Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako kradu iz auta bez obijanja i razbijanja?

Da li znate da lopovi mogu da blokiraju daljinsku komandu za zaključavanje vašeg automobila? Kako da proverite da li je neko uspeo da blokira zaključavanje?Ako se uverite da je auto zaključan, da li lopovi mogu naknadno da ga otključaju?

Parkirate auto, izađete, zalupite vrata, napravite nekoliko koraka i tek onda pritisnete dugme za zaključavanje, kao i hiljadu puta pre toga. Međutim, ovaj put se nedaleko od vas nalazi lopov sa uređajem koji blokira signal sa vašeg „daljinskog“ i tako auto ostane otključan.

Vi ništa niste primetili, a vozilo je ostalo nezaštićeno. Lopovi sačekaju da se udaljite i onda, bez obijanja brave ili razbijanja stakala ulaze i kradu sve što smatraju vrednim. Slučajni prolaznici ne vide ništa sumnjivo – dva momka traže nešto po kolima (dok treći čuva stražu)...

Kako vozač ne primeti da se auto nije zaključao?

Mnogi će pomisliti: „Kako je moguće da neko ne primeti da se auto nije zaključao? Zar mu nije bilo čudno što nije čuo zaključavanje brave, što alarm nije kratko zapištao ili što nisu zasvetleli migavci ili farovi“.

Objašnjenje je vrlo jednostavno. Kada je neko u žurbi, pa još nezgodno parkira auto na usko parking mesto u veoma bučnom okruženju, uzme par stvari sa zadnjeg sedišta, zalupi vrata i krene, pa tek nakon nekoliko metara pritisne dugme na ključu, lako se desi da uopšte ne obrati pažnju na pokazatelje da je zaključavanje uspešno obavljeno.

Dakle:

  1. Mnogi tu radnju obavljaju gotovo refleksno, pa ni ne obraćaju pažnju na sam automobil
  2. Ako su u žurbi i već su krenuli, znači da su okrenuti leđima, pa nisu ni videli izostanak svetlosne signalizacije
  3. Ako je oko njih buka (u podzemnim garažama cvile gume, dovikuju se ljudi, prolaze druga vozila, a sve odjekuje...), nisu ni registrovali da alarm nije zapištao (ako uopšte treba da zapišti)

Kako nas auto obaveštava da se zaključao?

Zavisi od modela, generacije, opreme… Na primer, prilikom zaključavanja će dvaput zapištati i dvaput zasvetleti migavci, a prilikom otključavanja jednom zapištati i jednom zasvetleti migavci.

Kod nekih starijih vozila ili kod onih kod kojih je daljinsko otključavanje/zaključavanje naknadno ugrađeno, može da se desi da taj sistem nema svetlosno ili zvučno obaveštavanje, pa vozač može samo po zvuku zaključavanja ili otključavanja brava da zaključi šta se dešava, mada je to retkost.

Kako se zaštiti od krađe uz pomoć ometača?

Vrlo jednostavno:

  1. Izađete iz auta, okrenete se prema njemu, pritisnete dugme za zaključavanje i uverite se da je zapištalo i/ili zasvetlelosve što je trebalo
  2. Proverite ručno da li su vrata zaključana

Kada se pojavio ovaj način krađe?

Teško je reći kada su lopovi počeli da koriste ovaj metod kod nas. Upotreba ometača za krađu iz automobila je već dugo prisutna širom sveta. Iz nekog razloga, postaje sve aktuelnija i u Srbiji ili je postojala i ranije, a nismo toga bili ni svesni.

Gde lopovi nabavljaju ometače i koliko koštaju?

Imajte u vidu da se ometači lako nabavljaju i da nisu skupi, kao i da mnogi lopovi to znaju. Mi takođe znamo gde i kako mogu da se kupe, po kojim cenama, kakvi tipovi postoje, na kojim daljinama mogu da rade, kao i da postoje neki drugi uređaji koji mogu da se koriste u istu svrhu uz određene modifikacije.Nećemo o tome da pišemo, kako ne bismo bili optuženi da pomažemo lopovima.

Dakle, sada kada znate da se oprema za krađu lako nabavlja, budite pažljiviji.

Postoje li uređaji koji mogu da otkriju ometače?

Postoje, ali nema nikakve potrebe da ih nabavljate. Važno je samo da proverite da li su se vrata stvarno zaključala kada ste pritisli dugme na ključu.

Napomena – sada govorimo samo o krađi iz vozila, ne i o krađi čitavog automobila uz pomoć savremene tehnologije, pošto je to potpuno druga tema (o zaštiti smo govorili u ovom tekstu:14 NAČINA DA ZAŠTITITE AUTOMOBIL OD KRAĐE).

Da li se isplati prijavljivati krađu policiji?

Naravno da treba svaku krađu prijaviti policiji, ali mnogi to ne čine, uključujući i neke od vozača koji su nam se obratili nakon što su bili pokradeni na ovakav način. Neki od razloga su:

  1. Nisu ni sami sigurni da li su ili nisu zaključali auto
  2. Kasno primete nestanak stvari, pa ne mogu da prijave gde i kada se krađa uopšte dogodila
  3. Misle da su izgubili ukradeni predmet, pa tek nakon nekoliko dana traženja shvate da je krađa jedino objašnjenje
  4. Smatraju da tu policija ne može mnogo da uradi, pa ne žele da gube vreme prijavljujući krađu

Da li snimak sa kamere može da pomogne?

Ukoliko je automobil parkiran na mestu koje pokriva kamera, policija može da pokuša da identifikuje lopove, ali to je uglavnom teško zbog nekvalitetnog snimka, udaljenosti vozila od kamere, itd.

Takođe, lopovi prvo osmotre gde su kamere i da li ih uopšte ima, pa tek onda kreću u akciju.

Nedavno uhapšena jedna grupa

U julu je uhapšena grupa lopova koja je uglavnom krala po parkinzima velikih tržnih centara u Beogradu. Navodno su imali uređaj dometa oko 15 metara.

Kao što smo rekli, pošto se ova oprema lako nabavlja, sličnih grupa verovatno ima još mnogo, pa budite pažljivi.

Zaključak

Čak i ukoliko ste vrlo pažljivi i redovno proveravate da li je auto zaključan, ne ostavljajte u njemu ništa što može da se vidi spolja, bez obzira na vrednost.

Kao što smo pisali u tekstu KAKO SPREČITI NASILNO OBIJANJE I KRAĐU IZ AUTOMOBILA?lopovi mogu da vam polome staklo ili obiju bravu zbog prazne kutije od patika ili neprovidne kese na podu zato što su pomislili da krijete nešto vredno ispod nje.

Dragan Romčević

Ocena:

4.5
Komentara: 8
Pregleda: 40173
   

Komentara: 8 | Pregleda: 40173

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mejl.

Najčitaniji članci

Milena

Meni se veceras desilo, u beton hali, kradja svega iz auta bez tragova obijanja. Kada sam pitala da se vrate kamere, rekli su mi da ih nema, i da se isto desilo coveku pre par veceri. Pazite...

Odgovori

Slobodanka Grujic

Hvala vam puno!

Odgovori

nislija

Prvo i osnovno sto su me ucili kad sam bio mali, svaki put kad zakljucam vrata od kuce obavezno sam morao da proverim kvakom da li je zakljucano. To ti ostane nekako usadjeno duboko u malom mozgu, p onda mahinalno krenes da proveravas svaku bravu koju zak

Odgovori

Cvrc

E pa malo teze je to u danasnje vreme, jer kad se naviknes na komociju da se automobil sam zakljuca kako se udaljavas i da se automatski otkljuca kad uhvatis kvaku, tesko je da se toga odreknes i ako proveravas kvakom da li je zakljucan- nece biti nikad..

Dare

Ma kakva glupost ometac signala za zakljucavanje, kada su osmislili alat kojim se bez obijanja otvara bilo koji auto u roku od nekoliko sekundi i sa istim pali motor i gas. Sad ce neko da dzedzi ko zna gde i da ceka ko zna sta. Jos to sa snimcima kamera m

mali

Bogami mora da se pazi , kod tempa par puta sam video dva momka sa motorolama , motorola kada je ukljucena može da ometa signal za alarm i par puta sam se vracao jer alarm nije mogao da radi sve dok nisam prineo kljuc na par santimetra a kada sam dolazio

Stefan

Sto im nisi objasnio neke stvari?

sale x

Meni su oduvek bili sumnjivi ovi sa Motorolama...