Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li je sada najbolje vreme za kupovinu motora (motocikla)?

Da li je sada najbolje vreme za kupovinu motora (motocikla)?
Postavljeno 31.08.2017. u 21:24

Stiže i kraj sezone za motocikliste, mada će neki nastaviti da voze i kroz ozbiljnije jesenje kiše, sve dok i oni ne izgube volju da se bore protiv niskih temperatura pri visokim brzinama. Međutim, većina će mnogo ranije „spakovati“ svoje motore u garaže, šupe ili podrume, neki će ih pokriti ceradom u nekom ćošku, i čekati da stigne proleće.

A mnogo je i onih koji odlučuju da prodaju motor, pa se postavlja pitanje da li je sada idealan trenutak za kupovinu? Naravno, kada kažemo „idealan trenutak“, mislimo na to da su sada na kraju sezone najniže cene po kojima se motocikli prodaju. Da li je to uopšte istina i ako jeste istina, postoje li neke skrivene mane ovakvog pristupa kupovini? Napominjemo – ovaj tekst je na prvom mestu namenjen početnicima!

Kraj sezone i popust na nove motocikle?

Samo da podsetimo, na našem sajtu možete da nađete i oglase za potpuno nove motore - pregledajte oglase, možda naletite na neki motor koji već duže stoji u prodajnom salonu, a prodavac je spreman da ponudi veliki popust kako bi ga se rešio pre nego što udari zima.

Na velikim tržištima je potpuno uobičajeno da se krajem sezone, odnosno krajem godine, nude veliki popusti. Isto važi i u situacijama kada se na tržište izbacuje redizajnirana verzija nekog modela ili nova generacija - prodavcu se više isplati da pravovremeno reaguje i da uz minimalnu zaradu proda aktuelnu/staru verziju, nego da čeka još godinu dana i onda je proda mnogo ispod nabavne cene.

Nažalost, mi smo malo tržište, pa kod nas stvari funkcionišu znatno drugačije. To ipak ne treba da vas obeshrabri - ukoliko ste odlučili da kupite nov motor, pratite internet sajtove prodajnih salona i vrebajte akcije i popuste.

Takođe, mnogi savetuju da lično posetite salone - ako vas prodavac “prepozna” kao ozbiljnog kupca umesto kao ljubopitljivog entuzijastu bez dovoljno para, a svestan je da će određeni motocikl bar još pola godine skupljati prašinu, možda vam ponudi popust kakvom nećete odoleti. Ne ponudi li ga on, pokušajte sami da spustite cenu. Ako ne uspe, nastavite dalje da tražite; do proleća ima još mnogo vremena.

Polovni motocikli - da li njima pada cena na kraju sezone?

Iskreno, nismo u potpunosti sigurni. Pokušali smo da analiziramo ovaj problem iz više uglova, ali suviše je faktora u igri da bismo dali definitivan odgovor. Generalno, cena im pada – koliko i zašto? Mnogi kažu da cena polovnjacima pada krajem sezone iz raznih razloga:

 1. Vlasnik je želeo da proda stari i kupi novi (polovni) motor, ali nije hteo to da radi u sred sezone, kako tokom najlepšeg perioda za vožnju ne bi ostao u praznom hodu između prodaje i kupovine.
 2. Vlasnik ga je cele sezone ili nekoliko prethodnih sezona maksimalno “eksploatisao” ne želeći da troši novac na redovno održavanje ili popravke koje nisu od presudne važnosti, već je radio na njemu samo ono što je neophodno da bi motor bio u voznom stanju, te je odlučio da ga se reši na kraju sezone i da kupi drugi. Na primer, novom vlasniku ostavlja da sredi kočnice, kupi novi akumulator, popravi polomljen retrovizor zalepljen trakom, zameni gume koje su definitivno za bacanje, sredi problem sa paljenjem, gubitkom snage ili povećanom potrošnjom, curenjem ulja, itd. Ovakav scenario je naročito prisutan kod starijih motora, male vrednosti, zbog čega vlasnik proceni da mu se ne isplati sređivanje motora, već samo želi da ga proda, da doda još nešto novca i kupi noviji motocikl u boljem stanju. Slična situacija kao kod automobila…
 3. Vlasnik je kupio motocikl za koji je shvatio da mu u stvari ne odgovara, što je vrlo čest slučaj. Mnogi izaberu određeni motor samo zato što im se veoma sviđa kako izgleda, a onda npr. nakon dužih vožnji počinju da ih bole ruke, leđa i drugi delovi tela zbog suviše sportskog položaja sedenja. Ili shvate da njihov atraktivni i brzi “supersport” nije baš pogodan za svakodnevnu vožnju po gradu, pa odluče da ga zamene za nešto “komfornije”.
 4. Vlasnik je kupio slabiji motor manje kubikaže kako bi po savetu iskusnijih motociklista prvo naučio da vozi i stekao osnovno iskustvo, pa smatra da je vreme da pređe na veću kubikažu. Stoga prodaje svoj motor, koji je verovatno u odličnom stanju, mada to i ne mora da bude slučaj - možda je “suviše revnosno” učio, pa ćete naići na manje ili više izražene ogrebotine, slomljene plastike i druge tragove padanja.

Na kakvog ćete prodavca naleteti, tj. koji su njegovi razlozi za prodaju, teško je proceniti. Iskusniji kupci, umešni u suptilnom izvlačenju informacija od prodavca mogu da naprave solidnu procenu i nakon telefonskog razgovora. Međutim, mnogo toga će biti jasnije kada dođete na lice mesta i vidite motor uživo. Tada ćete na osnovu njegovog stanja i cene, kao i (ne)popustljivosti prodavca po pitanju obaranja cene moći ćete da sklopite mnogo jasniju sliku.

Kada je zaista kraj sezone?

Kako za koga… Za one koji voze skuter u papučama kraj sezone obično počinje čim postane suviše hladno da se vozi bez duksa. Za ozbiljnije bajkere sa pravom motociklističkom jaknom, pantalonama i čizmama, kraj sezone može da ode duboko u kalendarsku zimu.

RHMZ Srbije kaže da će septembar biti topliji i prosečno suv, oktobar topliji i prosečno vlažan uz "Miholjsko leto", novembar topliji i malo suvlji, decembar blaži i malo suvlji... Šta to konkretno znači znamo koliko i vi. Šalu na stranu, nekoliko narednih meseci biće navodno za nijansu toplije i suvlje u odnosu na prethodne dve-tri godine.

Da li je bolje sačekati decembar ili januar?

Zavisi, od toga:

 1. koliko je prodavcu hitno da dođe do novca
 2. da li je prodavac već našao drugi motor koji želi da kupi, pa jedva čeka da što pre proda ovaj
 3. koliko je spreman da spusti cenu – ako ne dobije onu koju traži, možda će odlučiti da vozi taj motor još jednu sezonu

Takođe, ne smemo da zaboravimo ni same vremenske uslove. Verovatno ćete moći da uhvatite i dosta toplijih, sunčanih dana, ali kada dođete da gledate motor a košava ledi uši i koči prste, nećete biti naročito raspoloženi da provedete mnogo vremena oko njega. Još ako ste došli u iole novijoj jakni, pazićete da se ne zamastite i slično.

I sneg može da zakomplikuje stvari - možda vlasnik neće moći ili želeti da ga izgura iz garaže ili šupe da ga pogledate na dnevnom svetlu, pa ćete biti osuđeni na žutu sijalicu ili žmirkave neonke, uz pomoć blica na svom telefonu, osim ukoliko se niste setili da ponesete pravu baterijsku lampu.

Generalno, čekanje da se uđe dublje u vansezonski period ukoliko smatrate da će tada prodavci biti više spremni da spuste cenu, može da bude mač sa dve oštrice. Kod nekih prodavaca će to možda i upaliti, naročito ako se pokaže da će zima biti duga i hladna, kao i da će proleće „kasniti“.

Drugi prodavci će pomisliti: „Kad sam već čekao do sada, sačekaću još par meseci do početka sezone, pa će biti više kupaca“. Stoga, ako ste naleteli na motor koji vam se zaista sviđa, uklapa vam se u finansije i u dobrom je stanju, nemojte mnogo da čekate kako vam ne bi izmakao ili možda čak prodavac odlučio da ga privremeno skine sa oglasa i ponovo vrati sa višom cenom na pragu nove sezone.

Stavite sebe u poziciju prodavca

Ako ste početnik i do sada niste posedovali motocikl, što znači da niste ni imali iskustva sa prodajom, biće vam mnogo teže da shvatite način razmišljanja prosečnog vlasnika dvotočkaša, mada treba naglasiti da tu postoje ogromne razlike između vlasnika skutera od 49 ccm, neke „zujalice“ i ozbiljne mašine od hiljadu kubika.

Takođe treba uzeti u obzir i pravi razlog prodaje, koji mi verovatno nikada nećemo saznati, a o čemu smo već govorili u gornjem delu teksta. Zato se uvek posavetujte sa nekim iskusnijim što nas dovodi do sledeće stavke.

Kako izabrati dobar polovni motor?

Ako ste početnik, obavezno potražite savete iskusnijih bajkera. Verovatno ćete u startu odlučiti da kupite nešto moćno, od najmanje 600 kubika, mada će vam se i to činiti suviše slabim, pa ćete na nekom forumu pitati za prednosti i mane „zveri“ kao što su R1 ili ZZR1400.

Iskusni motociklisti/bajkeri će najdobronamernije početi da vas odgovaraju od zaletanja na veliku kubikažu i savetovati da kupite nešto u rangu 250 do 500 ccm, a u najgorem slučaju nešto od 600 ccm. Vi ćete se odmah naći uvređenim, naročito ako imate deceniju ili deceniju i po iskustva za volanom snažnijih automobila, smatrajući da između četiri i dva točka nema neke velike razlike.

Uglavnom, prvo pokušajte telefonom da izvučete što više informacija, među kojima je i razlog prodaje, mada je mala verovatnoća da će prodavac po tom pitanju biti iskren. Zatim zatražite još fotografija, što je moguće kvalitetnijih pri čemu možete da insistirate na slikanju određenih delova iz blizine. Ako vas prodavac „otkači“, uz objašnjenje da je na oglas već stavio dovoljno slika, imate solidan temelj da posumnjate da nešto krije ili da je zanemarivao motor po pitanju održavanja, pošto ima takav stav prema potencijalnom kupcu, tj. mrzi ga da se potrudi i pošalje još nekoliko fotografija.

Između ostalog, pitajte:

 1. U kakvom su stanju gume, koliko su stare i treba li ih uskoro menjati?
 2. Da li je sa motora padano? Napomenite da vam ne smeta ukoliko je reč o manjim padovima koji su ostavili manja oštećenja ili čak i veća, ali da želite da znate da li je motor preživeo ozbiljne udarce koji su mogli da poremete/oštete/iskrive nešto od vitalnih delova na motoru
 3. U kakvom su stanju kočnice?
 4. U kakvom je stanju motor i da li normalno pali?
 5. Da li ima bilo kakvih problema koje treba obavezno rešiti pre početka sezone?

Google je vaš prijatelj

Izguglajte što više možete o konkretnom modelu i verziji za koju ste zainteresovani. Iščitajte što više foruma (kako domaćih, tako i stranih na jezicima koje razumete), ali uz veliku dozu rezerve, pošto ćete verovatno nailaziti na dramatično oprečna mišljenja po nekom pitanju. Ne ustručavajte se ni da zatražite pomoć na nekom specijalizovanom forumu, pošto možda upravo tu dobijete mnogo korisnih informacija.

Što više podataka i iskustava drugih motociklista prikupite, biće vam lakše da nađete mane i specifične probleme kod nekog modela.

Ovo nije uputstvo kako bez greške proveriti stanje motora, već samo mala pomoć

Osnovni problem je u tome što, ako ste početnik, vi uopšte ne znate kakav motor zvuk treba da ima, naročito ako je stavljen drugi izduv, koliko treba da ponire prilikom kočenja, kakav odziv na gas treba da ima i gomilu sličnih stvari. Stoga opet ponavljamo - povedite nekoga iskusnijeg da vam pomogne.

Ipak, navedimo neke stavke:

 1. Zamolite prodavca da ne pali motor pre nego što vi dođete, tako da bude hladan. Možda će motor raditi sasvim pristojno kada je zagrejan, ali dok je hladan biće očigledno da se suviše trese ili da je prisutan neki zvuk koji ukazuje da nešto nije u redu (npr. istegnut lanac). Takođe, zagrejan motor će možda lako upaliti, dok će sa hladnim biti problema. Treba imati u vidu da se svaki motor čuje drugačije, pa kod nekih zveckanje koje može da vas uplaši može da bude potpuno normalno ili bezazleno
 2. Nakon što proverite startovanje motora i rad dok je hladan, sačekajte da se zagreje i zamolite prodavca da napravi nekoliko krugova, osim ako ne dozvoli vama da ga provozate (što je posebna tema), pa sačekajte npr. pet minuta da vidite hoće li negde doći do curenja ulja
 3. Korozija - na nekim mestima je prihvatljiva, npr. na onima koja je teško očistiti i zaštititi, dok na nekim drugim mestima ukazuje na oštećenja ili ozbiljnu nebrigu. Istina, mnogo toga zavisi od starosti i kvaliteta motocikla, uslova u kojima je vožen i čuvan, itd.
 4. Proverite u kakvom su stanju neki delovi koji generalno mogu da ukažu na to koliko je motor zaista vožen (kilometraža može da se skine isto kao kod automobila), mada isto tako ti delovi mogu i da se zamene…
 5. Proverite stanje felni - da li na njima ima neravnina, tragova udara, pukotina ili rđe
 6. Proverite gume - starost, istrošenost, postojanje posekotina, pukotina i slično
 7. Proverite kočnice - istrošenost kočionih pločica i diskova, tragove oštećenja i usečenih kanala na diskovima, nivo kočione tečnosti i tragove curenja kočione tečnosti. Takođe proverite i snagu kočenja, kao i da li se trese prilikom kočenja, što može da ukaže na krive diskove ili felne
 8. Upravljač i oslanjanje - zakočite prednji točak i gurajte korman gore/dole; pomeranje bi trebalo da teče glatko. Na vilama ne bi trebalo da bude ulja, već sve treba da bude suvo. Prekontrolišite i zadnje amortizere
 9. Rezervoar - osvetlite unutrašnjost i proverite ima li tragova rđe
 10. Izduvni sistem - njegovo ispitivanje zahteva malo više iskustva. Ako je reč o četvorotaktnom motoru, plavi dim na izduvu ukazuje na sagorevanje ulja, što znači da je motor u lošem stanju. Dodajte malo više gasa i pratite kakav se dim pojavljuje. Napomena - ne turirajte hladan motor. Ako se prilikom startovanja hladnog motora pojavi nešto belog dima to nije problem, ali može da bude ako se isto desi kod startovanja zagrejanog motora
 11. Probna vožnja - pri maloj brzini pustite upravljač na kratko i gledajte da li se motocikl zanosi, što može da ukaže na iskrivljen ram prilikom težeg pada
 12. Menjač - procena stanja menjača opet zahteva određeno iskustvo, pošto ako ste početnik nemate sa čime da poredite „glatkoću“ promene stepena prenosa naviše i naniže. Pritisnite kvačilo i osluškujte da li se menja zvuk, što može da bude znak da je korpa za zamenu, mada ne obavezno. Proverite da li kvačilo lepo „odvaja“, proklizava li lamela
 13. Pokušajte da proverite da li je oklop (plastike) lomljen, farban, otkidan i kako je nakon toga pričvršćen, postoje li neke nalepnice za koje je očigledno da su naknadno lepljene
 14. Pitajte kada je rađen servis, koje ulje je korišćeno i slično, mada ćete ulje u svakom slučaju obavezno zameniti ukoliko dođe do kupovine
 15. Sedište - ne valja ako je suviše ofucano, ali ne valja ni ako izgleda kao da je iz fabrike, što može da ukazuje na to da je presvlačeno
 16. Akumulator - proverite starost, a postoji mogućnost i da se u nekom servisu brzo proveri njegovo stanje u slučaju ako već vozite motor u servis na proveru
 17. Antifriz - kod motora sa vodenim hlađenjem proveriti nivo rashladne tečnosti, njeno stanje, paljenje ventilatora u zavisnosti od temperature…
 18. Pitajte prodavca šta je sam radio na motoru (o tome ga detaljnije ispitajte), a šta u servisu (zatražite račune)
 19. Proverite stanje lanca i lančanika
 20. Proverite da li se poklapaju brojevi motora i šasije sa podacima u saobraćajnoj dozvoli i drugoj dokumentaciji, pri čemu obratite pažnju na mogućnost prekucavanja brojeva. Ne zaboravite da se motori kradu, falsifikuje dokumentacija i slično, isto kao kod automobila

Ima još mnogo stavki koje mogu i moraju da se provere i koje treba da utiču na cenu ukoliko je u startu previsoka. Stoga opet ponavljamo – iskusan prijatelj je vredniji od zlata. Kako ćete vi kao počenik proveriti u kakvom je stanju lanac ili da li menjač i kvačilo dobro rade?

Kada odlučujete o tome da li se isplati dati određenu količinu novca za neki motocikl, tj. da li je njegova realna vrednost u skladu sa cenom koju traži prodavac, razmislite o tome koliko će vas koštati da zamenite potrošne delove koji će relativno uskoro morati da se zamene, koliki bi mogli da budu troškovi uobičajenih kvarova za takav model, kao i koliko ste spremni da uprljate ruke - možda ćete mnoge stvari moći sami da obavite i prođete jeftinije, a možda ćete za svaku sitnicu ići u servis.

Ima li smisla odvesti motor u servis na proveru?

Naravno da ima, ali zavisi u koji servis. Ako je servis u blizini prodavca, postoji verovatnoća da je motor upravo tu popravljan/servisiran, pa majstor neće hteti da se zameri prodavcu, koji će mu i ubuduće biti mušterija sa drugim motorom. Tako ćete dobiti potvrdu od majstora da je motor sjajan... Zato dobro isplanirajte gde ćete odvesti motor na proveru.

Probna vožnja

Ovo je ogroman problem kod kupovine motocikala, naročito ako je reč o skupljoj „mašini“. Mnogi prodavci zaziru od davanja svog ljubimca u ruke nekome koga vide prvi put u životu. Možda se ne plaše da ćete da ga ukradete, ali šta ako padnete i polomite nešto na motoru? On u tom slučaju treba da vas ubedi da ga odmah kupite ili da ostavite novac za popravku, uz dodatnu nadoknadu za gubitak vremena i drugih potencijalnih kupaca... 

Sa druge strane, mnogi kupci ne žele motor koji ne mogu da isprobaju, isto kao kod automobila. Problematično i za jedne i za druge, zar ne? Na kraju, sve se svodi na dogovor i poverenje.

Održavanje - novi delovi za motore (motocikle)

Pre nego što se odlučite za određeni model, saznajte kakvo je okvirno stanje po pitanju dostupnosti rezervnih delova, njihovoj ceni, servisima, itd. Na našem sajtu možete da pogledate ponudu na ovom linku Novi delovi i oprema, gde možete da pretražujete po marki i tipu motocikla, vrsti delova i opreme, lokaciji prodavca, ali i po ključnoj reči (kao Google)...

Održavanje - polovni delovi za motore (motocikle)

Što se tiče polovnih delova, možete da ih nađete klikom na ovaj link Polovni delovi i oprema - dolazite na stranicu našeg sajta gde takođe možete da pretražujete po marki i tipu motocikla, vrsti delova i opreme, lokaciji prodavca, ali i po ključnoj reči (kao Google)...

Polovni motori - oglasi

Na sajtu www.polovniautomobili.com, klikom na ovaj link možete da nađete veliki izbor polovnih mopeda, skutera, motocikala i kvadova, pa uz pomoć filtriranja njihovih karakteristika preko detaljne pretrage dođete do tipa dvotočkaša koji vas interesuju u cenovnom rangu koji se uklapa u vaš budžet.

Koliko kubika je dovoljno ili previše za početnike?

Da li je za „prve korake“ bolji skuter ili klasičan motocikl? Idealno je da svaki početnik krene od male kubikaže i laganog motocikla, na kojem će da stiče iskustvo. Međutim, tu se postavlja ozbiljno pitanje - da li je bolje početničko iskustvo sticati na skuteru ili klasičnom motociklu male kubikaže? Koliko god ovo pitanje deluje nebitno, činjenica je da postoje ozbiljne razlike između skutera i motocikla.

Prednosti skutera:

 1. Niska nabavna cena
 2. Niski troškovi održavanja
 3. Jeftine gume
 4. Praktičnost
 5. Lako manervisanje u gustom saobraćaju

Mane skutera:

 1. Osetljivi na neravnine na putu zbog malih točkova
 2. Lošija stabilnost (takođe zbog malih točkova)

Skuteri takođe nisu pogodni za duža putovanja, naročito na putevima kojima se druga vozila kreću većom brzinom. Mopedi (do 50 ccm i ne brži od 45 km/h) - kada izađete na otvoren put sa jednim takvim, svi će konstantno da vas pretiču, uključujući šlepere i autobuse, što može da bude i opasno.

Takođe, primetno je da vas mnogi vozači ne smatraju ravnopravnim učesnikom u saobraćaju, te može doći do raznih rizičnih situacija na raskrsnicama, prilikom preticanja, kretanja na semaforu i slično. Postoje i veliki skuteri sa motorom od 125 ili 250 kubika, pa i više, kao i oni sa većim točkovima, pa su kod njih ove mane znatno manje izražene.

Međutim, ostaju druge razlike, kao što je drugačija pozicija i visina sedenja, raspored mase, položaj upravljača, način kočenja... Sve to utiče i na ponašanje u krivinama ili pri izbegavanju iznenadne prepreke.

Ne zaboravimo menjač - dok se na skuteru brzine menjaju automatski, na motociklu to morate da obavljate sami, te ostaje pitanje da li je bolje u startu istovremeno učiti i vožnju i rad menjačem ili samo vožnju na automatiku i steći rutinu bez razmišljanja o brzinama, pa se menjaču posvetiti kasnije.

Mišljenja po ovom pitanju su podeljena, mada mnogo toga zavisi i od onoga ko uči da vozi. Ako imate sreće i dovoljno dobrih (i hrabrih) prijatelja koji će vam dozvoliti da na nekom bezbednom terenu provozate njihov motocikl i proverite kako vam leži menjanje brzina nogom, obavezno iskoristite tu šansu.

Gledajte da to bude što lakši, slabiji i stariji/jeftiniji motor, kako biste napravili što manju („jeftiniju“) štetu ako udarite u nešto, padnete ili panično zavrnete gas do daske... Naravno, postoje i motocikli sa automatskim menjačem, mada su veoma retki.

Što se tiče godina starosti i motocikala/skutera koje možete da vozite, stvari stoje ovako:

 1. sa 16 godina može da se polaže za AM kategoriju – moped (do 50 ccm i sa maksimalnom brzinom ne većom od 45 km/h)
 2. sa 16 godina može da se polaže za A1 kategoriju – motocikl čija radna zapremina motora nije veća od 125 ccm i snage do 11 kW
 3. sa 18 godina može da se polaže za A2 kategoriju – motocikl čija snaga nije veća od 35 kW
 4. sa 24 godine može da se polaže za A kategoriju – motocikl bez ograničenja

Zaključak

Ako imate dovoljno novca i nađete motor u dobrom stanju - ne oklevajte mnogo i ne rizikujte da ga neko kupi pre vas. Možda ćete zbog očekivane uštede od stotinak evra na kraju kupiti motocikl u mnogo lošijem stanju, pa ne samo što od uštede neće biti ništa, nego ćete mnogo više para dati na popravke.

Ni jedan tekst na ovom svetu, ni jedna lista saveta, niti čitava knjiga ne može da vas pripremi na sve izazove i probleme u vezi kupovine, održavanja i vožnje skutera ili motocikla. To iskustvo ćete steći vremenom, na teži ili na još teži način.

Naravno, vožnja motora ne može da se opiše onome ko je nije iskusio – osećaj slobode, adrenalina i sreće kod ubrzanja i kod savladavanja krivina... Stoga oni koji jednom sednu na iole ozbiljniji motor ostaju zavisnici do kraja života ili dok ih supruga ne natera da se reše te „smrti na dva točka“.

Šalu na stranu – sada je pravo vreme da počnete da tražite motor. Ne kažemo da žurite i da morate odmah nešto da kupite. Jednostavno spremite novac za kupovinu i ostavite nešto sa strane za održavanje i popravke koje ćete raditi tokom zime.

Pročešljajte sve forume, raspitajte se kod svih poznanika koji voze motore, tražite savete na sve strane, a ako imate sreće – neki iskusan "bajker" će poći sa vama kada budete krenuli da pogledate motor.

Ukoliko ste početnik i nemate iskustva čak ni sa skuterima – gotovo da nema svrhe da idete sami da obilazite prodavce polovnih motocikala zato što nećete znati šta uopšte da gledate. Možda naiđete na mehanički odličan motor sa korektnom cenom, ali ćete ga skinuti sa liste zbog bezazlenih ogrebotina...

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.4
Komentara: 9
Pregleda: 19867
   

Komentara: 9 | Pregleda: 19867

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nemanja

Sta mi sve treba od papira da kupim motor preko sosijete zeneral banke

Odgovori

Polovni Automobili

Kontaktirajte direktno banku, pošto njihova poslovna politika može da se menja.

Gari

Ja sam moj prodo 9 dana bio u oglasu teška srca ali morao sam jer ga ne vozim da u nasoj zemlji postoji registracija kad je sezona od 3 ili 6 meseci kao u nekim.sve pohvale za sajt polovni automobili

Odgovori

Srdjan

A ima i onih koji su prodali motor, pa se zena naljutila na njih - jer navikla da se vozi i nece u auto! Saveti su sasvim na mestu. Kako kaze moj drugar: "Motor ne gledas sam, nikad! Ti ga ne vidis, ti vidis sebe na njemu. Ostali vide to sto treba da se vidi."

Odgovori

KK

Ima i nas koji volimo svoj motor i nije nam cilj prodaja, ali stoji u oglasu 500e skuplje nego sto smo ga kupili pa ako neko oce neka ga nosi, al bar da onda zaradim na njemu :) PS Tu foru bi ja svima preporucio u svim sferama zivota - npr. kupis stan za 30000 eur i tek si se uselio... Znaci nije ti cilj prodaja, ali "cepni" ga u oglas za 5000 eur vise pa eto ako se nekom bas jako svidja tvoj stan onda moze da ga dobije, a usput i ti zaradis...

Odgovori

Kuzer

Ovde se mogu procitati sve same nebuloze

Mx

Takvih kao što si ti puni oglasi, od telefona do kao što reče stanova, ne može više normalan čovek ni da kupi ni da proda nešto...

MrNo

Naravno, ako si vlasnik necega to je tvoje i bozije i imas apsolutno pravo da to ponudis za cenu koju ti zelis i pod uslovima koje ti postavljas. Svako kome se to ne svidja slobodan je da trazi na nekom drugom mestu.

Steva

Sa 22 godine polozio pre toga nisam nikad seo na motor, kupio Suzuki gsxr 600, od prvog dana mi je legao kao da sam ceo zivot na njemu, evo posle 3 godine nikakav problem, vozim ga kao biciklu. Poenta nije kubikaza i snaga motora ako ste u glavi cisti. Mnogo sam citao i ucio sa interneta i od ostalih iskusnijih bajkera kako se vozi ovaj tip motora, znaci nisam seo prvog dana zavrnuo gas do kraja i lomio ga po kosutnjaku... Nema pravog saveta sta je bolje za pocetnike, samo pamet u glavu i ucenje.

Odgovori