Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da ne platite tehnički pregled dva puta

Kako da ne platite tehnički pregled dva puta
Postavljeno 06.09.2018. u 19:15
Autor: Dragan Romčević

Ako padnete na tehničkom, imate po zakonu rok od 3 radna dana da sredite auto i vratite se na pregled bez plaćanja. Ako prođu ta 3 dana, moraćete da platite novi pregled. Drugi „scenario“ je da nađete neki drugi tehnički pregled na kojem će vas pustiti sa tim „problemom“ (npr. spojler, promenjene dimenzije guma i felni, korozija, oštećenje...), ali tamo ćete morati ponovo da platite.

Odete li na tehnički i tamo utvrde da auto iz nekog razloga ne može da prođe, a da biste rešili taj problem potrebno vam je malo više vremena (npr. dubinska korozija), možete se naći u situaciji da plaćate tehnički 2 puta.

Rešenje

Idite svojim automobilom na tehnički, bez zakazivanja, pošto ne želite da radite tehnički pregled, već samo da pitate kontrolore na tehničkom da li će vaš auto proći tehnički zbog nekih „problematičnih“ stavki. A možda je ipak bolje da proverite telefonom kada će biti najmanje gužve, kako bi radnici imali dovoljno vremena da pogledaju auto i kažu da li bi nešto moglo da bude problematično.

Neće, naravno moći da vam kažu da li su vam u redu kočnice i slično, ali mogu na vreme da vam kažu da skinete neki spojler, nalepnice sa šoferke, kuku koja nema atest, da sredite neki deo koji je toliko zarđao da se pojavila rupa, da su vam gume suviše izlizane/potrošene…

Već smo pisali tekst o tome šta sve treba sami da proverite na svom autu da bi mogao da prođe tehnički pregled i taj tekst možete da pogledate klikom na ovaj link: Kako sigurno da prođete tehnički? Tu smo takođe savetovali da idete na tehnički ranije. To je u stvari bio savet broj 1 - po zakonu možete da ga obavite 30 dana pre nego što istekne registracija.

Ako imate atestiran plin, atestiranu/homologovanu ili fabrički ugrađenu kuku (sa validnim dokazom), atestirane folije, nemate delove limarije koje je pojela rđa, nemate naknadno ugrađene ksenone ili LED dnevna svetla (npr. u vidu trakica sa diodama), neki nabudžen spojler koji očigledno ne leži tom autu (mada priča sa spojlerima nije uopšte jednostavna), nije vam upaljena „ček endžin“ ili neka druga lampica koja pokazuje da nešto nije u redu… Onda bi trebalo da prođete tehnički pregled bez problema.

Međutim, svesni smo i praksa je pokazala da neki delovi, iako su fabrički, mogu da naprave ogroman problem i da vlasnici moraju da jure potvrde od ovlašćenih predstavnika proizvođača u Srbiji kako bi dokazali da je automobil tako fabrički proizveden.

Ovde mislimo na „krila“ koja idu na zadnji deo krova kod hečbeka ili gepeka kod limuzina, branike u sportskom/trkačkom stilu, velike felne (18-ice, 19-ice…) sa niskoprofilnim gumama, plastike na pragovima (suknjice), sportski izduv…

U ovakvim situacijama sve zavisi od slučaja do slučaja, od automobila do automobila i od tehničkog do tehničkog. Zato, ako imate takav auto, obavezno obiđite nekoliko tehničkih pregleda i posavetujte se sa radnicima šta može od tih delova da pravi problem, a šta može da prođe.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 17
Pregleda: 27162
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Trosmi

Gde to ima da platim tehnicki unapred,a da mi posle kazu ne moze da prodje.Placam uvek kad se sve zavrsi,ako ne moze ,okrenem se i odem.Samo tada ce me vrv vuci za rukav da se vratim.

Odgovori

Edi Dekenka

"U ovakvim situacijama sve zavisi od slučaja do slučaja, od automobila do automobila i od tehničkog do tehničkog. " Ovo samo po ko zna koji put govori koliko je Srbija neuredjena i nesredjena drzava. Donesu zakon, pa onda obavezno traze "tumacenje zakona" ili se svakoj "vaski"obaska ostavi da ona primenjuje zakon-propise kako ona misli da treba. Na zalost, nikada na zalenu granu.

Odgovori

Danijel Djordjevic

Fabricka kuka na auto, nemam nikakav dokument. Verovatno nece proci tehnicki iako je ostalo sve ok. Sta mi je ciniti, gde obaviti atest?

Odgovori

Polovni Automobili

Da li imate dole proizvođačku pločicu sa podacima koji dokazuju da je reč o fabričkoj ugradnji?

Danijel Djordjevic

Ima neka plocica i neke oznake tj brojevi, nisam bas detaljno obratio paznju. Sutra cu pogledati bolje. Sta ako ta plocica ukazuje da je fabricka kuka upitanju a sta ako nije upitanju fabricka? Ova je fabricka 100%, ali postavljam pitanje da bi i drugi ljudi znali sta im je ciniti...

Polovni Automobili

Ako ta pločica dokazuje da je reč o fabričkoj ugradnji, onda nema problema. Ako ne dokazuje da je u pitanju fabrička ugradnja, onda je neophodno da imate dokumentaciju da je ugrađena po propisima, odnosno da je atestirana.

Slobodan Tosic

Dok narod ne počne masovno ( pojedinci već jesu ) da bije ovi zulumćari se neće otresti.

Odgovori

Dragan

Pitanje sta ce biti sa tuningovanim i modifikovanim autima

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi od modifikacija. Neki će proći, a mnogi neće, odnosno vlasnici će morati da vrate neke fabričke delove ili skinu nešto ukoliko žele da prođu.

Borko Vukic

Ala si zajeban. Bolje idi pojedi bananu...

Odgovori

Borko Vukic

Tako je... tj. uglavnom je tako. Možda negde i prođeš ako se snađeš.

Odgovori

Auto Trgovina

A sta kazu na tehnickom za bocne vetrobrane jel i oni spadaju u nedozvoljenu nadogradnju ili ne?

Odgovori

Polovni Automobili

Dozvoljeni su ako ne smanjuju vidno polje vozača.

Miloš

Ček endžin lampica? Ma daj bre koga Vi ovde zaj.... A kako to uopšte utiče na bezbednost u saobraćaju? Meni na Cliu 2 sija SERV i slika airbag-a, inače standardni problem kod Renoa zbog osetljivih kontakata ispod sedišta i znači ja neću da prođem tehnički zbog toga, jel?

Odgovori

Polovni Automobili

Možda hoćete, možda nećete, ne možemo da pogađamo.

Решење

Скинеш таблу, извадиш лампице, прођеш технички.

Bananamen

Bude li se nasao neko "pametan" na tehnickom, koji mora da sisa drzavni racku, da bi sacuvao posao, i kaze mi da moram na automobilu koji je proizveden u ovoj zemlji da skinem fabricki deo, sa kojim je izasao sa trake, zapalicu i njega i tehnicki. Kome nije jasno pricam o spojleru gepeka na zastavi 128. Dosta je meni debilizma zatucane mase, ja veoma lako mogu da registrujem auto da se ni ne pojavim na tehnickom,al sam i dalje normalan da tako ne radim, dok me pametniji ne nateraju na to.

Odgovori