Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Na licu mesta: „Problematičnim“ autom došli smo na tehnički pregled

Na licu mesta: „Problematičnim“ autom došli smo na tehnički pregled
Postavljeno 10.09.2018. u 13:56
Autor: Dragan Romčević

Autor: Dragan Romčević

Anonimno smo obišli tridesetak tehničkih pregleda u Beogradu i okolini. I to upravo automobilom koji je imao neke od onih „mana“ zbog kojih se u javnosti pričalo da se zbog njih negde pada, a negde ne. Hteli smo da proverimo koliko su opravdane sve one kritike na račun tehničkih pregleda. Iskreno, iznenadili smo se...

Slike koje vidite u tekstu ne znače da smo na tim tehničkim pregledima uopšte bili, niti su u vezi sa delom teksta pored kojeg se nalaze – da neko ne bi stekao pogrešan utisak!

Krenuli smo rano. Na prvi tehnički stigosmo pre svih mušterija. Da objasnimo odmah sa kakvim autom i sa kojim ciljem smo krenuli na ovaj „tajni zadatak“.

Auto je imao sledeće „problemčiće“:

a)  Naknadno ugrađena dnevna svetla u vidu LED traka

b)  Gume u dimenzijama koje fabrika nije predvidela

c)  Nedostatak nalepnice sa podacima o predviđenim dimenzijama guma

d)  Površinska korozija na nekoliko mesta

e)  Naprsnuće na vetrobranu u vidu zvezde, u donjem levom ćošku

f)  Naprslinu na levom stop svetlu – „zadihtovanu“ silikonom

g)  „Očešana“ zadnja desna vrata

h)  Brojne manje i veće/dublje ogrebotine na laku - posledica gradske vožnje i parkiranja na uskim „improvizovanim“ parkinzima

Auto je star 20-ak godina, ali je redovno održavan, odlično koči, vešanje je nedavno provereno i sređeno je sve što nije bilo u redu, ABS radi, ASR (ili TCS - sistem za sprečavaje proklizavanja pogonskih točkova) radi, svako svetlo radi…

Dakle, naše vozilo je potpuno bezbedno. Bar su nam tako potvrdili majstori, a i mi smo u kontrolisanim uslovima testirali kočnice, ponašanje pri oštrijem skretanju i proverili mnoge druge stvari. Jedan od razloga što smo izabrali baš njega je i to što mu uskoro ističe registracija, pa je plan bio da nakon našeg „tajnog zadatka“obavimo regularan tehnički pregled i utvrdimo da li je zaista bezbedno.

Ipak, znali smo u startu, da ako ni zbog čega drugog, tehnički ne možemo da prođemo zbog ugrađenih LED dnevnih svetala. Dolazili smo samo da se informišemo. P itali smo kakve su šanse da taj auto prođe tehnički u takvom stanju i šta treba uraditi da bi se sredio ukoliko ne može.

Prvi tehnički pregled: „Ma ovo nije problem“

Parkiramo malo dalje od ulaza na liniju za pregled. Dolazimo do zaposlenih i objašnjavamo da brinemo hoće li ovaj auto moći da prođe tehnički zbog korozije, oštećene šoferke i drugih gore navedenih „problemčića“. Naglašavamo da smo svesni da ćemo LED svetla morati da skinemo, ali da nas u stvari najviše brinu drugačije dimenzije točkova i nedostatak nalepnice sa podacima o fabričkim dimenzijama točkova.

Jedan od radnika (kontrolora) polako obilazi oko auta, zagleda ogrebotine, delove sa rđom, šoferku…

-   A što vas brinu dimenzije guma? Ovo su potpuno normalne gume.

-   Negde sam pročitao da na autu moraju da budu fabričke dimenzije guma ili neke opcione, ali samo one koje je fabrika predvidela. Inače, onu nalepnicu gde to treba da piše ne mogu nigde da nađem, ali to bi valjda trebalo da se gleda po onoj bazi Agencije za bezbednost saobraćaja ili ko već pravi tu bazu…

-   Ma nema problema u vezi toga. Ovde se odmah vidi da su gume normalne. Problem je kad dođu ljudi sa, na primer nekom starijom Corsom, a na njoj felne 18-ice i niskoprofilne gume. Čak i kad gume nisu u fabričkim dimenzijama, ali se nešto malo razlikuju, to nije nikakav problem. A šta je bilo sa nalepnicom?

-   OK, super. A nalepnice jednostavno nema, tako sam kupio auto. Tražio sam svuda i nema je. Ovo za fabričke dimenzije sam našao u knjizi od auta i na internetu na nekoliko sajtova.

-   Dobro, nema veze… Sve ovo ostalo što se tiče ogrebotina, stop svetla i šoferke je u redu - to sve može da prođe. Samo skini te trake sa diodama i to je to.

-   Da, već sam planirao da ih skinem, nego nikako da stignem. Važi, hvala, pa se vidimo!

-   Svako dobro!

Drugi tehnički pregled: „Može bez ovoga“

Dolazimo na drugi tehnički, sa istom pričom. Jedan od zaposlenih dolazi do auta, obilazi ga i pregleda, odmah naglašava da oko LED svetala nema diskusije, već da moraju da se skinu, a da sve ostalo ne predstavlja problem.

Po pitanju dimenzija guma i nalepnice kaže: „Pa, nalepnicu bi trebalo da ima, ali može da prođe i bez nje. Ove gume su potpuno u redu. Očigledno je da nije reč o nekakvom budženju. Ne moraju da budu striktno po fabričkim podacima“.

Treći tehnički pregled: „Za sve smo mi krivi“.

I na trećem tehničkom slična priča. Radnik sa kojim smo razgovarali kaže da vozači koji ne prođu tehnički krive njih, umesto one koji su pisali zakone, pravilnike i sve druge propise, a nisu jasno definisali šta sme, a šta ne sme.

„Najgore je sa onima koji imaju razne spojlere, nekakve „aftermarket“ branike i „krila“, a jasno je da nisu fabrički tako napravljeni. Mi ako ih pustimo, može inspekcija sutra da nam dođe, da nas zatvori, meni oduzme licencu za posao… I šta onda? A ja moram da tražim neki dokaz od vlasnika takvog auta da su na njemu ti branici, ti spojleri i ostalo šta ima stvarno fabrički i da su homologovani. On kaže da ne može da dobije takav dokaz ni od ovlašćenog uvoznika. I šta mi onda da radimo? Neka se obrate nadležnima, neka traže objašnjenja kako da dokažu da su ti sportski branici fabrički ili homologovani ili atestirani i kad dođu sa tim dokazom i kada nama nadležni pošalju dopis da prihvatamo takve dokaze, onda možemo da ih pustimo bez potrebe da brinemo da ćemo sutra ostati bez posla“, objašnjava nam samo neke od muka sa kojima se radnici na tehničkim pregledima često susreću.

Četvrti tehnički pregled - prijateljski savet

Skoro ista priča. Momak koji nam je pregledao auto nam je rekao da osim LED svetala ništa drugo neće biti problem, ali je prijateljski savetovao da sredimo koroziju zbog sebe, pošto će njeno sređivanje biti skuplje što se duže čeka.

I za oštećenja na vetrobranu nam je napomenuo da to može relativno jeftino da se sredi i to da će nakon sređivanja biti gotovo neprimetno. Pritom se tako sprečava širenje, mada apsolutno ne mora da znači da će se širiti - viđao je i veća oštećenja koja su ostajala ista i više od 5-6 godina.

S obzirom na to da je bio raspoložen za priču, odlučili smo da ga pitamo za našeg izmišljenog prijatelja koji ima BMW sa branicima i spojlerom renomirane firme koja se bavi upravo proizvodnjom takvih stvari i čije proizvode koriste takođe renomirane tjunerske kuće u inostranstvu. Ipak, nije mogao da nam odgovori ništa konkretno:

„Najbolje da doveze auto ovde da vidimo šta sve ima i kako to izgleda. Ne mogu ništa ovako da kažem. To je baš nezgodan problem za sve ove stajling-tjuning automobile. Teško da tu ima neko rešenje, osim da vraćaju sve fabričke delove“.

Ostali tehnički pregledi

Napomenimo odmah da su na svim tehničkim pregledima radnici sa kojima smo razgovarali bili raspoloženi da pomognu. Mnogi su strpljivo odgovarali na neka naša banalna pitanja - jednostavno, morali smo da proverimo kakvo je stanje na terenu i da li se poklapa sa zvaničnim saopštenjima nadležnih i raznim pričama koje se pojavljuju u medijima.

Oko nekih stvari koje smo pitali u vezi „prijateljevog“ auta bilo je i neusaglašenih odgovora. Na primer, „obrve“ na farovima – one su dozvoljene, ali su nam na par tehničkih rekli da je ipak bolje da ih skine kada ide na pregled, pa neka ih posle vrati. Drugi rekoše da nema problema.

Šta kažu vozači koje smo sreli na tehničkom?

Neverovatno ali istinito - nismo uspeli da nađemo ni jednog besnog vlasnika koji je pao na tehničkom. Istina, da smo „zaseli“ na neki tehnički i ispratili svako vozilo koje dolazi na proveru, verovatno bismo uhvatili neki zanimljiv slučaj. Pošto smo radili „tajno“, nismo se dugo zadržavali.

Ni jedan od vlasnika automobila sa kojima je naša koleginica neobavezno razgovarala nije se žalio. Istina, jedan Stilo nije taj dan završio tehnički, već je poslat na skidanje kuke za koju nije imao atest, a jedan Saxo na sređivanje zadnjih kočnica.

U redu, bio je tu i jedan BMW 320i E46 čiji vlasnik je došao na „konsultacije“ isto kao i mi. Besneo je dok su mu objašnjavali da zbog nečega neće moći da prođe tehnički, ali ni zaposleni ni on nisu bili raspoloženi da nam kažu u čemu je problem. Nismo mnogo insistirali, pošto su vlasniku BMW-a steroidi očigledno uticali na ponašanje.

Iskreno, bilo je nekih automobila koji su delovali kao da neće proći tehnički, ali su ipak prošli. Ofucani, izgrebani, stari, deluju nekako umorno i anemično… Kočnice im ipak dobro rade, vešanje u redu, nema dubinske korozije, pregorelih sijalica, ništa nije modifikovano, nemaju kuku, LED lampice…

Na pitanje da li se plašio da njegova Zastava 101 neće proći tehnički po ovim novim strogim pravilima, jedan stariji gospodin nonšalantno odgovara:

„Zašto ne bi prošao? Moj kec je u boljem stanju od pola ovih na ulicama što su duplo mlađi od njega, a i manje dimi od njih –plus ima plin. Motor naštelovan, nove svećice i kablovi, kočnice rade, nema rđe, sve redovno menjam i održavam. Ma jedva sam čekao da mi kažu da nešto ne valja“.

Kritikovao je jedino trajanje tehničkog:

„Znam ja da nemaju oni šta da rade pola sata na mom autu, ali moram da čekam - takvi su sad propisi. Ima da se čeka pola sata, makar svi zajedno sedeli i pili kafu“.

„Naš“ auto na kraju prošao tehnički

Skinuli smo LED dnevna svetla, oprali ga i krenuli na tehnički. Prošao bez problema. Cena, 3.000 dinara, nema više besplatno ako na istom mestu obavite i registraciju...

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 80
Pregleda: 35598
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

boban

imam ja par pitanja. Auto ford eskort kabrio . imam na njemu bele migavce, marka depo. u njima ima narandzasti umetak i kada rade oni su narandzaste boje. dali to prolazi tehnicki? I dr ugo pitanje je da hocu da mu stavim maglenke, s obzirom da postoje verzije sa fabrickim maglenkama, to su ona dva velika izmedju svetala, sto deluju kao samo dodati i kada su fabricki.

Odgovori

Polovni Automobili

Teško je reći - možda Vas na nekoliko tehničkih puste, a na nekoliko ne. Obe stavke upadaju u oči, pa pretpostavljamo da će biti problema. Najbolje je da obiđete nekoliko tehničkih pregleda i da se raspitate.

Dejan

Dobar dan imam fiat stila ugradio sam mu zadnji spojler(na krovu) i prednji spojler (ispod branika) i sa strane tj na pragovima..znaci to su spojleri dodati na vec originalne delove nemam modifikovane branike pragove vec samo dodatke na njima tj ispod njih..e sad zanima me da li cu proci sa njima ili cu morati da skidam?i drugo pitanje da li je problem sto imam sportski auspuh i nastavak auspuha sa 2 cevi koji malo vise viri?hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Obiđite nekoliko tehničkih pregleda i proverite. Problem je u tome što na nekom tehničkom pregledu određena modifikacija može da prođe, a na drugom ne može...

Kimi

Bez obzira na to što mi u dokumentu o ispitivanju vozila stoji da mi je automobil uvezen sa priključkom za vuču (kuka) i što takva kuka ima pločicu proizviđača, na tehničkom su zahtevali da je obavezno skinem inače neću moći da prođem tehnički pregled. Ovo se desilo u Nišu. Čak su na jednom tehničkom rekli da će je oni sami skinuti i da nije nikakav problem. Kuka jeste demontažna i lako sam je skinuo, mada ne vidim ikakav razlog za tim, kada posedujem u potpunosti ispravnu kuku (koliko ovo nebulozno zvuči) upisanu u dokument o ispitivanju vozila. Kontrolori nisu znali po kom članu pravilnika je ovo obavezno, ali su bili uporni u svojim stavovima. Bezobira koliko ja tražio da mi navedu taj stav/člna pravilnika. Ja sam lično pročitao većinu ovog pravilnika i nigde se to eksplicitno ne spominje. Takođe sam kontaktirao i Agenciju za bezbednost saobraćaja i navelu si mi da su oni uradili svoj deo posla i da su tehnički pregledi u nadležnosti saobraćajne policije. Čekam njihov odgovor.

Odgovori

Žikica Petrović

Imam traktor sa kabinom i u letnjem periodu kroz staklo kad opece, iako su vrata skinuta. Ja izlepim foliju na zadnja tri stakla. Posto sam menjao tablice i dobio nalepnicu rekli su mi da foliju sa stakla skinem sto sam i ucinio. Procedura ista kao i kod auta, slikanje i ostalo. Posle par dana odem sa autom i kuka fabricka nemoze, skinuo sam je obavio tehnicki i onda im kazem. Je beh kod vas traktorom pre neki dan? Da secamo se. I prodjoh, ali kuka nije fabricka. Njegovu fabricku sam sknuo i stavio tzv automat koji nema plocice niti ikakvih podataka. Vucem veci teret nego sa putnickim, u saobracaju sam ravnopravan ucesnik ali prikljuvak nelegalan je prosao a legalna kuka nemoze? Nisu znali odgovor.

Odgovori

Žikica Petrović

U normslnim drzavama i i kod nas do skoro atest se trazio za nesto sto do tada nije postojalo. Primer novo napravljena prikolica, traktorski krovni stitnik itd. Promena namene vozila, promena gabarita, promena nosivosti, promenabroja putnika. Ovo da se atestira vec atestirano je cist kriminal. Ako su strucnjaci toliko sposobni neka udju u bazu podataka i neka vide dali je recimo kuka "Elebi" pod odredjen brojem zaista napravljena u toj firmi. To bi bilo sve, ostalo je pljacka.

Odgovori

Žikica Petrović

Kako posle tri godine da mi trazi katalizator na izduvu ako vozilo nikad nije imalo, ko je skinuo neka vrati ispravan katalizator.

Odgovori

Žikica Petrović

Pa mi smo pametniji od Italijana i Nemaca.

Odgovori

Žikica Petrović

Sto im je tesko da naprave cenovnik? Naprimer majstor mi popravljao kocnice hocu da vidim kako koci i da platim a ne da m neko istrci pa da zaglavim zatvor. Provera buke izduvnog sistema na zapadu radi tehnicki i zna se koluko je dozvoljeno decibela. Kuka ispravna ili nije isto na tehnickom. Ovo je pljacka. Mi smo bolji od Nemaca, pa nekanaprave nesto i dokazu. Samo smo kriticari.

Odgovori

Žikica Petrović

Slabo baratam kompjuterom tj neznam mejl da saljem ali se nadam da cu biti jasan. Gospodine Romcevicu, posedugljem pasata 1984-o godiste uvezao sam ga 1997-e iz Nemacke sa ugradjenom kukom marke "Peka" i plocicom sa serijskim brojem horizontalnim opterecenjem 1.600 kg i vertikalnim 75 kg. Kazu nije euro i nije vw. Hocu i da kupim kuku ali niko za taj auto ne radi kuke posebno euro. U Nemackoj koja ima jasno definisane propise ona je bila uredu 13godina i kod nas 21 ali sada nemoze. Drugi auto nemogu da kupim jer mi je mala penzija a i netreba jer na njemu je sve menjano novim delovima cak i motor . Dajte mi neki savet.

Odgovori

Polovni Automobili

Nažalost, ne mogu da Vam dam savet koji bi bio od pomoći. Ostaje jedino da je skinete.

Uroš Karajović

Imam reno klio 04' godiste. Uvezen iz Francuske 08' kao VAN vozilo (2 sedista, teretno). U bazi podataka se i dalje vodi kao teretno. Mrdjitim pre prve registracije u Srbiji tadasnji vlasnik je ugradio zadnja sedista (bez naslona i pokaseva) i registrovao vozilo kao putnicko sa 5 sedista, sto i stoji u saobracajnoj dozvoli. Prosle godine sam morao ugraditi pojaseve (neoriginalni). Sada imam problem oko registracije. Potreban mi je atest za sedista. Da li moram ugradjivati originalna sedista i pojaseve iliogu uzeti atest za postojece?

Odgovori

Polovni Automobili

Proverite na mestu gde ćete raditi atestiranje, tj. ispitivanje. Neka Vam oni tačno kažu šta i kako treba da se uradi da bi auto mogao da prođe ispitivanje.

dejan Milosavljevic

A sta je sa brojem motora,svuda u svetu rezevni deo .....kazu da u pravilniku o tehnickom pregledu ne mora da se gleda broj motora nego ovi na tehnickom se plase pa onda sve traze

Odgovori

spic

Sramota,generalka za moj motor oko 1000eur ubacio drugi motor koji ide u tu karoseriju samo malo slabiji,sad moram da ga vadim i da nadjem iste oznake kao moj i da jurim kupoprodajne ugovore za deo koji je svuda u svetu potrosna roba.Jedva cekam da odem iz ove debilane Srbije!

svakodnevnikriticar

naidjoh na ovaj klip...moze pomoci nekome https://www.youtube.com/watch?v=d-9lcCKuasc

Odgovori

Vladan

Citajući sve ovo , budući da sam iz manjeg grada, pa na tehničkom će me verovatno streljati . Ford Mondeo 2003 , lep ko lutka , ali xenoni bez prskalica , naknadno ugrađeni sa projektorima, , dupli izduv pozadi sa hromiranim izlazima , lonac je fabrički ali hrom nije, vetrobrani na prednjim staklima, sva stakla sa klima folijom , istina 10% pa se i ne primećuje , ali " strucnom " oku tehničkog pregleda neće promaći, vrhunska folija , ali bez onih nalepnica . Xenone ću skinuti , tj, ceo far menjam , na Mondoeu to traje 10 sec po faru, al sve ostalo ne skidam pa da vidim sta će kažu srtučna lica. Javiću utiske.

Odgovori

svakodnevnikriticar

da li ima negde neka stranica, sajt ili vec nesto..naravno podrazumeva se od zvanicnih organa....gde se moze procitati pravilnik o novom nacinu registrovanja tj o tehnickom pregledu vozila. velike zablude su od servisa do servisa.... zivim u malom mestu tj selu, ljudi su vracani sa tehnickog zbog banalnih stvari, cak i zbog pukotine na stop svetlu velicina linije nije prelazila 1cm i nikako nije mogla da utice na bezbednost u voznji. Ok je to da treba vozilo biti zdravo bez velike korozije, ali vracali su ljude sa blagom korozijom na rubu blatobrana, ma sou prave narodu. Ako neko zna da gde moze da se dobije taj pravilnik ili da se procita neka ostavi ovde u komentarima. pozdrav

Odgovori

MB

Prijatelju, mrka kapa. Svi ynaju da ne moye, ali neynaju gde je to napisano. Ja vodim borbu sa vetrenjacama jer ne mogu da registrujem automobil koji je kupljen nov u Srbiji 2013 (ja prvi i jedini vlasnik) od yvanicnog uvoznka za MITSUBISHI. Sva oprema na njemu je kupljena preko njih i sad po ovim strucnjacima treba da skinem sve. Kad pitam gde to piseniko da mi odgovori.

Momcilo Brstina

Ja ljudi citam sve ovo i ne mogu da verujem da ja Va sdobro razumem. Vi ovde u globalu tvrdite da u Srbiji covek nema prava da kupi dodatnu opremu kakva se prodaje svuda u sveu i da je ugradi u nekom servisu na sopstveni automobil. Ja ne pricam o opremi koju ja udjem u moju garazu pa nesto pravim nego o opremi koju prave firme koja se prodaje u celom svetu. Na primer:www.arb.com.au

Odgovori

Petar

U Pozarevcu je pre neki dan registrovan renault 21, ne znam ni koje je godiste, samo znam da je u raspadnutom stanju. Ceo je truo, nema tapacirunge na vratima, stalno je otvoren, jer taj auto nece niko da dira. Da znam koja je to kuca regostrovala. odmah bi prijavio. Ovo je izmisljeno da bi se podigla cena tehnickog na 3.000,00 dinara i vise.

Odgovori

tasicss

Ja sam bio na jednom tehnickom pregledu u Nisu da proverim izduvne gasove na mom autu i nisu hteli da obave takvu vrstu pregleda pod izgovorom da ce mi to proveriti onda kada registrujem auto, takodje me interesuje dali imam pravo na vanredni tehicki pregled, recimo hocu da proverim kocnice na 6 meseci, dali je moguce po zakonu i koliko to kosta sobzirom da mi Nislije nisu dozvolili proveru izduvnih gasova.

Odgovori

Polovni Automobili

Imate pravo na tehnički pregled kad god želite. Ali mora da se obavi kompletan tehnički - ne mogu da se proveravaju npr. samo kočnice ili samo izduvni gasovi. To je u suštini nelogično - trebalo bi svaki vozač može npr. nakon sređivanja ili popravljanja kočnica da može da ode na tehnički i da proveri samo kočnice. Verovatno je problem birokratske prirode, pošto bi onda tehnički pregled morao da ima cenovnik za takve pojedinačne provere. A što se tiče samih izduvnih gasova, sa njima nećete imati problem sledeće 3 godine kakvi god da su. Dakle, ako sad imate skinut katalizator ili DPF filter, oni na tehničkom mogu to da primete, ali Vi prolazite tehnički bez obzira na to i bez obzira na kvalitet izduvnih gasova.

Suzuki

Moj komšija vozi Omegu A 2.0i iz 90-ih, pukla je na patosu po pola nazad kod diferencijala, pukla je i u prednjim koševima,sva vrata su trula, nema katalizator i registrovao je pre neki dan bez problema, na tehničkom sve normalno. Jeste da je malo namazao plastobitom,ali je totalni trulex.

Odgovori

branko

vidim po ulicama dosta automobila koji imaju neka plava svetla sa prednje strane (kao da su policijska vozila ) koliko sam primetio te plave sijalice rade kao poziciona svetla,nekome su u farovima a neki su ih dogradili ispod soferke

Odgovori

Srdjan

Na mom Mercedesu W123 1981 godiste postoji kuka koja je ugradjena fabricki 1981 godine kada je napustio fabriku ,postoji i plocica i nalepnica i na kuki i na autu. Da li cu trebati da je skinem da bi prosao tehnicki.

Odgovori

Polovni Automobili

Ako su tu i pločica i nalepnica, onda ne bi trebalo da bude problema. Idite ipak na neki tehnički i neka pogledaju da li je to dovoljan dokaz da je kuka fabrička.

Sasa

Ja sam danas bio na tehn. u Nisu, sa autom 1997.god. Citajuci stampu, stekao sam utisak da nema sanse da prodjem, jer auto ima i koroziju, i naprsline branika, i naprsline zadnjih farova. Prosao sam ladno, niko me nista nije pitao za te mane. Gledali su kocnice i broj motora dal se podudara. Tehnicki je trajao 10 minuta, kao i ranijih godina. Kuku nemam, budzenja nemam nikakva, gume stare 6 godina, ali imaju saru. Eto to su moji utisci. Zaboravio sam i da mi zadnji brisac ne radi, ali to niko nije proveravao.

Odgovori

tele

glupost nevidjena

Odgovori

Rnjak

Mozete li mi reci ako su led(dnevna) svetla ugradjena u far, passat-a b5.5, jer to znaci da mora da se menja ceo far?

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto ne postoje fabrički farovi za taj auto predviđeni za LED sijalice, legalno je ovakvu modifikaciju nemoguće izvesti. Sve zavisi od toga kako će na tehničkom pregledati auto.

Marko D.

Ja sam prosao tehnicki pregled sa takvom vrstom fara,bez ikakvih problema. Jos su i zatamnjeni (peugeot 206)

Debejko

Pohvala za uložen trud i vreme, kakav god da je ishod.

Odgovori

Magyar

1. Gde je fotografija i pomenutom vozilu? 2. Gde je video snimak o pomenutom vozilu? 3. Gde su imena firmi koji su videli to vozilo? Kakva je ova sprdačina??? Registracione tablice pokrijte naravno i tako prikažite vozilo da raja vidi a ne napišete nešto i deo raje koji ima iole mozak Vam se smeje na gore pomenutom textu. Je li su tehnički pregledi postali nacionalna atrakcija i lutrija tj. kockanje? Idem u jedan idem u drugi u treći pa ko će da smiluje da me pusti? Ako su pravila za sve ista, nema tu da se ide na pet-šest mesta. Sramota za Srbiju i maltretiranje građanstva. Toliko od mene.

Odgovori

Goran

@Madjar Pokazi malo zahvalnosti i kredita ljudima sa sajta koji su ocigledno hteli samo da pomognu i razjasne ionako mutnu sliku oko novih pravila..Npr moj brat je pre tehnickog isao da sredjuje soferku i ogrebotinu na vratima jer su mu napunili glavu da nece proci a u stvarnosti ortak prosao sa gorom ogrebotinom na vratima i gepeku...

Magyar

@ Goran 13.09.2018. Sâm si potkrepio to što ja mislim i što sam napisao. Ne razumem gde se ti i ja ne slažemo? PRAVILA za tehnički pregled NEMA! Tvoj poznanik ucvikao i ušao u neplaniranu investiciju tj. zbog straha investirao a ne zbog tamo na tehničkom neko pregledao po PRIHVAĆENOM STANDARDU vozilo i zato je morao da uradi korekcione radnje za prelaz tehničkog. Da ima NAPISAN PRIHVAĆEN STANDARD ne bi svaka šuša tumačio stvari na tehničkom pregledu kako mu se ćefne i ne bi tvoj poznanik bio u nedoumici šta da radi. Sve u zemlji Srbiji je namerno urađeno da se otme građanima po vozilu 25€ minimum a ne da se SISTEMATIZUJE i da se STANDARDIZUJE TEHNIČKI PREGLED.!!! Jesmo li Gorane i sada na istoj talasnoj dužini? Verujem da jesmo. Lep pozdrav!

Zoran

Malo popricajte sa ljudima oko kuke za vucu. Fabricke tipske kuke ne prolaze, mora uverenje od proizvodjaca, uverenje o ugradnji i slicni papiri da se nabave. Bar u Subotici... Dzabe je od Ellebi, Bosal sa tablicom gde jasno pise da odgovara za odredjeni tip auta

Odgovori

Polovni Automobili

Napisaćemo uskoro tekst koji se bavi isključivo problemom kuka za vuču pošto tu očigledno postoji mnogo nejasnoća na svim nivoima.

Don

To sa kukama je totalni kretenizam. Npr. Zastava vozila koja imaju ugrađenu fabričku kuku ne mogu da prođu tehnički, jer nemaju homologacijsku oznaku (Zastava je nije imala), a ne mogu da dobiju potvrdu proizvođača, jer Zastava više ne postoji. I onda se budale sa tehničkih drže uputstva kao pijan plota, i teraju ljude da zbog glupo i nepromišljeno napisanog pravila skidaju fabričke kuke.

Kimi

Sta je sa izduvnom granom? Sto nema katalizatora, full protocni sportski izuv i glasan je?

Odgovori

Polovni Automobili

To što nema katalizatora, nije nikakav problem, bar u sledeće tri godine, pošto će tada početi da obaraju kola koja nemaju katalizator. Što se tiče sportskog izduva, koji je pri tome glasan - najverovatnije će vas oboriti na tehničkom. Idite zato čisto informativno i obiđite par tehničkih da se raspitate da li bi Vas pustili sa takvim sportskim izduvom.

Don

Poslednjih godina je primećeno da se vrši ogromna krađa katalizatora. Od nekih prevoznika, preko sumnjivih carinskih skladišta, pa do autoservisa. Ljudima skidaju katalizatore, a da oni to ni ne znaju. Kada isteknu te tri godine, biće poprilično neprijatnih iznenađenja, i ogromnih izdvajanja iz kućnog budžeta ako hoćeš da prođeš tehnički, jer katalizatori uopšte nisu jeftine igračke.

Uroš

Imam pasata b5, malo je spusten sa sportskim oprugama, imam mali spojler sto ide na gepek i onaj sto se nalazi na zadnjoj soferci, da li to moze da prodje ili je problem? Inace sve ostalo je kako treba...

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi... Obiđite nekoliko tehničkih i neka zaposleni pogledaju na licu mesta.

Nenad

Otiso sam juce na tehnicki sa potpuno ispravnim autom bez ikakvih mana na estetskom izgledu kao i motornom. Vracen sam sa tehnickog zato sto remus izduv neodgovara , podsecam samo da opel astra gsi fabricki nosi remus izduv,e sad pitanje dali on mora da ima 2 rozete(nadogradnje) ili 1 ,dali mora da budu kockaste ili okrugle nerazumem dali je problem estetski izgled zadnjeg lonca koji je kupljen kao fabricki lonas za opel astru !

Odgovori

uskebasi

Cista rezimska reklama. Sve fino lepo a kada dodjete na tehnicki ne moze da se prodje. Ja vise ne pratim ove polovne automobile.

Odgovori

Kuka br1

I onda sta se desava sa kukom? Mora da bude"euro" ili ne? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi od više faktora. Idite na nekoliko tehničkih i oni će Vam reći šta i kako. Ako bude bilo problema, javite se na email [email protected] - ali obavezno pošaljite podatke automobila, kada je kuka i gde ugrađena, kopije papirologije koju imate, fotografiju pločice na kuki i sve ostalo vezano za kuku.

Marko

Imam Opel kadeta 91 godiste i na njemu kuku za vucu, fabricka ili vec sta ni sam ne znam sad vidim neki atest neko skidanje kuke, muku , buke ???? Sta se desava? Prolazim ili ne sa kukom? I sta treba ako treba da se vadi ?

Odgovori

Polovni Automobili

Zaista ne možemo da Vam odgovorimo na osnovu ovoga što ste napisali. Idite i raspitajte se na nekoliko tehničkih pregleda da li morate da skidate kuku ili možete da prođete.

Aleksandar Ignjatovic

Lakse je dobiti bugarski pasos, nego proci tehnicki pregled...nebulozna drzava...

Odgovori

Vlajko

Jesi li ti uopste procitao teks ili si na prvu samo nazvrljao komentar?

Ivan

Bravo za temu,ja sam svoj auto registrovao bez ikakvih problema i sa led svetlima,i sa neonkama ostalo je svebilo ispravno,oterap sam auto na tehnicki,receno je da dodjem za pola sata,kod njih i registrovao,dosao za pola sata,izolite kljuceve,nalepnica zalepljena,ppsteno platio hvala prijatno,niko nije pomenu led svetla,a kamoli neonke,recimo to je moj primer,poenta je da i nije bas tako strogo kako se pise.

Odgovori

Miroslav

Postovanje, Da li ste se raspitivali za izduvni sistem. Na autu mi je full otvoreni 3'' izduv od turbine pa do izlaza i malo je glasan. Auto je 89god pa nisam siguran da li je fabricki i imao kakav katalizator, euro1 je. Da li prave problem na tehnickom za takve stvari?

Odgovori

Polovni Automobili

Katalizator nije problem, bar u sledeće tri godine. Što se tiče sportskog glasnog izduvnog sistema, vrlo je moguće da sa njim nećete moći da prođete tehnički pregled. Idite i raspitajte se na nekoliko tehničkih pregleda.

milan

Ima vise auta ovde na oglasima, uglavnom luksuzna kola, kojima su folijom zatamnjena sva stakla a ne samo zadnja. Domace tablice, takvi kad prodju panduri okrecu glavu i prave se da ne vide ni auto ni bahatu voznju ni prolazak na crveno

Odgovori

Miša

Toliko tema je do sada bilo vezano za tehnički, a da nigde nisam pročitao ili čuo da su nekog vratili zbog ne poklapanja brojeva motora... a čuo sam da i to obavezno gledaju... Ovi što pojedini u agencijama pričaju da većina njih, misleći na kontrolore, ne znaju gde se nalazi broj, LAŽU, to sam provalio. Samo gledaju da te eskiviraju, jer kazne su surove. Ja sam inače na otpadu kupio polovan blok s klipovima(polu motor), isti tip, za moj auto, i našao sam se samo tako u nebranom grožđu. Ajde što bi mi ovlašćeni proizvođač utvrdio da je ugrađen isti tip motora, nego mi država traži papire od tog motora tj. bloka... po meni totalna nebuloza... Tražio sam i od ovih što sam i kupio na otpadu, rekoše mi da nemaju da mi daju, oni samo rasturaju i prodaju delove... Ni napred ni nazad.

Odgovori

benzin i samo benzin

problem koji imaš nastaje iz jednostavne činjenice da država i njeni predstavnici sa menadžerskim diplomama ne znaju a i nemaju interesa da usklade propise i nađu pravi način da spreče nelegalan uvoz polovnih vozila kooja se rasturaju kod nas radi prodaje delova a i a spreče prodaju delova od ukradenih vozila - a to se prodaje po auto otpadima. Uvoznički lobi ( uvoz novih auto delova) je jak kao i kad se radi o uvozu automobila, pa nam ne daju da kupujemo i legalno uvozimo ( na veliko ) polovne delove pa kupujemo nove kineske, turske, isto kao što ne daju da uvozemo polovni automobil koji je ispod norme EURO3 ali je kvalitetniji sigurniji manje zagađuje okolinu itd od vozila iz osamdesetih koja se slobodno voze po Srbiji. Znači kako nas teraju da vozimo i uvozimo nove automobile tako nas teraju da kupujemo nove delove.

Miro

Bravo! Dajete jednostavan I razumljiv prikaz " Tehničkog" . U nesretnoj Srbiji eto dokle smo dosli... Hvala Vam na vasem trudu.

Odgovori

gogo marković

Dragane, hvala na odgovoru...

Odgovori

benzin i samo benzin

lepa priča - svaka čast na ideji i trudu. Ali uradite to isto u nekom manjem gradu kada pregled vrše "specijalci" iz AMS radi dobijanja atesta za plin .

Odgovori

Polovni Automobili

Zahvaljujemo. Što se tiče Vaše ideje, deluje zanimljivo. Šta se dešava na tim pregledima? Uopšteno, a može i neki konkretan primer.

benzin i samo benzin

Uopšteno - iživljavanje nad ljudima. Konkretno - ako se neko pobuni zbog "stručnog" mišljenja o ispravnosti vozila sledi odgovor "hoćeš li ti da nikad ne prođeš ni jedan tehnički pregled?" Golf 2 , savršene kočnice, svetla, auto ko lutka, motor se ne čuje, ne dimi - ne može da dobije reatest posle skidanja plina jer je čovek ugradio zvučnike na onoj dasci između naslona zadnjeg sedišta i gepeka - nije fabrički. A mogli bi ste istražite i napišete text o stranim vozilima koja prolaze i dolaze u Srbiju sa zatamnjenim staklima, spojlerima i sl . za šta im tamo u inostranstvu niko ne pravi problem - kako to da ta vozila ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja kod nas ?

Atest za gas AMSS

Haha, meni ok prosao atest za plin posle zamene boce i multiventila, nisam ni bio prisutan. Poslepodne pokupim auto, i na dvoriste pocne da curi gas. Multi ventil je ispustao sav plin. Fabricka greska. Kaku su oni uopste atestirali sistem?? Ugradnju radio Milankovic u subotici, atest je AMSS.

benzin i samo benzin

a ti pišeš ovde o tome umesto da nadješ dobrog advokata i kokneš tužbu i protiv onog ko je ugradio ( i on je bio dužan da proveri ispravnost toga što je ugradio ) i protiv stručnjaka iz AMS-a koji su dali atest - zbog ugrožavanja bezbednosti - i tvoje i onih koje voziš tim autom pa da ta bagra konačno dobije što zaslužuje. Ali zbog društva u kome živimo podvlačim ono DOBROG ADVOKATA.

Atest za gas AMSS

Haha, nismo bre u Americi... Nikad ne bi dobio ni dinar na kraju takvog postupka... Ko bi bio sudski vestak? Najverovatnije neko iz AMSS... :D Previse gledas ti filmove, surova istina je daleko od tvog predloga. :(

benzin i samo benzin

Ono "dobrog advokata" bi trebalo da ti kaže da mislimo na isto. Ali zato nam se u društvu i dešava to što se dešava - ljudi ćute jer im neko uvek kaže "to ima sam u američkim filmovima", saginju glavu i okreću zadnjicu. I sve se završava na komentarima i žalopojkama. A što se tiče američkih filmova - ja sam svoje isterao i na sudu par puta i u sporovima sa komunalcima i u sporu sa poslodavcem a nisam američki glumac...

Vladica Vuksanovic

Moj auto ima karbon crnu foliju na krovu.Auto je tamno teget boje.Kakve su mi sanse na tehnickom??? Hvala...pozdrav.

Odgovori

Polovni Automobili

Prolazite sigurno. To se ne smatra nikakvom prepravkom.

benzin i samo benzin

pa zar i ta folija ne reflektuje neku svetlost kao i ona na staklima? možda bi trebalo da nam traže i atest za boju posle farbanja vozila jer i lak iz farbe reflektuje svetlost...

Skvrle

Moje misljenje je da posle svakog utovara i istovara tereta iz teretnog vozila treba raditi atest i utvrditi da je pravilno utovareno. Mislim po da je to mnogo opasnije od bilo kakve sitne prepravke koja ne utice na bezbednost.

gogo marković

Mene zanima kako i zašto folija na zadnjim staklima utiče na bezbednost i zašto treba atest za nju?

Odgovori

Polovni Automobili

Recimo da je "zvanično" objašnjenje to da folija može da reflektuje svetlost sunca ili neku drugu svetlost i zaslepi nekog vozača. Dakle, problem je praktično u odsjaju folije na zadnjim staklima.

Filip

To moze lako da se resi tako sto ce se u tim ovlascenim radnjama za ugradnju folija postojati neki pecat ili neka oznaka na folijama gde se vidi da je ugradjeno tamo gde treba i gde je drzava propisala a ne kroz atest. Bitno im je samo pare da uzmu.

Branislav

Pozdrav,mene konkretno interesuje sta ako imam bocne vetrobrane na prozorima kakve to veze ima sa budzenjem,modifikacijom,friziranjem,bezbednoscu,kupio sam ih u jednoj EU drzavi i lepljeni su,svuda u svetu je to nesto sasvim normalno samo kod nas je to friziranje.Da li cu to morati da skidam ili ne? Hvala unapred.

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da prođete sa njima. Važno je samo da ne ometaju preglednost.

Drag Tod

Moj zet nije prosao tehnicki pregled zbog tih vetrobrana, koji su isti kao vecina svih koje sam video na drugim kolima. Terali su ga da ih skida. S obzirom da ih i ja imam na svom autu, da li moze ovo pitanje da se razjasni, jer kao sto rece covek... To ne bi trebalo da potpada pod "budzenje auta", jer niti utice na bezbednost, niti na vidljivost, niti na svojstvo , niti menja aerodinamiku vozila, niti na sirinu vozila, niti na potrosnju niti na kolicinu gasova... ma ne utice ni na sta, osim sto stiti od vetra i sto bez problema mozes da zapalis cigaretu i malo otvoris prozor dok napolju pada kisa!!!!

benzin i samo benzin

e pa ne smeš ni da pušiš jer ti dim od cigarete smanjuje vidljivost... :)