Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zašto konsultovati veštaka za saobraćajne nezgode?

Zašto konsultovati veštaka za saobraćajne nezgode?
Postavljeno 18.03.2014. u 11:31

„Saobraćajna nezgoda je nezgoda koja se dogodila na putu ili je započeta na putu, u kojoj je učestvovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojoj je najmanje jedno lice poginulo ili povređeno, ili je nastala materijalna šteta.“ Ovo je definicija saobraćajne nezgode koja je propisana u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Materijalne štete do 50.000 dinara se rangiraju kao male materijalne štete. Ne vodi se sudski postupak , već se primenjuje izveštaj o saobraćajnoj nezgodi i štete se likvidiraju neposredno kod osiguravača koji sprovodi postupak oko likvidacije štete.

Kod materijalnih šteta koje su veće od 50.000 dinara, a do 200.000 dinara, vodi se prekršajni postupak, a to znači da se kod ovih saobraćajnih nezgoda sprovodi u celosti uviđajni postupak i sačinjava uviđajna dokumentacija.

Kod materijalnih šteta preko 200.000 dinara, kao i u slučaju da je u saobraćajnoj nezgodi  bilo povrede ili smrti nekog od učesnika, onda se obavezno vodi krivični postupak gde uviđajem rukovodi Javni tužilac.

Želimo da upozorimo na situacije koje se u zadnje vreme pojavljuju i koje je kasnije jako teško dokazati u postupku realizacije materijalne odnosno nematerijalne štete, kao i kod mogućnosti isključivanja sopstvene odgovornosti za delo koje vam se stavlja na teret.

Kod izveštaja o saobraćajnoj nezgodi (evrposki izveštaj) kojeg ćete popuniti sa osobom koja je izazvala štetni dogadjaj, obavezno u istome dobro opišite način nastanka saobraćajne nezgode. S obzirom da danas svi imaju telefone sa foto aparatom, uvek prvo fotografišite krajne pozicije vozila sa svih strana pre nego što uklonite vozila sa kolovoza, a nakon toga, kada ste uklonili vozila, fotografišite svoja oštećenja i oštećenja na drugom ili drugim vozilima. Nakon okončanja postupka na licu mesta, obavezno stupite u kontakt sa veštakom saobraćajne struke ili mašinske struke koji će izvršiti detaljnu procenu štete na vašem vozilu, jer će isti da identifikuje i takozvana sakrivena oštećenja koja se nalaze iza plastičnih ukrasnih branika, jer su branici od poluintelegentnih materijala, pa se nakon udara vraćaju u prvobitni položaj. Tapacirung takodje skriva oštećenja koja se javljaju na podu vozila i gepeka itd.

Kada je u pitanju dokazivanje odgovornosti za samu saobraćajnu nezgodu, uvek morate imati na umu član 3. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji glasi:

„Svaki učesnik u saobraćaju dužan je da se ponaša na način kojim neće ometati, ugroziti ili povrediti druge učesnike, kao i da preduzme sve potrebne mere radi izbegavanja ili otklanjanja opasnih situacija nastalih ponašanjem drugih učesnika u saobraćaju, ako sebe ili drugog time ne dovodi u opasnost.“

Ovaj član obavezuje sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju pravila i propisa, kako ne bi ugrozili ili povredili druge učesnike u saobraćaju, ali i obavezuje da učesnici u saobraćaju moraju preduzeti sve mere radi izbegavanja ili otklanjanja opasnih situacija nastalih ponašanjem drugih učesnika u saobraćaju, normalno, da sebe ili druge ne dovedu u opasnost.

U ovom članu se kriju situacije koje može da razjasni samo veštak saobraćajne struke, što ćemo pokazati na jednom primeru:

Pokušali ste u naselju da pređete preko raskrsnice u kojoj saobraćaj nije regulisan saobraćajnim znacima. Kretali ste se dozvoljenom brzinom oko 50 km/h, a sa desne strane vam je dolazilo vozilo (koje u ovakvoj raskrsnici ima prednost) i koje vas je udarilo svojom prednjom desnom stranom u zadnju desnu stranu vašeg vozila, gde je bio zahvat oko 0,40 m od vašeg zadnjeg branika. Na lice mesta je izašla uviđajna ekipa, izvršila uviđaj i sačinila zapisnik u kome se navodi da vi niste poštovali saobraćajne propise, te vas navode kao krivca koji je izazvao saobraćajnu nezgodu.

Sudski veštak saobraćajne struke je izvršio analizu događaja na osnovu zapisnika sa uviđaja i foto dokumentacije i ustanovio da je kontakt ostvaren brzinom od oko 40 km/h (iza vozila koje je udarilo u vaše vozilo ostao je trag kočenja do mesta kontakta u dužini od 6,50 m, a angažovano je usporenje od 7 m/s2, s time da je ukupno vreme reagovanja vozača i vozila 1,10 s).

U času pojave traga kočenja kod vozila koje vas je udarilo brzina je iznosila 14,64 m/s, odnosno 52.70 km/h, a u času shvatanja opasnosti brzina je iznosila 15,34 m/s, odnosno 55,24 km/h. To znači da je od mesta gde je shvaćena opasnost, pa do mesta gde je došlo do kontakta, vozilo koje je izvršilo nalet na vaše vozilo prešlo putanju od (16,83+6,50)=23,33 m, a u vremenu od (1,1+0,50)=1,60 s.

Da se to vozilo kretalo dozvoljenom brzinom kroz naselje od 50 km/h, ostvarilo bi vreme do mesta kontakta od (1,1+0,77)=1,87 s. Uočava se razlika od oko 0,27 s. U vremenu od 0,27 s vi koji ste se kretali brzinom od 50 km/h pređete putanju od oko 3,75 m, a to znači da biste izašli u celosti iz zone naleta (ne bi ni došlo do kontakta), s time da bi vozilo koje je izvršilo nalet na mestu kontakta imalo brzinu od 7,78 m/s odnosno 28 km/h.

Ovaj mali primer nam je pokazao da na obe strane postoje propusti, s time što su neki primarni, a drugi sekundarni, a te propuste će kasnije sud da ceni.

Iz gore navedenog, uvideli ste da postoje mnogi razlozi koji ukazuju da uvek treba da se konsultujete sa veštacima saobraćajne struke kada se radi o saobraćajnim nezgodama, bez obzira šta vam drugi govore.

Na kraju najvažniji savet: Poštujte saobraćajne propise i vozite pažljivo, jer je u navećem broju slučaja sudbina u vašim rukama!

Udruženje sudskih veštaka „FORENZIKA“ Novi Sad
www.forenzika-novisad.org

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

3.7
Komentara: 22
Pregleda: 42903
   

Komentara: 22 | Pregleda: 42903

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Propis

Glupost i konfuzija...

Odgovori

Igor

Poštovani, Kamo sreće kada bi se u svemu više konsultovali veštaci-eksperti u svemu pogotovo u ekonomiji i poreskoj politici ali te ek. forenzičare niko ne pominje. Ovaj komentar o saobraćajnoj nezgodi imponuje jednostavnim i konkretnim analizama i visokom stručnošću.I veoma sam Vam zahvalan.Poz.Igor

Odgovori

ilija milicevic

sve ste to lepo objasnili ali je to cisto bacanje para na vestacenja ( ya ovakve slucajeve) . vozac je kriv za izazivanje saobracajne nezgode jer nije propustio vozilo koje mu je dolazilo sa desne strane bez obzira na njegovu brzinu kretanja. Ovim vestacenjem vozac koji je udario u vozilo koje se kretalo sa njegove leve strane moze biti kaznjen za prekoracenje brzine. Mada je i to diskutabilno jer se dao primer prekoracenja od oko 5 km/h sto je idiotski. i uvek se postavlja pitanje: zasto drugi vozac nije smanjio ili povecao brzinu kada je primetio opasnost od vozila koje mu je nailazilo sa desne strane. Ako imate puno para obaveznoangazujte vestaka jer onda nikakonecete biti krivi... uzmimo primer vozaca belog BMV X6 koji je usmrtio devojcicu na pesackom prelazu....

Odgovori

Vedran Zigi

Uopste nije bacanje para, uglavnom se svodi na cistu racunicu- da li se isplati angazovati vestaka u odnosu na to kolika je potencijalna visina stete. Imao sam skoro identicnu situaciju ovoj koja je opisana, pre 10 godina. Nisam bio kriv "pred Bogom" ali sam ipak bio kriv pred Sudom. Bas iz razloga sto nisam mogao da dokazem ovaj sled dogadjaja koji je gore naveden. Jbg, klinac, neupucen, itd... Olaksavajuce po nas je sto vecina vestaka radi na procenat, snime situaciju pa ako procene da ima vajde za njih onda se upustaju u pricu. Njima ide 10-20% od dobijenog i svi srecni.

goxy

Pa nije baš sve ovako kako je napisano.

Odgovori

Bodjoni

Obavezno konsultovati vestaka Vujanica ako imate para ! Veso ce vas od krivca pretvoriti u zrtvu !

Odgovori

Milan Petrovic

ne verujem da je popunjavanje Evropskog zapisnika samo do 50 000 din,jer mom kumu su po istom izvestaju priznali sumu od 140 000,u razgovoru sa prijateljem taksisto cuo sam da je isplaceno njemu 200 000 dinara verujem da ste vi u pravu sto se tice propisa ali mislim da ste pogresili povodom cifri za isplatu. Osiguranja o kojima govorim su Triglav i Dunav

Odgovori

centar za forezička istraživanja (forenzika) Novi Sad

Evropski izveštaj je standardni obrazac koji se koristi u celoj Evropi i validan je umesto policijskog izveštaja u slučaju malih šteta, odnosno manjih saobraćajnih nezgoda, gde nema povređenih i poginulih, a materijalna šteta je manja od 500 evra, u kom slučaju nije potrebno zvati policiju i gde su se učesnici nezgode saglasili o odgovornosti za nastanak štete. Ukoliko se ne može utvrditi da je šteta manja od 500 evra ili ako učesnici u saobraćajnoj nezgodi ne mogu da se slože oko odgovornosti za nastalu nezgodu, potrebno je pozvati policiju radi sačinjavanja zapisnika. Za vreme upotrebe motornog vozila u saobraćaju, vozač je dužan da u vozilu poseduje Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi i da ga predoči na zahtev ovlašćenog službenog lica. Društvo za osiguranje kod kojeg je zaključen ugovor o osiguranju od autoodgovornosti dužno je da ugovaraču osiguranja, uz polisu osiguranja, uruči i Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Obrazac Evropskog izveštaja je besplatan.

Vedran Zigi

Forenzika Novi Sad Ako nakon pregleda dokumentacije procenite da ima smisla upustati se u proces, jel naplacujete procenat po resavanju slucaja (po isplati) ili je obavezno platiti unapred? Pitam informativno, nikad se ne zna...

Micko

Desila se nezgoda.Nisam bio kriv i ja zvao policiju.Plicajac i druga strana stari prijatelji.Zapisnik potpuno iskrivljen.Policajac nije hteo ništa da slika.Ali ja jesam i snimao i slikao.Policajac imao toliko jaku vezu sa sudijom da su mi uskraćena SVA prava i SVE šta sam imao za odbranu je odbačeno sa razlogom da IZBEGAVAM ODGOVORNOST ???? ovo imam crno na belo.Kolega koji je policajcu pomagao prilikom uviđaja dao izjavu koja obara zapisnik kao i slučaj (pošten čovek koji nije hteo da laže).Sudija i to odbacio i proglasio mene krivim.Imam sve crno na belo,foto i video.....mogu da oborim slučaj u 15 minuta izlaganja.Desilo se 2010 god i ja platio kaznu.Spreman sam da platim koliko god treba da se slučaj ponovo pokrene.Kako i kome se obratiti?

Odgovori

dejan

imao sam saobracajku manje materjalne stete bez povredjenih lica koji je potpisao u uvidjaju saob. policije.naknadno otisao u hitnu nakon 12 sati posle saob.steta na vozilu isplacena mada me je tuzio za telesne povrede koje navodno zadobio.molim za savet .hvala unapred

Odgovori

Mecka

Zbog toga svi lepo kamere na soferke, po mogucstvu i nazad ako vam budzet dozvoljava. Ako vam ne dozvoljava kao i meni, lepo nosac za mobilne telefone, snimanje u toku voznje i mirni ste. Nesto se desi, nema tu da saobracajac hvata krivine ili vam pise prekrsajnu, krivicnu...lepo snimak kod sudije i dovidjenja. Dovoljan je najobicniji android telefon, kartica 8Gb i u potpunosti moze da zadovolji prosecnu gradsku ili vangradsku voznju.

Odgovori

Udruženje sudskih veštaka FORENZIKA Novi Sad

Poštovani, Što se tiče naplate štete, bez obzira što je osiguravajuća kuća ugašena, za isplatu štete, bez obzira da li je materijalna ili nematerijalna, nakon sprovođenja postupka oko likvidacije štete, štetu isplaćuje garantni fond sve do isteka polise osiguranja. Obratite se garantnom fondu za naplatu štete. U vezi saobraćajne nezgode, u postupku veštačenja će se utvrditi da li je vozilo iza Vas vinovnik saobraćajne nezgode ili ste i Vi doprineli nastanku ist. S poštovanjem, Udruženje sudskih veštaka FORENZIKA Novi Sad

Odgovori

zemunac

Imao sam lancani sudar na gazeli, s tim sto ja nisam kriv za nezgodu. Stajao sam u koloni kada je na mene velikom brzinom naleteo auto i udario me od pozadi a samim tim ja udario ovog ispred a on onog ispred njega i tako se svi izlupali. Policija je dosla na uvidjaj a mene je hitna odvezla u urgrntni. E sad problem je u tome sto krivac za udes ima takovo osiguranje, a takovo osiguranju je oduzeta dozvola za rad. a mene zanima ako neko zna sta dalje posto nisam imao iskustva sa tim. pa ako neko ima iskustva ili nesto zna nek se javi. unapred hvala

Odgovori

vojislav

Kako se utvrđuje trag kočenja kod vozila sa abs-om?

Odgovori

Budjoni

Teorija "ZBP" ili zbogom pameti ! Osnovni uzrok nezgode u primeru je nepostovanje prava prvenstva a ne brzina. Mega "strucnjaci" i Osiguravajuca drustva ocigledno favorizuju podeljenu krivicu i na taj nacin izbegavaju da nadoknade stetu. Zbog takvih Ja pocepah diplomu!

Odgovori

rodžer

forenzičari iz novog sada, hvala vam puno na odgovoru i nadam se da nećete videti moj mail nikada.

Odgovori

forenzika novi sad

Za Rodžera: Za štete do 50,000 dinara radi se evropski izveštaj. Ukoliko neka od strana (obično ona koja smatra da je u pravu) pozove policiju, policijska ekipa izlazi, pravi uviđaj i naplaćuje od stranke koja ih je pozvala. Kod likvidacije štete, stranka koja je pozvala policiju, naplatiće troškove od osiguravajuće kuće, zajedno sa štetom. Što se tiče toga "gde da nađem nekog veštaka", uvek možete poslati policijski uviđaj i foto dokumentaciju na: office@forenzika-novisad.org i mi ćemo Vam besplatno dati savet šta Vam je činiti

Odgovori

Glupost

I jos jednom glupost.

rodžer

Mene zanima: -kada se desi neka saobraćajna nezgoda, ko plaća saobraćajce koji izađu na uviđaj? Onaj ko ih je zvao ili ko je kriv? -gde da nađem nekog veštaka? Sumnjam da će neko doći sa mašinskog fakulteta i gledati i zabeležiti.

Odgovori

Aca

Drugim recima vestak sluzi da dokaze da se vozilo koje niste propustili kretalo brze od dozvoljenog i da taj vozac nije preduzeo sve mere kako ne bi doslo do udesa, pa onda delite krivicu.

Odgovori

aaa???

Da me ubijete ako sam ja ista ovde razumeo..

Odgovori