Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako proveriti da li su stakla fabrički zatamnjena ili su lepljene folije za zatamnjivanje?

Kako proveriti da li su stakla fabrički zatamnjena ili su lepljene folije za zatamnjivanje?
Postavljeno 09.02.2018. u 15:07
Autor: Dragan Romčević

Folije za zatamnjivanje stakala ili fabrički zatamnjena stakla – kupili ste auto ili tek treba da ga kupite, a ne znate kako da utvrdite hoćete li morati da radite atest ili da skidate folije? Ovaj problem muči mnoge vozače, pa smo potražili zvaničan odgovor od policije.

Dobili smo sledeći odgovor iz policije:

"Odredbe o homologaciji materijala za sigurnosna stakla i njihovu ugradnju na vozila definisane pravilnikom UNECE br.43 (ECE Regulation No. 43, Uniform provisions concerning the approval of safety glazing materials and their installation on vehicles).

Navedenim pravilnikom je određeno da sva stakla ugrađena na vozilo moraju imati jasnu i neizbrisivu homologacijsku oznaku. Kako je pravilnikom propisano, u blizini homologacijske oznake potrebno je postaviti i simbole koje bliže određuju osobine i svojstva stakla.

Simbol koji određuje da je staklo fabrički zatamnjeno je oznaka V i postavlja se iznad homologacijske oznake.

Upravo u slučaju, kada su stakla fabrički zatamnjena više od 30%, obavezno je da su označena sa gore pomenutim simbolom V, kao što je prikazano na sledećim primerima.

 

Slika iznad: Primer označavanja sigurnosnog stakla koje je zatamnjeno više od 30%

Slika iznad: Primer označavanja dvoslojnog sigurnosnog stakla koje je zatamnjeno više od 30% (simbol V koji označava da vrednost prigušenog svetla prelazi 30%, simbol VI koji označava da je u pitanju dvoslojno staklo)

Imajući u vidu navedeno, na osnovu navedenog simbola koji se na stakla postavlja kao što je prikazano na primerima, može se utvrditi da li je staklo na vozilu homologovano kao zatamnjeno ili je naknadno zatamnjeno. “ 

Primer iz prakse:

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.


Rezultati ankete

Kako proveriti da li su stakla fabrički zatamnjena ili su lepljene folije za zatamnjivanje?

Nova opcija 0%
Ukupno glasalo: 0

Komentara: 71
Pregleda: 52370
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Pedja

Zanima me jedna stvar. Vidim dosta automobila iz uvoza koji imaju zatamljena stakla. 1. Na tehnickom pregledu traze sertifikat o procentu zatamljenosti stakala, ne moze se registrovati automobil jer ugrozava bezbednost u saobracaju. 2. Pri uvozu istog takvog automobila Agencija za BEZBEDNOST saobracaja izdaje potvrdu da je sa automobilom sve u redu i da je po standardima nase zemlje. KAKO??? Ako se agencija za bezbednost saglasila da je sve na automobilu sa standardima nase zemlje zasto onda traze dodatne testove na tehnickom? Dali onda ta famozna agencija nista ne radi i samo uzima pare ili je ovde neko lud?!?! Hvala

Odgovori

ixi

samo bespotrebno uzimanje novca , ustvari to i jeste poenta cele price ,kao i gomila drugih stvari u ovoj zemlji ... da li je naknadno zatamnjeno ili je fabricki zatamnjeno sertifikovanom folijom za koju servisi vec imaju dozvole - potpuno je isto !!! traze se atesti za foliju koja je vec atestirana - gde je tu logika - sem da se uzme novac za nepotrebne takse .

nislija

Odavno postoji takva praksa da te "prva" institucija pusti, a da na tehnickom ne prodjes. Primera radi, uvoz automobila od kupovine u inostranstvu, preko carine, spedicije, notara, pa sve do policije ide normalno, tek policija proverava legalnost vozila, tj. da li neko potrazuje to vozilo. Kada se prvi put registruje vozilo, policija daje zabranu na otudjenje/prodaju prva tri meseca da bi kao proverili auto, a ako se ispostavi da ga trazi strano osiguravajuce drustvo ili neka druga policija, onda ga nasi plene i uzimaju. Prakticno plati prvo sve, pa cemo kasnije da vidimo da li cemo da ga uzimamo ili ne. E isto tako je i sa ABS, AMS i tehnickim pregledima, prvo moze i sve ok, a onda na tehnickom ft1p.

Dejan

Planiram da nalepim folije na stakla koje su 100% prozirne ! Ekipa u amss radi atest na zatamnjenje stakala (folije) ! Ima li neko moze da dA odgovor, pitao sam na svakom tehnickom i niko ne zna, al kazu najsigurnije uradi ti atest da ne mislimo !!

Odgovori

RADOVAN

A sta je sa japanskim i korejskim vozilima koji imaju fabrički zatamljena stakla?

Odgovori

Polovni Automobili

Šta sa njima? Imaju drugačije oznake?

Miki

Imam korejsko, ima zatamnjena stakla pozadi i ima bas ovakvu V oznaku. Ne znam za drugacije primere.

Realista

Ako su folije vec zabranjene na svim staklima bez atesta a vi lepo stavite jos jedan okvir sa unutrasnje strane automobila i zatamnite ga mrezicom po volji - pa neka se onda ceskaju. Tehnicki je to isto kao da u automobilu nosis crnu kutiju na sedistu...

Odgovori

Dejan

Narode, zasto zatamnjivati stakla, bitno je zaustaviti UV zrake sa folijom !! Imate folije koje su 100% prozirne i zaustavljaju UV zranje isto kao ine sa 30-50 i 85% zatamnjenosti ! Cemu izazivati mecku ako ne treba ? Da ih ne reklamiram, imate black glass kod Usca, imate i sajt pa vidite preporuke, vi birate sta zelite da se nalepi ! Ako ne tehnickom ne vide skroz providnu foliju, nece ni pandur videti, ne treba atest, svi sede u kolima na najvecem suncu a da ih ruke ne peku !!!

Milan Jakovac

A to sto je u autu 40 stepeni, nikom nista.

Vojkan

Moj Suzuki Swift Sport ima fabrički zatamnjena stakla ali nema slovo ili rimski broj V nego stoji VV !

Odgovori

Goran Jovanovic

Sinoc su me zaustavili i odveli na tehnicki pregled zbog folija! Odmah skidanje tablica kao da sam kriminalac. Folije sam skinuo ujutru ali nijedan tehnicki nece da me primi i to proveri. Iz principa inata necu da idem na ovaj gde me odveo policajac jer su u semi! Zato cu odjaviti vozilo i uzeti nove tablice al tehnicki pregled necu DA PLATIM

Odgovori

Mladen

Policija se veže za član 332, što nema veze sa folijama i na osnovu toga člana skidaju i tablice sa vozila kao tehnički neispravno vozilo . No oni čine prekršaj iz neznanja ili namere, jer folije podležu odredbi člana 333 i ne predstavlja pravni osnov za isključivanje vozila iz saobraćaja .Član 332 i kaže da predstavljaju uređaje za zaustavljanje, za upravljanje, pneumatike i td, a što utiče na bezbednost u saobraćaju. Samim tim plaća se kazna od 5.000,00 din, ali tablice ne sme da skida, tako da troškove koje ste imali, a i samu neprijatnost koju Vam je službeno lice priredilo ,treba tražiti povrat sredstava i satisfakciju od države ili utužiti službeno lice .Pozdrav

BMW BMW

1. Da li ste upoznati sta se desava ako je automobil registrovan u inostranstvu, gde je zabranjeno zatamniti prednja stakla, a ona su zatamnjena ? 2. Da li saobracajac moze da uputi vozilo sa stranim tablicama na vanredni tehnicki pregled ?

Odgovori

Polovni Automobili

Naša policija nije nadležna za automobile sa zatamnjenim staklima koji su registrovani u inostranstvu, bez obzira da li je u zemlji u kojoj je auto registrovan zatamnjivanje dozvoljeno ili ne.

Dragan Romčević

@BMW BMW - Naša policija to ne zna, odnosno ne može da zna, već smatra da ako je auto uredno registrovan, da je regularan po propisima zemlje iz koje dolazi.

Odgovori

BMW BMW

Zanima me da li je neko upoznat sa zatamnjenim staklima na autu sa stranim tablicama ? Kako to ide zakonski, da li moze srpski policajac da kazni stranca za krsenje stranog zakona (recimo da u toj zemlji gde je registrovan auto ne dozvoljavaju zatamnjena prednja stakla, a ona su zatamnjena) ? Npr sta i kako kad bi stranca poslao na vanredni tehnicki ? Sta i kako ce gledati na tehnickom pregledu, na osnovu kog zakona o tehnickoj ispravnosti na osnovu srpskog, a auto nije registrovan u srbiji ili na osnovu stranog zakona i kako srpski tehnicki pregled moze da vrsi tehnicku ispravnost po stranom zakonu ?

Odgovori

BMW BMW

A da li ste upoznati sta se desava ako nije legalan po propisima u zemlji u kojoj je registrovan ?

Polovni Automobili

Ako je auto registrovan u inostranstvu i legalan je po tamošnjim propisima, onda je po tom pitanju "bezbedan" u Srbiji.

gaci

samo stakla ugradjena na vozilu u fabrici su legalna, sve ostalo bez atesta nelegalno,svadje sa policijom nema efekta,skidaju tablice,a za ove k.......te da znaju nesmeju da primaju na tehnicki sa folijom bez atesta.Zakon dozvoljava zatamnjenje :stakla u cijoj ravni sede putnici max 30%,zadnja bocna i zadnje staklo po zelji do 100% ali samo sa ATESTOM,sve drugo na staklima je tehnicki neispravno vozilo,nece ni za tng atest da primaju sa nelegalnom folijom!!

Odgovori

dragan simic

Dajte da organizujemo protest blokada puteva za ovakvo izivljavalje

Odgovori

Lol

Zatamljivanje zadnje soferke treba takodje zabraniti! Kada vozis iza takvih kao da je ispred tebe zid. I uglavnom su vozaci takvog vozila sa dijagnozom i cesto koce nenormalno. Sve koji zele da zatamne citavi zadnji deo automobila treba naravno obeleziti sa kategorijom "van"! To je u krajnjem slucaju neupotrebljiv deo automobila i samo moze biti rec o mutnoj radnji. Ako im sunce smeta, ima UV folije! A ima i automobila sa fabrickim zavesicama.

Odgovori

Vlajko

To ti je isto kao da vozis iza kamiona ili autobusa,kombija...

Kiza

Ma bolje da stavljamo peškire tad je ispunjena tehnička ispravnost vozila, možeš da izbrišeš znoj, a i nema refleksije :)

Odgovori

filke

treba organizovati proteste u vezi svega iz saobracaja i folija i registracije i puteva i putarine i...ali kako i ko .smislite pa javite poz.dosta vise lopovluka.

Odgovori

audi

Kod mene na audiju a6 2003 god nema nikakve oznake V,ali na svim staklima osim na soferci pise TINTED,sto znaci da su fabricki stakla zatamljena....ocekujem zestok duel sa zandarima jos me nisu zaustavljali....videcemo

Odgovori

Goran Rajic

Ljudi moji,ovo ide bas predaleko sa folijama i svima smeta ali jednostavno smo prinudjeni i moramo da skinemo jer u suprotnom mozemo zaista da dozivimo neprijatnost od policije.Ja sam skinuo sa svog auta a inace skoro 10 godina vozim sa folijama i sada mi je bas tesko da se naviknem bez.Znaci moracu da bacim 150 do 200 evra na harac da bi i dalje mogao da uzivam u voznji i da budem zasticen od sunca.Sve u svemu jos jedna obicna glupost koju se neko dosetio da uzmu lovu ljudima.

Odgovori

Cetnik

Menjali VAZECE licne i vozacke dozvole, atest za plin koji su sami odredili da traje 10 godina i dali nekome atest na 10 godina, pa posle 6 godina mu pisali kaznu jer atest istekao, isto vazi i za vozacke. Sada ovo sa staklima, presrecu ljude na ulici kao da su najgori kriminalci, a ti isti ljudi su nasi sugradjani i poreski obveznici koji im DAJU PLATU i koji su uredno prosli tehnicki pregled i platili registraciju (isto kao sto su izvadili vozacku sa trajanjem od 10godina ili atest za plin, pa bili na kraju prevareni, pa cak i kaznjeni od drzave). Sledece sto dolazi su tablice. Ako slucajno pozelite da se zalite (za bilo sta), nece moci, kadija te tuzi-kadija ti sudi. AMSS je najgore sto imamo sada, to je jedan skup stranacki zaposljenih komunjara koja prodaje maglu (ponekad zna da prebije nekoga ali o tome se ne prica, a ko hoce moze da gleda na youtube kako strucnjaci iz amss biju ljude)

Odgovori

Blake

Pola voznog parka u Srbiji ima izvadjen katalizator, a vise od pola nema ispravni kocioni sistem. Neka kola na golo oko na ulici mozes da provalis da mu kocnice sigurno ne rade kako treba, ali nema veze teraj nema folije koje ugrozavaju bezbednost.

Odgovori

Fusion

Meni je rečeno iz centra za motorna vozila (ovlašćena ustanova za atest folija na staklima) da folije koje su zalepljene sa unutrašnje strane podležu atestu, a folije koje su sa spoljene strane zalepljene na primer brendirana folija od firme itd ne podleže atestiranju. Koliko samo rupa ima taj njihov zakon a to je ništa drugo nego klasičan harač i punjene budžeta pred izbore!

Odgovori

Igorr Grujicc

druze video sam da komentarises za foliju ja imam na velikom busu foliju spolja zalepjlenu kao naizlozima onu sa rupicama perforiranu valjda dali i meni treba atest kad bih mogao da dobijem broj da ih pitam unapred zahvalan

filke

mene u celoj prici najvise nervira sto kriminalci,policajci i politicari...mogu da voze sa zatamljenim staklima a ja sto sam stavio zbog dece ,ne.e pa prijatelji vozicu i ja.samo se treba udruziti...ne placam gluposti.

Odgovori

Srecko

A sta mislite hoce li i za RATKAPNE koje su kpljene na buvljaku trebati atest. Nisu fabricki ugradjene pa je to prepravka na vozilu i ako pogodite u neku od mnogobrojnih ATESTIRANIH RUPA moze da spdne i povredi nekoga. Morate prznati da su jako nebezbedne!!!

Odgovori

Miroslav

Ne bi me čudilo da i za to jednog dana traže. Ako si još vezao ratkapne vezicama onda će sigurno tražiti neku izmišljenu potvrdu od vulkanizera da je točak u balansu...

Skvrle

Zamisli da otpadne ratkapna i ogrebe nekoj zvezdi grana ili njegovom blizem rodjaku il kumu najnoviji mercedes? Ko ce platiti stetu i nadoknaditi izgubljeno vreme njegovom velicanstvu?

GOXI

OVAKO ĆE NAM BITI DO GOD NAM DRŽAVU VODE SVE KVAZI STRUČNJACI SA SUMNJIVIM DIPLOMAMA SA KOJEKAKVIH MEGATRENDOVA I SLIČNIH USTANOVA A PRAVI NAM STRUČNJACI ODOŠE U BELI SVET JER OVDE NE MOGU DA SE ZAPOSLE OD OVIH KVAZI PARTIJSKIH STRUČNJAKA

Odgovori

Marko Prljevic

A tebi je u ovoj drzavi krenulo sve nizbrdo pojavom privatnih fakulteta? Ovde kad je krenulo nizbrdo i sa ratovima dok privatni fakulteti i te diplome nisu ni postojale, al ajde napisis nesto cisto da bi napisao. Kao ostali tako i ovaj zakon u praksi nije isti za sve jer smo svi pred zakonom jednaki samo su neki jednakiji pa prolaze bez kazni za full crne prozore.

Nesa

Ja sa cuo da ce za xenon svetla isto biti problem kao i za foliju i za dnevnu svetlos ko je nadogradio

Odgovori

Polovni Automobili

Vrlo moguće.

Yugo nece dugo

Treba narod opet da izadje na ulice i polupa pola beograda da bi mogli da zivimo na miru i u miru

Odgovori

Nesa

Ja sam cu da svi koji su ugradili xenon svetla imace isti problem kao i sa folijama

Srecko

Dobro ljudi cita li ko zakon? Clan 72 pravilnika o podeli motornih i prikljucnih vozila kaze JASNO NEDVOSMISLENO da prednje vetrobransko staklo nesme da se naknadno zatamni, bocna stakla u ravni sa vozacem do 30% a zadnja ukljucujuci i zadnje vetrobransko staklo NEMA OGRANICENJA ako postoje ili se ugrade oba bocna ogledala, pa mi nije jasno sta se atestira. Ako bi ofarbao zadnja stakla dal bi prosao atest. Molio bih nekog od ovih velikih strucnjaka da mi odgovori na ovo a i na sledece pitanje, kada ce drzava da pocne da postuje zakon,kad vec trenira na nama?

Odgovori

FORD

Zelim da odgovorim Srecku. Danas 14.02.2018. godine sam iskljucen iz saobracaja (skidanjem tablica na magistralnom putu u Pozegi) zbog folija na staklima. U punoj brzini, pod rotacijom su me pretekli i zaustavili. Na moje iznenadjenje su mi rekli da podjem za njima na tehnicki pregled zbog folija na staklima. Na tehnickom pregledu su mi trazili opremu (prva pomoc, sijalice...), merili dubinu sare na gumama, merili izduvne gasove... a na folijama NISU MERILI PROCENAT ZATAMNJENJA (ZATO STO NEMAJU CIME DA IZMERE). Auto mi je prosao kompletan tehnicki pregled ali zbog nemanja ATESTA za foliju sam iskljucen iz saobracaja.

FORD

Rekli su da mi treba atest za bilo kakvu foliju nalepljenu preko stakla (podrazumeva se da nije fabricka) nebitno koliko je zatamnjenje i na kojim staklima. Da se pregledi organizuju par puta u toku meseca na razlicitim mestima i da to treba da platim 5000 dinara, ali da po njihovom iskustvu ja necu dobiti atest. Zatim su me odveli do saltera na kome mi je gospodja iz AMSS rekla da platim 1500 dinara troskove pregleda. E to je bio momenat kad sam odlepio... Rekao sam neka joj plati gospodin policajac pregled posto me je on i doveo mimo moje volje. Da sam ja platio tehnicki pregled uredno kad sam registrovao taj auto sa tim istim folijama. Nisam platio, vec sam usao u zucnu raspravu sa policajcima koji su bili reseni da mi pisu kaznu.

Vladan Vladan

Dobro pitanje. Cekamo odgovor

FORD

Prepirka je potrajala dugo, a zavrsila se na sledeci nacin: 1) Kazna kod sudije za prekrsaje od 6000 do 20000 dinara zbog atesta folije 2) Kazna od 5000 dinara zbog nemanja sajle za slepanje auta 3) Iskljucenje iz saobracaja i skidanje tablica pri cemu je terao mene da skinem tablice, sto sam ja odbio, a on mi pretio krivicnom prijavom za ometanje sluzbenog lica. Rekao sam mu da ga ne ometam nikako, da sam auto parkirao gde mi je rekao i ako mu trebaju tablice da ih skine sam. 4) Tehnicki pregled 1500 dinara (nisam platio) 5) Moram da skinem SVE folije i odem na tehnicki pregled gde ce utvrditi da sam uklonio folije (moram da platim pregled) 6) Sa tim papirom da preuzmem tablice od moga auta koje su trenutno u stanici policije Folije sam platio 100 eura + gore navedeno + par dana bez auta zato sto me hvataju drzavni praznici... kad podvucem crtu mene ce folije da kostaju mnogo para.

FORD

Sad Vi meni napisite sta da radim. U ponedeljak idem kod nacelnika (ili kako god im se zove funkcija) saobracajne policije da se zalim. Nisam potpisao ni jedan zapisnik. Smatram da nisu trebali da me kazne, ali isto tako znam da cu sve morati da platim... Zar zbog parceta folije moj auto koji je prosao trehnicki pregled nije bezbedan za dalju voznju? A kad platim atest onda je bezbedan. Cist LOPOVLUK I BEZOBRAZLUK!!! Bezbedniji je moj auto sa folijom prilikom udesa nego bilo koji drugi koji nema foliju (folija sprecava rasipanje stakla). Mnogo sam razocaran sto policija maltretira gradjane glupostima. Ako sam nesto preskocio ili nisam objasnio pisite. Odgovoricu. Ako neko ima ideju kako da se borimo protiv ovakvih gluposti neka odgovori. Ako treba da organizujemo protest i to napisite. Spreman sam da dodjem u bilo koji grad u Srbiji da podrzim takav i slicne proteste.

JAKi

Auuuu FORD kako si se namaltretirao ili da kazem, kako su te namaltretirali. Ja te u potpunosti razumem i saosecam se sa tobom, poludeo bih na tvom mestu. Mene su u Beogradu cimali pre mesec dana zbog folija, jos me policajac ubedjuje kako ne smem zadnja stakla da zatamnim bez ogranicenja. Toliko o njegovoj strucnosti, skoli i informisanosti, ali da se ne bih raspravljao, nisam ulazio u dublju raspravu jer sam video da me zaustavio da uzme novac sto cu opisati u daljem izlaganju. Kada je video da su table UE kaze: "Problem je da te iskljucujem iz saobracaja i da ides na tehnicki jer nisi odavde, ali moram nesto da ti pisem", to je lepo znao da kaze, a zakon za zadnja stakla ne zna. Da ne bih nagrabusio i prosao slicno kao ti pristao sam da mi pise mobilni ili pojas i da me pusti(2500rsd). Da dodam folije su stavljene u Dark Glass-u u Beogradu i covek mi je napisao na njihov flajer, iza, tacne oznake i sve je radjeno u skladu sa zakonom (30 napred 85 pozadi), ali atest nisam imao jer ako su dozvoljene da ih ugradjuje ovlasceni servis, prosle su kontrolu, zasto bi se opet kontrolisale, to je suludo. Pokazao sam mu oznake, ali nisu ga interesovale. Nadam se da ce se maltretiranje i pljacka naroda za folije uskoro zavrsiti i resiti nekim normalnim zakonom. Kada budem glasao dobro cu razmisliti, a preporucujem i svima. FORD pozdrav iz Sevojna i drzi se!

Srecko

Dragi gospodine FORD vidim da su te posteno izmaltretirali i zao mi je zbog toga, ali probaj da se drzis price kako si ti u potpunosti postopio po zakonu (gore navedeni zakon) a ako mozes da se posavetujes i sa nekim advokatom jos bolje. Ja mislim da je Srbija jedina zemlja u kojoj je UREDBA jaca od ZAKONA. Kako kazu strucnjaci sve sto se naknadno ugradi na vozilo mora da se atestira, tako da sledece je mozda i OBLOGA NA VOLANU jer nije fabricki ugradjena u vozilo.

Krang

I jelkica nije fabrički ugrađena...

sofer

Vozim sluzbenu S klasu koja fabricki nema tamna stakla pozadi. Bile su folije koje su ugradjene u renomiranom servisu u Beogradu,ali pre zakona i nije bila homologacijska nalepnica ispod folije.Tako da i da sam hteo da atestiram,morao sam da skin te folije i da stvim nalepnicu pa nove folije. Kako se ne bih maltretirao i nervirao (da me kljunovi kecaju) odlucio sam da skinem folije i porucio sam upravo zavese o kojima covek prica u nekom od komentara. Originalne zavese za sva zadnja stakla kostaju 130 eur. i da vam kazem da je auto jos lepsi a i ozbiljnije izgleda. Inace ,u zadnjih mesec dana bar su me 3.puta zaustavili kljunovi ali niko nije spomenuo stakla i ako su videli.Samo sam svirao "melodiku" za aklohol.

Odgovori

Gtr

Druže gde si kupio to za stakla treba i meni?

Vuk

Imam Hyundai Santa Fe 2003 I fabricki zatamnjena stakla,pise en 43 Korea auto Glass Ali nigde nepostoji oznaka V,totalni haos jer ni oni neznaju sta tumace I kako,registraciju I kubikazu da nekomentarisem I onda dodjes na tehnickom a oni isto sludjeni zakonima nekih debila...nemate bas Taj papir

Odgovori

Aleksandar Simonovic

Evo da Vam dam i linkove sa potvrdama za prethodni komentar: Homologacione oznake stakala http://www.elsie.com.ua/eng/mark.html Fabricki zatamnjena stakla https://www.guardianglass.com/GuardianGlass/glassproducts/TransportationGlass/SolarManagementGlass/index.htm Opisi i pojasnjenja za stakla u EU http://www.glassforeurope.com/en/products/automotive-transport-glass-charateristics.php#2

Odgovori

Aleksandar Simonovic

Kod mene je na staklu napisano "Solar Green" u drugom redu, velikim slovima, poslao sam Vam link ka fotografiji te oznake. Poslao sam Vam i link ka stranici proizvodjaca stakala koji objasnjava sta je to solar green. Namerno nisam davao komentare vec podatke.

Polovni Automobili

Na osnovu ovih dodatnih linkova nismo ništa novo zaključili. Da li biste bili ljubazni da konkretno objasnite na koji način se na samom staklu označava da je fabrički zatamnjeno?

Aleksandar Simonovic

Svo vreme se pitam odakle kruži glupost sa oznakom "V". Trebate kad dajete savete da budete sigurni u to. Evo vam primeri oznake na staklima http://prntscr.com/idt9sf potom Vam dajem opis šta koja oznaka znači http://prntscr.com/idta7n Po tome oznaka "V" označava DRUGO kao vrstu stakla a ne zatamnjeno staklo, znači vrstu stakla koja nije navedena u listi. Zbog Vašeg nepotpunog i šarlatanskog opisa i problema koji su mi pravili "stručnjaci" na tehničkom pregledu pribavio sam potvrdu proizvođača. Evo da vidite kako to izgleda http://prntscr.com/idtby6 cak i fabricki sistem Peugeota u sebi (http://prntscr.com/idtd21) ima upisano da je moj auto proizveden sa fabricki zatamnjenim staklima pod oznakom "Solar green" a to znaci http://prntscr.com/idtdf4 Stakla izgledaju ovako http://prntscr.com/idtf84 (slikana sa belim papirom iza stakla), cak je i soferka zatamnjena fabricki http://prntscr.com/idtfu8 a auto izgleda ovako http://prntscr.com/idtgfx Sledeca glupost je da posle obavljenog tehnickog pregleda, i natezanja sa "strucnjacima" oni upisu i tehnicki list da je prilozena potvrda proizvodjaca da su fabricki zatamnjenja stakla http://prntscr.com/idtjfg na insistiranje u MUP-u da upisu u sistem i saobracajnu da su tamna stakla - odgovor je - nema takve rubrike!!! ČEMU SVE OVO??? Kako policajac da proveri kad me zaustavi? Stavio sam potvrdu i kopiju tehničkog u auto i čekam da me yaustave da bih se raspravljao sa policajcima. Eto.

Odgovori

peki

nekome drugome se puni budzet nazalost... nije drzavni..

Aleksandar Simonovic

Sta Vam nije jasno, detaljno sam Vam opisao postupak koji sam prosao i sve argumentovao. Vis ste pitali policijau "kako na terenu utvrdjuju" i niste dobili odgovor. Ja u autu imam potvrdu ovlascenog predstavnika proizvodjaca da mi je auto proizvedem sa zatamnjenim staklima i imam kopiju tehnickog lista u kome pise da je na tehnickom pregledu dostavljena ova potvrda. Policija nema pojma i nema nacina da to proveri. Zato su maltretirali FORD-a.

Polovni Automobili

Ne čitate sa razumevanjem. Navodimo tekst iz izvora koji ste Vi dali: "V - other (not windshield) glass with light transmission coefficient low than 70 %". Da li ste primetili ostatak teksta nakon reči "other"? Mi smo zvanično pitali policiju kako se na

Milan

Pre 8 godina prebacio sam svoje putnicko vozilo na teretno jer mi je teretno bilo potrebnije zbog prostora za transport robe. Zahtev AMS za atest teretnog vozila je: 1.skidanje sedista pojaseva rucki sa zadnje strane. 2. Ugradnje resetke iza prednjeg sedista. 3. Poplocan pod tovarnog prostora u jednoj ravni. 4. Zatamljena zadnja stakla 100% folijom (auto nema zasnja vrata vec ogromna bocna stakla). Sada me zaustavljaju saobracajci (kursadzije) I ja tri puta nedeljno svakome objasnjavam da je po zakonu pod moranjem da bi dobio atest da zadnja bocna stakla budu neprovidna (zatamljena maksimalno) Na sta ovo lici? Obucite saobracajnu policiju ako ne znaju svoj posao ! Izivljavanje cisto !!!!

Odgovori

steva

svaka cast za srpsko zakonodavstvo u saobracaju to sa folijom crnom to je naj vaznije za bezbednost ako auto ima crnu foliju na staklu on nije bezbedan sta sve nece da se sete samo da bi jasili ovaj izmuzen narod sramota

Odgovori

kole

Cist bezobrazluk drzave koja cima i maltretira vozace za svaku sitnicu. Trebalo bi da folija za zatamnjenje ima atest nadleznih institucija, a onda da svako moze da zalepi te folije gde hoce, osim na vetrobransko staklo. Za zadnja bocna stakla nebi uopste trebalo vrsiti kontrole, jer ta stakla nisu toliko bitna za sigurnu voznju, sto transportna vozla dokazuju. Odgovor na ovo ponizavanje je da na zadnja bocna stakla ugradite zavesice koje imaju neka luksuzna vozila. Kad je sunce jako, jednostavno podignete zavesu i zastitite se, a policija vas gleda i mrzi, ali vam niste ne moze.

Odgovori

Slavisa

Odgovor na ovo ponizavanje je da izadjes na glasanje, pa onda glasas PROTIV ovog Vucica i njegovih baraba, koje vise ne znaju sta ce da smisle kako bi nas krali i unizavali. A onda kad pokradu izbore jos jednom, e tad lepo izadjes napolje , i ne protestvujes mirno ko oni sabani u beogradu sto su protestvovali, nego kuka i motika, lomi, pali, bager, traktor, molotov itd. Drugog nema prijatelju, nece niko umesto tebe da se bori za tvoju dobrobit.

deda Djura

Najjednostavnije je pogledati spolja zadnje staklo i ako se vide grejaci zadnjeg stakla, nalepljena je folija, ako se grejaci ne vide, zatamnjenje je fabricko.

Odgovori

Steve

Upravo tako!

Vanste

Kod mene iznad oznake E11 stoji oznaka V , a ipak kad pogledas od pozadi vide se grejaci !!!

JAKi

Poceli su i za retrovizore da cimaju ljude, i za to treba atest ako je menjan, neka se i na tu temu izjasne. Iskreno lopovija ! Trecina automobila se vozi sa nefunkcionalnim prednjim ili zadnjim svetlima, cade iza, ma koga bole usi za to, ali ako si stavio folije vozilo je nebezbedno. Bitno je uzeti pare da se plate izbori i jelka koja ce da svetli do sredine marta.

Odgovori

Nepotpune informacije.

Bas svaki proizvodjac? Od koje godine? Saopstenja bilo koje balkanske policije su uvek sa minimalno smisla i logike.

Odgovori