Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Test polovnjaka: Zašto Citroen Xsara nije popularnija

Test polovnjaka: Zašto Citroen Xsara nije popularnija
Postavljeno 19.12.2018. u 17:43
Autor: Dragan Romčević

Ovaj auto, izgleda, „pljuju“ samo oni koji ga nikad nisu imali. Tako bar kažu vlasnici, navodeći da su vrlo zadovoljni i da je u odnosu na plaćenu cenu reč o fantastičnom modelu. Pa u čemu je onda problem, zašto Xsara nije popularnija?

Izgleda da je reč o starim predrasudama o francuskim kolima... Nema delova, a i skupi su. Nema majstora, a i skupi su... To su ipak predrasude iz prošlog veka.

Xsara se pojavila 1997. godine, da bi septembra 2000. stigla redizajnirana verzija, koju ovde predstavljamo. Proizvodila se do 2006. godine.

Mnogi tvrde da je kao polovnjak u Srbiji nezasluženo gurnuta u stranu. Isti stav ima i vlasnik ovog primerka. U njegovom vlasništvu je oko 5 godina. Uvezena je iz Holandije.

Proizvedena 2001. godine.
Ima 1.6-litarski 16V motor od 109 KS.
Vozi se na plin.

Razbila skepticizam prema francuskim kolima

Vlasnik kaže da je ovu Xsaru kupio pukom slučajnošću, ne razmatrajući uopšte nijedan Citroen, niti bilo šta iz Francuske.

Pojavila se u oglasima, otišao je odmah da je pogleda, a pre toga na brzinu proverio iskustva po forumima. Nakon probne vožnje usledila je provera u servisu i dogovor je pao bez mnogo cenkanja. Bila je očuvana i „utegnuta“, kako mehanički, tako i estetski.

Sada nije važno koliko je plaćena, pošto je prošlo već mnogo vremena. Uglavnom, vlasnik kaže da je platio solidno iznad proseka za njeno godište, ali da je vredelo svakog dinara.

Danas „solidan“ karavan sa ovim 1.6-litarskim motorom od 109 KS, sa ili bez plina, može da se nađe za 1.600 do 1.800 evra.

To je uglavnom 2002-2003. godište. Mlađe primerke je već teže naći.

Naravno da ima i mnogo jeftinijih. Mogu da se nađu i za 1.000 i manje evra. Ali ne zalećite se! Dobro proverite zašto je cena toliko niska.

Ne očekujte da je kupite po suludo niskoj ceni, kako se ne biste posle žalili da vam previše novca odlazi na popravke i kleli se da više nikad nećete kupiti „francuza“...

Kako vuče Xsara karavan 1.6 16V sa 109 KS?

Ne nudi sportski osećaj u vožnji, ali ide dobro. Teška je manje od 1.200 kg. Po fabričkim podacima do 100 km/h ubrzava za 11,2 sekunde (mada smo nailazili na različite podatke). Uglavnom, „na papiru“ ne deluje impresivno, ali u svakodnevnoj vožnji definitivno ima dovoljno snage za bezbedno preticanje.

Kada se oštrije pritisne papučica gasa, brzo shvatite da je ovaj motor dorastao da se uhvati u koštac i sa zahtevima agresivnijih vozača.

„Poterali“ smo je malo ozbiljnije na bezbednoj deonici - pokazalo se da i na plin i sa uključenom klimom i sa dvoje ljudi (ukupno 200 kg) može da ide dobro. Samo ne treba štedeti gas.

Maksimalnu snagu od 109 KS razvija na, za jednog benzinca, prilično niskih 5.750 o/min. Maksimalni obrtni moment od 147 Nm razvija pri 4.000 o/min.

Reč je o proverenom i pouzdanom motoru, kako nam je potvrdilo više majstora. Naravno, treba imati u vidu da je ovaj auto skoro punoletan, tako da ne može da se očekuje da je motor i dalje u stanju da radi kao nov. A tu je i plin koji takođe oduzme nekoliko “konja”.

Koliko troši?

Potrošnja benzina prema fabričkim podacima:

  • gradska:       9.3 l/100 km
  • pri 90 km/h:  5.5 l/100 km
  • prosečno:     6.9 l/100 km

Vlasnik potrošnju benzina nije merio od kupovine automobila - tada je bila u proseku između 7 i 8 litara. S obzirom na to da benzin praktično koristi samo za startovanje motora, njegova potrošnja mu nije naročito važna.

Potrošnja plina je u proseku između 9 i 10 litara. Na otvorenom putu (ne na auto-putu) može da se spusti i na 7 litara.

Prostor u kabini

Xsara je prostran automobil. Volan se podešava po visini i dubini. Vozačko sedište se podešava i po visini. Zato vozač može sasvim lepo da se smesti, bez obzira na visinu.

Konkretno, ako je vozač visok 185 cm i komotno se smesti, iza njega ostaje dovoljno mesta za putnika iste visine.

Gepek – koliko je ovaj karavan zaista upotrebljiv?

Osnovna zapremina prtljažnika je 517 litara. Kada se obore nasloni zadnje klupe, zapremina se povećava na 1.512 litara. Za automobil dužine 4,37 m ovo je više nego pristojan rezultat.

Inače, karavan je od hečbek verzije duži za 18 cm.

Kada se obore nasloni zadnje klupe, ostaje ravna površina. Ovo su dimenzije prtljažnog prostora kod karavana:

  • širina otvora prtljažnika: 1.020 mm
  • dubina do naslona: 910 mm
  • dubina sa oborenim naslonima: 1.640 mm
  • visina od poda do krova: 820 mm
  • visina od poda do vrha naslona: 500 mm
  • širina prtljažnog prostora: 1.100 mm

Nasloni zadnje klupe mogu asimetrično da se obaraju, tako da pozadi može neko da se vozi i da se istovremeno transportuje neki dugačak predmet.

Problemi sa elektronikom

Iako se često čuje da kod Xsare elektronika zna da bude problematična, ovaj primerak nije vlasniku zadavao glavobolje te vrste.

Navodno zna da „crkne“ centralna brava, otključavanje vozačevih vrata ili podizač prozora. Uzrok je gotovo uvek u prekidu u snopu žica koji prolazi kod šarki prednjih vrata.

Do oštećenja na žicama dolazi zbog čestog otvaranja i zatvaranja, a čuli smo tvrdnje da je proizvođač u startu ugradio ili suviše tanke ili suviše krute kablove koji nisu dorasli tom zadatku.

Pominje se i paljenje lampice koja ukazuje na problem sa vazdušnim jastukom - uzrok je u konektoru ispod prednjeg sedišta. Tu su i pregorevanje termostata i otkazivanje pumpe servo-upravljača.

Da li je torzija zaista toliki bauk?

Xsara pozadi ima torzionu osovinu - nema klasične opruge. Upravo ova, tzv. torzija, po pravilu se navodi kao velika mana kod Xsare.  Međutim, ukoliko se na vreme uoči da nešto nije u redu, popravka ne mora da bude previše skupa.

Naša Xsara od kupovine do sada nije imala nikakve probleme sa torzijom, iako je prevozila dosta teškog tereta po prilično lošem putu. Naime, upravo preterano opterećenje je glavni "krivac" za stradanje zadnjeg vešanja.

Nije nam poznato da li je neko od prethodnih vlasnika već remontovao.

Ovako se zadnje vešanje ponaša u vožnji – ovde je reč o VTS verziji:

Pošto je već prošlo mnogo godina od kupovine, možemo da zaključimo da torzija nije baš toliki problem kolikim se često predstavlja. Ili je ovaj vlasnik jednostavno imao sreće...

Koji su simptomi da nešto nije u redu sa torzijom?

„Raskrečeni“ zadnji točkovi, nejednak nagib zadnjih točkova, spušten zadnji kraj, lupanje kada se prelazi preko rupa ili ležećih policajaca, tvrd zadnji kraj...   

Međutim, nemaju svi iste simtome ili simptomi nisu istog intenziteta. Neki vlasnici jednostavno ne obraćaju pažnju, pošto do propadanja dolazi postepeno, u zavisnosti od toga koliko se vozi i u kakvim uslovima.

Tek kada više bukvalno ne može da se vozi, obraćaju se majstoru i ostaju šokirani cenom popravke. Ako kupujete Xsaru, a niste sigurni, proverite i torziju u nekom servisu.

Koliko košta remont, odnosno popravka torzije?

Oko 200 evra. Međutim, može da bude i mnogo više ukoliko se dugo čeka sa popravkom, pa oštećenje postane ozbiljnije. Nije svaki remont isti, ali to je već posebna tema – morali bismo prvo da objasnimo kako funkcioniše torzija, šta i zašto strada, šta i kako se menja...

Zato je najbolje da se raspitate na forumima specijalizovanim za „francuze“/Citroene i kod majstora. Inače, torzija koju ima Xsara razlikuje se od torzija kod nekih drugih modela marki Citroen i Peugeot. Ono što važi za npr. Peugeot 206, ne mora da važi i za Xsaru.

Pomenimo za svaki slučaj za one koji ne znaju, Peugeot i Citroen su praktično ista firma i dele sve i svašta kada su u pitanju platforme, motori, menjači, vešanje i brojne druge komponente i delovi.

Problemi sa grejačem kabine

Među slabe tačke ubraja se i grejač kabine, takozvani mali hladnjak. Ukoliko on procuri, što se na sreću ne dešava često, zamena je vrlo problematična zato što mora da se ukloni kompletna prednja tabla. Ne postoji drugi način.

Vlasnik kaže da je prošao tu agoniju. Kada je do ovog problema došlo, zvao je mnogo servisa da vidi koliko košta popravka. Odgovori majstora su bili prilično deprimirajući.

Neki uopšte nisu hteli da se bave time. Drugi su hteli, ali nisu znali koliko da naplate. Tek nakon konsultacija sa kolegama bi naknadno javljali cenu. Treći bi uz težak uzdah rekli koliko košta, naglašavajući da tu ima posla za ceo dan ili dva, i da treba nekoliko dana unapred da se zakaže kako bi radionica bila slobodna samo za taj auto.

Uglavnom, cene su bile 100 do 120 evra, a kod nekih i više. Kod najskupljih se u glasu moglo naslutiti da u stvari ne žele to da rade...

Vlasnik je na kraju uz pomoć rođaka sve završio u sopstvenoj garaži, što je potrajalo oko nedelju dana. Cena nije bila glavni faktor, već strah da svi delići ove „slagalice“ neće biti pedantno vraćeni nazad, pa će se pre ili kasnije javiti pucketanje i škripanje plastičnih i drugih delova.

Problematika oko dimenzije guma

Fabrika je svim verzijama Xsare namenila dimenziju 195/55 R15. Po fabričkim podacima treba da se pumpaju na 2.4 bara napred i 2.3 pozadi.

Izgleda da zbog toga Xsara sa ovom dimenzijom deluje neudobno, pa mnogi vlasnici ili drže gume na nižem pritisku od propisanog ili promene dimenziju. Jedan od ova dva „scenarija“ smo uočili kod svakog od 6 primeraka koje smo namenski proverili. Mali uzorak za ozbiljan zaključak, ali ipak nešto govori...

Naša Xsara ima drugu dimenziju guma - 195/60 R15. Felne su ostale iste, širina gume ista, ali je profil gume viši. Vlasnik kaže da se oseća da su reakcije automobila na oštrije okretanje upravljača za nijansu sporije. I kod brzog prolaska kroz krivine, naročito uzastopne, oseća se razlika.

Sa druge strane, prelazak preko šahtova, raznih neravnina i naročito udarnih rupa predstavlja znatno manji stres – i za auto i za vlasnika. I vožnja je generalno udobnija i prijatnija, naročito kada se dugo putuje po lošim putevima, kakvih nam ne manjka...

Ne brinite ako je otpao znak sa maske

Kupujete Xsaru i uočite da joj nedostaje polovina znaka na masci hladnjaka. Ne brinite, ne mora da znači da je udarana. Ovo se redovno dešava na svim Xsarama.

Zaključak

Citroen Xsara može da bude odlična alternativa nekim novijim i atraktivnijim modelima. Prostrana, pouzdana, uz solidan izbor proverenih benzinskih i dizel motora. U karavan verziji nudi i mnogo prtljažnog prostora.

Naravno, ne očekujte da ćete za 1.000 evra od nekog naivka uzeti očuvanu Xsaru u koju nećete imati nikakvih većih ulaganja sledećih par godina.

Mi ne tvrdimo da je Xsara najbolji izbor. Ona može da bude odličan izbor ako je nađete u dobrom stanju. Ili u lošem stanju, ali po takvoj ceni da imate računicu da ulažete u popravke i sređivanje. A takvih u lošem stanju ćete se verovatno dosta nagledati...

Sve zavisi od slučaja do slučaja i od toga šta očekujete od auta starog 15-16 godina.





 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 140
Pregleda: 52293
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Igor

Auto za moje potrebe i više nego odličan, imam 2,0hdi 66kw najslabiji motor, po gradu koliko god da ga stiskam neće da pređe 5,5litara potrošnje, ali auto je prešao blizu 150.000km redovno servisiran prvi vlasnik! Drug ima isti njemu troši oko 9 a toliko i ulja tako da nije samo do auta već i do vlasnika, da li ga održava ili ga samo kida bez da nikad ne uradi servis, drug za 5godina nije uradio ni jednom servis samo dosipa ulje i to tek kad mu se na tabli upali da fali ulja onda sipa staro ulje...

Odgovori

Lazar Miljkovic

Najbolji auto. Vrhunski auto. U toj klasi 2001 2003 jema bolje kupovine ewfinitivno. Iz licnog iskustva. Vozio sam i pikasa i karavana i kuoea ma sve xsare..1.4 benz prost za 9drzavanje ,mana je potrosnja. 1.6 16v lepse ide trosi oko 10,skuplji za odrzavanje od 1.4fino. pikaso 1.8 16v motor koji nije vredan pomena po meni. 2.0hdi vrhunski motor bez potrosnje ulja na 10 000km,turbina ne odlazi,veliki servis ispod 200e,remenica radilice malo skuplja do 100e jer je plivajuca. komplet delivi za torziju Sasic France 100e plua ruke. Toopla preporuka.Mante se Fauvea i ostalih vecnih automobila i motora.

Odgovori

Milorad

Citroen xsara 1.9d 2003.godište karavan (sa ugrađenim novim motorom 2007.g) kupio sam 2008. godine i tada platio 6.200e. Izuzetno sam zadovoljan autom i još uvek ga vozim, prešao 155000km. Pored redovnog održavanja, urađena torzija 2012.g. (20.000din), zamenjeni diskovi jednom, jednom paknovi, rađeni jednom alnser i alternator, urađen jedan veliki servis 200e, male sitnice oko prekida kablova u vratima - ostalih kvarova hvala Bogu nije bilo.

Odgovori

Ђорђе

Дечко платио ауди 30.000€, а цитроен 15.000€, и кука каже дао хиљаду на поправку турбине. Много, што јес, јес.

Odgovori

Ljupka

Pre neki dan sam kupila citroen xsaru minivan. Akumulator se nalazi ispid vazacevog sedista. Kako da podignem, pomerim sediste da izvucem akumulator?

Odgovori

branko

Imam xsaru i mogu da vam pomognem, vozačko sedište pomerite što više u nazad, sa zadnje strane šina na sedištu imate dve poligice koje treba da pritisnete na dole i sedište se otključa i i možete da ga podignete zajedno sa svojim šinama po kojima klizi, kada sam je kupio nisam ni znao gde je akumulator, nadam se da sam bio od koristi

vlada

imam citroen pikaso 1.6 benzinac, imam problem sa skalom za temperaturum , upocetku voznje podigne se na 3 skale,pa padne , sta je problem , da li zna neko

Odgovori

Bojan

Odlican auto netrazi uopste nikakva ulaganja sem kod nekih ljudi koji bolesni po pitanju auta za svaku sitnicu brze kod majstora .samo voziti neulagati i sve ce biti ok

Odgovori

Bojan

Evo ovako 2013 sam dao golfa 3 i 500 e za ksaru karavan 2001 2.0 hdi 109 konja koja je bila u solidnom stanju sa 350000km.u startu sam video da torzija i plivajuci nisu ok ali ja sam tako vozio i do decembra 2019 nagurao 530000km od ulaganja sam imao tri kompleta guma jedan komplet plocica za kocnoce pumpa goriva u rezervoaru i svega dve zamene ulja u motoru.znaci vozio sam je dusu sam joj vadio prsko je trap istrulile sajtne pocrkali podizaci stakla.naravno o torziji i plivajucem da nepricam.oprao sam je svega pet puta zadnju godinu sam je vozio samo sa vozackim sedistem a prevezla je brdo kamionskih delova i tockova....tako da sa obzirom na tako lose moje odrzavanje i aljkavost prema njima nijedan nemacki auto nebi to izdrzao.tako da svako moze da prica ovako ili onako ko noje imao nemoze da kaze nista samo moze da lupa bez veze.i da nisam rekao udobnija je od pasata 5.5 i mercedesa 211 40 postoi to u u stanju raspadanja kako sam je prodao iz sale za 630e u jos uvek voznom stanju

Odgovori

Lazar Miljkovic

Definitivno dobar auto u toj ceni i klasi.Vozio sam sve xsare kao i picasso. 1,4 benzin sa 8v jeftina za odrzavanje ali dosta trosi goriva.Na 380 000 km nijevtrosila ulje 10w40. 1.6 16v me je razocarao dosta trosi a ne ide puno bolje 9d 1,4 sa 75ks.1.6 ipak ima 109ks..ali kao da je ta cifra samo na papiru.I konacno za apsolutnu preporuku 2,0hdi 66kw bosch.Potrosnja ,odrzsvanje,ubrzanje,sve za preporuku.Nikad probpem s turbinom,egr ventilom ,prpjavim usisom..Sve preporuke za 2,0Hdi!!

Odgovori

Marko

Trenutno imam xsaru 1.6 16V hatchback 2003 godiste, kupio sam je od coveka koji je tog citroena kupio 2009 godine kada je taj auto imao 6 godina, nije bio star, a tom coveku bio prvi auto, tako da ga je ocuvao maksimalno. Kad sam ga uzeo imao je 246000 km, sada ima 261000, za 9 meseci, sto se motora tice nemam ulaganja do sada osim malog i velikog servisa sto je pod "mora" da bi i ostalo tako kako jeste. Menjao sam torziju komplet sa zadnjim amortizerima, lambda sondu, stavio led svetla duga kratka i maglenke, led svetla za tablice tamna stakla pozadi su vec bila i sada izgleda bas brutalno u svojoj tamno plavoj metalik boji. morao sam i ozvucenje da promenim posto je posle 16 godima propalo to je sve sto je radjeno u unutrasnjosti inace je sve unutra u top stanju. Generalno sam zadovoljan automobilom fina linija bas lepo ide, vuce i skrece za tu vrstu automobila, hoce da dopusti i grublju voznju iako mu nije namena za silovita ubrzavanja kocenja i naglo skretanje ali slusa naredbe...

Odgovori

stefan

Pozdrav,imam xsaru 2.0 hdi 90ks 2004 limuzina uzeo sam je sa 28 0000 voz je vec 2godine trenutna km preko 300 000,zamenuo sam torziju,spaner,crkla mi pumpa visokog pritiska,sve sam zamenuo o sad ide bez problema,ocu da je prodam stavicu cenu 1650e

Odgovori

savo lukovic

Moj ujak 20 godina vozio citroene visoke klase i uvek kupovao mlađe od 5 godina, kvarovi na putu su mu bili normalna pojava, mislio je to tako mora. Onda slučajno kupio Audi 80 jaje i vozio ga 5 godina, dinara nije uložio u kvar, samo redovno održavanje. Proda on 80ku i od tad do dan danas samo Audije vozi, sad ima A6 3.0 dizel starog 5 godina, platio ga 27 somova, kaže nikad u životu više Citroena. Da se razumemo čovek je oduvek imao para, poljoprivrednik baš veliki gazda ne zna koliko ima zemlje i mehanizacije, ne žali pare i neće da ga auto ostavi na putu kad mu najviše treba što je slučaj kod Citroena.

Odgovori

Aleksandar

Imao sam xsaru 2001g.2.0 hdi 90ks. Prodao sam ga na 230 000km. Auto je bio izvrstan u svakom smislu sada imam citroen c5 1.6hdi 2005g sa 160 000km isto tako auto ja bez mane prezadovoljan sam a isto i moja supruga vozi citroen c2 benzin na plinom autic je izvrstan. Pre toga sam imao Golf 1.8gti. imao sam seat cordobu 1.9 dizel imao sam ibizu 1.9 sdi. Spored mene ja mislim da su francuzi bolji. Pozdrav.

Odgovori

Xsara 1.6

Prvo sam vozio 128,dobro se izvozao,isao je 145 na sat,volan ko u fapa,na njemu sam malo i ojacao,jeftin i jednostavan za odrzavanje.posto je postala kao auto od kremenka,kupio sam 101 i isto tako se navozao sa njom,imam je i dan danas otac vozi po potrebi...kad mi je dojadila potrosnja ,odlucio sam da kupim plinasa,gde mi je naletela xsara 1.4 75ks...za 1200e u super stanju,ne postoji auto koji toliko pruza za te novce.reg god dana,radjeni servisi,klima,udobnost....presao oko 20.000km za 9mes,nikad me nije ostavila,zavoli plin radi ko doxa,limarija pocinkovana....e kad mi je zafalilo gasa,tj snage,ovu poklonim sestri sredjenu,i opet za te pare nadjem 1.6 16v....isto u odlicnom stanju.i jos uvek je vozim ima dosta snage,ne trosi kao stojadin a dosta bolje ide.cak sam ugradio i plin u nju...jeftina za odrzavanje,jednostavna za popravke...u oba auta od ulaganja sam imao torziju,i kocnice,a to jer sam ja hteo iako nije jos moralo.jedime mane su dihtung glave ,ovo ostalo je smesno.

Odgovori

Taske

Ja imam 1.6 16v od 2010 i od prvog dana sam ugradio plin i vozim na njega uvezena je iz Swiss dal što je Auto tamo kupljen od prvog vlasnika ili neke sreće nisam imao nikakva veća ulaganja sem bobine pre neki dan od 6000 rad inače servisi i zamena ulja se rade na vreme a tačno je da ako zapustis nešto i ne odradis na vreme jedno vuče drugo a MRZEO SAM FRANCUSKA VOZILA NAROCITO CITROEN sada marku više ne menjam a imao sam pretežno Nemce

Odgovori

4x4

Dobio sam svojevremeno ksaru 1.6 pod račun u nekoj kompenzaciji, računao sam je 500 evra i 2 meseca je nisam mogao prodati. Oterao sam je na otpad, dobio 19.000 din jer su mi odbili staklo i plastiku. Skinuo sam akumulator i točkove, to sam posebno prodao. Kanta koju niko neće da kupi. KAd bolje razmislim ja nikad ne bi dao ni 200 evra da se vozim u tom frižideru.

Odgovori

vlada

Ponovo bih pohvalio novinara,jer pise samo proverene cinjenice..Dakle sve ste rekli kako jeste,a posebno ste podvukli,da za 1000 e nema dobrog i odrzavanog auta,pogotovo starog 15-16 godina..Realno automobili tog godista su krsevi,ma koje marke bile,sa ogromnom kilometrazom..Ipak trebali ste da podvucete,kojoj klasi auta Ksara pripada,jer je ovde raznorazni strucnjaci uporedjuju sa Pasatom ili Audijem,sto je zaista neuporedivo..

Odgovori

Zoran

Šta je ovde ''stručnjaka'' koji nisu videli Citroen, a kamoli vozili. Vidim da ima i vrhunskih ''mehaničara''. Ali vidim da se Golfovi, Pasati i Audiji uopšte ne kvare. Ne znam zašto onda na svakom ćošku vidim servis za ta vozila i prodavnicu rezervnih delova? hahahaha. Na Citroenima se uglavnom kvare nemački delovi. Hajd' prijatno.

Odgovori

Bogdan

Odlican auto spram cene za koju se moze naci na trzistu. Najbolji primerci su po meni oni sa 2.0 HDI motorom od 90 ks bez plivajceg zamajca. Moj otac je jedan takav primerak vozio skoro 7 godina, bez vecih ulaganja. Presao sa njom oko 100000 km. Vrlo udoban, plisana sedista jedna od najboljih i najudobnijih. Tacno je da imaju problem sa torzijom, ali ako se na vreme uoci da nesto nije u redu, popravka ne mora biti preskupa, samo zamena ramena koje ide u torzionu osovinu sto izadje oko 50-60e. Od kvarova jos moze biti problem elektornika pa tako se desava da ponekad sam od sebe pocne da pali lampice za ABS, temperaturu motora, itd.. Ostalo je sve vrlo kvalitetno, o motoru da i ne pricam, taj rastereceni motor od 90 ks verovatno moze preci nekoliko stotina hiljada kilometara bez veceg ulaganja. Tacno je da je dosta mekan prilikom ulaska u krivinu, pa zato su po meni ipak bolje one gume standardne dimenzije. To je porodicni auto, a ne jurnjavu, iako je znao da potegne i do 180 km/h.

Odgovori

vlada

Bogdane,citroen ksara je,generalno sirotinjski automobil..No,njegov 2.0 hdi ,90 ks,je perfektan motor..Nije za trke,ali izdrzljiv,i uz redovno i pravilno odrzavanje je nepoderiv bar 500.000 km..Sa nasim gorivom koje je prepuno sumpora ne,ali inostranim da...Dakle svi oni koji uporedjuju sa pasatom ili audijem,ne razlikuju klase automobila tako da je o njima glupo i raspravljati..Uostalom svaki automobil ima svoje mane,pa tako i ksara sa torzijim..Ko ne intervenise na vreme, kuka,i kudi taj auto,a ko se pridrzava febr.normi,taj dugo vozi i ne nalazi mane..

nesa

Kako da znam i kod koga majstora za torziju citroen xsara 2.0hdi 2001god Kazete nemora komplet pa da me kosta200e. Jel ima negde jeftinije i ono sto mora Pozdrav

Kamiondzija

Godinama sam vozio Golfa 1 dizela zadnja serija 85 godište, bio ko praćka, i letos odlučim uzeti nešto mlađe. Komšija me ubedi da menjam sa njim za njegovu Xsaru 2.0 hdi. Pristanem ja nekako ključ za ključ u menjaži i on bio srećan, ja baš i nisam. Vozio sam je do oktobra i više nisam mogao. Očuvan bio auto ni jedan kvar nisam imao ali nekako mi je kršast model i nije mi se svideo nikako. Jedva ga prodam nekom romu za 740 evra i kupim na placu Passat B5.5 karavan tdi, preporodio sam se, milina za voziti. Jes da sam dao skoro 3 soma evra za njega ali ne žalim. Komšija i dalje vozi mog Golfa keca, kaže ne bi ga dao ni za oko u glavi i verujem mu na reč.

Odgovori

sart

Kamiondzija Budi Bog snama! ksaru moze vozi osoba koja nema bog zna kakva zapazanja i interesovanja za automobile, nezahtevna osoba i ne prelazi puno km. Inace jeste passat 5.5 skuplji za oko hiljadarku ali zato vredi neuporedivo vise. Tako da te razumem u potpunosti!

vlada

Kamiondzija,nesto nije u redu u tvojoj prici..Pa ko ce normalan da,uradi zamenu kljuc,za kljuc,i to za automobil iz 85 godine..I naravno da svoj automobil koji je 15 godina mladji..Dakle ili masno lazes ili si nesto zaboravio da dodas..Na stranu,prica o Pasatu,i tvoja sklonost ka njemu..Dakle,ili pricaj istinu,ili cuti,jer ova prica ne prolazi..

Kamiondzija

@vlada 2017-te godine sam za tog mog Golfa iz 1985 dobijao 1800 evra, ali ga nisam dao. Auto je bio zdrav i utegnut, a motor odličan turbo dizel. Godinu dana kasnije komšija mi je dao ključ za ključ Xsaru 2001 2.0 HDI registrovana ispravna bez ulaganja, jer je i on ljubitelj VW. Nakon par meseci vožnje prodam je za 740 evra jedva nekom ciganu, a kmoj omšija i sad može da dobije preko 1500 evra za tog mog Golfa, ali i on neće da ga proda sad. Ne znam šta nije jasno u celoj priči? Pasata još uvek vozim i prezadovoljan sam, ne planiram prodaju narednih 4-5 godina.

Dzelat

E boli me uvo.Ne s...i bre.Sto lazes toliko, mozes komsiju da pravis na retosa ne mene. Vlada je lepo rekao da lazes, 1800 e golf 2 nije vredeo ni pre 15 godina sve i da je zlatan, Xsara je avion za taj tvoj lom.Jos ti kao "nekako " pristanes na menjazu kljuc za kljuc. Ti bi trebao da doplatis 1500e pa da menjate, ali kad bi cela tvoja prica bila istinita. Prosto nisam mogao da citam ovakvu ke...u a da ne prokomentarisem.Pa jos i tvoj lom od golfa ispade bolji od xsare toliko da si morao da je prodas budi zasto. A najbolji su ovi sto "klimaju glavom" i kao slazu se s tobom

vlada

Kamiondzija..Niko ne spori kvalitet pasata,jer xsara ne moze ni u jednom segmentu da se poredi sa njim..No,prica o golfu iz 1985 i njegovoj ceni je u domenu naucne fantastike..Dakle,imao sam nov golf 91 god.I u svoje vreme je bio skup automobil,jer nismo imali izbor,a realno je bio krs od automobila..I ta Ksara koju si uzeo je bila krs jer i ona je imala najmanje 12 godina i bila je zrela za velike popravke..Ipak,imala je jedan extra motor 2.0 hdi koji sam vise vredi od celog golfa iz 85 godine..Naravno da je cena tvog golfa bila nenormalana i da samo kreten moze da prihvati tu cenu,i da jos prihvati zamenu bez tvoje doplate..Naravno komsija je imao svoj razlog,hteo je da vozi dobar i stedljiv automobil,ali kad je doslo vreme jacih popravki,shvatio je da ne moze to da izdrzi...Citroen kao i svaki drugi auto,posle 12 godina starosti pocinje da bude kanta..I onda daj gojfa,to je za njegov dzep,samo da se otarasi bede..

vlada

Kamiondzija,i zato bih voleo da kazes u kom segmentu je golf 2 bolji od ksara hdi...Da li ima bolji motor,da li je udobniji,trajniji,stedljiviji,ili ima bolju limariju?Da li hoces da me ubedis kako je tdi bolji od hdi?Na motoru golfa,glava puca ko dobar dan,pogotovo na tom tdi koji je promasaj..Na kom je hdi pukla glava...Ni na jednom,sem u slucaju grubog neodrzavanja..Ili hoces da kazes da su delovi jeftiniji..Jesu ali turski i kineski..Idi u Porsche,pa trazi originalne delove za golf2,zabolece te glava cim udjes..Majstori jeftiniji..Jesu,ali nista bitno..Golf nema elektroniku,pa je jednostavniji..Hdi motor sa pravilnim odrzavanjem prelazi 400-500 hiljada km..Dakle navedi mi jedan razlog,bilo koji,da je golf bolji i zasluzuje tu nenormalnu cenu..

vlada

Dzelat,evo ni ja nisam mogao da otrpim ove lazi..Imao sam golfa i znam kakva je to kanta od auta..Nekad nam je bio dobar jer nismo znali za bolje..Sad imam auto sa hdi motorom,/2013 god/i smejem se kamiondziji sta se sve nalupetao..Nisam imao ksaru ali sam imao xantia,a slicni su po dugovecnosti..I naveo sam sve mane ili prednosti,,I voleo bih da me neko demantuje i da argumentovano pokaze da nisam u pravu..A kamiondzija zna kako odrzava kamion,ne stavlja ni kineske niti turske delove..Niti vozi kamion iz 85 godine..A zasto ne vozi Man iz 1985 god?

TaDaM

@vlada...Ja sam imao 1.9 TDI 90 KS u Passatu B4, presao skoro 500 000 km, glava nije pucala kao sto ti kazes...HDI nisam vozio, al sam od ljudi u okruzenju cuo samo lepe reci za taj motor... Ne branim ja TDI, samo pricam kakva sam iskustva imao... E samo da mi objasnis, nisam ukapirao: Rekao si: Na motoru golfa,glava puca ko dobar dan,pogotovo na tom tdi koji je promasaj? Gde si ti video da fabricki ima Golf 1 ili Golf 2 TDI?

vlada

Tadm.ja pricam o golfu 2 td A ne o Pasatu,koji ima savremeniji motor..U pravu si,greska je za tdi,tadasnji motor je bio klasican turbo dizel,i svaka voznja preko 120 ga je kostala pucanja glave..Kasnije je fabrika ispravila tu manu dodavanjem interkulera...No,to su sve mladji motori,i o njima nije tema..

vlada

TaDam ali imao sam recimo Volvo 760 2.4 tdi/93./Volvo je tad koristio wv motor takozvani GOLF IPO ..Solidna kubikaza,a katastrofa od motora.sestak,losa glava,pucala ko luda..A i nama Srbima tad rekli kako tdi moze da se vozi kao benzinac..I moglo je,ali djavo je dolazio po svoje..Par puta popravljao motor i na kraju izbacim krs i ubacim 2.3 benzinac..I preporodim se...

vlada

TaDam u pitanju je TD motor na golf 2 a ne tdi...Moja greska..

Nenad

A ja sam vozio više Golfova i ubijali su me svojom neudobnošću. Nikad to ne bih kupio, ali bili su firmini pa nisam ja birao. A za sebe sam kupio Xsaru i prezadovoljan sam, Imao sam dosta prehvaljenih Nemaca i ni u jednom se nisam tako prijatno osećao kao u Citroenu. I ni sa jednim nisam imao ovako malo kvarova. Vozim taksi inače i prelazim bar 50 hiljada godišnje pa vi vidite.

vlada

Nenade,ti si spojio prakticnost i udobnost,kao i samu cenu automobila..Uostalom putnika u tvom taksi vozilu interesuje udobnost a ne marka automobila..A tebi je najvazniji visok vek eksploatacije,kvalitet agregata i cena odrzavanja..

TaDaM

@vlada...Ma sve je ok, opusteno...Iskreno ja nisam vozio francuski automobil al opet ko zna, mozda cu nekad...Mada svi prijatelji koji imaju kazu da je udoban auto samo tako... Moje misljenje: a verujem da cete se i vi ostali sloziti, sto se tice motora, kad bi mogli da kupimo NOV auto, pa bio on i sa HDI, TDI, JTD, a održavali ga kako treba ja mislim da niko ne bi imao problema ni sa jednim motorom... Ja trenutno vozim ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD 16V M-JET...Po meni vrhunski motor...

Citroenžija do smrti.

Klasičan VW sektaš.

branko m

kamiondzija....tvoj komsija mora da je bio pijan kada je uspeo da za golfa1 da xsaru,imam xsaru 2 2.0hdi 80kw ne bih je menjao za golfa5 a ni u ludilu za kantu golfa 1,ovo ste napisali zato sto niste imali a niste se ni vozili u xsari ili nekom drugom citrienu,oni su ispred vremena bili i ostali u odnosu na wv

branko m

Kamiondzija//.......taj golf ni nov nije toliko kostao ,koje su to nebuloze ,mogu da ti ih nadjem po 300e koliko hoces ,kod mene u mestu ih voze cigani i skupljaju sekundarne sirovine ,stvarno su nepoderivi

Zmaj

Mnogo precenjen auto, ima ih po 1000 evra koliko hoćeš a realno ne vredi ni 200 koliko vredi u reciklažnom centru. Za 1000 evra može da se uzme solidan Audi B4 karavan ili Passat B3 koji su neuporedivo kvalitetniji automobili. Dvoumio bih se dugo da neko hoće da mi pokloni Citroena, ipak ga ne bih uzeo, bolje biti miran nego izazivati nesreću i bankrot.

Odgovori

vlada

Zmaj,vidi se da si dobar strucnjak,i da ti je mehanika jaca strana..Ocigledno je da nisi imao ni jedan od ta tri automobila..Jer znao bi da za 1000 e ne postoji solidan automobil..Cak ni Yugo,a da stvarno vredi,ne mozes da nadjes za te pare...Dakle da vredi,ne pricamo o sklopociji na 4 tocka..

Jovan

Vidi se da se nikad niste voyili a kamoli imali xsaru .Sportski vtr 167 konja može da se nosi sa bilo kojim hedžbekom iz klase ,kao i hdi 2.0 koji golfa 4 tdi šije u bilo kojoj brzini.

Jovan

Evo vozim Citroen C5 2002 god 1.8 16v sa TNG. vec deceniju. Imam problem sa grejanjem tj hladjenjem ne radi suvozaceva strana. Popravka je da se skine cela tabla i popravi deo koji kosta 2000 dinara, ja to nisam uradio. Torziju sam menjao i izasla me je 8000 din delovi i 7000 ruke a otisla je poprilicno, krivi tockovi i skripalo je jedno godinu dana. Sto se tice hidraulike to zna da bude problem ali nije neki bauk, ima pumpa i kompresor (tj kako se pravilno zove) i jos senzore visine na prednjim i zadnjim tockovima, on zna da zabrljavi ili da se pomeri iz lezista. Postoji jedan servis koji radi SAMO Citroene kod Metroa (necu da ga reklamiram) posten je.

Odgovori

vlada

Jovane slobodno reci,Bora Kablar..Korektan majstor i poznaje citroen i Pezo,jer ga radi tridesetak godina..

Vozac

Imao sam Xsaru dve ipo godine i presao sam 100.000 km sa njom. Bila je 2003 godiste, HDI 90KS. + Veoma udobna sedista, mekano i udobno ogibljenje, prihvatljiva potrosnja sa oko 5,5 l/100km, prihvatljiva cena odrzavanja, prilicno stabilan. Solidan gepek. - Izuzetno bucan motor u kabini a uz to, kabina je puna zvukova i cvrcanja sa instrument table ciji spojevi su uzasno lose uradjeni, sijalice se menjaju na svaka 2-3 meseca zbog fabricke greske pri konstruisanju, serijski zvucnici losijeg kvaliteta, menjac mekan pa stradaju sipkice koje se izlizu i ispada menjac iz funkcije, a polozaj menjaca je preterano napred postavljen pa odgovara samo onima koji imaju izuzetno dugacke ruke, jer svi ostali moraju da se nagnu napred pri upotrebi menjaca. Plastika u kabini na nivou kineskih igracaka. I da, tacno je, elektro spojevi koji idu preko vrata su lose uradjeni, pa strada centralno zakljucavanje.

Odgovori

branko m

stvarno nije za nista,100000km za dve ipo (2,5) godine pa ti nisi izlazio iz nje ,ja za dve godine prosao oko 20000km bez kvara a xsara iz 2002 god 2.9hdi 80kw i to uglavnom u lokalu,nebih je menjao a nemacke aute

sart

branko m i sta ti mislis sada da je 100.000 km neka cifra? Ocito nemas blage veze koliko jedan kvalitetan auto moze da predje bez da sve unutra skripi! pre god dana sam prodao passata b5 (sto se gorko kajem) sa 560.000 km. sto nije nista skripalo u kabini niti bilo raspalo!

vlada

Sart,Ksara je u golf klasi..C5 SE POREDI SA PASATOM..C5 Nije popularan automobil,ali ima extra hdi motor i super udobnost..Navedi nekoliko primera po tvom misljenju u cemu je bilo koji pasat bolji od Citroena c5..Dakle pricamo o voznim karakteristikama,ne o plastici koja je u citroenu izvanredna..

branko m

sart@pa da ti kazem nesto ,moja vozacka je starija sigurno od tebe ima 43god ,dobro znam da 100000km za danasnja vozila nije nista, vozio sam i ona kojima se generalka radila na 60-70000km a sada vozim xsaru 2.0 HDI 80kw sa 340000km i radi kao da je juce napravljena a nije AUDI ,sa redovnim servisima dogurace bez remonta do 1000000km

branko m

sart....e pa ja stvarno mislim da je 100000 ozbiljna kilometraza,imam xsaru 2.0 hdi karavan i ima la je 300000km kada sam je kupio sada posle 5 godina ima 360000 i ni jedan kvar od ulaganja samo redovno odrzavanje a radi kao sat ,ja toliko prolazim i nemam potrebe za vise a cerka sa xsarom pikaso 2.0hdi ide na posao svaki dan 120km i 4 godine nije imala nikakav problem a kilometara koliko hoces preko 2500 za mesec dana a eto nije audi ili golf kanta da ti bubrezi otpadaju od udobnosti

Đurađ D.

Ja kao mehaničar godinama ne primam Citroene u radionicu uz kulturno izvinjenje mušteriji. Moj zaključak,Citroeni su definitivno najgori u istoriji automobila. Pogotovo oni sa hidraulikom kao C5 i ostali. Težak i komplikovan za rad, uradiš mu jedno, rikne mu drugo još dok je na dizalici, a ne možeš da naplatiš radne časove kad to vozi sirotinja. Ludi bežte od tog zla što dalje iskrena preporuka.

Odgovori

Polovni Automobili

Za slučaj da ste stvarno mehaničar, o kojem je servisu reč? I koliko kod Vas košta radni čas, pošto već naplaćujete po radnom času? Ako ne odgovorite, smatraćemo da se ste jedan od onih koji se svakog vikenda sa pecanja redovno vraćaju sa bar jednom štukom od 20 kg...

Đurađ D.

Radni sat 2140,00 dinara. Ne bih da se reklamiramo, posla imamo svakako previše. Bude ponekad i som od 60kg ali vrlo retko ;)

benzin i samo benzin

Nije vama "majstorima" problem Citroen već kako da izvučete što više para od mušterije. Pomenuti C5 se ne servisira delimično kad je hidraulika u pitanju i da "majstori" imaju malo morala ili etike ne bi ni stavljali na dizalicu auto čiji vlasnik nije spreman na kompletan remont tog sistema - jer proizvođač je tako propisao a "majstori" bi trebali da se drže uputstva proizvođača. A što se tiče "sirotinje" - po ceni radnog časa dnevnica vam je oko 160 e - zar ne mislite da ste malo preterali u ceni u odnosu na ostale majstore iz drugih delatnosti?

Vladimir

Pa naravno kada radis golf 2 i dalje...

PEĐA

Bavim se prevozom automobila, evo već 16-a godina, i odgovorno tvrdim da iznosite neistine. Takođe podvlačim da nisam vlasnik Citroena, a nikad nisam ni bio. Xantie su imale problem sa vešanjem, ali C5 skoro nikad. Takođe još nisam imao priliku da natovarim automobil sa 2.0 hdi ili jtd motorom a da je isti neispravan, što se ne bi moglo reći za vozila VW, BMW, Ford i Renault grupacije (kad su dizel agregati u pitanju). Pametnom dosta.

vlada

E moj Djuradj,ti si mehanicar iz bajke..Dakle zamisljeni,a nemas pojma sta pricas..Donekle je tacno to sto pricas,ali samo za neodrzavana i stara vozila preko 15 godina..Ali to vazi za sva vozila..C5,ne moze da vozi sirotinja,jer su delovi prilicno skupi.i odrzavanje im je zahtevno..A u nasim uslovima mogu komotno da predju 500.000 km,naravno uz adekvatno odrzavanje..Zato ne mogu da shvatim,da se tako olako i nestrucno upustas komentare..

vlada

Djuradj ti si mehanicar za sve i svasta..Citroen je specifican , i zahteva strucnog automehanicara..A ko zna da barata sa citroen vozilima,taj je expert za sve ostale,a pogotovo za priucene kao sto si ti..Ne znam ko si,ali po tvom pisanju i pojasnjenju problema vidim da si najbolji za yuga i golf 2...A zeleo bi da i da oderes musteriju,ali nemas pravi nacin za to...Dakle nula od coveka,a onda i od mehanicara..Takvima ne bih poverio ni moj bicikl..

vlada

Djuradj,ti pljujes po francuskim vozilima,jer ne znas da ih radis..Prvo bi trebao nekog strucnijeg da pitas,a onda da dajes tako prozvoljne zakljucke..A sudeci po ceni radnog casa,skuplji si od Porshea,zvanicnog uvoznika tih automobila..Upravu si,nisi ti za citroena,ne mozes da deres ljude,ali sto je jos gore,NEMAS ZNANJA DA TAJ AUTOMOBIL POPRAVIS..Zato se drzi YUGA I GOLFA 2 i ne brini brigu,tu ne mozes da pogresis..

DR..

Ako može samo da vam dolaze ljudi koji nemaju veze o vozilima,pa im promenite sijalicu i naplatite taj vaš RADNI sat onda je to ok valjda...Tako sam shvatio komentar o vašem Somu od 60kg...A I sigurno vam je servis VEOMA ozbiljan kad birate marke vozila koja hoćete i koja nećete da radite...DA NIJE SMEŠNO BILO BI ŽALOSNO..

branko m

nasi serviseri kada vide citroen kao zmija kad vidi zabu -zabaguju sto kazu klinci zato sto nisu pratili razvoj tehnike, ne citaju ne uce i neznaju da rade citroene,citroen je ispred vremena a majstori zaostali, sta da se radi,zbog toga ja svog citrena odrzavam sam imao sam nekada GS 1.3 pa CX 2,5 TURBO dizel,sada xsaru karavan 2.0hdi,nisu znali ni spaceka da poprave a ne ove sa dva kompjutera,hidro ogibljenje je za njih naucna fantastika a golf 1i2 su najbolja vozila za odrzavanje kod nasih majstora

branko m

radni sat nije ni u nemackoj ovoliko a ne radite citroene,na sta uzimate pare na golf 1 i stojadine

Milos

Ne primas jer ne znas da radis. Mogu da zamislim tvoj izraz lica kada bi ti usao neki noviji auto u radionicu, ne bi znao tocak da skines. Drzi se ti golfova dvojki i kadeta

Goran

Samo da objasnim gospodinu DJuradju. Imam citroena c5 2003 g. 2,0 HDI sa kojim sam presao preko 500000 kilometara. Pored redovnih servisa, menjanja disk plocica i sl . jedina veca intervencija na ovom autu je bila menjanje set kvacila,Dakle, za 500000 sam samo promenio korpu lamelu i druk lezaj.BAS PREVISE Koliko nisam bio zadovoljan sa citroenom pokazujei to da sam pre par godina kupio novi C5, Naravno stari se jos vozi..

Jovan

Ovde je reč o xsari koja nema hidrauliku,za hidrauliku treba dobar majstor a ne dunster.Ja sam imao BX 5 godina nisam našao dobrog majstora u Beogradu.

vlada

Jovane,odlican majstor je u Backoj palanci..I sto je jos vaznije vrlo korektan i posten..Godinama sam Isao za Bp sto se tice hidraulike...

Zeljko Lausevic

Jak si mi ti mehanicar.Pa za Citroena trebas biti pravi majstor,skolovan, treba imati kliker a ne kao ti ...navuko alata sa pijace i majstor.

Goran Tomic

Zato svi platili Citroenu licencu za pogon na prednjim točkovima koju je Citroen patentirao, i firma koja godišnje ima najviše patenata u auto industriji..izuzetni i trajni automobili, uključujući i modele sa hidraulikom, posle prvih znakova da treba popravka, voze se po nekoliko godina do ozbiljnijeg otkazivanja sistema, što je blago rečeno neozbiljno, a potom se kuka na citroen i hidrauliku...

benzin i samo benzin

I ovde , kao u skoro svakoj temi, dolazi do prepucavanja između ljubiltelja nemaca i onih koji to nisu. Kad će ljudi da shvate da je GOLF 2 zakon, kao što napisa neko u komentaru. I SNS nam je zakon i PUPS nam je zakon i zato živimo kako živimo i vozimo to što vozimo - jer nam je Zakon nešto što nam je neko drugi utuvio u glavu. E pa , živeli i srećno se vozili!

Odgovori

Zeljko Lausevic

Golf 2 je dobar za krljanje po letnjim putevima kad selja obilazi njivu da vidi kako je rodila i nije ga briga ako mu otpadne tocak ,priveze ga zidarskom zicom i teraj dalje....

Crni Doboj

Radim sa auto dijelovima 10 godina i vise sam prodao zadnjih opruga za sva ostala auta,nego setova za reparaciju zadnje torzije za citroena. Da bi imali garanciju na zadnje opruge kod golfa 4 morate kupiti obe naravno. Cijena im nije mnogo manja od seta za reparaciju torzije,kod koje se najcesce radi samo 1 tocak i to desni (60€ sa zamjenom). A inace sam se navozao gore pomenute Xsare sa ovim motorom. Nema auta koje se moze porediti sa njom kad pricamo o njenoj cijeni i onome sta ona nudi. Vozim citroena od 2006 i na svakom modelu sam radio samo redovne servise, a najzadovoljniji sam bio sa 1.6 16v 109ks. Mehanicari su mi prijatelji ,jer radim s njima nikako zbog toga sto vozim citroena. A porediti ijednog audia sa citroenom je smjesno,to jednostavno nema smisla. Inace ovaj model Xsare je auto za nas dzep,pouzdan jeftin i udoban,cime se malo koji audi moze pohvaliti u istom rangu,ne pominjem modele all road.

Odgovori

Boki

Problem Xsare je vreme pojavljivanja. Tada je bila konkurent Meganu koji je već zauzeo dobru poziciju, bazirala se mehanički i dimenziono na starom Pežou 306. Bum su napravili modeli sa modernijim platformama i dizajnom za 21. vek. Golf 4 je već 98. imao blistave bistre farove, digitalnu klimu (koju Xsara nije dobila nikad) točkove od 15 i 16 inča standardno, 16-ice su bile pojam tog vremena dok je Xasara imala 14-ice jedino u ponudi do 2000. Takođe širina trapa kod Golfa bila je radiklano povećana pa je Golf izgledao imozantno, širok sa velikim točkovima. Xsara je bukvalno iste godine delovala prevaziđno. Iako vrlo kvalitetna, odlične završne izrade i matrijala, odličnih karakteristika, jednostavno je zakasnila. Onda je trebalo da se pojavi na platformi 307-ice i tada bi izgledala znatno lepše sa širim trapom i većim točkovima, ali nažalost Pežo je ksnio sa razvojem modernije platforme.

Odgovori

branko

xsara nema problem ,problem imaju ovi sto vole auto da je iz nemacku,ja ih ne krivim nisu probali nista drugu i ljudi ne znaju,prvo treba da shvate da je citroen ispred vremena e onda moze da se prica o nekim stvarima,kolega na poslu kupio wv past 5ili6 nisam siguran koji je broj platio 6500e i on nema senzore za svetlo i kisu a moja xsara 7 god starija ima to ali njegova teorija je da manje gubi kada je bude prodavao sto licno mislim da nije tacno,steta sto nema kao c5 hidro ogibljenje e onda bi bila pravi citroen ,nekada sam imao cx2,5td sa hidro ogibljenjem i nema udobnije voznje

sart

Branko u svakom slucaju dobro je sto vas nekoliko ima, pa da nas prosvetlite, otvorite oci, pokazete put buducnosti, i nama vecini u srbiji a i sire, jer eto prodju decenije a ljudi nikako da shvate da su francuski automobili ne isto dobri ko nemacki, nego jos bolji!

branko m

sart@ naravno da su bolji,hajde pokazi mi koji nemacki auto ima hidro ogibljenje jel od njega nema udobnije voznje. da ne pricam za ostalu opremu,niste vi nikakva vecina u srbiji pogledaj koliko se vozi citroena ,pezoa i renoa pa onda pricaj o francuskim autima,vi ste manjina jel proslio je vreme golfa2 .nema vise Vogosca da ih sklapa i jevtino prodaje,vama nema spasa samo vam ostaje da patite i vozite izandjale kante sa debelo vracenom km

Slobodan

Naravno da je potcenjen. Vozim Xsaru 1.9 d 2002. godiste od 2006. godine. Nikada me nije ostavila na putu. Dva puta radjen veliki servis, jednom lamela, dva puta kocnice i svake godine mali servis. Od vandrednih kvarova samo jednom otisao kocioni cilindar. Amortizeri i trap nisu ni pipnuti od 2006. godine. Auto za svaku preporuku

Odgovori

branko m

vozim xsaru karavan 2.0hdi 80kw sa plivajucim kojeg se mnogi plase ne da me nije ostavila na putu nego se nije desilo da dva puta verglam ,pali bolje od benzinca,nebih je menjao za nemacki auto ni u ludilu,a kako vuce sa ovom snagom to nije zdravo kao da ima 200ks

Pera

Veliki pozdrav za autora teksta koji je očigledno daleko od poznavaoca mehanike, a samim tim i automobila. U tekstu piše "pregorevanje termostata". Termostat ne može da pregori, šta pričati dalje. Zna li autor teksta šta je uopšte termostat, kako to izgleda, od čega je napravljen, kako radi...???? Termostat može da pregori isto koliko i šoferšajbna, ha ha ha.

Odgovori

Polovni Automobili

U pravu ste, greška. Inače, zna autor dobro šta je termostat i kako radi.

benzin i samo benzin

A da se smejemo mi tebi malo? A ? Ha ha ha ha! Majstor Pero Termostat je izraz koji se koristi za bilo koji uređaj koji u nekom sklopu nešto prekida na osnovu temperature samog sklopa. Može da bude termo- mehanički i da prekida protok tečnosti ili termo-električni koji prekida protok struje. Nevezano za ono što je pisac texta hteo da kaže za predmetno vozilo - termostat ili preciznije termo-električni prekidač ili davač može da pregori tako da je to što si napisao mnogo smešnije od greške u textu. I nije ti ovo mesto da ismevaš bilo koga.

branko

kako znamo da budemo sitnicavi i puni znanja ,inace tekst je odlican i sta reci auto za svoju klasu je odlican a to sto neko ima predrasude prema francuzima to je druga prica,nisu vise majstori kao nekada neuki pa kada dodje francuz sa hidro ogibljenjem oni se hvataju za glavu kao da im je dosao leteci tanjir u servis,licno vozim xsaru 2.0 HDI 109ks sa( plivajucim zamajcem koji je jos uvek za nas u srbiji bauk) iz 2002god karavan i nisam imao problema evo dve godine ,kupio sam je sa 302000 km sada ima 330000km i ni jedan kvar samo redovno zamena ulja i svih filtera,ne mislim da je menjam jel me sluzi odlicno svako dnevno se vozi prtljaznik pun delova i alata za belu tehniku i stalno je spustena tj natovarena imao sam primedbu na tehnickom da sledeci put istovarim pa da dodjem previse koce zadnje kada ima tereta,francuze kude samo oni koji nisu nikada probali neki francuski ali su zato za njih golfovi zakon

kole

Pero, nadam se da shvatas zasto si dobio ovolike minuse. Kao da si jedva cekao neku gresku, a onda si se okomio na autora teksta gore nego da je izjavio da je za sprovodjenje eugenike. Mogao si smekerski da primetis nelogicnost i da napises kako ti se cini, mada nisi siguran, da termostat ne moze da ovo ili ono. Ipak smo mi na ovom sajtu neka vrsta ludog bratstva, zaludjenika koji vole automobile o kojima znamo mnogo vise od prosecnog vozaca. Moje iskustvo sa ovim motorom je vezano za C2 VTR . Motor je imao oko 300.000 km i nije trosio ulje a isao je veoma poletno. Nazalost sve ostalo, ukljucujuci robotizovani menjac je bilo strasno iskustvo. To je vozila moja cerka i kad god sam na telefonu video da me zove, ja sam se oblacio, uzimao kljuceve auta, a tek onda se javljao sa pitanjem gde si stala. I danas sanjam prokletinju, pa kad vidim znak Citroena nesto me presece po stomaku.

branko

pero moze da pregori termostat,nego ti ne poznajes sve termostate ima ih elektricnih i mehanickih ,e pa ovi elektricni sigurno mogu da pregore

sart

Pero jeste autor teksta malo previse nakitio ovaj auto, ne znam zasto, a nije ni bitno. Ali ti si se sa komentarom zjb definitivno, jer se autor texta mnogo dobro razume u automobile, a i termostat moze da pregori!!!

Kosarovac

Auto je potcenjen jer je relativno prost.Estetski ne privlaci paznju, ni spolja ni unutra.Imao sam 4 auta sa ovim motorom ( 2 su bila pezo) .Nije neki trkac, na 130, 140 km/h se dere,potrosnja nikako nije mogla ispod 9-10l( cist benzin), vecina nema bord, a najvise me nervirali prekidaci stakala( polozaj).Ali je zato vrlo pouzdan, mozda najpouzdaniji u klasi (motor),jeftin za odrzavanje, bar trap, torzija ko torzija se vidi da li je dobra ili ne i to je to.Prost, a prosto je oduvek bilo najbolje, mislim da vredi koji dinar vise, ali ne puno, ako neko nema velike kriterijume i svestan je svojih mogucnosti onda je xsara za dat novac ok izbor. I da i ja sam menjao mali hladnjak za grejanje, pa ako vise auta ima taj problem,eto na sta da se obrati paznja

Odgovori

vlada

Kosarovac..Da, mali hladnjak je problem,i to veliki..Majstor iz servisa nije znao kako da me odbije zbog velikog posla,pa zacepio 300 eur..Ja pristanem,a on se izvadi tako pa mi zakaze za mesec dana..Prijatelj mi se ponudi da zemeni,i radio je 10 dana..Rec je o citroen xantia..Dakle veliki,veliki problem sa zamenom..

ivan

vlasnik sam ksare 4 god.,iznenadjen sam da je sve sto je napisano tačno,pohvale za autora.zahvalan auto,cenim da je jedan od boljih za te novce

Odgovori

DOHC VR6

To je samo jedno francusko dju*re za reciklazu.Uporedite Audi A6 karavan 2001 sa ovim plastenikom, u bilo kom segmentu. Ima li nesto bolje od Audija?

Odgovori

Polovni Automobili

Naravno da nema.

Miki

Covece, neverovatno je koliko si ti dosadan lik sa tim tvojim Nemcima pa to je za neverovati ! Aman covece mesecima radis isto kako vec jednom ne skapiras koliko si naporan ! Pljujes i vredjas sve marke sem Nemaca ! Culi smo te i procitali sto puta jedno te isto mani se vise svog pogresnog stava i iskljuci se vec jednom !

DOHC VR6

@Miki Boli istina a? :D :D nemoj se ljutiš Vidi, stvarno nije fer što ja dosoljavam na svu tu muku i nesreću koju imaju vlasnici francuza. Njima nikad nije dosadno, a obavezno im mehaničar koji održava auto postane i kućni prijatelj i deci kum. Izvini, nisam ništa loše mislio, želim ti da što pre kupiš nekog Audija i da budeš srećan ;)

Pera

Ovaj DOHC VR6 ljubitelj Švaba bi u vreme 1941ve prvi potrčao da baci cveće pred Švabe i da im da spisak domaćina koji nisu ljubitelji okupacije. Užas

Miki

Neka hvala ti dohc vr6 na savetu da kupim Audija. Cika Miki vozi Avensisa i ide kod majstora jednom u par godina a ti i tebi slicni uvek ste prvi ispred servisa. Od vasih Nemaca majstori slatko trljaju ruke, u stvari vi ste njima kumovi hahahaha

ZNBg

Porediš A6 sa Xsarom a A6 je tri puta skuplji. Isto tako bi mogli da poredimo C6 sa Audijem A2 ili A3 i kažemo da su oba nula za C6.

DOHC VR6

A zašto je A6 tri puta skuplji od Xsare, a isto godište i približno ista klasa? :D heheh A2 i A3 spadaju u nižu klasu te ih ne možemo porediti sa Xsarom. Citroen C6 kad ga već spominješ je u klasi Audija A8, a taj C6 će za koju godinu koštati 1000 evra i niko ga neće hteti, kao što i Reno vel satis što je koštao brdo para sad bude po oglasima nekad i za 500evra. Od tih francuskih auta jedino servisi i reciklažni centri imaju koristi, svi ostali gube. ;)

Boki

A6 sigurno će biti najbolji za reciklažu pošto ima dosta kila, na kilo će dobro proći.

vlada

Dohc,pogresio si klasu automobila..A6 i Ksara nisu u istoj klasi..I zato nema mesta poredjenju ta dva automobila..Audi nije los,ali nije najbolji, da se razumemo..Ksara,je u klasi A3,a moras priznati da je a3,promasen model..Bio i ostao..Ksaru nikad nisam imao,ali jesam Citroen xantia..Izvanredan automobil,isto potcenjen,ali ja sam sa njim presao 550.000 km..

vlada

Dohc,izgleda da si slabo obavesten,japanski automobili,su klasa iznad Audija..Imao sam i Audija, i Toyotu Avensis,pa znam..

Strahinja

Ima, bolji je BMW za dve klase

vlada

Inace Audi a6 2001 godiste je sa 17 godina eksploatacije,realno djubre od automobila..

branko

ajde da uporedimo audi 6 karavan,ja neznam na cemu si druze pa to ne da ne moze da se poredi nego i ne treba,dali je neko video nekog servisera da vozi alat i delove sa audijem 6 ja nisam ,to je kanta za pokazivanje a xsara je za posao mala potrosnja ,jevtini delovi,ne kvari se ima svu tehniku kao taj tvoj audi 6 a tri puta je jevtinija za voznju i manje trosi, moja trosi 5l prosek euro dizela

PericA

Audi A6 star 18 godina? To je djubre od auta tog godista, em sto se kvari, em sto su delovi papreno skupi. Skuplji je 3x od xare jer je precenjen, nemacki sat je skuplji, ali to ne znaci da je 3x bolji.

Dr.Bre

Realno i Citroen i Audi 2001.god. su izrabljena vozila koja trebali bi da idu pod presu.

PEĐA

Naravno da ima, kudikamo. Sve je bolje od đubreta kod kog malo-malo VP pumpa crkava, bregaste odlaze češće nego na Yugu 55, automatski menjač nije ni za batinu...

Milan

Toyota ispred svih po svim istraživanjima

sart

Vlada upravo razmisljam da si u pravu, evo burazer ima mazdu 6 2004 godiste 150.000 km a vec je naceta odozdo a i rubovi. Tako da japanci jesu napredni u tom pogledu.

Ivan

Da zaboravio sam da kazem da audi ako vozite off road kao ja onda su problem ramena prednjeg trapa,koja ne mogu da traju duze od 70000km Popravka nije skupa- remont 20e (15)po ramenu ali kada se uzme u obzir da ima 8 ramena i ako se menjaju sva onda je veoma skupa- olaksavajuca stvar. Dva kljuca 18 i menjate na parkingu sa auto dizalicom iz gepeka. Mada sva nikad ne stradaju. Ovo kazem jer C4 nema tih problema. 130000 nista na prednjem trapu nije dirano osim kocnica :). Za audi delovi jesu jeftiniji... ali opet sa druge strane verovatno turski, original zbog cene bolje ne razmisljati.

Odgovori

Sale

Prijatelju za Off Road kupi Traktor biće izdrzljiviji

vlada

Ivane,imao sam francuza,citroen xantia,kugle sam prvi put menjao na 320.000 km..Toliko o nekvalitetu francuskih automobila...

Ivan

Kupio nov C4 Piscasso 1.6HDI 2008(9)god.Do tada A61.9TDI 1998god tada oko 300000.C4 neuporedivo pregledniji ostriji na gasu puno kaseta za sitnice.Potrosnja ista.untrasnjost nebo i zemlja C4 jeftine plastike(ne zveckaju) udobniji nije, price audi ima kozu pa mozda zbog toga nisam vozio audi bez koze.Sa C4 nikad na more nisam isao uvek A6 ne znam zasto ali tako je...Odrzavanje u garantnom roku OK medjutim80000 c4 crkla turbina 1000e 2012(13)ne priznaje garancija ne znam zasto...Zezaju prozori i klima na C4,A6 nema tih problema ima sa prozorima jednom ali jeftina popravka. A6 sada 550000km nisam menjao turbinu i1000e nisam dao ni u ludilu sa sve velikim servisima do sada. trosi oko 1l ulja na 10000km. C4 prodat sa 130000 audi ostao... PAZNJA Ovo je moj licni utisak-ne branim nemce,opet bih rado probao nekog drugog,ali koliko sam pukao kada sam prodao C4 neka hvala,Cena Citroenu neverovatno pada i kada treba prodati kukala mi majka nisam mogao da ga prodam ni 500e ispod cene 6 meseci.

Odgovori

Poredjenje?

Poredjenje dva automobila gde je razlika u pocetnoj ceni vise od 2X u korist audija a6,minimum.Jedno je mini van za porodice a drugo napravljeno kao skoro sam vrh ponude premium limuzina. Ne znam sta je tu za porediti? Uporedite C5 exclusive sa neunistivim 2.0 hdi 140-163 konja motorima.narocito od 2008- sa nekim audijem a4-a6 pa cete videti da tu i nema neke velike razlike osim velike u nabavnoj ceni. Inace za taj C4 vecina ljudi ima uglavnom reci hvale a ako vam je crkla turbina na relativno maloj kilometrazi mozda da razmislite o svom nacinu voznje(ostar na gasu)?Mozda je bio problem i sa smecem od goriva koje se ovde sipa decenijama ili losim uljem a recimo taj 1.9tdi jeste gutao svasta i nema moderne dizne osetljive na djubre gorivo ili fals ulje.Druga stvar,ne vozi se isto 2.0hdi i 1.6hdi,razlika drasticna. Trebali ste probati/kupiti 2.0 hdi.

?

??????????????????Postovani, poruka primljena, ali malo nejasna.Molim razjasni. Gde si u svom romanu pomenuo gore navedeni auto. Missing: Xsara, Missing Citroen,Missing 1.6 16v.Search results not found.

Ivan

Audi je stariji od C4 10 godina, mozda nije najbolji primer poredjenja ali svakako se moze izvuci neki zakljucak iz teksta, kako ko... Inace C4 je placen vise od duplo skuplje nego audi a kada je prodat bio je blizu cene audija

vlada

Ivane,a6 i c4 nisu u istoj klasi...Jednostavno je neuporedivo...

Tatjana P

Тај ауто нико у европи не вози, код нас мислим да ни роми са социјале не би возили такав замрзивач на точковима. Радије би возила десет година старијег Пасата тројку који је неуништив.

Odgovori

Инжењер

Жено, ја возим Југа из 2000. на плин, јефтиније бицикло возити, од аутобуса сам јефтинији. То је успех. Какав црни Пассат тројка шта ти је???? Елементи вешања, делови мотора толико оксидирају да их не можеш препознати а камоли извршити замену или било какав вид оправке. Само домаћа индустрија, тј. што је преостало од ње, то је уштеда, осталу су рупе без два које се никако не могу исплатити док нам је стадард мали.

Debejko

Kad i mi budemo u ''evropi'' kao Vi, i mi ćemo voziti Pasata trojku...

vlada

Tatjana,vidi se da si veliki strucnjak za automobile..Tacnije pojma nemas,sta pricas..

Vlada

Pasat, cuveni lubenicar

DR...

Ja bih po tvome imenu rekao da bi ti trebala da voziš neku lepu LADU......

Baya

Kakva smo mi beda, komentarišemo polovnjak koji će uskoro preći u kategoriju oldtimera :(

Odgovori

Pera

Realno, ovde se pišne od sreće kad se kupi nov (nov u kući mislim, kao zamena za stari) auto star 15 godina.

Baya

Kakva smo mi beda, komentarišemo polovnjak koji će uskoro preći u kategoriju oldtimera :(

Odgovori

miki

Ni jedan auto nije apsolutno 100% bez mana, pa da služi 20 god samo sa redovnim održavanjem. Kod jednog modela jedno, a kod drugog nešto drugo.

Odgovori

Dejan Kostic

Koristan tekst, ajde pa napravite ovakav test i za peugeot 307, ima ga sigurno više od testirane Xare.

Odgovori

Miroslav

Ja vozim Xsaru limuzinu,1.4ccm Nebi je dao nema tih para udobnija od 70procenata vozila put se u njoj neoseti i auto je za svaku pohvalu! Zena i ja smo rekli da taj automobil iz dvorista neide dok se neraspadne a posto je motor,menjac,pocinkovana limarija cini mi se da ce da potraje udobna tiha i lepa voznja u nasoj Sari Ko je nije vozio nezna sta je auto! Ja dam bivsi trgovac autima i vozim svuzbena vozila! Tako da imam izuzetno iskusta sa svim tipovima vozila

Odgovori

benzin i samo benzin

Dobar opis. Jedina zamerka je na "Konkretno, ako je vozač visok 185 cm i komotno se smesti, iza njega ostaje dovoljno mesta za putnika iste visine." Često se vozim u jednoj takvoj i ja i vozač odgovaramo navedenoj visini pa sigurno mogu da tvrdim da iza vozača NEMA DOVOLJNO MESTA za putnika iste visine i tu treba još dodati i gimnastiku pri ulasku i izlasku . Utisak je da su zadnja klupa i vrata gurnuti desitinu cm napred zarad većeg prostora u prtljažnom delu.

Odgovori

s mile

Pričam nekom prilikom sa komšijom, vozi A4 karavan. Kaže kada se francuz pokvari, svi kažu Francusko Gov#o.... a kada se VW pokvari, jbg i on mora jednom da se pokvari.

Odgovori

Magyar

:D hahahahahaha

Dejan

A najbolje od svega je to što obožavaoci nemačke auto industrije nemaju pojma koliko se francuskih i italijanskih motora ugrađuje u Nissane, Jaguare, Toyote, Fordove, Opele, Saabe, Mazde… Onda ostanu u šoku. Kao da je neki motor lično Isus doneo sa neba, a nisu ga sastavljali ljudi od dizni od jedne kompanije, pumpe od druge, ventila od treće, elektronike od četvrte i od još hiljadu komponenti i delova sa raznih strana. :) :) :)

Odgovori

vlada

Da,francuski hdi motor ide u dosta tipova automobila...Nisam verovao da recimo Volvo,ima taj motor..

najgore od svega

Ti ces da nam pricas, cuo si negde nesto i sad nas prosvetljujes

Dejan

@najgore od svega - Da, ja ću da ti pričam. Pošto su to činjenice. Možeš sam da proveriš. Idi tamo balavi na komšijinog A4 1.9 TDI "sline" iz 2003. kao da je svemirski brod u kojem je Isus ponovo sišao na zemlju.

Dex

Nije popularnija kao i vecina vozila koja nisu "svabo" jel je prosecan Srbin jedan obican ljakse i prostak i koji se drzi price da je golf2 najbolji auto a kad je on najbolji onda i ovi drugi mora da su jos bolji,zar ne? svabo je svabo,jel da? Sto se mene licno tice samo nek nastave tako jel sva druga kola osim "svaboa" mogu da se kupe za normalne pare jel prosecnog Svrbendu uglavnom ne zanimaju pa je tim i cena niza a vozila ne da nisu losija nego su vrlo cesto i bolja ili se kupuje broj(klasa) vise za iste pare narocito kod svih derivata "wagena". Za raspalog golfa5 kupis odlicnu limuzinu D segmenta pa skoro bilo kog proizvodjaca,istu klasu ne vredi spominjati uopste,ostane para da se vozas par godina i registrujes auto za razliku u ceni.

Odgovori

Dejan

Apsolutno se slažem. Vagenovci se bukvalno uvrede kad im kažeš da se i VW kvari, BMW-ovci preziru sve ostale kojima auto služi samo za transport "ljudi i robe", Mečkaši kad im kažeš da se u tu slavnu marku sad ugrađuju Renoovi motori...

Инжењер

Батко, купиш Самару и кућу саградиш али и то је у неку руку дериват Вагена..... То ти је Ваген у руском руху. Голф два се распадне кад се преоптерети, ја сам креч и песак, масе 450кг плус сувозач, возио у Самари. Несаломива је то справа, ако је добро заштићена од рђе, трајаће дуго и моћи ћеш ићи у шуму по дрва, на пецање или било где.

Pera

VW se kupuje d se leče kompleksi ako novčanik nije baš toliko dubok kao kod kupaca Audija, a BMW se kupuje da se leči ego. Ono kad vozač BMWa priča kako on ne koristi auto samo kao prevozno sredstvo, a je li majke ti šta ti još tim autom radiš osim što se prevoziš, pečeš palačinke, krečiš stan i širiš ljubav i mir po svetu?

xsara 2.0 66/90 karavan

ко је имао прилику да вози овај ауто може реално да га оцени. имао сам част да од неколико особа које сам возио чујем да се у удобнијем ауту нису возили. за онога ко жели пријатну и удобну вожњу са пристојном потрошњом, то је то. дакле, пристојан ауто у сваком смислу. није у реду поредити аутомобиле из различитих ценовних разреда да би понизио оног јефтинијег.

vlada

Dex,hvali mi se neki tip,mooooj gooolf,2004 god,ja za njega mogu da dobijem 4500 e..Pogledam budalu u neverici,i kazem , pezo 308 hdi,2013 god,platio sam 6500 e/prosle godine/..Opreme dosta,karavan verzija/lepsi od hecbeka/..Samo ti dobijaj za tog krsa,koliko god hoces,a ja za malo vece pare vozim pristojan automobil...Nije golf,ali je bolji od njega,po svim pitanjima..Ljudi su sludjeni sa tim golfom,jednom sam vozio golfa 2,imao ga 6 meseci,nov auto/91./ali kad sam video kakva je to neudobna i kruta kanta,jaoooj..Prodao ga i nikad vise..