Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koliko je zapravo „skupa“ jeftina popravka kod lokalnog, priučenog majstora?

Koliko je zapravo „skupa“ jeftina popravka kod lokalnog, priučenog majstora?
Postavljeno 01.08.2017. u 14:27

Večita dilema našeg prosečnog vozača – gde odvesti auto na popravku? Odgovor je lak kada imate novca i noviji automobil. Međutim, kada vam je svaki dinar važan, imate auto od 1.000 evra, a u nekom renomiranom servisu vam kažu da će cena popravke biti u visini vaše plate, pri čemu vrte glavom:

„Toliko će koštati ovo za sada. Skupo, šta da radimo kad to sve mora da se menja u kompletu. Tek kad sve poskidamo, videćemo da li treba još nešto da se menja. Mislim, kad ga već rastavljamo, bolje da zamenimo sve što ne valja, nego da za šest meseci opet sve radite ispočetka“.

„Znači, delovi plus ruke, pa ulje za menjač... A šta ako je otišla i letva volana?“, pita se nesrećni vozač... Zvoni telefon.

  • Halo?
  • Dobar dan, iz servisa – treba i letva volana da se menja. Ona vam sa popustom košta...
  • Jel može polovna da se ugradi???
  • To ne radimo! Da se nešto desi, pa da mi budemo krivi...
  • A reparirana???
  • Ni to – mi ne znamo ni u kakvom je stanju bila, ko je remontovao, kako, čime... Kako mi da damo garanciju na naš rad kad ne znamo kakve delove ugrađujemo?
  • U redu... Doći ću kasnije po auto.
  • Samo požurite, molim vas, imamo gužvu, a zauzima nam mesto na parkingu.

Prodali ste stari auto i kupili desetak godina mlađi, te ste u skladu s tim odlučili da novog ljubimca treba dati u ruke isključivo proverenim majstorima. Tu se javlja problem - kako proceniti koji je servis dobar, a da vam pritom za prosečnu popravku neće skinuti kožu s leđa?

Raspitujete se kod komšija, rodbine, poznanika… Jedni kažu da je najbolji Auto Mika, drugi preporučuju Auto Gileta, treći kažu da je najbolji serviser negde u Obrenovcu i da treba ići isključivo kod njega bez obzira što je daleko. Niko vas nije ubedio, pa razmišljate da date šansu ovlašćenom servisu - znate da će biti mnogo skuplji, ali ipak imate noviji auto i ne želite da ga date u ruke nekom „dunđeru“.

Međutim, prilikom prvog kvara odlučujete da to ipak može da sredi majstor iz komšiluka, dok ćete račun u ovlašćenom servisu iz finansijskih razloga platiti drugi put.

  • Da ti kažem, ti u ovlašćenim servisima su najveći lopovi. Ja ću to da ti sredim. I šta – rekli ti da to sve mora da se menja!? Ma, to su njihove fore...
  • To će 100% da bude u redu? Neće da se raspadne negde na putu?
  • Druže, ja sam ovakvih sredio... Ne mogu da se setim koliko i niko se nikad nije žalio.
  • U redu, šta onda treba od delova?
  • Ma ništa, to ću ja da ti nabavim sa rabatom.
  • OK, a garancija na delove? Mislim, ja dobijam račun za delove?
  • Pa ne može tako. Delovi su jeftiniji zato što idu preko mene. Ja to nabavljam preko... Ma nije važno, nema o čemu da brineš!

Hoće li priučeni majstor napraviti više štete nego koristi?

Možda hoće, a možda i neće. Zavisi od toga šta radi i koliko ima znanja i iskustva. Mali servis zna svako da uradi. Kod velikog servisa može da vam napravi havariju. Možemo sada da navedemo čitavu listu popravki koje mogu da prođu dobro, ali i koje mogu naknadno da izazovu dodatnu štetu na drugim delovima/komponentama ili da vas ostave u nekoj nedođiji.

Kod nekih popravki postoje male, naizgled nebitne stvari, koje je neophodno obaviti da čitav rad ne bi bio uzaludan, a majstor ne zna da to treba uraditi ili jednostavno u žurbi zaboravi. Nažalost, vi to verovatno nećete primetiti odmah, već tek kad bude kasno.

Vratite se da se požalite i naiđete na hladan doček: „Ja sam to dobro montirao. Šta si ti radio sa autom u međuvremenu, ja nemam pojma“.

Kako uopšte naći dobar servis ili majstora?

Naći dobar servis u Srbiji mnogim vozačima predstavlja veliku muku. Ovaj problem je mnogo kompleksiji nego što deluje na prvi pogled. Pitate se zašto? Zato što:

  1. Kako proceniti koji je servis uopšte dobar: na osnovu preporuke poznanika, diskusija sa foruma, mnogo vozila ispred servisa?
  2. U mnogim servisima se često menjaju radnici – odlaze iskusni, dolaze neiskusni
  3. Finansijska kriza i poštene natera da odrade nešto što ne treba ili naplate nešto što nije urađeno
  4. Ako imate neki kompleksan problem, u servisu ne žele da potroše dva dana pokušavajući da reše „fantomske“ kvarove (npr. auto dobro radi dok je hladan, a neće da „vuče“ kad se ugreje), nego će odmah krenuti sa zamenom ili remontom skupih delova iako nisu sigurni da je u njima problem

Ispeku zanat u renomiranom servisu, pa otvore svoj

Ovo je relativno česta situacija. Mladi serviseri uče u nekom renomiranom servisu dok ne steknu dovoljno znanja i samopouzdanja da otvore sopstveni servis. Renomirani servis tako ostaje bez radnika, pa mora da obučava nekog drugog, a takođe dobija i konkurenciju. Ko je kriv u ovakvim situacijama?

Zavisi od slučaja do slučaja, ali često se radnici u servisima žale da rade kao na pokretnoj traci za (malu) fiksnu platu, bez obzira koliko ozbiljnih intervencija obave, dok vlasnik servisa prima preveliki broj mušterija iako zna da radnici zbog preopterećenja neće moći da završe sve na vreme.

Recept koji vlasnici servisa koriste za rešavanje ovakvih situacija mnogim vozačima dobro je poznat: „Nažalost, nešto se zakomplikovalo. Auto je gotov, ali moramo da sačekamo da vidimo hoće li ponovo da procuri… Ako procuri, moraćete da sačekate do sutra ili prekosutra, pošto ćemo morati da menjamo gumicu/manžetnu/dihtung“.

Uglavnom, radnici iz ovakvih servisa obično se trude da se osamostale, pošto smatraju da isti novac mogu da zarade samostalno popravljajući mnogo manji broj automobila umesto da rade za fiksnu platu. Da li ovakve, sada majstore, možemo da smatramo priučenim?

To opet zavisi koliko su naučili u servisu u kojem su radili, pa ako dovezete svoj auto kod njega može da prođe sve super zato što se čovek zaista razume u svoj posao, a možete da prođete i veoma loše ukoliko je reč o radniku koji se suviše osilio i umislio da može samostalno da se bavi poslom za koji nije spreman.

Steknu dobar glas, a onda zaposle pet šegrta i uvale se u fotelju

Ovo je takođe uobičajen scenario. Dobar majstor, sa mnogo iskustva na različitim vozilima i koji je stekao ugled i veliki broj stalnih mušterija, upravo zbog potrebe za dodatnim parom ruku zaposli pomoćnika, pa još jednog, zatim još jednog i malo po malo počinje sav posao da prebacuje na njih, dok se njemu osladi fotelja.

Uglavnom, tako verne mušterije dođu u situaciju da im kvarove dijagnostikuju i auto popravljaju početnici, dok glavni majstor uskače tek kada dođe do nekog problema. Pa, pošto glavni majstor nadgleda, auto će biti popravljen kvalitetno - u čemu je problem, zapitaće se sada mnogi.

Problem je u raznim sitnicama. Koliko zategnuti šraf (da dobro drži, a da se ne uništi navoj), kako pravilno navući gumicu ili manžetnu, kako izvaditi „zapeklu“ svećicu bez lomljenja…

I onda ponovo dolazimo do začaranog kruga - šegrti u ovom servisu odluče da se osamostale i onda, taman kada su dostigli određeni nivo znanja i kada glavni majstor može da se osloni na njih, oni se otisnu „u beli svet“ (u drugi kraj grada).

Ovlašćeni servisi moraju da ispoštuju proceduru - nema improvizacije (ili ima?)

Naravno, ponekad i ovlašćeni servisi mogu da improvizuju iako to nije u potpunosti u skladu sa njihovim „protokolom“, naročito kada su u pitanju starija vozila. Sa druge strane, kada su u pitanju upravo starija vozila, kod njih retko kada ima ekonomske opravdanosti da se popravljaju u ovlašćenim servisima. Naravno, uvek ima izuzetaka u zavisnosti od marke i proizvođača.

Ovlašćeni servisi nisu bezgrešni

Pokazalo se u više navrata da čak i u ovlašćenim servisima nekih proizvođača ne vlada vojnička disciplina, kako se to obično misli. Nećemo navoditi primere - sigurno ste čuli za najekstremnije slučajeve, a mnogo je slučajeva za koje javnost nikada ne sazna.

Tačno je da ovlašćeni servisi imaju najsavremeniju opremu, dijagnostičke uređaje, tehničke podatke o vozilima, alate, kao i da njihovi zaposleni prolaze obuku za rad na najnovijim modelima. Međutim, sve to ne znači da će vlasnik automobila najbolje proći u ovlašćenom servisu što se tiče odnosa uloženo-dobijeno. Možda će zbog neke sitnice, koju bi iskusni majstor u neovlašćenom servisu rešio bez zamene čitavog niza delova, u ovlašćenom to morati da urade zbog toga što je tako predvideo proizvođač.

Nisam dovoljno bogat da...  Idem u jeftin servis i ugrađujem jeftine delove?

Ta izreka – nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari – odavno nema veze sa realnošću. Nekada su patike trajale godinama, bela tehnika generacijama, renomirani proizvođači držali do kvaliteta, a danas vlada potpuni haos. Čak nas uveravaju kako smo zaostali zato što nam smeta što se jeftine stvari bukvalno raspadaju!

Upravo tu je problem – te jeftine stvari nam prodaju po ceni koja je znatno viša od njihove realne, upotrebne i svake druge vrednosti.

  • Pa šta očekuješ za te pare!?
  • Očekujem da radi ono što je proizvođač obećao da će da radi, da ima snagu i/ili druge karakteristike koje je proizvođač deklarisao, da je napravljen od plastike koja neće da pukne pri najblažem udarcu i tako dalje!!! 

Isto važi i za servise i za delove. Kontrola auto delova iz uvoza? Da, zvanično se kontrolišu (tako bar tvrde nadležni), ali nije nam poznato kako ta kontrola izgleda i da li su prisutni zloupotrebe i korupcija? Taman posla, ipak je ovo Srbija.

Zbog toga morate sami sebe da zaštitite koliko god ste u mogućnosti

Kako? Na primer:

  1. Obavezno tražite da preuzmete sve (SVE) stare delove koji su zamenjeni
  2. Tražite da vam detaljno objasne šta je rađeno i zašto
  3. Tražite napismeno listu radova/zamenjenih delova
  4. Stajanje majstoru nad glavom – ovo uglavnom iz praktičnih razloga nije moguće, pošto ako ostavite auto, vi ne znate tačno kada će početi da ga rade, ali ako je moguće iskoristite to, mada ni ta opcija neće biti od velike koristi, naročito ako majstor radi u kanalu ili se slabo razumete u mehaniku.
  5. ODMAH nakon popravke testirajte auto – ne čekajte sutra. Ako nije u redu, odmah nazad u servis i sedite tamo dok se ne popravi – bez zakazivanja, čekanja da završe redovnu mušteriju i slično: „Skidaj to sa dizalice/kanala, guraj napolje i sredi moj auto“. 

I sami vozači su u mnogim slučajevima krivi

Zašto? Zato što:

  1. Odlažu popravku dok auto bukvalno prestane da bude u voznom stanju ili žele da odrade to nekoliko dana pre odlaska na more
  2. Žele da prođu što jeftinije (samo da se nabudži da ide, pa kad skupim pare, srediću ga detaljnije – što se, naravno, nikada ne desi)
  3. Žele da se ugradi najjeftiniji deo (mada je to posebna priča – skuplje ne znači i kvalitetnije)
  4. Vole da slušaju lovačke priče „divljih“ majstora, umesto da ih prekinu i da pređu na stvar – šta nije u redu sa autom, može li da se popravi, koliko će to da košta i koliko majstor garantuje za tu popravku
  5. I tako dalje...

Što je auto noviji, situacija postaje sve problematičnija za priučene majstore

Gomile raznih senzora i međusobna povezanost određenih sistema/komponenti za koje neiskusni majstori možda ni ne znaju, primitivni (obično univerzalni) dijagnostički uređaji koji su gotovo neupotrebljivi kod novijih vozila, nedostatak specijalizovanih alata sa kojima se nrp. skidanje nečega obavlja brzo i bez oštećenja navoja, kao alata i podataka o propisanoj sili zatezanja prilikom montiranja nečega (ma zateži to, neće ništa da mu bude!)...

Zaključak

Nema zaključka, pošto bilo kakva vrsta generalizacije nema smisla. Ima servisa/majstora koji rade na crno, a u kojima će vam i pošteno i jeftino popraviti kvar, zato što žele da vas zadrže kao mušteriju, ali i da proširite dobar glas o njima kako bi imali više posla. Takođe ima i „renomiranih“ servisa ispred kojih je uvek gomila vozila, čiji gramzivi vlasnici („gazde“) izrabljuju svoje radnike, ali im zato i daju procenat ako uspeju da prevare/obmanu mušteriju.

Tu su i pojedini ovlašćeni servisi u kojima se zapošljavaju radnici preko veze uprkos svojoj nestručnosti, ponašaju se neodgovorno prema vozilima svojih mušterija, odbijaju da priznaju kvar dok je auto u garanciji, a čim garancija istekne – onda mora da se menja...

Bilo je ovlašćenih servisa kojima je oduzimana licenca zbog brojnih žalbi mušterija. Da ne ulazimo sada i u „poštenje“ samih proizvođača automobila koji godinama tvrde da neki problem ne postoji, a onda priznaju da postoji, ponude izvinjenje i obećaju kako „nisu namerno i neće više nikad“. Plate i neku novčanu kaznu...

„Hvala što ste objasnili ono što svi već znaju. Ništa novo niste napisali“, reći će neki...

Potpuno ste u pravu. Izvinjavamo se:

  1. Što sve na svetu nije crno ili belo
  2. Što svi u Srbiji ne vozimo identične automobile – isti model, istog godišta, iste vrednosti, sa istom kilometražom
  3. Što nam se ne dešavaju svima isti kvarovi
  4. Što svi u Srbiji nemamo identičnu količinu novca na raspolaganju
  5. Što svi ne živimo u istom gradu/naselju, a u vezi sa blizinom određenog servisa/majstora
  6. Što svi nemamo vaše znanje o automobilima

Za slučaj da niste razumeli, ne izvinjavamo se – to je bila samo šala...

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 40
Pregleda: 44425
Ocena: 4.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

pavle ristić

U "ovlašćenom" servisu sam radio veliki servis... PRVI put rađeno na motoru. Radio SAVRŠENO! Sutradan mi se upali check engine. Kod drugara koji ima svoj registrovani servis, nađe da je zamenjen senzor brojača obrtaja radilice ( ili bregaste. Nisam zapamtio...). Stavljen Kineski od 1200 din. Original Nemački 6700 din...!!! Nađem "alternativu", Delphi za 2900 din, poslednji. Stajao u jednoj prodavnici godinama. Inače, svuda 4500. Ali, I taj mi više troši gorivo. Pred tehnički, odem kod odličnog prijatelja autoelektričara da proverim svetla. Zadnje "štopaljke" jako slabe... Skine sijalice od 24v (!!!!!) i stavi normalne od 12.... Inače, auto je Spark 800 ccm.... Od tada, NIKADA više u bilo koji "OVLAŠĆENI" ako ne mogu da vidim šta skidaju!!!!!

Odgovori

Cojle

Ma ok, nije problem tekst, koji vrti iz šupljeg u prazno...Već naslov koji navodi na pogrešan utisak, da će čovek nešto saznati. Na YT postoji prijava za "misleading tile" a ovaj naslov i članak su sjajn primer, kad da se prijavi.

Odgovori

Aleksandar Radosavljevic

Tekst je ok ali ne daje nikakav odgovor ni preporuku vec samo prenosi opste poznato stanje u Srbiji sto se tice bilo cega kao i servisera ... Vise je novinski clanak nego savetnik

Odgovori

Aleksandar

Odličan tekst. Sve u životu je kompromis pa i održavanje auto i izbor servisa/majstora. Uglavnom sam imao dobre majstore, ali ne idealnog, jer takav ne postoji. Čovek mora imati minimum znanja o kolima i mora biti menadžer održavanja sopstvenog (ili npr ženinog) vozila, tako da se kombinovanjem više majstora (elektrika, dijagnostika, mehanika itd...) dobija željeni rezultat. Redosled vrlina majstora po mom mišljenju je sledeći: poštenje, stručnost, brzina, cena... Retko koji majstor će reći "pogrešio sam", ali meni moji majstori kažu "ja ovo mogu da uradim, ali bolje ti je za to da ideš....", to cenim i to mi pomaže da odmah procenim šta radim kod koga. Ima situacija gde je bolje ići u ovlašćeni za neki brend, ali ja lično kombinujem jako dobar servis koji u svom sastavu ima sve i radi sve brendove, jedan manji isto takav i dva pojedinca koji rade u sopstvenoj režiji..

Odgovori

Saša Arsić

Sve lepo napisano,konkretno objašnjeno i sa velikom iskrenošću,za normalnog i imalo svesnog čoveka apsolutno jasno.Svaka čast autoru teksta,profesionalno i iskazano sa velikim srcem dobrog čoveka.Eto i u zemlji Srbiji ima profesionalaca koji nisu otišli preko i koji vole i poštuju svoje.HVALA.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Lepo si rekao da su automobili mali vise placeni i ja se stobom slazem. Kupio sam pezo 308 11god pre cetri godine i dobio pismenu garanciju na 80.000 km za godinu dana (mozda sam taksista). Kad on tako garantuje da je siguran i bio sam u pravu, samo redovno odrzavanje. Uzgred da kazem da auto odozdo nije bio isprljan. Sada sam zeni kupio 206 i stalno neke sitnice fale. Najbolje od serviseta. Oni poprave i prodaju i nemaju bas jeftina vozila ovi drugi samo pranje i neke sitnice koje se vide.

Odgovori

Nenad Djordjevic

Sve je jasno.Ja bi voleo da mi kazes u kom ovlascenom servisu radi majstor sa najmanje deset godina iskusta u tom servisu.Ovlasceni servisi ne mogu da nadju ni vulkanizera a da nepricamo o strucnom majstoru sa visegodisnjim iskustvom.

Odgovori

Bane

U svojih 25 godina vozačke karijere sam naučio da je ovlašćeni servis najpovoljniji. Ne "najjeftiniji" već najpovoljniji. Recimo, kako znate šta vašem auto ne valja? Niste majstor i nemate pojma, jel' tako? Ne poznajete nijednog majstora. Zovete nekog koga su vam preporučili, tražite pregled. Odvezeš auto, vrati ga, sve u redu. Malo pušta ulje u interkuler ali nema veze, može još da se vozi. 1500 dinara radni sat. Onda zoveš ovlašteni servis, daš auto na pregled. Oni pregledaju po propisu 50 tačaka. Nađu ti da pušta ulje na menjaču, turbini, da zadnji diskovi treba da se promene, a to što lupka napred i nijedan od tvojih majstora nije "provalio" šta je, to je letva volana. Pregled košta 1350 dinara. Često imaju akcije kada je to besplatno. E to je razlika između Majstor Žike i ovlaštenog servisa iz mog iskustva. Izvadiš 1200€ i popraviš sve to, a auto vredi 3000€ (kad ga prodaješ najčešće ti kažu "ima takav i za 2500", pa ima buraz, ti kupi taj).

Odgovori

sinisa

e pa ja idem kod majstora koji rasi u ovlascnom servisu , a onda posle radnog vremena meni radi, naravno radimu servisu za moju marku

Odgovori

kole

I ja sam isao kod majstora koji radi u ovlascenom servisu, pa mi je izbio 200 evra iz dzepa bez potrebe, jer nema dijagnostiku kao u maticnom servisu, nego neku levu sa Ali Expresa. Crkao mi je presostat klime preko koga idu papucica gasa, klapna gasa, map senzor i jos neki elementi, a kompjuter ti preko lose dijagnostike javlja da je sve to pocrkalo. Manifestuje se tako sto auto radi u leru i ne reaguje na pritisak na papucicu gasa, pa ne moze da se vozi. Na kraju je otkrio sta je, ali mi nije refundirao troskove, vec je poceo da me forta kako je i to bilo za zamenu. Jos je pokazao neznanje i rekao mi da idem u servis za klime da mi ispuste frejon, zamene taj presostat i vrate frejon. Ja otisao, a baja odvrnu taj deo, zasrafi drugi i uze mi 4000. Da sam znao da je tako, kupio bih polovan za 1000 din i sam ga zamenio, a toliko bi me ukupno i kostala popravka plus dijagnostika.

Žikica Petrović

Skolovanje majstora, ko obraca paznju? Zavrsio zanat a nezna kako izgleda levi a lalo desni navoj. Ja sam po struci mehanicar. Zanat sam ucio tri godine uporedno jedan dan skola drugi dan praksa. Subota je bila radni dan. Mozda na praksi kod privatnika morali smo posle skole opet na praksu. U vec servisima bila je borba ko ce kod boljeg majstora paako tata ima vexu da te sef ubaci Kako d boljeg. Mi kod privatnika radili smo bukvalno sve dok u servisima mehanizam na vratima radili bravari. Nedeljom smo nalazili neki poslic za dzeperac. Platu nikakvu nismo imali osim nekog baksisa. Mene je kasnije moj majstor zvao za neku problematiku. Deca sada beze od prljavog posla a ako prihvate traze neku kintu i retko ko od njih postane majstor.

Odgovori

Navala

Ove stavke kako da se maksimalno zaštitite pod a,b,c i d bolje ne primenjivati. Ovo pod e podržavam iako se i iskusnom majstoru koji je proverio automobil koji treba da preda može desisti da neposredno posle predaje auto ne funkcioniše

Odgovori

Slobodan Mihajlovic Bob

E taj u Obrenovcu, za njega sam i ja cuo... Salu na stranu, imate dve opcije: ili cete da kupite nov auto ili ako ste jos u svojim dvadesetim onda nekog "oldtajmera" na kom cete da izucite mehaniku... Druge vam nema.

Odgovori

zoran

sta imate protiv majsora lokalnih ? vase misljenje za vecinu nije bitno. i u renomiranim servisima rade majstori sa daleko manjeg znanja nego lokalci. a mnogo je skuplje. i oni itekako ugradjuju polovne letve a nama naplacuju kao nove....nemojte odustajati od lokalnih majstora, naravno dobrih, nisu priuceni kao sto neki pricaju...ovo nije svedska pa da svi vozimo nove automobile....kada budemo imali svedski standard onda se bavite ovom temom... a ne ovako ...kao vi imate znanje a mi ne znamo nista....dosta nam je savetodavaca ovakve vrste ...pozdrav za sve normalne ljude...vozace

Odgovori

Polovni Automobili

Pročitaste li Vi tekst?

Kurjak

Mušterije mnogo gledaju i na izgled servisa. Misle (većina) da ako neko radi u šupi da je lošiji majstor od nekoga ko radi u auto servisu. Dobar majstor je dobar bez obzira da li radi u šupi, ili u ekskluzivnom servisu. Posao završava znanje, koje se stiče stalnim usavršavanjem, a ne sjaj i svetlosne reklame. Ja radim francuze u maloj radionici koja je ne upadljiva, ali zato još nisam naplatio ni deo ni ruke ako kvar nije otklonjen. Isto bi tako radio i u fensi objektu, samo bi bio skuplji. Ipak slažem se da su bitni kvalitetan alat i oprema.

Odgovori

slobodan aleksic

Kao da u ovlastenim servisima rade roboti koji ne grese,a ne ljudi.I u servisima se gresi i tamo rade neki majstori i oni su morali nekada da pocnu nisu nauceni poceli,da jesu svi bi imali po cetrdesetak godina pa navise

Odgovori

SASA

Od jednog takvog naxovi ovlascenog prva ta I sam motor, skidao glavu. U racunu pise ga je zamenjen zupcasti i sve sto ide uz v servis. Petokanalni kajs nov, zupcasti spolja ispucao. Ja radim na divlje, nisam priuceni VK ali u penziji. Ne popravlja auto svetleca reklama i bljestava vrata vec majstor.

Odgovori

Nesa

Bitno je da poznajes majstora i da imas poverenja u njega ili da ti neko preporuci nekog. Ovlasceni servis nista ne vredi ako neznas ko ti popravlja auto.

Odgovori

Triva -neli auto

..Auto elektrika djole. Bože sacuvaj.

Odgovori

Bane

Najbolji su po meni majstori koji rade 1-2 proizvođača vozila, a najgori su oni koji sve znaju od mehanike,struje,limarije, koji su "stručni" za sva vozila. Zbog takvih zamalo nisam poginuo jednom otkazale kočnice !!! Sve bi to bilo da dan pre toga nisam bio kod "majstora" rekao da proveri kočnice on provozao i rekao sve OK samo vozi ! ! ! A taj isti majstor se ubija od posla sada ljudi zamislite kolika je to opasnost na našim putevima ! Zato dobro birajte majstora !

Odgovori

Bojan

SAMO LUD COVEK MOZE PO AUTOPLACEVIMA PO SRBIJI DA TRAZI I DA KUPI SEBI AUTO !

Odgovori

Луд човек

Ево и да се јави један од "лудих , који ипак пише малим словима. У последњих пет - шест година купио сам два BMW-а (Е 60 и F10), један Fiat Bravo и један Citroen C4 Picasso на плацевима у Београду, Темерину, Шапцу и Панчеву. Аутомобили су били беспрекорни (са великом километражом) али нису били јефтини. После неколико месеци код Brava сам имао један мањи квар (хладњак је мало пуштао и сијалица је прегорела), код Citroenа нешто око точка (у сервису решено за 1.800 дин) и сијалица, код Е 60 ништа (заменио шоферку јер су ме нервирали трагови каменчића и возио га пет година ), a F10 возим ево већ дуже од годину дана, заменио сам уље и филтере и репарирао фелне јер су ми сметале огреботине. Дакле, колико пара - толико и музике, а то важи и за оглас, плац, лизинг кућу, куповину код бабе или попа у Немачкој или код ортака мог ортака. Уздравље и срећна куповина!

branko

ma da svi ce da idemo u nemacku ili svicu po auto

vuk

Bavim se takvim poslom sa su mi stalno potrebni vrlo kvalitetni majstori koji bi mi u svojim radionicama ili servisima odradjviali odredjene poslove polako,kvalitetno i za dobre pare.Mehanicari.limari,farbari.Svi su isti,samo da sto pre zavrse i ne obaziruci se mnogo na kvalitet koji trebaju da daju.Sve se radi povrsno.Obzirom na to sta za koje pare dobijete srpski majstori uopste nisu jeftini.

Odgovori

aleksandar

ako takvog trazite ,necete pogresiti,sto se mehanike tice...0642533191 valjevo

Deki

Kod nas je problem generalno uvoz najnekvalitetnijih delova iz Kine.Zato je u neku ruku mozda bolje resenje ovlasceni servis sa paprenim ali originalnim delovima.Sad dolazi na red poverenje, ljudskost i postenje koga je na zalost sve manje.

Odgovori

danilo

Da ne duzim svojevremeno odem u Deltu da kupim cep kartera na stilu. Cep je kostao 1 600 dinara ali mi je prodavac na osnovu moje reakcije rekao : pa dobro zato vam je podloska jeftina 4oo dinara ( u to vreme realno kostala maksimalno 20 dinara). Upitah se ko ovde nije normalan i za kljucih ipak ja sta sam sve prinudjen da slusam.

sasa nik

mnogo napisano a nista receno, jos manje bilo sta sto i sami ne znamo...

Odgovori

Dragan Romčević

Pročitajte poslednji deo teksta. Govori upravo o tome.

Vozac

I onda, posto se penzionisao "priuceni" majstor koji je deset godina besprekorno odrzavao auto, odes u ovlasceni, renomirani servis, da ti odrade mali servis, zamenu termostata, i popravku senzora brzine, posto se ponekad gasio brzinomer, i oni ga poprave tako sto na malom servisu lose postave filter ulja, pa auto posle 2 hiljade kilometara prospe ulje, senzor poprave tako da je brzinomer sada sasvim otkazao, jedino termostat radi kako valja. Toliko o tome...

Odgovori

Sale

Ono što jeste činjenica je da održavanje i popravka automobila odavno nije više posao koji se može raditi bez adekvatnih alata, uslova rada i stalnog usavršavanja majstora. Automobilska industrija se veoma brzo razvija, non stop izlaze novi modeli, broj elektronskih komponenti je sve veći i veći, karoserijski materijali su se značajno promenili itd. Ranije su automobili bili dosta prostiji i sličniji jedni drugima, tako da je jedan majstor manje-više mogao održavati bilo koji auto. Danas više nije tako. Ozbiljan majstor, odnosno servis će se uvek specijalizovati za određenu marku vozila ili eventualno srodne marke i te automobile će poznavati odlično. Sa druge strane sve ovo ne znači da na tržištu nema mesta za tradicionalne majstore. Naime auto ima stotine delova i veliki deo kvarova ili održavanje mogu raditi tradicionalni majstori. Ovde pre svega mislim na redovne servise, naročito male servise, zamene svećica, kočionih diskova, pločica, amortizera, delova trapa, hladnjaka i sl. Iako elektronika sve više preuzima primat, automobili i dalje imaju dosta mehaničkih delova koje tradicionalni majstori mogu servisirati.

Odgovori

Miroljub Nikolić

Ovaj tekst ne služi ničemu. U njemu je navedno nešto što nije korisno, jer ne nudi nikakvo rešenje niti neku važnu mudrost, savete i sl. Dakle, bar po meni, kada nije korisno, onda je štetno, jer je mene oštetilo bar za vreme koje sam uložio da pročitam ovu gomilu besmislica koje sam mogao da čujem i ispred prodavnice dok ispijam pivo i slušam "stalne" mušterije kako pametuju o stvarima o kojima nemaju pojma, ali bar te uveseljavaju... ovo je samo žalosno.

Odgovori

Dragan Romčević

Vaš komentar ne služi ničemu. Postoje vozači koji se izuzetno malo razumeju u problematiku održavanja automobila i njima će ovakav tekst biti koristan. Slobodno napišite neku Vašu "važnu mudrost" ili neko rešenje (u smislu "crno-belo" - da li su bolji ovi ili oni...) po ovom pitanju.

realnost

ako nisi razumeo poentu teksta onda ne treba da pravis glup komentar nego pitaj nekog da ti pojasni.

Dragan Marinkovic

Posotje i vozaci pocetnici, mladi. Pored infomacija koje mogu dobiti od roditelja, ovakvi tekstovi im mogu pomoci. Meni licno se tekst svideo,provucena je kroz njega doza sale.

Djordje

Najbolje je naći majstora koji radi jednu ili dve marke vozila (npr. Citroen i Peugeot) i raspitati se kako radi. Na internetu ima dosta foruma gde su uglavnom realno izneta zapažanja i komentari o majstorima. Još uvek ima majstora "starog kova" koji neće samo zameniti deo, nego će ga interesovati i zašto se nešto pokvarilo - broj radnih sati, loš kvalitet ili je nešto drugo uzrokovalo taj kvar.

Odgovori

tasicss

Upravo tako, ima majstora koji rade samo Francuze, Italijane itd meni su oni najbolji, jednostavno covek radi to sto radi a ostalo ga ne zanima. Najgori su oni koji rade i limariju, elektriku i mehaniku i to na svim kolima, pa takav zaposli segrte. Kod takvog jednog u Vranju alnaser sam popravljao 5 puta i za svaki put iznova placao jos malo kao navodno nesto novo stradalo, dok nisam kupio polovan na otpadu, zamenio i zaborvio na njega.

Ljupce

Samo je zamena delova a ne popravka ende

Odgovori

MilosS

E,vidis, nisi u pravu. Nekad je reparacija fabrickog dela mnogo bolja nego nabvka rezervnog. Jednostavno, nije isti kvalitet, pogotovo uz muljanja kod nas. Samu zamenu dela moze i baba da odradi, tako je najlakse, curi ovde, menjaj ceo deo umesto creva koje je u stvari dotrajalo, bezbroj takvih slucajeva znam. Jakpo je bitno da majstor zna da ppravi, zato i jeste majstor, a ne samo da zameni. Pogotovo kod stariji vozila. Imam i konkretan lican primer. Postoji deo koji je vezan za paljenje na mom motociklu ( frajlauf) koji je nov, jako skup, a u polovan ne mozes biti siguran, a ni on nije jeftin. Srecom imam odlicnog majstora koji je to umeo da popravi, reparira, sta god, ali to radi ko sat duze od godinu dana vec. Sam deo, nov kosta odprilike deset deset puta vise nego sto je kostala popravka istog.