Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zamena ulja u motoru i šta se dešava sa motorom bez motornog ulja

Motorno ulje je krv vozila. Ono je od suštinskog značaja za funkcionisanje motora automobila. Šta se onda dešava sa motorom kada automobil ostane bez ulja i kada je zamena ulja neophodna?

Svaki nedostatak motornog ulja u sistemu, pa čak i prljavo ulje, dovešće do ekstremnog habanja motora. Nije samo nedostatak ulja koban, vožnja automobila sa nedovoljnom količinom ulja može dovesti do priličnog broja problema. Evo koji su i kako ih možete sprečiti.

Motor bez ulja - kraj

Ako vam ponestane motornog ulja, ukratko - motor je gotov. Unutar motora postoje brzi pokretni delovi, koji proizvode mnogo potencijalnog trenja. Motorno ulje je mazivo koje osigurava da delovi klize jedni preko drugih glatko, umesto da bruse jedni druge. Ako motor radi bez ulja, delovi će početi da se melju, a vrlo verovatno će blok motora eventualno pući, što će zaustaviti vozilo.

Vaš motor će biti oštećen ili potpuno uništen. Moraćete da ugradite nov motor, a stari možete da prodate agenciji za otkup automobila i delova. Mnogi vozači neće dobiti upozorenje o nedostatku motornog ulja dok ne bude prekasno, zato obratite pažnju s vremena na vreme.

Noviji automobili imaju više dijagnostičkih alata kao što je senzorna jedinica pritiska ulja u motoru i alate na instrument tabli koji mogu da pomognu u identifikovanju problematične situacije nedostatka ulja. U starijim vozilima, koja jesu vozači često moraju ručno da provere stanje ulja, jer lampica za proveru ulja nije dovoljno merodavan signal.

Pravilno održavanje motora

Kao što smo pomenuli, čak i prljavo ulje može imati negativan uticaj na rad motora. Vremenom se mogu nakupiti razne čestice i nus proizvodi u ulju. Ove čestice mogu doprineti razgrađivanju delova motora. Zato proizvođači preporučuju promene ulja i filtera, kako biste bili sigurni da je ulje u motoru u ispravnom stanju. Možete da testirate i sam viskozitet ulja, povlačeći merač ulja i trljanjem postojećeg ulja između prstiju kako biste videli da li se osećaju tvrde čestice.

Nedostatak ulja je češći problem kod starijih vozila. Vozila starija od 10-15 godina mogu da razviju jedan od dva problema:

  • ulje curi iz nekog dela bloka motora,
  • ili se zapravo može zapaliti prilikom sagorevanja (plavi dim iz auspuha ukazuje na to).

Bilo koji od ovih problema će dovesti do pražnjenja rezervoara ulja. Vozači vozila kojima motor ,,jede’’ ulje, treba da budu na oprezu zbog provere i zamene ulja, čak i između redovnih promena ulja. Lako je zaboraviti proveru ulja, ali je kritično, a naročito pre i posle dužih putovanja, kako biste se osigurali da ne doprinosite uništavanju motora.

Podsećamo da uvek obratite pažnju na potrošnju ulja i održavanje ulja u motoru prilikom biranja i kupovine polovnjaka.

Kada zameniti ulje u motoru i filter ulja?

Zamena ulja i filtera u motoru je ključna. Većina proizvođača preporučuje da bi na starim automobilima trebalo menjati ulje na svakih 5.000 km.

Kod novijih automobila i sintetičkih ulja ovaj interval zamene ulja je znatno duži. U velikom broju slučajeva je sasvim dovoljno menjati ulje na svakih 10.000 - 12.000 km. Za najbolje rezultate proverite priručnik proizvođača o zameni ulja, oni ipak najbolje znaju vaš automobil, iako nije nemoguće da će probati da prodaju i što treba i što ne treba.

Obavezna je i zamena filtera ulja prilikom promene ulja. Filter ima važnu ulogu skupljanja svih nečistoća koje dospevaju u ulje. Možda samo ulje može da podnese veliku kilometražu, ali kada se filter napuni, ubacivaće nefiltrirano ulje nazad u mešavinu. Redovnom zamenom filtera sprečavate haos koji može da izazove ulje puno prljavštine i čestica metala.

Na kraju krajeva, održavajući motor pun čistog ulja je jedan od najvažnijih aspekata posedovanja automobila. Time ćete omogućiti dugovečnost i održavanje vrednosti automobila. Po staroj izreci: Bolje sprečiti nego lečiti.

Ocena:

4.5
Komentara: 8
Pregleda: 37205
   

Komentara: 8 | Pregleda: 37205

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mejl.

miki

E ovako,malo tu famu da razbijemo šta valja a šta ne. Imam utisak da ljudi dosta neznaju o uljima a prosto je . Npr. imate ford focus star 10 godina. Nije neophodno da koristite baš to Ford ulje ako je mnogo skupo ili ako ga je teško nabaviti u vašem me

Odgovori

Novak

Moj savet svima da menjaju ulje na 10 do 15 hiljada km. Ja sam na svojim kolima menjao ulje na 15 k iako pishe da treba na 30 k da se menja.

Odgovori

Stojan

Imam OPEL KADET 1600 I star 25 godina. Motor prešsao manje od 130.000km iu besprekor n om je stanju. Ulje menjano na 3cdo 5000km (zavis n koo od dužine vremena do sledeće zamene. Besprekorno održavan. Ne bih ga prodao ni za 5.000 evra!!! Ako želite da va

Odgovori

taksista

gospodine pa lako je Vama da menjate ulje na svake dve godine...

vuk

Ne vezano za ovu temu jedna kritika za urednike ovog sajta.Kada se postavlja oglas za auto izlazi prosecna cena za taj model koja nema veze sa realnom vrednoscu i tako se vremenom povecavaju vec nerealne cene automobila u Srbiji.To ne ide nikome u prilog

Odgovori

tdigti

A kvalitet ulja u srbisatnu je na visokom nivou :), nikad vise falsifikata, tako da ovo 10k treba da bude i pre. Jedan lik kojeg znam je tereao 30k bez menjanja ulja i filtera istog pa mu je se papirtani filter raspao po motoru stedeo covek :)

Odgovori

nislija

Stanje vozila iskljucivo zavisi od nacina i odrzavanja. Nista bolje nece izgledati automobil 3 godine star kome ulje nije menjano, od onog sto ima 15. Ja svoj auto propisno odrzavam, sto se tice ulja, iskljucivo mobile1 polusintetiku zajedno sa filterom k

samuel

u potpunosti se slazem!!