Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Svetleći apotekarski krstovi u blizini raskrsnica zbunjuju vozače

Svetleći apotekarski krstovi u blizini raskrsnica zbunjuju vozače
Postavljeno 19.06.2017. u 14:21

Svetleći krstovi koji služe kao reklame za apoteke prosto su neobjašnjiva pojava. Svetle toliko snažno, pri čemu se kod nekih izmenjuju crvena i zelena boja, da mnoge vozače zbunjuju kod prilaska semaforu. Ovo je problem koji postoji već dugo, ali je tek nedavno ponovo aktuelizovan kada je Damir Okanović, predsednik komiteta za bezbednost saobraćaja govorio za neke medije na tu temu.

Zeleno svetlo koje vidite na slici iznad nije semafor već – reklamni krst na apoteci!

Logično je da vlasnik svakog poslovnog objekta želi da privuče pažnju prolaznika. Međutim, apoteke to čine na takav način da bukvalno zaslepljuju i pešake i vozače. Pritom, kod nas postoji neobično veliki broj apoteka, koje su naročito skoncentrisane u određenim područjima (npr. u blizini doma zdravlja ili bolnice), pa gde god pogledate samo bljeskaju desetine, ako ne i stotine LED lampica grupisanih u oblik krsta.

Pritom, da bi se ovi krstovi razlikovali jedni od drugih, tj. da bi bili atraktivniji, koriste se što jače LED lampice u što većem broju, sa najrazličitijim svetlosnim efektima. Od klasičnog zelenog krsta koji „miruje“, preko krsta koji menja boju crveno-zeleno na svakih sekund ili dva i koji su možda i najopasniji zato što najvernije imitiraju semafor, do onih koji se npr. ugase na delić sekunde, pa onda naglo bljesnu crveno, a onda isto tako iznenada pozelene.

Tu su i oni koji sekund i po lagano trepću zeleno, pa onda počnu brzo da „strobuju“ crveno, nakon čega uslede raznovrsni svetlosni efekti. Jedan od primera šta sve može da se postigne:

Dok šetate i prilazite apoteci, što ste bliže to sve više morate da spuštate pogled, pošto od tog agresivnog crveno-zelenog znaka počinju da bole oči.

Recept za havariju

Primer - apoteka odmah uz semafor ili iza semafora, tako da je njen svetleći reklamni znak u liniji sa semaforom iz pozicije vozača koji prilaze. Semafor star, slabo svetli, a ima i strelicu za uslovno desno.

Pored njega (ili iza) veliki nov reklamni znak za apoteku u obliku krsta, načičkan jakim diodama, čiji je rad podešen tako da se čitav krst u pravilnim vremenskim intervalima pali i gasi ili čak menja boju iz crvene u zelenu i obrnuto.

Noć je, pada kiša, saobraćajna gužva… Dok vas iz suprotnog smera zaslepljuju automobili sa „nabudženim“ ksenonskim ili loše podešenim običnim farovima; dok pokušavate krajičkom oka da procenite ispod koje bare na putu bi mogla da se krije udarna rupa; dok pokušavate da razaznate izlizane trake na putu - samo vam još nedostaje zeleno bljeskanje pored samog semafora i to mnogo veće i svetlije od samog semafora!

Ne koriste sve apoteke crveno-zelenu kombinaciju, mnoge imaju svetleće krstove koji trepću u zelenoj boji, a mali broj samo zelene svetleće krstove čije se osvetljenje ne menja. Međutim, ni to nije po propisima!

Da li postoji zakon koji reguliše ovaj problem?

Naravno. Na primer, u Odluci o oglašavanju na teritoriji grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 86/2016), u članu 3. piše sledeće:
„U slučajevima kada sredstvo za oglašavanje oblikom, upotrebljenim bojama i simbolima podseća na saobraćajni znak ili svetlosnu saobraćajnu signalizaciju ili ukoliko je osvetljeno ili prosvetljeno svetlošću neujednačenog intenziteta, nadležni organ može da odbije zahtev za postavljanje sredstva za oglašavanje radi zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju“.

Dakle, situacija je jasna, samo što se propisi ne primenjuju u praksi.

Ko je nadležan za ovaj problem?

U gradovima je nadležna inspekcija, a kada su u pitanju putevi van gradova nadležna je republička inspekcija.

Šta kažu nadležni?

Sekretarijatu za saobraćaj grada Beograda smo nakon telefonskog poziva poslali email sa molbom da nas upute na odgovarajućeg/nadležnog sagovornika, ali nismo dobili odgovor.  

Šta kažu u Komitetu za bezbednost saobraćaja?

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, već je pokrenuo ovo pitanje i govorio o tome za medije, napomenuvši da nije poznato da li je inspekcija do sada u bilo kojem gradu reagovala i naložila uklanjanje problematične reklame.

Takođe je na svom Twitter nalogu postavio anketu – kao što vidite ispod, od 263 osobe koje su dale odgovor u anketi, skoro 70% je reklo da im se dogodilo da ih zbuni svetleći krst ispred apoteke.

Nisu samo apoteke problem

Pošto LED osvetljenje postaje sve jeftinije, a može da ima bezbroj atraktivnih svetlosnih efekata, mnoge firme stavljaju velike bilborde sa stotinama dioda čiji je rad tako podešen da bi i mrtvom privukao pažnju: strob efekat, naglo bljeskanje različitih jarkih boja, treperenje slova...

Vaša iskustva?

Da li i vama smetaju apotekarski krstovi? Ili druge vrste svetlećih reklama? Na primer, ogromni bilbordi na kojima se menja slika, pri čemu emituju izuzetno jako svetlo? Smatramo da ovakve stvari u velikoj meri utiču na bezbednost u saobraćaju. Šta vi mislite?

Inače, dok smo mi čekali na odgovor iz Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda i pokušavali da dopremo do nekog od nadležnih, primetili smo da je određen broj apotekarskih krstova promenio „pojavu“, tj. nemaju više toliko agresivno osvetljenje, a pojavili su se i oni plave boje.

Da li je ovaj problem počeo da se rešava? Zaista ne znamo. Možda neko drugi zna.

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.7
Komentara: 22
Pregleda: 11825
   

Komentara: 22 | Pregleda: 11825

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

pera cirj

Apotekarski krstovi unose zabunu,par puta se i meni desilo da me apotekarski krst zbuni ali srecom bez posledica,naravno ne reagujemo svi isto tako da to moze napraviti problem.Pored toga ima i svetlecih bilborda,jedan je na autoputu od plavog mosta malo pre supa u ljermontovoj,svetli toliko jako da ugrozava bezbednost saobracaja ima i jedan na mostaru ako se ne varam.zabunu unose i zelena svetla za uslovno skretanje(dodatak semaforu)Kojima je ranije pozadina bila crna a strelica zelena,sada je pozadina zelena a stelica crna sto povecava povrsinu zelenog svetla koje u mraku moze da zbuni,isto tako zbunjuje crveno svetlo za pesake i bicikliste koje je novina.

Odgovori

VVK

Slazem se, meni cesto smeta na dorcolu u Cara Dusana, kad je sumrak. Verovatno nije uopste po zakonu da postavljas kako ti dune rasvetu po ulici. Al kako to ide, jedan postavi pa drugi vide i misle da moraju. A mozda i neko "valja" svetlece znakove. I fontane. :D

Odgovori

zoran

Ljudi moji!Dokle vise obzira prema svemu i svakome.Ma cega se vi gospodo inspektori bojite?A mozda se to drukcije zove!!!!!!Gospodine Okanovicu svaka cast na akciji ali moze li malo brze da se to resi pa da prestanamo da gazimo ljude i lupamo kola zbog neke nedozvoljene radnje ili reklame.

Odgovori

Bogi

Novi izgled sajta je živi očaj. Razumem želju za promenom, ali ovo nije na bolje.

Odgovori

mikas

1. Reklame apoteka sa zelenim svetlima (U Nisu u centru kod Meka gde povremeno semafor ne radi) 2. Plakati politicara na saobracajnim znacima (naterati stranke da ih skinu)

Odgovori

Denis

Svake nedelje idem na put od Beograda do Berana. Putem ima toliko agresivnih reklama, jakih reflektora koji svetle direktno u oči vozača da je to neverovatno. Postoji veliki ekran na ulasku u Gornji Milanovac koji je tako podešen da se jasno vidi i pri najjačem suncu. Po noći to osvetljenje je neverovatno zaslepljujuće. Takođe novi saobraćajni znaci, što je već pomenuto. Pri dugim svetlima potpuno zaslepljujući i nečitljivi. Ako vozite autoputem nijednu tablu sa oznakama za skretanja nećete moći da pročitate.

Odgovori

Đorđe

Poštovani, mogli biste da se pozabavite i temom novih saobraćanih znakova koji pri upaljenim dugim svetlima zaslepljuju vozača, a pri tom se ni ne vidi šta označavaju. Svaka čast za tekst.

Odgovori

Bojan

Ja za malo po kisi da prodjem kroz crveno iz pravca autokomande ka slaviji kod hrama. Svetle gore zelena za traku,svetli zeleni krst za apoteku, sija sve ko u brodveju

Odgovori

Raša

Bravo za temu! Konačno neko da pokrene inicijativu za ovo pitanje! Toliko puta sam bio u nedoumici oko značenja svetla jer ih ima toliko i vrlo često su boja kako semafor, a svetle isto ili jače od putne signalizacije!

Odgovori

Petar Veliki

Na putevima i pored je gomila reklama, nalepnica političara i drugih gluposti...Vozila je takođe sve više - red bi bio da se to makne i zabrani. Naravno da skreće pažnju i da je opasno. Treba malo poraditi na tome, a ne svaka krivica -po vozačima. POZ...srećan put!

Odgovori

Sale

Sigurno da često svetleće reklame mogu smetati u saobraćaju, ali mislim da ima mnogo bitnijih stvari, koje su čak i zakonski kažnjive, a ipak se dešavaju na svakom koraku i definitivno utiču na bezbednost saobraćaja. Navešću samo primer automobila koji su parkirani blizu samih raskrsnica, odnosno pešačkih prelaza. Ovde pre svega mislim na automobile parkiranim na trotoarima na samim raskrsnicama. Vama kao vozaču je veoma teško da uočite pešaka u takvom slučaju i da se blagovremeno zaustavite ispred pešačkog prelaza, čak i pri minimalnoj brzini od npr. 30 ili 40 km/h. To dalje dovodi do toga da će vam saobraćajac napisati kaznu zbog nepropuštanja pešaka, a pri tome ga apsolutno ne zanima što je neko parkiran na trotoaru na raskrsnici i to što pešaka niste mogli uočiti ili još gore možete udariti pešaka na pešačkom prelazu, naročito ako on nije veoma oprezan i svestan da nemate dobru preglednost. Ovo je veoma veliki problem naročito u nekim ulicama. Pored ovoga tu je i običaj parkiranja u jednoj saobraćajnoj traci gde to zakonski nije dozvoljeno kada često imate po 10 automobila koji potpuno blokiraju jednu saobraćajnu traku. Dobar primer je ulica Jurija Gagarina preko puta Piramide.

Odgovori

Dalibor Dalibor

Kao da me neko pitao... Naravno da ometaju saobracaj. U sapcu konkretno na 2 mesta.

Odgovori

Sale

U Каrađorđevoj ulici u Beogradu, kad se ide od ispod mosta prema Kalemegdanu sa desne strane bila je neka reklama koji uveče iz daljine podseča na policijsku rotaciju

Odgovori

Rile

Farmaceutska mafija ;-)

Odgovori

Dejan

Svaka cast redakciji da se pokrenula ova tema,sto se tice bezbednosti saobracaja ima faktora koji nisu samo vozac i vozilo.Sigurno da smetaju prejake reklame ostali svetleci elementi uz saobracajnicu i da odvlace paznju svim ucesnicima u saobracaju .

Odgovori

Novosadjanin

Samo pijanog vozaca ovo moze da zbuni....Dajte ljudi nepravite se ludi....Ovo je samo fora da se izvuku kod policije...Kao zbunio ga krst....

Odgovori

Goran

do nekle si u pravu ali i meni se desilo da u trenutku pomislim da je semafor ali samo u delicu sekunde. ali da se namesti kisa i guzva veruj mi da moze da zbuni.cak i strelice u kneza milosa u bg neke vozace zbunjuju kad prvi put prolaze jer ima srednja traka koja menja smer zavisno od potrebe tj. guzve. inace veoma lose obelezeni kolovozi kod nas npr. u zemunu centar kod skretanja za bezanijsku ulicuides trakom pravo i odjednom je traka za levo samo . u 29. istislucaj kod skretanja za cvijicevu a ako se ne varam tamo ima tih zelenih krstova

VVK

Zavisi gde, svakako je neprijatno i zaslepljuje, a sigurno i nelegalno, dok na nekim lokacijama direktno zbunjuje posto svetli jace od semafora i nalazi se u istoj liniji.

Wtf

Na slici se jasno vidi da je semafor ispred reklame za apoteku,koga to zbunjuje kad prvo nailaziš na semafor,izgovor za prolazak na crveno.

Odgovori

Ja lično

Vala ipak zbunjuje. Tim pre što se iz daljeg ne vidi oblik krsta već se stapa u krug, tačku i još je tačno kod pešačkog prelaza pa može neko pomisliti ne moram da propuštam pešake, ne idu, zeleno mi je, njima je verovatno crveno a još više zbunjuje ove koji gledano sa snimka stižu s leva i skreću njihovo levo. Što se tiče argumenta da je svetlo iza semafora, ima kod nas u Novom Sadu u Partizanskoj ulici u smeru ka gradu jedan semafor zbog pešačkog, nalazi se blizu prethodnog a jako je nizak i samo u obliku stuba, kao znak, nekoliko sam puta mogao da pređem na crveno jer nekad zaboravim na njega i ne vidim ga a još je i u neskladu sa onim prethodnim pa iako sam pre nekoliko sekundi krenuo na zeleno, kad dođem do njega tu je crveno! Kako li ga tek busevi i kamioni uoče nemam pojma.

dzordz

i benzinske pumpe ...recimo na izlazu iz subotice ka somboru kod vw servisa,knez petrol..nikad ne znas , a gde su reflektori upereni u vozace..itd.haos kao i svakojsferi zivota.

Odgovori

Budjoni

Krivicna odgovornost za vlasnike i nadlezne, zbog direktnog ugrozavanja bezbednosti saobracaja ! Ako dodjke do udesa vlasnike apoteka i nadlezne na robiju! To se tako radi u normalnim zemljama a ne "svetlece fontane" direktno na saobracajnicama ! Voizaci su normalni i zbunjeni a nadlezni su ludi ! Treba smeniti i proterati tamo odakle su i dosli !

Odgovori