,svi mi rekli oko 1.500€ popravka . Medjutim sa zamenom ulja filter i neki delovi i ruke 600€. Tako da pricaju oni koji ne znaju. Ima servisa koji za bilo kakav kvar ttaze odmah 1.200€ jer nece da se bakcu. Inace ovo sto sam ja radio je nakskuplje. Kada saberes korpu,lamelu,zamajac i ostale delove koji idu uz to ni ua jedan auto nije ispod 800€.

Zoran

Vozim Opel Insigniu2013 sa automatikom već dve godine, prešao 176000, nikad više neću voziti manuelni, rešio se korpa, lamela, plivajućih zamajaca, cilindara kvačila... Novi automatici su odlični nema primedbe..

Odgovori

Ilija

Zdravo zeitin da pitam kakve su automatcke menjace kod kia carnival 2.9 144 konskog Isla 2004 god,hvala.

Odgovori

Igor

Zahvaljujem na poucnom tekstu. Vozim automatik vec 20 godina. Imao sam razne modele, Nissan, Honda, Chevrolet, Dodge. Sve ukupno par kvarova sa redovnim servisom. Menjac ni na jednom od tih automobila se nikada nije pokvario. Citao sam za neke kvarove kod automatik menjaca, ali nikada nisam cuo sa se nikome od prijatelja koji voze automatik pokvario menjac, a ziveo sam u Severnoj Americi 15 godina. Svakome bih preporucio automatik jer je neuporedivo lakse da se vozi na duzim relacijama, a narocito u gradu kod velikih guzvi i kreni-stani situacija.

Odgovori

Ceda

Za duze relacije mislim da je svejedno da li je automatik ili manuelni. Za gradsku voznju uredu.

Vladimir Stojanović

Hvala!

Odgovori

Branko Zivkovic

Posle 37 godina vožnje automobila sa klasičnim menjačem prešao sam na automatik(benzinac). Nedelju dana trajalo navikavanje a sada posle 2 godine ne umem da vozim auto sa klasičnim menjačem. Konfor u vožnji je neuporediv. Automatici nove generacije ne pate više od "dečijih bolesti" i nisu tako kvarljivi.Svakome bih predložio automatski menjač. Još jedan argument u korist automatika: Ako je automatik složeniji za projektovanje i proizvodnju , samim tim i skuplji, pa se opet proizvodi i prodaje,mora da ima nekih prednosti. BTW kad kupujete polovnjaka sa automatskom transmisijom,prodjete u startu bar 500 € jeftinije.

Odgovori

Jakob

Da se ne lazemo mi ovde,kakav crni automatik u Srbiji,pa i u Evropi bas nisu ludi za tim. Izuzetak moze biti kad neko kesira 40 ili 50 000 e za nov Audi ili Bmw,pa kupi sa automatikom jer ce za 4 ili 5 g da ga proda i nece da izgubi pare. Ovde ko vozi automatik taj se zeznuo debelo, samo nece da prizna. To su menjaci koji mogu da vas ostave na semaforu ili putu bez ikakve najave kvara! A reparacija ili zamena je strahovito skupa. Pominje se plivajuci zamajac i kvacilo kod manuelnog,pa da,ali kad zamajac krene da posustaje on jos moze da se vozi bar 8 do 10 000 km,dakle na vreme spremis 200 ili 300 e za zamenu i miran si 150 000 km.Automatik takodje ima plivajuci zamajac i istrosenost isto moze da se javi i kod automatika. Mozete vi da pisete kako je lakse da ne menjate sami brzine,ali ne vidim nikakvu poentu u tome,ja imam menjac sa 6 brzina,nikada nisam imao problem sa menjanjem brzina,necu da pisem kako nije udobnije i komfornije sa automatikom,verovatno jeste,ali je poenta sto je automatik macka u dzaku,sto je preskupo za popravke i sto moze da vas ostavi na putu bez ikakve najave.Potrosnja koja je veca za litar nije bitna stavka ali da mi neko ovde pise kako je aautomatik bolji od manuelnog mislim da je preterivanje. U EU je veoma mali procenat prodatih novih automatika,USA je druga prica.

Odgovori

Oliver

izvini sto sam ovako direktan ali ti nemas pojma o cemu pricas

jakobe leptiru

Jakobe, sam si napisao da ne znas sta je automatski menjac i da nikada nisi vozio neko vozilo sa aut. menjacem. Drzi se ti keca, juga i sl. Ako si skupio neku hiljadarku, preporucujem ti od mladjih automobila Daciju. Znam i koliko si navikao na leptir staklo-idealno da staviš pepeljaru sa čičkom, a pritom ne prljaš ovu koja je napravljena fabrički u vozilu.Ti bi mukice kupio neki: koji ne trosi vise od 4 lit na 100 km, da samo menjas ulje na 25-30.000km; da te registracija vozila ne kosta vise od 100 eura( u 6 rata); za 40 eura polovne zimske gume, koje si planirao vecno da ti traju; da se NIKADA NE POKVARI NEŠTO; da večno obradjuješ diskove, pahnove, pločice kod pere majstora iz Marinkove Bare; da sam praviš tečnost za brisače; da sam pereš automobil; da taj auto bez obzira na starost ne gubi cenu ( kao vino); i ono najcrnje- ako crkne nešto, da možeš da kupiš na svakoj trafici -3 pakle pljuga, i da sa komšijom brkom za subotnje popodne uz pljugu i kafu, rastavite ceo motor i sastavite još bolje od fabričkog stanja sa delovima iz trafike. Nažalost, Jakobe, većina ljudi u Srbiji razmišlja kao ti, ne zbog toga što je neznalica, već zato što je veliko siromaštvo. Sa fabričkim intervalima u ovlašćenim servisima, daleko je pouzdaniji automatski menjač, koji pruža nemerljivo prijatniju vožnju sa mnogo većim uživanjem, pogotovo nove generacije(razni modovi vožnje, prilagodjavanje stilu vozača,bezbednije preticanje-kickdown,polazak na uzbrdici bez straha od vraćanja vozila unazad, greške pri šaltanju i gašenja motora gde se servo pumpe gase pa je jako teško pritisnuti kočnicu ili namotati volan,itd). Skoro svi najnoviji luksuzni automobili velike snage su automatik. Tvoje poredjenje je isto kao petrolejka i savremena sijalica. I poslušaj me.... Kupi Dačiju!!! P.S.: Sigurno Brka komšija ili Pera iz Marinkove Bare, ima kombinu da ti ugrade leptir staklo na Daciju.

jakobe leptiru 2.deo

2.deo Ubedjen sam da, nisi se ni vozio u kolima sa aut menjacem. Ako si skupio neku hiljadarku pa besumucno gledas po oglasima koji bi auto kupio(JER TI JE MUKA VIŠE OD RDJE, KOJA SE NE MOŽE OKRPITI), preporucujem ti od mladjih automobila Daciju. To je za tebe vrh posle golfa 2, koji ti je verovatno razbio sve kamenje u bubrezima i izbacio pesak, a primetio si da ti od vibracija u usima stalno nesto zuji.Leptir staklo je zakon, jer ventilacija i klima ne može da se meri sa svežim vazduhom, pa je samim tim i ventilacija suvišna investicija ( može i da crkne ). Lepo uzmeš neku staru majcu na bretele-ČIST PAMUK, i ona radi pos'o bolje od jelenske kože. I poslušaj me.... Kupi Dačiju!!! P.S.: Sigurno Brka komšija ili Pera iz Marinkove Bare, ima kombinu da ti ugrade leptir staklo na Daciju. Garant ;)

Arso Sekulic

Zemljak nije tako. Vozim i vozio sam dsg menjac,audijev automatik i sada alfin. Kada zvekne zamajac ostanes na putu,kada zvekne automatik u kambodzi mozes doci do bg ali ne mozes preci 80km/h . Zbog takvih kao sto sivti je automatik nana losem glasu. A i uanima me za koji auto je zamajc 159-200€ ?

Dusan

Vozim Toyotu corollu cetvrtu godinu. Ima menjac MULTIDRAJV S CVT - ne bih to menjao nizasta. Svaka im cast. evo sta je to: Multidrive menjac nije ni automatski menjac ni manuelni robotizovani menjac! Dakle, Multidrive je kontinualni CVT menjac bez klasicnih stepena prenosa, bez klasicnih zupcanika. CVT je Continuosly variable transmission (kontinualno promenljivi menjački sistem). Ovo je sistem koji menja odnos brzina tockova i motora. Za svaku datu brzinu i uslove kretanja, menjac samostalno odredjuje odnos, a sve u cilju obezbedjivanja sto efikasnijeg koriscenja obrtnog momenta. Vozili smo corollu i citavu deceniju od 1998. - 2008. gdine sa automatskim menjacem, nikad nije bilo problema

automatik je zakon

jakobe, pre nego sto sam i procitao do kraja tvoju poruku skapirao sam da si vozac sa predrasudama i da nikad automatik nisi imao a mislim da nisi ni vozio.kad dodje do kvara nekome ko se ne razume u mehaniku a zadesi ga negde na putu ,nocu nista mu ne znaci sto je kod manuelaca jeftinije, a pri tome ako je drugi treci vlasnik jos ,ko zna kako i ko ga je saltao pre njega, , verovatnoca da ce kvarove imati kod manuelaca je prakticno sto postotna a kod automatika skoro pa nikakva. oni su napravljeni da se ne kvre , i akoo redovno servisiras auto,m od hiljadu ce mozda dva imati neku manu. do sada sanm imao bmw ,dva puta automatik,,volvo 2 x, rover 2 x , ford jedan, audi 2x, hondu, mazdu, jagura s tajp itd.nikad kvar

VLADIMIR Rrr

Jakob ocigledno nije dovoljno informisan o automatskom menjacu..Nov menjac je besprekoran,polovan, macka u dzaku,no,ako postoji servisni interval,nista nije strasno...Jakob mnogo slusa neznalice,sto se tice kvarova..Svaki deo na automobilu,pre nego sto se istrosi pokazuje znake habanja..Ko zna da prepozna,to je ok,a ko ne zna,prica kao Jakob..

Arso Sekulic

Bez uvrede,ne znas sta je automatik. Verovatno ides u crnu goru vozom jer je avion visokobpa sta ako. Servis menjaca automatika 600€ a ne znam o kom autu pricas za zamajac,korpu,lamelu 200-300€

Jovan

Ovako govori klasican nepoznavalac teme. Vozim deset sati svaki dan kroz grad. Vozio sam automatika jednog, trobrzinca bez kompjutera i svako jutro sam ga ljubio u rucicu. Mogu da mislim kakva je lakoca voznje sa ovim savremenim. Kad dodjem sa posla, imam osecaj da mi je levo stopalo vece za dva broja od desnog zbog drzanja noge na kvacilu ceo dan. Za put do Grcke je svejedno koji menjac je u pitanju ali u gradu... Zamolio bih pisca teksta da provede jedan dan u Beogradu na ulici deset sati pa da ponovo napise tekst o menjacima. Sledeci auto je obavezno sa automatikom.

Bosko

Bez uvrede drugar, nemas pojma o cemu pricas, ko jednom sjedne u automatik taj vise ne kupuje manuelni mjenjac, ja ga vozim nesto vise od 3 godine, u zivotu se nisam kvalitetnije navozao, inace vozim audi a4 multitronik mjenjac 6 brzina, sa mjenjanjem brzina i na volanu, izmedju ostalog'

Bosko

Jos jedna stvar, automatski mjenjac ne moze da te ostavi na putu za razliku od manuelnog, trebao si da se informises prije nego sto si izneo takve gluposti, automatski mjenjac ima sigurnosni mod koji ce te dovesti do bilo kog mjesta u slucaju bilo kakvog kvara, vjeruj mi ostaviti te nece'

Pera

Ne znam Jakoba, i ne radim paknove i plocice

Joca

Planiram kupovinu Citroena C4 Picasso 2009-2010 sa automatskim menjacem... ima li neko iskustva sa ovim vozilom?

Odgovori

Radovan

Vozim Auto sa poluautmatskim menjačem od 1987 god. Prezadovoljan sada sam penzioner još veće potrebe 1.tojota korola i dva pežoa 405 gl i pežo 405 Signature 1. prešao 230.000 km a drugi 245.000 i neka sićabez problema uz svaki servis na vreme.pozdrav

NENAD

AUTOMATIK ZA BGD GUZVU U SPICU JE CAR JER SE VOZIS KAO U ONIM AUTOMOBILCICIMA NA VASARU,SAMO GAS I KOCNICA.POZZ.

Bosko Strbac

Vozim automatika skoro dvije godine. Audi a4 1.9 tdi, 2004 god,,,malo je reći da sam prezadovoljan sa njim, nikada više neću da kupim auto sa manuelnim mjenjačem, samo ne treba zaboraviti redovno mjenjanja ulja, popravka jeste skupa zato treba dobro obratiti pažnju prilikom kupovine, inače su ovi novi mjenjaci dosta kvalitetni'''

Odgovori

IVKOVIC NADEZDA

DIVAN SAVET MNOGO HVALA

Odgovori

Branko

Kakvi su menjaci na Opel Astrama G 1.8 benzin 125ks

Odgovori

Vlajko

Odlicni, samo sto su cetvorostepeni

zoran

Vozim Craysler PT Cruser 2.4 150 ks autumatik vec dve godine. Sto se tice menjaca ekstra je nikad nisam imao problema sto vise kad ga vozim u d do 120km saltam ga u direktnu trecu brzinu prebacuje ekstra i radi ko sat. Posle ovog vise ne kupujem auto sa manuelnim menjacem

Odgovori

Mare

Moze li meni neko dati strucno misljenje,naime kupio sam octaviu 2.0 dsg 2013 jos pod garancijom. Auto je bio sluzbeni i vozen je na redovne servise u ovlasceni servis. Uvidom u servisnu knjizicu video sam da nije uradjena zamena ulja u menjacu na 60.000 ,a auto je sad na nekih 87.000.Niko ne zna kako je do propusta doslo,da se ulje ne zameni... Da li ima razloga za brigu i eventualne dodatne provere ?

Odgovori

Milorad

Isti auto vozim,2007,prva zamena ulja na 200.000 km,sada imam 315.000 i razmišljam da je možda vreme za zamenu.Vozi i uživaj.

VLADIMIR Rrr

Mare,menjaj ulje automat.menjaca na 60.000 i bices miran..Ne slusaj ove budale koje voze po 200.000 km,bez odrzavanja menjaca..

Tulipan

Zbog ovakvih propusta (zamena ulja na 200.000) su automatski menjači na lošem glasu. Ako ne menjajte ulje u motoru ni posle 200.000 km, ko zna u kakvom stanju bi bio motor.

Pile

Tema je dosta skakljiva jer moze ovako i onako. Postoje menjaci npr audijevi gde je po proizvodjacu zamena ulja u automatskom menjacu nepotrebna jer pri izradi automobila unutra u menjacu ide veoma visoko kvalitetno ulje koje ne gubi svoj efekat ni posle 200.000 km, e sada, kako pise oko zamene ide od prozivodjaca do proizvodjaca,da li bi ti menjao ulje i kada bi menjao je sve do tebe kao potrosaca tj vlasnika vozila. Generalno ti menjaci su zaptiveni i samo ukoliko ne dodje do nekog pocetnog pokazatelja za kvar ili curenja negde nema potrebe ni dirati. U Americi to niko ne dira dok ne dodje do toga a voze se i starija i novija kola sa automatskim menjacem. U sustini vece su sanse da ti na menjacu rikne neki senzor ili komp za menjac nego sam menjac.To je isto kao i motor auta, koliko god puta menjao ulje i servisirao svaki motor ima svoj radni vek i nikad ne znas kada ce pokazati kvar.

miki

hvala, puno će pomoći

Odgovori

pacman

18 automobila promenio za 20 g voznje sve manuelni pre 5 meseci kupio mercedes automatik i nemoze me niko ubediti da je manuelni bolji--voznja je savrsena posle posle duzih putovanja nema umora --potrosnja jeste veca ali zato motor nema opterecenja --a sve se kvari pa i covek se razboli vozio i dizele pa ode pumpa visokog pritiska 800e a da nepominjem plivajuce zamajce lamele korpe i to kako god okrenes mora da se odrzava --ali definitivno automatik pozz

Odgovori

Marko

Interesantno, u kometarima 99% ljudi ima i hvali automatski menjac. Da nisam automehanicar pomislio bih da je u Srbiji danas 2025 godina i da svi voze automatike...

Odgovori

interesantno

Marko, U pravu si. Ali mislim da je Jakob OBJASNIO......

Tulipan

Bez uvrede, moguće je da onaj 1% svraća kod Vas na servis. :)

Boban

Kada bi vi majstori napokon naučili da se ulje u menjaču mora redovno menjati, u Srbiji bi zaista svi počeli da voze automatike. Pogledatje samo one bisere u ovlašćenim servisima koje su ljudi pisali gore.

Vlax

Da li neko ima iskustva sa Volkswagen vozilima sa automatskim menjacem? Jako sam se zagrejao da kupim VW Golf Plus (cross varijantu), pa me interesuje pre svega kvalitet i potrosnja.

Odgovori

zeljko

veruj mi sto dalje od Volkswagen vozila sa automatskim menjacem ja vec drugi menjac na pasatu trazim ,u godinu i po dana dva menjaca ,ma katastrofa radije uzmi Oktaviju skodu ,mercedes c klase ti je najbolji,ali Volkswagen bezi od njih s aautomatskim menjacem sto dalje prijatelju.

Petar

Pozdrav.Jedno pitanje ,da li je isti princip za R kao za D,tj kada je auto na velikoj nizbrdici a ubaci se u R da krene unazad u slucaju parkinga recimo ,da li auto isto ne bi smeo da krene polako na dole ?

Odgovori

Dario Permoser

Jeste

Vozac automatika

Petre, Kada su pitanju jako strme uzbrdice ili nizbrdice, jos ako vozilo ima i veliku masu, normalno je da ga nece drzati u mestu menjac. Na praktično ler gasu, motor nema potrebnu snagu da izbaci kroz menjač silu koja bi ga držala u mestu. Jednostavno bi pukao neki spoj. Kod recimo audija quattro, prilikom ekstremnih uspona, menjač je projektovan da u takvoj situaciji koju si ti naveo, polako spusti vozilo da ne bi doslo do havarije.

Goran

Automatik je definitivno bolji kad je rec o guzvama u gradu, ja sam vozio opel vectru b 12god i nikad nisam imao problem sa menjacem a presao sam oko 150000km....nisma cak ni ulje menjao.

Odgovori

Milos Maksimovic

Ja predjem za dve godine 150 000 sa audijem :) takodje nikada nikakvih problema hvala Bogu ...naravno automatik . Pozz

Bogdan

po meni manuelni je bolji nego neke vrste automatika osim poluautomatskog menjaca kod nekih auta sa manuelnim menjacem i istim motor kao kod automatske verzije auto ima vecu konjazu i veci obrtni momenat za razliku od automatika ali koji nisu CVT ili Polu-automatik ali ipak nakraju sve se svodi ko hoce sta da ima npr.Manuelni je zabavniji i omogucava vozacu da kontrolise nacin voznje npr. Rev-Matching i Heel&Toe tehnike pomazu manuelnim menjacima da budu vise zabavniji od automatika koji nemaju kvacilo to jest imaju pedalice na volan mada poluautomatici su brzi od manuelaca al ipak sve se svodi sta ko hoce.

Odgovori

nazad u skolu

ccccccc..... Da li ti sebe razumes sta si ovde naveo? Ni pocetak ni kraj recenice. Smisao ne postoji.

Vladimir Perić

Оваааај.... а шта ти хтеде да кажеш?

radovan

Za mene su bolji auti sapoluautomatskim menjačem i veći vek motora,drugo mnogo manje udesa sa takvom vrstom automobila.

Odgovori

Milos

Sta znaci poluautomatski menjac. Mozes da mi objasnis ako nije problem. Hvala

Jovan

Menjaci automatski poluautomatski ili manuelni ne prave udese ! To rade napazljivi vozaci !!!

Goran

Sa ekonomske strane svakako je isplativiji manuelni menjač...njemu na 150-200 hiljada rikne zamajac koji košta 600eura.Isti auto sa automatskim menjačem će vam trošiti u proseku litar goriva više nego manuelni, neka to bude po 1 euro na 100 km, odnosno 1500 eura na 150 hiljada kilometara, plus na to dodajte skuplji servis za 100-150 eura na predjenih 50 hiljada kilometara. I samo zbog toga me niko ne može ubediti da je automatski menjač bolji od manuelnog jer ovaj ima zamajac (kod većine dizelaša) koji je skup!

Odgovori

Igor

Ovi najnoviji automatici (sa 7-8 brzina) ne troše više od manuelnih. Dosetili se da zadnja brzina ne bude 1:1 (radilca:točkovi) kao kod manuelnih već 0.6:1 ili slično te kada održavaju brzinu mnovo manje troše a kada treba da se ubrza prebace 4-5 brzina dole.

Dario Permoser

Automatik je luksuz i zadovoljstvo. Ako nemas para ne unosi se. Ali da je manuelni bolji, to nikako

Milan

Druze Gorane a sta ti mislis kako pali automatik? Na kurblu ili na zamajac od traktora ? Pa i automatik isto ima plivajuci zamajac !

hertog

Malo ste svi promasili temu. Dizel motori imaju plivajuci zamajac. Benzinski ga nemaju. To nema nikakve veze sa menjacem.

pexi

Automatski menjac je bolji a samim tim i skuplji a manuelni je jeftiniji jer je i losiji jer neiskusniji vozaci cesto prave greske pri menjanju brzina zato pre i stradaju od automatskih..Hvala

VLADIMIR Rrr

Gorane,sa ekonomske strane,automatik menjac nije jeftiniji..Skupo odrzavanje,skupo ulje,da bi se zamenio filter ulja,potrebno je skinuti menjac/na vecini vozila/..No,umor vozaca,lagodna voznja,cine automatik onim sto i jeste..Luksuz koji mora da se plati...

zoki

da nisam jeo leba svaki dan po tri puta imao bih šestosoban stan iznad opštine....

Bojan Eskirovic

Slazem se sa svim komentarima ovde navedenim, jedino sto se kod automobila sa automatskim menjacima cesce menjaju kocione disk plocice i sami diskovi usled manjka motornog kocenja. Imam i pitanje: Kakav je Peugeot 407 2.0 HDI sa 6-stepenim tiptronic manumatic menjacem? Odnosno kakvog je kvaliteta taj 6-stepeni menjac? Koje su mane i da li mi ga preporucujete?

Odgovori

Igor

Sada i automatici koče jako motorom. Imam bmw e91 koji je opremljen sa eficient dinamics sistemom koji kada pustiš gas aktivira generator struje u menjaču koji koči kao da si kočnicu stisao. Struju skladišti u specijalnom akumulatoru i koristi je za rad klime i drugih sistema tako da ne opterećuje motor sa tim (i potrošnja je manja zbog toga naravno).

Djordje Simijonovic

vozio sam c5 2.0 HDI iskreno sa losijim automackim menjacem ali sve u svemu sam zadovoljan.

Vladimir Perovic

30 godina vozim automatike kako nove tako i sa preko 200,000 km i NIKAD nisam imao problema. Naravno , uvek sam isao samo kod ovlascenih servisa i to po dinamici proizvodjaca

Odgovori

Spipy

Poz,imam audi A4 B5 karavan 1997 godina,motor je 1,9 TDi automatic 66kw Problem je mjenjač odnosno auto vozi i normalno radi u P-R-N-D-3-2-1 ali u D je ostao čini mi se u trećoj brzini,u voznji ide 100km/h bez problema ali ne šalta pa me zanima vaše mišljenje jer netko kaže da je u pitanju magnetni ventil a netko pak da neka folija ili čak samo neki kablovi..nisam još bio u servisu ali evo prvo da čujem vaše mišljenje.. Hvala na odgovoru! LP

Odgovori

Biljana

Isti problem imam na pasatu b5.javite mi da li ste nesto saznali ili uradili

a4

Ja sam imao slican problem na a4 1.9tdi 66kw,na kraju se ispostavilo da mi je bio otisao senzor pritiska usisne grane,kad sam ga promenio auto suoer radi i ide kao metak

zeljko

ja slican problem kod mene je problem rikverc pukla solja od rikverca i neki ventil magnetni treba zamjheniti ,ali nema ga za nabaviti za pšasata 1997 godiste ,a sluzio me auto super

VLADIMIR Rrr

Spipy,gotovo je sigurno da je otisao magnetni ventil ili vise njih..Pitanje je da li ti je uopste isplativo skidanje i popravka menjaca..

VW

Vozim VW Jettu 2.0 TDI iz 2006 godine sa 170 konja i Sestostepenim DSG mjenjacem prvi sam vlasnik i na njoj imam 320000 predjeni kilometara i do sad nisam imao niti jednog naj manjeg kvara,jednostavno DSG je savrsenstvo sto se tice ugodnosti voznje bar sto se mene tice i preporucujem svakom.Uradio sam i softver u ovlastenom servisu i tu se je pokazao bez ikakvih problema sa dodatnih 30 konja.

Odgovori

sonja tesic

vozim 4 dana bez problema,peti dan u toku voznje STANE,sacekam 20 minuta i ponovo sednem u auto i menjac se ponasa normalno.Opel zafira 2006 god.benzinac ulje u menjacu predhodni vlasnik nije menjao ja ga menjala pre 2 nedelje i opet ista pesma sta raditi?

Odgovori

b w

idi u servis na dijagnostiku.moguce da se "ohabao" pa kad se zagreje pocne da proklizava i kompjuter ga blokira.

VLADIMIR Rrr

Sanja,menjac je kaput..Pa zamisli koliko je km presao taj automobil,za 11 godina,a ulje i filter ulja nikad menjano.

Nik

Dokaz da Opel, VW, i još neki koje Srbi vole nisu više kvalitet na vrhu već samo Srpska izmišljotina. Francuzi su kod nas isto tako na lošem glasu a kvalitet je bolji nego nemački. Da se Japanci ne kvare i sl. a kvare se isto kao mnogi. Jedino vredi ono klasično....Nema jeftino sa 500.000 km i za 2000E a da se ne kvari i da ne troši pare. Uozbilji te se pa vidite zašto nemate pare bar za auto koji ima pravih 100.000 km ili zašto ne možete nikada novi da kupite.

Cvele

Od 1986.imam Opel Kadet 1.3 sa automatskim menjacem.Menjac se nikada nije kvario.Dva puta sam lupao auto,tri puta je farban,kao i vecini kadeta,limarija je ocajna,jednom menjao motor,a na menjacu nikakav kvar.Naravno,automatik treba nauciti voziti kao i druge automobile.Mnogo je laksi za voznju,ne gasi se na uzbrdici niti se vraca unazad,gas ,kocnica i to je to,a kad se pretice tu je i kick down,pa za cas se pretekne drugo vozilo.Sada nameravam da promenim auto,ali cu se od Kadeta bas tesko odvojiti,jednostavno,obozavam ga.Sledeci auto ce biti automatik,ali se plasim da nece biti ni priblizno dobar ovome,jer ovaj je cista mehanika,bez ikakvih kompjutera i elektronike

Odgovori

Neđo Klisurić

100% istina , i ja imam kadetta 1.6 sa automatskim menjačem sa kojim sam ja lično prešao 250000 km , a u menjaču čak ni ulje nisam nikad menjao . Predhodni vlasnik ga je vozio 5 godina i također ništa nije radio na menjaču i mojih 14 godina vožnje bez i jednog uloženog dinara opravdava (ako je to tačno ) malo veću potrošnju goriva . Automobil je još u voznom stanju , a menjač bezprekorno funkcioniše .

olivio dautovski

vozim škodu superb 1.9 tdi sa automatskim tiptronik menjačem i prezadovoljan sam. vozim ga 7 godina, na satu je 280.000 km i nikakav kvar nisam imao samo redovan servis na svakih 60.000 km. Potošnja u gradu 8l a na otvorenom 5l,vrhunski auto i svima ga preporučujem.

Odgovori

Vladan

Gde si radio servis menjaca?Posalji br tel ili tvoj br. Planiram da kupim automatik pa me sve interesuje?!

super superb

U kom gradu gledas potrosnju? Gradska voznja po Apatinu (ravnica, 3 semafora). Mnogo je velika potrosnja. Idi kod servisera. Mnogo je to Oli...

darko

renault scenic 1.6 16v 2008 automatik, ima li neko iskustva?

Odgovori

Dario Permoser

Ja sam imao 1,9 dizel 2008 i sad vozim 1,5 2012. Dobri su menjaci kod renoa. Samo raditi redovne servise. Najveci problem je sto ljudi ne rade redovno servise pa ulje izgubi viskozitet i nesto strada

Doca

Vozim vozilo sa automatskim menjačem i ovo mi je teći auto sa takvim menjačem! Otkad vozim automatike nepada mi napamet da se vratim na manuelce. Što se tiče održavanja, tvrdim da je ukupno održavanje čak i jeftinije nego kod manuelca. Na primer automatski menjač čuva motor, i lvar motora je dosta rei neco kod manuelca. Kod novibih autpmobila dok kupi čovek plivajući zamajac i ceo set kvačila +ruke otprilike dođe kao remont automatskog menjača.....itd da nepišem rat i mir.uglavnom, mobe lično mišljenje i opšti utisak je da su automatici bezbedniji i isplativiji od manuelaca!

Odgovori

Boris S.

Odlično napisano,vrlo instruktivno.

Odgovori

Gjorg

Zdravo. Ja imam opel vektru 2.5 V6 sa 125kw benzinac. Ima sestostepeni automatski menjac i dugme za sport verziju.Auto je proizvegjen 2000 god. i do sada imam pregjeno 256 000 km. Menjam ulje redovno i do sada sam zadovoljan. Potrosnja goriva je mozda za jedan litar vise od manuelnog, ali to vazi samo za gradsku voznju. Ubedzen sam da na otvorenom putu trosi manje od manuelnog menjaca.Kupite slobodno automatika i necete pogresiti, simptomi kvarova koji su navedeni u postu su tacni obratite samo paznju kad kupujete automatika. Pozdrav.

Odgovori

Branko

Nissan Almera Tino 2.0 sa CVT automatikom. Menjac je poslednje sto sam dirao na autu, i posle skoro 300.000 km menja 'brzine' perfektno. Fenomenalan je za preticanje na autoputu. Za razliku od drugih AT menjaca, CVT ravnomerno ubrzava bez jasnih promena stepena prenosa tako da je i startniji od vecine automobila sa istim ili manjim motorom skoro uvek je prvi 'sa crte' bez veceg naprezanja. Potrosnja je oko 10l/100km u kombinovanoj voznji, mada je glavni uzrok tome motor koji je na izdisaju zbog loseg odrzavanja kod prethodnog vlasnika (lose ugradjen za zatim jos losije izgradjen plin, itd).

Odgovori

Mozy

Vozim Mercedes sa CRT menjacem sa 7 brzina. Bolji menjac i lepsu voznju nisam doziveo. Oduvek u familiji vozamo automatike, ali ni jedan blizu ovom nije. Cak ni Audi sa 8 brzina. Trom sa 2.0 motorom

Odgovori

Dario Permoser

Ista situacija. Imao sam b200 koji je mnogo bolji od a4. I po potrosnji i po ubrzanju

Milan

Zato sto mercedes ima najbolji menjac na svetu 7 g tronic a audi i bmw koriste isti menjac ZF drugi najbolji na svetu treci je dsg

antus

opel astra h 2005 1.8 130ks automatik 200.000km prvi vlasnik. savrsen menjac, pipnuo ga nisam. jedino, sto stoji to da su veći potrošači. E sad, neznatna potrošnja u zamenu za konfor...

Odgovori

bego

moze teli mi odgovoriti------imam opel korsu 12 16 ventila automatik pravi mi f na instrumental tabli jedni kazu hidraulicna pumpa drugi nesto drugo -sta je otprilike u pitanju i imate li takvi hidraulicni pumpi poz

Odgovori

Rijad

Vozim automobil sa automatskim menjacem skoro 26 godina i mogu da kazem da sam prezadovoljan. S'tim sto uvek na vreme proveravam ulje u menjacu.

Odgovori

Nenad

Verovao ili ne,nema veze sa menjacem. Meni se to desavalo na mercedes A klasi 2005god,180cdi automatik. Otisao kod majstora,pokidane manzetne da obe poluosovine,iscurela ona mast iz njih,stavili novu mast,manzetne,i prestalo da trese!

Mikica

Kupio sam audi A4 2001.godiste, 2.0 benz, sa automatskim menjacem, auto je presao 130 000 km, i za to kao dokaz posedujem servisnu knjigu,a inace sam ga kupio i licno dovezao iz Svajcarske. Pre neki dan sam primetio da auto izmedju 1500 i 2000 obrtaja ima neko podrhtavanje. Ako neko zna sta je u pitanju nek' ostavi komentar.

Odgovori

Filip

To se i meni desavalo. Ukoliko se to desava u voznji, verovatno je problem koji sam ja imao. Nije ni do motora, ni do menjaca vec do guma i trapa. Moras proveriti da li je centriran trap i da li su balansirane gume. Meni se tresao kad vozim izmedju 90 i 100 km/h. Cak je i malo vukao u desnu stranu. Otisao u servis, centrirao trap, balansirao gume i to je to, prestalo je. Ukoliko ti se desava u mestu, dok turiras, onda ipak pici u servis. Pozz

Milan

Da centrira trap :))) koj car . Druze problem je u tom menjacu koji je vag multitronic samo prednja vuca.ocajan je ima neke lance sacuvaj boze kolko je los dzabe menjas ulje problem je veci

Bosko Strbac

Ne mora da znaci, ja sam imao taj problem, i još mnogo simptoma, a otišla je samo poluosovina, sredio sam je i dobio sam sasvin drugi automobil, svi simptomi su nestali'''

Djordje Simijonovic

poluosovina

Foxy

opel astra 2006/12 1.9cdti hedzbek automatik, 186.000km, kupljen kod komnenovica, auto u nasoj porodici od 1. dana. ulje menjamo u motoru na svakih 10.000 a u menjacu na svakih 20.000 i to je to. sa menjacem nikad nikakvih problema nismo imali, savremeni pametan menjac je u pitanju, perfektno radi, prepoznaje stil voznje (kada sednem i krenem uvek znam kada je zena vozila auto , medjutim do coska vec prelazi na moj rezim, tu je i sport mode , ali posto je dizelas u pitanju, ima jak obrtni momenat , visoki obrtalj bas i ne znaci puno, na dalje tu je prednost zimi kada sa zaledjenog betona menjac zna iz kog stepena treba da krene a da ne proklizavaju tockovi (naravno ASR je tu radi i on svoj posao ali kada se pritisne ,,pahuljica,, na menjacu auto moze da krene i iz 4. brzine) i ovaj moj menjac ima i opciju rucnog biranja kada se penje na brdo ili kada se spusta ili cak kad vozac pozeli malo nostalgije i zeli manuelno da bira brzine... sve u svemu preporuka od mene definitivno

Odgovori

Aron

Mercedes A170 2001 godište sa poluautomatskim menjačem. Da li neko ima iskustva sa tim? Navedena kilometraža u oglasu je pređenih 150.000km. UNAPRED HVALA!!!

Odgovori

ja

Nisam nikada vozio kola sa automatskim menjacem ali razmisljam da sledeca kupovina bude automatik posebno zbog voznje u koloni i guzvama. Molio bih vlasnike automatika za odgovor- kada se ubaci rucica u D i pusti se kocnica vozilo ce krenuti, dalje se dodaje i oduzima gas i koci zavisno od potrebe, zanima me koja je otprilike to brzina (km/h) kojom se automatik krece kada je skroz otpustena kocnica a ne dodajem gas? Da li je izvodljivo ''napenaliti'' malu brzinu radi parkiranja? Takodje me zanima kako izgleda naglo popustanje gasa u prilikama kad zatreba brza reakcija, da li ima trzanja i sl.? Hvala unapred na odgovoru.

Odgovori

Nenad

Brzina koju auto moze da razvije,u D,kada pustite kocnicu je mozda 5kmh. To je jedva primetno kretanje unapred. A ako su menjac i motor u dobrom stanju,kada dodje do naglog pustanja gasa,ne bi trebalo nista da trza i"udara". Na mom autu su otisli nosaci motora,pa se desavalo da trza kad se pusti gas,promenio nosace,i to je prestalo da se desava. Pozz

Zvonko

Ja posedujem audi 80 iz 1979 godine koji je automatik ima samo jednu manu a to su tri brzine benzinac je i te tri brzine su mu najveca mana prosto mu fali cetvrta jer ide na veliki broj obrtaja do 4500 da bi iso 140 km na sattaj aut ima 36 godina i nakada do sada nije isao na servis menjaca sem zamene ulja na 50 000 i taj tabu da se automatski menjaci cesce kvare ne pije vodu ljudi shvatite to su pravili nemci a nemci kad naprave auto i rat to mora da bude svetski. Tacno je da se kvare i automatski menjaci ali ne tako cesto kao sto se prica pa nebi cela Amerika vozila automatike a samo 5 posto automobila im je sa manuelnim menjacem tako da ko zeli da kupi automatika nikako nemoze da pogresi. Meni licno to ne smeta i dalje cu voziti automatika i samo automatika eto toliko od mene pozdrav za sve koji budu citali.

Odgovori

miki

Neko je rekao da je resio problem zenine voznje automackim menjacem..... Slazem se potpuno sa tim. Vozio sam I jedno I drugo I kvalitet voznje je zavisio od raspolozenja a ne od menjaca . Da ima vise menjaca bilo bi I vise majstora I delova pa samim tim i odrzavanje bi bilo jeftinije...

Odgovori

DACIA

Sto se tice menjaca: uvek sam imao auto sa manuelnim menjacem ali se slazem sa mnogima da je pravo uzivanje voziti automatik jer sam imao prilike da probam. Rado bih presao na njega ali posto je moja jedina varijanta polovnjak sa nekih 100-150 hiljada km sto me plasi koliko god oni bili kvalitetni, ostajem pri manuelnom, ali ako pricamo o novom automobilu sa garancijom ne bih razmisljao ni sekunde, bio bi automatik.

Odgovori

Milan

Svi sportski automobili danas imaju automatike jer su brzi.I ovdje nije naveden DSG,najbrzi mjenjac na svijetu, za samo 8ms promjeni brzinu,slican ostalim "dual clutch"mjenjacima, i on sa 2.0 TDI pretice bolje nego ijedan manuelni jer je mnogo brzi i nije uopste dosadan.Ai svako kaze: "Ko jednom predje na automatik, manuelnom se ne vraca".Ko vec ima auto sa rucnim mjenjacem,svakako treba uzeti automatik(obavezno u vecim autima).

Odgovori

Boban

E sad ko prelazi dosta kilometara,svakako da je logicno resenje automatik,jer je voznja mnogo laksa i udobnija,a noviji automatici nista manje zestoki nisu od manuelnih sa istim motorom.Sto se tice odrzavanja,ko dosta prelazi na manuelnom treba svakako da menja setove kvacila koji su potrosni deo i spadaju u odrzavanje a nimalo jeftini nisu,dok kod automatika toga nema.Potrosnja jeste malo veca ali je povecan radni vek motora.Imam golfa GTI na kom sam lomio dva manuelna menjaca zbog divljacke voznje i koji odbija bubrege koliko je neudoban,al je vatra i pasata TDI tiptronic koji je ladja.Sve zavisi kome sta treba,koliko je neko razmazen,navikao na udobnost,koliko prelazi km i ko sta voli.Meni je svejedno.

Odgovori

Nikola

Caletov Golf 4 1.9Tdi(96kw),2004 godiste, automatik tiptronic...preko 30000 bez greske,menjac perfektan,jednom lagana i voznja za uzivanje.

Odgovori

Olga

Vozila sam 2 automatika, i presla sa njima oko 300000 km. Prvi je bio mercedes 280 se, benzinac, uzela sam ga sa predjenih 250000 km, i menjala sam mu ulje kad majstor kaze, nikad nisam imala ni jedan problem. I sto je jos vaznije, svi kazu da je povecana potrosnja, uspevala sam da ga na otvorenom svedem na 10 l na 100 km ( ako vozim oko 120 km/h). Na 160 je trosio oko 12 -13 l, u zavisnosti od terena. Moje iskustvo kaze da je, sto se potrosnje tice, vazno iskljuciti tempomat na uzbrdicama i nizbrdicama. Drugi je bio audi A6, on je bio 2 godine star, nazalost ukraden i nikad nadjen nakon 6 meseci, logicno je da nisam imala problem.

Odgovori

Bradonja

Da mi je znati kako si presla 300.000km sa automaticima samo... Sa prvim si presla 50.000 sa drugim verovatno ni toliko

Milan

Sta ti znas o mercedosovom menjacu ? Ja imam 512.000 na e klasi nikad nista 5 g tronic a 7 gtronic jos bolji

Pedja

Bradonja malo ti matematika ne ide bas najbolje.Olga nije rekla koliko je presla sa Mercedesom vec samo da ga je kupila sa 250000 km na satu,a mogla je da predje i milion km sa njim.Eto sad ti je znati.

Влада

Zdravo.... ja trenutno vozim alfa romeo 156 2.0 jts 2003 god cipovanu na 195 ks manual menjac i moram reci da nikada , ali stvarno nikada vise u zivotu automatik.... lmao sam audi a6 2.5 tdi qatrqatro automatik 2003 god DJUBREEEEE !!!!!! 4 puta sam ga popravljao kod razlicitih majstora. I uvek ista prica ,posle 15000 crkne .... ali zato Alfa ide ko metak , presao sam sa njom oko 95000 km i sada ba satu ima 315000 , samo jednom sam menjao ulje u manuelnom menjacu i nemam nikakvih problema a skori stalno guram obrtaje u crveno tj cak i do njenih maksimalnih 9000 obrtaja u nizim stepenima prenosa ... problema sa kvacilom nisam imao jos uvek hvala Bogu ... Veliki pozzzz svima

Odgovori

Nikola

Vlado kod tebe nije problem automatik nego Alfa. To je dreš auto u principu.

Aleksandar

Sto se mene tice manuelni menjac je majka, zato sto su automatici dosadni za voznju. Tacno je da sve vise automobila ima automatski menjac ali se putevi u Srbiji nikako ne mogu porediti sa putevima u Evropi. Kad covek savlada voznju pod kvacilom tek onda postaje pravi vozac. PS: Ko nije vozio BMW 320 e36 ne zna o cemu pricam.

Odgovori

Damon

Ja nisam vozio BMW 320 e36 a znam o cemu pricas.

Zan

izgleda da ga ti nisi vozio, jer ne znas o cemu pricas...."automatici su dosadni"- nisi ni sjeo nikada u automatik.

Vojislav

Hahahah kakav car majko mila. Klasican sredjnoskolac ..

josef

imam mercedes 190ebenz.vozimga 20 godina,pre par dana stao i neide vise napred veq nazad.znaci rikverc ide anaprijed ne ide.pitanje za vas.dalije menjac komplet isao.dali se moze popraviti ili treba komplet menjaca menjati.hvala i pozdrav.nasosam menjaca 200 eura neznam dali daga kupim ili ne.

Odgovori

Rout

Kupi bukvar

Goran

Vozio sam auto sa manuelnim menjacem, nisam imao kvarova i sve je ok, ali kad je zena pocela da vozi, samo problemi, ne sa menjacem nego sa zenom :) gasio se auto, jaki gas na papucici, motor bruji , lamela se osecala, smucilo mi se, zato sam lepo kupio auto sa automatskim menjacem, i sad se otimamo ko ce da ga vozi, nema da joj se gasi, vraca na uzbrdici, nema vise straha od voznje, lepota, moja preporuka svima, naravno uz normalno odrzavanje istog, pozz

Odgovori

Nemanja

Moraću i ja tvoje rešenje da primenim kolega!

Dusko Vukmirovic

Zivim u U.S.A vec 50 godina,Promenio sam oko 37 kola sve automacki menjac do sada ni u kojem slucaju nisam imao problema ili nekog kvara ili popravke ode je normalno kada kupujete kola atomacki menjac ako hocete menjulni e onda morate da doplatite oko $ 2,500 hiljade toliko od mene Florida,Dusko pozdrav

Odgovori

Aleksandar

Dokle god nesto radim u autu (saltam), vise sam siguran da necu zaspati. Jos da ugrade robota da me vozi i odo u totalne debile. Onda je bolje putovati avionom.

Odgovori

Cvele

Ako bih se plasio da cu zaspati tokom voznje,onda ne bih ni sedao za volan da vozim.

Sasa

Vozim Audi3 sa DSG menjacem i to je savrsenstvo voznje nikad ali nikad vise manuelni menjac.Samo su price da nisu dobri pa 70%kola sad u evropi je sa automatskim menjacem.

Odgovori

Vedran Dobras

Da li neko ima iskustva sa tiptronik automatskim menjacima koji su ugradjeni u pezoove benzince. U uputstvu za automobil pise da se ulje nemenja.Automobil je presao 190000km uvezen i svajcarske pri prikljucenju na kompjuter pokazao da je ulje tek na pola od zamene.Ponasanje u voznji je sledece prilikom ubacivanja u D ili R osetise veoma blagi gotovo neprimetan trzaj cim pustim kocnicu auto odmah krece bilo napred ili nazad.Prilikom kretanja ako krecem sa blagim gasom nema nikakvih simptoma a ako krecem sa malo jacim nekad zna pri prebacivanju da malo trzne u toku voznje prebacivanje je neprimetno ili ponekad gotovo neprimetno trzne.Putni racunar neizbacuje nikakve greske.Da li su gore navedeni simptomi relativno normalni za te tipove menjaca inace auto je 2004 godiste ili treba da se zabrinem.Unapred hvala.

Odgovori

Fantom Bg

Ista stvar me zanima

b w

ulje u automatskim menjacima menja se na maksimum 80000 km.u zavisnosti od menjaca menja se i filter ulja svaki put ili svaki drugi put,zavisi od procene servisera o stanju istog i naravno idu novi dihtunzi dekli koje su skidane da ne bi bilo curenja.a natpisi kako se ulje ne menja je marketinski trik koji je poceo sa mercedesom koji je prvo napisao da se ulje u automatskim menjacima ne menja a posle godinu dana su to promenili u zamenu ulja i filtera na svakih 80000 i to kosta oko 250 e kod trijaske.

Toni

Helou raja...Zanima me,tiptronip pezo307,16 .205God..ben,ponasanje mjenjača,dali je netko imao problema sa mjenjačem tim.? Hvala unaprijed..trzajima ili nešto takvo..??

Toni

Tiptrinik mjenjači,pezoa307,benz,iskustva vaša,ponasanje mjenjača,mane,itd.....hvala

Nani

Pozdrav. Molim vas dali moze jedna informacija. Posjedujem Mercedes 124 300d automatik. Vozam ga nekih 5 mjeseci,sad za sad sam zadovoljan,samo nekad nece da prebaci u brzinu,na velikim obrtajima radi motor,tek nakon nekoliko sekundi promjeni brzinu dali je to neki kvar? Molim vas da mi odgovorite na to pitanje. I imam jos jedno pitanje,naime,dali su ovi stariji modelli Mercedesa bolji u manuelnoj ili automackoj verziji? Ako iko ima odgovor volio bih kad bi pisali. Hvala unaprijed.

Odgovori

vesna

Imala sam isti I sa istim problemom.Problem je bio u filteru menjaca,zamenila sam filter I nastavila put.

Johnnie

Vozim bmw 760li i mogu reci da bolje automatske menjace video nisam... dovoljno je jasno da se ovaj menjac i dalje koristi od 2002 godine samo sa par usavrsenih detalja... automatski menjac je automatski i bolji je bezbroj puta od manuelnog...

Odgovori

peca

Pa s automatik je lakse voziti, ali je manuelni sigurniji i dugotrajniji. Sigurniji je zato sto se brze aktivira Abs i sto duze traje.

Odgovori

MATRIX

@ Vlada Dacia Logan.. Cuvajte se u gradskoj voznji ljudi koje voze Dačije, Fiće, Reno 4, Fiat 125 P, Trabanta, Vartburga..i sličnih vozila.. Takvi što voze su ograničeni i pravi su rizik u saobraćaju.Ako nemaju novca neka se voze GSP-om ali njihove polu vijuge i nazovi ponos su im nepremostiva prepreka.Kada je guzva nema sanse da ti ustupe mesto vec se zalepe za branik vozila ispred kao da im tih 10 sekundi nesto znaci.Ogranicenost i sebicnost u saobracaju odlikuje ih i u ostalim sferama zivota.

Odgovori

Miško

Prso čo'ek

Mića

Zaboravili ste da pomenete tip "duplo kvačilo", koje ne može da se podvede ni pod jedan od tri tipa automatika koji ste naveli. Vozim A3 2014 sa s-tronic menjačem (duplo kvačilo), i više nikada ne bih kupio auto bez automatskog menjača. Vožnja je pravo uživanje. Jedino što auto u gradu malo više troši, ali ne zbog tehnologije već zato što na semaforu ubrzavam prostim pritiskom na gas i na žalost teško je odoleti naglom ubrzavanju kada je tako jednostavno. Samo gas i za 7 sekunde auto je već u 6 brzini i ide 100 km na sat. Pa ajde ti odoli lepljenju za sedište bez ikakvog ludačkog šaltanja.

Odgovori

pera zdera

Moj C 300 mercedes 2012 trosi 8. 2 litre u proseku mesovita voznja. To je motor sestak od 3000 kubika! Po meni to nije puno i ja nedeljno prelazim oko 600 km. Mnogi su ovde duhoviti a nisu ni svesni da razdaljina od 2 sata voznje svakog dana do posla kolima nije uzivanje vec moranje za vecinu.Nisu svi fanatici za kolima a jos da znate da nova kola sa manuelnim menjacem su 1500-2000$ jeftinija u USA. Kada ih prodajete to se smatra isto kao veliki minus. Nisam isto tako cuo da neko menja ulje u menjacu na 2 godine ili 50.000 km (30.000 milja) jer vecina kupuje kola na svakih 5 do 7 godina. Fabricke garancije su ove uglavnom 5 godina ili 50.000 milja ( sta dodje prvo) a mozes za 1500-2000$ da kupis ekstra garanciju od branika do branika do 100.000 milja. Isto postoji da uz polisu osiguranja mesecno za 7-8 $ kupis osiguranje na mehanicke kvarove kod novih kola( motor i menjac). A zasto prodaju? kad znaju da je fabricka garancija 5 godina !?!?!?

Odgovori

pedja pedja

znaci na 100km trosi 8L * 2 L = 16 L, ONO 8.2L JE PRICA ZA MALU decu jer ni ona preko 10god nebi utu tvoju pricu poverovala....

senad

imam jepp 2.7 cdi godina 2004 vozi 150 km stanes da natankas ili da kupis nesto kad hoces da krenes mozes ali 10 metara dosljepam ga zamijenim kompletnu platu u mjenjacu vozim 200 km i potpuno isto stane ponovo 3 platu u mjenjacu vozis 120 km i opet isto stane neznam sta da radim dali mi mozete reci odakle da krenem mehanicar sam

Odgovori

Nemanja

Prodaj taj džip i kupi bilo koji auto sa 1.9jtd motorom da nije stariji od 5 godina i ima da uživaš.

Goran

Citroen C5 automatik, uzivancija sve samo radi, prelazis stotine kilometara u cugu bez veceg zamora... nikad vise manuelni...

Odgovori

Macho

Citroen C5, 2009, savrseno mu radi menjac, nikakvih problema nikad nisam imao. Kao i svaki menjac, i ovaj moze da se pokvari ako ne rukujete lepo sa njim. i to je to. Vek mu zavisi od coveka. Kao i manuelnom.

Odgovori

Kage

Savrseno je jasno da ljubitelji automatika svoje partnerke zadovoljavaju iskljucivo VIBRATORIMA. Analizirajte tekstove ispod i videcete da ovo uopste nije sala.

Odgovori

Saša

Ja vozim Audi A6 2.0 tdi 2007 god.sa multitronik menjačem. Moram da kažem da me izuzetno dobro služi i posle 256000 km, naravno uz redovno održavanje. Pravo uživanje u vožnji i mislim da se neću nikad vraćati na manuelni. Sa ovakvim menjačem sam lepo sačuvao i motor jer on ne zalazi u visoke obrtaje bez preke potrebe. Pri normalnoj putnoj brzini vrti se na 1500 o/min. Jednom rečju moja preporuka je automatik nekog renomiranog proizvođača.

Odgovori

zoran

problem sa automaticima koji stizu od preko je koji sam imao i ja iz svajcarske uvezena laguna 2 moja 1,8 16v i na 170000 greske sa menjacem problem hidroblok resen bez problema zamenom solenoida i naravno ulja zasto je doslo do problema? zato sto konj koji ga je vozio nezna da izgleda i po neki put kad se radi veliki servis makar zamene i filter i ulje u menjacu... oprao sve unutra,zamenio solenoide i ulje i voziiii nije bas ostra kao manuelni(jeste ali tada boli po dzepu ona trenutna potrosnja) ali je pravo uzivanje za voznju sledeci automatik kada ovo prodam je definiticno e90 320d ali pre kupovine servis da sve provere. pre svake kupovine obavezno u servis na proveru jer ce vas manje boleti glava. sve ima svoje prednosti i mane,malo veca potrosnja rezultira uzivanjem u voznji a za 1l benzina ili gasa nemogu ni pivo da popijem pa mi je svejedno,ali sa druge strane taj menjac cuva i ceo auto tj i menjac i motor se manje habaju jer ga je malo teze silovati kao manuelni,,,

Odgovori

autoMehaničar

Ako je automatski menjač iole dobro održavan (da mu je na vreme promenjeno ulje i filter) onda tu nema nikakvih problema. Automatski menjači su mnogo izdržljiviji i pouzdaniji od manuelnih. Najveća prednost automatskih menjača može se videti na bilo kom modernijem dizel automobilu. Popravka manuelnih menjača koji imaju plivajući zamajac ili duplo kvačilo i hidro druk ležaj je izuzetno skupa ako se ugradjuju propisani delovi. Kod automatskih menjača takvih problema odavno nema.Iskustva u Srbiji sa automatskim menjačima ne treba uzimati kao osnovu jer se uglavnom radi o pričama ljudi koji su mahom vozili veoma stare automobile koji nisu ni izdaleka bili adekvatno održavani. Automatski menjač je nesto sto ce sigurno postati standard dok ce manuelni menjač postati opcija. Savet za kupovinu : ako menjač prebacuje sve brzine lagano i radi u svim režimima(tiptronic) a pri tome nema nikakvih čudnih zvukova onda je taj menjač sigurno dobar.

Odgovori

joe

kakvi su automatski menjaci na reno meganu, scenicu i laguni, 2001.-2002 godiste ???

Odgovori

vlade

Hvali manuelni menjac, a vozi automatski

Odgovori

pera zdera

"NE ZNAJU ONI KOJI GA IMAJU!!! " Ja zivim od 2001 u USA i nikada vise necu na manuelni, samo ako moram!! Posto sam vozac kamiona reci cu vam da su pre 5- 10 godina automacki motori na kamionima prelazili 350.000 milja bez vecih problema( dobijao si toliku fabricku garanciju) a sadasnji ( vozim Mack-a sa 8 brzina ) novi teraju 500.000 milja bez vecih problema(sada su garancije 750.000 milja).Od kola vozim 2007 pasata B6 i presao sam 106000 milja bez problema. Kada menjam ulje majstor proveri samo nivo ulja u menjacu i kaze ako je suv menjac ne diraj nista. Preporucljivo je da na 100.000 milja da se menja ulje u menjacu! Imam i mercedesa C300 sa 51000 milja vec dve godine i sve je OK. Sa 2007 pasatom dobijam oko 25 milja po galonu u proseku mesovita voznja ( on je 2.0 FSI motor) a 2012 Mercedes C300 je ( 3.0) dobijam 29 milja po galonu. p.s vidite koji je to napredak u period od 5 godina!

Odgovori

pera zdera

Postoji i sport rezim na menjacu gde se vrsi prebacivannje brzine pod vecim brojem obrtaja a tip tronic menjaci vrse prebacivanje brzine na jedan dodir ka + i na dole prema minus gde se drzi brzina dok neudjes u crveno po broju obrtaja.

Odgovori

pera zdera

"NE ZNAJU ONI KOJI GA IMAJU!!! " Ja zivim od 2001 u USA I na manuelni, samo ako moram!Posto sam vozac kamiona reci cu vam da su pre 5- 10 godina automacki motori na kamionima prelazili 350.000 milja bez vecih problema( dobijao si toliku fabricku garanciju) a sadasnji ( vozim Mack-a sa 8 brzina ) novi teraju 500.000 milja bez vecih problema(sada su garancije 750.000 milja).Od kola vozim 2007 pasata B6 i presao sam 106000 milja bez problema. Kada menjam ulje majstor proveri samo nivo ulja u menjacu i kaze ako je suv menjac ne diraj nista. Preporucljivo je da na 100.000 milja da se menja ulje u menjacu! Imam i mercedesa C300 sa 51000 milja vec dve godine i sve je OK. Sa 2007 pasatom dobijam oko 25 milja po galonu u proseku mesovita voznja ( on je 2.0 FSI motor) a 2012 Mercedes C300 je ( 3.0) dobijam 29 milja po galonu. p.s vidite koji je to napredak u period od 5 godina!.

Odgovori

ivica

Imam ford granadu 2.8 benz.1981 god. automatski menjac, nikad nijedan kvar na menjacu, bez nekog posebnog odrzavanja, toliko o automatskim menjacima. Uzivancija.

Odgovori

Страхиња

Ја сам момак који вози ауто бензинац (Сеат Леон, 2007мо) са мануелним мењачем и некад волим да га мало протерам на више обртаје. Али потпуно разумем људе које узимају аутоматик. Кад сам једном позајмио другову Е-класу и једном другов Туарег схватио сам која је то уживанција. Само опет знам да су имали поприличних трошкова обијица што се тиче мењача и лично никад га не бих узео јер немам пара то да финансирам као и већу потрошњу. Да имам узео бих аутоматик. Моје мишљење је да свако ко може доста новца да издвоји да купи аутоматик треба да га купи, а опет онај ко не може нека вози мануелни. Искрено нормалан човек се навикне на оба и није му неки проблем ни једно ни друго. А опет половњаци који су доста прешли а аутоматик су ја не бих узимао, али исто тако кад бих узимао нов ауто, радије бих узео аутоматик. :)

Odgovori

Dragutin

Ja vozim chrysler vojager automatik vec osam godina i izuzetno sam zadovoljan sa automatskim menjacem sto je na ljemu i na autoputu i u gradskom saobracaju,nebih menjao automatik za klasik moje misljenje

Odgovori

Vuk

Vozio sam 5 godina fiestu 1.4 tdci automatik i prezadovoljan sam. Zanima me ako neko ima iskustva sa fiatovim automaticima na bravu i grande puntu. Hvala

Odgovori

dragan

nikad vise mehanika automat je zakon trosi litar vise na 100 ali opravdano konfor udoban

Odgovori

Dalibor

Ford Scorpio 2.0i automatic (74kW - 100KS) godina prizvodnje (1987), uzeo sam ga iz Nemačke sa 249000 km pređenih, ja sam ga vozio 11 godina i prodao sam ga sa skoro 700000 km na satu bez otvaranja motora i bilo kakvih problema sa menjačem nekom taksisti koji ga i dalje vozi. Posle Forda sam uzeo Citroen Xsara Picasso 2.0i 16v automatic (100kW - 136KS) godina prizvodnje (2003) iz Švajcarske, kod mene je već 8 godina i ja sam prezadovoljan. Iz mog iskustva preporuka je "AUTOMATIC"

Odgovori

bole

Potpuno mi je jasno da se klinci loze na manuelni menjac, jer kao lud si dok menjas brzine, ali ovi stariji ozbiljniji ljudi koji kazu da automatik ne valja su po mom misljenju klasicni seljosi. To su oni ljudi koji u toku voznje u levoj ruci drze cigaru, mobilni pridrzavaju ramenom, kolenom okrecu volan i desnom rukom menjaju brzine...

Odgovori

Ivan

Mlad polovnjak poceo je da pokazuje simptome kvara na automatu - garazista je narucio deo koji je stigao pred kraj garancije.Ugradio je deo i menjac je manje trzao, ali vec posle par meseci otisao je ceo automat i popravka me je papreno kostala. Pitate se koji deo je on promenio? E to je to - amortizer na nosacu motora - onu gumu izmedju nosaca i motora. Naravno tek sam kasnije saznao da crkavanje te gume (amortizera nosaca motora) prouzrokuje upravo neispravan automatski menjac. Sledeci Volvo je bio manuelac ali sad posle dosta godina ponovo sam kupio Volvo sa automatikom i prezadovoljan sam. Samo da znate da se ova prevara desila u Svajcarskoj - ima Toga i tamo i to kod veoma cenjene garaze Emil Frey AG

Odgovori

Aca

Neznam odakle informacija da DSG menjac nije automatic. Ovu vrstu menjaca posedujem na Skodi Superb 3.6 4x4. Ja sam prezadovoljan.

Odgovori

nebojsa djakovic

ko nije vozio automobil sa automatskim menjacem , nezna sta je dobra voznja.

Odgovori

Vlada

Pozdrav,čitam komentare i ne mogu da verujem.Naime ljudi koji su vozili automobile sa manuelnim menjacem i prešli na automatiku kukaju i zale se na korpu,lamelu,plivajuci zamajc itd. Ja vozim Daciu Logan 1.6 2006 (kupljen nov) presao sam sa njim 194.000km nikad nisam imao problema.Jednostavno ljudi recite da ne uživate u vožnji manuelca i da nemate živaca ili ne znate da ih vozite i to je to.Automatik hvalite i dižete u nebesa kao nije vam teško da ,,puknete,, 1200e za reparaciju,svi znamo da niko od vas neće priznati da se debelo zajebao al dobro to je već stvar ponosa.

Odgovori

aleksa

skoro tri godine vozim forda mondea automatik 95kw prezadovoljan sam ali sad bi trebalo da menjam ulje u menjacu, 8 litara i filter dali neko mozda zna koje ulje bi bilo najbolje?

Odgovori

Dogos

MIKIC Molim te reci mi ako znas gde je najbolji servis za automatik menjac na pezou 407 kakvog i ti imas??? Imam nameru da uvezem jednu 407-micu ali menjac izbacuje iz trece brzine!Da li bilo ko moze da mi kaze koliko bi mogla da kosta popravka ovakvog kvara?Inace vozim trenutno C5 automatik i prezadovoljan sam menjacem!!!

Odgovori

robotzika

Ko nije vozio audi a6 2.5 tdi sa auotamtskim menjacem taj ne zna sta je muka i nevolja. 800 evra reparacija i opet ne valja. Preskace brzine... Zamislite da pocne da stuca i trese na 180km/h taj osecaj ne zelim da niko od vas oseti

Odgovori

Djordje

Sta Mislite o Opel Insigniji 2.0 automatski menjac?Plus da je dobar,minus da ne :D

Odgovori

Vlada

Postoje automobili bez menjaca(manuelni) i sa menjacem(automatski).Ne lozite se da su automatici losi,kvare se i sl.Jednostavno ne zelite ili nemate da platite za tu opciju jer je ZNATNO skuplja.Odkada sam probao automatski menjac vise NIKADA necu kupiti auto sa manuelnim menjacem.Ali to sam samo ja :-)

Odgovori

Pedja

Vozim Fiat Cromu sestostepeni automatik vec nekih godinu dana i iskreno prezadovoljan,tacno je da trosi nesto vise ali zanemarljivo sa uzivanjem koji pruza,lepo salta,necujno radi...sve u svemu extra voznja i sto rekose drugi opet cu uzeti auto sa automatskim menjacem.

Odgovori

djape

Samo da dodam da DSG nije automatski menjac

Odgovori

Dalibor

Netačno je da automobil sa automatskim menjačem ne sme da krene unazad na uzbrdici. Većina neće krenuti na blagom usponu, ali na većim usponima potrebna je ozbiljna regulacija rada menjača i motora što posedju samo više klase automobila.

Odgovori

Аца

Одличан чланак! Хвала. Старијим особама са успореним рефлексима сигурно више одговара аутоматски мењач. Такође онима који не воле да возе али морају, сигурно много више одговара аутоматик. Возачима који воле да управљају аутомобилом и уживају у вожњи, много више одговара мануелни мењач. Каква је то вожња ако аутомобил сам себе вози?! Када волите да неко други ради ваш посао вожње, онда узмете аутоматик. Када сами волите да радите свој посао - онда мануелни. Једноставно.

Odgovori

Vuki

Dobro i duhovito objasnjeno!

Odgovori

Mikic

Trenutno imam 407 2,0,sestostepeni automatik. Vozim ga skoro 4 godine. Oko 180000 mi je otisao,mislim da se tako zove,hidroblok menjaca. To je kostalo 1200eura. Bilo je i za dosta manje,ali ja sam otisao tamo gde su mi svi preporucili i ko mi je bio najpouzdaniji. U servisu su mi rekli da je to nekako standardan kvar na toj kilometrazi za njega. Kada sam nazvao ovaj servis i rekao koji je auto i kilometraza,covek mi je rekao sta je pre nego sto sam mu i rekao simptome. Taj menjac ide i u,cini mi se Volvo i jos neke aute i svuda je isti problem. Kazu,to je tako da bi negde mogle da se uzmu pare,ne isplati se da traje vecno :). Sada trazim C ili E klasu i obavezno automatik. Ostale ne gledam. Cak i da bude neki kvar,taj komfor i opustenu voznju spreman sam i da platim. Otkad vozim automatika u gradu,guzve me i ne nerviraju,ubacis u D i lagano kocnica-gas. Po meni,uvek automatik. Cak iako trosi malo vise,svako zadovoljstvo kosta......

Odgovori

Sale

Vozim 407-micu, 2.0 dhi, 136 ks, 6-to stepeni manuelac, prešao 280000km, kod mene za 3 godine 140000km i nikakav problem nikada. Imam i pasata 1.9 tdi, 90ks, prešao 500000km, kod mene 250000km, manuelac. Radi kao doxa. Sve je samo u održavanju!!!! Nisam rekao da imam nešto protiv automatika!

radisa

automatik je bomba za ove aute :) vec godinu dana ga imam i odlican je

Odgovori

bole

Vozim pasata 1,9 tdi 130ks. 2004 god. Sa automatskim menjačem, Inače auto je prešao 500.000km. Što mislim da je retkost u srbiji, jer po oglasima retko koji dizel ima više od 200.000km. A kupio sam ga u švajcerskoj pre tri godine sa 400.000km. Auto je redovno održavan u ovlašćenom servisu, motor i menjač rade perfektno. Na menjaču i motoru sam radio samo redovne servise. Mislim da su podjednako dobri i automatski i manuelni ako se dobro održavaju. Za mene lično automatski menjač prava stvar!

Odgovori

Daki Nis

Problem kod nas Srba je sto ne odrzavamo redovno vozila.Kod nas se ulje u motoru menja kad se ima visak para, filter ulja menja svaki drugi-treci put a ulje i filter u menjacu nikad.Ja vozim Merc vito v220cdi sa automatskim menjacem.Bavim se prevozom putnika i dovozim na prikolicu automobile.Presao 200.000km sto putnici sto vuca prikolice i nikada jedan problemcic imao sa menjacem.Ja ulje menjam na 40-50.000km i to me kosta oko 60e.Za tu km ljudi menjaju set kvacila, plivajuce zamajce itd...Znaci,automatik je po meni bolji i sigurniji ko hoce da odrzava redovno.Drug kupio a6 2.5tdi automatik sa 260.000km.Posle par meseci poceo da trza,tesko menja...Svi "majstori" rekli da mora da se skida menjac i radi reparacija.Ispustili ulje a ono "blato" od ulja ni U.Sipali par puta ulje i ispustili dok se nije ispralo kad ono menjac radi.Nikakav problem nema a ima 320.000km na satu.Znaci majstori bi lapnuli 500-600e za zamenu ulja

Odgovori

Željko

Ja sam vozio 4 godine Golfa 2 87-godište automatika, i ako mi vjerujete samo sam redovno menjao ulje i filter i nikakvih problema nisam imao sa njim a išao sam sa njim i van Srbije, tako da je za mene automatik odličan izbor !!!

Odgovori

Sizif

Automatike vozim od 1998 do danas, manuelni vrlo retko. Auti koje sam imao sa automatikom uglavnom amerikanci - Chrysler Concorde, Ford Windstar, Dodge SX, a pored njih i Mercedes C klase... i nikada, ali nikada nikakav problem nisam imao. Možda sreća, ali ako me pratila 500 hiljada km, onda tu nečega ima.... jedini problem sam imao kada sam zakačio karter menjača na Dodge-u na neke šine pa mi je ulje lagano iscurilo, ali to je bilo mojom krivicom, i sve je rešeno relativno bezbolno. Uz šalu sam do sada uvek govorio da jedino na motoru automatik ne može da mi zameni manuelni (vozim Hondu CBF600), međutim, pre par dana probah novu Hondu NC700X sa automatskim DCT menjačem, i tad sam shvatio da će mi i sledeći motor definitivno biti automatik.

Odgovori

Saabovac

SAAB 9-5,zamenio ulje automatskog menjaca na 120.000 i sad cu ponovo na 180.000.7 litara po 18e.Da kucnem u drvo,vozim ga 5 godina bez ijedne greske.Zeni sam kupio Punta sa Dualogic robotizovanim menjacem.Na 60.000 zamenjen set kvacila za 8.000din!?!Osim ako me muka ne natera,nikad vise manuelni.

Odgovori

Dejan

Pozdrav ljudi ja imam 2 kombija i 3 auta i prelazim bas puno kilometara,ono sto hocu da vam kazem da je manuelni menjac sranje,to je bar moje misljenje... Automatik je zakon a ove lamele i korpe i druk lezajevi pa to je strasno tog se nemozes namenjati i naplacati... Imam 2 audia a-6 automatik-tiptronik znaci milina bozija sednes ubacis u D i gas ne razmisljas ni o cemu,samo redovno radis servis i to je to... A ovi sto govore da je automatik los pitao bi ih posle 100-200 kilometara kombinovane voznje :)

Odgovori

Vuk

Slazem se sa tekstom da sve ima svoje prednosti i mane , citam pozitna iskustva sa automatikom i drago mi je zbog vas medjutim za mene je manuelni mjenjac vrhunac dozivljaja pri voznji. Vozio sam i auto sa automatskim i iskreno kao da vozim tramvaj, bezlicno mi je i sablonski, stiskas onaj gas i izgubis pojam o brzini, tek kad pogledas u sat vidis da ides prebrzo... Sa manuelnim mjenjacem imam osjecaj da ja kontrolisem automobil 100%, voznju dozivljavam intenzivnije i ne bih to mjenjao... Sve racunice na stranu ali ja mislim da onaj ko voli voznju prije ce uzeti manuelni a opet razumjem i ljude koji su mnogo u automobilu, prelaze mnogo kilometara zbog posla i smucile su im se guzve u gradu svaki dan pa vise vole automatski...

Odgovori

Damir KL

Ponosni sam vlasnik Oktavije A5 karavan 1.9 TDI 105ks sa automatskim DSG menjačem 6 brzina...auto sam uzeo polovno sa 240 000km,vozim ga dve ipo godine,sada ima 280 000km,na 250 000km sam u menjaču redovno zamenio ulje i filter...sve radi bez greške... Bila vožnja po gradu ili na otvorenom putu...neuporedivo u odnosu na manuelni...još u kombinaciji sa tempomatom..."odmaranje u vožnji"...PREZADOVOLJAN...U MOJE DVORIŠTE AUTO SA MANUELNIM MENJAČEM VIŠE NEĆU UTERIVATI...BLAGOSLOVEN BIO ONAJ KO IZMISLI AUTOMATSKI MENJAČ!

Odgovori

Radomir Trisic

Evo da se i ja izjasnim imam ford focus se amerikanac sa automatskim menjacem, benzinac 2000 ccm i 160ks slazem se da verovatno stariji automatici nemaju smisla na maloj kubikazi i snazi ali ja sam prezadovoljan i kao i vecina mislim kupovati samo automatike neuporedivo se lakse vozi i ne umara uopste pogotovo na duzem putovanju ali i po gradu sa stalnim stani kreni i ubedjen sam da cuvaju motor samo kao i sve i auto i menjac traze odrzavanje redovnu kontrolu i zamenu ulja to je osnova svega za dug vek automobila i menjaca

Odgovori

Stefan

Automatici su znatno bolji od manuelnih menjaca , ja imam BMW i mnogo je bolji sa automatskim menjacem nego sa manuelnim samo ubacis u D i gas....Jos bolje je kada ubacis u SPORTSKu verziju auto je tada jos bolji...

Odgovori

Dejan

Imam Mercedes c 250 td automatik i extra sam zadovoljan od kada sam probao auto sa automatskim menjacem.pravi odmor za vozaca...

Odgovori

Milos

Vozim automatik i nikada nisam imao problema C 220 cdi. Samo menjati ulje na vreme i filter. Jeftine marke automobila ne uzimati automatik. Samo MB ili BMW. Nikako ne slepati drugi auto ako je vas autom.Pri normalnom pritisku pedale gasa neoguce je osetiti kada je presaltao.Za gradsku voznju je uzivanje.Manuelni je za sportase. Automatik za uzivanje. Remont konvertera je 300e a radi se na milion km.Moj ima pola miliona, jos nema nikakvih opiljaka u ulju.

Odgovori

rale t

ko nije vozio nezna sta je automatski menjac i koliko je to dobra stvar,jedina mana je to sto nema dobrih servisa svuda a i ovlasceni servisi izbegavaju cak i ulje da mu promene

Odgovori

Dejan

Slicnu temu obradjivao je Vas stariji brat, Mobile DE sajt... Kratko i jasno zakljucak im je bio "NE KUPUJTE POLOVNjAKA SA 100.000 I VISE KM. SA AUTOMATSKIM MENjACEM" !!!

Odgovori

Punto

Vozim punta 1.2 16v automatic tiptronic, kupljen sa 110000, sada je skoro 200000, nikad nije secnuo zakasnio niti bilo sta, samo redovan servis i trajace dugo, e to sto se kod nas teraju kante, ili sto neko kupi mecku '84 god koja je presla 3000000 pa joj los automatik, to je drugo. Plus servis automatskog menjaca je mnogo jeftiniji od seta kvacila (korpa, lamela i druk lager)

Odgovori

Dragan Milosevic

Automatic je buducnost i to je jasno kao dan.Prednosti su visestruke i to znaju oni koji ga imaju . Manuelni je srednji vek i to NEZNAJU ONI KOJI GA IMAJU!!!

Odgovori

niki lauda

porediti manuelni i automatik. zene voze automitik menjac jer ne znaju da voze. vama sto riknjavaju lamele- ne znate da vozite. formula 1 je umrla kada je ukinut manuelni menjac. vama sto volite automatik uveo bih vam gas na sirenu a kocnicu na migavce pa rasirite noge.

Odgovori

Goran

zdravo ja vozim kia sorento 3.8 v6 sa automackim menjacem i nebi ga menjao nizasta odlican je

Odgovori

Mercedes W126

Automatik je po meni mnogo bolji,nema kvacila i tih zajebancija,a sto najvise volim kod njega je da mu treba mnogo manji odaziv kad treba da se predje u nizi stepen prenosa,i jos jedna stvar cuveno P na rucici menjaca,jednostavno ti ne treba rucna :D

Odgovori

bojan

kad sam "podmladjivao" auto (prodao stari kupio mladji,opet polovan)i odlucio za marku i model (da nereklamiram koji) naleteo sam na jedan odlicno ocuvan spolja,na papiru koji je bio na brisacu vozila sam video da ima najvisi nivo opreme za taj model i videvsi i cenu odmah sam se "zaljubio",medjutim kad mi je vlasnik placa otvorio vrata auta,video sam da je automatik,kao da mi je lupio samar,medjutim poceo sam da se raspitujem kod ljudi za koje sam znao (i par mehanicara)da su vozili automatike i svi su me ubedjivali da necu pogresiti ako ga uzmem...poslusao sam ih i sad Vam mogu eci da sam ponosan vlasnik jednog automatika,prezadovoljan sam i mislim da vecina ljudi,kao i sam ja samo ima predrasude prema automatiku...toliko...

Odgovori

misko

Moze li mi neko reci dali su fiat sa automatik menjacima ok? Kobkretnije fiat ulyss,2,0 jtd.

Odgovori

Stefan

Zdravo . Vozim Opel Vektru 2.0 16v 1995 god.menjac automatik, za sada nemam nikakvih problema, menja brzine odlicno a jos bolje ide kad prebacis u ,S' . Zadovoljan sam automatikom. Pozdrav

Odgovori

Srdjan

Evo mog iskustva vozio sam dosta automatika i zakljucio sledece.Da stariji automobili sa automatskim menjacem traze jacu kubikazu motora.Na primet vozio sam omegu 2.0 benzinac i mao sam probleme prilikom preticanja e sad vozio sam i senatora 3.0 nema nikakvih problema od 100-160 ubrzava za par 4-5 sekundi.I tada sam shvatio da automatik mora da ima dosta kubika i kilovata.Medjutim uzeo sam bmw5 2007god 2.0 dizel automatik i odusevio se znaci po ibarskoj bez probleama preticem.

Odgovori

Dusan

Mogu samo reci da taxisti predju do milon kilometara sa automatskim menjacem,a vec duze vreme stavljaju se i na teretna vozila kao i autobuse,gradska voznja i manuelni menjac=KATASTROFA,za vozilo i za vozaca.sve sto je potrebno,na svaki 60.000km promeniti ulje,od trenja gubi vizkozitet,i tako konvertizer nemoze da nadoknadi pritisak ulja da bi normalno menjao brzine,a kad se to desi,onda Ljudi predju na tiptronik,jer on ne zahteva pritisak,ali zato menjac i strada,gotova prica.Pozdrav

Odgovori

Deda

Generalni problem u nasoj zemlji su krs do krsa koji se uvoze sa 300 hiljada i vise.Manuelni ili automatski menjac u ovom slucaju nema razlike ,kvari se i jedan i drugi.Citava Amerika vozi automatske menjace a mi sami treba da se zapitamo koliko i gde vozimo,gradska ili voznja po autoputu.Kao narod u tom slucaju uopste nismo prakticni.Zasto bih na primer ako zivim u Nisu i prelazim desetak kilometara dnevno vozio automatik i auto od 2000cc??

Odgovori

idi begaj

ostajem kod manuelnog a svi vi koji hvalitet automatic, predjite na dsg, da osetite jos vecu skupocu odrzavanja iste. ps. sve sto je prekomplikovano ce i odrzavanje kostati iste, a o Murphy-evom zakonu da ne pricamo "sto moze da rikne, ima da rikne"

Odgovori

Miroslav

@marko Preporučujem da pročitate tekst ponovo. A ko je očekivao konačan odgovor da li je bolji automatik ili manuelni, neka pročita podnaslov. Tekst je potpuno realan. Vlasnici automatika teraju vodu na svoju vodenicu, što je i prirodno.

Odgovori

Deki

"Zar moze da bude lose ili rizicno nesto sto najbolji brendevi stavljaju kao jedinu opciju u najskuplje modele?" - Apsolutno!!! Svaki automatik je super dok se ne pokvari. A onda kanap oko vrata. Moj ćale je tu muku prošao i kaže nikad više.

Odgovori

NIkola

Super tekst :)

Odgovori

vlada

Vozio sam do skoro audi a4 , kraj 2002god,motor 2.0i sa 96kw. Potrosnja oko 15l plina, potrosnja ulja 1 litar na 1000km i to fabricki propisano ko ne veruje neka pozove ovlasceni servis. Imao je automacki menjac sa 6 brzina. Od tog auta samo sam imao muke. Koliko sam davao za ulje u motoru i gorivu plus menjac. Sa menjacom sve je ok dok je hladan cim se zagreje stanete na semafor ili negde ubacen u D i drzite kocnicu i kad treba da krenete auto stoji kao da ne zna da je u D ponasa se kao da je u N. I onda ili ga vratim u N pa opet u D ali i tad nece uvek sam da krene ili mu dodam gas ali kad mu dodate gas auto ne da trzne sce mislim da ce da se polomi nesto u menjacu a ovako pri voznji perfektno menja i nista se ne oseca ali je imao tu muku pri polazenju. Ulje i filter u menjacu da se menja kosta oko 400e zato sto nije klasican filter nego neka lula koja je ogromna i skupa. A taj senzor brzine u menjacu koji mi je otiso njegova zamena je 1200-1400e

Odgovori

disco

Od 2006. godine vozim skoro iskljucivo automatike, i iskreno se ukoliko ne moram ne vracam na manuelni. Mana automatika starije generacije je bila eventualno na magistralnim krivudavim putevima, a sa novim sekvencijalnim to je postala prava milina. Na autoputu vam je sve jedno jer i onako prelazite na stotine kilometara bez da menjate brzine a u gradu je razlika tolika da ne vredi uopste komentarisati. Kod nas se ljudi plase svega sto je novije pa tako i automatika ima tu i zasluge uvoznika koji kupuju kola sa menjacima u problemu jer kostaj drasticno jeftinije pa ih ove prodaju kao da je sve ok ali isto tako kupuju i kola koja su izvadjena iz poplava i slicno pa se ljudi manje zale a realni problemi takvih kola su jos mnogo veci.

Odgovori

emil

S postovanjem, Hvala za vasu spremnost da pomazete ljudima, i evo mog iskustva: Nabavio sam polovnu klimu, komplet. Prilikom provere ispravnosti, ustanovljeno je da je lamela kompresora proklizava, vrseno dotezanje matice na osovini, da bi se lamela privukla blize ka magnetu. I desilo se sta se desilo, pukla je osovina i kompresor je postao neupotrebljiv. Trebalo je vremena da pronadjem isti takav-150E...sve u svemu, pocetna cena od 150E koliko sam platio klimu na odpadu+ugradnja 400E+drugi kompresor 150E+prepravka i montaza drugog kompresora 80E=880E. Ali tu nije kraj, opet se javio isti problem kao s pocetka price, lamela proklizava...Imam klimu a u stvari je nemam... Ljudi, pre nego se odlucite ugraditi klimu, dobro se raspitajte za svaki detalj, nekada je bolja skuplja varijanta nego jevtinija pa na kraju bude dva puta skuplja od skuplje. Inace, ugradjivao sam u Opel Omegu 2.0i A iz 1987, kad je imala 20g

Odgovori

jovan jovanovic

ima dosta majstora u zadnje vreme koji popravljaju automatske menjace ali od znanja imaju samo da dobro naplate a ne znaju da poprave tako da neki reklamiraju i po 10 puta..moje misljenje je da je automatski menjac dobar samo kada je nov a kada se pokvari samo je bacanje para na popravke i na kraju nista

Odgovori

marko

Pa da li je moguce da ovakve tekstove pisu iskljucivo ljudi bez iskustva u toj oblasti? Zer moze da bude lose ili rizicno nesto sto najbolji brendevi stavljaju kao jedinu opciju u najskuplje modele? Zasto trujete ovaj ograniceni i napaceni narod ovakvim tekstovima? Tako moze da se pise apsolutno o svekoj sklopki i komponenti na svakom vozilu i manuelni menjaci su podlozni mnogo cescim kvarovima i skupim popravkama cesce nego automatski,sto ne posvetite paznju tome nego terate ljude da ostanu zatucani jer je automatik los samo izgleda u Srbiji? Kako bi trebali da prodamo ikada polovni auto sa automatskim menjacem narodu koji nikada nije vozio to i osetio npr prednost izostanka bola u kolenu u gradskoj voznji ili zamene seta kvacila?

Odgovori

Nikola

Dobro pitanje ste napisali... ali niste dali nikakav odgovor :) To su svi vec i znali, da novi automatici rade bolje idu lepo... ali kao i sve novo skuplje je za odrzavanje...

Odgovori

Aca

Presao sam sa automatik i slobodno mogu reci da manualni vise ne bi vozio jer volim sto prostije i jednostavnije. Do sada sam se lepo naplacao za razne automobile koje sam vozio setove kvacila i plivajuce zamajace na nekom autu i dva puta. Kad sve saberem kad crkne automatik nece mi biti zao da dam 1000e za popravku.

Odgovori