Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Sada je dozvoljeno vući prikolicu registrovanu u inostranstvu

Po „starom“ zakonu, osobi kojoj nije bilo dozvoljeno da vozi automobil registrovan u inostranstvu, nije bilo dozvoljeno ni da automobilom registrovanim u Srbiji vuče prikolicu registrovanu u inostranstvu. Po „novom“ zakonu, to je sada dozvoljeno.

Zakon ranije nije bio dovoljno jasan

Moramo da napomenemo da smo već pisali tekst na ovu temu, gde smo rekli da građani Srbije ne smeju da vuku prikolicu registrovanu u inostranstvu. Ovo naglašavamo zbog toga što nas je više čitalaca pitalo gde je ova stavka tačno pokrivena u zakonu, a mnogi su kao primere kršenja zakona navodili kamione koji su vukli prikolice registrovane u inostranstvu.

Pošto ova problematika ranije u zakonu nije bila najjasnije definisana, zatražili smo zvanično tumačenje od strane policije i dobili sledeći odgovor:

·        Članom 7. stavom 1. tačkom 31. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima („Službeni glasnik RS“ broj 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 - odluka US, 55/14, 96/15 - dr. zakon i 09/16 – odluka US) propisano je da je vozilo sredstvo koje je po konstrukciji, uređajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno za kretanje po putu, dok je tačkom 50. istog stava propisano da je priključno vozilo vozilo koje je po konstrukciji, uređajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno da bude vučeno od drugog vozila, a služi za prevoz putnika, odnosno stvari, odnosno za obavljanje radova;

·        Članom 7. stavom 1. tačkom 45. pomenutog zakona propisano je da je skup vozila sastav vučnog vozila i priključnog, odnosno priključnih vozila, koji u saobraćaju na putu učestvuje kao jedna celina;

·        Članom 273. stavom 1. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima  propisano je da vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji, dok je stavom 2. istog člana propisano da izuzetno od stava 1. ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju „rent - a - car” vozilima.

Imajući u vidu izneto, ukoliko je vučno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu, lice koje ima stalno prebivalište u Republici Srbiji može upravljati pomenutim skupom vozila samo ukoliko ispunjava neki od napred navedenih uslova propisanih zakonom.“

Dakle, policija nam je tada jasno rekla da nije dozvoljeno vući prikolicu registrovanu u inostranstvu.

Zaključak

Sada je dozvoljeno da se vuče prikolica registrovana u inostranstvu, a to pokriva i kamp prikolice, pošto u Članu zakona 273, Stav 2, Tačka 5 piše:

5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.

Dakle, piše priključno vozilo - što pokriva sve vrste prikolica, pa i one u kojima može da se boravi, spava, jede…

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.4
Komentara: 19
Pregleda: 38250
   

Komentara: 19 | Pregleda: 38250

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mejl.

Najčitaniji članci

dragan

Dakle svako tumači zakon po svome (što je uvek i bilo), pa lepo čitajte poslednjih nekoliiko reči koje glase SAMO UKOLIKO ISPUNJAVANEKI OD NAVEDENIH USLOVA. Znači ne može svako

Odgovori

Boki

Imam laku prikolicu do500 kilograma za putničko vozilo kupljena nova u fabrici na moje ime registrovana prvi put 2004 godine na treću tablicu isto na moje ime nisam je vise nikad registrovao zato sto mi nije trebala sada kad sam hteo opet da je registrujem naišao sam na problem Nemogu da izvršim registraciju traže mi da je arestiran a prikolica ima i pločicu i broj od atesta koji je ukucan na rudu prikolice posedujem sve papire od prikolice kao i treću tablicu i foto kopiju saobracajne interesujeme šta da radim i kome da se obratim ?

Odgovori

Polovni Automobili

Od početka 2011. godine prikolice moraju da imaju svoju registarsku tablicu. Prikolica mora da ima i broj šasije, za koji pretpostavljamo da se nalazi na pločici. Napisali ste da imate fotokopiju saobraćajne – šta se desilo sa originalom? Račun imate, to nije sporno. Pošto je prikolica fabrički proizvedena, na pločici bi trebalo da pišu i masa prazne prikolice, nosivost i godina proizvodnje. Međutim, bez obzira što je fabrički proizvedena, mora da ima i dokaz da je prikolica homologovana, što može da bude fabrički sertifikat, ali može da bude i na samoj pločici. Napisali ste da imate broj atesta ukucan na rudu prikolice. Prema svemu navedenom, ne bi trebalo da bude problema. Međutim, pošto je ovaj problem bio posebno aktuelan pre oko pola decenije, većina vlasnika problematičnih prikolica je ili rešila problem ili bacila prikolicu, tako da su verovatno i na tehničkim pregledima zaboravili čitavu proceduru. U početku su i sami tehnički pregledi imali probleme sa ovakvim prikolicama, pošto praktično nisu imali jasna uputstva po pitanju uočavanja nepravilnosti u dokumentaciji, a policija ih je nemilosrdno kažnjavala. Zbog toga su mnogi tehnički pregledi odbijali da se uopšte bave prikolicama. Za sada pokušajte da obiđete još nekoliko tehničkih pregleda. Ukoliko Vam na svakom kažu isto – možete da pošaljete sve podatke o prikolici na email dragan.romcevic@polovniautomobili.com kako bismo pokušali da pitamo nadležne za rešenje.

krajisnik

imam hrvatski pasos sa srbijanskom adresom i naravno prebivaliste u srbiji dali smem voziti auto na stranim tablama

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

zoran novisad

U Srbiji je lakše registrovati avion nego prikolicu! stotine prikolica, savršene fabričke izrade, biće bačeno, jer "nemaju papire" (šta god to značilo), dok (prođem kraj jej svaki dan) kojekakve "varili-komšija- i- ja " nakrade- imaju tablice i nalepnicu!! Ne znam zašto je problem : a) napisati jasan i nedvosmislen tehnički prvavilnik o tome šta i kako treba da ima priklica i b) uvesti atest za sve što ima nekakve papire ! Primer su priklice za čamce, sa sve kočionim m sistemioma, duplim torzijama, koje su došle "u kompletu" s čamcem, i sad vrede 200-300 EVRA, tek kao stalak ! nisam znao (Okanoviću!) da smo tako rasklašani i besni, pa da nešto ionako preskupo plaćeno, možemo da bacimo ! to je ekonomska izdaja zemlje !

Odgovori

Polovni Automobili

Samo jedna napomena - Damir Okanović ne radi u Agenciji za bezbednost saobraćaja, koja je državna agencija, već u KOMITETU za bezbednost saobraćaja, koji je praktično neka vrsta udruženja građana i nema direktnog uticaja na te probleme koje ste opisali.

Trtmrt

Ako sam dobro shvatio može sa autom registrovanim kod nas da se vuče prikolica registrovana u inostranstvu! Postoji li neko vremensko ograničenje za to?

Odgovori

Polovni Automobili

Može. Nigde u Zakonu o bezbednosti saobraćaja se ne pominje vremensko ograničenje.

stajke

U planu mi je kupovina kamp prikolice,rado bih se odlucio za sranca ali muci me dalja rrgistracija i osiguranje.Sta raditi?

Odgovori

Zdravko

Sta se radi prilikom isticanja regiatracije te strane prikolice i zasto mi moramo da izvrsimo homologaciju i ostala testiranja kod nas ako je vec ta ista prikolica u inostranstvu vec prosla kroz to i tamo registrovana?

Odgovori

benzin i samo benzin

Ako istekne registracija u carinskom prekrsaju ste. Rok je kao i za svu stranu robu koja se privremeno uvozi (auto prikolica je strana roba i za nju vaze carinski propisi kao za motorno vozilo) . Onaj ko doveze prikolicu iz inostranstva mora sa prvim povratkom u inostranstvo i da je vrati a najkasnije u roku od 6 meseci. Greska je u samom textu kao i komentarima gde se koristi izraz "ja mogu da vozim na teritoriji srbije" i sl. Stranim vozilom a i prikolica je vozilo mozete doci u srbiju ako imate privremeni boravak u inostranstvu od najmanje 6 meseci i isto morate da izvezete sa prvim odlaskom u roku od 6 meseci.

benzin i samo benzin

Ta agencija je kao i svedruge agencije formirana radi zaposljavanja stranackih kadrova i kao takva mora da izmislja pravila koja podrazumevaju dranje naroda da bi opravdala svoje postojanje. A narod cuti i dok god cuti bice.......

Polovni Automobili

Nije nam poznato kako funkcioniše registrovanje prikolica u drugim zemljama, ni kakve posledice mogu da budu ukoliko se prikolica sa isteklom stranom registracijom vozi u Srbiji. Što se tiče drugog dela pitanja, prikolice prolaze istu priču kao automobili

Miroslav Stojanovic

A da li moze da ako je clan najblize porodicu u inostranstvu tj supruznik, a drugi u Srbiji, da li u tom slucaju moze da vozi automobil sa stranim registarskim tablicama?

Odgovori

Xx

Moze da vozi strane table, ja imam papire u slo, moja supruga nema, i vozi strane table. To zakonski ima pravo. Cak brat, majka, otac.

benzin i samo benzin

Za Xx-a. Moze samo dok si ti u srbiji odnosno dok moze da dokaze tu cinjenicu.

Polovni Automobili

Ne.

Gile

ok, sad mogu da kupim neku kamp-prikolicu u Francuskoj i ne moram da je prebacujem na nase table.

Odgovori