Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Za koje zemlje vam je potreban zeleni karton?

Za koje zemlje vam je potreban zeleni karton?
Postavljeno 23.06.2015. u 18:53

Lista zemalja za koje nam treba zelena karta (zeleni karton) prilično je kratka, ali ipak moramo da je znamo.

Šta je zelena karta?

Zelena karta ili zeleni karton je dokaz da je vaše vozilo osigurano i da će sva šteta (materijalna i nematerijalna) koju njime napravite u inostranstvu biti nadoknađena.

Koliko košta zelena karta i gde se kupuje?

Donedavno su cene bile neujednačene, ali sada u gotovo svim osiguravajućim kućama košta 2.000 dinara. Kupuje se u osiguravajućoj kući u kojoj ste kupili polisu obaveznog osiguranja.

Za koje zemlje TREBA zelena karta?

Za Makedoniju i BiH, kao zemlje kroz koje naši vozači najviše voze, a tu su i Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Albanija, Tunis i Maroko.

Za koje zemlje NE TREBA zelena karta?

Zelena karta nam nije potrebna za ulazak na teritoriju svih 28 članica Evropske unije, kao ni za Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru i Crnu Goru (sa kojom imamo međudržavni sporazum).

Koliko traje zelena karta?

Zelena karta važi do isteka polise obaveznog osiguranja, bez obzira kada ste kupili. Međutim, problem može da se javi ukoliko vam registracija automobila ističe za manje od 15 dana - u tom slučaju ne možete uopšte da kupite zelenu kartu.

Šta u slučaju da zaboravite na zelenu kartu i stignete na granicu?

Situacija nije dramatična, ali ćete potrošiti više novca. U tom slučaju postoje dva rešenja:

  • kupite granično osiguranje (npr. oko 50 evra)
  • na većim graničnim prelazima postoje filijale Auto-moto saveza Srbije, u kojima može da se kupi privremena polisa AMS Osiguranja, na osnovu koje može da se dobije zelena karta (za „prosečan“ automobil cena je oko 5.000 dinara)


Dragan Romčević

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4
Komentara: 67
Pregleda: 146039
   

Komentara: 67 | Pregleda: 146039

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

mile mile

Zeleni karton dodatno traze jer sa nasom polisom obaveznog osiguranja ne mozes nista regulisati,cak i kod nas kad treba da isplate stetu osiguravajuce kuce gledaju na sve nacine da ti isplate samo deo stvarne stete i u tome uspevaju.Jos ako je u pitanju dunav osiguranje e tu tek ne sto nece da isplate nego i sud nece bas da ih kazni kako treba

Odgovori

astra blue

Ovaj menadzer prodaje osiguranja bi prvo trebao da ode malo po Evropi pa da vidi da se zelena karta nigde na naplacuje,nego je dobijes gratis kada otvoris osiguranje,pa posle da demanuje ovakve stvari o cemu pise. Jedan covek je ovde vec deo tacan primer kako je u Nemackoj.

Odgovori

Bosko

U Nemackoj je zeleni karton BESPLATAN. Javite telefonom, ili odete direktno u osiguranje u kome je vas auto osiguran i tamo ga dobijete u roku od par minuta. Ja zivim u Nemackoj 45 god. i sa moralnom odgovornoscu tvrdim da je to istina.

Odgovori

srdjan

Zelim samo da pitam, kakoje to moguce da se zeleni karton prodaje.

Odgovori

Velibor

Ovako. Kolege su imale udes u Grckoj a nisu imali zeleni karton jer su dosli preko Bugarske. Grcki policajac je bio izricit da nam treba zeleni karton. Popustio je tek kada sam zvao ambasadu pa konzula u Solunu. Ali to nije sve. Na poledjini zelene karte pise sledec: "Zeleni karton vazi u svim zemljama iz tabele osim zemlje koja je precrtana". Kada se pogleda u tabelu precratana je Makedonija. I onda se covek zapita cemu svo cimanje kada po uputstvu sa zelenog kartona on ne vazi u Makedoniji

Odgovori

Kiza

Apsolutno tacno !!! I ja sam prosle godine imao manji udes u Grckoj gde ja nisam bio kriv, slucajno sam imao zeleni karton jer sam isao preko Makedonije a prvo sto su mi panduri trazili je zeleni karton

Menadzer prodaje osiguranja za M/V

Nije tacno da zelena karta ne moze da se izda za period kraci od 15 dana, pred istek polise obaveznog osiguranja tj. istek registracije. Na zahtev osiguranika moze se izdati zelena karta na jedan dan ukoliko mu je neophodna(do isteka polise). Desava se da registracija vozila istice u periodu putovanja u inostranstvu, te je svakako moguce da se vozilo registruje 30 dana ranije. Zelena karta se izdaje do isteka polise, a nova zelena karta se izdaje za novu polisu po kojoj je izvrsen produzetak registracije vozila. Cena izdavanja zelene karte je 2.000,00 dinara bez obzira na skadencu, i uvek je pocetak datum kada se izdaje zelena karta,a kraj kada ističe polisa( vozilo u registraciji). Kada se vozilo registruje pre isteka( do 30 dana ranije ), zelena karta važi od datuma(period registracije vozila-osiguranja) koji je naznačen u polisi, nikako pre. Pozdrav svima.

Odgovori

Kler

Da li je ovo i dalje azurno i vazi?

Odgovori

Radomir

Zdravo, Dolazim doma na odmor i spanci mi dali zelenu kopiju Zelenog kartona: i ako je zelena kopija, jel bi vredilo ili treba da trazim original, molim vas? hvala, hasta luego

Odgovori

Sreten

Jedno bitno pitanje... Kupio sam zeleni karton prilikom registracije vozila. 10 dana nakon toga se desilo da mi je neko skinuo tablicu. Sada moram da vadim nove table a na put krecem za 10 dana. Pitanje je da li cu stici da dobijem i saobracajnu (a zbog tog putovanja sam i kupio kola). Sada, pored sto placam nove table sto je 5000, moram da platim i ZELENI KARTON PONOVO, jer Generali osiguranje nije voljno da mi prebaci na novu tablicu. Neko jos koje slicno iskustvo?

Odgovori

Marko

Promeni ime.

Menadzer prodaje osiguranja za M/V

Postovani Sretene, Nažalost moraš da platiš novu zelenu kartu. U većini evropskih zemalja osiguravajuće kuće naplaćuju od 100 eura pa i više, za izdavanje druge zelene karte po bilo kom osnovu. Nije tolika cifra obzirom da je u pitanju 2.000,00 dinara. Takvom logikom i MUP bi davao besplatno nove tablice i saobracajnu i nalepnicu. Mislim da ta stavka je i najmanja u celom tvom slucaju. Pozdrav.

Sla Bij

menadzeru prodaje nemoj da lupas ja zivim u inostranstvu i sve je drugacije reseno zelena karta je ovde obavezno osiguranje i placa se na mesecnom nivou zavisno od bonusa a mogu da je gubim svaki dan i izdace mi drugu bez nadoknade po vama parce A4 formata vredi 100 eura

Daca

Da li zeleni karton treba za ulaz iz Crne Gore u Srbiju?

Odgovori

ivanž

pročitaj tekst, nije dugačak

Pera

Ne

Menadzer prodaje osiguranja za M/V

Daco, Ne treba.

TODOR

Sramota je da zelena kaarta iznosi za osiguranike auto-odgovornosti čak 2.000,00 din, a zel.karta predstavlja potvrdu o postojanju polise auto-odgo vornosti za vozilo. Bez obzira što su zel.karte numerisane svojim posebnim brojevima, cena je neopravdano previ- soka !

Odgovori

Zoran Ognjanović

Odlično oblašnjenje!Kratko,koncizno,razumljivo i jasno!Bravo za Administratora koji je ovo sastavio!Sve pohvale i samo napred!

Odgovori

SABINA

uzela sam zeleni karton na ubicajne table ali sam prerregristvovala auto na tx table cu dobiti kakao da zamanim i jel mogu da zamenim zeleni karton a da ponovo ne platim 2000 hvala unapred

Odgovori

Marko

Draga Sabina, kada se opismeniš za tebe više neće biti nepremostivih prepreka u životu.

sasa

Da li neko moze da mi objasni na osnovu cega je odredjena cena od 2000 din (zasto ne 200 ili 20000 din)? Da li novac naplacen prodajom zelene karte ostaje osiguravajucim kucama ili ide u neki drugi fond? Hvala

Odgovori

Pera

Prazno

Mihalj

I ja bih to voleo da znam, ali slutim da je odgovor "zato što im se može". Jedva čekam da svi uđemo u EU pa da se i ta zelena glupost ukine, ili da se prokopa tunel ispod Makedonije.

Menadzer prodaje osiguranja za M/V

Postovani Sasa, Pitanje je na mestu. Osiguravajuce kuce nemaju nikakav profit od zelene karte. Iznos koji ti uplatis prosledjuje se na vise kanala: - Udruzenje osiguravaca Srbije ( Stampa i numeracija ) - Fond za isplatu steta ( nerigistrovana vozila, nn lica, itd) - Garantni fond-UOS... Jednu cinjenicu moras da znas, da su stete u inostranstvu daleko vece od onih na nasim prostorima. Njihovi servisi za popravku imaju cenu casa daleko vecu. Vozila popravljaju iskljucivo ovlasceni servisi gde se ugradjuju originalni delovi. Ispitivanje tehnicke ispravnosti je kod njih obavezna stavka nakon popravke vozila, gde ovlasceni servisi daju pismene garancije. Prosecna starost vozila u Srbiji je preko 16 godina, i buduci da je nas standard takav kakav je, popravke se vrse po servisima koji ugradjuju polovne delove, jeftinije ( ne original ), cena casa je manja, a serviseri kod nas popravljaju od fiće do najnovijih vozila. Mislim da sam ti u par crta pojasnio da cena zelene karte i nije tako velika kako bi i mogla da bude. Veliki pozdrav

pera

"Menadžeru" prodaje osiguranja za M/V, To što si rekao je apsolutno netačno, i nadam se da si to napisao iz neznanja a ne sa nekim drugim motivom. Jer, ako si zaista menadžer prodaje osiguranja za motorna vozila i ako zaista misliš to što pišeš, društvo koje te je uposlilo ima ogroman problem sa "stručnjacima" kao što si ti, pa i nije čudo što je stanje tržišta AO takvo kakvo je. Drži se ti prijatelju tvojih tehničkih pregleda. Dakle, poštovani posetioci ovog foruma, Udruženje osiguravača Srbije ne prihoduje NITI JEDNU PARU od prodaje zelenih kartona od strane društava osiguranicima, niti je to moguće.

Sla Bij

opet za menadzera prodaje za passat B6 iz 2005 placao sam osiguranje godisnje 300 eura a u srbiji 25000 dinara kada uzmemo u obzir da je ovdije plata od 1500 eura pa na vise , a u srbiji prosek oko 250-300 eura , jja dolazim do zakljucka da je prvo cena obaveznog osiguranja visoka, a da je placanje zelenog kartona samo jedan namet vise

Luka

Poštovani, Kupio sam pre 7 dana vozilo i u agenciji uradio kupoprodajni ugovor, prenos vlasništva, plaćanje poreza i izdavanje nove saobraćajne dozvole. Polisa se vodi na prethodnog vlasnika, pa su mi izdali zeleni karton na njegovo ime. Moje pitanje je da li sa takvim zelenim kartonom mogu da idem u Makedoniju? Hvala unapred, pozdtav!

Odgovori

Menadzer prodaje osiguranja za M/V

Postovani Luka, Prilikom prenosa apsolutnih prava, menja se vlasnistvo pokretne imovine. Agencija koja ti je izvršila prenos u obavezi je da obavesti osiguravajuću kuću o promeni vlasništva, kako bi se ispravno i izmenili podaci na polisi, i na osnovu ispravke i izdali validnu zelenu kartu u kojoj treba da pise nov vlasnik vozila. Ako je izdata nova saobracajna dozvola, osiguravajuća kuća je dužna da izvrši evidentiranje, i prepis polise na novog vlanika pa samim tim i zelene karte. Osiguravajuća kuća ima pravo da naplati svaku novu izdatu zelenu kartu po bilo kom osnovu ( promena vlasnistva, gubitak zelena karte, promena tablica, promena podataka o osiguraniku, itd). Sa takvom izdatom zelenom kartom ces samo imati probleme jer nije uradjena po propisu, jer prilikom provere ce granicna policija videti da je saobracjna na drugo ime u odnosu na zelenu kartu. Pozdrav.

Adam

Naime, zeleni karton vam je potreban i u Grčkoj jer prilikom udesa koji sam imao ovog leta grčka policija nije ni pogledala nacionalnu polisu osiguranja,već su insistirali na međunarodnom osiguranju.Pošto su napravili zapisnik,iscepali su jedan primerak iz zelenog kartona i tek onda sam mogao da putujem dalje...I da ne zaboravim,međunarodnu dozvolu mi policajac nije tražio,bila je sasvim dovoljna naša nova dvojezična i naravno saobraćajna.

Odgovori

Pera

Zaista ne bi ste trebali da dezinformišete javnost, to što ste napisali je asolutno netačno. Ako Vam se to desilo, niste smeli da dopustite da Vas policija maltretira. Ukoliko policija u Grčkoj traži zeleni karton, imate puno pravo da zatrazite zaštitu našeg Konzulata. Takodje, na poleđini samog kartona imate broj Grčkog biroa zelene karte, neka policija proveri da li je isti potreban. Nemojte da dozvolite da vas neinformisani policajci maltretiraju. Nikakvo "međunarodno osiguranje", ili bilo šta slično. Tablica je dovoljna , nacionalni biroi pružaju garancije isplate štete.

Dusko

Da li je potrebno izvaditi novi zeleni karton prilikom promene prezimena? Hvala

Odgovori

Pera

Svakako, a pre toga ćete biti u obavezi da promenite osnovnu poliisu. Posto ZK prati polisu, automatski ćete morati da menjate i ZK.

TODOR

Zelena karta je važeća i kada se promenio vlasnik, važno je da na zelenoj karti postoji isti registarski broj kao na tablicama vozila !

Pera

E neka ste Vi gospodine Todore meni odgovorili i podučili me. Dakle, g. Duško, ime na saobraćajnoj dozvoli i na zelenoj karti mora biti isto, u protivnom možete imati problem prilikom pokazivanja iste na uvid. Ovde se radi o preomeni prezimena a ne o promeni vlasnika.

DIJANA

Da li moze da se izvadi zeleni karton na granici Makedonije auto je na meni a polisa osiguranja na starom vlasniku?Hvala

Odgovori

Pera

Možete, ali to bi podrazumevalo da pribavite osnovno osiguranje kod društva koje ima punkt na granici. To je najčešće AMS. Savetujem da ZK pribavite kod osiguravača koji je izdao osnovnu polisu, a činjenica da polisa sadrži ime prethodnog vlasnika nije problem jer ugovor o osiguranju važi do isteka.

Gladys

Putujem iz Crne Gore u Hrvatsku, da li mi je potreban zeleni karton?

Odgovori

Đuro

Šta vam je ovo sve potrebno da bi odgovorili sa dva slova da ili ne , koji ste vi likovi bez veze

Menadzer prodaje osiguranja za M/V

Ne. U koliko idete preko Bosne DA.

Jelena Jelena

Da li je potreban ZELENI KARTON za MONAKO budući da MONAKO nije članica EU?

Odgovori

Pera

Ne, garancije za teritoriju i vozila Monaka pruža Francuski biro zelene karte. Ista situacija je sa Švajcarskom i Lihtenštajnom, Italijom i San Marinom, Španijom i Andorom.

Marko

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova RS pise da treba zeleni karton za Monako: "За улазак возилом на територију Монака потребно је поседовати важећу међународну возачку дозволу и међународно ауто осигурање за возило - зелени картон. Уколико возило припада другом лицу може бити затражена писана дозвола од стране власника возила.Возилом може управљати само пунолетно лице.''

dejan

Da li jos uvek treba zeleni karton za Makedoniju ili se promenilo od 2016. Hvala unapred

Odgovori

Pera

Zeleni karton je neophodan za Makedoniju jer ona nije član sistema registarske oznake. Po trenutnim informacijama, to stanje će duže ostati nepromenjeno jer Makedonija ne ispunjava potrebne (pre svega finansisjke) uslove.

Мирослав

Ови у Србији су безобразни до бола. Зелени картон је од агенције до агенције 2500 - 3000 динара, док је у БиХ 4 до 5 КМ (240 - 300 динара). Срамота.

Odgovori

Melani

Da li zeleni karton treba vozačima iz Makedonije koji ulaze u Srbiju?

Odgovori

Kocha

Potreban je

ružica

Da li može da se kupi zeleni karton na kraće vreme, tipa 7 dana i koja je cena?

Odgovori

Мирослав

Зелени картон траје док траје полиса осигурања. Цена остаје иста, извадили зк 7 дана до истека полисе или одмах, у моменту регистрације возила. Поздрав

Pera

Važenje Zelenog kartona je najmanje 15 dana, a cena je ista bez obzira na momenat njegove pribave.

qwq

Taj papir nije nista drugo nego DOKAZ onoga sto je vec placeno. Znaci samo komad papira i nikakva nova usluga. Zasto ga lopovi ne izdaju besplatno? Pa da bi mogli da sazidaju nove zgradurine i imali masne premije.

Odgovori

Pera

Zeleni karton nigde nije besplatan, naprotiv. Naime, u Evropi se on formalno dobija uz polisu, ali je njegova cena uračunata u cenu te, osnovne polise osiguranja od autoodgovornosti. Na taj način, osiguranik je praktično nateran da kupi zeleni karton, bez obzira što mu možda neće trebati jer neće putovati u zemlje za koje je neophodan. U Srbiji je cena Zelenog kartona izdvojena i transparentna, te ga pribavlja samo onaj kome je potreban. I konačno, ne treba zanemariti da je prosečna cena osiguranja AO u zemljama gde je zeleni karton "besplatan" višestruko veća od one u Srbiji. A što se tiče konstatacije da je to "samo komad papira", ona ne stoji. Naime, zeleni karton implicira obavezu vašeg osiguravača da isplati štetu koju eventualno napravite u inostranstvu, gde su naknade mnogo, mnogo veće. Stoga, zeleni karton predstavlja značajnu obavezu i izloženost osiguravača, a Vama sigurnost.

SLOBODAN

Kakva prevara sa yelenim kartonom. ne vazi za one zemlje u koje i kroz koje vozi 99% srpskih vozača. zamisli važi za Njemačku a za Bosnu i Makedoniju ne. LOPOVI

Odgovori

Pera

pogrešno ste informisani. Zeleni karton VAŽI i NEOPHODAN je za Makedoniju i BiH, a nije potreban za EEA (Evropski ekonomski prostor). Ono što je najvažnije, zeleni karton nije potreban za MK i BiH zbog Srbije, nego zbog tih zemalja koje ne ispunjavaju uslove da pređu u sistem registarske oznake. Pored EEA, jedina zemlja koja je u sistemu registarske oznake je Srbija.

Milivoje Prasic

Zeleni karton koji mozete kupiti kod AMSS na granicnom prelazu se dobija SAMO uz njihovu polisu osiguranja - ukoliko imate polisu neke druge kuce, morate da uzmete njihovu polisu (minimum trajanja je 30 dana), sto je mene ukupno kostalo oko 6000 RSD. Nekome su ova pravila mozda logicna i podrazumevaju se, ali mislim da bi ipak i to trebalo naglasiti kada se prica na ovu temu

Odgovori

Alien

Koje su to lopurde, brate. Sve najgore o njima.

Odgovori

Pera

Cena polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti u Srbiji je najniža u Evropi.

TODOR

Očigledno prikrivate neke stvari gosp. Pero. To je isto kao kada kupujete gorivo 10 lit pa plaćate dvostruko manje od onog što kupuje 20 lit. Zaboravili ste pomenuti OSIGURANU SUMU koja je na zapadu višesruko veća pa su i osiguranici A.O. sigurniji. Preko te sume štetu plaća osiguranik A.O. Zaboravili ?

Pera

Eto gosn. Todore, vidim da ste vrstan poznavalac materije. Čak ste iskoristili i stručnu terminologiju, što je za svaku pohvalu. No, osigurana suma u Srbiji je 1.200.000 evra po štetnom događaju. Šta mislite, jeli to visoka ili niska suma? Prvo, pogledajte iznos osigurane sume drugih zemalja, pa i iz EU. Drugo, pogledajte iznos premije u datim zemljama, pa izvucite zaključak. Na primer, cena osiguranja repernog vozila u Nemačkoj (škoda 1.4), od 460 do čak 1530 evra (u zavisnosti od malusa tj rejtinga vozača, regionalnih stopa frekvencija šteta itd.) Treće, najvažnije, razgovor na ovom forumu tiče se obaveze DOMAĆIH društava na naknade štetu po INOSTRANIM limitima. Dakle, visina limita koju navodite u inostranstvu je, složićete se, otežavajuća okolnost za zastupanje pozicije previsokih cena, zar ne?

Boris

Zasto se placa dodatno zeleni karton kad se vec prilikom registracije i sklapanja ugovora sa osiguravajucom kucom vec platila ne mala cena osiguranja. Zar taj karton ne bi trebao da bude besplatan, jer ako vec ne treba za zemlje EU onda bi i za ovih nekoliko trebalo da bude besplatno.

Odgovori

Pera

pogledajte moj komentar na jedan od gornavedenih postova. Upravo ta činjenica da se naplaćuje posebno je pozitivna, jer je u svim drugim zemljama uključen u cenu pa plaćate hteli to ili ne.

Veljko

Brate Pero ti tupiš sve jedno pa jedno! Ako ne treba Z.Karton za Austriju i PLAĆA se šteta iz fonda, znači da je plaćena PUNA cena osiguranja! A Z.Karton za BiH i Makedoniju se DODATNO plaća samo kao POTVRDA osiguranju i JESTE PLJAČKA!

Sinisa Antonic

Da li je potreban zeleni karton i koliko kosta za vozilo sa USA tablicama, ukoliko se ide za Bosnu/Makedoniju? Hvala ako neko zna odgovor.

Predrag

Pero kontradiktoran si!A ko je u drugim zemljama ukljucen u cenu a kod nas nije,zasto nam ne treba za te zemlje EU,jer mi nismo njihovi osiguranici!

pera

Veljko, slažem se sa tobom, cena osnovnog osiguranja autodgovornosti bi morala biti znatno veća jer se plaćaju znatno veće štete iz EU zemalja po ceni osnovne polise odnosno bez doplate.A šteta se ne plaća iz fonda (bilo kog) već je plaća osiguravač koji je izdao polisu. Predraže, tvoj komentar je kontradiktoran, i iskreno ne razmem ga. Izvini druže, ali valjda je pozitivno što nam ne treba i što ga ne naplaćujemo? Siniša, USA tablice moraju da pribave granično osiguranje prilikom ulaska u neku od navedenih zemalja, odnosno na granici EU.

Mihalj

Meni izgleda kao da zelenim kartonom mi plaćamo nesposobnost MK i BiH da uđu u taj sistem međunarodnog osiguranja.