Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zašto vozači u Srbiji voze levom trakom na auto-putu?

Zašto vozači u Srbiji voze levom trakom na auto-putu?
Postavljeno 07.03.2016. u 17:32
Autor: Dragan Romčević

U koju grupu vozača vi spadate? U one kojima drugi ablenduju zato što „sporo“ voze u levoj traci na auto-putu ili ste vi „huligan za volanom“ koji ablenduje?

Čemu služi leva traka na auto-putu? Da li njome može normalno da se vozi ili ona služi samo za preticanje, kako tvrde neki saobraćajni „puritanci“?

Šta kaže Zakon?

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja, Član 104 piše:  

Na auto-putu i motoputu sa više saobraćajnih traka namenjenih kretanju vozila u jednom smeru, vozač motornog vozila mora se kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako nije zauzeta vozilima koja se kreću u koloni, kao i prilikom preticanja.

Drugim rečima?

Leva traka, u narodu poznata kao brza traka, služi samo za preticanje vozila koja se nalaze u desnoj traci. Dakle, vozite desnom trakom i kada naiđete na sporije vozilo, prebacite se u levu traku i kada ga preteknete, vratite se u desnu.

Međutim, ako je desna traka potpuno zauzeta vozilima koja se kreću u koloni dozvoljeno je da se krećete levom trakom – takve situacije se ne smatraju preticanjem kolone.

Šta ako vozite levom trakom najvećom dozvoljenom brzinom, a neko vam ablenduje?

Kao prvo, ako niste u preticanju, ne treba to da radite. Kao drugo, čak i ako je reč o bahatom vozaču koji vozi znatno iznad ograničenja, dužni ste da se pomerite i omogućite mu prolaz.

Kako reagovati ako ste krenuli u preticanje, a neko vam ablenduje da požurite?

Vaša jedina obaveza je da bezbedno završite preticanje. Najgore što možete da uradite jeste da počnete da se inatite zbog bezobrazluka drugog vozača i namerno ostanete u levoj traci. Tako dovodite u opasnost i sebe i druge.

Šta uraditi ako sporo vozilo zauzima levu traku?

Ukoliko ste u žurbi zbog npr. hitnog medicinskog slučaja, možete da mu ablendujete ili svirate – to nije zabranjeno ako se ne zloupotrebljava. Međutim, obavezno držite bezbednu distancu. Prema važećem zakonu, i vozači koji usporavaju saobraćaj presporom vožnjom, znatno sporijom od dozvoljene, mogu biti kažnjeni od strane saobraćajne policije. Međutim, čisto sumnjamo da je zbog toga nekome u Srbiji u skorije vreme napisana kazna.

Šta je sa delom autoputa kroz Beograd?

Tu važe ista pravila kao i na autoputu van Beograda, samo što je niža maksimalna dozvoljena brzina. Međutim, s obzirom na gužvu na ovoj deonici, uobičajeno je da se ona u potpunosti pređe levom trakom.

Koristite migavac prilikom preticanja!

Kada odlučite da na autoputu preteknete nekoga, uključite levi pokazivač pravca i ostavite ga uključenog sve dok se ne vratite u desnu traku, kako bi drugi vozači koji se nalaze u levoj traci videli da ste u preticanju i da planirate da se vratite u desnu traku.

Šta kažu vozači?

Nedavno smo naše posetioce na Fejsbuku pitali šta oni misle zbog čega vozači u Srbiji vozel levom trakom. Prenosimo najzanimljivje komentare: 

Milan Rančić: Leva traka autoputa u Srbiji služi za dve stvari: Da napaljeni, polupismeni idioti jure 200 na sat i blicaju vam ako im se nađete na putu kad nekog pretičete dozvoljenom brzinom i da vozači sačuvaju svoj auto od kratera, brda i dolina u desnoj traci.

Slađan Jovanović: Znaju svi, ali s obzirom da je srednja traka prepuna kolotraga i rupa, svi koriste traku za preticanje jer je naravno manje pohabana.

Nikola Trujkić: Da li vi primećujete da veliki broj vozača u Srbiji ne zna čemu služi bilo koja traka na autoputu. Ni autoput. Ni semafori ni raskrsnice, ni znakovi upozorenja, zabrane i obaveštenja. Onda ručice za migavce, kružni tokovi, pešački prelazi i tako.

Nikola Jakovljević: Da ne dužimo previše i da vam ne budu krivi uvek oni što imaju love i voze bolji auto od vas...završiš preticanje i vratiš se u svoju traku. A za to da li će neko voziti 150, 200, 300 km/h, postoje službe koje se bave upravo tim problemima.

Vladan Bojović: Ne vozim mnogo auto-putem, ali primećujem da leva traka služi bahatim "austrijancima" sa mečkama i benkicama.. Ako imaš auto koji ne može da ide preko 140 km/h, držiš se srednje trake i to je to.. U suprotnom, ako izađes u levu traku, neko može da te pokupi pri brzini od 180 km/h.. Možda lupam o brzini, ali kad vozim srednjom trakom 90km/h, svaki put mi se zaljulja auto kad me obilaze "stranci".. Treba malo više presretača da nadgleda puteve, pa će se onda znati koja traka čemu služi.

Slaviša Tešić: Vozim srednjom trakom po ograničenju a levom pretičem ako neko u srednjoj baš sporo ide. Takođe u levoj traci pretičem u okviru ograničenja, a ako se nađe neki pametnjaković pa mi blica dok propisno pretičem samo pomerim unutrašnji retrovizor da ga bodu njegova svetla i moze da blica koliko hoće, ne sklanjam se…

Stević Dragomir: Taj stil se preselio i po gradovima, samo se vozi levom trakom, jer se na desnoj uvek nešto dešava, otišli smo u totalni haos.

Miloš Stefanović: Leva traka je za Golfa 2 1.6 D

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 100
Pregleda: 119592
Ocena: 4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Cofi

Pa naravno da se vozi levom trakom kada je desna ili Vam srednja taka uzasna i prepuna rupa. Pa auto lupa li lupa ali cim vidim nekog u levoj da mi se priblizava sklonim se ali cim nema nikoga se vratim i to iskljucivo i napominjem ISKLJUCIVO zbog rupa i kolotraga!

Odgovori

Boris

Zato sto su rupe u desnoj,svi znaju od bg do hr batrivci kakav je put,rupa na rupi,udari,prekidi.

Odgovori

Bratislav

Lepo je ovde neko napisao da verujem desna traka u većini slučajeva urnisana. Ja vozim stalno po auto putu i ne primećujem baš da je leva baš toliko opterećena i zloupotrebljena. Naravno ima i po nekih "pametnih" kojima je samo leva za vožnju ali ih ja ne viđam baš puno

Odgovori

Mateja

Postoje saobraćajni znakovi na autoputu koji opisuju koja traka čemu sluzi. Takođe, hteo bih da naglasim postojanje dela trake za usklađivanje brzine sa kretanjem vozila na autoputu pri ukljucenju. Ne ulazi se u srednju traku autoputa sa 40 na sat.

Odgovori

PAstorius

U Austriji preticanje po zakonu može trajati do 20 sekundi. U suprotnom možete platiti kaznu

Odgovori

Zoran M.

Sve sto su predhodnicci pomenuli je tacno ,presvega stanje "споре"trake,nepoznavanje propisa a i -bahatost stranaca-

Odgovori

Sale

Voze levom trakom jer skroz desna traka je zaustavna i njom ne smeju nikako da voze, a srednjom ne voze jer su nasi auto putevi prekopani kolotrazima i rupama

Odgovori

Max

To vazi samo za auto put kroz Srbiju..U Grckoj cetiri trake i sve cetiri pune..Ka solunu..

Odgovori

nn

Samo vidite koliko se vozi u inostranstvu npr. Hrvatska desna traka 220kmh leva 250-300kmh

Odgovori

Igor

Hahahaa, ne mogu da verujem šta sve ljudi lupaju. Najveća glupost je - zato što je desna traka loša. Aloooooooo, glupaci, ako vam se ne svidja kvalitet puta, nemoj da voziš, parkiraj se, tuži Puteve Srbije, kuni majku što te rodila.......ALI NEMOJ DA SMETAŠ ONOM KOJI HOCE DA TE PRETEKNE. Ja vozim auto 1,9 2002.godiste i levom stranom vozim samo kada preticem (naravno ako mogu od slepaca koji voze 50 u levoj traci) i odmah se vracam u tu isu desnu iako je loša, ali ko mi je kriv što ne zivim u Nemačkoj da mi je lepa desna traka i da vozim novi auto. ZATO SLEPCI ILI SE SKLANJAJTE ILI SE PARKIRAJTE i idite železnicom.

Odgovori

Duric

Igore,dobro si to formulisao,ali ono "SLEPCI"nije na mestu,ali se u biti slazem sa tvojim misljenjem

Gavra

To što ti voziš 1.9 je tvoj problem.Ja vozim 2.4 pa ne kukam.I to SLEPCI.To nam je sav rečnik.Vozim po celoj Evropi i nigde nema ne kulture kao kod nas.

Vladan

Sve ukazuje da ne poznajemo saobracajne propise, leva traka za preticanje , desna za voznju. Nekada davno gledao sam i cuvenu emisiju Mirka Alvirovica gde kao idu do Crne Gore i covek vozi magistralnim pitem ka Zlatiboru i na delu puta gde su tri trake , on komotno vozi srednjom trakom celim putem iako mu je desna traka slobodna , i iz suprotog smera nailazi auto u preticanju srednom trakom i blica mu , a on kao upozorava da vodimo racuna o bahatim vozacma a on se bahati celim putem vozeci srednjom trakom .

Odgovori

Milos Vasic

Zar na akvim putevima,nije skroz desna traka za kamione?

Duric

Milose,pa i kamioni vrse preticanje!!!neznam odakle ti takvo misljenje?

nn

Ja sam taj. Obicno vozim levom trakom, ali ne previse, oko 150, jer je desna naravno katastrofa (narocito za +150), ali cim vidim neko vozilo u daljini sklanjam se ...i da, ablendujem drugima kada neposredno predamnom iskoce da preticu iako su to mogli i mnogo ranije ili sekundu kasnije, kao sto su i mogli blagovremeno da me primete. ..ablendujem i onima koji drze levu traku vozeci do ogranicenja iako se cela desna traka krece istom brzinom. Streljajte me sad zbog toga.

Odgovori

Smederevac

Samo i isključivo kad su kolotrazi prisutni u desnoj toliko da čine vožnju opasnom!

Odgovori

aleksandar jevremovic

Po zakonu za teška teretna vozila ,max dozvoljena nosivost je 40 tona ,a bio sam u prilici videti kada se vagaju kamioni sa prikolicama i šleperi dostižu od 55 do 65 tona i šta očekivati od srednje trake na auto putu kada su velike vrućine. Trebalo bi stati na put bahatim kamiondžijama, ima toliko stajališta ,može se postaviti vage za osovine pa kad plate kaznu sledeći put će razmisliti pre nego pretovare kamion,

Odgovori

Zeljko

Bahatim kamiondzijama? Nadam se da ste mislili bahatim prevoznicima.. Kazne mahom idu i na vozaca, ali vozac samo radi svoj posao..Ako odbijes posao nekoliko puta dobices otkaz, a treba da zivis od toga.. Zakon treba da regulise da za pretovar se kaznjava iskljucivo prevoznik, ne odredjuje vozac sta i koliko tovari nego onaj ko ga je na utovar poslao.

aleksandar jevremovic

Gospodine Savo , ako se na mene odnosi gde sam položio, a položio sam davno, bez veza i para kako se to danas radi i kao profesionalni vozač, obišao sam dosta evropskih puteva, čak i u nemačkoj sad je ograničenje 130km/h i nema četvrte trake za trkače, a kod nas kada dodju mene obidje autobus ili šleper sa stranim tablicama voze preko 130 na sat , e to je opasnost na auto putu , dok pojedini autobusi imaju ograničenje na 80 a neki na 90 km/h , i onda mi recite kojom trakom ja da vozim kada idem 130 na sat ,

Odgovori

[email protected]

Gospodine Jevremovicu, U jednu ruku ste u pravu,ali i pored toga svega kako pisete,vozi se DESNOM , a preticanje se vrsi Levom kol.trakom,tako i Vi radite sa 130kmh,a kod obilauenja morate najmanje jos 10kmh dodati-Preteci i ako je bezbedno odmas u desnu traku. Kada smo kod Nemacke i Evrope,svaka zemlja ima svoja pravila,to znam jer sam zapadno prosao sto kazu "uzduz i popreko"samo u Parizu cca 10-ak puta i tamo trebas otici i videti ,kako se vozi?? A u Nemackoj sam skoro svakoga vikenda i tamo se cuvas gde su ogranicenja na Autoputu npr.120,100 ili 80 kmh tu su i radari,a posle toga se vozi mnogo,mnogo brze,moras otvoriti sva cetiri oka,jer u svakom trenutku,ako si na levoj traci,stizu te vozila koja se krecu od 160 - 220 kmh/a to su vecinom Nemci/e tako se vozi u Nemackoj i zbog toga i ja sam ako se krecem 150-160kmh u tome momentu vecinom koristim DESNU saobracajnu traku,manje smetam onima koji voze brze,a to je njihovo u kakav rizik ulaze. Toliko i pozdrav Aleksandre

Nikola

Druže, ako si profesionalan onda znaš da je autobanh no speed limit, osim na nekim deonicama gde ima ograničenja.. Drugo, autobusi imaju ograničenje na 100 a kamioni na 90 osim retkih koji žele da štede pa ih spuste na 80-85..

aleksandar1973

da vozim levom trakom ,kada naidje neko brži pomerim se jer je srednja traka uništena većim delom auto puta od strane teških teretnih vozila koje niko ne proverava pre ulaska na auto put ,tj ne prodju osovinsko opterećenje koje se u svim zemljama evrope radi

Odgovori

Savo Duric

Mislim da ce te voziti tako,dok vas neko ne "pokupi",a u stvari neznam kako si polozio VOZACKI,treba da znate pravila igre-VOZNJE,desno se vozi,a levo se pretice,a i putevi kao i desna traka nije tako losa ,ako spavate na AUTOPUTU,sto je vrlo rizicno,za nas,a i za TEBE,sto je malo manja briga,za ostale ucesnike u Saobracaju i Vi ste VELIKI RIZIK na putu sa takvim ponasanjem,a da ne pominjemo obilazenje sa desne strane,sto je strogo zabranjeno,a o SLALOM voznji,da ne pricamo?Nedostaje nam u Srbiji,malo vise Saobracajne kulture,pozdrav,sd

tomislav

mahom na uto putu voze levom trakom vozači, koji neznaju, nisu pročitali zakon a položili uz pomoc. a ako im se ukaze na gresku verujem da će u buduće da poštuje.

Odgovori

Savo Duric

Svaka Ti cast Tomislave,bas je tako,ali je problem onda kada se upozore,za takvo ponasanje na putu,onda se mahom Ljute????sd

danili

Kod nas je bespredmetno pitanje zasto se vozi levom trakom.Pa valjda bi ljudi po inerciji pa i ja sam vozio levom trakom da je bezbedna. Po gradu ,po pravilu skoro svi sahtovi su na kolovozu u desnoj traci uz desnu ivicu kud prolazi desni tocak. U Zemunu od saobracajne skole do muhara ovi sto pametuju nek se provozaju desnom trakom pa nek komentarisu. Po auto putu po kisi voziti desnom trakom je naucna fantastika,mozda gliserom. Istina je da ljudi voze u traci u kojoj nema onih nakaradnih ulegnutih slivnika koji su povrh toga u jos u osi kretanja tocka i 90% spusteni ili uzdignuti u odnosu na kolovoznu traku.Cim vise od 80 % gradjana ne koristi desnu traku i vise od 80 % autobusa gradskog prevoza valjda ima neki problem. Jos jednom ko ne veruje nek se za primer provoza desnom trakom od centa zemuna do saobracajne pa nek komentarise.Muka mi je od pametnih.

Odgovori

Savo Duric

Sto se tice rupa,tu ste u pravu,ali njih ima svuda ne samo kod nas,a i kisa ne pada svaki dan ,tako da to nije nikakav izgovor i opravdanje,pravila su pravila na autoputu tako i u gradu,a saobracajni propisu prakticno svugde isti,samo se moramo njih pridrzavati i necete imati ni MUKE ni PAMETOVANJA

dragan

losa je desna traka ,pa vozaci izbegavaju rupe kojih ima vise u desnoj traci.

Odgovori

Bogdan

Stručnjaci nema srednje trake to je zaustavna traka

andreja matic

Problem je u tranziciji, ista stvar kao i sa društvom.. kako tehnologija napreduje, ljudi je prate, kupuju sve bolja i brža vozila.. ono što sporo prati napredak uvek je zakonodavstvo (u ovom slučaju PSP) i infrastruktura, koja kod nas pripada prošlom veku..

Odgovori

Savo Duric

Posve ispravno,da je leva traka preticajna,ali ne samo na Autoputu nego i u Gradu i tu nema veze,da li su rupe ns putu ili ne,kod nas obicno spavaju na levoj traci i zbog toga se vrse preticanja desnom stranom ,sto je iskljucivo zabranjeno i zasto se oduzima vozacka i placa velika kazna npr.Svajcarska,a o tome da se kod nas po gradu i autoputu vozi SLALOM,je bolje ne pricati,pa to nema nigde u evropi osim kod nas u Srbiji,cak i u bosni je Saobracajna kultura na visem nivou nego kod nas:NAZALOST Citam da gospodin na autocesti-autoputu vozi 90kmh,/Vrlo opasno za ucesnike saobracaja u momentu vasega prisustva na Autocesti/pa za Vas je bolje da ne vozite Autoputem,tu samo smetate ,ne zato,sto Austrijanci ili drugi brzo ili brze voze,sa autom dobre?tehn.ispravnosti,nasto se moram ponovo osvrnuti na ono kod nas;KAKO SE VRSI TEHNICKI PREGLED MOT:VOZILA??? i uopste o saobracajnoj kulturi,o cemu se treba malo vise u javnosti diskutovati i voditi racuna,sd

Odgovori

Onako

Zato sto u levoj postoji manja sansa da ti otpadne tocak....prosto

Odgovori

Duka

Madjari su me naucili pre 10-ak godina, leva je za preticanje i u njoj nemas sta da trazis i ako nikog nema oko tebe na auto putu. 40-ak evra koliko se secam... Ima puno znakova gde pise keep right i nacrtano da se drzi desna traka za nase neznalice i po Madjarskoj, Austriji... Da ne bude kaznio me policajac jer ne voli Srbe.

Odgovori

Aca Milojevic

Kad bude autoput tj desna traka boljeg kvaliteta od dosadasnjeg mozda ce neko i da vozi desnom trakom. Ovi sto hoce da kaznjavaju sto idemo levom trakom pa ko je lud da vozi desnom 120 km/h i upadne tocak u rupu pa gde ce taj auto da zavrsi ?

Odgovori

Lemi Ns

Ovako, svaki dan sam na autoputu Ns-Bg i realno dosta ljudi ne ume da vozi autoputem, zene se cesto drze leve trake iako voze sporo, svasta vidjam na putu. Inace vozim brze od dozvoljene brzine prosek 140-150 km na sat. Koristim levu traku za preticanje i drzim se srednje.

Odgovori

Milovan

Ogranicenje na auto-putu je 120km/h ili 130 po novom zakonu ali jos nije zvanicno stupilo na snagu. Posto se auto-putem krecu i kamioni koji idu 90km/h i autobusi koji idu 110 km/h i ostala sporija vozila,vama leva traka sluzi za obilazenje tih vozila.e sad kako ko koristi traku to vec necu da komentarisem,od onih sto idu 280 km/h do oni sto idu 80 km/h levom trakom.

Odgovori

Sale

A kad dođe avgust pa kad Turci krenu kući iz DE, CH, S, A... naprave kilometarsku kolonu u levoj sa 150kmh na tempomatu posle 24+ sata vožnje, e to je bato problem. Ja sa 120kmh ne mogu 10 minuta da se uključim u levu traku, jednim okom gledam da se ne zakucam u neosvetljeni kamion, a drugim u levi retrovizor...

Odgovori

MB

Nerviraju me dva tipa vozaca: 1.Par puta sam imao priliku da dozivim kako auto ide levom trako, porilicno ispod maksimalno dozvoljene brzine na auto putu, pritom u desnoj nema ni jednog vozila, pa se nemoze opravdati bilo kakvim preticanjem. Pritom nece da se skloni na blicanje kad vidi da nailazis. Nego i dalje nastavlja levom trakom. 2. Isto mi se par puta desilo kroz Beograd da vozimo levom trakom u koloni (kolona jje sporija u desnoj) i onda se nadje pametnjakovic koji otpozadi blica. Valjda ocekuje da se svi sklonimo da on prodje. Ove dve grupe u meni bude sve njgore.

Odgovori

Ђука

Први разлог је безобразлук а други не познавање закона тј. правила- На аутопуту се вози десном траком а левом само претиче. Многи овде пишу да се у насељу може возити којом траком хоће, што није тачно- закон и ту каже може се кретати "траком која се не налази уз десну ивицу коловоза АКО ТИМЕ НЕ ОМЕТА ВОЗИЛА КОЈА СЕ КРЕЋУ ИЗА ЊЕГОВОГ ВОЗИЛА" (члан 35 став 3) Дакле упрошћено и на аутопуту и у насељу вози десном, левом само ако не ометаш оне иза и наравно кад скрећеш лево у насељу. Кратко и јасно.

Odgovori

Мука

U naselju je maksimalna dozvoljena brzina 50 km/h, tako da ti je svejedno kojom trakom voziš. Na autoputu je drugo pravilo, kada prolaziš kroz BG autoputem, na primer, onda pratiš koja je trenutna maksimalna brzina, ako je 100 onda voziš ako možeš 100 km/h levom trakom ako možeš, ako je 300 km/h (mislim teoretski samo, ovo nije sigurno moguće da će se u stvarnosti desiti) onda ti vozi 300 km/h u levoj traci, ako voziš Ferrari, pa ostali smrtnici moraju da ti se sklone.

Bane Stojaovic

Nije stvar i o golfu 2 ni o stilu koji se preselio... Stvar je u ovoj nasoj lopovskoj drzavi koja nije u staju da popravi puteve,pa izmedju ostalog i tu sredju traku na auto putu.. ja sam svaki dan na auto putu,kad bi samo moje pare ulagali koje dajem na taj auto put mislim da bi ta srednja traka bila ok..

Odgovori

dule

yato sto nije imao ko da ih nauci ili moyda, pa yato sto su beyobrayni. dovoljno je da predju u Hrvatsku, a da ne pricam u neku "zapadniju" drzavu, pa tamo su i kulturni

Odgovori

Dusan Mitkovic

Vecina nas vozi 140 na autoputu i vozi se levom trakom zbog pohabanog kolovoza na srednjoj traci. Eto ispravicu se , govorim u svoje ime. A da drzim mogavac na auto putu sve vreme ... to sad prvi put cujem

Odgovori

Batric

Šta je sa delom autoputa kroz Beograd? Tu važe ista pravila kao i na autoputu van Beograda, samo što je niža maksimalna dozvoljena brzina. Međutim, s obzirom na gužvu na ovoj deonici, uobičajeno je da se ona u potpunosti pređe levom trakom. koliko ljudi nemaju poima a pisu javno i pametuju. auto put ne ide kroz beograd. samim tim pravila su jasna. prilagodjavate se gradskoj voznji. ili drugim recima leva traka vise nije za obilazenje ona je kolovozna traka,

Odgovori

Milan

Ja sam u brzoj traci naleteo na deo kamionske gume...srecom izbegao sam je jer je kamion u desnoj takodje video i prikocio...

Zika

Autoput apsolutno prolazi kroz Beograd , pogtovo kroz Novi Beograd npr. , ako prodjes pored Sava centra , a vozis autoputem ti nisi u Beogradu ? Prodjes pored beogradske arene autoputem i takodje nisi u Beogradu ? Beograd apsolutno kaci deo autoputa.

ZORAN

U Kragujevcu svi voze levom stranom, čak Vam tiksista daje levi žmigavac da ga zaobiđete sa desne strane a pritom otvori prozor i nakrši Vam se majke, jer niste videli da Vam je dao žmigavac da ga obiđete sa desne strane

Odgovori

Bata Cobe

Najbolje što sam viđao na autoputu kroz Srbiju poslednjih 30-ak godina su situacije kada neki automobil klase Zastava Yugo, VW Buba, Škoda MB 110, Wartburg, Fiat 126P ili Trabant sa četvoro (ili petoro) putnika krene u preticanje levom trakom sa 50-60 km/h ! To je pravi show, trebala im je večnost da (ako mogu) ubrzaju do 100 km/h i preteknu vozilo u desnoj traci. Nekad bilo, nepovratilo se.

Odgovori

Marko

A ti Bata Cobe verovatno vozis Pasata TDI i to preticanje obavis u trenu oka.

Milan

Zasto vozim levom trakom. Nocu iskljucivo levom i vozim jer mi se par puta desilo u u desnoj traci naletim na stari kombi ili tamic koji je jedva osvetljen, mozemo slobodno reci kao i da nije i da sam jedva uspeo da se usporim da ga neudarim. Pritom kretao sam se brzinom od 100 do 120. Ali ti stari kamioni su zlo. Zato leva traka, tamo njih nema, pratis sta se desava iza sebe i miran sam. Manji problem je kazna nego da se zakucam u vozilo koji nije osvetljen kako treba.

Odgovori

Zobla

Imao sam slicno iskustvo , da suvozac nije video kombi lepo bi se mi zakucali....stvarno ih ima po putevima d osta neosvetljenih i slicno

Goran Petrović

Ovo pitanje treba poztaviti skoro pa svim vozacima iz Zrenjanina i okoline, posto konstantno da ne kazem stalno voze levom preticajnom trakom gde god da se nadju u Srbiji a pogotovo u Novom Sadu gde i zivim pa se cesto srecemo. Vrlo burno reaguju kada im blicnes da se sklone a pri tome ne vozim brzo 90-100 na putu gde je ogranicenje 80. Za ne poverovati kako su losse nauceni da voze kao da je jedna auto skola sve ucila kako se vozi, katastrofa !!! Bruka i ne znanje ili prkos Zrenjaninaca i jos se bune !

Odgovori

Zrenjaninac

A ti javno priznajes da vozis 90-100 tamo gde je ogranicenje 80. Mi postujemo ogranicenje, valjda smo zato neke budale, sta li, u ocima drugih.

MILENKO

KOLIKO IMA BAHATIH VOZACA , MALO IMAMO PRESRETACA , POJEDINCIMA TREBA ZABRANITI DA NA TV-u GLEDAJU VOZNJU NA AUTO-PUTU A KAMO LI DA NJIME VOZE.

Odgovori

Jovan

Gospodine Bojovicu najgori i najbahatiji vozaci koje ja vidjam kod nas nisu stranci vec beogradjani i novosadjani.To sto ste vi ljubimorni na strance je druga stvar.Skoro da nema velikog udesa u Srbiji a da bar jedan ucesnik nije beogradjanin.A najgori od svih su sluzbena vozila koja i kada tog glavonju voze u wc oni pale rotaciona svetla i voze neprekidno levom trakom maksimalnom brzinom.To svi znaju kako izgleda taj dozivljaj.Jos smo mi divlji zapad bez saobracajne kulture.

Odgovori

Petar Adamovic

Ja bih ispravio gospodina da Beogradjani ne divljaju nego dodjosi iz raznih bivših republika SFRJ i dodjoša pa partijskoj liniji koji su dovedeni da vedre i oblače Beogradom i koji su doneli svoju bahatost sa sobom jer imaju ko će da im ispegla kazne.U Mup-u u Beogradu nema kadrova i z Beograda na tako visokim pozicijama,givorim iz licnog iskustva a zasnjih 25 gidina vozim i koristim iskljucivi srednju traku sem za preticanje.80%vozaca ni nezna kako se kretatu po auto-putu a 95% ne zna pravila kružnog toka a imamo priliku sad na Autokomandi da se uverimo da je to tako. Njima(dodjosima),protiv koji nemam nista licno je receno da"kada udjes u kruzni to,ti si tata"a ti je daleko od pravila.Mogli bi da pocnete sa edukacijom ucesnika u saobracaju i po toj temi(kruzni tok) jer je situacija na ivici kolapsa. Hvala,

Brat

Petre ne s.iskustvo imas al nimoj sve da nas trpas u isti kos.

Neka

Petre neka si nam rekao! Beograđani su nedužan i prepošten narod, oni drže kesicu da čiste za psom, pozdravljaju uredno svoje komšije i najbolji su vozači! Smešan si!

Aca

Vozim desnom trakom a kada naidjem na sporije od mene preteknem ga levom trakom...sad ako naidje kompleksas sa 200kmh i ako vidim da ide ogromnom brzinom kulturno se pomerim da prodje,problem nastaje ako taj isti krene sa ablendovanjem-prvo izbacim desni zmigavac da mu dam do znanja da cu se pomeriti a ako nastavi i dalje da ablenduje pokazem mu rukom da me preskoči..nisam napomenuo da vozim auto koji takodje lako ide preko 200kmh ali vozim po ogranicenju jer se trudim da ne zurim..

Odgovori

Stefan

E da je vise ljudi kao ti drug mozda bi i mogli da pricamo o nekoj bezbednosti u saobracaju.

Pera

Vidi se da "Stević Dragomir: Taj stil se preselio i po gradovima, samo se vozi levom trakom, jer se na desnoj uvek nešto dešava, otišli smo u totalni haos." nema blage veze sa pravilima saobraćaja. Gospodine, u bulevarima preticanje drugog vozila desnom trakom nije prekršaj, može da vozi ko kako hoće. Meni je recimo iz bloka 45 do Gazele najbrža zadnja desna traka iz razloga što svi zajašu srednju i levu.

Odgovori

Dejan

U pravu ste,kod nas u bulevare desna trana sluzi za parkiranje.Svi sa skupocenim kolima stanu nasred trake upale cetri zmigavca i odu u kupovinu.Policija naravno nesme da ih kazni jer nezna od kog budze je taj auto i zato nam ostaje samo leva traka u bulevarima

Sasa Spasojevic

Kada se popravi ali stvarno popravi DESNA traka - 85% problema bice reseno.

Odgovori

Stefan

Iskreno ja u levoj traci vozim zato sto je vecina deo auto puta bolji asfalt i nema rupa!!!!

Odgovori

boki

Bravo ! Nazalost kod nas je traka kojom treba da se vozi puna rupa i sa kolotrazima, tako da si malte ne prinudjen i da krsis saobracajni propis. Bitno je da se putarina uredno naplacuje a sada kakav je put ?

FANTOM09

vozim desnom uvek iznad 160 do 200,u levu se ukljucim samo da obilazim ove u desnoj pod migavcem i odma se vratim u desnu,mada i da levom cepam retko ko moze da mi blica pri toj brzini ali mi je prirodnije desnom stranom voziti.pozz i NE BRZE OD ZIVOTA (za mene ne vazi :) )

Odgovori

Zivko

Bolje 40minuta kasnije ,nego 40godina ranije.

VozimMana

@stevic dragomir , ne mogu, a da ne primetim da izgleda ne znas pravilo da u naseljenom mestu ne vazi pravilo da je leva traka samo za preticanje.. Provodim mnogo vremena na autoputu po celoj evropi, isto se vozi kao kod nas, samo sto ne moras da izbegavas rupe (ne vazi u Madjarskoj) , otvorite cetvore oci inace otpade tocak, svako ima pravo da vozi kako hoce..

Odgovori

Mirko

Po negde se nadje ozbiljna rupcaga na madjarskom auto putu. Kolovoz je uglavnom dobar, uspava te, ne gledas u asfalt, vec u saobracaj ispred i iza sebe, posebno ako vozis nocu, pa uopste i ne primetis rupu, negu vidis tek kad udaris.

profi

U redu je voziti na auto putu manje od ogranicenja i to mnogi rade.Problem nastaje kada ti isti pocnu da preticu sa 100 km/h slepera koji ide 90 km/h i to na deonici gde je dozvoljeno 120km/h. Onda to preticanje traje li traje a pre preticanja i ne pogleda u retrovizor da li u levoj traci vec ima brzih! Tada je ablendovanje sasvim na mestu.Cak i zakon kaze da preticanje treba obaviti sto pre i vratiti se u svoju traku.

Odgovori

bikkojisedi011

svuda gde ima vise traka a nisu za odvajanje ili skretanje, voznja krajnjom levom trakom je cisto bahacenje, bezobrazluk, neznanje, samozivost i bezobrazluk...

Odgovori

David Stojicic

U juznoj Srbiji mozes da vozis i 300km/h na auto put.Nema presretaca nema nikog ko bi mogo spreci (ne)prekrsaje bahatih vozaca!

Odgovori

Milos Vasiljevic

Pa iskreno to vise ne lici na auto put na pojedinim mestima, ja iskreno vozim vecinom levom trakom jer desna je katastrofa. Auto put ili bilo koi drugi je svakom dostupan i ne trebamo jedni na drugih da se ljutimo ko kako i koliko brzo vozi za to postoi policija koja kaznjava samo nas koi brzo vozimo.

Odgovori

Vladimir

Vozim uglavnom levom trakom jer je ona u dosa boljem stanju od desne kojom se krecu kamioni i teska vozila pa ima puno krpljenih rupa i kolotraga. 140km/h na tempomatu je taman brzina za bezbednu voznju na nasim autoputevima. Ukoliko bi nam kvalitet auto puta bio u celoj duzini kao u nekim deonicama koje su radili proslog leta, npr oko iskljucenja za Mali Pozarevac pa do Velike Plane, svakako bih vozio desnom. Pozdrav

Odgovori

Marko

Dobar je taj deo , ali nije osvetljen uopste , makar nije bio na jesen kad smo se drugar i ja vracali iz Nisa

Nemanja

iskreno,ja koristim vise levu traku kada je saobracaj rasterecen iz razloga jer je desna puna rupa i kolotraga. pre cu da izgubim kontrolu u desnoj sa 80 nego u levoj sa 110km/h

Odgovori

scout

Da li auto-put prestaje da bude auto-put kada su zbog radova na pojedinim deonicama istaknuta ogranicenja brzine na 60km/h a trake se spajaju i odvojene su znakovima upozorenja u duzini od gotovo 1 km??? A sto se tice leve trake ljudi je koriste jer je desna "grbava kao iz vremena Turaka" pa smo prinudjeni da vozimo levom trakom i sklanjamo se obesnim vozacima koji nas sustizu i ablenduju sa brzinama 200-300 km/h!!!

Odgovori

Vedran Zigi

Odgovor je vrlo jednostavan: kad nam autoputevi budu bili kvaliteta srazmernog ceni koju placamo za njihovo koriscenje vozicemo onako kako treba. Ja kad putujem preko vozim ko svi normalni ljudi, 140-150 na tempomat, desnom trakom a preticem levom. Sve uredno. A po ovim rovovima koje nazivamo autoputem mi ne pada na pamet da vozim desnom stranom, sva je izdrndana od kamiona i puna kolotraga koji su kada padne kisa potencijalno ubistveni. Znaci prvo da lopovska bagra sredi puteve (ako preostane nesto para nakon sto se oni najedu) pa ce i vozacka kultura biti bolja sto se toga tice. Toliko.

Odgovori

Sale

Levom trakom na auto putu se pretiče, a desnom vozi i to bi svaki vozač trebalo da zna. Isto tako niko ne bi smeo da ablenduje i svira vozaču koji nekoga pretiče levom trakom bez obzira što vozi npr. 100 km/h, jer možda pretiče kamion koji vozi 60 ili 70 km/h. Vozači koji se tako ponašaju najčešće i ne drže propisno odstojanje tj. agresivno se "nabijaju" u auto ispred i to je mnogo veća opasnost od ablendovanja, jer se direktno ugrožava bezbednost saobraćaja i životi ljudi. Takvi prekršaji bi se morali najstrožije sankcionisati, možda čak i krivično procesuirati, jer takvim se takvim ponašanjem životi dovode u opasnost.

Odgovori

Nebojsa

E ovako sefe, posto ti se ocigledno ovo desava da ti pojasnim situaciju sa ablendovanjem. Ja kada vozim 120kmh na tempomatu koliko je ogranicenje i vidim budalu koja nije procenila da nije spremna da bezbedno izvrsi preticanje moram da kocim, i to traje obicno do pola minuta, pritom pretice brzinom 95kmh kamion koji ide recimo 90kmh, stvori se kolona. Drugo, ti isti koji se nebezbedno izivljavaju na ljudima koji imaju normalno vozilo koje moze da ide nekom pristojnom brzinom daju sebi za pravo da ti masu, pokazuju srednjaka, urlaju kao da su ostali vozaci krivi sto su oni spori. Topla preporuka: ako imate komplekse, krecite se regionalnim putevima, veca je verovatnoca da cete se naci u koloni istih pa se medjusobno i poubijajte ako treba!

dzordz

@nebojsa ablendacu,sto puta si bio po EU autoputevima pa si sigurno i tamo ablendovao..i tamo to naucio.sutra ce u tom malo sporijem vozilu biti tvoja cerka pocetnik u voznjii onda ce neki nadobudni lik da joj ablenduje i da je ugrozi uznemiri isl..,zar ne? ne cini ono sto nebi voleo da tebi neko..

dzordz

@nebojsa ablendacu,sto puta si bio po EU autoputevima pa si sigurno i tamo ablendovao..i tamo to naucio.sutra ce u tom malo sporijem vozilu biti tvoja cerka pocetnik u voznjii onda ce neki nadobudni lik da joj ablenduje i da je ugrozi uznemiri isl..,zar ne? ne cini ono sto nebi voleo da tebi neko..

Vlade

Apsolutno tacno , ko ne moze zasto i pokusava preticanje , u desnu traku pa vozi 60km/h.

Stefan

Prva stvar sto u Srbiji ljudi uopste ne koriste migavce, nego voze kako im se vozi prestrojavaju se ne razmisljajuci o bilo kome drugom. Ko god da je vozio po Nemackoj ili Austriji zna da je leva traka samo za preticanje i cim se pretekne vraca se u desnu stranu, ne bitno dal se vozi 100kmh ili 200kmh i naravno sve se to radi sa migavcem. E to je vozacka kultura. Kao i to sto ako sa 200 naletite na nekog sto pretice sa 120 necete mu se popeti na glavu sa blicanjem i sviranjem nego sacekati strpljivo da zavrsi i nastaviti svojim putem. Jer nista necete dobiti time sto blicate svirate ili tako nesto. Nazalost zivimo u zemlji gde nas najmanje zanima kultura u saobracaju i bezbednost i uvek se vadimo na male plate na los zivot ,zato trpimo svakodnevno posledice.

Odgovori

Marko

Sa tobom se u vecini slazem, samo treba obratiti paznju na jedan deo tvog komentara o preticanju sa 120 dok neko ide levom 200. Ako pretices neznatno vecom brzinom vozilo ispred sebe, a u retrovizoru vidis da te drugo vozilo stize mnogo vecom, usporices da prvo prodje ono pa ces ti da izvrsis preticanje. To je glavni razlog zasto na putevima koje si pomenuo nema blicanja i uvlacenja u "guzicu". Ako ja idem 200 a ti 120 dok preticemo vozilo koje se krece 110, lakse je tebi 10km/h nego meni 90 da usporavam da bi obojica prosli (dok je kod nas situacija da vecini komplekasa uglavnom klikne i krenu sa stavom "vidi ovaj sto juri, sad ce on malo da zakoci"). Kao sto si spomenuo sve je to deo vozacke/saobracajne kulture kulture, ali su kod nas vecinom zastupljeni ne znanje i kompleksi.

Vladislav Stojanović

Kod nas je problem i samo uključivanje na autoput.Najve'ć broj vozača sa 50km ide odmah u srednju a često i u brzu traku.Najveći 'je problem što takve saobraćajna policija čak ni ne opominje a kamo li kažnjava.Voleo bih da vidim gospodina Terzića u Nemačkoj da ignoriše vozača u brzoj traci i koliko bi ga to koštalo a verovatno bi bio udaren otpozadi i bio kriv za izazivanje opasnosti.Nama nedostaje elementarna kultura u svemu pa i u saobraćaju a o ponašanju i sankcionisanju vozača u saobraćaju odlučujesaobraćajna policija koja je još gora od loših vozača.

Odgovori

dzordz

nije bi jasno gde nadjete tolike "srednje" trake kod nas na autoputu? imamo dve kolovozne trake,u svakoj po dve saobracajne trake i gde nadjete srednju????? objasnite mi..

Darko

Vozim levom trakom iz prostog razloga jer je srednja sva unistena od kolotraga.. Ali se uredno pomerim brzim vozilima, pa nazad opet u levu.. Kad nam autoput bude normalan drzacu se propisa..

Odgovori

Vedran Zigi

+1

dzordz

to uglavnom rade oni koji nisu nikad vozilii van granica srbije.leva traka naravno sluzi za preticanje... i ako neko pretice sacekaj ga dok to i ne obavi,pogotovo ako vozi brzinom propisanom za tu deoonicu.takodje desna traka "ne sluzi" za sklanjanje i bezanje onima koji voze nepropisno brzo.znaci ako si vec nebezbedan vozac i vozis brze od propisanog gledaj da to ne utice i ne dotice druge ucesnike u saobracaju koji voze propisno.

Odgovori

Dex

Vozim levom stranom zato sto srednjom trakom na nekim deonicama moze da mi krene jedan od dva(ili oba) kamena u zuci.Kad padne kisica na srednjoj trazi postoje dve reke od kolotraga koje prave kamioni i narocito tad vozim levom stranom opet dok ne vidim da odnazad ide neko brzi i ja se lepo sklonim.Kraj price.Znaci dok ne operisem zuc ili dok ne naprave puteve makar kao u Hrvatskoj vozi misko levom stranom gde god se moze i kad vidim nekog brzeg momentalno se sklanjam. G.Vladan iz teksta koji vozi 90km/h auto putem slobodno nek ide magistralom.Slicno kao i ovi sto voze 40km/h po magistrali a dozvoljeno je recimo 60km/h e takvi nek koriste autobuse.

Odgovori

Vedran Zigi

+1

Ivan

Ne najbolje da ti uzmes da odlucujes ko ce kojom brzinom da vozi i gde ce da vozi, svako ima pravo da vozi koliko god zeli ako nije preko ogranicenja brzine.

Mare

Ne vidim šta je problem ako neko po auto putu vozi 90km/h. Za neke automobile je upravo ta brzina optimalna. Lično vozim automobil kojem je svaka brzina preko 90 ili 100 km/h opterećujuća zbog velike buke u kabini. Pored toga ne volim da vozim brzo i pri toj brzini, barem sa ovim automobilom, se osećam najbezbednije, a to mi je najvažnije. Svako drugo razmišljanje je klasična besmislica gde pojedinci sebi daju za pravo da određuje ko će i kako voziti. Svi mi plaćamo registraciju i kojekakve takse, kao i putarinu i ne vidim zašto bi neko imao prednost u odnosu na nekog drugog.

Danijel

u bilo kojoj normalnoj evropskoj zemlji ne bi mogao da registrujes taj krs koji je bezbedan samo do 90 km/h

Miloš

Vidim da ovde neki pominju vožnju levom trakom kroz grad a to nema veze sa autoputem, jer u gradovima ulice sa više traka u jednom smeru nisu autoput (sa izuzetkom autoputa kroz Beograd) i tu nema preticajne trake kao na autpoutu već su sve trake jednake važnosti, tj možeš i levom i desnom trakom voziti isto.

AK

Pitanje za redakciju. Pri ukljucenju na autoput, gde postoji odvojena traka za ukljucenje sto je ujedno i jedini slucaj, kakvo tacno ponasanje nalaze znak "ukrstanje sa putem sa prvenstvom prolaza" tj obrnuti trougao? Da li to znaci da treba da nastavite svojom trakom ali propustite automobile u desnoj traci na autoputu posto imaju prvenstvo prolaza, ili da treba da stanete i ne nastavljate svojom trakom sve dok ima automobila koji se krecu u desnoj traci autoputem? Prica je jos komplikovanija recimo kod ukljucenja na autoput kod arene u Beogradu gde ista traka sluzi i za ukljucenje i iskljucenje sa autoputa. Hvala

Savo Duric

U ovom slucaju,kako Vi opisujete "Ukrstanje",ja bi rekao Nailazak na put sa prvenstvom prolaza,sto znaci da Vi pri ukljucenju morate dobro oceniti ulazak na saobr.traku jer oni se nalaze u Prednosti-prvenstvom prolaza,pozzz.sd

Jovan

Ja stvarno ne znam o čemu vi pričate. Vozim već 3 godine aktivno, svakodnevno, i konstantno koristim desnu traku (osim kada pretičem, naravno), koliko god da je loš auto - put, ni automobili vam nisu toliko savršeni da će vas nervirati što vam točak udari malo ili slično. Drži se desne trake, kad obilaziš, pređi u levu i mirna Bačka. Stvarno ste nekulturni.