Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Mali servis - možete to i sami!

Zamenu motornog ulja, filtera vazduha i filtera klime, odnosno mali servis – možete da obavite i sami. U uputstvu za korišćenje automobila naći ćete tabelu sa svim intervencijama koje spadaju u redovno održavanje uz kilometražu ili vremenski period nakon kojeg treba da se obave. Međutim, ti intervali mogu da budu i kraći u zavisnosti od uslova u kojima vozite.

Interval zamene motornog ulja

Znamo da ulje treba da se menja jednom godišnje bez obzira na pređenu kilometražu. Međutim, ako je propisano menjanje ulja na 10.000 km ili 15.000 km, a vi pređete za godinu dana 30.000 km, menjaćete ga dva ili tri puta godišnje.

Kod nekih modela servisni interval je predviđen na 20.000 ili 30.000 kilometara, ali i tada se napominje da ako je automobil vožen u otežanim uslovima, servisni interval treba skratiti ili mali servis obaviti kada vam na to ukaže sam automobil obaveštenjem na instrument tabli.

Na primer, Opel Insignia će vam ispisati poruku „Change Engine Oil Soon“ kada kompjuter zaključi na osnovu načina vožnje da je motorno ulje „zrelo“ za zamenu. Dakle, ne postoji univerzalna/idealna kilometraža na kojoj treba menjati ulje.

Imajte u vidu da se pod „otežanim uslovima vožnje“ smatra i npr. gradska vožnja (saobraćajna gužva), mnogo kratkih vožnji (često startovanje i gašenje motora koji nema vremena da postigne radnu temperaturu) naročito zimi, vožnja u planinskim predelima...

Kako se menja ulje

 1. Parkirajte auto na ravno.
 2. Motor treba da bude zagrejan, ali ne suviše kako se ne biste opekli.
 3. Skinite čep za dolivanje ulja, da bi se olakšalo njegovo izlivanje.
 4. Zavucite se ispod motora i na karteru nađite čep/šraf čijim vađenjem se ispušta ulje. U zavisnosti od proizvođača/modela za odvrtanje tog čepa trebaće vam npr. inbus ili „četvrtka“.
 5. Stavite posudu za prikupljanje ulja ispod čepa.
 6. Odšrafite čep i pustite da curi ulje. Pazite da vam čep ne „pobegne“ u posudu sa uljem. Rukavice mogu da pomognu da vas ne opeče ulje ukoliko je suviše vrelo.
 7. Ne žurite - pustite da se što više starog ulja iscedi.
 8. Skinite filter ulja uz pomoć kaiša, lanca ili ključa za skidanje.
 9. Očistite krpom navoj u koji se zavrće filter. Proverite da nije ostala stara zaptivna (dihtung) gumica.
 10. Postoje dve vrste filtera. Kod nekih automobila se menja samo uložak filtera, tj. ubacuje se novi uložak u staro kućište, a kod drugih se menjaju i kućište i uložak u kompletu, pošto čine nedeljivu celinu. Ukoliko imate prvu vrstu, zamenite uložak filtera.
 11. Novu zaptivnu gumicu koju ste dobili uz filter namažite novim uljem. Ušrafite novi filter; rukom, bez pomoći alata.
 12. Vratite se na čep za ispuštanje ulja - obrišite navoj i površinu naleganja čepa pre nego što ga ušrafite
 13. Proverite u kakvom je stanju bakarna podloška na čepu. Nju bi trebalo zameniti na svakih par zamena ulja, mada se savetuje i zamena prilikom svakog servisa.
 14. Ušrafite čep za ispuštanje ulja. Ne zatežite ga suviše – npr. kada osetite da je solidno zategnut, okrenite ga još jednu četvrtinu kruga ili manje.
 15. Natočite novo ulje - nađite u uputstvu koliko ulja staje u motor.
 16. Sačekajte par minuta da se ulje slegne.
 17. Proverite nivo ulja i dolijite koliko je potrebno.
 18. Startujte motor - upaliće se lampica za pritisak ulja, ali će se vrlo brzo ugasiti.
 19. Pustite motor da radi minut ili manje.
 20. Ugasite motor, sačekajte pet minuta da se ulje slegne.
 21. Proverite nivo ulja i dolijite koliko je potrebno.
 22. Obavezno kasnije proverite da li curi ulje na filteru ili čepu za ispuštanje ulja. Ukoliko curi, zategnite ali ne preterujte sa zatezanjem.
 23. Proveravajte nivo ulja narednih dana.

Ne menjaju svi ulje striktno prateći ove korake i na isti način. Kada sami obavite zamenu nekoliko puta, verovatno ćete i sami nešto izmeniti.

 Neophodna/korisna oprema

 1. Staro ćebe, veći karton ili nešto drugo na čemu ćete da ležite ispod auta
 2. Alat (inbus, „četvrtka“) za odšrafljivanje čepa za ispuštanje ulja
 3. Kaiš (ili ključ) za skidanje filtera
 4. Krpe i stare novine za brisanje
 5. Posuda za istakanje ulja - npr. možete da položite balon vode od pet litara na stranu i isečete gornji deo ako nemate odgovarajuću posudu
 6. rukavice

Obavezno novi filter uz menjanje motornog ulja

Po ovom pitanju nema apsolutno nikakve diskusije - kada menjate ulje, obavezno treba zameniti i filter motornog ulja.

Filter vazduha – zamena

Iako proizvođači obično predviđaju zamenu filtera vazduha pri svakom drugom malom servisu, mnogi preporučuju da se ovaj filter ipak zameni na svakom malom servisu. Ne zaboravite da se u njemu skupljaju sve nečistoće koje bi inače završile u cilindrima motora.

Cena filtera vazduha je tolika da bi ga, po našem mišljenju, trebalo zameniti jednom godišnje, tj. pri svakom malom servisu. Naravno, nisu svi filteri istog kvaliteta, što je još jedan razlog da se ne rizikuje ako koristite jeftinije/nekvalitetnije filtere, mada ona izreka „ako ne znaš šta je dobro, kupi ono što je skupo“ odavno ne važi.

Vozači često izvade filter, procene da nije mnogo prljav, „izduvaju“ ga kompresorom ili usisivačem i vrate. Pritom zaboravljaju na sitne čestice koje ne mogu ni da se vide golim okom i tako zbog male uštede čine sebi medveđu uslugu.

Filter vazduha se menja vrlo jednostavno – skine se poklopac kućišta, izvadi stari, ubaci novi filter i vrati poklopac. Ipak, treba biti pažljiv da se kućište dobro zatvori. Ako niste sigurni kako se to radi, nađite proceduru u uputstvu za automobil.

Filter kabine (filter klime, polen filter...) - zamena

Potražite u uputstvu za svoj automobil gde se nalazi ovaj filter – poznat kao filter kabine, filter klime ili polen filter. Izvadite stari filter, očistite kućište, stavite novi filter.

Interval zamene filtera vazduha proizvođači obično preporučuju na svake dve godine. Međutim, napominju da ako je vazduh jako zagađen, ukoliko se auto vozi u uslovima sa mnogo prašine, peska ili polena, treba ga zameniti svake godine ili prema proceni samog vlasnika ili servisera u zavisnosti od uslova vožnje.

Stoga nađite ovaj podatak u uputstvu za korišćenje vašeg automobila i procenite kakvi su uslovi u kojima vozite. Mi preporučujemo da se filter kabine menja svake godine, ali to je na vama da odlučite.

Filter goriva

Savremeni automobili imaju sve osetljivije dizne i druge komponente, čija popravka ili zamena može da bude ekstremno skupa. Zato je pravovremena zamena filtera goriva vrlo pametna investicija.

Međutim, kada su u pitanju benzinci, intervali zamene filtera obično su veoma dugi - i preko 100.000 kilometara. A neki uopšte nemaju klasičan filter, već se on nalazi u samom rezervoaru kod pumpe za gorivo, pri čemu proizvođač nije ni predvideo zamenu.

Dakle – ako imate benzinca, pročitajte šta piše u uputstvu za automobil, a nije na odmet ni da se konsultujete se sa nekim proverenim majstorom ili drugim vlasnicima istog modela. 

Kod dizelaša je situacija znatno drugačija – na primer, jedan proizvođač kaže da filter goriva treba menjati na svake 4 godine ili 60.000 km, ali ga na svake 2 godine ili 30.000 km treba proveravati i po potrebi menjati.

Konkretno, u uputstvu za Fiat 500L sa dizel motorom kaže se da se filter za gorivo menja na svakih 60.000 km ili 3 godine, ali uz napomenu: „U slučaju dolivanja goriva nižeg kvaliteta nego što je propisano evropskom specifikacijom, preporučuje se zamena ovog filtera na svakih 20.000 km“.

Samostalna zamena filtera, bez obzira da li je reč o dizelašu ili benzincu, može da bude problematična iz više razloga, pa nemamo nameru da ulazimo u tu temu. Savetujemo da to ipak prepustite servisu. Naravno, ukoliko ste sigurni da znate šta radite i poznajete problematiku, samo napred!

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.5
Komentara: 39
Pregleda: 33886
   

Komentara: 39 | Pregleda: 33886

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Dejan Radulovic

a ekologija ????? i zakon o zameni i predaji ulja ? knjizko vodjenje otpada ?

Odgovori

Bojan

Nije bas da je samo slavinica na hladnjaku, sraf na bloku si zaboravio ako hoces da svu rashladnu tecnost ispustis.

Odgovori

Dragan P.

Motorno vozilo u pravnom smislu je opasno sredstvo na kome nestrucno I neovlasceno deelovanje laika I svakojakih kvazi majstora moze dovesti do velikih gubitaka kako u materijalnom pogledu, tako I u ljudskim zivotima. . Zato I postoje service knjige gde ovlascena I licencirana lica - majstori svoiim potpisom I pecatom garantuju kvalitet intervencije na vozili. U slucaju havarije moze see utvrditi njihova krivica I pozvati na eventualnu odgovornost. Cudi me pozivanje urednika Sajta da Sami majstorisemo oko svojih vozila. Neka svoko radi svoj posao I bude odgovoran za svoja Dela.

Odgovori

Sale

To što pričaš jeste tačno, ali samo u teoriji. Treba malo pogledati statistiku i veoma lako se može zaključiti da je ukupan broj saobraćajnih nezgoda ili bilo kakvih drugih incidenata koji je izazvan neispravnim vozilom minoran u odnosu na ostale razloge. Veoma je dobro poznato šta prouzrokuje materijalnu štetu, povrede i smrt u saobraćaju. To su pre svega nepoštovanje ograničenja brzine, nepoštovanje saobraćajnih propisa i vožnja pod uticajem alkohola. Ovo je u 95% slučajeva razlog, a ne zato što je neki "priučeni majstor" sam zamenio ulje u motoru ili svećice. Drugo, koliko u Srbiji ima zaista školovanih i licenciranih majstora? Da se ne lažemo 90% su priučeni, tako da ni oni formalno-pravno nisu ovlašćeni za bilo kakve popravke, a tek da im tražiš potpis i pečat kako ti kažeš. Baš se lepo nasmejah. Ti verovatno misliš na ovlašćene servise, ali to bi već bila preduga priča raspravljati o njihovoj stručnosti. Pored ovoga, zamislite vlasnika nekog starog Pezejca kako odlazi u ovlašćeni servis da mu urade veliki servis. Bolje sa se vratimo na teren realnosti, a ne fikcije. Treće, ako ćemo realno pored popravke automobila, postoji još desetine stvari koje se mogu nazvati kao opasne, pa ih ljudi sami rade. Npr. ljudi sami sebi grade kuće. Pa i kuća može da se sruši nekome na glavu. Ljudi sami menjaju česme i ventile u stanu, pa može nastati poplava. Ljudi u Srbiji peku i rakiju, a ne bih da podsećam na slučajeve masovnog trovanja. Sve su to opasne rabote, ali šta to znači? Zabraniti sve, pa svi kod kako ti kažeš "licenciranih" majstora sa sve pečatom i potpisom. Možda u nekoj drugoj državi, a možda i u Srbiji, ali ko zna kad. Sada sigurno ne.

Daco

Jednom recju filtri i tecnosti (ulje) nisu vitalni delovi za upravljanje i zaustavljanje vozila,tako da sto da ne za entuzijaste koji vole "Uradi sam"!

Tadija

Sve je to verovatno tačno što si napisao, ali mi sa Kanadom imamo veze kao Marko Kraljević sa televizorom pa mislim da poređenje apsoluno nema nikakvog smisla. A tek kako je u Japanu. Pa tamo papirić na ulici ne možeš videti, a kada se nešto desi, svi su ko jedan. Sve kao u Srbiji, samo suprotno. Ljudi budimo realni, ovde niti su plate kao u Kanadi, niti je država kao u Kanadi, niti su standardi kao u Kanadi. Tamo se zna kako se šta radi, ko plaća porez i snosi odgovornosti za svoj rad.

Odgovori

kole

Nismo Kanada zbog takvih kao sto si ti. Ja sam preneo tudja iskustva bez zelje da sudim i preporucujem, a ti odmah poredis plateznu moc nas i Kanadjana. Ako drzava zeli da svako radi svoj posao, onda ti omoguci da jeftinije prodjes ako ti drugi to urade nego da se sam bakces. Pritom donesu zakone koji se postuju i primenjuju i malo po malo, ti se ponasas kao Kanadjanin. Nemoj mi reci da Japanci ne bacaju papirice na ulicu jer imaju dobar standard. To znaci da mi u besu zbog siromastva prljamo ulice. Zasto onda ne lomimo svoj namestaj i ne bacamo djubre po kuci kad primimo malu platu. Da sam ti ja predsednik, brzo bih te naucio da zivis kao Japanac. Zato i ne glasate za mene nego za one koji vam dozvoljavaju da zivite u haosu.

kole

Imam prijatelja koji je stalno lezao pod svojim automobilima i sve sam popravljao. Kao prvo, veoma je vest i tehnicki pismen, a drugo, ima zmiju u novcaniku. Onda je sredinom devedesetih otisao u Kanadu i kad sam ga video pre tri godine, pitao sam ga dali jos uvek petlja oko svojih kola. Rekao je; naravno ne. Kada menjas ulje udjes u garazu koja ima ulazana i izlazana vrata. Pored su poredjana ulja svih proizvodjaca i gradacija, pa odaberes koje hoces, ili koje proizvodjac preporucuje. Platis ulje, a zamena je besplatna. Da stvar bude zanimljivija, ulje na takvim mestima kosta manje nego da ga kupis u radnji. Servise odredjuje proizvodjac auta i ako sam nesto diras gubis garanciju. Ako auto nije u garanciji, a sam nesto popravljas, u slucaju sudara agenti osiguranja mogu da utvrde da ste samo nesto petljali i tu ste zavrsili karijeru. Staro ulje se sa najvecom paznjom odlaze i reciklira u novo ulje. Ako primetite da mehanicar iz komsiluka lozi staro ulje odmah ga prijavite, jer su sagoreli gasovi veoma otrovni i kancerogeni, narocito za osetljiva decija pluca.

Odgovori

Sale

Na svom automobilu (Škoda Felicija 1.3) uvek sam radim zamenu motornog ulja i svih filtera, zamenu svećica, kablova, razvodne kape i ruke, kočionih diskova i pločica, kočione tečnosti, antifriza, creva, sijalica, pumpe za gorivo, termostata, termodavača, termoprekidača, ventilatora, osigurača i sl. Sve radove oko karburatora, trapa i ako bi eventualno trebalo nešto oko menjača i motora prepuštam majstoru, jer za to ipak treba odgovarajući uslovi, alati i veće znanje. Radove na svom autu radim sam, ne iz razloga što ne želim da plaćam majstore, već iz razloga što više verujem da ću uraditi pedantnije nego da mi radi majstor, naročito posle određenih negativnih iskustava. Lično sam bio svedok da je drugaru na autu majstor ukrivo zašrafio svećicu, pa mu je upropastio navoj u glavi koji je posle morao popravljati. Inače rabljeno motorno ulje se, kao što neko reče, može koristiti za zaštitu drvenih površna kao što su šupe, drvene ograde i sl, što i ja radim. Neki ga čak koriste i za grejanje. U svakom slučaju nikako ga ne treba bacati u prirodu, jer je veoma toksično. Lično ne vidim da su majstori oštećeni ako ljudi rade sami, jer to bi bilo kao kada bi jedan taksista rekao da je oštećen što ljudi voze svoje automobile, a ne koriste njegove usluge ili kada bi vlasnik nekog kafića rekao da je oštećen, jer ljudi piju kafe kod kuće, a ne u njegovom kafiću. To je zaista smešno. Naravno nikako ne preporučujem da neko radi sam ako nema znanje kako se nešto radi, jer može sam sebi napraviti štetu.

Odgovori

Milan Grba

Čestitam, kompletan odgovor, odnosno komentar!

Milan

Samo idioti se greju na motorno ulje. Kancerogeno je i vrlo opasno po zdravlje.

Titov sam Jugend - klasa 1989.

Bolje pišeš nego ovaj nepismeni Romčević, koji pre nego što krene da nešto pametuje bolje bi mu bilo da dokaže da ima praksu iz istog što piše. Nema pojma čovek ni sa životom ni sa ekologijom. Leži mu ispred materijal za pisanje a on rida šta da se radi sa rabljenim uljem. Čoveče, uzmeš telefon u ruke i nazoveš te smotane u ministarstvu ekologije, koji takođe nemaju pojma sa životom i tako nađete zajednički jezik i prodivanite sat vremena o ničemu i napišeš ponovo ništa. Bogu hvala što sam Srbiju napustio. Prijatno!

Dragan P.

Kada popijes kafu kuci nikoga nisi ugrozio, a kada petljas po automobilu ugrozio si neciji zivot.

Dragan Romčević

Za Titovog Jugenda – Kako odgovoriti ovakvom isfrustriranom biću? Da li ga ignorisati? U nekim situacijama je to najbolje, ali popuštanje pametnijih dovelo je do toga da situacija postane kritična. Zato, gospodine Jugend, takvim nevaspitanim bićima kao što ste Vi nemam nameru ništa da dokazujem. Očigledno je da ste prezupčili i da tražite način da vređanjem lečite sopstvene komplekse. Da Vam odgovaram na sugestije u vezi Ministarstva ekologije takođe nemam nameru, pošto Vas to u stvari ne interesuje. Deluje kao da imate ozbiljne psihičke probleme, ali nadam se da grešim i da je reč samo o privremenom napadu besa. Ipak, ne bi bilo na odmet da potražite pomoć stručnog lica. Hvala i Bogu i Vama što ste Srbiju napustili.

Bojan

Ranije sam sam menjao ulje, ali sam uvek imao isti problem. Sta raditi sa starim uljem?

Odgovori

Bora

Ja kad ispustim ulje iz kartera iz musterijinog auta,procedim i naspem kod mene u rezervar i dodam jos oko 10l nafte i to je to.Moja Jetta 1.6TD sve to protera kroz aspuh i ne dimi uopste mnogo,osim ako joj ukljucim turbo preko 3000o/min onda hoce da zapurnja plavo,a kasnije i crno ,tako da mi leva stop lampa skroz zatamnjena,a desna svetla kao sunce. To savetujem svima koji imaju stare diesele jer je dobro za BOSCH pumpu ,dok evrodizel je suv i strada pumpa vrlo brzo,a kod mene jos sve radi bez problema i jeftino se ozim. Srecno

Milan Grba

Važno je znati kupiti dobro ulje, tržište kod nas je preplavljeno lošim uljima.

Odgovori

Slavisa

Sve sami strucnjaci u komentarima.Zasto prozivate coveka koji je napisao normalan clanak? Vi se pravite pametni,kao nesto znate.Ko se ne razume nimalo u mehaniku,nece sam ni raditi servis vec ce ici kod majstora. Ja uvek sam radim servis i nema nikakvih problema,jer ne bi dao "majstoru" da me odere sto ce mi zameniti ulje i filtere i da mi pravi nauku od toga.

Odgovori

Jocs

Ako ides u normalan servis ,koji pri tom ima i ulja za prodaju inda je besplatna zamena ,a ako sam kupis ulja filtere oko 1000 din tako da to nije dranje

marko marko

Ako je hiljadu dinara dranje,ti ga idalje radi sam ja necu.

Majstor Milojko

E i kada mi dodju takvi filozofi kao sto je Dragan Romcevic koji sve znaju sami ali samo filter goriva da mu promenim oderem ko konja. Ovaj tekst nanosi stetu nama mehanicarima koji zivimo od tog posla. Preko ako te uhvate da sam u sopstvenoj reziji menjas ulje ispred kuce oderu te toliko jako da ti vise nikada ne padne na pamet. Ali to smo mi,to je nas mentalitet.

Odgovori

Dragan Romčević

Ne majstore, vama mehaničarima štetu nanose upravo takvi koji jedva čekaju da nekoga "oderu ko konja". Zbog zamene ulja niko od majstora neće ostati bez posla ako je stvarno majstor. Ima u Srbiji dovoljno automobila sa ozbiljnim kvarovima da za dobrog majstora ima i previše posla.

Coa

Ne lupaj,a i onako u svakom servisu gde kupis ulje,dobijes zamenu besplatno

Miomir

E pa majstor Milojko, ako znaš šta ti rade preko kada te uhvate da sam radiš na autu, onda bi trebao da znaš da tamo za svaki rad postoji i odobrena cena, pa ta tvoja poslovna politika "oderem ga" tamo ne postoji.

Sale

Super što želite da pomognete, ali pola ljudi ne zna gde je čep za dolivanje ulja. Smatram da ovakve stvari za početnike mogu samo da naprave štetu na vozilu, nego korist-npr. da im se zalomi šaraf u karteru ili ne vrate dobro poklopac filtera vazduha, pa im motor vuče prašinu, pa da ne nabrajam dalje...

Odgovori

Aleksandar Arsenović

Ja sam bas juce radio mali servis na meganu 2003 nista lakse samo je filter goriva zeznut malo jer se skida branik.

Odgovori

milan

Da to je muka i ja sam radio moras branik skinuti i hladnjak pomeriti

marko marko

Eh ta francuska vozila,mogu da mislim sta se sve skida kad radis veliki servis,hauba,krila,tockovi..

milan

ja moja auta sve sam odrzavam. motor ne bi umeo da otvorim ali vesanje, mali servis, upravljacki sistem, antifriz sve to sam popravljam. dok sam vozio auto kome nisu bili potrebni spec alati za zamenu zupcastog kaisa i veliki servis sam sam radio

Odgovori

Djordje

Samo jedna stvar sreću kvari... Mali servis nije samo - "zamenili smo ulje i filtere i teraj". Ko održava auto kod dobrog automehaničara, mali servis se koristi da se pregleda vozilo - trapovi, izduvni sistem, delovi upravljačkog sistema... I ako je nešto načeto, a nije hitno za zamenu skreće se pažnja vozaču šta može da ga sačeka na idućem servisu. U prevodu ovo je prevencija ozbiljnijih kvarova ili ne daj Bože udesa zbog dotrajalosti delova vozila.

Odgovori

Magyar

Bravo! Upravo tako! Haug!

Milos

Na BMW e46 325i je toliko laka zamena ulja i filtera(uloska) da je greh ne uraditi to nikada. Cak je i zamena rashladne tecnosti, antifriza, takodje laka jer na dnu hladnjaka ima slavinica...

Odgovori

Milan Grba

Odličan tekst, ali je nepotrebna rečenica pod red. br "16. Sačekajte par minuta da se ulje slegne."

Odgovori

Realan

A šta da se radi sa starim uljem? Nije valjda da se baca sa normalnim otpadom?

Odgovori

Milan Grba

Staro ulje naspeš u kantu i ostaviš, dospe se 1/4 nafte i odlično je za impregnaciju drveta izloženog nepovoljnim vremenskim uslovima.

ekolog

Naravno u plavu kantu za reciklazni otpad

Dragan Romčević

To je pitanje za Ministarstvo zaštite životne sredine, koje se bavi klimatskim promenama umesto zaustavljanjem prolivanja motornog ulja u kanalizaciju, tlo i slično. Rešenje bi moglo da se nađe, ali takvo rešenje da vozači koji sami menjaju ulje imaju (finansijsku, moralnu...) motivaciju da ga ne prolivaju već da ga donesu u neku stanicu za prikupljanje. Problem je ekstremno ozbiljan i urgentan, pošto kada zagadimo podzemne vode, uvozićemo flaširanu vodu iz Saudijske Arabije...

Mile gedora

Staro ulje pošalješ Romčeviću da natopi tastaturu, možda napiše neki lep članak.

Magyar

Ubaciš u štrudle sa makom zajedno sa pekmezom od šljiva! Milina! Njam njam. P.S. Šta reći a ne plakati da nema gde u Srbiji reciklirati staro i potrošeno ulje.??!