Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Čišćenje DPF filtera može da uštedi više hiljada evra

Čišćenje DPF filtera može da uštedi više hiljada evra
Postavljeno 13.05.2014. u 16:13

Da li znate šta je DPF filter i da njegova zamena može da košta od 1.000 do 3.000 evra, što u nekim situacijama čini polovinu vrednosti vozila. Postoji li način da se ovo izbegne?

Savremeni automobili postaju istovremeno sve snažniji i ekonomičniji, mirniji i tiši u radu, a takođe i manje zagađuju atmosferu svojim izduvnim gasovima. Međutim, sav ovaj napredak ima cenu i to prilično visoku. Skupe dizne, plivajući zamajci, turbo punjači, senzori, katalizatori…

Proizvođači su zbog oštrijih ekoloških normativa bili prinuđeni počnu da ugrađuju i filtere čestica čađi u dizelaše. Ovi filteri u velikoj meri sprečavaju izbacivanje kancerogenih čestica u atmosferu, što je sjajno zbog našeg zdravlja, ali može da ima fatalne posledice po nečiji novčanik. Naime, kada se DPF pokvari, cena ugradnje novog može da bude hiljadu i više evra.

Šta je to DPF filter?

Sam izraz „DPF filter“ nije pravilan, zato što DPF na engleskom znači „Diesel Particulate Filter“. Dakle, reč filter je već uključena u tu skraćenicu, ali mi ćemo povremeno koristiti nepravilan izraz zato što će tako širi krug čitalaca lakše razumeti ovu problematiku. Inače, kod francuskih vozila, tj. na francuskom ovaj filter naziva se FAP.

Čemu služi?

Smanjuje izbacivanje kancerogenih čestica u atmosferu, o čemu običan čovek retko razmišlja. Činjenica je da dizelaši, koliko god savremeni bili, izbacuju opasne čestice ukoliko nemaju odgovarajući sistem za njihovo neutralisanje. Ovi filteri se koriste već dugo i danas gotovo da nema novog dizelaša bez DPF filtera.

Životni vek DPF-a

Životni vek DPF filtera jednak je životnom veku automobila, tj, tako bi trebalo da bude ako je motor automobila ispravan i ako se redovno sprovodi regeneracija. Svi problemi koji se javljaju posledica su neispravnog rada motora ili ignorisanja upozorenja po pitanju regeneracije.

Baš iz tog razloga u servisima koji se bave čišćenjem filtera insistiraju da se filter prilikom regeneracije (čišćenja) skida u servisu u kojem prethodno mogu da se utvrde greške u radu motora koje su dovele do zapušenja filtera.

Kako da znam da li moj auto ima DPF?

Početkom osamdesetih su u SAD postavljeni prvi standardi za korišćenje DPF-a. Prvo su korišćeni isključivo na radnim mašinama van puteva. Kada se pokazala efikasnost ovog sistema, polako je počela njegova primena i na motornim vozilima.

Tako su nastala i pravila po kojima je svako vozilo koje koristi dizel gorivo moralo da ima i DPF filter. Ovo je dovelo do toga da već od 2001. godine krene postepeno uvođenje filtera na nova vozila, a od 2006. godine se masovno ugrađuju.

Kako da prepoznam problem sa DPF-om?

Današnji automobili su opremljeni sistemima koji bez uticaja vozača vode računa o svim parametrima rada vozila, a samim tim i o radu DPF-a.

Prosečan filter na sebi ima šest senzora koji vode računa o stanju izduvnih gasova koji dolaze iz motora. Pomoću tih senzora centralni računar automobila prepoznaje i stanje u filteru, mereći pritisak u komorama ispred i iza filtera, nivo čađi i pepela u sistemu.

Onog trenutka kada filter dođe u kritičnu zonu, koja podrazumeva da je nivo čađi veći nego što pasivna regeneracija može da reši, računar pomoću signalnih lampica sugeriše vozaču da započne dužu vožnju u nešto oštrijem režimu. Na taj način se povećava temperatura u DPF-u i sprovodi se aktivna regeneracija.


Međutim, vrlo često se dešava da vozači zakasne, tj. ne ispoštuju preporuku svog automobila i ne pomognu mu u regeneraciji filtera, što dovodi do toga da se filter prepuni česticama čađi, a tada je potrebno čišćenje u servisu.  Vrlo je važno da se filter očisti na pravi način, upotrebom odgovarajućih sredstava, jer u suprotnom može biti trajno uništen.

Zar automobil ne čisti sam DPF?

To je tačno - automobili sa DPF-om povremeno „spaljuju“ čađ koja se skupila u filteru. Problem je u tome što ovaj proces zahteva određene uslove, u zavisnosti od modela i motora. Na primer, neophodno je voziti najmanje 30 minuta brzinom od najmanje 60 km/h i da pritom broj obrtaja motora bude od 3.000 do 3.500 o/min. Ovi zahtevi zavise od modela automobila, stanja filtera i drugih faktora, tako da je generalizacija nezahvalna.

Inače, taj proces se naziva regeneracija filtera, što može da se obavi samo kada se u samom filteru u dovoljno dugom vremenskom periodu postigne temperatura dovoljno visoka da se „spali“ nakupljena čađ, koja se tom prilikom pretvara u bezopasan pepeo, ugljen-dioksid i vodenu paru.

Pročitajte uputstvo!

Da biste se zaštitili od skupih troškova, detaljno pročitajte uputstvo koje stiže uz automobil, kako biste shvatili način rada DPF-a, kako da ga zaštitite i da mu produžite životni vek. Malo pažnje može uštedeti mnogo novca.

Mnogi vozači ne znaju šta znači lampica koja upozorava na zapušenost DPF-a, te je ignorišu dok se ne jave ozbiljni problemi.

Vrste regeneracije DPF-a

Postoje pasivna i aktivna regeneracija filtera čvrstih čestica, tj. čestica čađi. Pasivna regeneracija se dešava kada temperatura izduvnih gasova postane dovoljno visoka da čađ može da počne da se spaljuje bez dodatka goriva, intervencije od strane vozača, itd.

Aktivna regeneracija traži intervenciju od strane vozača, dodatak goriva i slično, a može da se obavi tokom normalne vožnje ili da se inicira u servisu.  

Uprkos regeneraciji, problemi se i dalje javljaju

Gradska stani-kreni vožnja je glavni krivac za otkazivanje DPF-a. Stoga se preporučuje svim vlasnicima automobila sa DPF-om koji većinu vremena za volanom provedu u gradskoj gužvi, da povremeno izađu na autoput i dozvole automobilu da prodiše punim plućima pri visokim obrtajima.

Kako pomoći?

Vozači mogu da pomognu svojim automobilima povremenim korišćenjem aditiva koji štite DPF filter ili mu pomažu prilikom aktivne regeneracije. Ti aditivi se dodaju u rezervoar za gorivo i imaju zadatak da smanje tačku zapaljenja čestica čađi u filteru. Takođe imaju i zadatak da obnavljaju materijale koji se nalaze u samom filteru i da produže njihovu katalitičku funkciju.

Alternativa – profesinalno čišćenje

Kada automobil više ne može sam da se izbori sa zapušenim filterom, čišćenje može da se obavi npr. u firmi CAR MAJER (www.dpf.rs) iz Beograda.

Ristić Aleksandar, direktor i osnivač firme, dao nam je kratko objašnjenje kako teče procedura i šta vlasnik automobila može da očekuje: „Eco Blaster tehnologija je jedna od danas najčešće korišćenih kada je čišćenje DPF filtera u pitanju. Ovaj postupak podrazumeva da se filter zagreje na vrlo visoku temperaturu dok je u mašini, a nakon toga se tretira hemijskim sredstvima koja ga osvežavaju i produžuju mu život“.

Procedura ide ovako:

1. Proverite stanje filtera kod servisera. Bilo bi poželjno da dobijete pismeni izveštaj o začepljenosti filtera (i dostavite ga zajedno sa filterom),

2. Serviser skida filter sa vozila i kontaktira vas da ga preuzmete,

3. Nakon preuzimanja filtera vrši se njegova ulazna kontrola, čišćenje, tretman odgovarajućim hemikalijama i izlazna kontrola,

4. Sa isporukom, uz svaki tretiran DPF filter dolazi i prateća dokumentacija kojom se potvrđuje njegovo čišćenje i garancija o ispravnosti,

5. Vaš servis montira filter i poništava kodnu grešku (ukoliko se kodna greška ne može poništiti, računar vozila će je sam ukloniti prilikom prve aktivne regeneracije filtera).


- nakon regeneracije dobijate izveštaj koji vam govori o realnoj količini uklonjenih čestica,

- dobijate svoj orginalni deo koji se vraća na vozilo,

- sprečavate loša rešenja koja podrazumevaju izbacivanje ili isključivanje DPF filtera, jer je u okviru Evropske unije zabranjeno koristiti ovakva rešenja,

- čišćenjem se sprečava dalje nagomilavanje čestica čađi, a time i njegovo fizičko uništenje

Opasnosti skidanja DPF-a

Postoji nekoliko načina kako da neispravan DPF filter isključite iz upotrebe na vozilu. U većini slučajeva se podrazumeva da filter treba fizički ukloniti. Takvim postupkom trenutno razrešavate deo problema, ali istovremeno stvarate potencijalnu mogućnost za daleko veći broj novih problema.

Uklanjanjem ovog filtera gubite svaku Euro normu. Bez obzira što ste kupili auto najnovije generacije, ako uništite DPF filter, prilikom bilo kog testiranja vaš auto će biti tretiran kao vozilo koje ne poseduje Euro normu, a to su vozila proizvedena pre jula 1992. godine.

Takođe, kada uklonite DPF filter, morate da promenite i softver koji kontroliše rad motora. To znači da se u računar automobila instalira softver za verziju koja nema DPF filter, a ona je prestala da se proizvodi npr. 2008. godine ili softver koji je namenski napravljen/izmenjen.  

Na novijim verzijama automobila na filteru se u proseku nalazi šest senzora, a kod radnih mašina (bageri, traktori, autobusi, šinska vozila...) i do 24. Oni imaju zadatak da upravljaju radom motora kontrolišući pritisak i temperaturu izlaznih gasova (proveravaju da li je smeša goriva i kiseonika bogata, siromašna ili optimalna). Automobil svakih 60 milisekundi očitava podatke sa ovih senzora i na osnovu njih podešava smešu goriva, samim tim i potrošnju, a i optimalan rad motora.

Ako se vaš DPF filter regeneriše i vrati na vozilo, a vi niste zadovoljni rezultatima čišćenja, procedura se može ponavljati unedogled do trenutka kada ćete biti zadovoljni urađenim.

 

Tim sajta PolovniAutomobili.com

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.2
Komentara: 51
Pregleda: 165047
   

Komentara: 51 | Pregleda: 165047

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

zoran

sve je uredu a zasto se ad blu ulje sipa samo u servisima

Odgovori

Vladimir Perić

Poštovani,koja je cijena čišćenja DPF filtera za škoda octavia 2012 godište 2.0 motor. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Jedna firma radi čišćenje po ceni od 12.000 dinara, ali u tu cenu nije uključeno skidanje, vraćanje i kompjuterska dijagnostika.

Dalibor Jovcic

Meni na audija se cesto pali ventilator za hladjenje zasto

Odgovori

Slavoljub

Peugeot ima takav filter ali ga zovu PDF kako me secanje sluzi i pitanje glasi da li je to iyto sto isto kao dpf ? Drugo pitanje je da li se moze na mestu bez kretanja vozila drzeci gas na vecem broju obrtaja i vecoj temperaturi isto spaliti cestice u filteru? Pozdrav.

Odgovori

boban

Veoma koristan tekst za sve koji koriste vozila i stalo im je da im vozilo radi u besorekornom stanju. Nisam do sada imao priliku da se informišem o dpf, a sada su mi mnoge stavri jasnije.Svaka pohvala za detaljni elaboriranje o ovom delu koji je ugrađen u automobile. Srdačan pozdrav,

Odgovori

Aleksa

Cena ciscenja DPF fiat bravo 2007.god.Pozdrav

Odgovori

zeljko

Cena ciscenja filtera peugeot 308 1.6 82kw 2012godiste

Odgovori

zeljko jovanovic

I mene interesuje cena ciscenja

dragutin

cena čišćenja za opel zafiru 150ks 2006

Fahret

Pozdrav.hvala na savjetu kod mene se isto desava na mercedesu sprinteru 2007 godina nemoze da ide 80 km maksimalno kada ga ugasim i ponovo upalim onda ide

Odgovori

Branislav

Moguce da je slaba turbina i senzor je iskljuci mislim da je ona u pitanju 90 posto

Nesa

dobar dan, hvala na savetima oko partikel filtera odlicno pozdrav Nesa

Odgovori

Radomir

Imam mercedes 220 cdi. Do 2500 obrtaja motor ima relativno malu snagu, pogotovo oko 1500 obrtaja. Da li je zapusen PDF filter i kako se manifestuje ta pojava na rad motora.

Odgovori

Boris Borisovic

Uradite autodijagnostiku, tu ce vam reci koliko je filter zapusen u procentima.

brile86

Da li se filter regenerise pri svakoj voznji od 30 minuta pri 3000-3500 obrtaja ili samo kada se upali lampica?

Odgovori

Mario

Ne uvek. To bi bilo neefikasno po vozaca-potrosaca. Samo nakon odredjenog vremena, kada se upali lampica.

Sloba

Nisam lepo razumeo,odgovor. Moj auto passat b5.5 2004 100kw,slabije vuce,i kazu mi da izadjem na auto put i poteram ga bas ko sto vi opisujete.Medjutim sad ja ne razumem,regeneracija o kojoj pricamo ne moze da se uradi ako nije upaljena lampica na tabli za pdf??? Tako ste odgovorili briletu.

ZELJKO FILIPOVIC

blinka mi lampica zuta dpf a auto radi ekstra i ide i vrti u svh 5 , 6 000 obrtaja

Odgovori

Mario

Konsultuj uputstvo auta ili poseti servis.

dzaja

ja sam na jednom 607 2.2hdi fap oprao karserom tj vodom vozi covek I dan danas

Odgovori

Stefan

Meni je na Peugeot 407 nakon skidanja dpfa crkla turbina zbog prepunjavanja protoka.. Dpf je tu da spreci prevelik protok vazduha i kada se skine turbina moze da se zavrti prevelikom brzinom i crkne...

Nikola

Pe Pe I ja vozim Asrtu H i imam isti problem kao ti. Kolega koji radi u ovlašćenom Opelovom servisu mi je rekao isto što su i tebi. Ne sekiraj se, nego sa vremena na vreme "naljuti" mašinu u trećoj 100km/h(oko 3700 obrtaja/min) i rešićeš problem NikolaBP

Odgovori

Darko

A koliko vremenski treba da se vozi pri tom broju obrtaja ili koliko km treba da se predje?

Mario

Darko, sve dok se ne iskljuci signal da se DPF filter cisti.

Majstor

Ti brate,sto vozis Audi A4,nisi upravu...Katalizator razbije turbinu u aksijalnom hodu,tebi je vec pre bila naceta turbina...Izvadio sam ih ja puno,pa rade auti kao sat i idu bolje..POZDRAV!!!

Odgovori

vlada žikić

hvala

Odgovori

PePe

Imam Astru H na kojoj mi se povremeno uključuje ventilator i podiže obrtaje, što se najbolje primećuje kad je auto na leru. U ovlašćenom servisu tvrde da je to normalna pojava, jer u tim trenucima DPF vrši regeneraciju. Ima li ko slična iskustva i da li je moguća veza ventilatora i DPF ? Inače ventilator obavlja normalno svoju primarnu funkciju, tj uključuje se kad je temperatura motora iznad radne, a povremeno uključivanje nije propraćeno nikakvim signalom na istrument tabli, niti dijagnostika pokazuje grešku. Unapred hvala !

Odgovori

aca

To je izgleda kod vecine astri h problem i ja mucim istu muku,pocelo sve cesce da zeze to sa dpf-om.Ima li trajnog resenja?

Jovan B

1. Koliko se dodaje aditiva na ? litara dizela? 2.Koliko cesto (na svakih ?km) koristiti aditiv? 3.Cena aditiva?

Odgovori

Luka

Odličan članak. Krajnje vreme bi bilo da počne sankcionisanje ovih što skinu filter... Čemu zakoni i norme ako nemaju podršku u realnom primeru? Stvarno smo divlji zapad! Jedini problem u članku je: "Ako se vaš DPF filter regeneriše i vrati na vozilo, a vi niste zadovoljni rezultatima čišćenja, procedura se može ponavljati unedogled do trenutka kada ćete biti zadovoljni urađenim." Zašto problem? Pa zato što niko neće hteti da montira i demontira filter "u nedogled"! Servis mora garantovati da to ume da uradi iz prve!

Odgovori

boris82

Samo ih vi secite i bacajte, pa kad vam crkne turbina ko meni na audiju a4 i kada se popale sve lampice.... Bez dpf-a protok vazduha je mnogo veci jer nema otpora i turbina na kraju crkne. Meni je sve radilo normalno nekih 7000 km i onda, kraj...

Odgovori

dragan

Mucio sam muku sa tim filterom na mom bmw-u X3, dok ga nisam skinuo i odneo momcima u dpf servisu u Zelezniku. Ocistili su ga, sada auto ide kao zmaj.

Odgovori

Dragan

Koja je cena čišćenja filtera u Železniku?

mulayim

zdravo dragane koliko je kostalo ciscenje dpf filtera na tvom bmw ju? hvala

Dejan

Svaki auto koji ima turbo dizel motor je potrebno pre voznje zagrejati u mestu,a zatim u voznji ga voziti zustrije kako bi se izbegle komplikacije i nagomilavanje cadji na lopaticama turbine i u DPF filteru. Nakon duze voiznje pustiti ga par minuta da radi u mestu na leru i to je to.

Odgovori

NESA021

20EVRA JE CISCENJE FILTERA

Odgovori

Goran

Gde ima za 20 e moze broj

Elzan

imam vw passsat 2007,2.0 tdi 170 ps platio sam 150 e u nemackoj za ciscenje dpf,posle 5 meseci opet isto sranje. U VW servis kosta nov oko 2000 e,ja sam nasao na sajtu nekom za 430 e plus montazu platio 190,kako god,sve govorim necu dizel i evo kupio sam opet audi sa naravno dpf

Batica

Svaka cast za lika u naslovu Kako naci''ljutu masinu''na Bubanj potoku!? Jace objasnjenje o dimu od vaseg,ha ha ha...

Odgovori

LJubo

Dobra stvar koliko kosta ova usluga za putnicki auto.

Odgovori

Goran Kostic

Ako mislimo dobro nasoj deci ona svakako treba da sacuvamo prirodu i okolinu vodeci racuna o ispravnosti nasih automobila .poz

Odgovori

Nemanja

Pa u Srbiji moze sve i svasta da se uradi a u EU ili ciscenje ili zamena filtera, treca solucija ne potoji.

Odgovori

Traktorista

Ma isece se I gotovo, nije potreban, ja skinuo moj PDF sa Golfa 2 1.6dti. I ide kao grom:)Guzva asphalt ko ponjavu.

Odgovori

Nebojsa

Golf 2 nilad u zivotu nije imao pdf niti ce ga imati.raspitaj se malo

sasa cokalija

Ako neko moze da pomogne i da da br telefona gde mogu da ocistim dpf filter naj povoljnije a da bude profesionalno i bezbedno bio bih mu zahvalan...

dejan

kupio sam opel astru j CDTI 2013 god/ od pocetka januara kad su i poceli hladni dani svakoga dana mi se pali PDF filter ciscenje,dali to ima veze ili pak mozda je nafta problematicna mozda ima prevife parafina ili je problem do filtera ...hvala!

VESKO MIKETIC

imam isti problem, mozete samo da mi pomognete sta je problem.

Elvis

@Dejan.Pozdrav.Evo pokusacu da vam pomognem jer vozimo isti model automobila:-)I meni se cesto palila lampica za dpf filter kada su bili hladni dani dok nisam cuo par puta u voznji da radi ventilator hladnjaka i osetio neugodan miris iz auspuha.Nisam gasio auto nego sam se provozao nekih 20 min u nizoj brzini a visokim obrtajima.Stao sam i ventilator vise nije radio a i smrad iz auspuha je nestao,sto znaci da je bila radjena regeneracija dpf filtera.Od tada pa do danas ni jednom mi se nije upali lampica za dpf filter jer sam shvatio princip preko kojeg auto vrsi i kad vrsi regeneraciju.