Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kome se žaliti ako smatrate da su vas neopravdano oborili na tehničkom pregledu?

Kome se žaliti ako smatrate da su vas neopravdano oborili na tehničkom pregledu?
Postavljeno 04.09.2018. u 14:40
Autor: Dragan Romčević

Došli ste na tehnički. Platili ste, ali su vas oborili, odnosno vaš auto nije prošao tehnički pregled zbog nekog razloga koji je po vama banalan i smatrate da ste oštećeni. Šta uraditi u takvoj situaciji? U svakom slučaju, nemojte da zapalite auto. Ako ništa drugo, prodajte ga na otpad, rastavite i prodajte deo po deo... Dakle -  taj deo smo razjasnili, nadamo se.

Na prvom mestu, ukoliko vam je auto neophodan, vi u svakom slučaju morate da ga registrujete, što znači da morate da nađete način da prođete tehnički pregled. To možete da postignete na dva načina:

a)    Sredite „problem“ zbog kojeg su vas oborili na tehničkom (npr. skinete spojler, zamenite „aftermarket“ retrovizor, montirate točkove prihvatljivih dimenzija, popravite neko oštećenje...)

b)   Nađete drugi tehnički na kojem taj „problem“ neće biti  razlog za padanje na pregledu

Kome se žaliti?

Možete da se žalite policijskoj upravi na čijoj se teritoriji nalazi tehnički pregled za koji smatrate da vas je neopravdano oborio. Treba da podnesete žalbu - možete pisanim putem (lično ili poštom) ili e-mailom.

U žalbi treba jasno i konkretno objasniti problem, odnosno tačno navesti stvari zbog kojih smatrate da ste oštećeni prilikom obavljanja tehničkog pregleda. Obavezno uz žalbu treba dostaviti dokumentaciju koju dobijete na tehničkom - izveštaje o utvrđenom stanju vozila, odnosno izveštaj i potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila.

Sve originale dokumenata koje šaljete ili dostavljate obavezno fotokopirajte kako biste imali rezervu u slučaju da originali nekim slučajem nestanu, npr. zagubi se poštanska pošiljka.

Nakon toga će ovlašćena lica iz policije obaviti proveru tehničkog pregleda koji ste prijavili i utvrditi da li je u vašem slučaju bilo nekih nepravilnosti. Ukoliko se utvrdi da je bilo, biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili postupka oduzimanja ovlašćenja za obavljanje tehničkog pregleda.

Ukoliko u skorije vreme ne dobijete nikakvo obaveštenje u vezi vaše žalbe, raspitajte se u policiji u kakvom je statusu. Bude li vam žalba odbijena, priča je praktično završena, ali ako bude usvojena onda imate pravni osnov da tražite povraćaj svog novca.

Na koji način ćete tražiti povraćaj novca, posebna je priča. Na prvom mestu, idite na tehnički pregled o kojem je reč. Ponesite sve dokaze o tome da je vaša žalba prihvaćena, i tražite da vam se vrati novac.

Ukoliko bude bilo problema, možete da se obratite NATEP-u (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda - www.natep.rs) ili nekom od udruženja za zaštitu potrošača. Ukoliko ni to ne pomogne, prvo zapretite tužbom, a onda i podnesite tužbu. Znamo da kod nas sudske parnice znaju da budu duge i neizvesne, ali u ovom slučaju sa jasnom dokumentacijom iz policije ne bi trebalo da bude komplikacija na sudu.

Ovo je izvod iz zvaničnog odgovora koji smo dobili od policije:

U slučaju da stranka nije zadovoljna načinom na koji je izvršen tehnički pregled vozila, može izvršiti tehnički pregled kod drugog privrednog društva ovlašćenog za vršenje tehničkog pregleda vozila.

Nakon toga, može policijskoj upravi na čijoj se teritoriji nalazi ovlašćeno privredno društvo, dostaviti podnesak pisanim putem ili elektronskom poštom, u kome će tačno navesti u čemu se sastoji nesavesnost ili nepropisnost prilikom vršenja tehničkog pregleda vozila, uz koji će dostaviti izveštaje o utvrđenom stanju vozila, odnosno izveštaj i potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila.

Ovlašćena službena lica MUP-a će izvršiti nadzor nad radom privrednog društva i utvrditi da li u konkretnom slučaju ima elemenata nepropisnog ili nesavesnog rada i preduzeti zakonom propisane mere - podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka ili postupak oduzimanja ovlašćenja za vršenje tehničkog pregleda vozila.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 32
Pregleda: 22208
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Sasa

Pozdrav, Kome se zaliti na ostecenje koje napravi radnik na tehnickom pregledu? Juce su mi ostetili srafove poklopca posude za kocionu tecnost na motociklu i sada ne mogu da ih odvrnem i promenim tecnost. U ponedeljak idem do njih da odvrnu te srafove i planiram da se zalim (ako ima kome u ovoj zemlji) ako naidjem na 'nerazumevanje' radnika koji ih je ostetio. Inace ovaj motor vozim 12 godina i sam menjam kocionu tecnost na dve godine, ti srafovi su do juce bili kao novi

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, pokušajte da rešite problem na samom tehničkom pregledu, a ako to ne pomogne, javite se ponovo da pokušamo da nađemo ko je nadležan za ovakav problem.

Bojan Petrovic

Propustih da napisem, u pitanju je bio tehnicki pregled ,,DSF" u Kragujevcu. Eto, da znate, vozilo moze biti tehnicki neispravno i kad ima visak vlage u tecnosti sistema za kocenje. Hteo sam da se zalim odeljenju saobracajne policije, zaduzenom za kontrolu rada tejnickih pregleda, ali me je dobar prijatelj, inace policajac, posavetovao da to ne cinim, jer necu nista postici, njihovo se veruje, jer su to ,,strucna lica". Ostaje nam samo da ovako javno pisemo kada smatramo da smo osteceni i da izbegavamo takve tehnicke preglede, jer oni zive od nas a ne mi od njih.

Odgovori

Bojan Petrovic

Dana 14.03.2022. god. sam otisao da uradim tehnicki pregled na vozilu Passat B6 ecofuel iz 2009. godine. Zakazan termin je ispostovan, upucen sam na sprat objekta u prostoriju nalik kaficu, gde sam uljudno usluzen picem i gde sam kroz staklo mogao da pratim pregled vozila. U toku pregleda sam primetio da su se radnici (njih troje) mucili da otvore gepek. Pritiskali su tastere i povlacili rucice, pravo je cudo da nisu nesto od toga polomili. Nakon sto su uspeli da otvore gepek, krenuli su da vade sve moje stvari iz gepeka. Posto vozilo ima fabricki ugradjen pogon na metan, pretpostavljam da su hteli da kontrolisu boce a one su u podu auta i mogu se videti samo ispod vozila. Pobunio sam se zbog toga, gazda me je terao da ucutim i da se ne mesam a posto sam to odbio, izbacio me je napolje na mraz od -6 da sacekam kraj pregleda. Na kraju su mi saopstili da vozilo nije proslo tehnicki pregled. Razlog: ,,preveliki procenat vlage u tecnosti kocionog sistema". Pisite svi o nanetoj nepravdi.

Odgovori

Dejan

Sta se dogadja sa teretnim programom odnosno kamionima koji imaju dodatno ugradjen krovni rolbar sa svetlima i rotacijama zbog potrebe prevoza vangabaritne robe. Mup je izdao saopstenje da ako nesmanjuje vidljivost reg.oznake za rad kamera i ako svetlosne grupe imaju pokrivace vozilo se smatra kao ispravno odnosno rolbarovi su dozvoljeni. Međutim ni jedan tehnicki jos to nepraktikuje

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato ništa po tom pitanju. Od MUP-a ne možemo da dobijemo ta uputstva koja se šalju tehničkim pregledima, a tehnički pregledi nisu raspoloženi da govore na tu temu. Tako da, nažalost, ne možemo da Vam pomognemo.

Srki

Nikad nisam platio tehnicki pre kraja pregleda,svasta.

Odgovori

Rade

U mom kraju mnogo ljudi vozi ne registrovana vozila posle ovih gluposti koje je Aleksandar Vucic i Brnabic uveo

Odgovori

Rade

Drzava Srbija svakih par godina uvodi nove dazbine od kojih se narod gusi a banda politicka vraca kredite MMF mafiji pa stoga ne cudi sto je sad ovakva zavrzlama sa tehnickim pregledima.Samo maloumni koji izlaze na farse zv GLASANJA to ne shvataju.Ja cu ove godine voziti ne registrovano vozilo iako je KAO NOVO i tek je ocarinjeno iz Svajcarske.Naime vozilo je proslo carinu,uredno registrovano prosle godine a ove nije proslo tehnicki zbog ful opreme,to ima samo u Srbiji.Naj zalosnije je od svega sto narod nema kome da se zali.Tehnicke preglede vrse lica sa kupljenim diplomama i time su pokriveni od zakona a sto pojma nemaju to nije vazno.U Loznici na tehnickim pregledima radnici tehnickog traze slike na internetu da vide kako neko auto izgleda pa rade tehnicki sto je jako zalosno.vracaju vozila sa tehnickog sa smesnim zakljuccima.....jadno i zalosno....pravo ogledalo drzave.

Odgovori

dane

A što nisi uspeo da prođeš tehnički? Za šta su te oborili?

žika

Posedujem auto uvezen sa euro kukom 6 godina , prilikom atestiranja uređaja za cng, pre prve registracije , (auto iz uvoza sa fabričkim cng- om,i euro kukom slikano svaki put na tehnički i na atestiranju) rečeno mi je i na atestiranju i na tehničkom da nije potrebno ništa od papira za registraciju. Auto je registrovan 6 godina za redom bez problema,.na euro kuki postoji pločica sa homologacijom.i na samoj kuki je broj ,ona je vertikalna brzoskidajuća sa ključem.proizvođač ORIS a na poklopcu utičnice ima opelov znak.Pitam sa dali ću imati problema prilikom produženja registracije?

Odgovori

Polovni Automobili

Necete.

Dex

Ako Vam je vozilo uvezeno PRE aprila 2014. dovoljna je pločica pod uslovom da na njoj ima oznaku proizvodjača vozila. Ako je vozilo uvezeno NAKON aprila 2014. onda svakako u uverenju AMSS ima navedeno da vozilo poseduje kuku.

Auto Trgovina

Da li bocni vetrobrani spadaju u nedozvoljenu nadogradnju ili ne?

Odgovori

Polovni Automobili

Dozvoljeni su ako ne smanjuju vidno polje vozača.

tehnicki pregled

Da spadaju.

Skrba

Mozete se obratiti Nacionalnoj sluzbi za pomoc gradjanima prilikom tehnickog pregleda. Tamo samo dobijete formular gde popunite koji deo automobila vam je los, prilozite da su vam primanja manja od 300 eura i oni vam odobre sredstva za popravku istih, daju vam i knjigu besplatno " Prirucnik za izbegavanje rupa u Beogradu- Kaluđer koji je menjao ceo trap na svom Ferrariju" dopunjeno izdanje 2018 u izdanju Lagune a tu je i vaucer za letovanje 10 dana u Paraliji i CD SAT patrola do iste destinacije. Fini su ljudi stvarno, neformalno će Vam dati spisak oficijelnih pumpi na Rumunskoj granici gde je dizel 100 dindzi po litri, potapšati vas po ramenu i poželeti ugodnih godinu dana vožnje do sledeće registracije!

Odgovori

Ivan

Inače šta se dešava još, Ako vozilo ne prođe tehnički na jednom mestu, a posle toga odeš na drugo mesto i isto vozilo prođe, u roku od nedelju dana dolazi Inspekcija u taj tehnički pregled da vidi kako je sada to vozilo prošlo.... Zato što nije poenta ovoga da automobili budu sigurni, da manje ljudi gine, nego je cilj uzeti ljudima pare.

Odgovori

peki

iz navedenog teksta moze se zakljuciti da nemas kome da se zalis. zakonodavac je apsolutno kriv jer nije decidno objasni sta i kako, jer da jeste do ovakvih situacija ne bi ni dolazilo. totalno je sve ne doreceno u vezi tehnickog pregleda i svako tumaci na svoj nacin- treba di godisnji odmor da realizujes sve to.zasto zakonodavac nije odstampao jasna pravila za tehnicki pregled k0oji bi besplatno bio dostavljen gradjanima tako da svi znaju sta treba i da se pridrzavaju istog

Odgovori

Magyar

Dakle, nije bio cilj da pravila svako čita textualno i grafički prikazano i da ta knjižica bude deljena od strane AMSS korisnicima usluga tebi i meni. Da je države koja drži do sebe, tehničari pri tehničkom pregledu bili bi pre cele ove ujdurme školovani od strane te famozne "agencije za bezbednost tvog i mog džepa", nego im je cilj da bude sve neizvesnije. Pričati o nečemu i držati svakoga u šaci. Ako me nepuste na tehničkom uradiću prepravku ukoliko procenim da mi se isplati, ako neću u tom trenutku auto prodajem i odmah kupujem vozilo u Mađarskoj i priča za mene tu prestaje o ovoj temi. P.S. Ako MUP kontroliše nešto što nije u obavezi MUP- a šta dalje dodati.? Kompletan ovaj cirkus oko tehničkog pregleda dovešće do grdnih problema ove države. Svi koji imaju dvoljno državljanstvo će im brzo dopizdeti ovaj cirkus i kupovaće vozila van Srbije i terati ta vozila u Srbiji.

Smudj

Posto sam dugo godina radio u organima drzzavne upave da pojasnim sa aspekta struke- u svakoj policijskoj upravi po mestu sedissta firme koja vrssi tehnički pregled, nalazi se Odeljenje saobracajne policije /inspektori za inspekcijski nadzor rada tehničkih pregleda/koji su nadležni za sve oko tehničkih pregleda, utvrdjivanje uslova za početak rada, nepravilnosti u radu, kao i zatvaranje tehničkih pregleda , kao i podnošenje prekrssajnih prijava ako postoje uslovi za to shodno ZOBS-u i Pravilniku koji reguliše predmetnu materiju......Znači oni su nadležni i za prigovore tj. žalbe vlasnika vozila ako imaju opravdan razlog u vezi rada i obavljenog tehn. pregleda na njihovom vozilu.

Aca

Najbolje se zaliti guglu. Vecina tehnickih pregleda ima recenzije pa ostavljajte komentare. Kada budu lose ocenjeni gubice mnogo musterija, sto je veca kazna za buduci rad nego jednokratna novcana kazna.

Odgovori

Jole

Obratite se onom ko vam je uvalio otpad na cetiri tocka.

Odgovori

B

Recimo Zastavi?

Smudj

Jole je u pravu- liku koji vam je prodao vozilo, tj. trgovcu, a preko njega i ,,babi i dedi,, iz Minhena koji su ,, prvi vlasnici,, vaseg vozila sa ,, pravom kilometrazom,, samo sto je km.sat obrnuo visse puta......................................

Jole

Pazite na wv boru 4x4 karavan2001 u Babusnici,uzet u zameni tj dao pezo partner sa losom torzijom ,ima probleme izgleda sa turbinom,trapovima,trulezi...prevarant trazi 2 999e i tvrdi da je uradio veliki servis sto nije tacno,zamenio samo kaiseve,cak ni ulje nije promenio.Prodao pre toga pezo 206,reno megan,golf 2,land rover...Imate i jednu budalu prodaje vectru b 2001 za 2650e ali to niko i ne gleda.

Pera

Za ljubitelje Wagena koji za i vise nego punoletan auto daju skoro 3000 evra - e neka vas i vraju prevaranti, kada mozga nemate. Ono sto je Svabo bacio jos pre ko zna koliko godina vi sada ovde opusteno hocete da platite 3000 evra?

Jole

Smudj bravo. Gospodine Pero skidam kapu,u sred srede. 3 000 eura za trilog nemca a za 7 000 eura moze se kupiti nov Logan i Sandero ili pak za 10 000 eura imate Ladu Vestu.KO ne veruje neka pogleda testove ovih automobila.

Jole

Takodje mi je smesno kad vidim jugo za koji traze po 1000-1500e a 2008 nov je kostao nekih 4 000eura.Komedija.Mislim da se trebaju na ovim sajtovima uvesti ocene za autplaceve i preprodavce kao i prosecna cena da bude pored one prodavceve da bi ljudi imali uvid od kakvih prevaranata kupuju.

branko

naravno da svaki krs i ne treba da prodje tehnicki pregled,ili ovi nabudzeni sa spojlerima ,folijama kao kod mafije ne vidi se nista auto ide sam,svbetla na sve strane pa cak i ispod auta kao na novogodisnjoj jelkici a kako koce i upravljaju to nije vazno,probajte na zapadu da registrujete truo auto,nema sanse,a ovde se vozi bez pola patosa i pragova ,kad stane na ciglu ne mozes da izadjes napolje sav se uvije i vrata se ne daju otvoriti,vreme je bilo da se uvede neki red ali mi smo SRBI prepametni pa idemo u sitna crevca gledamo i sto treba i sto ne treba ali da kseve treba baciti na reciklazu dok imaju jos malo lima jer i tamo nece primati trule i propale to sigurno treba

Djubretar

Kao i za sve nepravde u drzavi, nadlezni su "Vodovod i Kanalizacija" u vasem mestu, ili ako ga nemate, u najblizem vecem mestu.

Odgovori

pcelar

Hhahaha sada kako je nece da prolaze tehnicki oni koji imaju nalepnicu SRB nazad trazice atest :'D

Odgovori