Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Električni automobili u Srbiji – da li smo spremni?

Električni automobili u Srbiji – da li smo spremni?
Postavljeno 14.08.2017. u 12:28
Autor: Dragan Romčević

Da li je u Srbiji moguće registrovati električni automobil? Koji novi automobili mogu da se kupe u Srbiji? Da li je moguće uvesti polovan električni automobil? Gde mogu da se pune električni automobili?

Registracija električnog automobila  - može ili ne može?

Može – u našoj zemlji moguće je registrovati električno vozilo. Zabluda da auto na električni pogon ne može po zakonu da se registruje verovatno je nastala zbog tekstova i video priloga u medijima u kojima se govorilo o tome da ljudi koji su prepravili svoj auto na električni pogon nisu mogli da ih „atestiraju“ i u skladu s tim i registruju.

Kako se registruje i koliko košta registracija električnog automobila?

Procedura je ista kao i kod klasičnih automobila, osim što su vozila na električni pogon oslobođena poreza na upotrebu, koji klasični automobili plaćaju prema radnoj zapremini motora, uz popust na starost.

Obavezno osiguranje se plaća uobičajeno, prema snazi motora. U zavisnosti od mesta registracije, lokalne samouprave mogu da oslobode električna vozila plaćanja komunalne takse, koja nije svuda ista, mada nije ni naročito visoka.

Da li mogu sam da napravim električni automobil?

Ovakvi slučajevi ranije kod nas nisu bili retkost, ali takvi automobili nisu mogli da budu registrovani. Trenutno, teoretski je moguće prepraviti klasičan automobil, tj. ugraditi mu električni pogon i zatim ga „atestirati“ i registrovati, ali u praksi je to ipak gotovo nemoguće zbog komplikovane procedure.

Ova prepravka zahteva, kao prvo, saglasnost proizvođača da se to vozilo prepravi na električni pogon, a zatim i silnu dokumentaciju od koje može da vam se zavrti u glavi.

Upravo ovo je jedan od razloga zbog kojeg u Srbiji i dalje vlada mit da kod nas ne može da se registruje električni automobil. Dakle, da ponovimo - električni automobili u Srbiji mogu da se registruju.

Uvoz polovnog električnog automobila iz inostranstva?

Važe ista pravila kao i kod uvoza običnih automobila. Treba nabaviti COC dokument, što u nekim slučajevima može da predstavlja problem, a umesto njega može da posluži i potvrda sa podacima koju izdaje Centar za motorna vozila AMSS - naravno ukoliko u svojoj bazi imaju podatke o tom vozilu.

Takođe, ukoliko je auto proizveden u Evropskoj uniji i želite da se „oslobodite“ plaćanja carine, potreban i EUR1 dokument kojim se dokazuje da je auto proizveden u EU. Postoji i alternativa EUR1 obrascu, ali se za detalje obratite nekom špediteru koji se bavi sređivanjem dokumentacije prilikom uvoza i čije ćete usluge morati u svakom slučaju da koristite. Električni automobil prolazi i uobičajeno ispitivanje prilikom uvoza.

Uvoz novog električnog automobila

Ova opcija je skuplja i komplikovanija od uvoza polovnog. Podsetimo se, polovnim automobilom se smatra onaj koji je bio registrovan najmanje 6 meseci.

Pre carinjenja neophodno je nabaviti potvrdu o homologaciji, koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja i to na osnovu provere koja se obavlja u nekoj od specijalizovanih laboratorija. Pre toga, da biste ušli u čitavu proceduru, morate od proizvođača da dobijete homologacionu dokumentaciju, pa je najpametnije da pre kupovine kontaktirate predstavnika proizvođača u inostranstvu ili samog proizvođača i zatražite homologacionu dokumentaciju koja sadrži podatke o standardima koje vozilo ispunjava.

Ukoliko imate sreće, postoji mogućnost da znatno smanjite troškove čitave procedure. U slučaju da je isti auto koji vi uvozite neko drugi već uvezao pre vas i prošao čitavu proceduru, moguće je da umesto homologacione dokumentacije podnesete odobrenje upravo tog prethodnog uvoznika kojim se omogućava korišćenje njegove dokumentacije. Tada se laboratoriji za proveru plaća samo 15% troškova.

Pre ulaska u ovu priču, najbolje je da se obratite Agenciji za bezbednost saobraćaja, gde ćete dobiti detaljnije informacije.

Da li bi državne subvencije povećale prodaju električnih vozila?

Definitivno! To se pokazalo u mnogim zemljama, sa veoma primamljivim subvencijama i privilegijama, kao što su oslobađanje plaćanja PDV-a prilikom kupovine i drugih poreza, raznih taksi, besplatno punjenje baterija, parking ili ulazak u delove grada koji se drugima naplaćuje, dozvoljena vožnja žutim trakama rezervisanim za autobuse...

Pustimo sada inostranstvo. Pitanje je da li je fer da se u Srbiji poklanja novac kupcima električnih automobila od nekoliko desetina hiljada evra, a da se istovremeno akcizama „cede“ vlasnici automobila na plin, koji znatno manje zagađuje od benzina - o dizelu da i ne govorimo. Šta vi mislite?

Gde napuniti električno vozilo?

Može da se puni preko standardne kućne utičnice, mada je punjenje prilično sporo. Jasno je da će problem imati vozači koji žive u zgradama.

Što se tiče javnih uređaja za punjenje, jedan je počeo sa radom na naplatnoj stanici „Preševo“, na granici sa Makedonijom. Plan je da se postave i punjači na granici sa Hrvatskom, na naplatnoj stanici „Šid“, na „Bubanj potoku“, na stanici „Dimitrovgrad“ (granica sa Bugarskom) i „Subotica jug“ (granica sa Mađarskom). Na svim punjačima moguće je istovremeno punjenje tri automobila. Razmišlja se i o postavljanju punjača na mnoga druga mesta.

Takođe, kompanija Delta Motors nedavno je postavila stanicu za punjenje električnih vozila u Beogradu, koja je namenjena svim plug-in hibridnim i električnim automobilima, bez obzira na marku. U pitanju je punjač snage 2x22kW, sa standardnim EU konektorom. Ovde BMW i3 može da se napuni za 3-4 sata. Korišćenje punjača je za sada besplatno za sve korisnike. Može da se koristi radnim danima od 08:30 do 19:00 i subotom od 9:00 do 15:00.

U Beogradu postoji još nekoliko punjača, npr. u hotelima Holiday Inn, IN Hotel, Square Nine Hotel, Courtyard Belgrade City Center hotel, u garaži Obilićev venac, kao i na drugim mestima gde auto može da se puni preko klasične utičnice.

Mapu sa lokacijama punjača Srbiji, Evropi i drugim kontinentima, kao i više informacija o njima možete da nađete na ovoj adresi: www.plugshare.com

Koji novi električni automobili trenutno mogu da se kupe u Srbiji?

BMW i3:   Cena - 36.990 evra. Postoji više verzija, a na cenovniku domaćeg uvoznika izlistana je ona sa baterijom od 33 kWh i 170 KS, koja za 7,3 sekunde stiže do 100 km/h, dok je maksimalna brzina 150 km/h. Sa jednim punjenjem baterije može da pređe i do 180 km u zavisnosti od uslova vožnje.

VW e-Up:   Cena – oko 30.600 evra, ali ovo je samo orijentaciona cena, pošto ne postoji formiran cenovnik. Ukoliko ste zainteresovani, u dogovoru sa prodavcem sastavljate listu željenih opcija, nakon čega dobijate finalnu cenu i po toj specifikaciji se auto poručuje iz fabrike.

Baterija od 18,7 kWh, motor od 82 KS i 210 Nm, ubrzanje do 100 km/h za 12,4 sekundi, maksimalna brzina 130 km/h, sa jednim punjenjem  može da pređe 160 km.

VW e-Golf:   Cena – ne postoji formiran cenovnik. Ukoliko ste zainteresovani, u dogovoru sa prodavcem sastavljate listu željenih opcija, nakon čega dobijate finalnu cenu i po toj specifikaciji se auto poručuje iz fabrike.

Baterija od 35,8 kWh, motor od 136 KS i 290 Nm, ubrzanje do 100 km/h za 9,6 sekundi, maksimalna brzina 150 km/h, sa jednim punjenjem  može da pređe 300 km.

Da li će uskoro stići novi električni modeli?

Svi domaći prodavci novih automobila sa kojima smo razgovarali, a koji trenutno u ponudi nemaju električna vozila koja se prodaju na stranim tržištima, kažu da sve zavisi od interesovanja kupaca, što opet zavisi od razvijenosti infrastrukture za punjenje – broja punjača, njihovog tipa (brzina punjenja, broj mesta za punjenje...), njihove raspoređenosti, itd.

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.4
Komentara: 29
Pregleda: 27184
   

Komentara: 29 | Pregleda: 27184

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

kole

Mi jos nismo spremni ni za motorna SUS vozila, a kamoli za nove elektricne tehnologije. Kad sa volovske zaprege brzo predjes na ubistvenu motoristiku, desavaju se lose i po zivot opasne stvari.

Odgovori

Tata Mata

Zna li neko: da li je ijedan Nissan Leaf uvezen dosad, tj. da li je za njega uradjena homologacija tipa ? To je najprihvatljiviji elektricni auto po ceni/velicini, pogotovo druga generacija (2014 naovamo) kojoj grejanje kabine vrlo malo skracuje domet voznje.

Odgovori

Chombe

Ja cekam letece.

Odgovori

Gavrilo

Kamo srece da nam Tesla dodje u Srbiju

Odgovori

Dusan

Ima u inostranstvu kompanija koje modifikuju starije automobile na veoma moderne elektricne sisteme (Tesla baterije, kontrolni sistemi/motor specificno dizajnirani za automobilsku primenu,...) I tamo ih registruju pod nazivom tih kompanija,potpuno legalno. Dal' vam je poznato kakve su regulative / mogucnost uvoza tako modifikovanih automobila (atestiranih / legalnih u zemlji izrade)?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato. Moramo da znamo tačno o kojem vozilu/modelu je reč, tj. koja kompanija ga je prepravila i zatim da konsultujemo Agenciju za bezbednost saobraćaja.

Vukasin

Najgluplja stvar ikada izmisljenja, ne daj boze da to uvedu...

Odgovori

dd

ima fiat panda el.poljaci prave mislim da je u trenutnoj postavci stvari naj bolji polovni auto ..e sad ima li neko da proveri ovo sve

Odgovori

dejan

video sam pandu jednu u madjarskj trazio 3000e sa neke dve baterije i mene zanima panda ali gde kako javi ako saznas

Dusan

Ima još jedna sitnica koju bi država morala da reši a koja je meni skoro preveliki problem... Garaže koje nisu u kućama nego u stambenim zgradama... Ja da bih ugradio električno brojilo za punjenje automobila moram da prođem proceduru kao da imam firmu sa 20 zaposlenih! Cela ta papazjanija bi me koštala bar 2000 EUR!!!

Odgovori

Milos

Ma kako da nismo spremni pa na svakoj nasoj pumpi ima prikljucak... a ne cekajte to nije za el.automobile nego za pumpanje guma

Odgovori

Mirko

Vozio sam i3 u Delti, fenomenalan, slazem se da je preskup u odnosu na SUS vozilo ali uz drzavne olaksice bi se usudio uzeti kredit za i3. Naravno da bi od roditelja koristio vozilo za duza putovanja 3,4 puta godisnje, ali moje dnevne potrebe EV itekako zadovoljava.

Odgovori

Pristojno Kitnjast

Nemojte se šegačiti.....Možda jesmo spremni,ali za onih 300.000 dizelaša koje će kao bajagi švabe da izbace.

Odgovori

Jack

Jedino sto bih ja vozio je kombinacija elektricnog i benziskog motora. Da ja ne bi razmisljao dal ce na pola puta da nestane struje.....neka hvala

Odgovori

miodrag marinkovic

llloolll raspitaj se malo, to voilo ne goristi 100% samo struju vec kombinaciju gorivo i struju, tj dok ne predje odredjenu kilometrazu cime se agregatu za punjenje istih ne napuni trosi gorivo kada predje tu granicu punjivoti prebacuje se automatski na baterije cime vam stedi gorivo. dakle ta elektricna vozila nisu 100% elektricna vec su kombinovana "elektricna-gorivo" kada su vam baterije prazne koristite klasicno gorivo koje koristi

milan

genijalni dzeremi klarkson je u jednoj epizodi top gear objasnio da el automobili uopste nisu ekoloski, pocevsi od procesa kopanja rude za dobijanje materijala za baterije pa do toga da struju i dalje najbecim delom dobijamo iz termo i nuklearnih elektrana. po meni, el vozila su vozila snobova i cisto pomodarstvo. uostalom, automobili u ukupnom zagadjenju ucestvuju u vrlo malom procntu, vise otrovnih gasova u atmosferu ispuste krave koje se cuvaju za prehranu ljudi nego svi automobili na svetu. a da ne pricam koliko bi vise uglja moralo da se sagori da bi se el automobili napunili. njihovo postojanje ima smisla samo ako bi 90 posto struje dobijali iz obnovljivih izvora. do tad, ja cu i dalje da tvrdim da je el ato samo nacin da elita pokaze da kao vodi racuna o ekologiji i nista drugo

Odgovori

Dado Bojanic

znaci da pobijemo sve krave na svetu i spasicemo planetu od zagadjenja?

aleksa

nije baš tako.Izmeštanje vozila sa SUS motorima iz gradova tj .naseljenih mesta smanjilo bi se zagadjenje tj.manje sanse za razvoj respiratornih oboljenja kod ljudi.Takodje i smanjen nivo buke je jedan od benefita.

NIkola

Klarkson je voditelj. TV zvezda. Neke stvari na TV nisu istinite, zamisli. To sto se struja dobija iz prljavih izvora NIJE problem vozaca EV. To je problem drzave. Neke drzave su to resile, Norveska kao lep primer. Neka proizvodjace elektricne energije pritisnu da brinu o ekologiji, a vozaci neka ne misle o tome. EV vozila su jedini ispravan nacin za buducnost. Problem koji EV ima sada je skladistenje energije. Baterije napreduju ali sporo. Kondenzatori su obecavali ali i to ide traljavo. Solid battery je ono sto obecava, a videcemo kako ce to biti na kraju. U svakom slucaju skladistenje je problem. Ne elektro motor. Cak i u ovom stepenu razvoja, uz dobru mrezu punjaca, nema prepreka da se vozi na duze.

Đorđe

Nuklearne elektrane su izuzetno čist način za dobijanje električne energije. Ako se otpad pravilno odlaže, praktično nema zagađenja. Oni "dimnjaci" koje vidite ispuštaju isključivo vodenu paru od hlađenja. Problem sa električnim automobilima je u tome što su korak unazad, a to je u modernom društvu jednostavno neprihvatljivo. Električni automobili su skuplji, sporiji, sa manjom autonomijom i dužim vremenom punjenja. (Ne)postavlja se i pitanje odlaganja istrošenih baterija nakon isteka veka upotrebe. Rešenje bi moglo biti da se baterije u automobilu ne pune - već da se menjaju na "pumpama". To bi podrazumevalo da svi auti imaju jednake baterije i jednostavan sistem za zamenu.

R.R.

Stepen korisnog dejstva termoelektrane je veći od stepena korisnog dejstva motora sa unutrašnjim sagorevanjem, tako da i kad bi se el. energija za napajanje vozila dobijala samo sagorevanjem uglja opet bi bilo ekološki opravdanije od sagorevanja fosilnog goriva. Na zapadu dosta vlasnika Teslinog EV-a takođe poseduje solarne panele i kućne baterije iste kompanije, tako da pune baterije isključivo putem obnovljivih izvora.

Vuk

Čim izađeš iz Srbije vetroparkovi su svuda tako da nema potrošnje uglja...

kole

@Dordje Ona para sto se izvija iznad nuklearke je vodena para? Mislis i na onu u Cernobilu, Fukusimi itd. Ako se otpad pravilno skladisti... A ko to moze da garantuje da ce se nuklearni otpad pravilno skladistiti narednih 1000 godina koliko je radioaktivan na pr. cezijum? Ko zna sta ce se desiti za 120 godina, koliko zemljotresa, porasta okeana i povecanja podzemnih voda koje mogu ugroziti otpad i citav eko sistem. To je kao da detetu od dve godine das zilet da se igra. To je snaga bez kontrole. Svi EL automobili danas, osim par izuzetaka su veoma suprotni ideji ustede i ekologije. Umesto da imaju max 600kg i da idu do 80 km/h, a koriste se u gradu, oni se opet takmice ciji je veci i koji je brzi. Tako umesto stednje i postovanja prirode imamo bolide koji jure 3 sek do 100 km/h pri cemu trose more energije.

Mello

Klasično izostavljanje onih automobila koji jesu i počeli ovu eru i najbolji si i biće uvek, Toyota, a forsiranje raspalih Nemaca. Uvek ista priča.

Odgovori

Dragan Romčević

Niste primetili drugu sliku odozgo - Nissan, japanski električni auto. Toyota ne prodaje čisto električne, već samo hibride. Da Kia prodaje Soul EV u Srbiji, bio bi u tekstu, da Renault, Peugeot, Mitsubishi i drugi prodaju svoje električne u Srbiji, bili bi u tekstu. Klasičan izostanak čitanja sa razumevanjem...

Toyota

@Polovni automobili: Toyota proizvodi električne automobile. http://www.toyota-global.com/innovation/environmental_technology/electric_vehicle/

Elektro

Treba uzeti u obzir da je stepen iskoristenja klasicnog SUS motora 30% u praksi to znaci sledece...od jenog litra benzina/nafte koji sipate u svoj automobil za pokretanje tockova iskoristi se 300 grama goriva a 700 grama se izduva na auspuh..dakle nizak stepen iskoristenja goriva . Kod elektro motora je to nekih 97% ...znaci nema bacanja energije! Da problem su elektrane koje trebaju da obezbede toliku kolicinu enrgije ne zaboravite da u nasoj zemlji vazda se vrsi apel na smanjenje potrosnje el. energije pogotovu u zimskom periodu zbog preopterecenja el. mreze. Jedini realan nacin tog problema je izgradnja posebne mreze punionica na el .struju ....ali to spada takodje u veliku investiciju....da ne spominjem ekonomski efekat gde ogromna vecina ljudi nema ni za mesecne troskove stanova u kojima zive.....

Polovni Automobili

@Toyota: Poštovani, koliko je nama poznato, samo nekoliko desetina primeraka modela i-Road i eQ EV je pušteno u promet u okviru posebnih carsharing programa na tlu Japana i Severne Amerike. Proizvodnja postoji, ali prodaja ne, svakako ne u Evropi, pa sami