Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako voziti psa u automobilu – navikavanje, bezbednost, komfor

Kako voziti psa u automobilu – navikavanje, bezbednost, komfor
Postavljeno 16.08.2018. u 11:16
Autor: Dragan Romčević

Autor: Dragan Romčević

Deluje banalno, ali može da bude vrlo neprijatno i po životinju i po putnike, pa čak i opasno. Zato dajemo savete koje je veoma lako ispratiti - uradite to na vreme i svaka vožnja može da se pretvori u pravo uživanje za kućnog ljubimca.

Na vreme naviknite psa na vožnju

Čak i ukoliko ne planirate da vodite psa na odmor, od malena ih naviknite na vožnju u automobilu, zbog odlaska do veterinara i slično. „Ugurate“ li odraslog psa, koji se nikada ranije nije vozio, na zadnje sedište ili gepek i odmah krenete, on može da doživi ogroman stres.

Moguće je da doživi napad panike, da počne da skače, grebe, pređe na prednje sedište i slično, što može da bude opasno i po njega i po ostale osobe u kolima, a može da dođe i do udesa.

Kako da naviknem psa na auto?

Prvo ga ubacite u ugašen auto sa otvorenim svim vratima, kako se ne bi osećao klaustrofobično ili da ne dobije utisak da ulazi u neki prostor iz kojeg neće moći da izađe. Naravno, sa štencima ovo je neuporedivo lakše, ali sa odraslim životinjama, naročito krupnijim psima, to zna da bude nezgodno.

U slučaju da početak privikavanja ne ide onako kako je planirano, sedite vi u auto, unesite unutra omiljenu hranu vašeg ljubimca ili neku koju mu inače ne dajete, ali u ovom slučaju može da bude opravdano iskoristiti je (neki poseban slatkiš namenjen psima pošto obične ne smeju da jedu, viršla, kobasica…). Ponudite mu poslasticu, ali nemojte da mu dajete dok ne uđe u auto.

Zatim se malo igrajte s njim, mazite ga, dajte mu poslasticu još par puta, kako bi unutrašnjost vozila shvatio kao prijatno okruženje. Dozvolite mu da ispita i onjuši sve, pošto je to životinjama prirodno ponašanje kada se nađu u novoj okolini. Dakle – pustite psa da se navikne na novi prostor.

Ukoliko vreme to dozvoljava, tj. ne vozite nenaviknutog psa hitno kod veterinara, ponovite ovu akciju nekoliko dana za redom.

Navikavanje na startovanje motora

Ukoliko imate nekog bučnog dizelaša, pas može da se uplaši kada startujete motor. U tom slučaju, bolje je da prvo upalite auto, a zatim u zavisnosti od ponašanja psa, ponovite istu proceduru ulaska.

Pokažite mu da nema čega da se plaši i da je kabina i dalje prijatno mesto bez obzira na buku. Možda vam ovo deluje banalno, ali ne zaboravite da psi imaju znatno osetljiviji sluh od nas.

Početak vožnje

Krenite lagano i pratite reakcije psa. U ovoj fazi ne bi trebalo da bude problema. Ukoliko bude, zaustavite se, smirite psa i nastavite sa vožnjom. Prve vožnje neka traju 5 - 10 minuta, a kada vidite da je vreme za sledeći korak, krenite na malo duži put.

Nagrada nakon vožnje

Pobrinite se da nakon svake vožnje pas uživa u igri, jurcanju parkom ili bilo čemu što ga čini srećnim. Tako će jedva čekati da uskoči u auto, pošto će znati da posle puta sledi nešto lepo. Ne morate da ga vodite u Diznilend – ponesite njegovu omiljenu igračku ili lopticu i na nekoj livadi ga pustite da se dobro izigra.

Hrana, voda i predah

Bez hrane neposredno pred put kako vožnja ne bi izazvala mučninu, pa čak i povraćanje. Dajte mu hranu nakon puta i to kada se malo odmori. Voda se daje češće, u umerenoj količini, kada pravite pauzu. Zato ne zaboravite da ponesete posudu za vodu.

Kada se  zaustavite da protegnete noge, a to obavezno činite redovno, uslovi često nisu idealni po pitanju bezbednosti, pa držite psa na povocu. Našao se u novoj sredini, primetiće nešto zanimljivo, potrčaće za nekom mačkom ili drugim psom, te može da izleti na put.

Kako i gde voziti psa?

a)     Transporter (boks ili kavez) – ovo je za vas najlakša opcija, a za psa verovatno najbezbednija. Veće pse je najbolje voziti u transporteru u prtljažniku, tako da je postavljen popreko, uz zadnju klupu.

Postoje razne verzije, kao npr. ovakva:

Naravno, ovo važi ako je reč o karavanu ili hečbeku - limuzina/sedan sa potpuno zatvorenim prtljažnikom očigledno ne dolaze u obzir. Ipak, neki voze pse i tako, kao u ovom primeru:

Transporter može da se stavi i na zadnje sedište. Veoma je važno da bude odgovarajuće veličine – konsultujte se sa veterinarom, prodavcem, drugim vlasnicima...

Navikavanje psa na transporter je posebna priča u okviru priče navikavanja psa na vožnju. Zato je najbolje da od samog starta odlučite kako ćete da vozite psa. Ako planirate da ga vozite u transporteru, u samom početku ga navikavajte na tu „nepoznatu kutiju/kavez“.

Neki dreseri i stručnjaci smatraju da je bolje da se pas prvo navikne na transporter van automobila. Na primer, nekoliko puta dnevno ostavite hranu u boks i pustite psa da jede u njemu. Igrajte se sa njim dok je u boksu. Dajte mu tu i vodu. Malo po malo, počnite da zatvarate vrata i da ga navikavate da će biti zatvoren. Tako će pas shvatiti da ulazak u boks i boravak u njemu nije ništa strašno i da nema razloga za paniku ili pokušaj bega.

Zatim transporter ubacite u prtljažnik i ubacite u njega igračku, poslasticu ili hranu, kako bi pas sam ušao. Ako je suviše mali, ubacite ga vi. Zatim sledi zatvaranje transportera, zatvaranje prtljažnika ili vrata ukoliko ga držite na zadnjem sedištu, pa startovanje motora i vožnja – postepeno, kao što smo već opisivali.

Neće svaki pas isto reagovati na različite faze navikavanja. Ukoliko bude problema, budite strpljivi – čitava ideja bazira se na tome da se psu korak po korak iskustveno objasni da vožnja u transporteru predstavlja nešto potpuno normalno i da posle toga obično sledi nešto prijatno.

Mnogi vlasnici se užasavaju zatvaranja psa u „kavez“. U tu problematiku nećemo da ulazimo.

b)     Sigurnosni pojas (grudni am) – ovo je praktično sigurnosni pojas prilagođen psima. Vezuje se psu oko grudi i zaključava kopčom u isto mesto gde i klasičan sigurnosni pojas. Tako će pas biti sprečen da skače po kabini i ometa vozača, ali će biti i zaštićen u slučaju oštrog kočenja. Tu su i drugi načini vezivanja – npr. standardni pojas se praktično provuče kroz deo ama (takođe standardnog ama koji regularno koristite), kao u ovom primeru:

Postoje različite verzije, pa pogledajte šta je dostupno na našem tržištu i šta vam najviše odgovara. Raspitajte se u prodavnicama opreme za kućne ljubimce i kod vlasnika koji imaju iskustva sa ovim načinom vožnje pasa.

c)     Čitav prtljažnik za psa – ovo važi za karavane, ali i za neke veće hečbeke. Psu možete da date čitav prostor u prtljažniku, ali ubacite posebnu pregradu koja odvaja putnički prostor, kako ne bi preskakao na zadnje sedište. Postoje i pregrade koje dele prtljažnik uzdužno na dva dela, tako da u jedan deo možete da stavite prtljažnik, dok drugi ostaje rezervisan za psa.

d)     Pregrada između zadnjih i prednjih sedišta – ovo je još jedno od rešenja, mada bi pas u svakom slučaju trebalo da bude vezan grudnim amom. Ali neki vlasnici žele da psi budu slobodni pozadi, a da pritom ne preskaču napred.

Verovali ili ne

Postoje i ovakvi  pojasevi:

Ne glavu kroz prozor

Neki psi obožavaju da izbace glavu kroz prozor tokom vožnje. Internet je pun takvih fotografija. Međutim, sreću kvare moguće povrede oka zbog udara insekata, upala uha ili oka.

Ne ostavljajte psa u automobilu na suncu

Čak i ukoliko ostavite prozore malo otvorene, unutrašnjost vozila će se vrlo brzo ugrejati do opasne temperature ukoliko je auto parkiran na suncu. Stoga, ukoliko psa ne vodite sa sobom, automobil obavezno parkirajte u nekoj garaži ili „debeloj“ hladovini.

Gde smestiti psa ako ne možete da ga vodite?

Postoje pansioni za pse, a možete da potražite i nekoga od „običnih ljudi“ koji mogu da ih čuvaju dok vi niste tu. Cene su u proseku desetak evra po danu, ali mogu osetno da se razlikuju. U cenu su obično uključeni šetnja, hrana i celodnevni nadzor. Inače, da biste koristili usluge pansiona, treba da nabavite potvrdu o zdravstvenom stanju od veterinara.

Preporučujemo da pre ostavljanja psa u pansionu ili kod neke osobe koja se time (polu)profesionalno bavi, dobro proverite sve uslove, raspitate se kod ljudi koji su već koristili njihove usluge, proverite utiske po forumima i društvenim mrežama.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 8
Pregleda: 13457
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Žikica Petrović

Sve zavisi od psa, kakve je naravi, dali poznaje osobe u vozilu. Ako zakonom nije predvidjeno ja bih sve do detalja razradio sa strucnjacima. Prvo obavezno kavez. Ako je pas veci auto karavan. To bi se odnosilo i na pudlice jer licno sam video dospodina u gradu skrece na semaforu ali muci se sa vidnim poljem koje mu zaklanja pudlica koja trckara po instrument tabli. Pa ako smo jasno definisali upotrebu mobilnog dajmo i ljubimce, i burek za vreme voznje i jos neke stvari koje ometaju voznju jer prvo uslovi i zivot vozaca pa uslovi i zivot ljubimca. Licno imam psa, labradora, vozi se u autu, ali u kavezu. Duze voznje, odmor setnja, da se olaksa da pije vodu on na svoje mesto ja za volanom.

Odgovori

Nemanja

Dali sa probnom mogu da vozim posle 23h uz pratnjom osobe koja ima preko 5godine vozacku dozvolu

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

molim

Č O K O L A D I C A ????????? NIKAKO ! Nikakve šećere a pogotovo ČOKOLADU, vaš ljubimac ne bi trebao NIKADA da konzumira! Može biti smrtonosna po njih! Prepravite tekst!

Odgovori

Dragan

Kako spakovati belgijskog ovčara da miruje u boksu… Jedino da ga nakljukam sedativima. :)

Odgovori

Polovni Automobili

Taj bi verovatno bez problema istrčao put do mora pored automobila, samo da vozite malo sporije. :)

Dorjan

Ne smes sa probnom da vozis vise od tri osobe ali zato moze nekoliko dzukela da se voze.

Odgovori

NN

Hahahahaha