Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

14 načina da zaštitite automobil od krađe

Ne postoji apsolutna zaštita koja garantuje da vaš automobil neće biti ukraden. Ipak, to ne znači da ne treba da date sve od sebe da ga zaštitite, a to je moguće uraditi i za malo novca. Uradite bar prekid struje, izmeštanje OBD priključka, plus bilo kakav alarm – uradili ste mnogo za malo para.

Zahvaljujući raznim modernim alatima danas gotovo da nema automobila koji lopovi ne mogu da ukradu za manje od nekoliko minuta. Čak i običan čovek lako može da dođe do raznih mehaničkih i elektronskih uređaja, kao i softvera neophodnih za ovaj „posao“.

Kako raste vrednost vozila, tako raste i rizik od krađe, pa je potrebno uložiti više novca u zaštitu. Za „jugića“ su uglavnom dovoljni prekidač za struju i neki jeftin alarm, dok Audi od 30.000€ traži najbolju zaštitu koja postoji.

Bez obzira koji auto imate (starost, marka, itd) najbolje je napraviti kombinaciju nekoliko vrsta zaštite, mehaničke i elektronske, kako biste lopova odbili ka lakšem plenu čak i ukoliko uspe da sedne za volan:

1. Alarm, čak i najjeftiniji - odbiće donekle narkomana koji želi da vam ukrade akumulator, prvu pomoć, zvučnike... Razbijeno staklo ili razvaljena brava na vratima plus cena ukradenih stvari mnogima može da zagorča život. Kada lopov vidi da auto ima alarm, preći će na lakši plen koji neće da probudi ceo komšiluk.

Auto alarm „niže klase“ možete da nađete u oglasima po ceni od dvadesetak evra. Za nekoliko desetina evra više možete da kupite i neki kvalitetniji sa više funkcija.

2. Kvalitetan auto alarm – ovde je situacija znatno komplikovanija. Postoji više poznatih brendova, a upoređivanje „koji je bolji“ veoma je mučno i komplikovano. Njihova cena ide i do više stotina evra. Definitivno pružaju odličnu zaštitu, ali nisu nesavladivi, kao što su se mnogi vlasnici automobila uverili.

3. Satelitsko praćenje – više firmi nudi ovu uslugu kod nas. Cene nisu astronomske kao što to mnogi misle (održavanje desetak evra mesečno). U ponudi su razne dodatne usluge, uz koje možete da pratite npr. ponašanje sina/ćerke u saobraćaju. Možete da uzmete dojavu SMS porukom, gašenje automobila na daljinu (što je moguće i kod nekih skupljih alarma) u slučaju otimanja, i slično.

Nažalost, opremljeniji lopovi su navodno doskočili i ovoj zaštiti uz pomoć raznih ometača.

Pre nego što potpišete ugovor, dobro se informišite o uslovima, garanciji, cenama... Suština satelitskog praćenja je da lopov ne zna da se ono nalazi u automobilu, pa o tome ne govorite ni najboljem prijatelju.

4. „Uradi sam“ praćenje – u ovom slučaju nema satelita, već sakrijete neki stari telefon u npr. prtljažnik i ako vam ukradu auto, policija preko tog telefona može da ga locira (ukoliko bude dostupan). Naravno, morate da znate IMEI (International Mobile Equipment Identity) broj vašeg telefona, koji možete da nađete npr. na zadnjoj strani telefona iza baterije.

Uostalom, ako odlučite da primenite ovu zaštitu, moraćete prvo da nađete odgovarajući telefon, da ga sakrijete tako da bude neprimetan a opet  da ima (dobar) signal, da možete redovno i lako da ga punite ili da bude konstantno na punjaču, itd. Testirajte razne scenarije krađe kako biste uočili slabe tačke – npr.  ako auto uđe u podzemnu garažu i slično, pa telefon izgubi signal.

„Pametni“ telefoni imaju aplikacije sa kojima možete da pratite lokaciju drugog telefona bez pomoći policije. Ovo je vrlo široka tema, pa je dobro istražite. Koju god opciju odlučite da koristite, prvo je dobro istestirajte kako biste videli da li uopšte funkcioniše u realnim uslovima.

5. Prekid struje – suština je u tajnom prekidaču koji sprečava da gorivo dođe do motora ili na neki drugi način sprečava rad motora. Predstavlja  veoma jednostavan i jeftin vid zaštite od krađe, ali je veoma važno da prekidač bude dobro sakriven kako ga lopov ne bi pronašao.

Ukoliko niste vični elektronici, prepustite ovaj posao nekom servisu od poverenja, naročito ako imate noviji automobil – tu može svašta da se poremeti.
 
Preporučujemo da napravite kombinaciju dva (ili više) prekidača, pa i da stavite jedan ili dva lažna, kako bi lopov potrošio što više vremena pokušavajući da upali auto. Jedan od tih lažnih možete da spojite na sirenu koja će da se aktivira, ali neće moći da se deaktivira istim prekidačem, već će sirena prestati da radi posle određenog vremena.

Ovde je kreativnost veoma važna – tajni prekidači treba da budu zaista tajni, što znači da je najbolje da sami smislite neko „specijalno“ mesto.

Postoje i nevidljivi prekidači, skriveni ispod neke plastike na prednjoj ili centralnoj konzoli – aktiviraju se i deaktiviraju magnetom koji nosite sa sobom.

6. Blokada volana na obruču (npr. „kandža“) – „gomila gvožđa“ koju treba stavljati, skidati i pažljivo kočiti zbog nje... Da li odbija lopove? Apsolutno! Da li može da se savlada? Pokazalo se da može, mada se to dešavalo uglavnom kod određenih pripadnika VW porodice zbog specifične konstrukcije upravljačkog sistema. Postoji više firmi koje nude slične proizvode.

7. Blokada volana na vretenu – ovde takođe ima nekoliko firmi koje nude zaštitu (Zeder, „igla“...), sa ili bez  elektronske blokade motora u paketu. Za razliku od „kandže“, potrebno je samo okrenuti ključ u bravici ispod volana. Obično košta znatno više od sistema kao što je „kandža“ (preko 200 evra).

8. Kuka za volan - amaterima može da predstavlja problem, ali iskusan lopov će je „rešiti“ neverovatno brzo. Koštaju uglavnom od 1.500 do 2.500 dinara i diskutabilnog su kvaliteta. Možete ih naći u oglasima i brojnim prodavnicama auto delova i kozmetike.

9. Blokada menjača – postoji više vrsta, bez obzira da li je reč o automatskom ili manuelnom menjaču. Kod manuelnog je problem to što se neutrališe prostim pritiskanjem papučice kvačila – lopovi zatim mogu da odguraju ili odvuku auto.

10. Blokada nožnih komandi – ova ideja se davno pojavila kod nas, ali nikada nije zaživela. Ovakvih sistema više nema u prodaji.

11. Izmeštanje/promena OBD priključka –  ova stavka spada pod obavezno! Nakon što uđu u automobil, lopovi spoje svoj kompjuter na priključak za dijagnostički računar, premoste fabričku zaštitu i startuju motor.

Da biste to sprečili, treba da odete u neki servis kako bi vam tamo ugradili novi OBD priključak (konektor) sa izmenjenim rasporedom kontakata (pinova) na koji ne može da se spoji dijagnostika bez adaptera. Taj adapter ponesete sa sobom kad idete na dijagnostiku.

Može i sam OBD priključak da se stavi na drugo mesto, kako bi ga lopovi teže našli.

12. Garaža – Mnogi misle da je garaža najsigurnija zaštita, ali ona je sigurna samo onoliko koliko su sigurna vrata na njoj. Dakle, ako ste skupo platili garažu, a na nju montirali jeftinu bravu ili katanac, lopovima ste možda samo olakšali posao pošto su se sklonili od radoznalih pogleda.

13. Graviranje stakala -  na stakla možete da ugravirate broj šasije ili nešto drugo. Ovo obeležavanje će verovatno odbiti lopove, pošto zamena svih stakala mnogo košta, a ni sama stakla neće smeti da stave u prodaju preko nekog auto otpada.

14. Izmeštanje ručice za otvaranje haube - Neki lopovi, na primer, obiju bravu ili razbiju prozor, odmah otvore haubu i u sirenu ušpricaju pur-penu ili uguraju običnu krpu. Zatim nastavljaju dalje…

U ovakvim situacijama od pomoći može da bude izmeštanje ručice za otvaranje haube. Kada lopov shvati da ne može da otvori haubu i ućutka alarm, možda odluči da ne rizikuje i pobegne. Ovaj vid zaštite je odličan i protiv krađe akumulatora.

Ne oslanjajte se na statistiku

Neće valjda baš meni da ukradu auto? Upravo tako je razmišljao skoro svaki (bivši) vlasnik ukradenog vozila. Možda vaš automobil ne spada među one koji se često kradu, ali to ne znači da ste zaštićeni. Pritom, uvek može da se nađe nekо ko će pokušati da ga ukrade iako tome nije vičan i uništi vam tom prilikom bravu na vratima, kontakt bravu, pokida plastiku ispod volana, itd.

Zato je bolje da potencijalnim lopovima nalepnicama i lampicama jasno date do znanja da je vaš automobil zaštićen alarmom ili nekom mehaničkom zaštitom. Tako ćete ih verovatno odvratiti i uštedeti sebi nekoliko stotina evra zbog štete koja bi mogla da nastane pokušajem krađe.

Na primer, u Beogradu u proseku dnevno budu ukradena tri automobila, a posebno su ugroženi Opel, VW, Audi, Peugeot, Citroen, Renault.

Ko će da ukrade „jugića“?

Zastavina vozila se kradu - svako ko pokuša da vas ubedi u suprotno nije vam prijatelj. Rezervnih delova za njih je sve manje, pa u skladu s tim polovni delovi postaju sve zanimljiviji, što dovodi do češćih krađa.

Uostalom, Zastavina vozila su se i ranije mnogo krala, ali se tome nije pridavao veliki značaj zbog njihove male vrednosti.

Ostavljanje upaljenog automobila - krađa „na trkača“

Ova vrsta krađe dešava se mnogo češće nego što mislite. Mnogi vozači stanu pored kioska, izađu da kupe cigarete i ostave upaljen motor. Ovakvoj šansi mnogi sitni kriminalci prosto ne mogu da odole, iako možda tog dana nisu planirali da urade ništa protivzakonito.

Tako je pre nekoliko godina veoma „odgovoran“ otac ostavio svoj Citroen C4 sa motorom u radu i otrčao do fotokopirnice. Na zadnjem sedištu je spavao njegov šestogodišnji sin. Kada se posle nekoliko minuta vratio, nije našao ni auto ni dete. Na sreću, lopov je primetio šestogodišnjaka i samo kilometar dalje ostavio vozilo i pobegao.

Lažni kupci

Budite pažljivi i kada prodajete automobil, pa se nađete sa potencijalnim kupcem. Na primer, dogovorite sastanak na parkingu nekog restorana, kupac dolazi svojim vozilom u društvu prijatelja, desetak minuta detaljno pregledaju karoseriju, enterijer, proveravaju motor, a zatim zatraže da isprobaju auto.

Kupac seda za upravljač, vi krećete ka suvozačkom mestu i iznenada shvatate da vaš automobil odlazi bez vas. Uspevate da zapamtite registarski broj drugog automobila, ali kasnije u policiji saznajete da su na njemu bile ukradene tablice...

Čuvajte se krađe ključeva na odmoru

Događa se da turistima na plaži ukradu ključeve i zatim automobili bez problema odvezu sa parkinga.

Mogu da ga ukradu i bez paljenja

Čak i ako lopovi ne uspeju da upale auto (npr. nisu uspeli da nađu prekidač za struju), mogu da ga izvuku sa parkinga i odvuku drugim vozilom. Obično imaju u blizini obezbeđeno mesto na koje će ga skloniti i jednog ili više ljudi koji idu ispred i paze na policiju.


Koji je po vama najbolji način za zaštitu od krađe?


Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.5
Komentara: 19
Pregleda: 51212
   

Komentara: 19 | Pregleda: 51212

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mejl.

Najčitaniji članci

Drago

Skines volan, na brave postavis el shoker neki alarm koji kad se otvore bilo koja vrata aktivira biber sprej kad hoce haubu da otvori na menjacu blokadu ustvari iglu izvuces menjac u brzini a rucica beskorisna poklopac na akolumatoru,, Uradi sam I budi mastovit

Odgovori

Ljiljana

Ostavite gladnog dobermana na zadnjem sedištu! Možda pomogne...

Odgovori

Milan Ninkovic

Najbolje je Kasko osiguranje

Odgovori

DP

MK5@ GPS praćenje, SMS daljinska kontrola gašenja auta, Excalibur alarm, izvezen OBD sa drugim konektorom, skriveni prekidač struje u autu, Guardian lock ispod volana.. više je uloženo u zaštiti automobila nego što sam vredi :)

Odgovori

Branislav

'88 godine sam kupio nov Audi 80 benzinac i bio sam svestan da je to tada bio glavni cilj lopova , kada god sam negde izlazio , otvorim haubu i izmesam kablove svecica , stavim prvi kabal na cetvrti , drugi na treci i to je to . Jedne prilike sam dosao na parking i video da su vrata otvorena i da je pokusano direktno paljenje na zice , ali zahvaljujuci tome im to nije uspelo . A na Dizelasima se moze izvaditi osigurac za paljenje i to je to :D

Odgovori

Milorad

Zanimljivo da niko nije spomenuo Kasko?

Odgovori

Dejan

A kako to kasko štiti od krađe?

Fadel

Dva auta su mi ukrali, audi i golf,audi je godinu i 3 meseci vozi se u Bgdu. golf imam i snimak lopova, kako su ga ukrali i snimak od jedne ustanove, ali djabe. oni da hoce( marsovci ) nasli bi ga u roku od 1sat, ali nece i ako se informisite, luti se zbog poziva, tako je jer ZELENI su regstrovani i znaju njih, a Marsovci otimaju novca od izbigljice na Štajgi.

Odgovori

Zoran

Zeder + alarm

Odgovori

Pera

Reno megan i scenik (kacket) su katastrofa, vrlo lako se manipulise njihovom elektronikom, a narocito modeli sa kljuc karticom. Nema pouzdane zastite.

Odgovori

Deja

Ja imam ideje za spasavanje vozila, u haubu vozila i na zadnjem delu krova se ugradi po jedna dizna za rasprsivanje tecnosti /sa sest rupa 360 stepeni/ kompletna instalacija je slicna onoj koju imate za prskanje vode na prednje staklo i zadnje samo je razlika u tome sto za odbranu vozila nije u pitanju sampon sa vodom nego nesto drugo po vasoj zelji. Moze i aero boja jer nije stetna supstanca. Ako vam je i to malo onda se u kontrolnu tablu uvede isto tako da lopov dobije u svoje lice boju i nema sanse da vam odveze auto. Postoji jos niz raznih mogucnosti tako da su male sanse da vas neko osteti.Naravno sve sto radite u vezi ovoga je na vasu odgovornost.

Odgovori

Milan Grba

Zašto boja koja nije štetna??? Kiselinu treba staviti da mu bude zadnji auto koji je ukrao!!!

Nenad Milic

zamisli pobrljavi i ti dobijes kiselinu u oci ne daj boze, nije verovati elektronici! :)

Milan Grba

Bilo bi neprijatno i da se otvori air bag kad ne treba...

Sale

Najbolji način zaštite je izbegavanje kupovine automobila koji su statistički najinteresantniji lopovima što zbog njihove vrednosti (skuplji modeli BMW-a, Audija, VW-a i sl.), što zbog rezervnih delova (Fiat Punto, Škoda Fabia). Tu se već rizik smanjuje na minimum, još ako postoji neka zaštita, mala je verovatnoća da će vam neko ukrasti automobil. Ne treba zanemariti ni rizik krađe točkova, odnosno aluminijumskih felni, jer je ovo postala prilično raširena pojava. Ako već imate neke atraktivnije aluminijumske felne, kvalitetni sigurnosni šrafovi su obavezni. Kradu se čak i ratkapne, ako su originalne, ali tu već nema neke konkretne zaštite. Drugaru su sa Opel Astre već dva puta ukrali ratkapne. Sada je uzeo univerzalne (čitaj kineske) i nema više problema.

Odgovori

Ljuba Zaric

Ne postoji 100% zastita za vozilo,ako neko hoce da ga ukrade uradice to i sa helikopterom ako hoce...po mom iskustvu treba izbegavati uredjaje koji se reklamiraju i koji su u hiperprodukciji jer su provaljeni od strane lopova.Sve u svemu pozeljno je imati makar jedan zastitni uredjaj ili jos dva ili tri dodatna npr.igla,izmesten obd i alarm i to ce odvuci lopova od vaseg auta,ali napominjem da onaj auto i sa maksimalnom i najskupljom zastitom koji lopov hoce da ukrade uradice to makar ga zakacio na helikopter.

Odgovori

deki

zeder i OBD su provereno najbolji..

Odgovori

Aca

Prijatelj kupio Volvo i kaze kako to niko ne krade, imam dvoriste + stavio alarm i zeder. Jednog dana dok smo bili kod njega kuci jedan od nas mu uzme kljuceve od auta i brzo preparkira auto jednu ulicu dalje i brzo se vrati i vrati kljuceve. Celo popodne smo se zezali i cekali da primeti da nema auta, a kad je video samo sto nije umro na licu mesta.

Odgovori

zeder

mislim na zeder ali je malo teze za zene rukovanje i skriveni prekidac .