Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Nova pravila za Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi – kada mora da se zove policija?

Nova pravila za Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi – kada mora da se zove policija?
Postavljeno 06.04.2018. u 09:52
Autor: Dragan Romčević

Pošto su usvojene izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju, sada je i zvanično definisana visina štete do koje ne mora da se zove policija da izvrši uviđaj, već može da se popuni Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Visina te štete je sada (i zvanično) 200.000 dinara ili oko 1.700 evra – ALI ne zalećite se! Pročitajte tekst do kraja kako biste uvideli da i dalje postoji mnogo problema.

Evropski izveštaj o nezgodi – kada se popunjava, a kada ne?

Evropski izveštaj o nezgodi se popunjava isključivo kada:

  • nema povređenih
  • oba učesnika u nezgodi se slažu oko toga ko je kriv
  • šteta nije velika (manja od 200.000 dinara ili 1.700 evra)

Međutim, ako niko ne želi da prizna krivicu, moraćete da zovete policiju da izvrši uviđaj.

Ovo objašnjenje u vezi krivice nije zvanično, ali zbog brojnih slučajeva u kojima je došlo do ozbiljnih komplikacija kod naplate štete savetujemo da odustanete od popunjavanja ovog izveštaja ukoliko se vaša i priča drugog učesnika u nezgodi ne poklapaju u svakom detalju.

Mnogi su se tako ozbiljno opekli.

Dakle:

a)   U nezgodi ima povređenih? Zovite policiju.

b)   Ne možete sa drugim vozačem da se dogovorite oko toga kako je i zašto došlo do nezgode? Zovite policiju.

c)   Smatrate da je šteta veća od 200.000 dinara ili oko 1.700 evra (1.695 evra na dan 5. april 2018. godine po srednjem kursu NBS od 118 dinara za 1 evro)? Zovite policiju.

Ipak zovite policiju!

Deluje nelogično, ali čak i ako ste se složili sa drugim učesnikom u nezgodi oko svih detalja i ispunjeni su svi uslovi da se popuni Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, zovite policiju.

U tom slučaju policija ne treba da vrši uviđaj, već samo da sačini službenu belešku, tj. da utvrdi stanje na terenu, da li je neko od vozača pijan ili nema dozvolu i slično.

Vi popunjavate Evropski izveštaj o nezgodi i on se uz gore pomenutu policijsku službenu belešku podnosi osiguravajućoj kući krivca za nezgodu.

Na ovaj način se otklanjaju sumnje da je udes bio namešten – policija je utvrdila da je do udesa zaista došlo u vreme i na mestu na kojem učesnici to tvrde, provereno je da li su vozači bili pod uticajem alkohola i slično.

Znači, policiju zovemo u svakom slučaju?

Tako je – ako nema povređenih i šteta je manja od 200.000 dinara, popunjavate Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, a policija sačinjava službenu belešku. Ako ima povređenih ili je materijalna šteta velika, onda se radi klasičan uviđaj.

Broj telefona policije?

Nije više 92. Sada je 192! Telefonski broj policije – 192 umesto 92.

Policija – 192
Vatrogasci – 193
Hitna pomoć - 194

Kako proceniti kolika je šteta?

Nije lako proceniti štetu, naročito kod novijih automobila, pa se lako možete naći u situaciji da polomljen branik i far koštaju 500 evra više nego što ste mislili.

Jedino što možemo da savetujemo da se upoznate sa okvirnim cenama delova za vaš automobil, kao što su farovi, zadnja svetla, branici, hauba, krila, hladnjak... A gde su farbanje, „ruke“, tj. rad u servisu, oštećeni delovi „iza lima“ za koje na licu mesta niste mogli ni da pretpostavite da su oštećeni? Na ovo pitanje je nemoguće dati odgovor – odluka je na vama.

Za svaki slučaj obezbedite dodatne dokaze

Situacija uvek može da se zakomplikuje, pa pre pomeranja vozila nakon nezgode napravite što više fotografija (može i video zapisa) iz više uglova, iz blizine i iz daljine, kako biste imali dokaze ukoliko čitav slučaj ipak završi na sudu. Nije loše obezbediti i nekog svedoka.

Moguće komplikacije

Osiguravajuća kuća će gotovo sigurno pozvati oba učesnika u nezgodi da dođu svojim automobilima kod procenitelja kako bi se na licu mesta uporedila oštećenja, to jest, utvrdilo da li je šteta zaista nastala onako kako je opisano u Evropskom izveštaju o nezgodi i da li se visina štete uklapa u tu priču.

Ako krivac odbije da dođe, pošto ga zakon na to ne obavezuje ili je u međuvremenu popravio auto (npr. zamenio far i branik), to može da oteža isplatu oštećenom. Ovo je još jedan razlog zašto je dobro imati fotografije i video snimke sa lica mesta. Takođe, verovatno ćete morati da potpisujete posebne izjave u osiguravajućoj kući.

Suludo visoka kazna ako nemate izveštaj u automobilu

Izveštaj morate da imate u automobilu. Ako vas policija uhvati da ga nemate, kazna je od 10.000 do 50.000 dinara.

Gde nabaviti Evropski izveštaj o nezgodi?

Možete da ga uzmete u filijali osiguravajuće kuće ili agenciji koja se bavi registracijom vozila.

Dobra strana za krivca - ne idete kod sudije za prekršaje

Vrlo korisna strana popunjavanja Evropskog izveštaja o nezgodi jeste činjenica da ukoliko ste nezgodu izazvali čineći neki ozbiljan saobraćajni prekršaj, nećete ići kod sudije, koji bi mogao da vam „odreže“ veliku novčanu kaznu, „pokloni“ mnogo kaznenih poena i privremeno oduzme dozvolu.

Savetujemo da pročitate i ovaj tekst

Kada dođe do najgoreg, mnogi shvate da popunjavanje izveštaja nije baš tako lako... Zato kliknite na ovaj link: Kako popuniti Evropski izveštaj o nezgodi – korak po korak

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 52
Pregleda: 71392
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

rambo

Ja sam u koloni; stani kreni udario auto ispred mene i malo mu ostetio peta vrata (stari Megan karavan). Dao sam coveku 150 evra i rastali smo se kao ljudi. Zato pazim ko je ispred mene i cim je neki skup auto, drzim veliko rastojanje i pustam da me prestignu, pa neka ga neko drugi udari. Naravoucenije; nikad ne pravite saobracajne udese ni svojom ni tudjom krivicom. Budite koncentrisani 150% i bacite mobilni telefon u gepek jer sam zbog tog djubreta i udario coveka, prvi put za 35 godina voznje. Ako ste pijani i udarite nekoga, uzmite kljuceve i bezite sa mesta dogadjaja, jer mozete da zavrsite na robiji. Pojavite se sutra sa advokatom i tvrdite da vam je bilo preceno i da ste se uplasili za svoju bezbednost.

Odgovori

mile mile

Sve odlino objasnjeno. U praksi medjutim osiguravajuca kuca ce isplatiti stetu cak i ako policija nije izlazila na uvidjaj,mada je preporučljivo da izadje da bi proverila lica koja su vozila,vozacku i alko test.Tacnije ako je lice pijano napravilo stetu osiguranje ce traziti od njega da isplati stetu kao i ako je upravljao bez vozacke.Osiguravajuca kuca ce cak i od vlasnika vozila pokusati da naplati stetu iako nije vozio i ako je prodao vozilo i napravio ugovor i ovlascenjene a lice koje je napravilo udes nema vozacku ili je pijan ili ne moze od njega da naplati.Zatim lakse je mnogo naplatiti stetu ukoliko policija pravi uvidjaj ali je nepovoljnije za krivca jer obavezno ide kazna,zabrana,bodovi. Medjutim treba voditi racuna da prilikom evropskog izvestaja krivac jasno priznaje odgovornost i to treba i da napise,kao i da se obaveze da ce vozilo odvesti do osiguranja. Zatim

Odgovori

Sladjana Lendra

Mojim kolima je upravljalo drugo lice( protiv njega je podneta krivična prijava za neovlašćeno upravljanje tuđim vozilom) i kritičnom prilikom došlo je do udesa. Lice koje ke učestvovalo u udesu sa drugim vozilom prihvatio je da prizna krivicu i potpiše evropski. Šteta je izgledala manja na prvi pogled, međutim procenitelji su tri puta izlazili da slikaju vozilo i dopunjavaju zapisnik. Pošto je u pitanju Audi A1 ja sam ga odvezla u ovlašćeni servis gde je račun izašao 288 000. Jos da napomenem na svakom zapisniku je stajalo da ja snosim 25% učešće za amortizaciju. Da li i gde je to i kako regulisano da i oštećenik plaća određeni procenat ukupne štete na vozilo a ne da sve pokriva osiguranje. Da li ste imali takav slučaj!?

Odgovori

Polovni Automobili

Ukoliko insistirate na tome da se auto popravi u ovlašćenom servisu, novim i originalnim delovima, osiguravajuća kuća može da Vam obračuna amortizaciju, pošto ni auto nije nov. Druga opcija je da prepustite popravku automobila nekom od servisa sa kojim osiguravajuća kuća ima ugovor - oni će koristiti polovne ili zamenske delove, ali Vi nećete finansijski učestvovati u popravci. Zavisi od starosti vozila, modela, dostupnosti delova, itd.

Polovni Automobili

Ukoliko insistirate na tome da se auto popravi u ovlašćenom servisu, novim i originalnim delovima, osiguravajuća kuća može da Vam obračuna amortizaciju, pošto ni auto nije nov. Druga opcija je da prepustite popravku automobila nekom od servisa sa kojim osiguravajuća kuća ima ugovor - oni će koristiti polovne ili zamenske delove, ali Vi nećete finansijski učestvovati u popravci. Zavisi od starosti vozila, modela, dostupnosti delova, itd.

Madrid

Imao sam manji udes, priznao krivicu i ono sto me zanima jeste dal moram da idem sa ostecenim licem u moje osiguravajuce drustvo? Jer priznao sam krivicu potpisao evropski izvestaj i bila je policija koja je uradila uvidjaj. Hvala unapred na odg i pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

To je postala praksa kako bi se sprečile zloupotrebe - da procenitelj osiguravajuće kuće pogleda oba automobila i da se otkloni sumnja da postoji neka malverzacija.

inspektor policije saobracaj

moj savet-ObaVEZNO svaki PUT TRAZITI UVIDJAJ POLICIJE BEZ OBZIRA I NA MALU STETU I BEZ OBZIRA STO JE SITUACIJA kristalno JASNA . razloga ZASTO SAM OVO NAPISAO JE MNOGO ALI GLAVNI JE STO SVE STO STE REKLI I POTPISALI SE MOZE PORICATI , A SUD PREMA EVROPSKOJ KOMISIJI ZA KORUPCIJU JE PROCENIO DA JE U sRBIJI KOEFICIJENT KORUPACIJE 2,3 ...TUGA !!!

Odgovori

Violeta

Dobar dan. Mi smo imali saobracajni udes u Srbiji na Autoputu ka Novom Sadu . Zivimo u Njemackoj a udario nas je Automobil sa BG registrazijom.Sada je vrlo tesko da dodemo do naknade stete.Dali nam mozete pomoci.Auto je odiguran Dunav osiguranja Kako da pokrenem postupak

Odgovori

Polovni Automobili

U čemu je konkretno problem? Da li ste već komunicirali sa Dunav osiguranjem i šta su Vam rekli?

Srdjan

Visina stete do 200 000 rsd. Da, a da li je to steta na oba vozila 200 000 rsd ili samo na vozilu ostecenika? Takodje, kaze se mala steta...far na autu kosta 4000 eur, a samo staklo naprsne i steta je 4000 eur. Sta u tom slucaju? Ceo neki auto kosta 1000 eura, i totalna je 600 eur? I dalje evropski? Kakav zakon-tako se i ponasamo. Na zalost.

Odgovori

Nenad

Pre par godina covek je udario moj auto na parkingu,pozvali smo policiju predlozili su evropski,napravili belesku i otisli,popunili smo obrazac predali u medjuvremenu decko koji me je udario,popravio je svoj auto pre nego sto ga je vestak slikao i meni je steta odbijena,decko koji.me je udario ne zivi vise u Srbiji i ja ne mogu da naplatim stetu,jel imate neki predlog?Pozz

Odgovori

Ненад

Поптовани, Имао сам удес, позвао сам полицију, полиција је предочила две опције, да се пише европски записник и да они ураде белешку, или увиђај, обзиром да смо се договорили да пишемо европски, и обзиром да је крив други учесник у незгоди, питао сам полицајца да ли постоји ограничење у висини штете која се може наплатити у том случају, рекао је да не постоји, исто питање сам поставио у осигуравајућем друштву, такође су ми рекли да не постоји, па ме занима на основу чега наводите тај износ од 200000 динара. Кад тако нешто ни у закону не пише. Још увек нисам реализовао обештећење, тако да не знам да ли ме чека неко изненађење на ову тему.

Odgovori

Polovni Automobili

Pročitajte pažljivo tekst. Pogrešno ste razumeli.

Ненад

Прочитах поново, али разумех исто: "Znači, policiju zovemo u svakom slučaju? Tako je – ako nema povređenih i šteta je manja od 200.000 dinara, popunjavate Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, a policija sačinjava službenu belešku. Ako ima povređenih ili je materijalna šteta velika, onda se radi klasičan uviđaj." Није сачињен класичан увиђај, а не знам да ли је штета већа од 200000. Занима ме шта ће се десити ако је штета већа од 200000?

Polovni Automobili

Koliko nam je poznato, nema jasno definisanih pravila.

Željko

Pozdrav. Prije godinu dana udario sam vozilo ispred sebe malo natukao branik. Na mom vozilu oštetio haubu i hladnjak. Pozvali smo policiju, policajci uradili alko test ustanovili da nema povređenih i sve to upisali u službenu belešku i ispunili smo evropski izveštaj. Poslije dva dana gospođa iz auta koje sam udario zamolila me da odemo u nekakvu agenciju da predamo dokumenta i dademo izjave o saobraćajnom udesu. Ona mi je objasnila da će ta agencija umjesto nje da ide po šalterima i osiguravajućim kućama jer ona nema vremena za to i da će jo to naplatiti hiljadu do dve. E sad sam dobio krivičnu prijavu sa saobraćajni udes i da dođem u sud. Ugrožavanje javnog saobraćaja 289. Stav 3. U vezi stava 1. Kz

Odgovori

Dusan B

Da napisem svoje iskustvo sa osiguravajucim drustvom. Imao sam udes i otisao sam u osiguravajucu kucu od coveka koji me je udario. Procenitelj mi je od oka pogledao i rekao da je gitovan branik tj da je vec jednom krpljen a ja znam da to nije tacno i videlo se da nema gita vec samo prajmer i da je potrebno 3 radna sata da se demontira branik, popravi branik, ismirgla, ofarba namesti itd. To su sve uradili zato sto sam rekao da hocu da radim kod svog majstora. Odradio sam kod svog majstora i on im je naplatio kako treba ali je tu bilo velikog natezanja. Inace da se zna da svako osiguravajuce drustvo ima drugaciji limit za evropski izvestaj i to treba proveriti sa svim ponaosob.

Odgovori

Osiguranik

gde ste pročitali u zakonu o bezbednosti saobraćaja da je manja šteta 200.000 rsd? Čitam zakon i ne mogu da pronađem da je to definisano.

Odgovori

Polovni Automobili

Proverite sa osiguravajućim kućama ili Udruženjem osiguravača srbije - www.uos.rs

Brane

Zanima me u slucaju manje materijalne stete, kada se popuni izvestaj i sve to resi sa osuguranjem kako prolazi lice koje je krivo za udes. Dali osiguranje tereti posle njega za taj iznos ili se naplacuje celokupan iznos stete kroz naredne registracije. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ni jedno, ni drugo. Ako ste krivi za udes, Vaše osiguranje plaća svu štetu koju ste napravili na tuđim vozilima (i licima, da se tako izrazimo). Taj novac neće tražiti nazad od Vas, osim ukoliko ste vozili pod uticajem alkohola ili upravljali tehnički neispravnim vozilom a bili ste svesni da je neispravno (mada je ovo prilično komplikovana tema). Međutim, Vi nakon tog udesa "idete" 3 stepena gore po pitanju premijskog stepena, što znači da ćete sledećih nekoliko godina plaćati skuplje obavezno osiguranje. Detaljnije o tome možete da pročitate ovde (iskopirajte link): https://www.osiguranik.com/blog/da-li-su-bonus-malus-premijski-stepen-vezani-za-vozaca-ili-za-auto/

:)

Interesuje me,u kom vremenskom periodu mora da se preda evropski izvestaj osiguravajucoj kuci? Da li postoji vremensko ogranicenje?

Odgovori

Polovni Automobili

15 dana.

Sandra

Sta se desava ako je steta veca od 200.000,00 din. Kakve su posledice za onog ko je izazvao udes, iako je pisan evropski iyvestaj i policija je napravila sluzbenu belesku?

Odgovori

Polovni Automobili

Sve će završiti na sudu. A onda je sve na sudiji, advokatima, veštacima... Sve zavisi od slučaja do slučaja. Zato u slučaju iole ozbiljnijeg udesa treba zaboraviti na Evropski izveštaj. Prosečan vozač ne može NI PRIBLIŽNO da proceni visinu štete na udarenom vozilu.

revolution

cemu sluzi evropski izvestaj uopste....i zasto se zove evropski a ne erotski...jer vidimo da smo i dalje j.... strana

Odgovori

Sudija

Sve ste uglavnom tačno i lepo objasnili ali jedna stvar baš i nije potpuno tačna.. Kažete ako sačine Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi i ne pozovu policiju krivac neće ići kod sudije za prekršaje. Kao i svaki drugi prestup - ako je prošao neopaženo neće ići pred sud ali ako je npr. krivac izazvao makar i jedino "čukanje" nakon što je prošao na crveno svetlo na semaforu koji uključuje kameru i beleži prelazak kad se upali crveno svetlo, tada iako nije niko pozvao policiju, pa i kad nije ni došlo do nezgode samo će doći na adresu poziv. Što se tiče kamera u autu - odlična stvar i na javnom mestu nije nikome zabranjeno bilo koga i bilo šta da snimi pa ni put i učesnike u saobraćaju ispred sebe. Dobro dođe snimak sa kamere ako je došlo do nezgode da se vidi kako je došlo do nje i ko je kriv ali se i u tom slučaju i drugim slučajevima kao i svaki drugi dokaz to može ocenjivati. Potpuno je drugačije i može se namestiti u nekim drugim slučajevima npr vreme na kameri ili se uzeti kamera iz nekog drugog vozila i slično dakle neke stvari se i realno mogu namestiti pa je sve ocena suda ali da dobro dođe kamera, apsolutno!

Odgovori

Ljuba

Sve je dobro receno. Pa ipak, ja vec vise od 6 godina vozim sa kamerom (koja sluzi i kao protiv-policijski uredjaj), pa me zanima sta bi o tome mogli reci? Imam i dosta zanimljivih snimaka, ne nezgoda, vec suludih ponasanja ostalih vozaca, kao i ponasanja policije, kada vide da imam kameru.

Odgovori

Слободан

@PolovniAutomobili Не може нико да тужи, јер на јавном путу нема приватности. Чак и то што је неко у аутомобилу, ако је на јавном месту, нема приватности. Чим се изађе са приватног поседа (стана, куће, плаца,...) налази се на јавно површини и то приватност престаје.

Polovni Automobili

Šta Vas konkretno interesuje - npr. da li biste mogli takav snimak da iskoristite da na sudu dokažete da vam je policajac tražio mito? Koliko nam je poznato, takav snimak sud ne bi uvažio kao validan dokaz, ali takav scenario nije precizno definisan zakon

srecko

stvarno nemogu da verujem da policija nemoze da vidi ili nezna kada uzme dokumenta od stranog auta da proveri dali je registrovan i osiguran ili ne. kod nemackih vozila imaju nalepnice na tablicama i sve se vidi.

Odgovori

Duško

200 000 dinara ukupno (na oba vozila)? Nejsano...

Odgovori

joja

Pre dva meseca udarilo me je vozilo od pozadi na semaforu. Pozvali policiju napravili zapisnik i potpisali evropski izvestaj u kome je jasno definisana krivica. Sve cisto kao suza. Sutrada smo ja i krivac otisli u Osig. kucu gde je procenitelj slikao vozila i ponovo potpisali zapisnik. Sve OK. Ali posto ovde ne moze sve da bude normalno Osiguranje donosi prvo resenje o isplati stete koje je manje od cene popravke. Sutradan donosi novo koje je jos 50% umanjeno. Pisem zalbu ali oni vec uplacuju umenjeni iznos. Sve u svemu u razgovoru sa advokatom to je normalna procedura svih Osig.kuca ako odmah ne angazujete advokata. Sta reci...

Odgovori

Слободан

Шта рећи? Па реци које су то осигуравајуће куће, па да их заобилазимо.

Gagi

Postovani. U jednom odgovoru gore ste spomenuli da je dozvoljeno snimanje udesa. Da se tretira kao dokaz na sudu. A da li je dozvoljeno onda snimanje direktno iz vozila dok je u saobracaju. Kao sto vecina ljudi moze u svetu ? Ili se snimak te vrste ne uvazava na sudu ? Isto pitanje, jos malo formulisano. Da se koristi u slucaju udesa (snimak samog udesa) ili da se koristi i kao dokaz protiv policije u slucaju neke nepravde kada policoja insistira da ste napravili prekrsaj, samo da bi ih pocastili za kafu ?

Odgovori

Polovni Automobili

Dozvoljeno je snimanje kamerom koja je instalirana u vozilo (npr. auto kamera zalepljena na vetrobran), kao i kamerom/telefonom/fotoaparatom kojim neko snima iz ruke ili na neki drugi način. Takav snimak može da se koristi kao dokaz na sudu. Međutim - kod

Nikola

Da li je izlazak policije na uvidjaj besplatan, i ako nije, ko i kolike troskove snosi radi izlaska policije na uvidjaj?

Odgovori

Mikas

Kolega imao udes, zvao policiju (20 metara of stanice), rekli mu da ce morati da plati uvidjaj. Inace, covek koji je izazvao udes je priznao da je kriv, umoran (doctor posle dezurstva). Ja im dao evropski izvestaj. Moracu da ga podsetim da mi vrati

Polovni Automobili

Izlazak policije na teren kako bi se sačinila službena beleška (ne klasičan uviđaj) plaća osiguravajuća kuća onoga ko je zvao policiju, a ukoliko je to učinio vozač koji nije kriv za udes, njegova osiguravajuća kuća će taj novac refundirati od osiguravaju

Dalibor

Garantni fond postoji, ali ukoliko vas udari neosigurano vozilo sa stranim tablicama, steta vam nece biti isplacena iako imate zapisnik policije, to se meni desilo. Policija i osiguravajuca kica vas upucuju na garantni fond, a garantni fond nazad na policiju koja mora da utvrdi osiguravajucu kucu onog ko je nacinio stetu, pa se onda na osnovu toga dolazi do korespodentne osiguravajuce kuce u srbiji. Ako to ne moze da se utvrdi, mozete da se slikate. Ispada da nasa policija nije sposobna da dodje do tih podataka, tako da je u srbiji moguce da se vozi neregistrovan i neosiguran auto sa stranim tablicama. Jedini savet koji sam dobio za resenje problema u buducnosti jeste da uplatim kasko.

Odgovori

Dejan

Koliko ja znam, garantni fond plaća za svu štetu koju ti napravi neosigurano vozilo, bez obzira što je stranac.

Polovni Automobili

Ovo je onda zaista ozbiljan problem. Pokušaćemo da kontaktiramo nadležne.

Ruza

Dali neko može sam odgovori dosta je koplikovano..moj pokojni suprug je umro 2015 god ..medjutim ja dobijam od advokata da je on dok je bio živ,imao motor tomos ,koji nije bio osiguran ,a vozio ga je neki Darko meni nepoznat i taj Darko je udarijo neku ženetinu u Čurugu ,a to se desilo još 2010 god ,medjutim on nije kriv ,već vlasnik motora jel nije bio osiguran ,tj moj muž ,,posto on umro a jasam jedini naslednik moram platiti kaznu od 200 hiljada din sa nekim zateznim kamatama ..dali neko zna dami odgovori sta da radim i dali moram da platim jel mi prete tužbom

Слободан

Да ли након чукања могу да се помере ти аутомобили у зауставну траку или негде поред на паркинг, или ти аутомобили морају да остану на месту и у положају у којем су се нашли, и да тако направе колапс у саобраћају (што сте стално дешава)?

Odgovori

dzordz

trebali ste spomenuti i sta raditi u slucajevima kada sumnjamo da ucesnik uopste ima osiguranje, ,moped, zaprezno vozilo, vozila sa laznim nemackim tablicama,vozila za probnim nemackim ili na primer madjarskim tablicama, sa nemackim ili madjarskim hendlerskim tablicama, iliizvoznim hrvatsakim slovenackim (koje su davno istekle) i sl koja ne vaze u srbiji...a koje policija ne prepoznaje, ne zna da procita saobracajnu na pravi nacin i sl. e tu tek nastupa problem..

Слободан

Хвала на одговору. Ја иначе имам ауто-камеру и каско осигурање, тако да ми то није проблем. Само ми је важно да могу да се склоним негде у страну, па онда да видим шта ћу (процена штете, европски извештај, полиција, шта ли).

V.B

Dakle ovako pre 4 meseca imao sam udes tj autobus koji je usao u raskrsnicu i skretao u levo nije stao da me propusti i ako sam imao prvenstvo,isao sam pravo,zastao je u raskrsnici pa naglo krenuo, naravno.kao i svaki vozac izbegao sam nekako ali moj auto je izgubio kontrolu i nasadio sam ga na ivicnjak, u medjuvremenu je autobus naravno pomerio iz raskrsnice i time prikrio dosta tragova... nakon rasprave pozvata je policija koja stoji iza vozaca autobusa i kaze pravilo da ne mogu da ustanove da je kriv zato sto nije bilo kontakta, bukvalno da sam ga pustio da me udari mozda bi bio kriv, steta je oko 500e ali da je autobus ostao gde je bio ustanovili bi dosta toga, sad ostaje na sudijama da kazu svoje, i da jos jedna stvar evropski izvestaj ne moze da se pise u koliko imate udas sa autobusom ni ja to nisam znao dok policija nije dosla..

Polovni Automobili

Ako je blaži udes bez povređenih, onda obavezno moraju da se pomere automobili da ne bi zaustavljali saobraćaj. Naravno, pre toga obucite reflektujući prsluk (koji treba da vam bude na dohvat ruke u kabini) i slikajte lice mesta iz raznih uglova da biste