Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Sada je dozvoljeno vući prikolicu registrovanu u inostranstvu

Sada je dozvoljeno vući prikolicu registrovanu u inostranstvu
Postavljeno 16.04.2018. u 00:21

Po „starom“ zakonu, osobi kojoj nije bilo dozvoljeno da vozi automobil registrovan u inostranstvu, nije bilo dozvoljeno ni da automobilom registrovanim u Srbiji vuče prikolicu registrovanu u inostranstvu. Po „novom“ zakonu, to je sada dozvoljeno.

Zakon ranije nije bio dovoljno jasan

Moramo da napomenemo da smo već pisali tekst na ovu temu, gde smo rekli da građani Srbije ne smeju da vuku prikolicu registrovanu u inostranstvu. Ovo naglašavamo zbog toga što nas je više čitalaca pitalo gde je ova stavka tačno pokrivena u zakonu, a mnogi su kao primere kršenja zakona navodili kamione koji su vukli prikolice registrovane u inostranstvu.

Pošto ova problematika ranije u zakonu nije bila najjasnije definisana, zatražili smo zvanično tumačenje od strane policije i dobili sledeći odgovor:

·        Članom 7. stavom 1. tačkom 31. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima („Službeni glasnik RS“ broj 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 - odluka US, 55/14, 96/15 - dr. zakon i 09/16 – odluka US) propisano je da je vozilo sredstvo koje je po konstrukciji, uređajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno za kretanje po putu, dok je tačkom 50. istog stava propisano da je priključno vozilo vozilo koje je po konstrukciji, uređajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno da bude vučeno od drugog vozila, a služi za prevoz putnika, odnosno stvari, odnosno za obavljanje radova;

·        Članom 7. stavom 1. tačkom 45. pomenutog zakona propisano je da je skup vozila sastav vučnog vozila i priključnog, odnosno priključnih vozila, koji u saobraćaju na putu učestvuje kao jedna celina;

·        Članom 273. stavom 1. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima  propisano je da vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji, dok je stavom 2. istog člana propisano da izuzetno od stava 1. ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju „rent - a - car” vozilima.

Imajući u vidu izneto, ukoliko je vučno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu, lice koje ima stalno prebivalište u Republici Srbiji može upravljati pomenutim skupom vozila samo ukoliko ispunjava neki od napred navedenih uslova propisanih zakonom.“

Dakle, policija nam je tada jasno rekla da nije dozvoljeno vući prikolicu registrovanu u inostranstvu.

Zaključak

Sada je dozvoljeno da se vuče prikolica registrovana u inostranstvu, a to pokriva i kamp prikolice, pošto u Članu zakona 273, Stav 2, Tačka 5 piše:

5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.

Dakle, piše priključno vozilo - što pokriva sve vrste prikolica, pa i one u kojima može da se boravi, spava, jede…

Dragan Romčević

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.4
Komentara: 43
Pregleda: 49906
   

Komentara: 43 | Pregleda: 49906

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Milos

Dobar dan, s obzirom da vec neko vreme nije bilo pitanja u vezi ove teme, molim vas da nam date sveze tumacenje. Pogotovo kako stoje stvari na terenu. Nemam pravo da vozim automobil sa stranim tablama, ni po kojem osnovu (strano prebivaliste ili slicno...). Da li smem automobilom registrovanim u srbiji, da vucem kamp prikolicu na stranim tablama (registrovana u Holandiji)? Da li mi je dovoljna holandska saobracajna dozvola? Da li mogu da overim kupoprodajni ugovor sa prodavcem u inostranstvu?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da overite kupoprodajnu proceduru u Holandiji i da nakon toga obavite uvoz u Srbiju. Što se tiče vožnje kamp prikolice sa stranim tablicama u Srbiji, poslaćemo pitanje MUP-u i objaviti kada dobijemo odgovor.

ZoranNSD

U vezi kategorije vozačke . Ko ima upisanu BE , može da vozi vučno vozilo do 3,5 t + priključno vozilo do 3,5 t ukupne težine ( prikolica + teret) ! Dakle, ukupno 7 tona! Samo to treba znati voziti! Ko nema BE - polaže za prikolicu ! Dalje , ako vam iz nekog razloga treba gabaritna prikolica , koja ima i veću nosivost , iako ćete vi na njoj vući samo 100-200 kg tereta, vodite računa da vam dozvoljena ukupna težina ( težina prikolice + DOZVOLJENA nosivost ) budu u granicama vučnog kapaciteta vozila. Da pojasnim : prikolica ima 400 kg , a nosi 1000. Iako će neko njome voziti , recimo reklamu , veliku ali tešku svega 200 kg ( što je ukupni 600kg pa naizgled može i nekočena prikolica ) , u praksi je drugačije ! Ne računa se šta jeste na prikolici , nego sta može da bude !

Odgovori

Ja sam

Kakve bre 7 tone? I prikolica i teret ne sme preci 3,5 tona

024racing

Srecem dosta Fiat Multipli koje vuku slep prikolice. Znam da sme da vuce 1300kg I sigurno su u pretovaru. Znas li kako se ponasa I u cemu je stos sto ih dosta koriste u slep sluzbama?

ZoranNSD

Oprezno sa stranim prikolicama! Nije sve u prikolici nego i u teretu. Jer , prikolica bez treta ne vrśi privrednu funkciju, ali kad je na njoj teret , namenjen untrašnjem prometu, stvar je mnogo opasnija, a prevoznic je zovu - kabotaža! A to je ozbiljan prekršaj, u nekim zemljama se za to pleni vozilo! Naravno , ovo ne pokriva ZoBS , nego zakon o drumskom prevozu roba i putnika . Na ovo posebno treba da paze oni koji uvoze kola i drugu robu, jer im je često i vučno vozilo i prikolica na firmu, pa time čine i privredni prestup, a tu su kazne perverzne ! Nažalost, mnogi se danas bave što individualnim , što malim registrovanim biznisom, pa uvoze vozila, plovila , opremu. Nesvesni da su zagazili u ozbiljnu privrednu granu koja se sove medjunarodna trgovina , a u koji spadaju transport i špedicija . I za oba posla znanje se be da kupiti nego se stiče iskustvom ! Ko uvozi , razumeće me !

Odgovori

Miloš Radojičić

Ok hvala. Znaci sa BE kategorijom legalno mogu vuci slep prikolicu?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Marko

Pozdrav svima.Imam prikolicu koja je davno kupljena i nije trebala registracija (pre 25 god).2011 godine kazu treba atest.Racun i atest naravno izgubljen jer nije trebao.Odem bas kod onog lika u Mladenovac sa mojom prikolicom natovarenom na slepku.Covek pregleda ispravnost,ucuka broj,stavi plocicu i da mi papire.Koliko kosta izvolite i hvala.U supu regularno registrujem 2 ili 3 god neznam tacno.Uhapse tog lika kako je falsirao brojeve i pravio blizance sta vec,od brojeva koje mu je izdalo ministarsto u.poslova.Vise nemoze registracija.Jesam ja i mnogo ljudi platili za te ateste i brojeve koje je drzava dala,jesmo placali registracije i poreze,jesmo.Sta smo mi obican narod krivi sto neko tamo nesto mulja da se tako izrazim.Zasto lepo nama nisu prihvatili za ono sto smo posteno platili,a ko je kriv neka bre odgovara za svoja dela.I sta mi imamo od toga sto je neko tamo u zatvoru.Ko zna i dali je tamo.Molim vas za realan odgovor.Pozzzzz

Odgovori

Milos

Pozdrav. Sta tacno sme po zakonu da se vozi sa BE kategorijom. Znam da postoji ogranicenje na 3500kg. Sta spada u tih 3500kg Tezina same slep prikolice i tezina vozila na njoj ili se na to dodaje i tezina vozila koje vuce prikolicu?

Odgovori

Polovni Automobili

3.500 kg je ukupna masa prikolice i tereta na njoj. Masa vozila koje vuče prikolicu se ne gleda.

Miloš Auto

Da li kada mi istekne probna dozvola i dobijem stalnu imam pravo da vucem BILO koju prikolicu, nebitno domaca, strana, ili moram da polazem posebnu kategoriju?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako prikolica ima najveću dozvoljenu masu veću od 750 kg (teret plus masa same prikolice), onda morate da polažete za BE kategoriju. Ako je reč o lakšoj prikolici, onda ne morate.

Savo Miljkovic

Zdravo, treba mi savet u vezi auto prikolice. Planiram da kupim prikolicu za transport automobila, interesuje me da li je bolje da prikolica ima tockove R13, ili R10? Da li je mozda skuplje odrzavanje, sa R10 tockovima? Hvala

Odgovori

Miloš Auto

Isti djavo, ali stablinije su sa r10. Barem iz mog iskustva. Pozdrav

Lazar

Pa zasto ne pogledas cene guma na internetu?

dule

mene interesuje sta sve kamp kucica treba da ima od papira dok je vucem po srbiji. na njoj imam samo njenu original stranu tablicu iz holandije i nikakav drugi papir ili saobracajnu.

Odgovori

Polovni Automobili

Morate da imate još nešto od dokumentacije.

Šiki

Imam Slovenacku ADRIA 380kamp prikolicu koja je pre imala trecu tablicu,a ja kada sam je kupio polovnu dosao je zakon da ima svoju tablicu i saobracajnu,Kada sam hteoda produzim registraciju,kazu,ne moze,treba homologacija!Sta da radim,ne baca mi se prikolicaNista vise nije sigurno u ovoj zemlji,preko noci se donose zakoni i ponistavaju prethodni

Odgovori

Polovni Automobili

Proverite šta je neophodno za homologaciju i koliko bi koštalo da nabavite svu neophodnu dokumentaciju.

dragan

Dakle svako tumači zakon po svome (što je uvek i bilo), pa lepo čitajte poslednjih nekoliiko reči koje glase SAMO UKOLIKO ISPUNJAVANEKI OD NAVEDENIH USLOVA. Znači ne može svako

Odgovori

Boki

Imam laku prikolicu do500 kilograma za putničko vozilo kupljena nova u fabrici na moje ime registrovana prvi put 2004 godine na treću tablicu isto na moje ime nisam je vise nikad registrovao zato sto mi nije trebala sada kad sam hteo opet da je registrujem naišao sam na problem Nemogu da izvršim registraciju traže mi da je arestiran a prikolica ima i pločicu i broj od atesta koji je ukucan na rudu prikolice posedujem sve papire od prikolice kao i treću tablicu i foto kopiju saobracajne interesujeme šta da radim i kome da se obratim ?

Odgovori

Polovni Automobili

Od početka 2011. godine prikolice moraju da imaju svoju registarsku tablicu. Prikolica mora da ima i broj šasije, za koji pretpostavljamo da se nalazi na pločici. Napisali ste da imate fotokopiju saobraćajne – šta se desilo sa originalom? Račun imate, to nije sporno. Pošto je prikolica fabrički proizvedena, na pločici bi trebalo da pišu i masa prazne prikolice, nosivost i godina proizvodnje. Međutim, bez obzira što je fabrički proizvedena, mora da ima i dokaz da je prikolica homologovana, što može da bude fabrički sertifikat, ali može da bude i na samoj pločici. Napisali ste da imate broj atesta ukucan na rudu prikolice. Prema svemu navedenom, ne bi trebalo da bude problema. Međutim, pošto je ovaj problem bio posebno aktuelan pre oko pola decenije, većina vlasnika problematičnih prikolica je ili rešila problem ili bacila prikolicu, tako da su verovatno i na tehničkim pregledima zaboravili čitavu proceduru. U početku su i sami tehnički pregledi imali probleme sa ovakvim prikolicama, pošto praktično nisu imali jasna uputstva po pitanju uočavanja nepravilnosti u dokumentaciji, a policija ih je nemilosrdno kažnjavala. Zbog toga su mnogi tehnički pregledi odbijali da se uopšte bave prikolicama. Za sada pokušajte da obiđete još nekoliko tehničkih pregleda. Ukoliko Vam na svakom kažu isto – možete da pošaljete sve podatke o prikolici na email dragan.romcevic@polovniautomobili.com kako bismo pokušali da pitamo nadležne za rešenje.

krajisnik

imam hrvatski pasos sa srbijanskom adresom i naravno prebivaliste u srbiji dali smem voziti auto na stranim tablama

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

zoran novisad

U Srbiji je lakše registrovati avion nego prikolicu! stotine prikolica, savršene fabričke izrade, biće bačeno, jer "nemaju papire" (šta god to značilo), dok (prođem kraj jej svaki dan) kojekakve "varili-komšija- i- ja " nakrade- imaju tablice i nalepnicu!! Ne znam zašto je problem : a) napisati jasan i nedvosmislen tehnički prvavilnik o tome šta i kako treba da ima priklica i b) uvesti atest za sve što ima nekakve papire ! Primer su priklice za čamce, sa sve kočionim m sistemioma, duplim torzijama, koje su došle "u kompletu" s čamcem, i sad vrede 200-300 EVRA, tek kao stalak ! nisam znao (Okanoviću!) da smo tako rasklašani i besni, pa da nešto ionako preskupo plaćeno, možemo da bacimo ! to je ekonomska izdaja zemlje !

Odgovori

Polovni Automobili

Samo jedna napomena - Damir Okanović ne radi u Agenciji za bezbednost saobraćaja, koja je državna agencija, već u KOMITETU za bezbednost saobraćaja, koji je praktično neka vrsta udruženja građana i nema direktnog uticaja na te probleme koje ste opisali.

Trtmrt

Ako sam dobro shvatio može sa autom registrovanim kod nas da se vuče prikolica registrovana u inostranstvu! Postoji li neko vremensko ograničenje za to?

Odgovori

Polovni Automobili

Može. Nigde u Zakonu o bezbednosti saobraćaja se ne pominje vremensko ograničenje.

Igor Mladenovic

Po Zakonu o bezbednisti saobracaja nema vremenskog ogranicenja ali posle 6 meseci to postaje carinski prekrsaj.

Milos Stanisavljevic

Moze li neko da prenese "sveza" iskustva sa terena, tj. kako policija tumaci ovaj zakon? Da li se dozvoljava da automobil na srpskim tablama vuce kamp prikolicu registrovanu u inostranstvu? Pozdrav, Milos

stajke

U planu mi je kupovina kamp prikolice,rado bih se odlucio za sranca ali muci me dalja rrgistracija i osiguranje.Sta raditi?

Odgovori

Zdravko

Sta se radi prilikom isticanja regiatracije te strane prikolice i zasto mi moramo da izvrsimo homologaciju i ostala testiranja kod nas ako je vec ta ista prikolica u inostranstvu vec prosla kroz to i tamo registrovana?

Odgovori

benzin i samo benzin

Ako istekne registracija u carinskom prekrsaju ste. Rok je kao i za svu stranu robu koja se privremeno uvozi (auto prikolica je strana roba i za nju vaze carinski propisi kao za motorno vozilo) . Onaj ko doveze prikolicu iz inostranstva mora sa prvim povratkom u inostranstvo i da je vrati a najkasnije u roku od 6 meseci. Greska je u samom textu kao i komentarima gde se koristi izraz "ja mogu da vozim na teritoriji srbije" i sl. Stranim vozilom a i prikolica je vozilo mozete doci u srbiju ako imate privremeni boravak u inostranstvu od najmanje 6 meseci i isto morate da izvezete sa prvim odlaskom u roku od 6 meseci.

benzin i samo benzin

Ta agencija je kao i svedruge agencije formirana radi zaposljavanja stranackih kadrova i kao takva mora da izmislja pravila koja podrazumevaju dranje naroda da bi opravdala svoje postojanje. A narod cuti i dok god cuti bice.......

Polovni Automobili

Nije nam poznato kako funkcioniše registrovanje prikolica u drugim zemljama, ni kakve posledice mogu da budu ukoliko se prikolica sa isteklom stranom registracijom vozi u Srbiji. Što se tiče drugog dela pitanja, prikolice prolaze istu priču kao automobili

ivica

Nemoj te pisati neistine ako neznate , nije tačno da se prikolica moze voziti samo 6 meseci i onda mora izvest van zemlje. prikolica se moze voziti u srbiji kao i u inostranstvu sve do god bude registovana i dok joj vazi registracija , a lice koje je koristi mora imati boravak i adresu u stranoj drzavi prijavljenu u supu i to je to. Nemorate je nikad cariniti akonećete to je lično vaša stvar .

Apfsds

Kao prvo, imas toliko gramatickih gresaka da su mi oci prokrvarile! Kao drugo, posto se prikolica tretira kao vozilo (jel ide na tockove? Ide! Vozilo je! - razmisljanje prosecnog srpskog policajca!), samim tim podleze istim carinskim procedurama i propisima kao i svako drugo vozilo! Samo jako veliki broj stranih ulaze da uvezu neki automobil, pa samim tim ni izlazak nije problem! Ne pisi stvari o kojima ne znas nista! E da, i samo malo vise pismenosti molim!

Miroslav Stojanovic

A da li moze da ako je clan najblize porodicu u inostranstvu tj supruznik, a drugi u Srbiji, da li u tom slucaju moze da vozi automobil sa stranim registarskim tablicama?

Odgovori

Xx

Moze da vozi strane table, ja imam papire u slo, moja supruga nema, i vozi strane table. To zakonski ima pravo. Cak brat, majka, otac.

benzin i samo benzin

Za Xx-a. Moze samo dok si ti u srbiji odnosno dok moze da dokaze tu cinjenicu.

Polovni Automobili

Ne.

Gile

ok, sad mogu da kupim neku kamp-prikolicu u Francuskoj i ne moram da je prebacujem na nase table.

Odgovori