Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Presvlačenje volana kožom – cena, mogućnosti, modifikacije...

Presvlačenje volana kožom – cena, mogućnosti, modifikacije...
Postavljeno 26.08.2017. u 09:00

Ofucao vam se volan, pa želite da ga obnovite ili jednostavno želite da vam vozačko mesto izgleda atraktivnije? Postoji jednostavno rešenje – presvlačenje kožom. Mnoge vozače interesuje koliko to košta, da li će se primetiti da je naknadno rađeno, hoće li volan postati deblji, da li se više isplati presvlačenje ili kupovina drugog polovnog volana?

Koliko košta presvlačenje volana kožom?

Jeftinija opcija: ekološka koža – reč je o imitaciji prave kože, a u zavisnosti od vrste kvalitetnija je od „klasičnog“ skaja. S obzirom na to da postoje razne vrste, teško je navesti mane i prednosti. Uglavnom, ekološka koža nije izdržljiva kao prava koža, osetljiva je na sunčeve zrake, brže se ofuca i lakše ošteti...

Jeste jeftinija, ali teško da se ta ušteda isplati na duži rok. Cena presvlačenja volana ekološkom kožom je oko 3.000-3.500 dinara, mada može biti i znatno jeftinije.

Skuplja opcija: prava koža – i u ovom slučaju mogu da postoje osetne razlike u kvalitetu prirodne kože. Postoji koža koja je namenjena upravo presvlačenju volana i sličnih elemenata u automobilu i koju bi trebalo koristiti upravo zbog toga što su pri njenoj izradi uzeti u obzir uslovi u kojima će biti korišćena.

Da li će volan biti deblji nakon presvlačenja kožom?

O tome ne treba da brinete. Koža kojom se presvlači debela je milimetar ili nešto preko milimetra, tako da neće biti osetne razlike. Uglavnom se fabrička koža skida, ali nekad se taj korak preskoči.

Ako se radi presvlačenje volana koji nije fabrički obložen kožom, takođe nema problema, pošto se urezuju kanali u koje ulaze šavovi i rade se druge intervencije, pa će krajnji rezultat biti isti.

Kombinacije različitih vrsta ili boje kože?

U dogovoru sa (dobrim) majstorom gotovo sve može da se kvalitetno uradi, kako estetski, tako i funkcionalno. Kombinacija klasične i perforirane (rupičaste) kože, u različitim bojama, sa koncem različitih boja i slično. Naravno, u skladu sa komplikovanijom procedurom porašće i cena...

Modifikovanje volana

Moguće su i razne modifikacije, kao što su dodavanje raznih proširenja/izbočina, „zasecanje“ donjeg dela, itd.

Dovoženje automobila kod majstora ili slanje volana brzom poštom?

Kod većine majstora koji se bave ovim poslom moguće su obe opcije. Ako dovozite auto (u dogovoreno vreme), majstor skida volan, obavlja posao za nekoliko sati, vraća volan i možete da idete kući. Neki naplaćuju demontažu i montažu volana, npr. 500 dinara. Takođe možete lično doneti i skinut volan.

Skidanje volana i vađenje vazdušnog jastuka

Skinuti volan i izvaditi vazdušni jastuk nije teško ako imate odgovarajući alat, ali ako ne znate šta radite može da bude veoma rizično! Stoga se dobro informišite pre nego što počnete ovu operaciju – npr. treba skinuti klemu sa akumulatora i sačekati neko vreme pre nego što se krene dalje... Nećemo objašnjavati proceduru, pošto može da se razlikuje od modela do modela, pa ne želimo nekome da zakomplikujemo život.

Presvlačenje poklopca vazdušnog jastuka?

Poklopac vazdušnog jastuka ne treba dirati. On je konstruisan tako da se omogući pravilno i bezbedno „ispaljivanje“ jastuka u slučaju udesa. Ako stavite neki materijal preko njega, on neće moći da se otvori kako je predviđeno.

Ovo može da bude i veoma opasno, pošto ne samo da vas neće zaštititi u slučaju udesa, već i materijal kojim je presvučen može da vas „ošine“ po licu i očima. Pogledajte neki video snimak u kojem se prikazuje brzina otvaranja jastuka i shvatićete da lako možete da pretrpite ozbiljne povrede očiju.

Istina, postoje opcije da se taj problem „premosti“, ali apsolutno ne želimo da ulazimo u tu problematiku, pošto smatramo da je suviše rizično. Odlučite li ipak da to uradite, imajte toliko ljudskosti da sa time upoznate kupca kada budete prodavali auto.

Presvlačenje poklopca vazdušnog jastuka nakon što je airbag ispaljen prilikom udesa?

Izazvali ste udes i uništili farove, masku, krilo, haubu, hladnjak... Kao da to nije dovoljno, „ispalio“ se i vazdušni jastuk ili više njih. Odlučujete da popravite prednji kraj, ali kada ste saznali cenu zamene jastuka i sređivanja pratećih stvari, odustajete od toga.

Stoga odlučujete da sve date na „estetsko“ sređivanje, bez obzira da li je reč o lepljenju i farbanju, presvlačenju, zameni polovnim „poklopcima“ bez ugradnje vazdušnih jastuka. Inače, sam poklopac vazdušnog jastuka volana može da se kupi već od 10-15 evra, naravno u zavisnosti od automobila.

Onda odlučite da prodate auto pošto znate šta je sve preživeo i da više nema vozačev airbag ili više njih (suvozačev, vazdušne zavese, bočne) i „zaboravite“ to da napomenete novom vlasniku...

Polovan airbag takođe u nekim slučajevima može da se kupi po iznenađujuće niskoj ceni, ali budite veoma pažljivi kako ne biste bili prevareni i to kasno shvatili! Cene se mnogo razlikuju u zavisnosti od modela, prodavca, starosti, iz kojeg i kakvog vozila je izvađen...

Da li mogu sam da presvučem volan kožom?  („Uradi sam“ opcija)

Postoji i mogućnost da poručite iskrojenu kožu prema dimenzijama vašeg volana, sa izbušenim rupama kroz koje ide konac. Postavite je na volan i zatim prošijete kroz pomenute rupe. Kako će sve na kraju izgledati, zavisi od kvaliteta kože i konca, „pogođenosti“ dimenzija, kao i vaše umešnosti da sve to lepo ušijete, tj. utegnete.

U paketu dobijete kožnu oblogu, konac i iglu. Cene idu od 1.000 dinara naviše, u zavisnosti od toga da li je reč o ekološkoj ili prirodnoj koži, kvalitetu, itd.

Šta kažu majstori?

Razgovarali smo sa Uglješin Petrom iz Pančeva, kojeg mnogi hvale. On radi isključivo sa prirodnom kožom, specijalno namenjenom za korišćenje u enterijeru automobila. Skuplja je od kože koja se koristi za nameštaj. Prolazi mnogo testova kako bi se ispitala otpornost na ultraljubičasto zračenje, visoke temperature, grebanje, habanje, znoj...

Kaže da kupuje isključivo tu kožu (iz uvoza), jer se pokazala najboljom za rad, a i ne želi da mu se mušterije vraćaju nakon nekoliko meseci žaleći se na kvalitet. Kod njega osnovno presvlačenje volana košta 40 evra, a cena može da bude i viša, u zavisnosti od modela i posebnih želja mušterija.

Prevrnuta koža, odnosno velur, kao i alkantara – nije problem. Petar će ispratiti svaku želju mušterije, osim ako se ne kose sa nekim „pravilima“ po pitanju trajnosti. Inače, prava alkantara je veoma skupa, što dovodi do toga da mnogi koriste znatno jeftinije imitacije alkantare. Napomenimo i da postoje različite vrste prave alkantare, u zavisnosti od namene.

Što se tiče modifikacija volana, na slici ispod možete da vidite Petrov rad, tj. kako je upravljač izgledao pre i posle:

Darko Minić (www.volani.rs), sa Novog Beograda, takođe objašnjava da za presvlačenje volana treba da se koristi namenska koža, predviđena za volane, iako neki stavljaju kožu za nameštaj, koja potpuno isto izgleda, ali je kraći vek trajanja. Kod njega je cena presvlačenja 50 evra ukoliko je volan već bio presvučen kožom, a u suprotnom cena raste za 10 evra, pošto je tada procedura nešto duža.

Dragan Romčević
Fotografije preuzete sa Facebook stranice Uglješin Petra iz Pančeva (www.presvlacenjevolana.com

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.2
Komentara: 27
Pregleda: 43913
   

Komentara: 27 | Pregleda: 43913

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Stefan Miokovic

Najbolje i najeftinije presvlacenje volana je decka iz Simanovaca Srdjana,kod mene stoji vec 3 godina za 2500 dinara na licu mesta decko radi.

Odgovori

Bosko

Moze li se dobiti neki kontakt tog Srdjana? Unapred hvala.

FCA/WAG fan

COA, mozes mi reci gde je taj u Kraljevu sto presvlaci volane ili barem ime ili nesto da mogu da ga kontaktiram zainteresovan sam za njegove usluge hvala :))))

Odgovori

Bane

Cene su sasvim korektne i usaglašene primanjima u našoj državi. Kupac traži da što jeftinije prođe i da ima full kvalitet, u narodu bi se reklo "hoće da prdne i da se stisne", da se ne lažemo, top koža košta od 55 - 99 e/m2 . Koliko bi onda koštao presvučen volan, i da li se isplati uzimati tu kožu u Srbiji? Ako bi je neki majstor kupio ,tada bi majstor opet ostao grbav jer bi svojom realnom cenom izazvao loše kometnare, tipa vidi ga "budala" traži 100 eur , a u ima Kraljevu za 35, Smederevu 30 itd. Ne želim da komentarišem kupce automobila koji pitaju zbog čega je volan presvučen, trebalo bi da bude srećan sto dobija dodatnu opremu za automobil star 10-15 godina.

Odgovori

Dane

Nazvao pre neki dan par prodavnica kože, i cene su od 50 do 100 € po kvadratu, i kažu da su prva klasa teleći box i goveđa, tako da neznam kakvu ovi majstori što se reklamiraju imaju zaradu.......

Boban

Volan strada i od sunca. Pretpostavimo da auto stoji ispred kuće i opaljuje ga sunce svaki dan. To ne znači da je prešao milionče kilometara,ali treba da se menja. Ovaj tekst nije namenjen preprodavcima, već uradi-sam opcija, savet šta je bolje/jeftinije. Preprodavci znaju kako se presvlači volan,odavno. Hvala autoru.

Odgovori

Alex

Ne strada volan tako od sunca, kao od mnogo kilometara, a bolje i kvalitetnije nemože da bude i jeftinije.

ivo

Druze,da bi se volan zastitio od sunca kupiti reflektujucu foliju(200 din) za sofersajbnu i resen problem :) Pozzz

Kaлуђер

Да ли неко има искуства са фарбањем кожног волана? Својевремено сам био у контакту са једним трговцем који ми је прво послао слику на којој се видело да је кожа волана похабана (BMW F10 2012.), a потом са потпуно измењеним изгледом волана (рекао је да је на претходној слици била прашина на волану?!) Мени је изгледало као да је само префарбана кожа, мада је волан био као мало дебљи. Наравно, није било ништа од куповине :-)

Odgovori

farbač kože

Za popravak oštećenog kožnog volana uopšte ne trebate davati toliki novac, dovoljan je šmirgl granulacije 800 i sprej za kožu ili vinil, dakle cirka 700 dinara. Dakle, oštećeni, tj pohabani volan, odmastite, išmirglajte finim šmirglom, ako ga ne želite skidati, zaštitite unutrašnjost vozila novinama i lepljivom trakom, sa udaljenosti dvadesetak cm nanesite u dva puta i iznenadićete se. Kao nov.

Ana

Postoje i kožne navlake izrađene od prave kože koja se koristi u autoindustriji u prvoj ugradnji. Navlaku montirate brzo i lako sami na svoj volan jer uz navlaku dobijate detaljno uputstvo za montažu. Nema potrebe za odlaskom kod majstora, čekanja i povećanja troškova prilikom odlaska i dolaska (gorivo, hrana, piće, putarina .....), već sami uradite kad imate malo slobodnog vremena. Rezultat je odličan, Vi zadovoljni, a volan zaštićen pravom kožom. Cene se kreću od 1500 do 1800 dinara. Probajte i uverite se sami.

Odgovori

Koki

Gde se mogu nabaviti kozne presvlake za volan, a da nisu kineske.

mamlaz

Mog nisam presvlačio, jer je uredno pod kožom!

Odgovori

Sasa

Tema je lepa, ,, nov nov nov auto , slobodno vi dodjite iz leskovca za Novi Sad auto je kao nov,.,, a presvlaceni milioni kilometara jeftinom kozom .. strasno , neka sluzi na cas pojedinim trgovcima. Umesto praznih prica treba uvesti ocenjivanje trgovaca , pa da ih cujemo onda kako ce postavljati oglase. Hvala.

Odgovori

trgovac

dragi Sasa , prvo sva tebi caS ! drugo zasto dozvoljavas da te zli trgovci varaju lepo odvojis 15.000...20.000 evra udjes u salon i kupis auto .bolje ne postoji . trece mozes i sam do nemacke kupiti auto od nemca prvog vlasnika inace oni jedva cekaju da prodaju auto i usput se okume sa takvim kao sto si ti iz Srbije.cetvrto nemoj se iznenaditi da tamo zateknes pravog nemca po imenu Turgut ili sefket . sve najbolje ti zelim i srecna kupovina ....

Đorđe

Slazem se za opciju ocenjivanje kupaca, obisao sam gomilu kola po placevima koji nisu licili na onakve kao na slikama za oglase...

dzordz

da, 190000 sve presvuceno, a u naslovu oglasa nov nov nov , to otprilike znaci majmune otvori oglas da te izvaram. gori od tog su smao oni sto u oglas napisu CITAJ , naredjuje sugerise majmunim a da citaju oglas..,normalni ljudi to i takv zaobidju..ili...se varam?

Comi

Hehehe, ne radi se o tome. Svi znaju da je u salonu nov auto, al ako kupujes polovni automobil ne treba neko da ti uvaljuje onu stvar.

Sasa

Pozdrav za postovanog pod imenom ,,TRGOVAC,, zao mi je ako ste se prepoznali,pozz

trgovac

pozz za sasu....prepoznao sam se hahaha .nema sta da se prepoznajem .trgovac jesam .volani se presvlace.sa 180.000 km ili 250.000 km volan ne moze biti nov.auto ne moze biti nov posle 15 godina sto vi ocekujete sa 2000 e u dzepu.samo prijateljski savet sam Vam dao ....ne dajte da Vas zli trgovci poput mene varaju....lepo 20.000e u dzep pravac auto kuca i volan nije presvlacen na sedistima najloni. najlepsa kupovina !!!!!! poenta je koju Vi niste razumeli da nas ima svakakvih prodavaca ...ali i SVAKAKVIH KUPACA koji imaju totalno nerealna ocekivanja za 2.3 hiljade evra .... pozdrav i jos jednom zelim Vam srecnu kupovinu !!!!!

Sasa

Postovani ,,Zli trgovce,,samo da vas informisem da nije u pitanju nikakva cifra od 2000 e, Odakle vam pomisao za tako nesto ,naptotiv!!!! Licno sam bio zrtva jednog trgovca ,pa s pravom komentarisem, a u pitanju je bilo vise hiljada eura .A nije samo moj slucaj usamljen, svaki drugi posteni kupac je prevaren. S PRAVOM KOMENTARISEM OTVARANJE CRNE LISTE ZLIH TRGOVACA.

trgovac

pa da...kazem ja ...svi trgovci po vama prevaranti a svi kupci jadni posteni i realni..... ja vam lepo dajem resenje...salon ...novo je novo i nemojte generalizovati i vredjati... odjavljujem se .... srecno.....

maestro

Inace su trgovci, nadaleko, cuveni po postenju! Svaka cast izuzecima, zbog njih vredi potrositi novac, a zbog ovakvog wanna be trgovca uvek promenim prodavca i uala.

Franc

U Nemačkoj presvlačenje volana od prvoklasne kože ide od 160 do 220 €, tako da cene kod nas za 50 € negarantuju prvoklasni kvalitet.

Odgovori

Slobodan

Tamo su ruke skupw

Coa

Zato sto je u Nemackoj radni sat 50e Ja sam presvukao kod jednog decka u Kraljevu,za 35e.Prezadovoljan sam,evo vec druga godina,koza je ista kao prvi dan..

Jimy

Tako je, skupe su ruke, a skupa je i koža od prve klase. U tekstu piše da naši uvoze materijal, a sudeći po cenama od 40 Eura za presvučen volan ispada, da je Turski ili Kineski i to druga, treća klasa.......