Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Oznake na saobraćajnoj dozvoli – „papazjanija“ slova i brojeva

Oznake na saobraćajnoj dozvoli – „papazjanija“ slova i brojeva
Postavljeno 16.01.2017. u 09:47

Neretko vozači pomešaju kubikažu i masu automobila kada upisuju neke podatke sa saobraćajne dozvole, pa smo odlučili da damo kratko i konkretno objašnjenje svih oznaka.

Ovi podaci koje navodimo vidljivi su okom, a u čipu su upisani i dodatni podaci.

Prednja strana:

A – registarska oznaka vozila (oznaka na registarskim tablicama)
B – datum prve registracije u Srbiji
I – datum izdavanja saobraćajne dozvole
C.1.1 – prezime vlasnika (firma, odnosno naziv pravnog lica)
C.1.2 – ime vlasnika
C1.3 – prebivalište (sedište) i adresa vlasnika vozila
C.3.1 – prezime korisnika vozila (firma, odnosno naziv pravnog lica)
C.3.2 – ime korisnika vozila
C.3.3 – prebivalište (sedište) i adresa korisnika vozila

Ispod ovoga se nalazi broj pod kojim je vozilo upisano u registar (2834706), a u donjem desnom uglu serijski broj saobraćajne dozvole.

Zadnja strana:

D.1 – marka vozila
D.2 – tip vozila
D.3 – komercijalna oznaka (model)
E – broj šasije
F.1 – najveća dozvoljena masa
G – masa
H – važenje registracije (datum kada se „zamenjuju“ registarske tablice) – zašto bi se „zamenjivale“ registarske tablice, nije nam poznato, pri čemu je i sam izraz „važenje registracije“ problematičan pošto bi logičniji izraz bio „važenje saobraćajne dozvole“.
K – homologacijska oznaka
P.1 – radna zapremina motora
P.2 – snaga motora u kW (u kilovatima, ne u konjskih snagama)
P.3 – vrsta goriva ili pogona
Q – odnos snaga/masa u kW/kg (samo za motocikle)
S.1 – broj mesta za sedenje uključujući i mesto vozača
S.2 – broj mesta za stajanje

Čip

U čip saobraćajne dozvole, pored vidljivih podataka iz saobraćajne dozvole, upisuju se i sledeći kodirani podaci:

J - vrsta vozila
P5 - broj motora
L - broj osovina
R - boja vozila

  • godina proizvodnje
  • zabrana otuđenja vozila do (datum)
  • JMBG, odnosno matični broj vlasnika vozila
  • JMBG, odnosno matični broj korisnika vozila
  • nosivost vozila

Podaci o vlasniku i korisniku vozila upisuju se na način kako su upisani u ispravi koja je priložena kao dokaz o njihovom identitetu.

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.3
Komentara: 27
Pregleda: 94600
   

Komentara: 27 | Pregleda: 94600

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Љубиша

"Podaci o vlasniku i korisniku vozila upisuju se na način kako su upisani u ispravi koja je priložena kao dokaz o njihovom identitetu." Ово подразумева да се подаци уписују као у личној карти, ћириличким писмом (име и презиме и адреса). То у СУП-у неће да раде, већ мора да им се достави и захтев за упис података на србском језику и ћириличком писму. Онда морају.

Odgovori

Bojan

I opet nije upisano nigde sifra atesta plina, npr zatamnjena stakla, kuka, prepravka sa teretno na putnicko itd, nema podataka o tome u saobracajnoj dozvoli. Stara saobracajna je bila ekstra kao i svi dokumenti papirni..

Odgovori

Ivan

Zašto na teh. pregledu traže da skinem kuku za vuču, koja je na vozilu fabrički ugrađena (ili je naknadno ugrađena)) odnosno šta je od dokumenata potrebno za ugradnju kuke?

Vladan Pavlovic

ovo sto ste napisali nista nikom nije jasno potrebno je objasnjenje na primer sta znaci masa ili sta tu oznacava koliko vozilo sme da vuce za sobom

Odgovori

Željko Šeatović

Koja je to budala (ili korumpirana osoba) prihvatila i odobrila plaćanje softvera za ovakve saobraćajne dozvole u kojima nema najvažnijeg podatka: DO KAD VAŽI RAGISTRACIJA VOZILA.

Odgovori

Ivančica

Poštovani članak je odličan, a u komentarima sam takođe našao korisne informacije. Moja saznanja u vezi stavke pod oznakom H su sledeće: U pitanju je rok važenja registarskih tablica, koje se prilikom isteka vraćaju MUP-u, i dobijaju druge sa drugim br. Zvanično objašnjenje je da se boja, lak, materijal tablice vremenom menja i nije moguće automatsko očitavanje nekim instrumentima, poput kamera za video nadzor, žutu traku i sl. Meni ipak ostaje nejasno zašto ne ostaje isti br. tablica? Ako izgubim jednu tablicu, zašto mi MUP ne napravi novu sa istim br? Zašto se tablice ne smeju bušiti da bi se prišrafile i tako osigurale? Držači tablica su nepouzdani, pa se tablice često gube, pa je postala unosna izrada kopija, koje nemaju hologram, lak i sl.... ako vas uhvate sa takvim tablicama, posledice nisu naivne.

Odgovori

Peđa iz Novog Sada

Meni je vlasnik firme gde registrujem kola još 2011, tj. čim su stavljene, probušio obe tablice na sredini i pričvrstio ih šrafom na maticu. Nikad još nisam kažnjen što imam takve tablice.

Nikola

Gde i šta se upisuje u saobraćanoj dozvoli kad atestirate zatamnjena stakla ?

Odgovori

sep

posto dosta putujem po evropi i stalno vucem prikolicu za sobom tako cesto me i zaustavljaju policajci raznih zemalja kada im dam saobracajnu ljudi pocnu da se smeju gluposti od saobracajne kazu vazne stvari nisu vidljive na saobracajnoj njih cip ne interesuje na primer koliko vozilo moze da vuce

Odgovori

Milos

F1 - najveća dozvoljena masa, to je koliko vozilo sme da vuče i ne sme da predje navedenu kilažu ukupno sa prikolicom !

Nesa

Molim vas, kako mogu znati gde na saobracajnoj stoji kada vozilo ima kuku, koliko nosivosti moze vuci prikolicom. Hvala unapred.Nesa

Odgovori

Bodjoni

Stidim se: sto kritikujem novi zakon, nove tablice, novu saobracajnu, nove rupe na putevima, nove namete i ostale "bisere" dipl. strucnjaka. Toliku su vremena i mozga utrosili da to smisle da ne zasluzuju kritiku vec zaljenje ! Ostali su bez mozga !

Odgovori

Tomislav Mistridjelovic

Diplomiranih strucnjaka u Srbiji imamo samo da primaju platu iz buzeta, Vidi se iz Novog Zakona OBS na putevima koliko su strucni.

Vozi Misko

I naravno, jedna od bitnijih stavki nije ubacena, a to je datum proizvodnje vozila! Bitno je da su stavili do kada vaze reg.oznake...

Odgovori

boris

I nije izdavanje saobracajne dozvole nego izdavanje registracionih tablica

Odgovori

Blagoje Kankaraš

Зашто се нико не бави таблицама ?! То је по мени још већа срамота ! Зашто? Прво, да ли је исправно осликан грб наше Земље? Друго, да ли сте приметили да се користе слова азбуке и абецеде у комбинацији, па имамо нпр.случај ''WŠ'' !? Страшно, да страшније не може бити....

Odgovori

Khalifa

Izvini, a koje od ova dva slova pripada azbuci? Meni se cini - nijedno.

Blagoje Kankaraš

Нажалост мој цењени пријатељу, писменост нашег народа није на завидном нивоу, па многи и не примете, оно што им се подвали, па зато тако у животу пролазимо.Сматрам да је свима нама подваљено и да ћемо због тога веома брзо морати мењати исте те таблице, због грешака које сам навео, а не због неких рокова који су назначени на саобраћајној дозволи. Смеју нам се на границама. Ово нису таблице једне озбиљне Државе ! Ако Ви не знате да је ''W'' ( dabl ju ) слово енглеске абецеде, а да је ''Š'' ( Ш ), латинично или ћирилично слово наше азбуке, онда је то заиста Ваш проблем, као и проблем ових који су негативно оценили моје образложење. Живели ! ! ! П.С. Таблице наше Земље су требале бити исписане ћирилицом, званичним писмом Р Србије, како су то учиниле неке друге Земље, попут Русије и Бугарске и наравно са исправним грбом.

Khalifa

Hvala na odgovoru. U Srbiji su i latinica i ćirilica zvanična pisma. Latinično i ćirilično Š nisu ista slova, pogotovo u kontekstu ovog razgovora. W se koristi recimo i u Poljskom pismu. Znate li ime tog pisma? Zove se latinica. Kod njih se to slovo ne zove "dabl ju", nego 'v'.

Blagoje Kankaraš

ZAISTA SAM PERMUTOVAO POJMOVE ABECEDE I AZBUKE, PA SE OVIM PUTEM IZVINJAVAM! MISLIO SAM NA CINJENICU, DA SU SE NA TABLICAMA KORISTILA SLOVA NAŠE I ENGLESKE ABECEDE ( npr.WŠ ili YČ ), ŠTO JE PO MENI NEDOPUSTIVO.

Blagoje Kankaraš

Zvanicno pismo R Srbije je cirilica.Pogledati Ustav.To sto mi svojatamo tudje i sto vise cenimo druge, nego sebe, problem je mentaliteta ovog naroda. Ja sam zeleo da istaknem da nije nase slovo W, vec je slovo engleske abecede.Latinica i cirilica su vrste pisma.Ziveli!

Dejan

H – važenje registracije (datum kada se „zamenjuju“ registarske tablice) – zašto bi se „zamenjivale“ registarske tablice, nije nam poznato, pri čemu je i sam izraz „važenje registracije“ problematičan pošto bi logičniji izraz bio „važenje saobraćajne dozvole“. Ovo su izmislili samo da placamo pare drzavi za nove tablice.E Srbijo...

Odgovori

Vukic

Nisu naši ništa izmislili, samo su prepisali iz evrope ali tamo H baš označava važenje same registracije i ništa se osim osiguranja ne plaća u međuvremenu. A naši na evropski model nakalemili stare propise da se takse registracije ipak plaćaju svake godine i da tablice koje isteknu duže od 30 dana moraš da im vratiš. Potpuno nepotrebno, da ne kažem bruka i sramota.

Dule

Pre par meseci sam menjao saobraćajnu dozvolu zbog nametnutog smanjenja broja putničkih mesta. Datum pod H je ostao isti. Da li je to ipak datum važenja tablica?

Odgovori

aleksandar zivkovic

Kada budete menjali tablice, rok je datum iza slova H (nepotrebno, al to je Srbija, samo da bi Vam opet uzeli novac), moracete promenititi i saobracajnu (jos uzetog novca), zbog drugog registarskog broja na tim novim tablicama.

dzordz

takodje nije jasno zasto tablice imaju rok vaznosti, a recimo pri ranijoj odjavi vozila moras da ih vratis policiji!!!! zasto im vracamo nesto sto smo kupili???? ako vec vazi 7 godina , mozda mozemo da ih iskopristimo za sledece registrovanje vozila? mozda bi neko mogao da bas izuci zakon,mozd aimamo pravo na to.