Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Konačno dozvoljeno preticanje “sporaća” preko pune linije

Konačno dozvoljeno preticanje “sporaća” preko pune linije
Postavljeno 09.04.2018. u 14:47

Po novim pravilima, dozvoljeno je da pređete punu liniju kada naiđete na sporo vozilo i želite da ga preteknete.

Među spora vozila spadaju bicikli, radne mašine, traktori, motokultivatori, zaprežna vozila i slično. Do sada je bilo zabranjeno preticanje ukoliko zbog toga morate da pređete preko pune linije. 

Kamione ne smete da pretičete preko pune linije, bez ozbira koliko sporo se kreću.

Prethodna pravila su zbunjivala mnoge vozače

U starom zakonu, nedovoljno jasno pravilo o preticanju na delu puta sa punom linijom dovelo je do mnogo nesporazuma i kazni. Konkretno, bilo je dozvoljeno da preteknete sporo vozilo na delu puta sa punom linijom - ALI OBRATITE PAŽNJU - samo ako pritom ne pređete punu liniju, odnosno ostanete u svojoj traci.

U praksi ovo je moglo da se izvede kada je u pitanju preticanje bicikla ili mopeda, ali kada je u pitanju neko iole šire vozilo kao što je traktor, praktično nema prostora da ga preteknete a da ne pregazite punu liniju, osim ako se traktor ne skloni u stranu s puta.

A po novom zakonu?

Po novom zakonu, dozvoljeno je preticanje sporih vozila preko pune linije ako to može da se izvede bezbedno. Ponavljamo, naiđete li na bicikl, radnu mašinu, traktor, motokultivator, zaprežno vozilo i slično, po novim pravilima možete da pređete preko pune linije u susednu traku kako biste ga pretekli.

Obilaženje je uvek bilo dozvoljeno

Po starom zakonu bilo je dozvoljeno obilaženje zaustavljenog vozila preko pune linije pod uslovom da se time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora da se to izvede. Dakle, bilo je dozvoljeno da obiđete zaustavljeno vozilo, ali zabranjeno da pretičete vozilo koje se kreće bez obzira koliko se sporo kreće.

Koja je razlika između preticanja i obilaženja?

PRETICANJE - prolaženje pored vozila KOJE SE KREĆE ispred vas

OBILAŽENJE - prolaženje pored vozila KOJE JE ZAUSTAVLJENO ispred vas

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.9
Komentara: 22
Pregleda: 23191
   

Komentara: 22 | Pregleda: 23191

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nemanja

Kada je ovo stupilo na snagu ?

Odgovori

Sajgonac.

Kome se žuri nek podje ranije.

Odgovori

Milan

Može preticanje preko pune linije ali samo vozila koja ne mogu da se kreću brzinom većom od 40 km/h.

Odgovori

Miljan

Koliko sam ja pažljivo pročitao tekst, u njemu piše da se kamioni nikako ne pretiču i nigde se ne pominje ma kojom god se oni brzinom kretali pa neka je ona i manja od 40km/h...Šta sad?

Radovan

Za bezbednost ili protok saobracaja nije kriva puna linija, vec zakon kojim je trebalo prvo ugraditi senzore za automatsko zaustavljanje u slucaju opasnosti ili neprerdvidjenih okolnosti itd. do tada diskutabilna je tema bezbednosti i protoka saobracaja.

Odgovori

aca

ja zbog istog popio lepu kaznu i zabranu voznje naravno , sve po zakonu...skrnavom treba dozovliti preticanje preko pune ako je i samo ako je iskljucivo bezbedno pre svega , svih kategorija vozila, pod uslovom da se krece brzinom manjom od 50% od trenutno vazeceg ogranicenja. znaci stara lada, truli autobus, pretovareni kamion 30/40km/h a ogranicenje 80...preticanje. i sam se nekad vucem po putu zbog tereta , rupa, grbina... i gledam kolonu iza sebe koju napravim kada situacija dozvoli sklonim se ali je to uglavnom neizvodljivo , ako neko moze neka vozi ne treba ga kociti.

Odgovori

Skvrle

Bice izguravanja biciklista sa puta

Odgovori

Stefan

Dali isto važi i kad je postavljen znak zabrane preticanja ?

Odgovori

Polovni Automobili

Važi isto.

Petar

Ma muka mi više. To najbolje parkirati i ne razmisljati.

Odgovori

zoran

Po starom zakonu je bilo dozvoljeno preticanje vozila koja nisu motorna vozila, nego vozila na motorni pogon u koje spadaju upravo ovi navedeni i na punoj liniji. Ali kada je pisac zakona obrisao neke pojmove u zakonu samim tim obrisao je i pravilo a onda smo čekali 10 godina da on to u izmenama zakona promeni. Zbog toga sada imamo neisprekidanu liniju a ne punu, a na putevima a ne drumovima imamo drumski saobraćaj, kao i pravilo desne strane na raskrsnici na kojoj radi treptač što vređa inteligenciju i još mnogo što šta.

Odgovori

Kuzma

Nekada su po definicijama u ZOBS-u postojala motorna vozila i vozila na motorni pogon. Znak koji je znacio zabranu preticanja odnosi se na preticanje motornih vozila tako da je bilo dozvoljeno preticati vozila na motorni pogon (tu su bili traktori, radne masine itd.). Onda je donet ovaj ZOBS i prestala je da postoji kategorija vozila na motorni pogon vec su i traktori i radne masine svrstani u motorna vozila cime je automatski znakom za zabranu preticanja bilo zabranjeno i njihovo preticanje. Sada je ponovo dozvoljeno preticanje preko pune linije za ta vozila koja su nekad bila ``vozila na motorni pogon``. I jos nesto. Uporno se insistira da je sada dozvoljeno preticanje bicikala i zapreznih vozila. Aman ljudi, oznake koje se odnose na zabranu znace ``Zabranjeno preticanje svih motornih vozila osim motocikla bez prikolice`` a ni bicikla ni zaprega nisu motorna vozila. Po istoj logici bi onda bilo zabranjeno preteci i pesaka koji se krece kolovozom.

Odgovori

Milorad

Takve treba i kaznjavati

Odgovori

Dejan

Konacno posle 100 godina

Odgovori

Veselin Bajic

Među spora vozila spadaju bicikli, radne mašine, traktori, motokultivatori, zaprežna vozila i slično.   Šta znači " i slično " ? Da li je dozvoljeno preteći kamion u brdu koji se kreće 20 km /h ? Opet nepotpuna formulacija koju svako može tumačiti po svom nahođenju.

Odgovori

Boban

Pise da ne smes kamione koji se krecu sporo

Polovni Automobili

Nije dozvoljeno preticati kamione preko pune linije, bez obzira na to koliko sporo idu. Zakon navodi samo preticanje: bicikla, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila.

Vandaman

U vreme kada sam ja polagao ( prošlog veka 1982. ) bilo je dozvoljeno preticanje sporih vozila preko pune linije što je i logično. Koji li se stručnjak dosetio da to izmeni! Sad se u stvari zakon vraća na stari, da ne mislite da su to izmislile neke SNS pametne glave.

Odgovori

Acko Ignjatović

Nisu izmislile neke pametne glave iz SNS, koje ti očigledno mrziš, nego su pametne glave iz SNS-a sada ispravile, ono što su tvoji (predhodni SNS-u) bili svojom "pameću" izmislili. Nebi me iznenadilo da si napisao, izmislio je to Vučić.

Stefan

Nemoj slucajno Acku da dirate Vucica. Odmah ogladni pa posle mora na sendvic.

milan

a policajci samo trljaju ruke na ovako dvosmislen zakon. bas me zanima kako ce vozac da dokaze da je "bezbedno preticao na punu liniju" kad mu napisu kaznu. mene zanima zasto se nacionalnoj manjini tolerise kretanje konjskim zapregama kroz grad kad je to zakonom zabranjeno i zasto neko mora da popije kaznu kad takvog pretice? zasto se ne kaznjavaju biciklisti koji se ne krecu propisno i koji nisu obelezeni svetlosnom signalizacijom a pritom voze sa slusalicama u usi i ne registruju saobracaj oko sebe? zasto se ne kaznjavaju vozaci traktora i kombajna koji izadju direkt sa njive na put i nanesu blato?

Odgovori

Boris Tadic

@Acko Ignjatović: pise se ne_bi.