Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Veliki servis – 100 pitanja, 500 odgovora!

Veliki servis – 100 pitanja, 500 odgovora!
Postavljeno 15.09.2017. u 13:01

Veliki servis bi trebalo da bude sasvim jednostavna stvar kod redovnog održavanja automobila. Nažalost, tu ima toliko nejasnoća i različitih mišljenja po svim pitanjima: od toga na kojoj kilometraži raditi veliki servis, koje delove zameniti a koje ne, koju marku delova kupiti, isplati li se kupovati skuplje delove, da li menjati i one delove koji ne pokazuju znakove habanja/zamora...

Na kojoj kilometraži se radi veliki servis?

Evo zašto prosečan vozač upada u zonu sumraka! Kome verovati??? Na primer, po fabričkom uputstvu zupčasti kaiš na Ford Fiesti treba da se menja na 240.000 kilometara!? Ili nakon 10 godina ako se ne dostigne ta kilometraža. Mnogi će reći da je to suludo i da ne treba rizikovati. Međutim, ovde govorimo o originalnim delovima  iz prve ugradnje.

Drugi primer je Fiat Panda – zamena zupčastog kaiša predviđena je na 120.000 km ili na svake 4 godine ukoliko se auto vozi u teškim uslovima (hladna klima, pretežno gradska vožnja, dug rad u praznom hodu...) ili na svakih 5 godina nezavisno od pređene kilometraže. Dakle, čak i ako ne vozite mnogo – nakon 4-5 godina treba uraditi veliki servis. Ipak, piše u uputstvu da treba obaviti i kontrolu na svakih 60.000 km – na polovini intervala između velikih servisa.

Postoje fabrički intervali, a postoji i zdrava logika

Stoga zaključujemo da ne treba slepo pratiti fabrička uputstva, pošto i u njima piše da zamena zupčastog kaiša treba da se obavi ranije ukoliko se auto vozi u teškim uslovima ili ukoliko se proverom utvrdi da je zreo za zamenu. Uostalom, isto važi i za mali servis – vozite li uglavnom po gradskoj gužvi, sa mnogo kreni-stani situacija, kratkih vožnji i slično, ulje i filteri se menjaju češće nego da se auto vozi na otvorenom putu.

Šta je to veliki servis?

Dok mali servis podrazumeva zamenu motornog ulja, kao i filtera ulja, vazduha, kabine i goriva... Ne, čekajte – kod nekih se filter goriva nikad ne menja, kod drugih na 60.000, filter vazduha i kabine na svake dve zamene motornog ulja... Zašto sve mora da bude ovako komplikovano?

Slično je i kod velikog servisa. S obzirom na lošiji kvalitet zamenskih delova u odnosu na originalne, intervale velikog servisa treba skratiti. Koliko? Zavisi od uslova u kojima se auto vozi, napora kojima je izložen i slično. Raspitajte se kod majstora. Pitajte druge vlasnike. Imate i internet forume i sajtove kao što je www.mojagaraza.rs.

A onda odlučite hoćete li raditi veliki servis na 60.000, 90.000 ili 120.000 km. Pumpa vode (vodena pumpa) -  takođe odlučite hoćete li nju menjati prilikom svakog velikog servisa, svakog drugog ili tek kada otkaže (počne da se „čuje“, pušta vodu i slično). Hoćete li menjati i španere/zatezače/rolere ako majstor proceni da su u dobrom stanju iako bi po pravilu trebalo da se menjaju?

„Uradi sam“ veliki servis?

Ne, ne i ne. Veliki servis, kao što mu i samo ime kaže, podrazumeva mnogo ozbiljnije intervencije, pa ga za razliku od malog servisa ne možete obaviti sami. U stvari, možete ako imate mnogo vremena, volje, alata, znanja, nerava… Zato nipošto ne preporučujemo da veliki servis pokušavate da obavite sami - možete da napravite više štete nego koristi.

Šta se sve menja?

Nema univerzalnog pravila – zavisi od vrste i tipa motora. Generalno, menjaju se zupčasti kaiš, španeri, roleri, klinasti kaiš (PK kaiš), pumpa za vodu (vodena pumpa), antifriz (rashladna tečnost)...

Da li se na svakom velikom servisu obavezno menja „vodena pumpa“?

Ovo je tamno-siva zona. Neki kažu da su pumpe za vodu (tj. rashladnu tečnost - antifriz) generalno lošeg kvaliteta i da ih treba menjati na svakom velikom servisu, drugi tvrde da nema potrebe ako se proveri, tj. ako nigde ne curi, ne zuji/bruji i slično. Ako je auto relativno nov i ima još uvek pumpu za vodu ugrađenu u fabrici, onda je verovatno dobrog kvaliteta i može da preživi par velikih servisa, mada i to zavisi od kilometraže na kojoj se veliki servis radi.

Treba pratiti i preporuku proizvođača, ali i savete majstora i drugih vozača koji imaju takav automobil, kako bi se predupredila veća šteta. Npr. kupili ste nov auto – pumpa za vodu otkaže nakon isteka garantnog roka po kilometraži (npr. nakon 130.000 km) – šta onda? Morate sami da snosite troškove popravke.

Na vama je odluka – u praksi ima mnogo različitih primera, tako da ne možemo da vam damo konkretan savet. Neki vozači su imali „krvave“ probleme zbog otkazivanja pumpe, dok je drugima uvek radila perfektno iako su kupovali najjeftiniju.

Kod kojih automobila ne postoji veliki servis?

To se obično kaže za automobile čiji motor umesto zupčastog kaiša ima lanac. Pošto lanac ne mora ni da se menja onda praktično nema ni velikog servisa. Ipak, lanac nije večan uprkos tome što su mnogi domaći vozači uvereni u to.

On se takođe troši, isteže i slično, pa što je on u lošijem stanju, sve je veći njegov negativan uticaj i na lančanike i na sam rad motora. Stoga lanac treba redovno proveravati, mada će se on blagovremeno „javiti“ kada odluči da odlazi u penziju.

Lanac ili kaiš?

Nećemo sada o istoriji – kada se koristio lanac, pa kaiš postao zastupljeniji, pa opet počeo sve više da se koristi lanac... Uglavnom, ovo ne bi trebalo da bude neki faktor prilikom odlučivanja o kupovini. I lanac i kaiš imaju svoje mane i prednosti. Osnovno je ne dozvoliti im da stradaju i izazovu štetu na motoru i drugim delovima.

Zupčasti kaiš treba menjati na predviđenoj kilometraži ili nakon 4-5 godina ako za to vreme niste dostigli predviđenu kilometražu ili ako su na samom kaišu primetni tragovi oštećenja ili ozbiljne pohabanosti. Ako zupčasti kaiš pukne ili mu se otkine par zubaca, u zavisnosti od motora može da dođe do prave havarije. Kod nekih motora zupčasti može da pukne bez većih posledica.

Lanac ne može da pukne, mada je daleko od toga da je imun na probleme. Kod nekih motora je postao prava noćna mora. Mnogi proizvođači za lanac kažu da ne mora da se menja tokom čitavog životnog veka automobila, ali da ga treba redovno proveravati i u slučaju bilo kakve neispravnosti na vreme zameniti. Dobra stvar kod lanca je to što on bukom ili na drugi način upozorava da nešto nije u redu mnogo vremena pre nego što može da dođe do ozbiljnijih problema.

Šta u stvari rade lanac i zupčasti kaiš?

Oni povezuju radilicu (kolenasto vratilo), za koju su vezani klipovi, tj. klipovi je okreću; sa bregastom osovinom koja kontroliše rad usisnih ventila kroz koje ulazi vazduh ili smeša goriva i vazduha i izduvnih ventila kroz koje se izbacuju ostaci nakon sagorevanja. Dakle, oni sinhronizuju kretanje klipova i rad ventila, inače motor ne bi mogao ispravno da radi. Kod nekih motora zupčasti kaiš pokreće i pumpu za vodu (tj. rashladnu tečnost).

Kliknite na video snimak ispod da biste videli zupčasti kaiš na delu:

Na ovom video snimku možete da vidite lanac na delu:

Podsećamo  - posle kupovine polovnjaka obavezno uradite veliki servis

Ukoliko niste u mogućnosti da sa 100% sigurnosti utvrdite da je veliki servis urađen na kilometraži na kojoj prodavac tvrdi da jeste, obavezno uradite veliki servis nakon kupovine. Naime, servisna knjižica se bez problema falsifikuje, mnogo je prodavaca spremno da slažu kako bi prodali auto, a cena velikog servisa nije baš mala stavka, tako da prodavac može da pokuša da vas ubedi da veliki servis ne treba da se radi još 40.000-50.000 kilometara.

Ušteda po ovom pitanju vrlo lako može da se pretvori u veliku štetu. Ne mora obavezno da pukne zupčasti kaiš. Može da „zariba“ pumpa za vodu (vodena pumpa), što može da dovede do prokuvavanja rashladne tečnosti i izbacivanja iste iz sistema za hlađenje, do krivljenja glave motora i pratećih oštećenja, kao i do kidanja zupčastog kaiša. U takvim slučajevima, popravka je često neisplativa, već se ugrađuje drugi motor.

Odokativni pregled zupčastog kaiša

Neretko vlasnici ili serviseri pregledaju zupčasti kaiš i zaključe da ne treba da se menja pošto ne deluje istrošeno, iako mu je stiglo vreme za zamenu prema pređenoj kilometraži ili vremenu koje je proveo u automobilu. Ovo je veoma rizično pošto kaiš može da deluje očuvano, ali je u stvari izgubio karakteristike neophodne da bi pouzdano obavljao svoju funkciju.

Da li se menjaju i svećice na velikom servisu?

Ne menjaju se, već je njih potrebno proveravati i menjati nakon određene kilometraže, bez obzira na mali ili veliki servis, mada ih nije na odmet proveriti i tada.

Cene velikog servisa

Od 250 do 350 evra. Može i mnogo manje od toga, a može i mnogo više. Zavisi šta se sve menja – npr. neko proveri/pogleda španere, proceni da su u redu i ne želi da ih menja. Neko ne želi da menja pumpu za vodu. Međutim, ovi delovi mogu da budu ispravni u tom trenutku i da rade bez problema još npr. 20.000 km, ali šta će biti za 30.000 km?

Takođe, cene delova mogu ozbiljno da se razlikuju. Tu su i „ruke“, tj. rad majstora – uglavnom oko 50 evra, ali može da bude i 100 evra za komplikovanije motore.   

Zaključak

Ako kupite nov auto, pa ste sigurni da su na njemu novi i originalni delovi, možete da ispoštujete preporuku proizvođača i odradite veliki servis posle npr. 120.000 ili 160.000 kilometara ili 5 godina ukoliko niste dostigli tu kilometražu. Međutim, ako nakon toga počnete da ugrađujete jeftinije delove, uvek ostaje pitanje njihovog kvaliteta, pa se preporučuje skraćenje intervala.

I ne zaboravite – bez obzira na pređenu kilometražu – nakon 4-5 godina vozite auto na veliki servis.

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.1
Komentara: 36
Pregleda: 79464
   

Komentara: 36 | Pregleda: 79464

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Sasa

Pozdrav ljudi!Hteo bih da pitam na koliko se menja zupčasti kais na pasatu 2.0 2005god?I ako neko zna cenu sve ukupno sa delovima u nekom dobrom servisu.Hvala unapred!

Odgovori

Vladan Zdravkovic

Molim vas da mi pomognete. Zanima me koji je interval velikog servisa za Audi Quattro 2.8 142Kw.Svi majstori su mi dali razlicit odgovor. Procitao sam negde na internetu da je 100000 milja. MOLIM VAS AKO NEKO ZNA DA MI POMOGNE. HVALA

Odgovori

Milosh

Ja sam malo bauk za automobile pa me zanima sledece.Radio sam vel.servis na fijat puntu sa zamenom dihtunga glave ravnjanjem glave radjene gumice ventila zamenjeni svi kajshevi shpaneri ulje antifriz filteri.E sad zanima me kako ja da budem siguran da su mi stavili sve novo i nisu isfusherisali neshto.Sve me je izashlo sa delovima i rukama 250e.Inache auto nishta bolje ne ide niti brze pa me zato zanima jer mi nisu dali rachun moraju tek da plate jer su uzeli na ler.Delovi su 15000 i ruke 130e,ali zbog menjanja dihtunga glave ravnjanja glave i gumica ventila.Kako ja da proverim da li mi je npr.nov pk.kaish i zupchasti da li su promenjeni shpaneri i da li su menjane svecice(posto su mi rekli da su i njih promenili).Auto je inache 2002.Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Preporučujemo da postavite ovo pitanje na sajtu/forumu www.mojagaraža.rs - tamo možete da dobijete mnogo konkretniji odgovor. Uglavnom, možete da pogledate u kakvom su stanju kaiševi, odnosno da li su novi, sa španerima je malo teže, svećice možete da izvadite i pogledate (trebaće Vam ključ za svećice), glava i gumice ventila - i to je već teže za proveriti, mada neko sa iskustvom ima načina da vidi da li je nešto i kako rađeno.

DraganMaja Avramovic

Dobar dan. Interesuje me kada se radi na pasatu b7 2.0 tdi 2012 veliki servis. Imam servisnu knjigu ali samo je stiklirano da je "oilvasher servis. ". Da li to znaci da je uradjen veliki servis. Unapred hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Potražite u uputstvu koje je stiglo uz automobil ili pozovite neki servis specijalizovan za VW grupaciju.

ziko

audi A6 2.0 2013 godiste , dali ima rebrasti kais ili lanac ?

Odgovori

Danijel Pavic

Imam passat CC 2014g 2.0tdi 135tkm. Mozete li mi reci posto nemogu naci u servisnoj knjizi na koliko se radi veliki servis. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se ovlašćenom servisu.

Jasna

Da li mi neko moze reci ima li zafira 2004 godiste 2.2motor dizel...92 kW ima lanac umjesto zupcastog remena...Dali ima veliki servis neko mi kaze da ima a neko da nema. Hvala

Odgovori

goran pesic

Kako 2.0dti tako i 2.2dti imaju lanac ,servis se radi na oko 300 000km,ili onda kad cujes da se lanac cuje vise nego sto bi trebalo ,ja sam skorije uzeo auto sa 2,0dti motorm i nisam radio veliki servis

Nemanja

Meni se desava kod auta kad nabijem vecu brzinu gusiga i probija ga

Odgovori

L.S.

Dali imaš TDI motor i ako je TDI da li si čistio usis,eger ventil i radio remont turbine?

zoran lazarević

IMAM FOKUSA 2 BENZIN 1, 6 2005 SA URAĐENIM VELIKIM SERVISOM NA 89 000 KM, SADA 150 000. KADA GA TREBA MENJATI I ŠTA JOŠ TREBA. HVALA

Odgovori

dusko pavic

Odlicni saveti i pa svako moze da odabere sta ce da uradi ali je dobro sto tekst dale informaciju sta moze da se desi u slucaju da se ne uradi sta je preporuka

Odgovori

Stefan Rak

Nemenjanje španera i rolera na velikom servisu smatram 'ciganisanjem' najgore vrste. Ako se menja, neka ide sve, neće se nešto uštedeti a izgubiće se ako dođe do vanredne promene tih delova. Kao i što se kod problema sa jednom komponentom kvačila, menja ceo set. Razlog isti kao i za veliki servis, uz dodatak da spajanje delimično istrošenih i novih komponenata nije idealno....

Odgovori

slavko popovic

Ziveli "Polovni automobili"...

Odgovori

Tornjak Wolf

Pozdrav imamo passata 2000god 1.9 tdi 81kw 110ks Pise na tabli mu service 300000 od juce..mi zivimo u Ljubljani jel sigurno ici sa njim na poso sedmicu dana i otic za bosnu 250km da se pravi veliki servis..

Odgovori

021

Samo vozi i ne brini. To obaveštenje je za mali servis.

Nikola

Poštovani, Smatram da je na svakom polovnjaku što pre posle kupovine potrebno uraditi veliki servis. Kao što ste napisali, svašta može da se falsifikuje pa tako i servisna knjižica. Izdatak od cca 300 € nije ogroman u odnosu na štetu koja može da vas snađe. Uostalom, kada kupujete polovnjaka, uvak bi trebali da imate malo više para zbog ne planiranih izdataka pa tu ukalkulišite i veliki servis. A to gledanje i procena stanja zupčastog kajiša, to je kao gledanje u wc šolju... I pumpu vode treba promeniti kada se već sve rastura a ne posle nekog vremena ponovo sve rastavljati i plaćati ruke duplo da bi se promenila pumpa koja je u međuvremenu stradala. Srdačan pozdrav

Odgovori

kole

Gledanje u wc solju moze mnogo da pokaze o vasem zdravlju, ali za sve je potrebno iskustvo. Posle nekoliko stotina prodatih automobila i cinjenice da svakog kupca mogu da pogledam u oci, rado napisem po neki savet iskljucivo iz licnog iskustva. Ko hoce da primi k znanju hoce, ko nece ne mora i mirna Bosna. Ja ne volim da se prepirem i vise volim kada ljudi iznesu svoja saznanja i iskustva. Tako bismo vise saznali, ali od iskompleksiranih pametnjakovica ne moze da se zivi.

kole

Ukoliko prelazite 10-15.000 km godisnje, posle pet godina cete imati na satu do 70.000 km sa novim autom. Bilo bi nerazumno izbaciti originalni fabricki kais i ugraditi neki za drugu ugradnju. Siguran sam da svaki kais koji je ugradila fabrika moze da predje deklarisanu kilometrazu bez obzira na vreme eksploatacije. Savetujem da veliki servis radite u ovlascenom servisu sa njihovim delovima, jer jedino tako mozete da ostvarite reklamaciju u slucaju pucanja kaisa sto se desilo nekim poznanicima. Majstor iz supe vam kaze da ste mu doneli lose delove i sva steta je na vama. Vodena pumpa vas upozori zujanjem i treba je menjati, jer oce da zaglavi i pokida kais. Euro Auto prodaje neke americke kaiseve koji navodno traju kao lanac, do 300.000 km. Posle 60.000 km pogledajte kais koji ste vec menjali i ako se vide bela slova i oznake stampani na njemu i nema vidljivih pukotina. moze da ide jos desetak hiljada. Bilo bi idealno da delove kupite na nekom putovanju po zapadu, pa nek cekaju vreme za servis.

Odgovori

Dalibor

Poštovani, Nisam ni pijan niti lud,obzirom da ćete u punom smislu reči cenzurisati i ne objaviti ovaj komentar ipak ću vam reći sledeće : MNOGO pametujete sa temama i ostavljate nepotrebnim naslovima da se prepucavaju oni koji manje ili više vole n e m c e. Moj savet, prikazite koliko kosta bilo koji auto bilo koje klase u Evropi 2001, 02, 03 godiste koji se na VAŠEM sajtu ovcama prodaju za 1500-2500 eura. Pošaljite ekspediciju polovnih automobila po tim garažama gde se krpeži dovode u život i pokažite šta ljudi u Srbiji plaćaju i voze. Mučno je jedne te iste teme provlačiti kroz sajt i slušati mišljenja STRUČNJAKA !

Odgovori

marko marko

Kakve to ima veze sa velikim servisom?

Comi

Bravo za komentar istina ziva! Leshevi groblje automobila, ovi autoplacevi ja ne znam koja budala moze da kupi auto odatle znaci pre bi skocio s mosta nego tamo uzeo kola, muljavci raspali al isto tako ima i prvatnih lica koji samo muljaju uvoze i preprodaju kola cim ti vidis da ga prodaje posle 2-3meseca da izbegava majstora sve se nesto meskolji sluze se raznoraznim trikovima bezi odatle ne osvrci se. P.s Nedavno gledam A6 covek stoji i ko robot mi prica odlican auto odlican auto 50x samo to prica a ono krs znaci sve izlizano i iscukano komedija..

Sale

To što ti pišeš je svakom iole pametnom odavno jasno. 90 % automobila na placevima u Srbiji je ili sa vraćenim kilometražama i to ozbiljno vraćenim kilometražama ili su uvezeni sa manjim ili većim havarijama, pa popravljani ko zna gde i ko zna kako. Dobri automobili u Nemačkoj su skuplji nego u Srbiji i to je činjenica i ne postoji nikakav način da diler zaradi osim ako ne uvozi lešine koje su jeftine, naročito što on mora da plati i PDV i transportne troškove i sve druge troškove. Znači nema šanse. Kilometraža se vraća i obično su to kilometraže od 350.000 KM, pa na gore. Manja kilometraža je moguća, ali onda je auto sigurno bio havarisan. Samo krajnje naivan čovek može poverovati da za 7 ili 8.000 EUR može kupiti auto koji je do pre 5 godina koštao 25.000 EUR, a da je taj auto u odličnom stanju. To jednostavno nije moguće tj. moguće je, ali sa pola miliona kilometara.

021

Druže skroz si u pravu. Dovlače se lupani automobili sa 300000 i više ovde se nalickaju i kao jeftini. Zbog takvih pošten svet ne može da proda svoj auto po normalnoj ceni i kupi noviji. Ja sam za primer auto u Belgiji pre godinu ipo platio 9500,pa dovoženje pa carina. Za sve ovo vreme uradio plivajući i kvačilo+zeder+veliki i mali servis+pumpa za ulje-preventivno+svih 8 guma novih na alu felnama,registrovan i očuvan, pa nek mi kaže kolko to košta. Ovde su auti jeftiniji nego preko i svi imaju 170-180000 nebitno kojeg su godišta. Još samo kad mi napišu da ga je pregledala agencija za bezbednost tu je kraj. A da ne komentarišem one iz nasoljeme Austrije ili iz poplava u Francuskoj,pa truli na krovu.Svašta sam se nagledao,naradio i mogu pisati sastav na ovu temu ali otom potom. Za veliki servis mogu samo da preporučim: uradite ga na vreme i menjajte sve da nebi radili puno više i još i taj famozni veliki. I samo za kraj molim cenjene potrošače da ne daju poslednji dinar za auto, pa kasnije kad treba neka intervencija,skup mu majstor. Za kolegu koji samo veruje u ovlaštene servise,molio bih ga da ne kudi majstore po *šupama* jer pravi majstor mora da stoji iza svog posla ma gde radio, a nagledali smo se i radova iz velikih servisa pa neću dalje da komentarišem. Hvala.

toma

ja stvarno ne razumem vas sto kukate kako nijedan auto na placevima ne valja ... kako su svi prevaranti ...kako ovo kako ono.....kuknjava kuknjava i tako po forumima dosadiste vise i bogu i narodu !!!!!! pitanje za vas kukumavke .....da li vas nesto sprecava da odete u nemacku i sami kupite i uvezete auto?!!??!?!?!? da li vas neko puskom tera na te placeve koje pljujete ?!?!?!?!?! hvala bogu uvoz je slobodan...pasos imate .....sta je problem.... tamo vas cekaju te nemacke babe sa novik kolima zeljni da se okume sa bracom iz srbije koje zeljno ocekuju......odete kupite ocarinite i nema ko da vas vara laze uvaljuje krseve kako vi pricate.... moje iskustvo sa vama kukumavcima je sledece < imam auto savrsen servisna knjizica,po broju sasije provereni servisi u sistemu,nefarban , jednom recju savrsen i skuplji od ostalih na oglasu za 500 do 700 evra ...........dodjete i ne valja cena kazete ima jeftinije ..onda odete gledate jeftinije i kukumavcite po forumima ... dovidjenja

Sale

@ toma Tomo Vama se izgleda nikako ne sviđa ova kritika auto placeva kod nas. Na žalost, moraću da Vam odgovorim, iako lično ne volim replike, ali to želim da učinim u ime svih onih koji ne misle kao Vi. Kao prvo niko ovde nije ni rekao da kupuje automobile po placevima, a ti reče "da li vas neko puskom tera na te placeve koje pljujete". Odgovor na tvoje pitanje je da svi koji su svesni šta se po placevima prodaje, sigurno ne zalaze u iste, već ili sami uvoze automobile ili kupe proveren auto koji je kupljen ovde. Drugo niko ovde nije napisao da želi odličan auto za male pare, jer svako pametan zna da odličan auto košta dosta (po pravilu dosta iznad proseka). Kritika je pre svega upućena prevarantima koji vraćaju kilometraže i šminkaju lupane automobile i u toj kritici ne vidim ništa sporno, a to što Vi možda mislite da je normalno varati kupce, to govori samo o Vama. O Vama, barem meni, dosta govori i to što ne znate ni najelementarniji pravopis, a s obzirom da su oglasi prepuni polupismenih opisa automobila, ja veoma lako eliminišem one sa kojima ne želim da imam nikakva posla, tako da bi i Vi sigurno dospeli u tu kategoriju, ako bi nekada nešto prodavali. Mane auta verujem da umete dobro prikriti, ali se nepismenost malo teže prikriva. Za to ipak treba ići u školu, a to nije lako. Iskoristiću ovu priliku da Vam ukažem i na to da rečenica uvek počinje velikom slovom, a završava se tačkom i to jednom. Rečenica bi trebala da predstavlja jednu logičku celinu koja ima svoj početak i svoj kraj, a komentar može sadržavati više rečenica. Ovo što ste Vi napisali zaista ne liči ni na šta.

toma

@sale i drugi vas komentar ukazuje na to da imate totalno nerealna ocekivanja od polovnog auta. prvo ocekujete da ovde a i u evropi automobile prodaju nuklearni fizicari , drugo ljitite se na dobronameran savet da uzmete pasos u ruke i sami kupite auto u evropi. a cemu pljuvacina po placevima , jednostavno ako su kako kazete svi prevaranti zasto uopste gledate auto u srbiji. dalje , dajete sebi za pravo da vredjate nekoga koga i ne znate govoreci kako smatram da je normalno varati ljude. dalje poenta komentara je jasna i sa malim slovima i nemam nameru da izigravam lektora i dokazujem se potovo ako neko kuca na mobilnom ..mala tastatura veliki prsti ili slicno. eto ja sa mojom nepismenoscu proputovah celu evropu pola azije severnu i juznu ameriku ,afriku i australiju ostavljam za penziju... i savet buducim kupcima , cime bi i zakljucio ovo moje obracanje....nikada bolji izbor automobila po nikada manjim cenama nije bio u srbiji !!!!! dozvoljen je direktan uvoz , procedure smanjene , docekasmo i to da imamo carinu nulte stope za evropske automobile. kada slusate ove KUKUMAVKE setite se samo belih manastira , zvornika, voznje na cg tablice i ostalih gluposti .zatim se setite kadeta kockica i suza i golfova dvojki koje ste placali polovne krseve po 10,000 maraka jer su dazbine bile 150%.... sada sednete za kompjuter ili uzmete mobilni u ruke kliknete i izadje vam 100 auta po klasifikaciji koju ste stavili da li je moguce da vam bas ni jedan ne valja ? naravno da je nemoguce ! budite pozitivni . kupovina auta je lepa stvar , proverite auto u nekom servisu napravite uzi izbor od 3,4 auta jedan kupite i to je to !!! zelim vam mnogo srece jer se na kraju verovali ili ne sve i svede na SRECU ! I NOV AUTO IZ SALONA SE MOZE POKVARITI .... JOS JEDNOM uzivajte u velikom izboru i mogucnostima koje su vam na raspolaganju... srecno i napomena da se iskljucujem iz diskusije a lektorima i kukumavcima necu odgovarati ZIVELI

Comi

Auto nikad sa autoplaca! samo od privatnog lica koji poseduje duze vreme auto sa servisnom istorijom i koji pristaje na sve provere i procenite pogledate coveka ako je on smrdljivac ni auto mu nije bolji, znaci Safete izbegavati u sirokom luku :)

Bata Jankovic

Odlicno opisano,tako da bi i potpunom laiku bilo jasnije posle citanja svega gore navedenog.

Odgovori

Lanac

Jedino ne znam da li bi se vlasnici BMW 3ke e90 slozoli sa "Lanac ne može da pukne". Posto je to jedan od poznatih problema sa odredjenim brojem motora koji su im ugradjivani. Pretpostavljam da ni druge marke/modeli nisu imuni na mogucnost pucanja lanca...

Odgovori

Milan

Dešava se da i lanac pukne. Lično sam video na par motora 1.3 multijet (fiat) i 1.3 cdti (opel) pucanje lanca na 150-170 hiljada km. Puca 4-5 klackalica, iskrive se ventili, neretko i bregaste.

Dezinformacija

...da se lanac ne menja. Brat vozi BMW 520 iz 2012, F10 model, u ovlašćenom servisu mu rekli da je fabrička preporuka da se lanac menja na 150k km. Bio prešao oko 170k km, menjali mu lanac i još neke sitnice...račun cca 200k dinara. Molim lepo.

Steva

U slucaju bmw nije problem pucanje lanca nego rastezanje pa pucanje, a to nema veze sa lancom nego sa nekim drugim stvarima oko njega. I to je problem samo 2.0 dizeli oznaka motora je N47D20