Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Probna vozačka dozvola po novim pravilima

Probna vozačka dozvola po novim pravilima
Postavljeno 13.05.2018. u 23:16

Pošto i dalje dobijamo pitanja u vezi probnih vozačkih dozvola, pokušaćemo da razjasnimo neke od nedoumica. Podsetimo se, izmene su stupile na snagu 03. 04. 2018. godine.

Da li se sada probna vozačka dobija na jednu ili na dve godine?

Probna vozačka dozvola se i dalje izdaje sa rokom važenja od jedne godine. Dakle, ako sad položite – dobićete probnu vozačku dozvolu na godinu dana, a nakon toga dobijate standardnu.

Kada će početi da se izdaju probne vozačke dozvole koje moraju da se nose dve godine?

Početkom aprila 2019. godine. Međutim, probnu vozačku na dve godine će dobijati samo oni koji polože sa napunjenih 19 godina starosti. Oni koji polože sa manje od 19 godina starosti, moraće da nose probnu vozačku sve dok ne napune 21 godinu.

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja piše:

Probna vozačka dozvola izdaje se licu koje prvi put položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B sa rokom važenja:

1) dve godine - licima koja su položila vozački ispit sa navršenih 19 godina života,

2) do navršene 21. godine života - licima koja su položila vozački ispit pre navršene 19. godine života.

Da li nova ograničenja važe i za one koji su dobili probnu vozačku pre stupanja na snagu izmenjenog Zakona?

Da. Iz MUP-a su nam odgovorili sledeće:

Nova pravila saobraćaja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom odnose se i na vozače kojima je pre  stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima izdata probna vozačka dozvola.

Da li to znači da kola sa motorom sa više od 80 kW (109 KS) ne smeju da voze ni oni koji su dobili probnu vozačku PRE uvođenja ovog ograničenja?

Da. Ni oni koji su dobili probnu vozačku dozvolu pre nego što su na snagu stupila nova pravila, tj. pre nego što je izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, ne smeju da voze automobile snage veće od  80 kW (109 KS).

Da li postoji izuzetak kada neko sa probnom vozačkom sme da vozi auto sa više od 80 kW (109 KS)?

Da. Samo ukoliko je pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina.

Koje je vremensko ograničenje za vožnju sa probnom vozačkom dozvolom?

Vozači sa probnom vozačkom dozvolom ne smeju da voze auto u periodu od 23:00 do 06:00 časova.

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.3
Komentara: 260
Pregleda: 37055
   

Komentara: 260 | Pregleda: 37055

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nikola

Postovanje,polozio sam 13-og juna 2018. godine,napunio sam 18 godina 2. maja,da li sada smem da vozim sam ili moram da cekam da istekne probna? Video sam odgovore da smem,i procitao sam zakon koji je donet 3. marta 2018. godine,ali u probnoj vozackoj pise da moram imati pratnju do isteka probne dozvole?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako ste punoletni, ne morate da imate pratnju. Oko toga šta piše na samoj probnoj vozačkoj i onoga što stvarno važi vlada prilična konfuzija. Uglavnom, sada kada ste punoletni, možete da vozite bez pratnje.

Strahinja

Postovani,imam 17 godina i trebalo bi da polazem jos prakticnu obuku za A1 kategoriju pa da li znate koliko prakticna obuka traje,koliko cu imati vremena do novog zakona,jer koliko sam shvatio,ako me uhvati novi zakon,moracu da nosim probnu vozacku dozvolu do 21.godine.

Odgovori

Polovni Automobili

Teško je dati odgovor - zavisi od auto škole, od termina za polaganje... Postoji velika mogućnost da nećete stići.

marko

polozio sam sa 17 godina a 18 punim za nekoliko dana, da li da sacekam pa da izvadim probnu posle napunjenih 18? pitam zbog pratnje.

Odgovori

Polovni Automobili

Nema razlike.

Nikola

Ako probnu vozacku steknem sa 17 godina , da li to znaci da cu do 21 god. biti pod nadzorom nekog starijeg ? .. tj da li ce neko ko ima vazecu vozacku najmanje 5 god morati da bude samnom u automobilu?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne, samo do punoletstva.

Milan

Poštovani, Pošto ću položiti vozački ispit B kategorije posle 03.04.2019 i dobiti probnu na dve godine, kada će biti najskorije moguće da položim za C kategoriju? Unapred zahvalan.

Odgovori

Polovni Automobili

Prema najnovijim izmenama, imate još vremena da polažete po starim propisima, tako da ćete imati dozvolu samo godinu dana. Za C možete da polažete kada napunite 21 godinu.

Igor

Sin mi je juce 19.03.dobio probnu dozvolu i ima 18 godina i zanima me da li preko dana mora sa njim da bude neko ko ima dozvolu ili moze da vozi sam jer zakon se stalno menja i ne razumem da li to vazi samo za maloletne osobe ili i za punoletne dok ne dobije pravu posle godinu dana?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako je punoletan, ne mora da ima pratnju.

Samir

Pozdrav, imam 24 godine i polozio sam teorijski deo. Voznju polazem u petak 29.03.2019 pa me zanima da li cu dobiti probnu na jednu godinu ili dve? Hvala, pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Ako položite 29. marta, treba da uspete da izvadite dozvolu pre 3. aprila (bar koliko je nama poznato) da biste dobili probnu dozvolu na 1 godinu. Dakle, nije važno kada položite, već kada izvadite dozvolu.

Stevan Aleksić

Upisao sam vožnju u avgustu mesecu 2018. god, položio testove i od početka februara vozim časove , i nadm se da ću izvozati do kraja marta( pošto instruktor razvlači jedan po jedan čas) , u aprilu punim 18. godina , moje je pitanje sledeće Da li me kači novi zakon?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako izvadite dozvolu pre 3. aprila, onda ne, a ako nakon 3. aprila, onda Vas kači.

Srdjan

Da li će probna vozačka dozvola da važi po starom ili novom zakonu ako položim praktični deo ispita pre 3.4, a probna dozvola mi se izda posle tog datuma?

Odgovori

Polovni Automobili

Gleda se datum izdavanja dozvole, bar tako piše u zakonu. Inače, nije sigurno da će to biti tačno datum koji ste naveli.

Jovan

Da li za mene vazi zakon ako sam polozio u srednjoj skoli za b i c kat. da ne smem voziti vozilo jace od 80kw

Odgovori

Polovni Automobili

Da. Učenici srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije, probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje se sa rokom važenja od jedne godine. Dakle, umesto da nose probnu vozačku do 21. godine kada stupe na snagu novi propisi, oni će praktično imati ista ograničenja kao i sada. A ograničenje po pitanju snage ostaje.

Petar

Uskoro polazem vozacki za A1 i kad polozim krecem za B. Hocu li morati da imam probnu dozvolu za B? U auto skoli su mi rekli da necu imati probnu jer cu izvaditi standardnu za A1.

Odgovori

Polovni Automobili

Dobijate probnu vozačku dozvolu za A1. Nakon toga, kada položite za B kategoriju, i dalje ćete imati probnu vozačku s tim što se njeno trajanje/važenje računa od dana kada ste dobili A1 kategoriju.

Todor

Polozio sam za B katergoriju jos 2017, pravu vozacku imam od novembra 2018, a na leto bih zeleo da polozim za A2. Da li cu imati probnu dozvolu za A kategoriju ili dobijam odma pravu. U aprilu punim 19 godina

Odgovori

Polovni Automobili

Dobijate odmah pravu.

milan

eo ovako . polozio sam pre 6 meseci . ali zbog finansija slabih nisam jos isplatio celi iznos jos 44 hiljade mi je ostalo . sta se desava samnom onda? i da 4 aprila punim 28 godina ? sta ce zamene vaziti kakav zakon

Жоржо

Ограничење не треба да буде 80 Kw, већ треба да се прерачуна снага по маси возила и да је прописана за свако возило понаособ.

Odgovori

neni

Imam 29 god , pre 2 godine sam dobio regularnu dozvolu za A kategoriju. Da li u mom slucaju 2019te mogu poloziti i dobiti dozvolu za B kategoriju , ili cu dobiti probnu dozvolu za B kategoriju? do sada nisam uspeo nigde naci odgovor na ovo pitanje

Odgovori

Polovni Automobili

Dobijate standardnu dozvolu - pošto ste imali probnu za A kategoriju, sa probnim vozačkim ste završili.

neni

Da li zakon cita moju A dozvolu kao prevazidjen probni period , s obzirom da sam tada dobio regularnu A dozvolu ( u tom periodu nisu postojale probne dozvole za A shodno tome nikada nisam imao probnu dozvolu za bilo koju kategoriju )

Marko

Polozio sam sa 17 godina, i pre mesec dana napunio 18, da li jos uvek moram da imam pratnju uz sebe ili ne?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Dragana

Dobro vece ima 30 god,imam probnu,koliko smem osoba da vozim

Odgovori

Polovni Automobili

Nema ograničenja.

Milos M.

Poštovani, s’obzirom da imate navršenih 18 godina, ograničenje u pogledu max4 osobe u vozilu se na vas ne odnosi. ZOBS član 182 , stav7.

Milos

Ako krenem obuku pre stupanja novog zakona na snagu, a polozim kad stupi na snagu, da li cu imati probnu po starom ili novom zakonu? Imam punih 18 godina.

Odgovori

Polovni Automobili

Po novom. Imaćete probnu sve dok ne napunite 21 godinu.

Petar

Da li se u člana porodice računa ujko? I mogu li da vozim auto preko 108 konja sa njim ako on ima zabranu upravljanja vozilima B kategorije, je li se to računa kao da ima dozvolu ili ne? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Odgovor na prvo pitanje moraćemo da potražimo od MUP-a. Odgovor na drugo pitanje je - ne. On mora da ima važeću vozačku dozvolu.

Rajko

Poštovani mene zanima mogu li sa probnom dozvolom uz pratnju roditelja koji ima vozačku duže od 5 godina, da prelazim granicu odnosno da idem u drugu državu?

Odgovori

Polovni Automobili

Po našem zakonu - smete. Ali MUP se ograđuje po pitanju zakona drugih država. U aktuelnom ZOBS ne piše ništa u vezi ograničenja po pitanju inostranstva. Takođe smo pitali MUP i ovo nam je zvanično potvrđeno: " Odredba člana 182.stav 2. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojom je bilo propisano da se probna vozačka dozvola može koristiti samo u Republici Srbiji brisana je na osnovu člana 51 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima („Službeni glasnik RS“ br.24/2018) iz razloga što se propisom Republike Srbije ne može regulisati pravo korišćenja probne vozačke dozvole u inostranstvu. Činjenica da je navedena odredba brisana iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na puteima ne znači da vozač kome je izdata probna vozačka dozvole u Republici Srbiji ima pravo da upravlja vozilom u inostranstvu jer to zavisi od nacionalnih propisa svake pojedinačne države na čijoj teritoriji vozač upravlja vozilom sa probnom vozačkom dozvolom."

Жоржо

Не можеш да возиш у иностранству пошто је пробна дозвола на неодговарајућем образцу, тј.добијеш парче картона које нико у свету не признаје као валидну возачку дозволу.

Mid

Da li imam pravo da vozim posle 11h sa roditeljom

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Jadranka

Poštovani, ako dobijem dozvolu za B kategoriju posle aprila 2019., a u oktobru 2019. punim 18 godina, koliko mi traje probna vozačka i da li od 18. mogu da vozim bez pratnje ?

Odgovori

Polovni Automobili

Probnu vozačku ćete imati dok ne napunite 21 godinu, a kada postanete punoletni možete da vozite bez pratnje.

Jadranka

Koliko mi važi probna dozvola, ako položim sa punih 18 godina( oktobar 2019.)?

Mid

Koji zakon sad izlazi u april ?

Odgovori

Polovni Automobili

Svi koji od aprila dobiju probnu vozačku dozvolu moraće da je nose do 21. godine ili najmanje 2 godine ako su stariji od 19 godina. To je sve što se menja.

s.a

kazi te mi ako ne polozim voznju do aprila koji zako ce vaziti za mene?

Odgovori

Polovni Automobili

Novi.

aziz

kazi te mi posto sam polozio test ostale su mi jos 10 casa voznje pa to ce ici za jedno 10 dana kazi te mi ako polozim vonju iz prve pre aprila primer da polozim do marta jer ce me uvatiti probna 2 godine posto cu u junu 18

Odgovori

Polovni Automobili

Neće.

MarkoM

Dobio sam probnu dozvolu u oktobru tada sam imao 17. Sada imam 18 pa me interesuje da li mogu sam da vozim tj. bez pratnje? Hvala.

Odgovori

Stefan

Imam 24 polozio sam 29.1.2019 dali smem da upravljam vozilom koje je 120kw sa nekim ko vec ima dozvolu vise od 5 godina?hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Samo ukoliko je član porodice.

R

Dobar dan, zanima me ako položim sa 17 god po novom zakonu, posle aprila, da li ću moći da vozim sam, tj bez pratnje kad napunim 18god?

Odgovori

Marko

Imam 17, ako polozim do aprila 2019. da li cu kad napunim 18 moci da vozim sam i da li ce mi probna trajati standardno godinu dana?

Odgovori

Polovni Automobili

Da i da.

Magdalena

Da li ću moći da vozim bez nadzora ako položim sa navrsenih 18 godina posle aprila 2019?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Srdjan

Koja je razlika ako položim za B pre početka novog zakona ili posle novog zakona? Pošto čitam ovde da će i ovi što su dobili probnu vozačku dozvolu pre novog zakona morati da poštuju pravila po novom zakonu do 21. god.? Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Oni koji su dobili ili će dobiti probnu vozačku pre nego što na snagu stupe nova pravila, dobijaju je samo na godinu dana. Za njih ne važi retroaktivno produženje do 21. godine.

Mihajlo

Dobar dan, polozio sam za B kategoriju 19.09.2018. godine i u maju 2019. godine punim 18. pa u vezi toga imam pitanje da li mogu od maja 2019. da vozim bez nadzora roditelja i da li u vozilu mogu biti standardnih 5 osoba, a ne 3

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Nenad

Polozio sam sa 17 godina,da li pratnju moram da imam dok ne istekne probna ili do 18 godina?

Odgovori

Polovni Automobili

Samo do 18. godine.

MD

Imam još jedno pitanje. 2009. sam u po starom zakonu izvozila 90% časova vožnje i na tome ostala. Da li ja imam pravo da zahtevam da mi se to prihvati i da sve ostalo polažem i platim osim tih časova u drugoj auto školi? Da li postoji evidencija koju auto škola ima na osnovu koje bih na dobila tu potvrdu? Hvala unapred.

Odgovori

Polovni Automobili

U Pravilniku koji uređuje obuku vozača nismo našli ništa korisno u vezi Vašeg pitanja. Kandidat može da traži dokument sa upisanim brojem časova vožnje ukoliko prekine praktičnu obuku, odnosno vožnju. Na osnovu toga može kasnije da nastavi obuku. Ali ako ste Vi bili na obuci 2009. i tada niste uzeli taj dokument, priznavanje tih časova vožnje će biti vrlo problematično. Pokušajte da tražite od auto škole potvrdu, ali nismo uspeli da saznamo koliko dugo je auto škola u obavezi da čuva dokumentaciju o kandidatima na obuci.

veljaa

Polozio sam imam probnu 1 godinu,imam 20 godina da li smem da vozim sam kola bez roditelja?

Odgovori

Polovni Automobili

Da. Ali znate za ograničenja po pitanju snage automobila i noćne vožnje?

Sofija

Poštovani, počela sam sa teorijskom obukom početkom decembra i nadam se da ću je završiti do početka februara. Ako teorijski uspem da položim vožnju do prvog aprila, da li će moja vozačka biti po starom zakonu, odnosno trajati godinu dana? A i ukoliko počnem sa praktičnom obukom pre aprila i ako položim tek nakon aprila, da li postoje šanse da probna dozvola bude po starom zakonu? Hvala unapred.

Odgovori

Polovni Automobili

Ako dobijete dozvolu pre aprila, biće na 1 godinu. Posle aprila - na 2 godine.

Marija

Poštovani, 25.12.2018. sam potpisala ugovor sa auto školom s obzirom da plaćam na 12 rata i rečeno mi je da su proverili sa MUP-om i da smo poslednja grupa koja ima pravo da, ako položi do 1.4.2019., ima probnu dozvolu u trajanju od jedne godine. Da li je to tačno ili me hvata zakon od 2 godine? Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Tačno je.

Dusan

Polozio sam pre mesec dana, da li ja sad imam ogranicenje za 80kw ili nemam, pitao sam na vise mesta i svako tera svoju pricu, jedan kaze imam drugi nemam... Šta je tu sad tačno?

Odgovori

Polovni Automobili

U kojoj ste auto školi položili i šta su vam oni rekli? Gde ste još konkretno pitali i koje ste odgovore dobili?

Dušan

Kad sam uzimao papire u auto skoli pitao sam i kazu da nemam to ogranicenje, instruktor voznje kaze da imam a citam po sajtovima od drugih auto škola da imam

Polovni Automobili

Verujte instruktoru - imate ograničenje. Ovo je zvaničan odgovor ko ji smo mi dobili iz MUP-a: Нова правила саобраћаја за возаче са пробном возачком дозволом односе се и на возаче којима је пре ступања на снагу Закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима издата пробна возачка дозвола. Ova nova pravila odnose se na sve osim na to što se i dalje izdaju probne vozačke na 1 godinu umesto na 2, na koliko će početi 2019. godine.

Mihajlo

ja sam polozio pre 6 meseci i sada ja ne mogu da vozim auto koji sam kupio odma kada sam polozio od 85kw (108.8) ?? moram da cekam ili da kupujem novi automobim pa jeste li vi normalni ljudi..?

Odgovori

Aleksandar

Mozes da ga vozis ali u prisustvu nekoga ko ima vise od 5 godina iskustva. Sam ne mozes. Tako kaze zakon. Pre nego sto si kupio auto trebao si da istrazis i da se raspitas koja su ti ogranicenja.

Boncic I

Postovani, ja sam dobio probnu vozacku dozvolu u frebruaru 2018.godine. Pre ove dozovle izreceno mi je 8 kaznenih poena, i sada kada sam sa probnom dozvolom nacinio jos 2, pokrenut je postupak oduzimanja probne vozacke dozvole zbog 9 i vise poena. Da li je poeni nacinjeni pre dobijanja PVD mogu uracunati u probnu dozvolu, i da li je i tada limit 9 poena, jer je za AM limit 18 poena ?

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo uspeli da nađemo u propisima šta se dešava u ovakvoj situaciji. Poslaćemo pitanje policiji, pa ćemo objaviti odgovor kada stigne.

Polovni Automobili

Dobili smo odgovor iz MUP-a. "Законом о безбедности саобраћаја на путевима прописано је да ће се сматрати да возач који има пробну возачку дозволу не управља возилом савесно и на прописан начин ако има 9 или више казнених поена. Пробна возачка дозвола одузима се уколико возач има изречених девет и више казнених поена, без обзира на категорију возила којим је извршен прекршај."

Aleksandar

Vrlo logicno a i ispravno. Neko ko je dobio 8 poena pre nego sto je polozio i pritom jos 2 sa probnom dozvolom nije dovoljno savestan da ucestvuje u saobracaju i treba mu oduzeti dozvolu. Po mogucstvu na sto je moguce duzi period tako da kad sedne ponovo za volan dobro ce da vodi racuna sta radi.

Vojkan Petrovic

Sin mi je pre neki dan polozio vozacki ispit i dobio probnu vozacku dozvolu (ima navrsenih 17 godina). Da li je potrebno na porodicnom vozilu (kada mu budem davao da vozi) istaci napred i nazad oznaku "P" ili ta odredba pocinje da vazi od aprila 2019.godine?

Odgovori

Polovni Automobili

Ta odredba već važi.

Ivan

Upisao sam se u skolu u septembru prosle godine i odradio casove teorije i teorijski ispit. Ali zbog zabrane voznje koja mi istice u martu ne mogu da nastavim sa polaganjem.. Pa me interesuje da li mene hvata novi zakon sa 2 godine probne ili ostajem na starom od 1 godinu?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako stignete da dobijete dozvolu pre nego što nova pravila stupe na snagu, onda dobijate po starom, odnosno na 1 godinu. Ako ne stignete, onda 2 godine.

Boris

Poštovani, da li se probna dozvola dobija istoga dana ili se čeka nekoliko dana? Hvala najlepše.

Odgovori

Polovni Automobili

Proverite u policiji.

Lazar

Ja sam dobio probnu dozvolu za B danas 13.12.2018 i zanima me pošto u dozvoli ne piše ništa vezano za onih 80kw, da li me hvata to da ne smem jači auto od 80kw da vozim, do kada moram da vozim sa nekim starijim ko ima 5 godina dozvolu za B i u slucaju da polazem za A2 da li bih sledece godine imao probnu za A2 ili ne?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne smete da vozite jači od 80 kW, osim pod nadzorom člana porodice koji ima dozvolu najmanje 5 godina - sve dok imate probnu vozačku. Ako položite za A2, ne dobijate novu probnu, nego ova probna vozačka koju ste prvu dobili važi do svog isteka i onda dobijate regularnu sa upisane obe kategorije.

Marko

Pozdrav, ranije sam vas postavljao pitanja vezano za to da li probnu dozvolu možemo koristiti u inostranstvu. Odgovorili ste mi da je zbog izmene zakona o saobracaju ta zabrana ukinuta, i da vam je to potvrđeno u MUPu. Međutim, kada sam ih zvao (više puta) neki su mi rekli da ne znaju, čak i kada sam im pomenuo da je došlo do izmene ZOBS o kome nisu ni čuli. Drugi put su mi rekli da to nije istina i da mogu koristiti probnu dozvolu samo u RS. Našao sam tu izmenu zakona koju ste mi pomenuli na internetu, ali na jednom delu piše da je to samo predlog. Budući da stvarno ne mogu da nađem pouzdan izvor odakle mogu rešiti ovu nedoumicu, je l' biste mogli molim vas da mi ga vi pošaljete ako znate gde se nalazi? Relativno uskoro bih možda putovao u inostranstvo i ne bih baš rizikovao probleme na granici. Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Odgovor poslat na email koji ste ostavili.

Filip

Dobar dan,zanima me da li ako krenem u auto skolu pre aprila 2019,posto cu polaganje i praksticnu nastavu zavrsiti nakon stupanja novog zakona na snagu,da li ce mi probna vozacka biti po sdtarom zakonu ili po novom. Trenutno imam 16 godina ali a 17 punim u oktobru 2019

Odgovori

Polovni Automobili

Po novom.

Mateja

Imam polozenu A kategoriju, za koju posedujem vozacku dozvolu. Da li cu kada polozim za B kategoriju dobiti probnu B dozvolu i sluziti se sa 2 dozvole?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne - imate samo jednu dozvolu u koju su upisane sve kategorije koje imate. Za B ne dobijate probnu vozačku.

Igor

Da li za one koji su polozili pre aprila 2019. vazi pravilo o vremenu voznje od 23 do 06? Citao sam na drugom sajtu da se sve ostale izmene osim one od 80KW primenjuju tek od aprila 2019.

Odgovori

Polovni Automobili

Da, to pravilo već važi. Izdavanje probne vozačke dozvole na 2 godine počinje da važi od aprila 2019. godine.

Bosko

Iskreno mislim da sa polovnih automobila grese, proveri dodatno. Ja koliko sam obavesten i rekli su mi u 2 auto skole tako nijedna odredba novog zakona ne vaze osim one za voznju automobila jaceg od 80kw. Konkretno za tvoje pitanje mislim da je i dalje do 5, kazem proveri dodatno jer mislim da su pogresili u komentaru

Polovni Automobili

@Bosko - dobili smo zvaničan odgovor iz MUP-a u vezi ovog pitanja. Ograničenje je od 23:00 do 6:00 časova za sve koji imaju probnu vozačku dozvolu, bez obzira kada su je dobili. Takođe, primetili smo da mnogi novopečeni vozači izlaze iz auto škola bez osnovnog poznavanja ograničenja koja donosi probna vozačka dozvola.

Bosko

Ako je zvanicno iz mupa onda ok, hvala sto ste odgovorili pomaze i meni. Receno mi je da ko polozi do 1.04.2019. nema nikakvog ogranicenja iz novog zakona osim ovog za jacinu motora. Ne cudi me da i u skolama grese, jer ovo sa zakonima vise nikome nije jasno. Ja sam krenuo da kopam zbog voznje u inostranstvu ali vidim da je za i za ostale odredbe ljudima nejasno

Polovni Automobili

Zvanično je. A što se tiče zakona, potpuno ste u pravu. Pišu se na nepotrebno komplikovan i nelogičan način.

Ivana

Pozdrav! Što više ljudi ispitujem i tekstova/komentara čitam, sve mi je manje jasna ova zavrzlama u vezi sa probnim dozvolama, a da ne spominjem to što ni zvanična pitanja za polaganje teorijskog ispita nisu baš najjasnije formulisana (polagala u septembru, a štreberka sam, pa ih se sećam od reči do reči). Dakle, imam 32 godine i 28. novembra sam dobila probnu vozačku dozvolu za B kategoriju. 1) Da li moja probna dozvola važi 1 ili 2 godine? 2) Da li u periodu važenja probne dozvole moram imati pratnju u automobilu? Hvala unapred na odgovorima!

Odgovori

Polovni Automobili

Vaša probna vozačka važi 1 godinu. Pošto ste punoletni, ne morate da imate pratnju, osim ukoliko vozite auto sa motorom snage veće od 80 kW - takav auto možete da vozite jedino ako ste pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina.

Djordje

Samo jedno pitanje,voznja auta preko 80kw da li bas mora da bude clan porodice koji ima dozvolu B kategorije preko 5god ili moze bilo ko da bude u kolima koji ima B kategoriju preko 5 god? na primer drugar komsija rodjak ili neko stoti???

Polovni Automobili

Mora da bude član porodice.

Pocetnik

Pozdrav,pre par dana sam polozio za b kategoriju,imam 17 god. Hteo bi da polazem za A2, medjutim neko kaze ne mozes da polazes ni za jednu kategoriju dok imas probnu a neko kaze da mogu i sad ne znam ko gresi.

Odgovori

Polovni Automobili

Za A2 možete, odnosno možete da odradite obuku, ali dozvolu možete da dobijete tek kad napunite 18 godina (bez obzira da li i dalje imate probnu vozačku ili ne).

Milan

Pozdrav imam 21 godinu i do kraja 2018 godine cu dobiti probnu dozvolu pa me interesuje kako ce na mene da utice novi zakon koliko ce da mi traje probna i da li za mene vazi granica o snagi

Odgovori

Polovni Automobili

Probna će trajati godinu dana. Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da: 1) upravlja vozilom brzinom većom od: - na autoputu 110 km/h, - na motoputu 90 km/h, - na ostalim putevima brzinom većom od 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se kreće, 2) otpočne i upravlja motornim vozilom ukoliko ima u organizmu alkohola odnosno psihoaktivnih supstanci, 3) upravlja motornim vozilom u periodu od 23,00 do 06,00 časova, 4) za vreme vožnje koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju, odnosno opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku, 5) upravlja vozilom kategorije B čija snaga motora prelazi 80 kW, osim ako je pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina. Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, dok ne navrši 18 godina života, ne sme da upravlja vozilom bez nadzora lica koje se nalazi u tom vozilu i koje ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina. Može prevoziti najviše tri lica, uključujući i lice koje vrši nadzor.

veljko

I mene isto zanima i takodje imam 21 godinu,samo ja cu probnu dozvolu da dobijem u februaru 2019.Pa da li i za mene vazi isto??

Polovni Automobili

Da.

Aleksa

Koje su kazne, zabrane ako se vozi auto preko 80kw, vozio bi (85kw)

Odgovori

Polovni Automobili

Kazna je od 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor u trajanju do 30 dana.

Nije bitno

Zanima me jedna stvar, istice mi probna za B u januaru a planiram na leto 2019 da upisem A2 da li dobijam probnu za A2 ili regularnu posto sam vec imao probnu za B?

Odgovori

Polovni Automobili

Dobijate regularnu.

vladimir

Da li sa probnom može da se vozi kurirska služba ili tako slično? Ako voziš posle 6 , auto do određene snage itd itd, ako se poštuju svi propisi i zabrane ....

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Stefan

Uhvacen sam u 00:30 sa probnom dozvolom.Kolika je minimalna kazna i kolika je zabrana?Hvala!

Odgovori

Polovni Automobili

Minimalna kazna je 10.000 dinara, zabrana najmanje 3 meseca, plus 6 kaznenih poena.

Djorjde

Ne mora da znaci da ces dobiti sve cuo sam od prijatelja da su ih sudije pustale sa nekim malim kaznama ili ih ponistavale , meni nisu pomenuli kaznene poene naprimer kad su me nahvatali posle Beer Festa ove godine sa probnom u 01:00 kod Terazija. I opusti se nacekaces se dok ti stigne poziv za sud ja od Avgusta kad je bio Beer fest cekam i dalje nista nisam dobio. Ja samo ne znam kakva je procedura ako mi stigne posle januara poziv a ja cu tad imati regularnu ,da li zastareva kazna ili mi nece dati da izvadim regularnu ili ce mozda da me puste da je izvadim pa mi je onda oduzeti?

владимир

Да ли смем са пробном дозволом да возим за неку фирму,рецимо брза пошта или достављач?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Milos

Dobio sam probnu dozvolu ove godine a sledece godine u februar punim 18 da li cu moci da vozim kola bez pratnje kada napunim 18 godina ?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Marko

Dobar dan, u komentarima ste pomenuli da probnu vozacku dozvolu možemo koristiti i u inostranstvu. Da li biste mi mogli reći odakle vam ta informacija? Sećam se da sam pre viđao neke tekstove gde je pisalo da to nije dozvoljeno..

Odgovori

Polovni Automobili

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja izbačena je ta stavka. Dakle, u aktuelnom ZOBS ne piše ništa u vezi ograničenja po pitanju zemlje. Takođe smo pitali MUP i ovo nam je zvanično potvrđeno: " Odredba člana 182.stav 2. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojom je bilo propisano da se probna vozačka dozvola može koristiti samo u Republici Srbiji brisana je na osnovu člana 51 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima („Službeni glasnik RS“ br.24/2018) iz razloga što se propisom Republike Srbije ne može regulisati pravo korišćenja probne vozačke dozvole u inostranstvu. Činjenica da je navedena odredba brisana iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na puteima ne znači da vozač kome je izdata probna vozačka dozvole u Republici Srbiji ima pravo da upravlja vozilom u inostranstvu jer to zavisi od nacionalnih propisa svake pojedinačne države na čijoj teritoriji vozač upravlja vozilom sa probnom vozačkom dozvolom."

Milos

Dobar dan polozio sam sa 17 god a sutra punim 18.Da li smem sam da vozim kada napunim 18?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Nikolaa

Imam 30 godina i polozio sam voznju u oktobru 2018 god. Da li mi traje probna dozvola godinu ili dve?

Odgovori

Polovni Automobili

Jednu godinu.

uros

Pozdrav,interesuje me posto cu pocetkom januara 2019 da krenem u auto skolu i samim tim cu probnu dobiti nakon stupanja na snagu novog zakona.Pa me interesuje da li cu dobiti probnu na 1.god ili na 2.god posto cu imati punih 21.god kada upisem.

Odgovori

Polovni Automobili

2 godine.

Mitic

Postovani, polozio sam voznju 2013 po izmenjenom zakonu i imao sam probnu vozacku dozvoal. Da li sada mogu da izvadim stalnu vozacku dozvolu?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Mihajlo

Ja sam imao problem i nije mi jasno kako to moze tako da funkcionise. Polozio sam 4 decembra 2017 pre novog zakona. Ubrzo nakon toga sam vozio i svoj prvi auto koji ima 150ks. Kupljen bukvalno nedelju 2 dana pre novog zakona na sajmu. Potom sam zaustavljen 7 aprila i napisana mi je kazna jer vozim auto vece snage nego sto je dozvoljeno iako sam polagao po starom zakonu i kupio auto koji prema zakonu smem da vozim, a zakon ne sme retroaktivno da se gleda. Cak je i kod Alvirovica u emisiji bio sef saobracajne policije i rekao za slucajeve poput mog da novi zakon ne vazi. Sta sad ja treba da radim kad zivim sam bez roditelja, kupio auto i nemam nikog sa dozvolom kuci. Jel to znaci da sam trebao u ovoj banana drzavi da kupim jedan auto da mi sluzi godinu dana pa da ga prodam i kupim drugi posle. Gluposti.

Odgovori

Zeljko Vrekic

Da li sa probnom vozackom moze da se radi u nekoj firmi dje se vozi kombi na b kategoriju, tacnije u win win. Rekli su mi da proverim dal zakon dozvoljava da me zaposle kao vozaca sa probnom. Hvala na odgovoru!

Odgovori

Polovni Automobili

Može.

Nikola

Znaci ako prvo polozim za A1 kategoriju sledeceg leta pa zatim nekoliko meseci kasnije za B koliko mi onda traje probna? Takodje polazem preko srednje skole ali nisam smer vozaca vec masinski tehnicar motornih vozila zbog toga me mnogo zanima koliko traje probna. Hvala unapred.

Odgovori

Polovni Automobili

Probna po aktuelnim propisima mora da se nosi 1 godinu, a ako u međuvremenu položite za još neku kategoriju za koju ide probna vozačka, ta druga će trajati isto koliko i prva. Dakle - probnu nosite samo godinu dana, bez obzira na druge kategorije za koje položite nakon A1 kategorije. MEĐUTIM - pošto ćete Vi sledećeg leta polagati, do tada će najverovatnije probna vozačka morati da se nosi 2 godine.

Veljko

Izaso novi zakon za probnu dozovolu na 2 godine. E sad imam 20 godina da li ja dobijam na dve godine ili na jednu godinu probnu vozacku ?

Odgovori

Polovni Automobili

Još uvek nije stupila na snagu ta stavka da se probna vozačka izdaje na 2 godine. Ako dobijete dozvolu do aprila sledeće godine, njen rok trajanja će biti samo 1 godina.

Mijalko

Ja sam položio vožnju 2011.god. Znam da su mi iz auto škole dali neki papir...ne znam da li je to bila probna vozačka...Na kraju ja nisam siguran da li sam uopšte imao probnu vozačku dozvolu. Sad vidim na sajtu mup-a da je potrebna i položena prva pomoć, što ja nisam imao kada sam pomagao. Je li možete, molim Vas, da me uputite šta mi je činiti da bih došao do vozačke dozvole. Hvala unapred!

Odgovori

Polovni Automobili

Poslali smo Vam email na adresu koju ste ostavili.

Marko

Da li to vazi i za novi zakon koji stupa u aprili 2019.?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Marko

Ako prvo polazem za A1 kategoriju pa onda za B koliko onda traje probna, citao sam da samo jednom imamo probnu dozvolu?

Odgovori

Polovni Automobili

Tako je - trenutno se dobija na godinu dana i ako se pre njenog isteka položi za neku drugu kategoriju, probna u svakom slučaju ističe za godinu dana od dana izdavanja za sve kategorije.

ognjen

Imam 16-t godina krecem da polazem testove voznja mi pada sa 17-t sad da li ja mogu posle 18-te samostalno upravljati vozilom cija konjaza ne prelazi 109 ks ,a do 18-te da vozim u prisustvu clana porodice koji ima vozacku dozvolu najmanje 5 godina .Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Ognjene, Ognjene... :) Uglavnom, da li smete ili ne da vozite auto sa više od 109 KS zavisi od toga da li imate probnu vozačku dozvolu, nezavisno od godina starosti. Godine starosti, odnosno da li ste maloletni ili punoletni, donose druga ograničenja, nevezana za samu snagu automobila. Čim dobijete standardnu vozačku dozvolu možete da vozite auto jači od 109 KS. Do tada, samo uz pratnju člana porodice koji ima vozačku najmanje 5 godina.

DjordjeHarmonikas

A sta ce vam auto tolike snage za pocetnika koji je tek polozio?to je greska roditelja -.- roditelji treba da misle na svoju decu tj maloletna lica koja su tek dobila dozvolu snazan auto je sigurna smrt za pocetnika jer su usijane glave zeljne dokazivanja pazite sta radite bez jurnjave besan auto to trazi i vuce -.- ja sam polozio pre mesec dana vozim auto od 55KS i ne prelazim 50km znaci pamet u glavu i razmisljanje -.- Sto bi rekao moj instruktor covek od 60god ne juri misli prati i postuj pravila vidi i budi vidjen,savesno vozi cuvaj svoj zivot i zivot ostalih ucesnika sve je na tebi.......Lepo mi covek rekao i postujem to od kako sam dobio dozvolu pa sve dok budem mogao da vozim....

Mira

Imam probnu vozacku dozvolu B kategorije od 14.07.2018..da li moram biti pod nadzorom nekog dok upravljam vozilom? Pozdrav..

Odgovori

Polovni Automobili

Ako je snaga automobila veća od 80 kW, onda morate da budete pod nadzorom člana porodice koji ima vozačku dozvolu najmanje 5 godina.

Ivan

Pozdrav, za koji dan krecem u autoskolu, planiram da je zavrsim do decembra. Zanima me dal cu imati probnu dozvolu dve godine ili jednu posto zakon jos tad nece stupiti na snagu. p.s u januaru punim 21. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Na jednu godinu.

Aca Stanković

imam 18 godina i polozio sam 19.04.2018.god. , da li smem da vozim auto preko 85kw bez nadzora lica ?

Odgovori

Polovni Automobili

80 kW je ograničenje - ne 85 kW. Ne smete da vozite auto snage veće od 80 kW.

Nenad

Dal mogu sa probnom dozvolom da vucem prikolicu za kola?

Odgovori

Aleksa

Dali sa probnom vozackom smem da vozim firmino vozilo?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Zlatan

Dobro vece. Intresuje me. Kakav je status probne vozacke dozvole u austriji madjarskoj. Da li moze da se upravlja sa njom.

Odgovori

Polovni Automobili

Po našem zakonu, probna vozačka dozvola važi i van Srbije, ali nemamo proverenu informaciju da li u Mađarskoj i Austriji može da se koristi bez problema.

Deki Petrovic

I jos nesto: Sluzbenica MUP je konsultovala kolegu u Administraciji i period je takodje 05-23h.

Odgovori

Polovni Automobili

Dali su Vam pogrešnu informaciju - produženo je sa 5 do 6 časova ujutro. Možete i sami da pogledate u Zakonu o bezbednosti saobraćaja u Članu 182. Možete da ga pogledate preko ovog linka: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_bezbednosti_saobracaja_na_putevima.html

Deki Petrovic

Sledece napisano nije tacno-provereno jutros u Ljermontovoj: Da li nova ograničenja važe i za one koji su dobili probnu vozačku pre stupanja na snagu izmenjenog Zakona? Da. Iz MUP-a su nam odgovorili sledeće: Nova pravila saobraćaja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom odnose se i na vozače kojima je pre stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima izdata probna vozačka dozvola. U prevodu: ko je polozio pre izmene zakona imace probnu !godinu.

Odgovori

Polovni Automobili

Sva nova ograničenja važe i za one kojima je probna vozačka izdata pre nego što su ta ograničenja stupila na snagu. A probna vozačka se i dalje izdaje na godinu dana - primenu te stavke su odložili iz nekog razloga za godinu dana.

Petar

S obzirom da imam probnu vozačku dozvolu B kategorije, da li će obuka za A kategoriju biti kraća? Da li će mi biti izdata probna ili standardna dozvola A kategorije, pošto položim?

Odgovori

Polovni Automobili

Teorijska obuka će biti kraća - 7 časova ukupno, ali moraćete da vozite svih 40 časova praktične obuke. Probna vozačka za A kategoriju važiće do isteka probne vozačke za B kategoriju.

Aleksa

Da li sa navrsenih 18 godina cu smeti sam da vozim auto koj ima preko 80kW

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Luka

Ja sam podigao probnu vozacku dozvolu 20.3.2018. Znaci za mene zakon o ogranicenju snage motora ne vazi?

Odgovori

Polovni Automobili

Važi. Sve dok imate probnu vozačku dozvolu, ograničenje po pitanju snage važi. (U međuvremenu je tekst izmenjen.)

Nikola

Ne bi me čudilo da je greška, nije retkost da nailazim na dvosmislene ili čak i netačne odgovore, raspitaću se o ovome u auto školi detaljnije pa javljam.

Odgovori

Polovni Automobili

Odlično, hvala!

Nikola

Trenutno idem u auto školu, u pitanjima iz teorije imam pitanje: Vozač koji je stekao vozačku dozvolu pre navršenih 18 godina života za vreme upravljanja motornim vozilom kategorije B: mora biti pod nadzorom lica koje se nalazi u vozilu i ima vozačku dozvolu za kategoriju B najmanje pet godina, u periodu važenja vozačke dozvole(tačan odgovor), ima i ponuđene iste rečenice osim dela iza zareza koji glasi "do navršenih 18 godina života" (netačan odgovor). Ovo su inače pitanja sa sajta mup-a koji koriste sve auto škole i preko koga se polaže sam teorijski ispit.

Odgovori

Polovni Automobili

Onda nešto nije u redu. Proverili smo ta pitanja i tačan odgovor je da maloletan vozač sa probnom vozačkom dozvolom, nakon što napuni 18 godina, više ne mora da bude pod nadzorom. Ovo piše u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, član 182: "Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, dok ne navrši 18 godina života, ne sme da upravlja vozilom bez nadzora lica koje se nalazi u tom vozilu i koje ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina."

Nikola

Informacija Dragana nije tačna, ako si dozvolu dobio pre 18. godine moraš da čekaš 1 godinu dok istekne i tek onda smeš sam da voziš.

Odgovori

Polovni Automobili

Punoletan vozač sme sam da vozi auto.

Milos

Da li je moguce iznajmiti vozilo B kategorije sa probnom vozackom? 22 godine imam i 7 meseci probnu vozacku, koju sam preko skole polozio direktno na C kategoriju ?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete, osim ukoliko rent-a-car agencija iz nekog razloga odbija da Vam iznajmi vozilo.

Nemanja

Da li smem da vozim sa probnom dozvolom bez pratnje lica koje ima dozvolu? Kupio sam auto da li mogu voziti bez oblascenja, dok auto ne prebacim na svoje ime

Odgovori

Polovni Automobili

Ako ste punoletni, ne treba Vam pratnja u automobilu. Možete da vozite bez ovlašćenja.

Nemanja

Kupio sam auto nisam uradio ovlascenje da li smem sa probnom dozvolom da vozim taj auto

Odgovori

Polovni Automobili

Da, smete.

Nemanja Savic

Postovani, da li sa probnom vozackom dozvolom mogu da vozim na auto put (imam 27 .god). Pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Možete, ali ne brže od 110 km/h. Takođe, na motoputu ne brže od 90 km/h, a na ostalim putevima ne brzinom većom od 90% od brzine koja je dozvoljena saobraćajnim znakom.

Aleksandar

Kolika je kazna za voženje automobila koji je preko 80 KW za vreme trajanje probne?

Odgovori

Polovni Automobili

Kazna je novčana u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana ako prekršilac ne plati novčanu kaznu.

Aleksandar

A nema nikakvog oduzimanja bodova?

Polovni Automobili

Nema.

Aleksa

Da li cu ja sa 17 godina uz pratnju roditelja koji imaju dozvolu preko 15 god moci da vozim auto od 150 konja

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Zoran Stanković

da li smem da vozim teretno vozilo do 3500kg koje se vozi sa B kategorijom sa probnom vozackom dozvolom ?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Nikola

Zar ne piše da probna traje 1 godinu i dalje? Odakle si iskopao to?

Odgovori

Dzemil Hazirovic

Ako imamo probnu vozacku da li mozemo da vozimo vozilo snage do 80KW bez nadzora clana porodice koji ima vozacku najmanje 5 godina?

Odgovori

Polovni Automobili

Ukoliko ste punoletni - da.

Tole

Polozio sam 19. Juna 2018 i zanima me jel mogu da vozim auto preko 80 kw? Unapred hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Samo pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu B kategorije u trajanju od najmanje 5 godina.

Aleksa

Polozio sam u martu pre izmene zakona, a izvadio vozacku tek u junu, jel vazi za mene zakon o kubikazi?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije važna kubikaža, već snaga. I da, važi i za Vas. Ograničenje je 80 kW - dok imate probnu vozačku ne smete da vozite auto sa više od 80 kW. Ali postoji izuzetak - možete da ga vozite samo pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu B kategorije u trajanju od najmanje 5 godina.

Miloš Nikolić

Od čega zavisi da li će kazna biti veća ili manja?

Odgovori

Polovni Automobili

Od sudije.

Polovni Automobili

Od sudije.

Stefan Stanković

Imam probnu vozacku dozvolu B kategorije, polozio sam pre mesec dana sa 17 godina, zanima me da li mogu sam da upravljam vozilom bez nadzora lica koje ima 5 godina vozacku dozvolu kada napunim 18 godina ?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Motor

Probnu vozacku dozvolu za B kategoriju sam dobio u martu ove godine. U maju sam polozio za A1 kategoriju i kad sam otisao u SUP da izvadim dozvolu za A1 rekli su mi da ne mogu da dobijem dozvolu za A1 sve dok mi traje probna za B, i ja sad treba da cekam do marta sledece godine da mi istekne probna za B da bih mogao da dobijem dozvolu i za A1. Moje pitanje je da li ovo negde pise u zakonu ili ovi sto rade u SUP nemaju pojma o zakonu nego su mi to rekli otprilike.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne poznaju Zakon. Recite im da potraže šta piše u Zakonu o bezbednosti saobraćaja Član 182: Probna vozačka dozvola izdaje se licu koje prvi put položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B sa rokom važenja: 1) dve godine - licima koja su položila vozački ispit sa navršenih 19 godina života, 2) do navršene 21. godine života - licima koja su položila vozački ispit pre navršene 19. godine života. Ako lice sa probnom vozačkom dozvolom položi ispit za vozača vozila jedne od ostalih kategorija iz stava 1. ovog člana, probna vozačka dozvola za novostečenu kategoriju važiće do datuma važenja probne vozačke dozvole koja je prvo izdata.

Danijel

Polozio sam 29.marta.2018g sa 17 godina starosti.Dozvolu sam uzeo 2.aprila.2018 isto sa 17 god. U medjuvremenu sam 12.maja.2018 god. napunio 18godina,da li ja sada imam pravo da samostalno upravljam vozilom bez lica koje ima najmanje 5god dozvolu.Da napomenem da mi probra traje 1 godinu to jest do 2.aprila.2019 god.

Odgovori

Polovni Automobili

Da, punoletni vozači bez obzira na to što imaju probnu vozačku dozvolu mogu da voze automobil bez nadzora lica koje ima dozvolu najmanje 5 godina.

Vukasin

Na kraju ce nam uvesti probnu vozacku do 31...

Odgovori

Đole

Ceo život probna...

Nemanja

A sto se tice A kategorije, video sam neke vesti gde se sponinje uvodjenje probne dozvole za motor. Da li je to istina?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato.

Radoslav Grcic

Nije mi objavljen ceo komentar. http://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/aktuelno/probna-vozacka-nova-pravila-pocinju-da-vaze-tek-za-godinu-dana.php. Ovo je vas tekst. Sada tvrdite drugacije. Sta je istina?

Odgovori

Polovni Automobili

U prethodnom tekstu je bila pogrešna informacija, zbog čega je obrisan. Tačne informacije se nalaze u ovom tekstu.

Radoslav Grcic

Prvo je javljeno da ce se odredbe tog novog ZOBS primenjivati tek za godinu dana, sto znaci, probna dozvola na dve godine, zabrana voznje automobila jacih od 80 kW, i sve osale zabrane/ogranicenja. Moja cerka je polozila 13. Aprila, i dobila je probnu doz

Odgovori

Miloš Nikolic

Koja je kazna ako me policija uhvati da vozim auto veće snage od dozvoljenje sa probnom dozvolom? I da li je neko imao doživeo naplaćivanje te kazne jer sam čuo da policajci to cesto zanemare.

Odgovori

Polovni Automobili

Od 20.000 do 40.000 din.

Posmatrac 007

Da li ce pored mene morati da sedi neko preko 18 god sa 5 god iskustva sve dok traje probna vozacka ili dok ne navrsim 18 god?

Odgovori

Polovni Automobili

Do 18. godine.

Bajic todor

Dali imam pravo da upravljam c kategorijom ako mije oduzeta vozacka radi kaznenih pojena na b kategorij

Odgovori

Polovni Automobili

Ako Vam je vozačka dozvola trajno oduzeta zbog kaznenih poena, onda verovatno nemate pravo da vozite ni druge kategorije. Proverite u policiji za svaki slučaj.

Danilo

Pozdrav, U svim tekstovima nailazim na podatke tipa "... ako si POLOZIO pre tog i tog datuma..." itd, mene zanima da li se gleda datum polaganja ili datum izdavanja probne vozacke dozvole? Pitam jer imam preko 21 godinu i polozio sam negde u martu ove godine ali probnu vozacku jos uvek nisam izvadio jer nisam izmirio sve obaveze prema auto skoli a ova pravila vaze od 3. aprila i da li se onda ona odnose i na mene ili ne(generalno pitam za ogranicenje na 80KW)?

Odgovori

Polovni Automobili

Gleda se datum izdavanja probne vozačke dozvole.

Posmatrač Žika

U Americi sa 16 godina voze samostalno i, idu u školu, auto putem sve bez nadzornog organa. U čemu je razlika?

Odgovori

monkaS

pa mi smo idioti, oni nisu, ocigledno.....

Marko Saicic

Sta se desava sa kandidatima koju su krenuli sa polaganjem prosle godine .Ja sam krenuo Januara pao voznju dva puta,pa ponovo na tipovanje i sad 21. maja imam praktican ispit.da li se mi vodimo po starom ili ce i nama biti zabrana vezana za kw?

Odgovori

Polovni Automobili

Imaćete zabranu vožnje prema snazi pošto polažete nakon što su izmene zakona stupile na snagu.

Zoki

Ja trenutno sam u toku polaganja,najvise mi treba auto za radno mesto... kolika je kazna ako me uhvate sa probnom vozackom ujutro u 5???

Odgovori

Polovni Automobili

Kazna je od 10.000 do 20.000 dinara.

Стефан Николић

Malo se bolje informisite pre nego sto napisete clanak,u emisiji SAT je gostovao Boban Milinkovic i u celosti razjasnio novi zakon o probnim vozackim dozvolama,svako ko je polozio pre 3 aprila 2018 godine sme da vozi auto koji je jaci od 80kw dok oni koji su polozili posle 3 aprila 2018 ne smeju da voze auta koja imaju preko 80kw.

Odgovori

Polovni Automobili

Razjasnili smo taj problem i napravili ispravku u tekstu.

Petar Tucakovic

Ukoliko uzmemo vozacku pre 18,da li posle 18 mozemo voziti bez pratnje osobe koja ima dozvolu vise od 5 godina?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Samuel

Najveci je apsurd to sto osoba sa probnom dozvolom sme da vozi auto samo do 80 KW. A svi dobro znamo da takvo ogranicenje nemoze da zaustavi manijaka da naprimer raspali u naselju 120 km/h i vise. I sata jos, to se najvise moze ocekivati od balavca ciji cale ima lovu ili neke vezice u policiji. Dok normalni klinci, normalnih roditelja ce biti prinudjeni da cekaju dok im istekne probna dozvola da bih vozili porodican auto, jer za drugi se nema love...

Odgovori

Stevica

Bas tako, pravo u centar.

Bus sofer

Znaci,moja majka je polozila 1991. godine i nema dana vozckog staza i moze da sedne da "tera" odmah,a klinac mi, sto je juce izasao iz auto skole (i polozio) , mora dve godine da ga neko observira. Ovo je takva glupost da nema veze sa mozgom. Jel polozio ili nije? Jos gore je sto ce deca sad da poloze i nece uopste voziti po godinu-dve ,a onda ce da sednu sami -neiskusni i da voze.

Odgovori

Samuel

nazalost prijatelju tako je! Nije im dovoljno sto je narod u teskoj finansijskoj situaciji nego ajd da mu ga jos zabiberimo, pa da izmislimo kojekakve besmislene zakone radi dodvoravanja EU...

Boris

Jel moze da se polaze sa 16 god i teorijski i praktični deo ili to mora sa 17 ?

Odgovori

Polovni Automobili

Praktični tek sa 17 godina.

Radovan

Da li vazi probna dozvola u inostranstvu

Odgovori

Polovni Automobili

Pisali smo nedavno o tome - tekst je na ovom linku: https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/aktuelno/da-li-probna-vozacka-dozvola-sada-vazi-i-u-inostranstvu.php

Axa

Pozdrav. Da li se to isto odnosi za one koji dobiju vozacku u saobracajnim skolama? Npr ako dobije B i C.

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Uros

Pozdrav interesije me da li se ovi zakoni odneso i na one koji su sad polozili. Meni probna dozvola istice 03. aprila 2019 a ovde pise da zakon stupa na snagu od aprila. Da li to znaci da cu imati probnu do 21 godine.

Odgovori

Polovni Automobili

Nećete. Vama probna vozačka dozvola važi godinu dana.

Aleksandar Stojanovic

Pozdrav! Zanima me kako funkcionise polaganje pre 18. godine. Hvala unapred! :)

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da upišete sa navršenih 16 godina. Imate 40 časova teorijske nastave i 40 vožnje. Sa navršenih 17 godina možete da izađete na praktični deo ispita (vožnja). Ako položite, dobijate probnu vozačku dozvolu.

marko vuckovix

Izvinite ako ja probnu vozacku dobijem u februaru 2019 da li ce mi ona vaziti do 21 godine

Odgovori

Polovni Automobili

Neće - samo godinu dana.