Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Krovni nosači – kako izabrati i kako montirati?

Krovni nosači – kako izabrati i kako montirati?
Postavljeno 05.06.2017. u 09:22

Gepek mali, a mnogo stvari? Rešenje – krovni kofer. Želite da ponesete bicikle na more? Može – na krovu. Nemate mesta za skije u automobilu? I one mogu na krov. Međutim, prvo morate da imate krovne nosače. Kakvi krovni nosači postoje i kako se montiraju?

Postoje razne vrste krovnih nosača, koji se konstrukcijski i po načinu montaže razlikuju u zavisnosti od modela automobila kojem su namenjeni. Neki automobili na krovu fabrički imaju mesta na koja se montiraju nosači (npr. potrebno je podići poklopac).

Neki uopšte nisu predviđeni da im se na krov stavlja bilo kakva vrsta nosača, kao što su Audi A8 i BMW serije 7. Zato je veoma važno da pročitate uputstvo za korišćenje automobila.

Kako izabrati odgovarajuće nosače?

Na internet sajtovima nekih domaćih firmi koje se bave prodajom krovnih nosača imate mogućnost pretrage po modelu. Dakle, izaberete marku, model i verziju svog automobila i dobijete listu nosača koji odgovaraju vašem automobilu. Isto možete da uradite i na zvaničnom internet sajtu proizvođača krovnih nosača.

Neophodno je da utvrdite koji je odgovarajući nosač, tj. njegova stopa za vaš auto. Postoje oni za standardni krov, za vozila sa fiksnim mestima za učvršćivanje, sa T profilom, sa „kišnim kanalom“ (falc, kišna lajsna)... Neki automobili imaju integrisane uzdužne nosače.

Da li vrste poprečnih šina mogu da se biraju?

Ponekad mogu. Izaberete stope koje su predviđene za vaš automobil, a zatim izaberete i šine koje želite – ovo je moguće, pošto neki proizvođači u ponudi imaju čelične, plastificirane, aluminijumske, ovalnog ili pravougaonog profila, aerodinamične... Međutim, kod nas izbor neretko nije baš tako širok.

Kako pravilno montirati nosače?

Da se ne biste dugo mučili, nepravilno montirali krovne nosače ili čak oštetili automobil, zamolite prodavca da vam objasni/pokaže kako se pravilno montiraju. Mali detalji mogu da vam potroše mnogo vremena.

Nosači se postavljaju tako što se takozvane stope ili šape „drže“ za krov, a na njih su postavljene poprečne šine.

Video uputstva na YouTube

Takođe, YouTube je uvek tu da priskoči u pomoć – ukucajte u pretragu marku i tip nosača, kao i model/verziju vašeg automobila i potražite video uputstvo za montažu. Nije naročito važno ako je uputstvo na nekom od jezika koji ne razumete – uglavnom možete da shvatite osnove.

Neki od primera su: 

Uputstva na zvaničnim sajtovima proizvođača

Na zvaničnim internet sajtovima proizvođača krovnih nosača obično mogu da se nađu uputstva za montažu, ali kao i mnoga druga uputstva, iz nekog razloga se neretko fokusiraju i detaljno objašnjavaju očigledne stvari/korake, dok ono najvažnije „objasne“ nejasnom sličicom i beskorisnim pratećim tekstom nalik na „učvrstiti vijkom“.

Uputstvo koje dobijete prilikom kupovine nosača

Ne znamo kakvo ćete uputstvo dobiti prilikom kupovine, ali sigurno neće biti bolje od onog koje možete naći na zvaničnom sajtu proizvođača. To je još jedan razlog da tražite od prodavca da vam detaljno objasni način montaže.

Šta ako moj auto fabrički ima ugrađene uzdužne nosače?

U tom slučaju su vam potrebne samo poprečne šine, kao što možete da vidite na slici i video snimku ispod:

Koliku težinu mogu da podnesu krovni nosači?

Ovaj podatak potražite posebno za svaki tip krovnih nosača, ali se takođe preporučuje i da potražite taj podatak za sam automobil, tj. koliku težinu krov može da podnese.

Da li krovni nosači mogu da se ukradu?

Kao što može da se ukrade čitav auto, mogu da se ukradu i krovni nosači. Međutim, mogu da se zaključaju, kao što vidite na slici ispod, pa će lopov morati da se „pozabavi“ sa sve četiri bravice da bi skinuo oba nosača.

Na našem sajtu možete naći i nove i polovne nosače

Kliknite na ovaj link Novi i polovni krovni nosači i prateća oprema i možete naći izbor krovnih nosača, krovnih kofera i druge opreme. 

Univerzalni nosači - improvizacije?

U oglasima možete da nađete različite nosače nepoznatih proizvođača, za koje prodavac kaže da mogu da se montiraju na veliki broj modela, ali uz određene prepravke.

Cene ovakvih nosača su često neuporedivo niže od originala koji se prodaju u radnjama, ali naravno ostaje pitanje kvaliteta i garancije, što podrazumeva i bezbednost – koliku težinu mogu da podnesu, od kakvih su materijala napravljeni, mogu li da izazovu oštećenja na automobilu...

Šta je sa krovnim koferima, nosačima za bicikle i skije?

Tim dodacima ćemo se pozabaviti u nekom od narednih tekstova.

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 58068
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

DEJAN

Tako je Thule oprema je vrh po tom pitanju. Ja sam iz Nisa i ne razmisljam o kupovini opreme, jer imamo u Nišu čoveka koji radi iznajmljivanje thule opreme u Nišu i to za veoma prihvatljivu cenu. Kompet sa nosacima i krovnim koferom montažom demontazom za 10-12 dana naplaćuje 35e. To je kod nas tako a BG NS je verovatno 2,3 puta veća. Tako da mi se ne isplati kupovati opremu zarobiti tolike novce. Nakon 2-3 godine promenim automobil, a sa nosacima se mogu slikati ili ih dati gratis uz vozilo. Ovako pozovem zakažem na Paliluli blizu Rasadnik ambulante, za 20-30 minuta sve gotovo.

Odgovori

Maks

Divim se kompaniji Thule na inzenjerskim resenjima. Impresivno, nema sta. Cinjenica je da proizvodi jesu skuplji. Ali s obzirom da krovni kofer kupite jednom i ostaje za ceo zivot, a kome treba barem par puta godisnje, onda se def isplati. Ne bih se salio da trpam neatestiranu opremu na krov, kuku, ili zadnja vrata. Blizu Maribora, mesto se zove Miklavz nad Dravskem, pridaje se Thule oprema jeftinije nego kod nas i to poprilicno jeftinije. Pa kome treba i koga put nanese gore, moze da pogleda. Firma ima svoj sajt kufer.si, vlasnik veoma ljubazan i uvek spreman da izadje u susret. Krovni kofer sa nosacem za bajs i krovnim lajsnama me izasao 140 evra jeftinije nego u BG. Thule naravno.

Odgovori

Milos Zivkovic

Hvala za info!